Rasuk keluli adalah komponen penting dari bahan binaan, seperti batang keluli yang dirancang untuk memberi sokongan struktur kepada infrastruktur apa pun.

Biasanya terdapat pelbagai jenis dan ukuran balok keluli. Dan setiap jenis rasuk mempunyai aplikasinya dalam pembinaan struktur dan bangunan. Reka bentuk dan seni bina bangunan menentukan geometri, ukuran, dan bentuk balok mana yang diperlukan. Walau bagaimanapun, balok ini boleh lurus atau melengkung.

Apakah rasuk keluli?

Apa-apa perkara yang tetap dan kerangka yang melintasi beberapa ruang dan bertujuan untuk menaikkan beban dinamakan 'balok keluli'. Rasuk menambah kekuatan struktur pada bangunan konkrit. Mereka menanggung beban batu bata yang berat ke atas mereka. Untuk pengenalan rasuk keluli yang lebih terperinci, anda boleh melihat di dalam Apakah rasuk keluli itu? Reka bentuk mereka dibuat khas sedemikian rupa sehingga mereka dapat menahan tekanan beban yang berat pada mereka. Reka bentuk rasuk keluli yang paling biasa digunakan ialah balok I. Ini dicipta oleh Halbou, tetapi seorang jurutera Inggeris bernama Henry Gray mengubahnya dan menyempurnakannya.

Kekuatan ekstrim dari bahan berat biasanya digunakan di sepanjang paksi balok. Rasuk kemudian memancarkan tekanan beban ini ke hujungnya. Di hujungnya, beban ini disokong oleh tiang batu bata atau tiang konkrit lain yang merangkumi asas dan dinding juga.

Rasuk keluli yang mendasari adalah ikonik untuk kejuruteraan kontemporari. Sebagai tambahan kepada kenyataan bahawa mereka kelihatan luar biasa, namun kekukuhan keluli menjadikannya bahan yang berkesan dan abadi. Piawaian kualiti balok keluli seperti itu tidak boleh dikompromikan di mana sahaja di dunia. Faktor-faktor seperti bentuk, ukuran, komposisi, dan zarah penyimpanan sangat bernilai dalam pembuatannya.

Jenis rasuk keluli yang biasa digunakan merangkumi balok I, balok L, dan balok T. Semua ini boleh didapati dalam bentuk biasa, tirus, dan separa tirus. Proses pembuatan bentuk-bentuk ini biasanya melibatkan penggulungan panas atau sejuk. Walau bagaimanapun, beberapa yang lain dibuat dengan plat kimpalan, yang boleh rata atau bengkok.

Pelbagai jenis balok keluli struktur digunakan dalam pembinaan struktur tunggal. Bahan struktur, mempunyai banyak bentuk yang berbeza, seperti konkrit, kayu, tanah liat, dan mortar, dan lain-lain. Sekiranya bangunan itu akan dibina seperti pencakar langit, maka balok besi dianggap sebagai pilihan terbaik.

Rasuk keluli yang bersambung

Sebilangan besar struktur mekanikal dan perniagaan dibangunkan dengan rasuk keluli primer atau simen yang disokong. Semasa interaksi rancangan, adalah tugas para pakar dan jurutera untuk mengetahui yang mana satu (atau gabungan kedua) yang paling sesuai untuk struktur bangunan tertentu.

Banyak perkara harus dilihat ketika menyelesaikan apa bahan pembangunan yang akan digunakan. Komponen-komponen ini merangkumi kebolehcapaian, berat, ketahanan terhadap kebakaran, kekuatan, pemeliharaan, dan pembinaan.

Terutamanya rasuk keluli dan barang keluli asas lain biasanya ditutup dengan cat berkualiti tinggi. Ini digunakan untuk memastikan permukaan baja terhadap risiko ekologi seperti angin, hujan turun, dan berbagai jenis iklim yang keterlaluan. Ini kerana keadaan semula jadi yang menyusahkan secara amnya akan mempengaruhi struktur di seluruh dunia. Lapisan, misalnya, epoksi dan uretana umumnya dapat diakses dan terkenal digunakan untuk mengatasi iklim sepi.

Ringkasannya balok keluli mungkin merupakan bahan struktur yang paling mudah disesuaikan dan fleksibel di bumi. Arkitek telah menggunakannya untuk mencapai idea bangunan yang tidak dapat difahami seperti membina gedung pencakar langit raksasa dan jambatan luas yang telah bertahan selama bertahun-tahun.

Sejarah rasuk keluli

Rasuk keluli mempunyai sejarah yang panjang seperti yang dijelaskan dalam Sejarah balok keluli namun anda dapat melihatnya di sini. Dari tahun 1730 hingga 1830, era tersebut merupakan era penemuan hebat, seperti pembinaan sistem kereta api transit massa. Penemuan ini biasanya melibatkan tiga bentuk logam besi. Logam ini adalah Besi Tempa, Besi Cor, dan Baja.

Antaranya, besi tempa adalah logam yang paling sering digunakan oleh tukang besi dalam pembuatan gerbang, pagar, dan perabot pintu, dll. Pada awal tahun 1837, Besi Tempa menjadi logam yang digunakan secara komersial untuk menggantikan kayu untuk barang-barang seperti bajak dan tekstil mesin tetapi tidak dapat menampung keperluan struktur. Baja pada masa ini jauh lebih mahal untuk digunakan sebagai bahan struktur.

Sementara itu, para pakar dalam bidang pembinaan mengetahui kelebihan keluli untuk tujuan struktur. besi tempa tetap menjadi logam yang digunakan secara komersial untuk tujuan pembinaan, kerana ketersediaan dan kemampuannya yang banyak. Henry Cort mengembangkan proses lopak, di mana besi cair diaduk untuk menghilangkan kekotoran. Ini menyebabkan penggunaan besi tempa lebih lanjut, seperti pada kapal kapal dan kemudian jambatan. Henry Bessemer adalah bapa pembuatan keluli moden pada tahun 1856 yang mengumumkan perincian prosesnya, yang akhirnya akan menghasilkan keluli dengan harga yang lebih menjimatkan dan dalam jumlah yang lebih besar. Penemuan Bessemer menurunkan harga baja dari 70 paun kepada 10 paun per tan.

Selepas itu Charles William Siemens mencipta Tungku Perapian Terbuka untuk pembuatan keluli. Kedua-dua kaedah itu mudah diterima dalam bidang konstruksi, dan dalam waktu dua puluh tahun baja telah menggantikan besi tempa sebagai bahan struktur utama. Menara Eiffel adalah struktur terakhir yang dibina oleh balok besi tempa pada tahun 1889. Pada abad ke-20 Amerika menjadi pengeluar keluli terbesar setiap tahun dan mempromosikan eksport bahagian gulung panas, iaitu Carnegie Beams, yang dilancarkan oleh proses Gray. Ini harus dikenal sebagai balok bebibir lebar (W) di AS dan balok universal (UB) di Britain, Australia, dan Afrika Selatan.

Pada tahun 1871, Great Chicago Fire merosakkan struktur kota, yang bangunannya, kebanyakannya terbuat dari kayu. Selepas ini, bahan tahan api dipilih sebagai bahan binaan seperti tiang besi tuang dan balok besi tempa untuk sokongan struktur dalaman.

Chicago kemudian menjadi sesak sehingga memaksa para arkitek memikirkan bangunan Pencakar Langit. Bangunan seperti itu memerlukan balok yang lebih kuat untuk sokongan puluhan tingkat atas di dalamnya. Bangunan Insurans Rumah dibina pada tahun 1885 dan tingginya 10 tingkat. Ia direka oleh William Le Baron Jenny; yang memperkenalkan kerangka rangka besi di dalamnya.

Kejayaan bangunan ini mempromosikan lebih banyak bangunan pencakar langit di Chicago dan kemudian di New York. Trend ini mendorong pertumbuhan pengeluaran balok keluli, pada skala besar pada abad ke-20.

Ringkasan Dari segi sejarah, balok terdiri dari kayu, tetapi kemudiannya, pengeluaran keluli secara besar-besaran menggantikannya. Rasuk keluli menawarkan kekuatan dan ketahanan api yang lebih besar ke bangunan.

Apakah Jenis Rasuk Keluli?

Sangat sedikit yang mengetahui tentang pelbagai jenis dan penggunaan rasuk keluli. Ini sangat penting dan mustahak untuk pembangunan struktur atau pembinaan apa pun, seperti jambatan, dan sebagainya. Mereka tiba dalam berbagai ukuran dan bentuk seperti yang dijelaskan dalam apa Jenis balok keluli? Bergantung pada beberapa pemboleh ubah yang berbeza, yang tepat untuk aplikasi anda akan berguna untuk tujuan pembangunan anda.

Setiap balok keluli yang luar biasa menawarkan beberapa sifat luar biasa yang menjamin anda mendapat tahap pertolongan yang anda perlukan dengan tepat untuk perkembangan anda. Susunan batang keluli bergantung pada pengiraan dan bagaimana ia ditegakkan. Mereka boleh dibengkokkan dan lurus, namun yang paling terkenal adalah balok lurus.

Untuk melihat sekilas kapasiti keluli struktur maksimum, seseorang harus memahami bentuk, ukuran, dan ansurannya yang berbeza. Berikut adalah garis besar pelbagai bentuk keluli struktur. Pelbagai Jenis Rasuk

Rasuk Berbentuk S atau Amerika

Rasuk standard Amerika kebanyakannya dikenali sebagai tiang S. Ini mengandungi bahagian bergulung dengan dua bebibir selari, semuanya dihubungkan oleh web. Bebibir agak sempit. Penugasan rasuk menawarkan data pengeluar mengenai lebar dan berat setiap unit. Contohnya, S10x50 menghadap balok yang turun 10 inci dan berat 50 paun untuk setiap kaki.

Rasuk berbentuk L atau bersudut

Rasuk bersudut mempunyai bentuk L, bersama dengan dua kaki yang bertemu pada titik 90 darjah. Rasuk ini terdapat dalam ukuran kaki yang setara atau tidak sama. Rasuk L kaki yang tidak konsisten mungkin mempunyai satu kaki 2x2x0.5 dan satu kaki 6x3x0.5, misalnya. Tiang L biasanya digunakan dalam kerangka lantai karena penurunan kedalaman.

Cerucuk Berbentuk H atau Bearing

Rasuk ini membantu ketika pemaju tidak dapat menemui pembinaan di cetek cetek, sehingga mereka menggunakan tiang bantalan untuk merancang kerangka dasar yang mendalam. Cerucuk galas dibentuk H untuk berjaya memindahkan beban melalui cerucuk ke hujung. Cerucuk galas sesuai di tanah tebal yang memberikan ketahanan paling tinggi di hujungnya. Sebiji balok boleh menampung berat lebih dari 1,000 tan.

Berbentuk C atau Saluran

Saluran Struktur C juga dikenali sebagai balok C dan mereka mempunyai keratan rentas berbentuk C. Mereka mempunyai bebibir atas dan bawah, yang dihubungkan oleh web. Ini adalah produk yang berpatutan dan menjimatkan kos yang dapat membantu dalam pembangunan struktur jarak pendek hingga sederhana. Rasuk saluran pada mulanya dirancang untuk jambatan, tetapi berjaya dan produktif untuk pengeluaran dermaga laut dan aplikasi struktur lain.

Bahagian Keluli Berongga (HSS)

HSS adalah struktur balok berasaskan logam yang berlubang dari dalam dan mempunyai keratan rentas tiub. Bentuknya boleh berbentuk persegi, segi empat, bulat, atau elips. Struktur HSS yang bulat mempunyai jejari yang kira-kira dua kali ketebalan dinding. Aplikasi struktur HSS yang paling biasa adalah pada bingkai keluli yang dikimpal di mana ia mengalami berat dari arah yang berbeza.

I-Rasuk

Rasuk I, juga dipanggil H balok. Ini adalah sinar universal yang mempunyai dua elemen mendatar, iaitu bebibir dan mempunyai elemen menegak sebagai jaring. Web dapat menanggung beban yang berat. Manakala, bebibir mendatar menahan pergerakan lenturan daya yang dikenakan ke atasnya. Rasuk jenis ini adalah yang paling berkesan dalam memberikan kekuatan tambahan pada struktur bangunan yang berdiri. Oleh itu, ia digunakan secara meluas dalam industri pembinaan, dalam pelbagai ukuran.

Rasuk Tee

Rasuk tee mempunyai keratan rentas berbentuk T dan mempunyai kemampuan menanggung beban berat. Ia mempunyai bebibir di bahagian atasnya, yang disambungkan ke web di bawah. Rasuk ini dapat menahan banyak beban, tetapi ketinggalan jika dibandingkan dengan balok I. Rasuk tee dapat mengambil muatan yang besar tetapi tidak mempunyai bebibir bawah seperti balok I. Ini memberikan ketidakupayaan dalam beberapa aplikasi.

Bentuk Adat

Pereka masa kini tidak terhad untuk menggunakan bentuk yang paling dikenali sahaja. Penciptaan logam khusus menjadikan jalan untuk pelbagai bentuk keluli primer yang luar biasa untuk tugas ini. Dengan menggunakan alat dan strategi terbaik di kelasnya, misalnya, aliran air, laser, dan pemotongan plasma, perancang logam dapat membentuk keluli menjadi banyak bentuk untuk keperluan eksplisit. Sekiranya anda dapat memimpikannya, kemungkinan ada perancang logam yang berjaya dapat membuatnya.

Ringkasan • Rasuk keluli terdapat dalam pelbagai ukuran dan bentuk dan oleh itu mempunyai aplikasi yang berbeza. Jurutera menggunakan pelbagai jenis balok untuk tujuan yang berbeza.

Bagaimana rasuk keluli dipasang?

Susun atur khas untuk pemasangan balok adalah 'tetap satu'. Dalam Pemasangan yang tetap , balok dipasang di kedua hujungnya dan menawarkan daya tahan terhadap daya putaran yang dikenakan padanya. Walau bagaimanapun, terdapat pemasangan rasuk lain juga. Sebilangan butiran ini terdapat di bawah: -

Dalam model Cukup disokong di mana kedua-dua hujung balok disokong dengan beberapa alas sokongan. Tetapi mereka boleh berpusing dengan bebas.

 • Dalam model Overhanging di mana mereka menggantungkan sokongan mereka di satu atau kedua-dua hujungnya.
 • Dalam model Berterusan di mana balok memanjang lebih dari dua penyokong.
 • Dalam mod Cantilevered l di mana rasuk disokong hanya pada satu hujung.
 • Dalam model Double over-tergantung , ini melampaui sokongan pada kedua-dua hujungnya.
 • Dalam model balok Berterusan , rasuk merangkumi dua atau lebih sokongan.
 • Sebagai Cantilever , balok dipasang pada satu hujung tetapi mengunjurkan ke luar.
 • Rasuk Trussed diperkuat dengan batang atau kabel untuk membuat kekuda.

Ringkasan Rasuk keluli memiliki beberapa model pemasangan, yang digunakan sesuai dengan rancangan projek bangunan.

Reka bentuk rasuk keluli.

Jurutera awam belajar merancang rasuk mengikut standard yang memuaskan dalam kerjaya akademik dan profesional mereka. Rasuk keluli mungkin kelihatan sangat sederhana tetapi mereka memerlukan kaedah terperinci dan intensif dalam fasa reka bentuknya.

Tetapi merancang tidak sesulit yang anda fikirkan. 6 Langkah penting ini mesti diikuti untuk merancang kebanyakan balok keluli:

1. Bahan

Langkah ini menuntut bahawa pereka mesti memilih gred keluli semasa merancang bentuk balok tertentu. I-Beam umumnya adalah yang paling popular dalam projek pembinaan, dan mempunyai W Shape. Ini dibuat dari keluli Gred A992

2. Bentuk

Terdapat pelbagai jenis bentuk keluli dan di sini anda harus memilih satu dari perspektif reka bentuk anda. Walaupun balok berbentuk I paling sering digunakan namun ia mempunyai banyak jenis. Contohnya, jika anda memilih W6X15. Tingginya 6 and dan berat 15 lbs.

3. Jangkauan

Rentang adalah jarak antara titik akhir atau titik sokongan rasuk. Rasuk secara berkala adalah jarak tunggal yang ditegakkan di kedua-dua hujungnya. Walau apa pun, ini bukan keadaannya. Rasuk dapat ditegakkan di mana saja sepanjang panjangnya atau tiang boleh melewati dudukan akhir.

4. Pendakap

Pendakap tidak dapat dielakkan sama sekali kerana ini adalah faktor terpenting dalam menentukan kapasiti pancaran. Pendakap adalah signifikan yang tidak dapat dibayangkan, tetapi sering diabaikan dari rancangan reka bentuk balok. Pada ketika bahagian dipintal, daya mampatan dan ketegangan dipanggil. Untuk rentang julat asas, bahagian atas rasuk akan berada dalam keadaan mampatan. Kekuatan tekanan inilah yang dapat membuat tiang digenggam keluar dari pesawat.

5. Beban

Kini tiba masanya untuk menentukan beban yang akan ditanggung oleh pancaran anda. Beban ditentukan oleh jenis beban dan kes beban.

6. Reka bentuk

Pereka harus memilih kaedah reka bentuk balok dalam fasa ini. AS menggunakan dua kaedah umum reka bentuk rasuk seperti ASD dan LRFD, salah satu daripada kedua-duanya harus dipilih.

Ringkasan Untuk merancang rasuk keluli, perlu melakukan semua langkah penting yang dapat membantu mengekalkan kualiti standard balok.

Mengapa Rasuk Keluli sangat Penting?

Pengeluaran balok keluli sebagai bahan struktur dan industri pembuatannya yang khusus telah memainkan peranan penting dalam pembangunan dunia perindustrian. Juga, ia membantu menjadikan gaya hidup canggih kita seperti yang dijelaskan mengapa balok keluli sangat penting? Tanpa baja yang mendasari, struktur laluan kereta api, struktur perancah, pembukaan ranjau, pengembangan kilang pemprosesan untuk pemasangan barang dagangan, dan penciptaan dan transmisi tenaga tidak akan pernah dapat maju ke titik kita berada pada hari ini.

Kegunaan rasuk

Ini adalah komponen struktur yang umumnya digunakan untuk menentang beban sampingan. Bagaimanapun, lebih kerap daripada kita membayangkan balok sebagai komponen yang sama rata namun setiap bahagian dari pembinaan yang ditumpuk secara mendatar atau bertentangan dengan paksinya dapat dianggap sebagai balok. Sebagai contoh, Kolom pada umumnya dirancang sebagai bagian tekanan namun pada kesempatannya adalah kemungkinan ada kemungkinan aplikasi beban samping di masa depan, ia juga harus dirancang sebagai balok.

Struktur ini sangat membantu dalam memikul beban memutar. Bagaimanapun, penampang balok dan arahnya juga sangat membantu dalam menentukan beban yang boleh ditoleransi. Sebagai contoh, segmen I berkesan untuk menentang rukuk searah tetapi dengan asumsi arahnya berubah menjadi segmen H, tidak begitu produktif seperti segmen I.

Terdapat banyak bentuk yang berbeza seperti luas kotak digunakan dalam pembangunan jambatan dan pra-fokus pada pembinaan padat, silinder bulat dan berongga digunakan dalam sokongan atas bumbung kerana ia berkesan dalam menentang beban tunduk ke arah mana-mana jalan, segmen L dan segmen-T dan C-segmen sebahagian besar digunakan dalam struktur swasta dan loteng.

Seluruh pemikiran menggunakan segmen balok adalah untuk menjadikan strukturnya kukuh.

Ringkasan A 'beam "adalah komponen norma, tanpa lentur, dan beban yang digunakan dalam pekerjaan tata letak dasar. Mereka memiliki banyak aplikasi, dari mudah ke kompleks. Pakar menggunakan idea bar dalam pemeriksaan mekanikal.

Tanpa balok keluli untuk jambatan yang mendasari, struktur dan rumah akan jatuh dengan mudah. Komponen asas yang mendalam dan ditanam ini membentuk penubuhan setiap projek pembangunan.

Kelebihan rasuk keluli

Berikut adalah beberapa faedah penting dari balok keluli: -

1. Keberkesanan Kos

Setiap projek pembangunan di planet ini menggunakan rasuk keluli sebagai segmen pembangunan yang penting. Baja adalah mineral yang sangat biasa yang memudahkan organisasi pembangunan untuk mendapatkan stok bahagian keluli di mana saja di planet ini. Apabila konfigurasi kejuruteraan atau reka bentuk struktur diselesaikan, bahagian keluli diminta dengan segera.

2. Keupayaan asas

Kebolehpercayaan utama struktur apa pun akan terganggu tanpa balok keluli . bahan keluli struktur sangat membantu dalam semua asas bangunan. Ini adalah bahan khas yang digunakan untuk asas setiap bangunan hari ini. Ia ditolak ke dalam tanah yang dalam untuk menjaga keutuhan bangunan.

3. Kemudahan Pengangkutan

Keluli adalah berat. Walau bagaimanapun, ia telah menjadi muatan standard yang dapat dipindahkan dari jarak jauh dengan kenderaan tegar atau kereta. Lebih-lebih lagi, fabrikator berpengalaman dapat membangunnya, tentu saja, dengan menggunakan prosedur pengelasan yang berkelayakan dan disahkan yang memastikan keteguhan dan ketabahan.

4. Kelestarian

Minat dalam struktur dan harta tanah yang menampung eko adalah semasa pendakian. Baja berubah menjadi bahan yang paling tersedia dan disokong untuk sebarang projek pembangunan. Baja dapat dikitar semula, yang menjadikan pemusnahan memperluas sumber air yang besar yang digunakan semula untuk projek pembangunan baru di mana-mana sahaja di dunia.

5. Rintangan karat:

Logam tidak mudah berkarat semudah kayu. Terutama, susunan sintetik balok keluli membenarkannya menentang karat dan penggunaan. Oleh itu, individu boleh mendapat keuntungan lebih banyak daripada struktur yang dikerjakan dengan keluli. Tetapi mereka berkarat sepanjang masa.

6. Kekuatan

Motivasi mengapa balok keluli adalah keputusan yang lebih baik berkaitan dengan pekerjaan pembangunan ialah ia mempunyai nisbah kekuatan dan berat yang tinggi. Ia padat sehingga dapat menahan tekanan yang lebih tinggi daripada kayu atau batu.

Ringkasan Rasuk keluli mempunyai banyak kelebihan kerana telah merevolusikan metodologi kejuruteraan. Ini tahan lama kerana anai-anai atau tikus tidak dapat menyerang mereka. Mereka melindungi struktur daripada pecah dan juga tahan api.

Kekurangan Rasuk Keluli

Keluli adalah gabungan besi. Ini menjadikannya terdedah kepada hakisan. Masalah ini dapat diatasi dengan menggunakan amalan kejuruteraan yang cekap.

Ia menyebabkan kos penyelenggaraan tinggi kerana mesti dicat agar penggunaannya selamat. Terdapat banyak kos penebat yang diperlukan kerana baja tidak tahan api. Pada suhu tinggi, keluli kehilangan sifatnya. Menggenggam adalah masalah dengan struktur keluli. Memandangkan panjang bahagian keluli memperluaskan kemungkinan mencengkam juga bertambah. Baja mempunyai kadar lanjutan yang tinggi dengan suhu yang berubah. Ini boleh menyusahkan pembinaan umum. Berikut adalah beberapa kekurangannya: -

Rasuk Keluli: Kekurangan

• Risiko kebakaran:

rasuk keluli tidak dapat menahan api seperti balok konkrit. Struktur yang mempunyai rasuk keluli lebih berisiko terkena kebakaran.

• Kos penyelenggaraan:

Bersama-sama untuk rasuk keluli untuk menentang penggunaan dan karat, diperlukan pemeliharaan standard terhadap penutup karat. Ini adalah perkara yang menjadikan rasuk jenis ini sedikit lebih mahal untuk dijaga.

Rasuk keluli pada umumnya lebih mahal daripada balok simen dan kayu. Walaupun balok keluli lebih mahal per kaki linier daripada balok kayu, mereka juga memerlukan lebih banyak kos kerja kerana pengimpal diperlukan untuk pemasangan.

• Berkarat:

Rasuk keluli dapat menahan kelembapan dan meningkatkan kelembapan dalam pembinaan, sementara balok kayu dapat menelannya. Ini boleh menimbulkan kemungkinan masalah termasuk pengaratan. Kayu, menarik, tidak akan berkarat tetapi boleh menimbulkan kemungkinan masalah anai-anai.

• Berat:

Rasuk keluli jauh lebih berat daripada balok kayu dan akibatnya lebih sukar dikendalikan semasa bekerja. Beban keluli yang ketara menjadikan rasuk lebih banyak ujian untuk bergerak daripada balok kayu.

Ringkasan • Rasuk keluli boleh berguna di satu pihak tetapi mempunyai banyak kelemahan dalam jangka masa panjang. Kelemahan ini termasuk pengaratan, kos overhed, dan risiko kemalangan lain.

Kesimpulannya

Rasuk keluli adalah komponen berasaskan pembinaan yang paling popular yang membantu menambah kekuatan projek pembinaan. Rasuk keluli adalah bahan yang sangat fleksibel yang dapat dibentuk menjadi bentuk apa pun. Rasuk keluli primer dibentuk atau dibuat menjadi binaan panjang yang disebut rasuk keluli yang mendasari. Batang ini adalah struktur yang stabil yang merangkumi kawasan dan bertujuan untuk membantu menaikkan berat badan seperti yang dijelaskan dalam artikel ini . Rasuk dan saluran keluli yang mendasari adalah blok struktur untuk kerangka keluli utama yang berbeza. Pelbagai jenis balok , saluran, sudut, dan sebagainya dapat diakses dalam berbagai bentuk, ukuran, dan tujuan. Bergantung pada kehadiran rasuk keluli yang mendasari, mereka dinamakan balok I, balok H, balok C, HSS, dan sebagainya. Rasuk keluli mempunyai banyak kelebihan dan kekurangan. Mereka memiliki sejumlah besar aplikasi dalam projek pembinaan.

Soalan Lazim

Di sini saya menjawab beberapa soalan yang sering diajukan yang dapat membantu anda memahami dengan jelas mengenai balok keluli.

1. Untuk apa rasuk keluli digunakan?

Rasuk keluli mempunyai kegunaan yang signifikan dalam industri pembangunan keluli utama. Mereka sering digunakan sebagai tanda kurung bantuan asas atau sistem asas dalam struktur. Rasuk keluli I menjamin kekuatan dan sokongan reka bentuk.

2. Apakah jenis rasuk keluli yang berbeza?

• Rasuk universal. • Rasuk berkuda. • Rasuk pinggul. • Rasuk komposit. • Buka rasuk web. • Rasuk kisi. • Jambatan rasuk. • Rasuk sejuk.

3. Sejauh mana jarak balok keluli saya?

Jangkauan yang mempunyai kemampuan I-beam menawarkan kira-kira 75 meter (atau sekitar 246 kaki) panjangnya.

4. Berapakah kos rasuk keluli 24 kaki?

I-beam keluli 24 kaki berharga dari $ 145 - $ 430 sementara H-beam berharga sekitar $ 265 - $ 385.

5. Bagaimana rasuk keluli dibuat?

Sebahagian besar balok saya dibuat dalam operasi penggulingan di mana stok segi empat terus berubah sehingga bentuk terakhir dapat dicapai. Keadaan balok yang berbeza akan mengikuti kitaran yang serupa, kecuali jika pengusiran didapati lebih produktif. Saya yakin kadang-kadang mereka dilemparkan atau dipotong dari kepingan atau piring tetapi pemutus tidak akan memberikan peranan sebagai padat pada batang.

6. Apakah aplikasi balok keluli H dan I yang berbeza?

H-balok digunakan untuk pelantar, bangunan kapal dan dermaga, dan jambatan. I- rasuk digunakan untuk aplikasi ringan seperti bangunan komersial, dll.

7. Yang Mana Lebih Kuat, Pancaran H atau Rasuk-I?

Sekiranya anda bimbang tentang kapasiti pancaran I untuk menyampaikan beban anda, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk menukar menjadi balok-H. Bahagian atas bar H sering mempunyai jaring keluli yang lebih tebal, yang bermaksud lebih sesuai untuk menyampaikan beban yang besar. H-beam juga melekat dengan cara yang membawa beban lebih adil berkaitan dengan putaran, tetapi kurang tahan terhadap faktor penarik dan penekanan langsung. Lebih kerap daripada tidak, menggunakan H-beam akan menghilangkan masa dan perbelanjaan pembangunan. Mereka juga boleh mengambil lebih banyak kuasa daripada I-beam can. Walau apa pun, I-beam sering kali lebih baik jika anda memerlukan pekerjaan utama yang ringan dan jika anda memerlukan perlindungan dari tarikan. Sekiranya anda tidak tahu tiang mana yang lebih baik untuk usaha anda, meminta pereka utama dapat membantu.

Baca Lagi

Apakah rasuk keluli?

Apakah Jenis Rasuk Keluli?

Mengapa Rasuk Keluli sangat Penting?

Sejarah rasuk keluli

I-beam, juga disebut H-beam, wide beam, W-beam, universal beam (UB), dan rolled steel joist, adalah bentuk pilihan untuk membina struktur keluli. Reka bentuk dan struktur balok I menjadikannya unik untuk menangani pelbagai beban. Jurutera menggunakan balok I secara meluas dalam pembinaan, membentuk tiang dan balok dengan panjang, ukuran, dan spesifikasi yang berbeza. Memahami rasuk I adalah keperluan asas bagi jurutera awam moden atau kerja pembinaan. Rasuk I terdiri daripada dua bidang mendatar, yang dikenali sebagai bebibir, dihubungkan oleh satu komponen menegak, atau jaring. Bentuk bebibir dan jaring membuat penampang “I” atau “H”. Sebilangan besar balok I menggunakan keluli struktur, tetapi sebahagiannya diperbuat daripada aluminium. Pembinaan infra-logam, seperti keluli struktur karbon dan keluli struktur aloi rendah berkekuatan tinggi, mempunyai aplikasi yang berbeza - seperti kerangka bangunan, jambatan, dan tujuan struktur umum. Rasuk saya terdapat dalam berbagai berat, kedalaman keratan, lebar bebibir, ketebalan web, dan spesifikasi lain untuk tujuan yang berbeza. Semasa memesan balok I, pembeli mengelaskannya mengikut bahan dan dimensi mereka. Sebagai contoh, rasuk 11x20 I mempunyai kedalaman 11 inci dan berat 20 paun per kaki. Pembina memilih ukuran balok I tertentu mengikut keperluan bangunan tertentu. Pembangun harus mengambil kira banyak faktor, seperti:

 1. Pesongan. Pembina akan memilih ketebalan untuk mengurangkan ubah bentuk rasuk.
 2. Getaran. Jisim dan kekakuan tertentu dipilih untuk mengelakkan getaran di bangunan.
 3. Selekoh. Kekuatan keratan rentas I harus menampung tekanan hasil.
 4. Melengkung. Bebibir dipilih untuk mencegah melengkung secara tempatan, ke samping, atau secara berpusing.
 5. Ketegangan. Pembangun memilih balok I dengan ketebalan jaring yang tidak akan gagal, melengkung, atau riak dalam keadaan tegang. Reka bentuk balok I menjadikannya mampu membongkok di bawah tekanan tinggi dan bukannya melengkung. Untuk mencapai ini, sebahagian besar bahan di balok I terletak di kawasan di sepanjang gentian paksi - lokasi yang mengalami tekanan paling banyak. Rasuk yang ideal mempunyai luas penampang minimum, memerlukan sebilangan kecil bahan yang mungkin sementara masih mencapai bentuk yang diinginkan. Rasuk saya mempunyai pelbagai kegunaan penting dalam industri pembinaan keluli struktur. Mereka sering digunakan sebagai rangka sokongan kritikal, atau kerangka utama, di bangunan. Rasuk keluli I memastikan integriti struktur dengan kekuatan dan sokongan tanpa henti. Kekuatan besar balok I mengurangkan keperluan untuk memasukkan banyak struktur sokongan, menjimatkan masa dan wang, serta menjadikan strukturnya lebih stabil. Keserbagunaan dan kebolehpercayaan balok I menjadikannya sumber yang diinginkan oleh setiap pembangun. Rasuk saya adalah bentuk pilihan untuk pembinaan struktur keluli kerana fungsinya yang tinggi. Bentuk balok I menjadikannya sangat baik untuk lenturan searah yang selari dengan jaring. Flensa mendatar menahan pergerakan lenturan, sementara jaring menahan tegangan ricih. Mereka boleh menerima pelbagai jenis beban dan tekanan ricih tanpa tekuk. Mereka juga hemat biaya, kerana bentuk "I" adalah reka bentuk ekonomi yang tidak menggunakan baja berlebihan. Dengan pelbagai jenis balok I, ada bentuk dan berat untuk hampir semua keperluan. Fungsi serbaguna I beam inilah yang memberikannya nama universal beam, atau UB. Apabila anda memerlukan balok saya untuk semua jenis aplikasi bangunan, cari fabrik balok keluli untuk memenuhi pesanan yang cepat, cekap dan berpatutan. Pembuatan balok keluli memerlukan banyak pengalaman, pengetahuan, kerja keras, dan alat khusus untuk berjaya. Jangan mempercayai mana-mana syarikat dengan balok I anda. I-beam biasanya terbuat dari keluli struktur tetapi juga boleh terbentuk dari aluminium atau bahan lain. Jenis I-beam yang biasa digunakan ialah balok keluli bergulung (RSJ) —kadang-kadang salah dinyatakan sebagai tali keluli bertetulang . Piawaian Britain dan Eropah juga menetapkan Universal Beams (UB) dan Universal Columns (UC). Bahagian ini mempunyai bebibir selari, berbeza dengan bebibir RSJ yang berbeza-beza yang kini jarang digulung di UK. Flensa selari lebih mudah disambungkan dan dihapuskan dengan keperluan untuk mesin basuh tirus. UC mempunyai lebar dan kedalaman yang sama atau hampir sama dan lebih sesuai untuk berorientasikan secara menegak untuk membawa beban paksi seperti tiang dalam pembinaan bertingkat, sementara UB jauh lebih dalam daripada lebar lebih sesuai untuk membawa beban lentur seperti balok elemen di lantai. Rasuk di bawah lenturan melihat tegangan tinggi di sepanjang gentian paksi yang paling jauh dari paksi neutral. Untuk mengelakkan kegagalan, sebahagian besar bahan di balok mesti berada di kawasan ini. Bahan yang relatif sedikit diperlukan di kawasan yang berdekatan dengan paksi neutral. Pemerhatian ini adalah asas keratan rentas I-beam; paksi neutral bergerak di sepanjang bahagian tengah jaring yang agak tipis dan sebahagian besar bahan boleh tertumpu pada bebibir. Rasuk yang ideal adalah yang mempunyai luas keratan rentas paling sedikit (dan dengan itu memerlukan bahan yang paling sedikit) yang diperlukan untuk mencapai modulus bahagian tertentu. Oleh kerana modulus bahagian bergantung pada nilai momen inersia, rasuk yang cekap mesti mempunyai sebahagian besar materialnya yang terletak sejauh mungkin dari paksi neutral. Semakin jauh jumlah bahan yang diberikan dari paksi neutral, semakin besar modulus bahagian dan oleh itu momen lenturan yang lebih besar dapat ditahan. Semasa merancang sinar-I simetri untuk menahan tekanan kerana membengkokkan titik permulaan yang biasa adalah modulus bahagian yang diperlukan. Sekiranya tekanan yang dibenarkan ialah {\ displaystyle \ sigma {\ mathrm {max}}} \ sigma _ {{{\ mathrm {max}}}} dan momen lenturan yang diharapkan maksimum ialah {\ displaystyle M {\ mathrm {max}}}M _ {{{\ mathrm {max}}}} , maka modulus bahagian yang diperlukan diberikan oleh [3]

{\displaystyle S={\cfrac {M_{\mathrm {max} }}{\sigma _{\mathrm {max} }}}={\cfrac {I}{c}}} S={\cfrac {M_{{{\mathrm {max}}}}}{\sigma _{{{\mathrm {max}}}}}}={\cfrac {I}{c}}

where {\displaystyle I}I is the moment of inertia of the beam cross-section and {\displaystyle c}c is the distance of the top of the beam from the neutral axis (see beam theory for more details).

For a beam of cross-sectional area {\displaystyle a}a and height {\displaystyle h}h , the ideal cross-section would have half the area at a distance {\displaystyle h/2}h/2 above the cross-section and the other half at a distance {\displaystyle h/2}h/2 below the cross-section. [3] For this cross-section

{\displaystyle I={\cfrac {ah^{2}}{4}}~;~~S=0.5ah} I={\cfrac {ah^{2}}{4}}~;~~S=0.5ah However, these ideal conditions can never be achieved because material is needed in the web for physical reasons, including to resist buckling. For wide-flange beams, the section modulus is approximately which is superior to that achieved by rectangular beams and circular beams.