Amerika Syarikat adalah sebuah republik pemerintah yang terdiri daripada 50 ekspres, tempat birokrasi (Washington, DC, ibu kota Amerika Syarikat), lima wilayah penting, dan pulau-pulau kecil yang berbeza. 48 negara bersebelahan dan Washington, DC, adalah di Amerika Utara di antara Kanada dan Mexico, sementara Alaska berada di bahagian barat laut Amerika Utara dan Hawaii adalah kepulauan di pertengahan Pasifik. Kawasan Amerika Syarikat dihancurkan di seluruh Lautan Pasifik dan Laut Caribbean. Ini adalah ringkasan yang memberikan garis besar negara-negara berdaulat berdasarkan abjad di seluruh Amerika Syarikat, dengan data mengenai status mereka dan pengakuan atas kekuasaan mereka.

206 negeri yang direkodkan dapat dipisahkan menjadi tiga kelas bergantung kepada penyertaan di dalam Sistem Bangsa-Bangsa Bersatu: 193 bahagian negara , 2 negeri penonton dan 11 negeri yang berbeza . Segmen soalan bergoyang menunjukkan negeri yang mempunyai kuasa yang tidak dipertikaikan (188 negeri), negeri yang mempertanyakan keadaan bergoyang (16 negeri, di mana terdapat 6 keadaan bahagian, 1 keadaan penonton dan 9 negeri yang berbeza), dan negeri yang mempunyai status unik (2 negeri).

:books: Wilayah Amerika

Amerika Syarikat adalah sebuah republik pemerintah yang terdiri daripada 50 ekspres, tempat birokrasi (Washington, DC, ibu kota Amerika Syarikat), lima wilayah penting, dan pulau-pulau kecil yang berbeza. 48 negara bersebelahan dan Washington, DC, adalah di Amerika Utara di antara Kanada dan Mexico, sementara Alaska berada di bahagian barat laut Amerika Utara dan Hawaii adalah kepulauan di pertengahan Pasifik. Kawasan Amerika Syarikat dihancurkan di seluruh Lautan Pasifik dan Laut Caribbean.

Negara-negara mempunyai pelbagai kuasa dan hak di bawah Perlembagaan Amerika Syarikat, seperti menguruskan perdagangan intrastate, menjalankan perlumbaan, membuat pemerintahan di sekitar, dan mengesahkan perubahan yang telah ditetapkan. Setiap negeri memiliki konstitusi sendiri, berdasarkan piawaian konservatif, dan pemerintahan, yang terdiri dari tiga cabang: ketua, berwibawa, dan kehakiman. Semua negeri dan penghuninya dibahas dalam Kongres pentadbiran, sebuah dewan dwiferal yang terdiri daripada Senat dan Dewan Perwakilan. Setiap negeri ditangani oleh dua perundangan, sementara perwakilan tersebar di antara negeri-negeri berkaitan dengan bancian dekad terakhir yang diperintahkan secara intrinsik. Di samping itu, setiap negeri memenuhi syarat untuk memilih pelbagai pemilih untuk memberikan suara di Kolej Pemilihan, badan yang memilih pemimpin Amerika Syarikat, setaraf dengan lengkap ejen dan ahli kongres di Kongres dari negeri itu. Artikel IV, Bahagian 3, Fasal 1 dari Perlembagaan memberikan kepada Kongres kedudukan untuk menyerahkan negara-negara baru ke dalam Kesatuan. Sejak penubuhan Amerika Syarikat pada tahun 1776, jumlah negeri telah meningkat dari 13 negara pertama hingga sekarang semuanya dari 50, dan setiap negeri baru diberikan keseimbangan yang setara dengan keadaan semasa.

Seperti yang diberikan oleh Artikel I, Bagian 8 dari Perlembagaan, Kongres membuat "pilih lokal" di wilayah pemerintah, yang tidak penting bagi negara mana pun. Sebelum seksyen Undang-Undang Peraturan Rumah Daerah Columbia 1973, yang merosot kekuatan Kongres tertentu kepada ketua sivik terpilih dan berkumpul, daerah itu tidak memiliki pemerintah kejiranan yang dipilih. Semua perkara dipertimbangkan, Kongres mempunyai pilihan untuk mengaudit dan menjatuhkan undang-undang yang dibuat oleh perhimpunan dan menjadi orang tengah dalam urusan kejiranan. Oleh kerana itu hanyalah ekspresi, wilayah ini tidak mempunyai penggambaran di Senat. Bagaimanapun, sejak tahun 1971, penghuninya telah dihubungi di Dewan Perwakilan oleh perwakilan yang tidak memberikan suara. [9] Selain itu, sejak tahun 1961, berikutan pengesahan Pindaan ke-23, penduduk tempatan telah memenuhi syarat untuk memilih tiga pemilih untuk memberikan suara di Kolej Pemilihan.

Walaupun terdapat 50 wilayah dan wilayah pemerintahan , Amerika Syarikat telah menguasai lebih dari 14 wilayah. Lima daripadanya (Samoa Amerika, Guam, Kepulauan Mariana Utara, Puerto Rico, dan Kepulauan Virgin AS) memiliki penduduk yang tidak kekal dan sementara, sementara sembilan dari mereka tidak. Kecuali Pulau Navassa, Puerto Rico, dan Kepulauan Virgin AS, yang terletak di Caribbean, semua wilayah terletak di Lautan Pasifik. Satu domain, Palmyra Atoll, dilihat sebagai gabungan, yang bermaksud seluruh Perlembagaan telah diterapkan padanya; wilayah yang berbeza tidak diperbadankan, yang bermaksud Perlembagaan tidak sepenuhnya berlaku untuk mereka. Sepuluh wilayah (Kepulauan Terpencil Minor dan Samoa Amerika) dipandang sebagai tidak teratur, yang bermaksud mereka tidak mempunyai Undang-Undang Organik yang disetujui oleh Kongres; empat domain yang berbeza dikoordinasikan, yang bermaksud mereka telah mempunyai Akta Organik yang telah dibentuk oleh Kongres. Lima domain yang diduduki masing-masing telah membatasi pemerintahan sendiri dan tidak memberikan perwakilan suara di Kongres, serta memiliki badan perundangan daerah dan wakil utama, namun penduduk tidak dapat memberikan suara dalam keputusan pemerintah.

:books: Piawaian untuk dipertimbangkan

Semasa standard standard undang-undang di seluruh dunia kenegaraan adalah hipotesis tegas kenegaraan, yang sistematik oleh Konvensyen Montevideo daripada tahun 1933. Konvensyen c haracterizes t dia negeri sebagai individu undang-undang di seluruh dunia pada kira kemungkinan bahawa ia "mempunyai keupayaan yang disertakan: (a) penduduk yang kekal; (b) domain bercirikan; (c) kerajaan; dan (d) kemampuan untuk menjalin hubungan dengan negara-negara yang berlainan ”sejauh itu tidak“ diperoleh secara paksa sama ada ini termasuk dalam pekerjaan senjata, dalam melemahkan gambaran budi bicara, atau dalam beberapa tindakan paksaan yang dapat dilaksanakan ”. [sintesis yang tidak betul?]

Perbincangan wujud mengenai seberapa banyak pengakuan yang harus dimasukkan sebagai model kenegaraan. Hipotesis penjelasan mengenai kenegaraan menyatakan bahawa keadaan kenegaraan benar-benar menuju ke tahap yang tinggi dan pengakuan terhadap keadaan oleh negeri yang berbeza tidak penting. Pada tahap akhir yang bertentangan, hipotesis konstitutif tentang kenegaraan menggambarkan negara sebagai individu di bawah undang-undang global khususnya sekiranya ia dianggap berdaulat oleh negara yang berbeza. Untuk motivasi di sebalik penyusutan ini, disertakan secara umum menyatakan bahawa semua perkara yang dipertimbangkan:

• menganggap diri mereka berdaulat (melalui penyampaian kebebasan atau beberapa kaedah yang berbeza) dan sering dipandang sebagai memenuhi [ hipotesis kenegaraan, atau

• dianggap sebagai negara berdaulat oleh satu negara bahagian PBB

Perhatikan bahawa sekarang dan lagi, terdapat perbezaan penilaian terhadap pemahaman tentang titik utama, dan sama ada suatu bahan yang memenuhi itu dipersoalkan . Bahan politik luar biasa yang tidak memenuhi pengaturan negara berdaulat dipandang sebagai negara proto.

Berdasarkan standard di atas, ikhtisar ini menggabungkan 206 elemen yang menyertainya:

• 203 negeri yang dirasakan oleh satu negara bahagian PBB

• Dua negeri yang memenuhi hipotesis kenegaraan yang menentukan dan dirasakan secara eksklusif oleh negara bahagian bukan PBB: Artsakh, Transnistria

• Satu keadaan yang memenuhi hipotesis menentukan keadaan kenegaraan dan tidak dirasakan oleh beberapa keadaan lain: Somaliland Jadual tersebut merangkumi unsur - unsur menangani proyektil yang sama ada bukan negara berdaulat atau mempunyai hubungan dekat dengan negara berdaulat yang lain. Ia juga menggabungkan wilayah subnasional di mana pengaruh negara nominal dibatasi oleh perjanjian damai. Secara keseluruhan, ini merangkumi:

• Menyatakan hubungan bebas dengan negeri lain

• Dua bahan yang dikekang oleh Pakistan yang bukan merupakan salah satu negara yang berdaulat, domain bawahan, atau bagian dari negara lain: Azad Kashmir dan Gilgit بلتستان

• Domain tergantung dari negara lain, sama seperti zona yang menunjukkan banyak kualiti kawasan bangsal seperti yang ditunjukkan oleh halaman wilayah yang bergantung

• Elemen subnasional yang dibuat berdasarkan perjanjian damai

:books: Negeri AS

Di Amerika Syarikat, sebuah negara adalah elemen politik konstituen, yang saat ini ada 50. Terikat dalam sebuah persatuan politik, setiap negara memiliki tempat perundangan di atas wilayah geografi yang berbeza dan bercirikan di mana ia memberikan kuasanya kepada pemerintah. Kerana kekuatan bersama ini, orang Amerika adalah penduduk republik pemerintah dan juga negeri tempat mereka tinggal. Kewarganegaraan dan tempat tinggal negara dapat disesuaikan, dan tidak diperlukan sokongan pentadbiran untuk berpindah di antara negeri, selain dari orang yang dibatasi oleh perintah mahkamah tertentu, (misalnya, narapidana dan keturunan yang dipisahkan dari pasangan yang berkongsi penjagaan).

Kerajaan negeri dibahagi secara kuat oleh individu (dari setiap negeri yang terpisah) melalui konstitusi masing-masing. Semua didasarkan pada piawaian republik, dan masing-masing menampung pemerintahan, yang terdiri dari tiga cabang, masing-masing dengan kekuatan terpencil dan bebas: pemimpin , berwibawa, dan undang-undang. Negara-negara terpencil menjadi wilayah atau wilayah, yang mungkin dilantik sebagai pejabat pentadbiran kejiranan namun tidak berdaulat. Kawasan atau daerah yang serupa pembinaannya umumnya berbeza mengikut negeri, dan negeri juga membuat kerajaan lain yang berdekatan.

Negara, berbeza dengan wilayah AS, mempunyai pelbagai kuasa dan hak di bawah Perlembagaan Amerika Syarikat. Negara-negara dan penduduknya dibahas dalam Kongres Amerika Syarikat, sebuah badan pembuat undang-undang bicameral yang terdiri dari Senat dan Dewan Perwakilan. Setiap negeri juga layak untuk memilih pelbagai pemilih (setara dengan jumlah perwakilan dan perundangan dari negeri itu) untuk memberikan suara di Electoral College, badan yang secara langsung memilih Presiden Amerika Syarikat. Selanjutnya, setiap negeri memiliki kesempatan untuk mendukung revisi yang telah ditetapkan, dan, dengan persetujuan Kongres, sekurang-kurangnya dua negeri dapat melakukan kesepakatan antara satu sama lain. Pasukan polis setiap negeri juga dilihat. Sesungguhnya, pengiklanan undang-undang kejiranan, arahan yang dibiayai oleh pemerintah, kesejahteraan umum, pengendalian perdagangan intrastate, dan pengangkutan dan landasan yang berdekatan biasanya dianggap sebagai kewajiban negara, walaupun saat ini mereka juga mempunyai pembiayaan dan panduan administrasi yang besar. Dalam jangka panjang, Perlembagaan telah diperbaiki, dan pemahaman dan penggunaan susunannya telah berubah. Kecenderungan keseluruhan menuju sentralisasi dan perpaduan, dengan pemerintah mengambil bagian yang jauh lebih besar daripada sebelumnya. Terdapat proses penghinaan terhadap hak istimewa negara, yang menyangkut tahap dan sifat kekuatan dan kekuatan negeri yang setanding dengan pemerintahan pusat dan hak istimewa rakyat.

Perlembagaan memberikan kepada Kongres kedudukan untuk menyerahkan negeri-negeri baru ke dalam Kesatuan. Sejak penubuhan Amerika Syarikat pada tahun 1776 oleh Tiga belas Jajahan British, jumlah negeri telah meningkat dari 13 hingga 50 yang pertama. Setiap negeri baru telah diberikan keseimbangan yang setara dengan negara-negara semasa. Perlembagaan tenang mengenai sama ada negeri mempunyai kemampuan untuk menarik diri (menarik diri) dari Kesatuan . Tidak lama selepas Perang Saudara, Mahkamah Tinggi AS, di Texas v. White, menyatakan bahawa sebuah negara tidak dapat melakukan hal itu.

:small_blue_diamond: Amerika Syarikat

50 negeri AS, dalam permintaan abjad, di samping sepanduk setiap negeri:

 • Alabama

 • Alaska

 • Arizona

 • Arkansas

 • California

 • Colorado

 • Connecticut

 • Delaware

 • Florida

 • Georgia

 • Hawaii

 • Idaho

 • Illinois

 • Indiana

 • Iowa

 • Kansas

 • Kentucky

 • Louisiana

 • Maine

 • Maryland

 • Massachusetts

 • Michigan

 • Minnesota

 • Mississippi

 • Missouri

 • Montana

 • Nebraska

 • Nevada

 • New Hampshire

 • Jersi baru

 • Mexico baru

 • New York

 • Carolina Utara

 • Utara Dakota

 • Ohio

 • Oklahoma

 • Oregon

 • Pennsylvania

 • Pulau Rhode

 • Carolina Selatan

 • Dakota Selatan

 • Tennessee

 • Texas

 • Utah

 • Vermont

 • Virginia

 • Washington

 • Virginia Barat

 • Wisconsin

 • Wyoming

:small_blue_diamond: Yayasan

13 negara unik itu muncul pada bulan Julai 1776 semasa Perang Revolusi Amerika, sebagai pengganti Tiga Belas Jajahan, setelah menyetujui Resolusi Lee dan menandakan Deklarasi Kemerdekaan Amerika Syarikat. Sebelum majlis-majlis ini setiap negeri menjadi penempatan British; setiap ketika pada ketika itu bergabung dengan Uni utama negara di suatu tempat dalam lingkungan 1777 dan 1781, setelah mengesahkan Artikel Gabungan, perlembagaan utama AS. Begitu juga dalam tempoh ini, negara-negara bebas yang baru-baru ini membina konstitusi negara masing-masing, antara perlembagaan yang paling tepat disusun di planet ini. Walaupun secara terperinci, konstitusi negara ini menyampaikan sorotan penting yang akan menjadi penting dalam permintaan yang didirikan oleh Amerika: mereka adalah struktur republik, dan kekuatan terpencil di antara tiga cabang, kebanyakan mempunyai majelis bicameral, dan berisi pernyataan, atau tagihan hak. Selepas itu, dari tahun 1787 hingga 1790, setiap negeri juga membenarkan kelebihan pemerintahan birokratik lain dalam Perlembagaan Amerika Syarikat. Berbanding dengan negeri-negeri, Perlembagaan AS menjelaskan idea-idea federalisme.

:books: Kerajaan

Negara bukan bahagian Amerika yang berwibawa sederhana, kerana kekuatan dan kewajiban mereka tidak diberikan kepada mereka dari atas oleh enakmen pemerintah atau aktiviti pengurusan birokratik atau Perlembagaan pentadbiran. Oleh itu, masing-masing dari 50 negara mempunyai kewenangan apa pun yang diperlukan untuk menguruskan pemerintahannya secara individu (dalam batas-batas luas yang ditetapkan oleh Perlembagaan AS) yang dianggap wajar oleh kerabatnya, dan untuk mempraktikkan semua kekuatan pemerintahan yang tidak ditetapkan kepada kerajaan pusat oleh Perlembagaan. Sebuah negara, berbeza dengan pemerintah, memiliki kekuatan polisi yang tidak ditentukan, itulah pilihan untuk sebagian besar membuat semua undang-undang asas untuk bantuan pemerintah dari kerabatnya. Oleh itu, sementara badan perundangan dari berbagai negara berkongsi banyak sorotan perbandingan, mereka sering berubah-ubah mengenai struktur dan bahan. Tidak ada dua kerajaan negeri yang tidak dapat dibezakan.

:books: Perlembagaan

Kuasa awam setiap negeri disusun mengikut perlembagaan masing-masing. Sebilangan besar laporan ini lebih banyak titik dan lebih rumit daripada rakan pemerintah mereka. Perlembagaan Alabama, misalnya, mengandungi 310,296 kata - lebih dari 40 kali ganda jumlahnya sebagai Perlembagaan AS. Pada setiap hari, setiap negara telah menerima pemerintahan tiga cabang: pemimpin, pentadbiran, dan undang-undang (walaupun hakikatnya tidak diperlukan).

Hampir dalam sejarah Amerika, empat kerajaan negeri memisahkan diri dari yang lain dalam konstitusi pertama mereka dengan memutuskan untuk membezakan diri sebagai Komanwel dan bukannya sebagai negeri: Virginia, pada tahun 1776; Pennsylvania, pada tahun 1777; Massachusetts, pada tahun 1780; dan Kentucky, pada tahun 1792. Oleh itu, sementara keempat-empatnya adalah negeri seperti negeri yang berbeza, masing-masing secara rasmi adalah sebuah republik dengan alasan bahawa istilah tersebut terkandung dalam perlembagaannya. Istilah, bangsal, yang merujuk kepada keadaan di mana pengaruh utama diberikan pada individu, pertama kali digunakan di Virginia semasa Interregnum, kerangka waktu 1649-60 antara peraturan Charles I dan Charles II di mana parlimen Oliver Cromwell sebagai Tuan Pelindung menubuhkan pemerintah republik yang dikenali sebagai Komanwel England. Virginia berubah menjadi wilayah yang terkenal sekali lagi pada tahun 1660, dan perkataan itu digugurkan dari tajuk penuh; ia tidak digunakan sehingga sekali lagi diperkenalkan pada tahun 1776.

:small_blue_diamond: Ketua

Di setiap negeri, CEO dikenali sebagai wakil utama, yang mengisi jawatan sebagai ketua negara dan ketua kerajaan. Semua wakil pemimpin dipilih dengan keputusan politik langsung. Wakil utama boleh mengesahkan atau menolak rang undang-undang yang diluluskan oleh badan pembuat undang-undang negeri, sama seperti mencadangkan dan berusaha untuk memasukkan bil, biasanya ditegakkan oleh kumpulan ideologi mereka. Di 44 negeri, wakil utama mempunyai kekuatan bola hitam yang terperinci. Sebilangan besar negeri mempunyai pemimpin majmuk, yang menyiratkan bahawa wakil utama bukan satu-satunya pegawai pemerintah di negeri ini yang bertanggungjawab untuk cabang presidennya. Di negeri-negeri ini, kuasa pemimpin disebarkan di antara pihak berkuasa yang berbeza, yang dipilih oleh individu secara mandiri daripada wakil ketua - seperti wakil ketua letnan, pegawai undang-undang utama, pengawal, setiausaha negara, dan lain-lain.

Perlembagaan 19 negeri mengambil kira penduduk untuk menghilangkan dan menggantikan pihak berkuasa awam yang dipilih sebelum berakhirnya jawatan mereka melalui perlumbaan politik kajian. Setiap negeri mengikuti metodologinya sendiri untuk meninjau perlumbaan, dan menetapkan batasannya sendiri mengenai seberapa sering, dan berapa lama setelah perlumbaan politik keseluruhan, mereka mungkin diadakan. Di semua negeri, badan pembuat undang-undang dapat menyingkirkan pihak berkuasa cabang presiden negara, termasuk perwakilan utama, yang telah mengajukan penganiayaan tulen terhadap kekuatan mereka dari pejabat. Cara melakukannya merangkumi teguran (membawa tuduhan eksplisit), dan pendahuluan, di mana pentadbir melakukan sebagai juri.

:books: Berwibawa

Tugas penting DUN adalah untuk memberi kuasa undang-undang negara dan wang tunai yang sesuai untuk mengatur strategi awam. Di semua negeri, jika perwakilan utama menolak rang undang-undang (atau sedikit), ia boleh menjadi undang-undang jika badan yang berkuasa menggantikan penolakan (melunaskan rang undang-undang), yang di banyak negeri memerlukan 66% suara di masing-masing ruang kebuk. Di 49 dari 50 negeri, dewan terdiri daripada dua dewan: majelis rendah (yang berbeza disebut Dewan Perwakilan, Dewan Negeri, Dewan Umum atau Dewan Perwakilan) dan majelis tinggi yang lebih sederhana, di semua negeri yang disebut Senat. Pengecualian adalah Badan Perundangan Nebraska unicameral, yang hanya memiliki ruang bersendirian. Sebilangan besar negeri membuat beberapa kenangan sebahagian daripada badan pengatur (biasanya dipanggil perhimpunan penduduk). Sepuluh dewan negeri dilihat sebagai sepenuh masa; badan-badan ini lebih mirip Kongres AS daripada yang lain.

Individu dari dewan setiap negeri dipilih dengan keputusan politik langsung. Dalam Baker v. Carr (1962) dan Reynolds v. Sims (1964), Mahkamah Tinggi AS berpendapat bahawa semua negeri perlu memilih badan pembuat undang-undang mereka untuk menguruskan kos setiap penduduk dengan tahap gambaran yang sama (satu individu , satu standard undi). Secara praktiknya, kebanyakan negeri memilih pentadbir dari satu bahagian, yang masing-masing mempunyai populasi yang hampir sama. Sebilangan negeri, seperti Maryland dan Vermont, membahagikan negeri ini menjadi wilayah tunggal dan berbilang bahagian, dalam hal ini kawasan berbilang bahagian harus mempunyai penduduk yang lebih besar, misalnya, wilayah yang memilih dua perwakilan harus memiliki lebih kurang dua kali lipat jumlah penduduk di kawasan yang hanya memilih satu. Kerangka demokratik yang digunakan di seluruh negara adalah: first-past-the-post di kawasan-kawasan satu bahagian, dan berbagai suara yang tidak dapat disesuaikan di wilayah multi-bahagian.

Pada tahun 2013, terdapat sejumlah 7,383 pegawai di 50 badan pentadbiran negeri. Mereka memperoleh dari $ 0 setiap tahun (New Mexico) hingga $ 90,526 (California). Terdapat perbelanjaan dan pembayaran jarak tempuh yang berbeza.

:small_blue_diamond: Undang-undang

Negara juga dapat menyusun kerangka hukum mereka secara unik berbeda dengan eksekutif perundangan pemerintah, selama mereka menjamin hak birokrasi yang ditetapkan oleh penduduknya untuk mendapatkan perlakuan adil secara prosedural. Sebagian besar memiliki mahkamah tingkat awal, pada umumnya disebut Mahkamah Daerah, Mahkamah Tinggi atau Mahkamah Sirkuit, mahkamah penyiasatan tingkat pertama, pada umumnya disebut Mahkamah Rayuan (atau Rayuan), dan Mahkamah Agung. Bagaimanapun, Oklahoma dan Texas mempunyai mahkamah tinggi yang paling tinggi untuk tawaran jenayah. Di Negeri New York, mahkamah awal dikenali sebagai Mahkamah Agung; tawaran kemudian dibawa ke Bahagian Rayuan Mahkamah Agung, dan dari saat itu ke Mahkamah Rayuan.

Kerangka mahkamah negeri menyediakan mahkamah umum dengan wad yang luas. Sebahagian besar kes jenayah dan kes biasa di Amerika Syarikat didengar di mahkamah negara. Jumlah kes tahunan yang dicatatkan di mahkamah negeri adalah sekitar 30,000,000 dan jumlah hakim di mahkamah negeri sekitar 30,000 — dengan pemeriksaan, mahkamah pemerintah melihat sekitar 1,000,000 kes yang didokumentasikan dengan sekitar 1700 pengadil.

Sebilangan besar negeri mendasarkan undang-undang umum mereka pada undang-undang adat Inggeris (dengan perubahan asli yang signifikan dan gabungan perkembangan undang-undang umum tertentu), dengan kes khas Louisiana yang luar biasa, sebuah provinsi Perancis sebelumnya, yang menarik sejumlah besar undang-undang keseluruhannya dari Undang-undang umum Perancis.

Beberapa negeri memutuskan agar pihak berkuasa yang dilantik di mahkamah negeri berkhidmat seumur hidup. Di sebilangan besar negeri, para pengadil, mengingat hakim-hakim pengadilan yang paling besar untuk negeri ini, dipilih atau dipilih selama beberapa tahun, dan biasanya memenuhi syarat untuk dilantik kembali atau dilantik kembali.

:books: Menyatakan sebagai kerangka kerja kesatuan

Semua negeri adalah pemerintah kesatuan, bukan liga atau keseluruhan pemerintahan kejiranan. Pemerintah-pemerintah di sekitarnya dibuat oleh dan ada oleh kesederhanaan undang-undang negara, dan pemerintah daerah di setiap negeri bergantung pada otoritas fokus dari negara tertentu. Pemerintah negeri biasanya menyerahkan sejumlah kekuatan ke unit terdekat dan menyalurkan pilihan strategi kepada mereka untuk ■■■■■■■■■■. Di beberapa negeri, unit pemerintahan kejiranan dibenarkan tahap asas rumah kerana isu yang berbeza. Hipotesis undang-undang yang dominan mengenai transendensi negara terhadap pemerintah kejiranan, yang disebut sebagai Peraturan Dillon, menyatakan bahawa,

Sebuah organisasi sivil mempunyai dan dapat mempraktikkan pasukan pendamping dan tidak ada yang lain: Pertama, mereka yang mengakui dengan kata-kata tersurat; kedua, mereka yang secara asasnya mencadangkan atau pada dasarnya episod kekuatan yang dibenarkan secara eksplisit; ketiga, yang penting untuk artikel yang diumumkan dan motivasi di sebalik perkongsian itu - tidak hanya bermanfaat tetapi sangat mustahak; keempat, sebarang ketidakpastian yang munasabah mengenai kehadiran pasukan diselesaikan oleh pengadilan terhadap syarikat itu - terhadap kehadiran pasukan.

Setiap negeri mencirikan sendiri kekuatan apa yang akan dibenarkan oleh pemerintah di sekitarnya. Pada umumnya, empat klasifikasi kekuatan mungkin diberikan kepada kawasan berdekatan:

• Struktural - kemampuan untuk memilih jenis pemerintahan, memberi sanksi dan menetapkan pengubahsuaian kontrak,

• Fungsional - kemampuan untuk mempraktikkan pemerintahan sendiri yang berdekatan dengan cara yang luas atau terhad,

• Fiskal - kedudukan untuk menentukan sumber pendapatan, menetapkan kadar penilaian, mendapatkan rizab dan latihan kewangan lain yang berkaitan,

• Personel - kuasa untuk menetapkan peraturan perniagaan, kadar pampasan, keadaan kerja dan tawar-menawar agregat.

:books: Sambungan

:small_blue_diamond: Antara negeri

Setiap negeri diserahkan kepada Kongres oleh Union sejak 1789 telah memasukkannya pada keseimbangan yang setara dengan negara-negara pertama dalam semua hal. Dengan pengembangan hak istimewa negara yang disokong sebelum periode perang, Mahkamah Agung menegaskan, dalam Lessee of Pollard lwn Hagan (1845), bahawa Perlembagaan memerintahkan pengesahan negara-negara baru berdasarkan ekuiti. Dengan persetujuan Kongres, negeri-negeri boleh memasuki kesepakatan antara negeri, pengaturan antara sekurang-kurangnya dua negeri. Kompak sering digunakan untuk menangani aset bersama, seperti kerangka pengangkutan atau hak air.

Di bawah Artikel IV Perlembagaan, yang menelusuri hubungan antara negara-negara, setiap negara diperlukan untuk memberikan kepercayaan dan kepercayaan penuh terhadap demonstrasi perhimpunan dan pengadilan satu sama lain, yang pada umumnya diadakan untuk memasukkan pengakuan kebanyakan perjanjian dan penjenayah keputusan, dan sebelum tahun 1865, status penaklukan. Di bawah Ekstradisi Klausa, sebuah negara harus menghapus individu yang berada di sana yang telah melarikan diri dari tuduhan "pengkhianatan, kesalahan undang-undang, atau kesalahan yang berlainan" di negeri lain jika negara lain meminta. Piawaian mengejar penjenayah yang diandaikan dan ditangkap oleh pegawai undang-undang satu negeri di negeri lain sering diizinkan oleh sebuah negara.

Kepercayaan penuh dan anggapan kredit mempunyai pengecualian, beberapa tindakan yang sah, misalnya, perlesenan dan hubungan yang mahir, mungkin bersifat eksplisit, dan hingga saat ini negara belum ditemui oleh pengadilan yang diperlukan untuk menghormati rancangan permainan tersebut dari negeri yang berbeza. Demonstrasi yang sah seperti itu dilakukan oleh negara-ke-negeri yang biasa dianggap sebagai tindakan dasar kesenangan. Negara dilarang mengorbankan penduduk dari pelbagai negeri mengenai hak asasi mereka, di bawah Fasal Hak Istimewa dan Kekebalan.

:small_blue_diamond: Dengan kerajaan

Di bawah Artikel IV, setiap negara dijamin jenis pemerintahan yang didasarkan pada standar republik, seperti persetujuan yang ditadbir. Kepastian ini sudah cukup lama berada di barisan depan perbincangan mengenai hak istimewa penduduk berbanding pihak berkuasa awam. Negara juga dijamin jaminan dari pencerobohan, dan, apabila menggunakan badan pembuat undang-undang negara (atau ketua, jika dewan tidak dapat berkumpul), dari tingkah laku agresif di rumah. Pengaturan ini diperiksa semasa pemberontakan Detroit tahun 1967, namun tidak dilakukan.

Klausa Ketuanan (Artikel VI, Fasal 2) menetapkan bahwa Perlembagaan, undang-undang pemerintah dibuat sesuai dengannya, dan kesepakatan yang dibuat berdasarkan posisinya, terdiri dari tradisi yang tiada tandingannya yang harus dipatuhi. Ini memberikan bahawa mahkamah negeri dibatasi oleh undang-undang yang tidak dapat dibandingkan; sekiranya ada pertikaian antara pemerintah dan undang-undang negara, hukum birokrasi harus diterapkan. Sesungguhnya, bahkan perlembagaan negara tunduk pada undang-undang pemerintah.

Keistimewaan negara dilihat terutamanya mengenai Pindaan Kesepuluh. Perlembagaan memberikan beberapa kekuatan kepada pemerintah awam, dan hal ini menghalangi beberapa kekuatan kepada negeri-negeri. Pindaan Kesepuluh menyelamatkan kekuatan yang tersisa ke negeri-negeri, atau kepada individu. Pasukan Kongres AS diidentifikasi dalam Artikel I, Bahagian 8, misalnya, kemampuan untuk mengisytiharkan perang. Membuat penyelesaian adalah salah satu kekuatan yang tidak sah bagi negara-negara, yang dicatat antara kekuatan lain dalam Artikel I, Bahagian Antara Artikel I yang disenaraikan kekuatan Kongres adalah kemampuan untuk mengarahkan Perdagangan. Sejak pertengahan abad kedua puluh, terjemahan Mahkamah Agung "Klausa Perniagaan" ini, dalam jangka panjang, telah memperluas kekuasaan pemerintah secara besar-besaran, sehingga merugikan pasukan yang sebelumnya memikirkan isu yang benar-benar menyatakan. Sejarah Ekonomi Cambridge Amerika Syarikat mengatakan, "secara keseluruhan, terutama setelah pertengahan tahun 1880-an, Mahkamah memahami Klausa Perdagangan untuk memperluas kekuasaan pemerintah." Pada tahun 1941, Mahkamah Agung di AS lwn Darby mengekalkan Undang-Undang Piawaian Buruh yang Adil tahun 1938, menyatakan bahawa Kongres mempunyai kekuatan di bawah Klausa Perdagangan untuk mengarahkan keadaan perniagaan. Pada saat itu, setelah satu tahun, di Wickard v. Filburn, Mahkamah memperluas kemampuan pemerintah untuk mengurus ekonomi dengan memegang wewenang pentadbiran di bawah peruntukan perdagangan yang meluas ke latihan yang sepertinya, oleh semua akaun, sepertinya bersifat kejiranan namun sebenarnya memberi kesan kepada keseluruhan ekonomi awam dan menjadi perhatian masyarakat. Sebagai contoh, Kongres dapat mengawal lalu lintas laluan kereta api di seluruh negeri, tetapi juga dapat menguruskan lalu lintas kereta api secara eksklusif di dalam sebuah negeri, berdasarkan kebenaran bahawa lalu lintas intrastate benar-benar mempengaruhi perniagaan antara negeri. Melalui pilihan seperti itu, kata pendidik undang-undang David F. Strength, "Mahkamah mengubah kekuatan perdagangan menjadi apa yang mungkin dibandingkan dengan kekuatan pentadbiran keseluruhan dan menetapkan pembinaan unik Framers untuk pasukan terhad dan dilantik." Selanjutnya, Kongres membuat Klausa Perdagangan untuk memperluas enakmen jenayah pemerintah, seperti perubahan sosial, misalnya, Undang-Undang Hak Sivil 1964. Hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, melalui pilihan dalam kes seperti yang berlaku di AS lwn Lopez (1995) dan AS lwn Morrison (2000), telah Mahkamah berusaha untuk menyekat kekuatan Klausa Perdagangan Kongres.

Kekuatan perundangan lain yang disenaraikan adalah kekuatan dan beban perbelanjaannya. Gambarannya adalah pengaturan bantuan kerajaan untuk laluan taman, yang menggabungkan Sistem Lebuhraya Antara Negeri. Rangka kerja ini diperintahkan dan sebagian besar dibiayai oleh pemerintah, dan selanjutnya melayani kepentingan negara. Dengan mengambil langkah-langkah untuk mempertahankan aset antarnegara pemerintah, Kongres memiliki pilihan untuk menekan dewan negara untuk mengeluarkan berbagai undang-undang. Akta Umur Minum Minimum. Walaupun ada yang memprotes bahawa ini melanggar hak-hak istimewa negara, Mahkamah Agung mempertahankan latihan sebagai penggunaan yang dibenarkan dari Klausa Perbelanjaan Perlembagaan di South Dakota lwn Berikan 483 US 203 (1987).

Seperti yang disarankan oleh Artikel I Perlembagaan, yang mengatur Kongres AS, setiap negara dibahas di Senat (tanpa mengira ukuran penduduk) oleh dua orang anggota kongres, dan masing-masing dijamin pada setiap tingkat satu perwakilan di Dewan. Kedua-dua ahli kongres dan ejen dipilih secara langsung dalam keputusan yang berbeza di negeri-negeri yang berbeza. (Sebelum tahun 1913, para perundangan dipilih oleh badan-badan pemerintah negara bagian.) Ada oleh dan oleh 100 orang perwakilan, yang dipilih di mana-mana untuk jangka waktu enam tahun, dengan 33% dari mereka dipilih secara berkala. Ejen dipilih di mana-mana sahaja atau dari kawasan satu bahagian hingga dua tahun (tidak berperingkat). Ukuran Dewan - hingga kini 435 individu demokratik - ditentukan oleh pemerintahan. Tempat duduk di Dewan disampaikan di antara negeri-negeri berkenaan dengan penghitungan dekenial terkini yang diperintahkan secara semula jadi. Batas wilayah ini ditetapkan oleh negara secara terpisah melalui siklus yang disebut redistricting, dan di dalam setiap negara semua daerah diperlukan untuk memiliki penduduk yang setara.

Penduduk di setiap negeri selain mereka yang berada di District of Columbia secara tersirat memilih presiden dan VP. Ketika memproyeksikan borang pemungutan suara dalam perlombaan resmi, mereka memutuskan untuk memilih pemilih resmi, yang pada saat itu, menggunakan teknik yang diberikan dalam pembetulan kedua belas, memilih presiden dan VP. Terdapat 538 pengundi untuk perlumbaan politik rasmi terkini pada tahun 2020; bahagian suara undi bergantung pada penghitungan 2010. Setiap negeri layak untuk pelbagai pemilih yang setara dengan jumlah perwakilan dan perundangan mutlak dari negeri itu; District of Columbia layak untuk tiga pengundi.

Walaupun Perlembagaan menetapkan batasan untuk pelantikan pihak berkuasa pemerintah, undang-undang negara, bukan pentadbiran, mengendalikan sebahagian besar keputusan di AS, termasuk: sekolah rendah, kelayakan warganegara (melewati definisi dilindungi yang penting), pelaksanaan sekolah konstituen setiap negeri , just as the running of state and neighborhood races. All races—government, state and neighborhood—are directed by the individual states, and some democratic standards and systems may vary among them.

Article V of the Constitution concurs states a vital part during the time spent correcting the US Constitution. Alterations might be proposed either by Congress with a 66% vote in both the House and the Senate, or by an established show called for by 66% of the state assemblies. To turn out to be essential for the Constitution, a change should be endorsed by either—as dictated by Congress—the governing bodies of 3/4 of the states or state approving shows in 3/4 of the states. The vote in each state (to either endorse or dismiss a proposed revision) conveys equivalent weight, paying little mind to a state's populace or time allotment in the Union.

:books: Induction into the Union

Article IV likewise awards to Congress the position to concede new states into the Union. Since the foundation of the United States in 1776, the quantity of states has extended from the first 13 to 50. Each new state has been conceded on an equivalent balance with the current states. Article IV additionally restricts the formation of new states from parts of existing states without the assent of both the influenced states and Congress. This admonition was intended to give Eastern states that actually had Western land claims (counting Georgia, North Carolina, and Virginia), to have a denial about whether their western regions could become states, and has served this equivalent capacity since, at whatever point a proposition to segment a current state or states all together that a district inside may either join another state or to make another state has preceded Congress.

A large portion of the states conceded to the Union after the first 13 were framed from a coordinated region set up and represented by Congress as per its whole force under Article IV, Section 3, Clause 2. The blueprint for this interaction was set up by the Northwest Ordinance (1787), which originates before the endorsement of the Constitution. Sometimes, a whole domain has become a state; in others some piece of a region has.

At the point when individuals of a region spread the word about their craving for statehood for the government, Congress may pass an empowering act approving individuals of that domain to sort out a sacred show to compose a state constitution as a stage towards admission to the Union. Each act subtleties the instrument by which the domain will be conceded as a state following approval of their constitution and appointment of state officials. Albeit the utilization of an empowering act is a customary memorable practice, various domains have drafted constitutions for accommodation to Congress missing an empowering act and were hence conceded. Endless supply of that constitution, and after gathering any extra Congressional specifications, Congress has a consistently conceded that area as a state.

Notwithstanding the first 13, six ensuing states were a never a coordinated area of the central government, or some portion of one, preceding being conceded to the Union. Three were set off from a generally existing state, two entered the Union in the wake of having been sovereign states, and one was set up from disorderly domain: • California, 1850, from land surrendered to the United States by Mexico in 1848 under the details of the Treaty of Guadalupe Hidalgo.

• Kentucky, 1792, from Virginia (District of Kentucky: Fayette, Jefferson, and Lincoln provinces)

• Maine, 1820, from Massachusetts (District of Maine)

• Texas, 1845, beforehand the Republic of Texas

• Vermont, 1791, beforehand the Vermont Republic (otherwise called the New Hampshire Grants and guaranteed by New York)

• West Virginia, 1863, from Virginia (Trans-Allegheny locale provinces) during the Civil War

Congress is under no commitment to concede states, even in those spaces whose populace communicates a craving for statehood. Such has been the case various occasions during the country's set of experiences. In one occasion, Mormon pioneers in Salt Lake City tried to build up the state of Deseret in 1849. It existed for marginally more than two years and was never endorsed by the United States Congress. In another, heads of the Five Civilized Tribes (Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Creek, and Seminole) in Indian Territory proposed to set up the state of Sequoyah in 1905, as a way to hold control of their properties. The proposed constitution at last fizzled in the US Congress. All things being equal, the Indian Territory, alongside Oklahoma Territory were both joined into the new state of Oklahoma in 1907. The main example happened while the country actually worked under the Articles of Confederation. The State of Franklin existed for quite a while, not long after the finish of the American Revolution, yet was never perceived by the Confederation Congress, which eventually perceived North Carolina's case of sway over the space. The domain involving Franklin later turned out to be essential for the Southwest Territory, and at last of the state of Tennessee.

Moreover, the passage of a few states into the Union was deferred because of particular confusing elements. Among them, Michigan Territory, which requested of Congress for statehood in 1835, was not conceded to the Union until 1837, because of a limit debate with the bordering state of Ohio. The Republic of Texas mentioned addition to the United States in 1837, however fears about likely struggle with Mexico deferred the affirmation of Texas for a very long time. Statehood for Kansas Territory was held up for quite a while (1854–61) because of a progression of inner fierce contentions including abolitionist ■■■■■■■ and favorable to subjection groups. West Virginia's offered for statehood was additionally postponed over ■■■■■■■, and was settled when it consented to receive a slow nullification plan.

Additional data: Historic areas of the United States and List of US state segment recommendations

Conceivable new states

:small_blue_diamond: Puerto Rico

Puerto Rico, a unincorporated US region, alludes to itself as the “Republic of Puerto Rico” in the English form of its constitution, and as “Estado Libre Asociado” (in a real sense, Associated Free State) in the Spanish rendition. Likewise with all US regions, its inhabitants don't have full portrayal in the United States Congress. Puerto Rico has restricted portrayal in the US Place of Representatives as a Resident Commissioner, an agent with restricted democratic rights in the Committee of the Whole House on the State of the Union, however no democratic rights in any case.

A non-restricting submission on statehood, autonomy, or another alternative for a related domain (not quite the same as the current status) was hung on November 6, 2012. (61%) of electors picked the statehood alternative, while 33% of the voting forms were submitted clear.

On December 11, 2012, the Legislative Assembly of Puerto Rico authorized a simultaneous goal mentioning the President and the Congress of the United States to react to the submission of individuals of Puerto Rico, hung on November 6, 2012, to end its present type of regional status and to start the cycle to concede Puerto Rico as a State.

Another status choice was hung on June 11, 2017, in which 97% percent of citizens picked statehood. Turnout was low, as just 23% of electors went to the surveys, with promoters of both proceeded with regional status and freedom asking citizens to blacklist it.

On June 27, 2018, the HR 6246 Act was presented on the US House with the reason for react to, and consent to, the majority rule will of the United States residents living in Puerto Rico as communicated in the plebiscites hung on November 6, 2012, and June 11, 2017, by presenting the terms for the confirmation of the region of Puerto Rico as a State of the Union. The demonstration has 37 unique cosponsors among Republicans and Democrats in the US Place of Representatives.

On November 3, 2020, Puerto Rico held another choice. In the non-restricting choice, Puerto Ricans casted a ballot for turning into a state. They likewise decided in favor of a supportive of statehood lead representative, Pedro Pierluisi.

:small_blue_diamond: Washington DC

The expectation of the Founding Fathers was that the United States capital ought to be at an impartial site, not offering favor to any current state; accordingly, the District of Columbia was made in 1800 to fill in as the seat of government. As it's anything but a state, the region doesn't have portrayal in the Senate and has a non-casting a ballot delegate in the House; neither does it have a sovereign chosen government. Also, before sanction of the 23rd Amendment in 1961, region residents didn't get the option to cast a ballot in Presidential races.

A few inhabitants of the District support statehood of some structure for that ward – either statehood for the entire area or for the possessed part, with the rest of under government locale. In November 2016, Washington, DC occupants casted a ballot in a statehood choice wherein 86% of electors upheld statehood for Washington, DC For statehood to be accomplished, it should be affirmed by Congress.

:small_blue_diamond: Others

Other conceivable new states are Guam and the US Virgin Islands, the two of which are unincorporated coordinated domains of the United States. Likewise, either the Commonwealth of the Northern Mariana Islands or American Samoa, a sloppy, unincorporated domain, could look for statehood.

:books: Severance from the Union

The Constitution is quiet on the issue of whether a state can withdraw from the Union. Its archetype, the Articles of Confederation, stated that the United States “will be ceaseless.” whether individual states held the one-sided right to severance was an energetically discussed highlight of the countries' political talk from the get-go in its set of experiences, and stayed a troublesome and disruptive point until the American Civil War. In 1860 and 1861, 11 southern states each proclaimed withdrawal from the United States, and combined to shape the Confederate States of America (CSA). Following the loss of Confederate powers by Union armed forces in 1865, those states were brought once again into the Union during the resulting Reconstruction Era. The government never perceived the power of the CSA, nor the legitimacy of the statutes of severance received by the withdrawing states.

Following the conflict, the United States Supreme Court, in Texas v. White (1869), held that states didn't reserve the option to withdraw and that any demonstration of severance was lawfully void. Attracting on the Preamble to the Constitution, which states that the Constitution was expected to “structure a more wonderful association” and discusses individuals of the United States basically as a solitary body politic, just as the language of the Articles of Confederation, the Supreme Court kept up that states didn't reserve a privilege to withdraw. Notwithstanding, the court's reference in similar choice to the chance of such changes happening “through transformation, or through assent of the States,” basically implies that this choice holds that no state has a privilege to singularly choose to leave the Union.

:small_blue_diamond: Inceptions of states' names

The 50 states have taken their names from a wide assortment of dialects. 24 state names begin from Native American dialects. Of these, eight are from Algonquian dialects, seven are from Siouan dialects, three are from Iroquoian dialects, one is from Uto-Aztecan dialects and five others are from other native dialects. Hawaii's name is gotten from the Polynesian Hawaiian language.

Of the leftover names, 22 are from European dialects. Seven are from Latin (essentially Latinized types of English names) and the rest are from English, Spanish and French. Eleven states are named after unique individuals, including seven named for sovereignty and one named after a President of the United States. The inceptions of six state names are obscure or questioned. A few of the states that get their names from (adulterated) names utilized for Native people groups have held the plural consummation of “s”.

:books: Topography

:small_blue_diamond: Boundaries

The boundaries of the 13 unique states were to a great extent controlled by pioneer sanctions. Their western limits were in this way altered as the states surrendered their western land cases to the Federal government during the 1780s and 1790s. Many state borders past those of the first 13 were set by Congress as it made regions, partitioned them, and over the long run, made states inside them. Regional and new state lines frequently followed different geographic highlights, (for example, waterways or mountain range tops), and were affected by settlement or transportation designs. At different occasions, public lines with regions once constrained by different states (British North America, New France, New Spain including Spanish Florida, and Russian America) got regulated as the lines of US states. In the West, moderately subjective straight lines following scope and longitude frequently win, because of the meager condition of settlement west of the Mississippi River.

When set up, most state borders have, with few exemptions, been by and large steady. Just two states, Missouri (Platte Purchase) and Nevada, developed considerably after statehood. A few of the first states surrendered land, over a long term period, to the Federal government, which thusly turned into the Northwest Territory, Southwest Territory, and Mississippi Territory. In 1791, Maryland and Virginia surrendered land to make the District of Columbia (Virginia's segment was returned in 1847). In 1850, Texas surrendered a huge area of land to the government. Moreover, Massachusetts and Virginia (on two events), have lost land, in each case to shape another state.

There have been various other minor acclimations to state limits over the course of the years because of improved overviews, goal of questionable or questioned limit definitions, or minor commonly concurred limit changes for managerial accommodation or different purposes. Sometimes, either Congress or the US High Court has needed to settle state line questions. One eminent model is the case New Jersey v. New York, in which New Jersey won generally 90% of Ellis Island from New York in 1998.

:small_blue_diamond: Provincial gathering

States might be gathered in districts; there are numerous varieties and potential groupings. Many are characterized in law or guidelines by the government. For instance, the United States Census Bureau characterizes four factual districts, with nine divisions. The Census Bureau area definition (Northeast, Midwest, South, and West) is “broadly utilized … for information assortment and examination,” and is the most ordinarily utilized grouping framework. Other multi-state districts are informal, and characterized by topography or social proclivity as opposed to by state lines.

:books: Soalan Lazim

:point_right: 1. What number of states are there on the planet year before?

It incorporates 195 broadly perceived sovereign states, 2 related states, and 12 substances which guarantee a compelling sway yet are viewed as by law constituents of different forces by the overall worldwide local area.

:point_right: 2. Which state is No 1 in world?

“The 2021 Best states examination consolidates information and narrating to investigate how states think about on a large group of worldwide issues.” For the first run through, Canada is the No. 1 generally speaking state. Japan and Germany finish Nos. 2 and 3, individually, while Switzerland, the past No. 1 by and large state, tumbles to No. 4.

:point_right: 3. What number of states are on the earth?

195

What number of states are there on the planet? Since South Sudan turned into a free state on 9 July 2011, there are currently 195 autonomous sovereign countries on the planet (excluding the contested however accepted autonomous Taiwan), in addition to exactly 60 ward zones, and a few questioned domains, similar to Kosovo.

:point_right: 4. Which is the littlest state on the planet?

Vatican City

In light of landmass, Vatican City is the littlest state on the planet, estimating simply 0.2 square miles, very nearly multiple times less than the island of Manhattan.

:point_right: 5. What is the world's biggest state?

The 30 biggest states on the planet by complete territory (in square kilometers)

Region in square kilometers

Russia 17,098,242

Canada 9,984,670

USA 9,833,517

China 9,596,960

:point_right: 6. What is the most wonderful state on the planet?

Scotland Voted the World's Most Beautiful state!

• Scotland.

• Canada.

• New Zealand.

• Italy.

• South Africa.

• Indonesia.

• England.

• Iceland.

:point_right: 7. What is the most joyful state?

The 10 Happiest states in the World

1. Finland. For the fourth year straight, Finland is number one with regards to satisfaction.

2. Denmark. Denmark stayed in the number two detect this year

3. Switzerland

4. Iceland

5. Netherlands

6. Norway

7. Sweden

8. Luxembourg

:point_right: 8. Which is the most bad state?

South Sudan is additionally seen as perhaps the most bad states on the planet because of consistent social and financial emergencies, positioning a normal score of 13 out of 100 out of 2018.

:point_right: 9. Which is the most un-degenerate state in world?

Denmark

As indicated by the 2020 Corruption Perceptions Index as of late delivered by Transparency International (TI), Denmark took the best position with a score of 88 and is the most un-degenerate state on the planet in 2020.

:point_right: 10. Are there 249 countries in the world?

According to ISO 'Country codes' standard, there are 249 countries in the world (194 of them independent).

:books: Kesimpulannya

The United States of America is a government republic comprising of 50 expresses, a bureaucratic locale (Washington, DC, the capital city of the United States), five significant regions, and different minor islands.The 48 adjoining states and Washington, DC, are in North America among Canada and Mexico, while Alaska is in the far northwestern piece of North America and Hawaii is an archipelago in the mid-Pacific. Regions of the United States are dissipated all through the Pacific Ocean and the Caribbean Sea. There are 195 States on the planet today. This absolute contains 193 states that are part states of the United Nations and 2 states that are non-part eyewitness states: the Holy See and the State of Palestine. As per ISO ' state codes' norm, there are 249 states on the planet (194 of them free). As the entire rundown is given previously.

:books: artikel berkaitan

States In Alphabetical Order

Are the states listed in alphabetical order?

Amerika Syarikat. The 50 American states in alphabetical order with the flag of each state: Alabama. of Alaska.

In this sense, what are the 50 states in alphabetical order?

Below is a list of fifty US states in alphabetical order:
 • Alabama.
 • of Alaska.
 • Arizona.
 • Arkansas.
 • California.
 • Colorado.
 • Connecticut.
 • Delaware.

What are the 50 states in alphabetical and uppercase order? 50 states and capitals in alphabetical order of capitals
 • Albany New York. States and capitals in alphabetical order of capitals. Source.
 • Annapolis Maryland.
 • Atlanta, Georgia.
 • August Maine.
 • Austin, Texas.
 • Baton Rouge Louisiana.
 • Bismarck North Dakota.
 • Boise, Idaho.

Simply put, which state is the first in alphabetical order?List of 50 states in alphabetical order.

Alabama Hawaii Massachusetts

Alaska Idaho Michigan
Arizona Illinois Minnesota
Arkansas Indiana Mississippi
California Iowa Missouri
What is the 25th state in alphabetical order?Dates of the Union heir1 Delaware 1787
25 Arkansas 1836
26 Michigan 1837
27 Florida 1845
28 Texas 1845

What are the 52 states?

United States of America. of Alaska. Arizona. Arkansas. California. Colorado. Connecticut. Delaware.

Are there 52 states in the United States?

The United States has 50 states as of 1959. The District of Columbia is a federal district, not a state. Many lists include DC and Puerto Rico with 52 states and other jurisdictions.

What is the capital of the 50 states?

State capitals of Alabama. Montgomery. Juneau. Phoenix. Small stone. sacrament. Denver. Hartford. Dover.

How many M-states are there?

Of the 50 states in the United States, 8 begin with the letter M. Eight of the states that make up the United States have names that begin with the letter M. These states are, in no particular order, Maryland, Michigan, Montana, Missouri, Massachusetts , Mississippi, Minnesota and Maine.

How many states does this list represent?

50 States

What are the 51st and 52nd states of America?

Puerto Rico. Puerto Rico was considered the potential 51st state of the United States. In a referendum in 2012, the majority of voters, 54%, expressed their dissatisfaction with the current political situation.

Apakah singkatan bagi 50 negeri?

US State State Abbreviations: Abbreviation: Alabama AL Alaska AK Arizona AZ Arkansas AR

Is there a state that begins with B?

No state other than Alabama and Nebraska has a B in the name, and California and Florida are the only states that contain F.

Why are American states known?

What is each state known for n. 1. Alaska: known for the Northern Lights. # 2. Arkansas: Famous for the first American toothbrush. # 3. Alabama: The first state to end violence against women. 4. Arizona: the largest area reserved for Indians. # 5. California: Hollywood. # 6. # 7. # 8.

In what order were the states?

United States in Order of Occupied State 1 Delaware 1787127 2 Pennsylvania 17871212 3 New Jersey 17871218 4 Georgia 178812

How many states start with one?

four How many states start with the word new? Of the 50 states, only eight have names starting with the letter N. These states are Nevada, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York State, North Carolina, and North Dakota.

How many states in the United States begin with the letter C?

three states of the United States

States In Alphabetical Order