Stick n poke adalah gaya tatu yang dilakukan tanpa penggunaan mesin, dengan rujukan ini stick n poke juga disebut tatu bebas mesin. Stick n poke adalah tatu bukan elektrik yang dicucuk tangan sepenuhnya.

tatu

2 Apa itu Tatu Stick And Poke?

Stick n poke adalah teknik tatu yang dilakukan tanpa menggunakan mesin , dengan rujukan ini stick dan poke juga disebut tatu bebas mesin. Dalam teknik ini, dakwat digunakan terus ke kulit, dengan bantuan jarum yang dilekatkan pada batang, sejenis alat bantu. Ia seperti pen atau pensil dan benang, dengan bantuan reka bentuk yang dibuat pada kulit. Stick n poke di bawah penggunaan banyak profesional, dan cukup selamat kerana mereka menggunakan jarum dan alat yang benar-benar steril. Tekniknya sama dengan namanya. Reka bentuknya dibentuk dengan mencelupkan jarum ke dalam dakwat dan kemudian mencucuknya ke kulit, satu persatu hingga stabil.

2.1 Bagaimana Stick n Poke Berasal?

Kaedah poke tangan berkembang dari tatu bukan elektrik yang biasa digunakan dalam hubungan dengan masyarakat atau agama di seluruh budaya. Tradisi menatu kulit jauh lebih tua. Kita dapat mengesan tatu dari Mesir kuno . Semasa mumia pulih, terdapat tatu pada bahagian tubuh mereka yang berlainan seperti lengan, bahu, dan perut.

2.2 Berapa lamakah ia bertahan?

Terdapat salah tanggapan bahawa stick n poke tidak tahan lebih lama seperti tatu mesin. Ini bukan kebenaran. Sekiranya dalam mana-mana tatu anda sudah pudar, maka ini mungkin disebabkan oleh alasan bahawa salun dari tempat anda melakukan tatu itu tidak sampai ke tahap yang tepat, dan orang yang melakukan ini untuk anda tidak berpengalaman, atau dia mungkin belum menggunakan produk berkualiti. Dalam tongkat dan tekat artis tatu biasanya melakukan perkara yang sama seperti yang dilakukan oleh artis tatu dalam kaedah mesin. Tetapi satu perkara yang penting dalam stick n poke adalah bahawa artis di sini mendorong jarum ke dalam kulit untuk memastikan dakwat memasukkan ke dalam. Tetapi ia tidak boleh dimasukkan terlalu dalam. Seperti dalam kes seperti itu, dakwat akan tersebar di bawah kulit, yang disebut letupan. Oleh itu, hanya seorang seniman yang berpengalaman yang tahu betapa tepatnya dia harus memasukkan dakwat ke dalam.

Ringkasan

Orang percaya bahawa stick n poke akan cepat pudar jika dibandingkan dengan tatu mesin. Tetapi ia tidak berlaku. Artis tatu yang tidak berpengalaman menggunakan produk bermutu rendah boleh menjadi alasan untuk memudarnya stick n poke. Oleh itu, selalu pilih artis berpengalaman yang tahu betul karyanya dan yang menggunakan alat bersih untuk tatu.

3 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Melakukan Tato Stick N Poke

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum melakukan tatu stick n poke, hanya untuk mengatasi salah tanggapan.

• Terdapat banyak cerita mengenai tato stick n poke yang salah. Nah, jika anda akan melakukan ini dari seorang artis tatu yang terkenal, maka tidak ada yang salah berlaku. Pensterilan alat dan pembersihan kulit yang betul, termasuk pencukuran adalah lebih penting.

• Terdapat pandangan berbeza mengenai rasa sakit pada tato stick n poke, yang keuntungannya kebanyakannya tidak berasas. Tatu dilakukan dengan pistol jarum atau jarum elektronik, dan tatu stick n poke, sekiranya kedua-dua kesan kesakitan bergantung sepenuhnya pada ambang kesakitan peribadi.

• Memang benar bahawa tatu stick n poke memerlukan masa lebih lama daripada tatu jarum jarum. Seperti pada tato stick n poke, orang tersebut harus mengambil tinta setelah setiap kali mencucuk atau beberapa kali setelah dua kali mencucuk kulit, sementara dalam kasus pistol jarum, artis mengisi garis dengan cepat.

• Dengan tatu stick n poke, anda mungkin mendapatkan tatu serbaguna yang sama ke kulit anda seperti dengan jarum jarum. Yang diperlukan hanyalah keahlian, jika artis telah mengalihkan reka bentuk yang dipilih dengan berhati-hati, dan dia mempunyai cengkaman di tangannya, maka dia akan membuat gambar indah yang sama seperti yang ada pada pistol jarum .

tatu

• Terdapat titik tambah tatu stick n poke, kerana ia digunakan untuk menyembuhkan lebih cepat daripada tatu jenis lain.

• Ini benar bahawa tatu stick n poke digunakan untuk memudar sedikit lebih awal dan ia tidak bertahan seperti tatu profesional.

• Tatu stick n poke biasanya yang paling berpatutan daripada tatu profesional.

:pushpin: Pin It Nama lain dari tato stick n poke adalah tato buatan tangan , buatan tangan , atau DIY .

4 Bagaimana Melakukan Stick n Poke?

Nah, bahagian terbaik dari tatu stick n poke ialah ia dapat dilakukan sendiri oleh anda semua. Ya, jika anda tahu tekniknya. Dan mempunyai alat yang betul daripada yang anda boleh lakukan sendiri dengan mudah.

4.1 Langkah-langkah Melekat n Poke

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk tatu DIY.

1. Pemilihan Reka Bentuk

Perkara pertama, anda memilih reka bentuk pilihan anda, yang ingin anda buat pada kulit anda. Luangkan masa anda, dan pilih yang anda mahu lihat lagi dan lagi, kerana ini akan kekal, jadi berhati-hatilah dalam pemilihan reka bentuk tatu stick n poke .

2. Pilih Bahagian Badan

Perkara penting kedua ialah pemilihan bahagian badan , di mana anda mahukan tatu stick n poke anda. Sekali lagi anda perlu berhati-hati dengan pemilihan kawasan tersebut, kerana tatu akan kekal di sana selamanya dan tidak boleh diubah. Satu perkara yang lebih penting adalah kawasan itu bersih, dan bersih dari masalah kulit seperti ekzema, lelasan, atau luka lain.

3. Buat Alatan Sedia

Langkah seterusnya adalah berkaitan dengan pensterilan alat. Sebelum memulakan semua ini, anda harus mencuci tangan, dan menutup luka jika ada. Anda boleh menggunakan penyelesaian peluntur untuk pembasmian kuman alat tatu. Simpan satu pasang sarung tangan yang tersisa, kerana anda mungkin memerlukan satu sarung tangan tambahan semasa proses ini. Goncangkan bekas dengan berhati-hati, yang mengandungi tinta stick n poke, sekurang-kurangnya satu minit. Ambil bekas lain, untuk menuangkan alkohol. Satu perkara yang penting adalah jika sekiranya tinta selesai maka anda mesti membuang bekas itu bersama dengan sarung tangan, kerana ia diperlukan untuk mengisi semula bekas lain dengan dakwat baru menggunakan sarung tangan baru.

4. Siapkan kulit

Setelah semua alat siap, inilah masanya untuk menyiapkan kawasan kulit yang telah anda pilih untuk tatu. Pertama sekali, basuh kawasan itu dengan sabun. Sekiranya diperlukan, cukur juga bahagian kulitnya. Kemudian dengan bantuan pelapik kapas sapukan alkohol di kawasan tersebut dengan teliti.

5. Mengesan

Dengan bantuan pen tatu, jejak tatu stick n poke. Ini juga boleh dilakukan dengan bantuan stensil tatu. Dengan ini reka bentuk tatu akan muncul di kawasan kulit anda yang terpilih. Untuk menggunakan stensil tatu jangan lupa menggunakan alkohol di kawasan itu lagi.

6. Garis Besar Tatu

Jadi perkara terbaik yang akan dibuat adalah garis besar tatu. Ambil jarum anda di tangan dengan berhati-hati, dan celupkan dakwat. Kemudian mula mencucuk kulit untuk menentukan garis besar tatu. Sekiranya kulit berdarah maka ini bermaksud bahawa mencucuk dilakukan jauh maka ia diperlukan. Oleh itu, tekan jarum ke tekanan yang mencukupi yang diperlukan. Ini adalah proses yang panjang, dan garis besar hanya memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan pada pusingan pertama.

7. Penyempurnaan Tatu Stick N Poke

Setelah selesai garis besar, mulakan mengisi tatu stick n poke. Keluarkan dakwat yang berlebihan dari kulit dengan bantuan alkohol gosok. Kemudian terus mengisi reka bentuk. Semasa proses ini, kulit menjadi bengkak kerana mencucuk. Oleh itu, disarankan untuk berehat, setelah pembengkakan sembuh, sambung semula poking. Selepas tatu selesai, gosokkannya lagi dengan alkohol, dan kemudian sapukan pembalut untuk penyembuhannya sepenuhnya.

5 Langkah Penjagaan Stick N Poke

Setelah selesai tatu stick n poke, ada beberapa penjagaan selepas ini yang akan diperlukan, seperti tatu lain.

• Terdapat beberapa salap antiseptik, yang boleh digunakan pada tatu stick n poke untuk mempercepat penyembuhan. Seperti Salap A + D, ini adalah salap yang disarankan oleh pakar, untuk digunakan pada dua hari pertama selepas tatu.

• Untuk menjaga kelembapan kulit, gunakan losyen tanpa wangi, yang juga bebas daripada alkohol dan sebarang jenis ubat. • Elakkan menggunakan produk yang mengandungi petroleum. • Elakkan terkena cahaya matahari langsung dalam dua minggu pertama tatu. Oleh kerana sinar UV boleh meredupkan penampilannya. Oleh itu, jika anda perlu pergi ke bawah sinar matahari, jangan lupa memakai sunblock.

6 Idea Stick N Poke

Terdapat pelbagai Idea Stick N Poke. Idea Stick N Poke untuk lelaki dan wanita adalah sama. Terdapat Idea Stick N Poke tanpa had, tetapi mari kita lihat apakah kategori reka bentuk yang suka digunakan oleh orang ramai untuk tatu Stick N Poke.

 1. Skrip
 2. Zoomorphic
 3. Flora
 4. Geometri
 5. Makhluk asing
 6. Lambang agama
 7. Tokoh manusia
 8. Serangga
 9. Kerang laut
 10. Siput
 11. Buah-buahan dan sayur-sayuran
 12. Organisma bawah laut
 13. Alat (penternakan, senjata api dll)
 14. Perkakas

7 Stick N Poke Kit

Mari kita lihat bahawa apa yang terdiri daripada kit tongkat tongkat profesional;

• Permukaan perubatanSarung tanganpisau cukur sekali pakai • Pad alkohol • Kertas stensil • Paket pelincir • Tinta • Cawan dakwat • Jarum tatu [1RL, 3RL, 5RL, 7RL] • Lap tatu

tatu

8 Tongkat N Poke Ink

Untuk mencapai hasil terbaik dari stick n poke, anda harus memilih tinta tatu berkualiti tinggi. Terdapat tiga hingga empat jenis tinta yang digunakan untuk tujuan ini. Seperti dakwat pen, dakwat India, tinta tatu profesional. Penggunaan dakwat untuk stick n poke tidak boleh lama. Dalam rujukan ini, disarankan untuk menggunakan dakwat India. Oleh kerana dakwat India tidak beracun. Dakwat India secara semula jadi berasaskan karbon. Penggunaan dakwat tidak beracun akan membantu menjauhkan jangkitan. Walaupun ia adalah unsur semula jadi, ia tetap mudah didapati dan juga sangat berpatutan.

Soalan Lazim Soalan Lazim

Mari lihat jawapan dari beberapa soalan yang paling kerap ditanya mengenai stick n poke.

1. Adakah Stick n poke hilang?

Nah, stick n poke adalah bahawa ia adalah tatu tetap, tetapi sebenarnya mereka juga semakin pudar dengan masa, tidak seperti tatu profesional yang lain.

2. Adakah tongkat tongkat haram?

Tidak, ini konsep yang salah, stick n poke sama sekali tidak menyalahi undang-undang, terutamanya ketika anda melakukannya dari artis pakar yang berkelayakan.

3. Dakwat apa yang selamat digunakan untuk tongkat kayu?

Terdapat pelbagai jenis tatu yang tersedia untuk tatu, tetapi semuanya tidak selamat untuk stick n poke, kerana toksik. Dakwat yang paling disyorkan untuk tongkat tongkat adalah dakwat India, yang mempunyai bahan semula jadi dan merupakan bahan semula jadi.

4. Bagaimana cara menghilangkan stick n poke?

Satu perkara baik mengenai stick n poke adalah anda boleh mengeluarkannya juga secara kekal. Tetapi untuk penyingkirannya, anda harus pergi ke pakar laser profesional tertentu. Kerana stick n poke hanya dapat dikeluarkan melalui rawatan laser.

Kesimpulannya

tatu badan adalah fesyen badan yang paling popular sejak dulu lagi. Sebagai mumia yang telah dijumpai dari situs kuno di seluruh dunia dilihat terdapat tatu di kulit mereka. Seni badan ini masih hidup di kalangan gadis dan lelaki. Stick n poke adalah cara tatu badan, tetapi berbeza dengan cara tatu elektronik. Seperti yang dilakukan dengan bantuan jarum, apabila dicelupkan ke dalam dakwat, penyisipan jarum di kulit membuat reka bentuk atau tatu keinginan anda. Stick n poke walaupun pudar dengan masa, tetapi lebih baik dengan cara ia dapat dikeluarkan dengan laser secara kekal.