Starlink Elon Musk adalah rancangan perkhidmatan internet jalur lebar yang dilancarkan dari satelit di orbit . Satelit Elon Musk Starlink dikuasakan oleh SpaceX . Pada masa ini, 1.500 satelit Elon Musk Starlink berada di orbit.

Starlink Elon Musk

:eight_pointed_black_star: Starlink Elon Musk: Projek internet satelit SpaceX

Starlink adalah bahagian berusia enam tahun di dalam SpaceX, pembuat aeroangkasa dan organisasi pengangkutan angkasa. Organisasi penerbangan ruang angkasa peribadi SpaceX mencipta untuk memberikan internet perbelanjaan minimum ke kawasan yang jauh. Walaupun SpaceX akhirnya berhasrat untuk memiliki lebih dari 42.000 satelit dalam konstelasi mega yang diduga ini, ukuran projek Starlink telah membuat para astronom dan pengawas langit baru, yang takut bahawa barang-barang yang terang dan berputar akan campur tangan dengan persepsi alam semesta.

Pakar angkasa telah menimbulkan kebimbangan mengenai kesan kumpulan bintang terhadap penglihatan bintang di darat dan bagaimana satelit akan menambah iklim orbit yang umumnya tersekat. Di samping itu, ia mencetuskan perbincangan mengenai moral organisasi bersendirian yang mengubah penampilan langit malam di seluruh dunia. Oleh itu, SpaceX telah melakukan beberapa gerakan ke satelit Starlink untuk mengurangkan kecerahannya semasa melakukan aktiviti.

Pada Februari 2021, SpaceX selesai mengumpulkan pembiayaan bernilai tambahan US $ 3,5 miliar selama setengah tahun terakhir untuk membantu tempoh serius operasi pengendalian Starlink , sebagai tambahan kepada kemajuan rangka kerja pengiriman Starship.

Pada bulan April, SpaceX menjelaskan bahawa mereka telah secara berkesan mencuba inovasi Starlink selama dua peringkat, dengan yang berikutnya lebih berpatutan daripada yang pertama. Dengan penyambungan antara satelit antara satelit, era ketiga dipercayai untuk mula dihantar "dalam beberapa bulan berikutnya dan akan jauh lebih murah daripada versi sebelumnya."

:eight_pointed_black_star: Starlink: Bagaimana Satelit Starlink Elon Musk Berfungsi

Penciptaan semasa setiap satelit Starlink Elon Musk mempunyai berat 573 lbs. (260 kilogram) dan, seperti yang ditunjukkan oleh majalah Sky and Telescope, umumnya seukuran meja. Satelit Starlink akan duduk lebih dekat ke Bumi untuk mengurangkan kelesuan dan menggunakan laser untuk membantu kelajuan internet. Elon Musk dan SpaceX mempercayai bahawa inovasi luar biasa Starlink akan membantu mengisi lubang jaringan di antara wilayah metropolitan dan negara.

Pada masa ini, wilayah provinsi menghadapi kesulitan untuk mendapatkan akses internet dengan mempertimbangkan kerangka kerja yang sangat besar. Itu menyiratkan perbelanjaan saluran menggali, meletakkan tautan atau serat, dan dalam keadaan apa pun, menguruskan persoalan hak milik. Walau bagaimanapun, satelit Starlink akan memancarkan isyarat internet terus ke pintu masuk atau terminal pelanggan di darat.3 Ini menunjukkan bahawa terdapat asas yang jauh lebih sedikit yang diharapkan untuk mendapatkan tanda internet itu ke rumah-rumah desa.

SpaceX mengatakan Starlink Elon Musk-nya akan lebih cepat dan kurang aktif daripada internet satelit semasa untuk menyelesaikannya. Namun, bagaimana? Setiap satelit Starlink akan bercakap dengan empat satelit yang berbeza menggunakan laser . Itu menyiratkan bahawa mereka akan memancarkan maklumat ke seluruh dunia dengan kelajuan cahaya yang praktikal — suatu kelajuan yang disatukan oleh internet serat optik.

Musk mengatakan bahawa organisasi Starlink Elon Musk akan mempunyai pilihan untuk memberikan kemasukan internet "kecil" setelah 400 kapal angkasa siap untuk beraksi dan penyertaan "moderat" setelah sekitar 800 satelit beroperasi. Mei 2021, SpaceX telah mengirimkan lebih dari 1,730 satelit Starlink pada umumnya. Sebagai tambahan, pengelompokan bintang kini menawarkan bantuan jalur lebar di wilayah terpilih di seluruh planet ini sebagai komponen program ujian beta.

Tidak ada bezanya Jika anda mempunyai suis Wi-Fi terbaik atau Chromebook yang hebat sekiranya anda tidak mempunyai pentadbiran internet untuk mengurusnya. Sebagai seseorang yang menggemari inovasi, ini adalah kelemahan hidup yang paling besar di negara ini; Starlink Elon Musk ada di sini untuk memasangnya, saya harap.

Dimensi Hidangan Diameter 23.2 inci x 25.4 inci
Berat Hidangan 12 paun
Ketinggian Pinggan 25.4 inci termasuk tiang
Diameter tiang 1.4 inci
Dimensi Tripod Kaki 11 inci x 4 inci
Panjang Kabel 100 kaki dari pinggan
Enam kaki untuk penghala
Keperluan kuasa Kuasa 90-100 watt ke atas ethernet
Kesalinghubungan IEEE 802.11a / b / g / n / ac
2.4GHz dan 5GHz MU-MIMO
Pelabuhan Kuasa ke atas ethernet Ethernet AUX

:eight_pointed_black_star: Starlink: Berapa banyak Satelit Satelit Elon Musk berada di orbit?

Dengan lebih dari 800 satelit di orbit pada masa ini, Starlink berhasrat untuk membuat konstelasi mega sebanyak 42,000 satelit. Namun, ketika kami menyusun ini, SpaceX telah mengirimkan lebih dari 800 satelit Starlink ke angkasa. Itu menyiratkan Starlink mengungguli 400 satelit yang dikatakan Musk harus berada di orbit untuk penyertaan pentadbiran internet "kecil" - dan masih perlu ditempuh untuk mencapai 42,000 satelit habis-habisan yang SpaceX sekarang ini diharapkan akan dikirimkan.

:white_square_button: Starlink menubuhkan enam stesen darat untuk memberikan perkhidmatan satelit tetap.15 Stesen pertama ini terletak di bandar-bandar yang menyertainya:

 • Hawthorne, California

 • Conrad, Montana

 • North Bend, Washington

 • Merrillan, Wisconsin

 • Greenville, Pennsylvania

 • Redmond, Washington

SpaceX pada mulanya mendokumentasikan permintaan dengan FCC untuk 1 juta mata Bumi. Walau bagaimanapun, kerana jumlah calon ujian beta yang sangat besar (700,000+), organisasi tersebut pada akhirnya mengubah permintaannya untuk meminta kebenaran FCC untuk membuat 5 juta stesen Bumi.16 Destinasi stesen Bumi yang baru disebutkan merangkumi sebahagian daripada yang berikut bandar:

 • Batu kapur, Maine

 • Panaca, Nevada

 • Beekmantown, New York

 • Kalama, Washington

 • Evanston, Wyoming

:eight_pointed_black_star: Starlink Elon Musk: Starlink SpaceX sedang berbincang dengan syarikat penerbangan 'beberapa' untuk Wi-Fi dalam penerbangan.

SpaceX Starlink wifi dalam penerbangan

Kumpulan di sebalik jaringan internet satelit SpaceX yang sedang membangun Starlink sedang berbincang dengan "beberapa" pesawat untuk memancarkan internet ke pesawat mereka, kata VP syarikat itu semasa panel mesyuarat pada hari Rabu. Tumbuh Starlink dari rumah negara dan ke pesawat adalah langkah biasa bagi organisasi ruang angkasa Elon Musk. Ini merupakan pertandingan untuk membuka organisasi jalur lebar secara ekonomi pada masa depan yang tidak begitu jauh.

"Kami sedang berbincang dengan beberapa syarikat penerbangan," kata Jonathan Hofeller, VP Starlink dan urusan perniagaan SpaceX, kepada panel pada Sidang Kemuncak Perisikan Penerbangan Terhubung pada hari Rabu. "Kami telah mengembangkan item penerbangan kami sendiri ... kami telah melakukan beberapa pertunjukan dengan berkesan sehingga kini, dan berharap item itu dapat disiapkan untuk diletakkan di pesawat dalam waktu dekat.

Sejak 2018, SpaceX telah menghantar hampir 1.800 satelit Starlink dari sekitar 4.400 yang diperlukannya di seluruh dunia , termasuk internet jalur lebar, pada dasarnya untuk rumah negara di mana persatuan serat tidak dapat diakses. Organisasi ini berada di tengah tahap Starlink beta yang menjamin muat turun hingga 100Mbps dan kecepatan pemindahan 20Mbps, dengan banyak pelanggan hingga tahap ini. Sebilangan besar membayar $ 99 setiap bulan untuk internet di bawah beta itu, menggunakan timbunan hidangan Starlink dan suis Wi-Fi bernilai $ 499.

Tahun lalu, SpaceX mengemukakan reka bentuk untuk menguji satelit Starlink Elon Musk di lima jet Gulfstream. Terlebih lagi, pada bulan Mac, SpaceX mencari sokongan FCC untuk memanfaatkan Starlink dengan Stesen Bumi yang diakui dalam Gerakan - bahasa industri untuk menyinggung pada dasarnya kenderaan yang akan mendapat tanda, termasuk kenderaan, trak, kapal lautan, dan kapal terbang. Musk menjelaskan di Twitter pada ketika itu: "Tidak menghubungkan kenderaan Tesla ke Starlink, kerana terminal kami terlalu besar.

Ini untuk kapal terbang, kapal, trak besar dan RV. "Rakaman FCC lain dari Jumaat lalu menyebut sokongan untuk ujian di lima keadaan AS penerima baru dengan wayar penerima berbentuk persegi, rancangan penting yang biasanya dihubungkan dengan wayar radio kapal terbang.

OneWeb, yang dikeluarkan dari kebangkrutan tahun lalu oleh kerajaan UK dan raksasa telekomunikasi India, Bharti Global, juga memfokuskan pada pentadbiran internet dalam penerbangan dengan pengelompokan bintangnya dan telah disangkal lebih terbuka dengan pengaturannya daripada SpaceX. Ditanya oleh pengantara panel ketika pelanggan boleh berharap untuk menggunakan internet dalam penerbangan dengan mana-mana organisasi satelit yang bersaing yang kini meluas di orbit Bumi rendah, VP perkhidmatan mudah alih OneWeb Ben Griffin menilai "bahagian tengah tahun berikutnya, mungkin lebih awal. " Syarikat penerbangan perlu melihat peralatan dan perkhidmatan yang dibuat yang berfungsi terlebih dahulu, tambahnya.

:eight_pointed_black_star: Harga Satelit Starlink Elon Musk

Praorder Starlink sekarang berharga $ 99 setiap bulan. Walau apa pun, bantuan tersebut memerlukan caj peralatan hadapan langsung sebanyak $ 499. Itu menggabungkan piring satelit kecil yang disediakan di rumah atau perniagaan, sama seperti suis dan bekalan kuasa. Terdapat juga bayaran pos sebanyak $ 50. Jadi bagi sesiapa yang perlu membuat pesanan awal, semuanya hanyalah kedai $ 99 yang boleh dikembalikan . Permintaan kepuasan boleh memerlukan selama setengah tahun atau lebih.

Presiden Starlink Gwynne Shotwell menegaskan semasa perbincangan panel bahawa SpaceX tidak mempunyai rancangan untuk menyampaikan penilaian berlapis sekarang. "Saya tidak percaya kami akan menilai pelanggan. Kami akan berusaha menjaganya seludah yang diharapkan dan normal seperti yang diharapkan, jadi sekarang ini tidak ada rancangan yang sesuai untuk pengguna, ”kata Shotwell.

:eight_pointed_black_star: Starlink: Bagaimana Starlink mengukur berbanding penyedia satelit semasa?

Bandingkan HughesNet Viasat Pautan Bintang
Bermula harga bulanan $ 49.99 $ 50.00 $ 99.00
Julat kelajuan muat turun 25 - 25 Mbps 12 - 100 Mbps 50 - 150 Mbps
Jangka masa rancangan Perjanjian dua tahun Perjanjian dua tahun Tiada
Elaun data Antara 10-50GB, bergantung pada rancangan Antara 40-150GB, bergantung pada rancangan Tanpa had

:small_red_triangle_down: Kepantasan

Syarikat ini pada masa ini menjamin kelajuan antara 50 hingga 150Mbps , dan Musk secara terang-terangan memanggil tujuan 300Mbps dalam tweetnya. Walaupun kecepatan 300Mbps tidak dapat dimengerti, lebih cepat daripada banyak orang saat ini mendekati, terutama di daerah ketebalan penduduk rendah hingga sederhana yang dibincangkan oleh Musk dengan fokus dalam tweet berikutnya.

Dalam jawapannya, Elon juga memberitahu individu bahawa kependaman mereka juga harus meningkat menjadi sekitar 20ms. Walau bagaimanapun, dalam tangkapan skrin ujian kelajuan, kependamannya berada pada jarak 34 dan 44 ms secara individu, sementara laman Starlink mengatakan untuk menjangkakan suatu tempat dalam julat 20 dan 40 ms semasa beta.

Peningkatan kelajuan dan peningkatan latensi semestinya mengejutkan setiap individu yang meletakkan pra-permintaan Starlink $ 100. Walau apa pun, perlu diperhatikan bahawa jaminan Elon tentang masa depan harus dipertimbangkan sambil mempertimbangkan faktor-faktor lain, terutama jika mereka berkesempatan mengenai acara. Walau apa pun, ini menunjukkan bahawa SpaceX berharap dapat mempercepat Starlink, dan ia mungkin mempunyai pilihan untuk mengikuti apa yang dapat diakses dari wayar tembaga yang berjalan ke rumah anda.

:small_red_triangle_down: Kependaman

Oleh kerana Satelit Elon Musk mempunyai orbit rendah, latensi mereka lebih rendah daripada organisasi satelit standard, seperti HughesNet dan Viasat. Latensi rendah adalah penting kerana mengukur masa yang diperlukan untuk maklumat untuk melakukan perjalanan bermula dari satu titik kemudian ke titik berikutnya. Dengan kependaman yang tinggi, pentadbiran seperti Zoom hampir sukar digunakan kerana terdapat penangguhan yang paling tinggi antara ketika seseorang bercakap dan ketika orang lain mendengar mesej itu.

Latensi Starlink Elon Musk pada masa ini berkisar antara 40 hingga 60 ms, namun Musk menulis tweet pada Februari 2021 bahawa kependaman akan mencapai serendah 20 ms sebelum tahun ini berakhir. Ia sangat rendah apabila anda membezakan latensi dengan HughesNet dan Viasat, yang mencapai 600 ms dan lebih tinggi.

:eight_pointed_black_star: Starlink: Perlindungan Dan Ketersediaan Starlink

Perlindungan Dan Ketersediaan Starlink

Tidak ada peta penyertaan pihak berkuasa, namun Starlink akhirnya merancang untuk menawarkan pentadbirannya di seluruh planet ini. Dalam rakaman FCC, organisasi mengungkap bahawa ia pertama kali akan menawarkan "pentadbiran perniagaan di Amerika utara dan Kanada selatan, dan setelah itu akan dengan cepat berkembang untuk mendekati penyertaan dunia berpenduduk di seluruh dunia pada tahun 2021." Ujian kami dilakukan di Vermont selatan.

Sehingga kini terdapat 10,000 pelanggan Starlink dan kemudian beberapa. Pada akhir Februari, peta penyertaan Starlink yang diedarkan dari Ookla Speedtest dan PCMag menemui kumpulan pelanggan Starlink tertinggi di Northwest Amerika Syarikat, California dan Midwest atas, sama seperti Vermont.

SpaceX terus menghantar satelit baru ke ruang angkasa untuk perkhidmatan Starlink, dengan kelebihan lebih dari 1.300 pada awal April. Oleh itu, ia harus membantu berkembang dan meningkatkan kemasukan. Selain itu, dalam siaran berita yang menghantar penganalisis beta, Starlink mengatakan pihaknya akan membaca petikan dan pengaturcaraan darat untuk mengurangkan jumlah putus sekolah, sama seperti menyebabkan perubahan cara kerangka hidangan untuk berinteraksi dengan satelit sebenarnya. . Hari ini, pinggan biasa terkunci menjadi satelit yang terpencil dan dapat bersatu dengan setiap satelit secara bergiliran. Kemudian, Starlink merancang untuk membenarkan sistem berubah secara automatik dan "sempurna" ke satelit alternatif sekiranya terdapat gangguan bantuan.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

:one: Apa itu Starlink Elon Musk?

Starlink adalah bantuan jalur lebar SpaceX yang menyekat internet dari satelit yang dihantar ke angkasa lepas. Sejak dihantar pada bulan Oktober, ia mempunyai lebih daripada 10,000 pelanggan dan bekerja di lebih dari enam negara.

:two: Adakah Starlink lebih pantas daripada 5G?

5G menikmati kelebihan Starlink dan bantuan yang boleh dipercayai kerana ia berdasarkan asas sel yang ada. Untuk mmWave 5G , anda memerlukan lebih banyak puncak kerana kelajuan berulang lebih tinggi pada jarak yang jauh lebih terhad.

:three: Apakah kelemahan Starlink Elon Musk?

Kesulitan lain yang ketara bagi Starlink melalui internet digital adalah bahawa Starlink mempunyai jumlah satelit yang tetap di kawasan tertentu pada waktu yang rawak, dan setiap pelanggan di tempat tersebut mempunyai kapasiti transmisi yang serupa. Sejalan dengan itu, dalam komuniti bandar, kelajuan pemindahan yang serupa akan dikongsi oleh banyak individu jika dibandingkan dengan kawasan desa.

:four: Berapa pantas Internet Starlink?

Pada bulan Februari, SpaceX memberitahu Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan bahawa pentadbiran internet Starlink "melebihi" 100 megabit setiap kelajuan muat turun kedua, kadar pemindahan 20 Mbps, dan latensi "pada atau di bawah 31 milisaat.

:five: Adakah data Starlink tidak terhad?

Daripada rancangan berlapis, SpaceX menawarkan rancangan internet Starlink sendiri untuk semua orang, dan sama sekali tidak terbatas seperti Viasat. Kos Starlink Internet $ 99 sebulan ke bulan menjadikan mereka layak dalam penilaian sederhana penilaian internet satelit. Beberapa susunan HughesNet dan Viasat lebih berpatutan.

:closed_book: Kesimpulannya

Starlink Elon Musk menyampaikan sekitar 12,000 satelit di orbit Bumi rendah, yang kira-kira beberapa kali lebih dekat ke permukaan Bumi daripada satelit geo-tetap. Itu memberikan kerangka pengamatan di seluruh dunia di mana setiap alat yang cerdas dikaitkan dengan satelit Starlink. Starlink Elon Musk adalah projek yang bercita-cita besar, dengan kira-kira $ 10 bilion (perbelanjaan tambahan untuk keseluruhan usaha). Walau bagaimanapun, tidak akan menjadi tumpuan Facebook yang menggunakan "Athena", yang serupa, dan sebelum kita mengetahuinya, Google, Samsung akan mengikutinya.

artikel berkaitan

1. Adakah Elon Musk mendapat Pemindahan Rambut? 2. Pasangan Musk Elon 3. Ruang Musk Elon