Pensterilan,

Definisi Pensterilan:

 1. Pemusnahan semua mikroorganisma (sama ada patogenik atau tidak) dan spora mereka, biasanya melalui penggunaan kaedah drastik seperti bahan kimia toksik pekat (klorin, formaldehid, glutar-aldehid, dan lain-lain), suhu yang sangat tinggi, atau radiasi yang kuat. Item yang disterilkan tidak dapat menyokong kehidupan dalam bentuk apa pun. Lihat juga steril.

 2. Pensterilan memerlukan bank pusat untuk melihat di luar sempadan nasionalnya dengan terlibat dalam pertukaran wang asing. Sebagai contoh, pertimbangkan Federal Reserve membeli mata wang asing, dalam hal ini yen, dan pembelian dibuat dengan dolar yang dimiliki oleh Fed dalam simpanannya. Tindakan ini mengakibatkan tidak ada yen di pasar keseluruhan - ia telah ditempatkan dalam simpanan oleh Fed - dan lebih banyak dolar, kerana dolar yang ada di rizab Fed kini berada di pasar terbuka. Untuk mensterilkan kesan transaksi ini, Fed dapat menjual bon kerajaan, yang mengeluarkan dolar dari pasaran terbuka dan menggantikannya dengan kewajiban pemerintah.

 3. Pensterilan adalah satu bentuk tindakan monetari di mana bank pusat berusaha untuk membatasi kesan aliran masuk dan aliran keluar modal terhadap penawaran wang. Pensterilan paling kerap melibatkan pembelian atau penjualan aset kewangan oleh bank pusat, dan dirancang untuk mengimbangi kesan campur tangan pertukaran asing. Proses pensterilan digunakan untuk memanipulasi nilai satu mata wang domestik berbanding yang lain, dan dimulakan di pasaran pertukaran asing.

 4. Pembedahan untuk menjadikan seseorang atau haiwan tidak dapat menghasilkan keturunan.

 5. Proses membuat sesuatu yang bebas daripada bakteria atau mikroorganisma hidup yang lain.

Bagaimana menggunakan Pensterilan dalam ayat?

 1. Biasanya, bank pusat mengubah pensterilan klasik dengan memasukkan langkah-langkah dasar fiskal untuk mengatasi masalah seperti inflasi.
 2. Pensterilan klasik melibatkan bank pusat yang menjalankan operasi jual beli di pasaran terbuka.
 3. Semasa bekerja dengan makanan yang mudah rosak, anda mesti memastikan mereka menjalani proses pensterilan sepenuhnya sebelum menghantarnya.
 4. Pembasmian kuman dan pensterilan peralatan pembedahan.
 5. Pensterilan adalah tindakan monetari yang digunakan oleh bank pusat untuk membendung kesan negatif yang timbul dari aliran masuk modal atau aliran keluar dari ekonomi negara.
 6. Pensterilan yang berlaku secara semula jadi dalam kelapa adalah sebab utama ia digunakan dan lebih baik daripada cecair IV di hospital.
 7. Sebelum kita kembali ke bilik, ia harus menjalani proses pensterilan yang akan memastikan bahawa kita tidak akan jatuh sakit.
 8. Dia mempunyai tiga orang anak dan telah menjalani pensterilan.

Makna Sterilisasi & Sterilisasi Definisi