Mata yang tenggelam adalah penyakit di mana kulit mata anda kadang - kadang kelihatan gelap dan cekung .

Walaupun mata terbuka biasanya merupakan akibat selepas matang, mengering, atau tidak cukup istirahat, mereka juga boleh menjadi petunjuk keadaan perubatan.

Imgur

Kulit di bawah mata rapuh, itulah sebabnya kadang-kadang kelihatan tenggelam dan mempunyai warna yang lebih jelas daripada tempat lain di wajah. Sepasang mata yang luar biasa dan indah dapat menjadikan keindahan wajah anda ke tahap yang tidak pernah didengar. Walau apa pun, jika kawasan di sekitar mata tidak sihat, mulia , dan cukup terisi, anda mungkin kelihatan sangat berbeza dengan intens dan indah. Sebenarnya, kita sedang membincangkan masalah mata yang tenggelam **, yang mungkin merupakan isu yang paling banyak diperhatikan oleh wanita sekarang tanpa mengira usia mereka. Walaupun kehadiran mata terbuka boleh berbeza-beza, bermula dari satu individu ke yang berikutnya, mereka umumnya menyerupai lubang yang samar ketika melirik cermin. Sepasang mata yang luar biasa dan cemerlang dapat meningkatkan keindahan wajah anda ke tahap yang tidak pernah didengar. Namun, jika wilayah di sekitar mata itu tidak sehat, indah, dan cukup terisi, anda mungkin kelihatan sangat berbeza dengan yang menarik dan indah. Sebenarnya, kita sedang membincangkan masalah mata yang tenggelam, yang mungkin merupakan kes paling terkenal yang dilihat oleh wanita-wanita masa kini yang tidak bergantung pada usia mereka. Walaupun kehadiran mata terbuka dapat membezakan bermula dari satu individu ke yang lain, mereka, sebahagian besarnya, menyerupai lubang yang samar ketika melirik cermin. Kulit rapuh di bawah mata anda di sana sini kelihatan kusam, berlubang, dan kosong. Walaupun mata yang tenggelam biasanya merupakan akibat dari kematangan, kekurangan penghidratan, atau tidak cukup istirahat, mereka juga dapat menunjukkan keadaan perubatan. Penampilan mata yang tenggelam dapat berubah dari satu individu ke yang lain; namun, sebahagian besarnya, menunjukkan bahawa kulit rapuh di bawah mata, yang kehilangan kelenturan dan kolagen ketika kita semakin tegak, kelihatan malap, berongga dan kosong. Umur mengambil bahagian dalam mata yang tenggelam, namun elemen yang berbeza dapat menyumbang untuk mempengaruhi individu yang lebih muda.

Anak-anak yang Terlopong

Ketiadaan penghidratan yang sah boleh menyebabkan mata cair, terutama pada anak-anak. Kanak-kanak sangat tidak berdaya tahan disebabkan oleh jangkitan perut dan mikroorganisma . Sekiranya anak anda mempunyai mata yang tenggelam, di samping kelonggaran usus dan muntah, berjumpa dengan doktor penjagaan utama anda. Ini boleh menjadi tanda kemerosotan yang tulen.

:arrow_right: Baca Artikel Ini Juga:

1 - Adakah mata yang tenggelam buruk? 2 - Bagaimana anda membina semula kolagen di bawah mata anda? 3 - Kening mata

Manifestasi Mata Cerah

1 - Mengosongkan di bawah mata

2 - Lingkaran gelap di sekitar mata

3 - Bayangkan pada kelopak mata bawah

4 - Kulit bawah mata yang ringan dan lurus

5 - Urat-urat yang ketara di bawah mata

6 - Penampilan yang sangat letih

Punca Mata Terbenam

Sebab yang paling banyak diketahui oleh mata yang tenggelam adalah kekurangan penghidratan atau kekurangan air di dalam badan. Memakan banyak minuman espresso, pop, dan kemasan boleh menyebabkan kesan diuretik, termasuk pembuatan kencing yang diperluas, yang mungkin menyebabkan pengeringan. Sebilangan besar keadaan mata yang tenggelam dikenali dengan sifat rezeki seseorang dan kehidupan yang sihat. Pada saat penyebab ini diperbaiki, mata yang cengkerik dapat mengatasi kekurangan rawatan tambahan. Ini menunjukkan bahawa alasan dapat dijauhkan atau diperlakukan akhirnya untuk mencegah pengulangan penampilan terbuka.

Mengeringkan

Sebab yang paling terkenal untuk mata yang tenggelam adalah kekeringan , atau kekurangan air di dalam badan. Pembakaran melalui banyak espresso, pop , dan minuman yang dikemas boleh menyebabkan kesan diuretik, termasuk penciptaan kencing yang diperluas, yang boleh menyebabkan dehidrasi. Kekeringan kronik yang disebabkan oleh ketiadaan penggunaan air setiap hari sepanjang jangka masa yang merangkumi semua boleh memberi kesan negatif pada kulit, menyebabkan tanda awal matang seperti keriput dan mata yang tenggelam. Melakukan pengambilan kafein yang tinggi juga boleh memberi kesan diuretik, menyebabkan rasa kering.

Kekurangan vitamin

Kekurangan vitamin C, vitamin K , dan zat besi dapat membuat mata menjadi lemas. Sejujurnya, "kosong" mata adalah salah satu kesan sampingan dari kekurangan zat makanan, seperti yang diumumkan dalam SM Journal of Nutrition and Metabolism. vitamin C membantu dengan besi yang melekat dan mengurangkan luka, sementara vitamin K bertanggungjawab untuk pembekuan darah. Kekurangan dalam salah satu nutrien ini boleh menyebabkan luka mudah, kulit tidak sihat, dan mata yang tenggelam.

Masalah Tidur

Rehat yang tidak mencukupi atau rehat berkualiti rendah dapat menyebabkan mata cekung dan pewarnaan kulit yang rapuh tepat di bawah mata. Seperti yang ditunjukkan oleh laporan 2017, rehat berkualiti tinggi mempunyai komponen penting yang menyertainya:

1- Tidur sebilangan besar waktu di tempat tidur

2- Memerlukan hampir 30 minit untuk mematikan

3- Bangun hampir setiap malam

4- Tidak sedar selama lebih dari 20 minit pada waktu petang

Matang

Kolagen adalah Protein yang paling banyak terdapat di dalam tubuh manusia dan menyegarkan kulit serta kemampuan menyesuaikan diri. Seiring bertambahnya usia, secara amnya akan kehilangan kolagen . Tempat utama di mana kemalangan kolagen paling dikenali adalah kulit di bawah mata. Kekurangan kolagen menjadikan mata menetap pada pelekat mata sekali lagi, menyebabkan mata kelihatan kosong.

Pengurangan berat

Sebilangan besar orang, secara amnya, akan menjadi lebih kurus di wajah mereka terlebih dahulu. Sekali-sekala, pengurangan berat badan cukup sensasional sehingga menyebabkan urat di bawah mata mencolok, dan kulit menjadi lurus, mewujudkan kehadiran mata yang tenggelam. Pengurangan berat badan secara tiba-tiba dan tidak perlu (atau kemerosotan lemak) boleh membuat mata kelihatan agak kosong dan berlubang. Pengurangan berat badan secara berkala menyebabkan keletihan dan kelesuan, meningkatkan kehadiran mata yang tenggelam dan lingkaran hitam. Penurunan berat badan yang ghairah dapat menyebabkan keperluan penunjang, yang dapat memicu mata yang tenggelam.

:arrow_right: Baca Artikel Ini Juga

1 - Adakah anda tahu tabiat merokok yang buruk? 2 - Tabiat Buruk 3 - Apakah bahan berbahaya?

Dadah

Contohnya, titisan mata glaukoma (analog prostaglandin) juga boleh menyebabkan mata tenggelam. Kanak-kanak yang menjalani radioterapi untuk rhabdomyosarcoma (jenis keganasan yang tidak biasa) dan retinoblastoma (penyakit retina) mungkin menghadapi enofthalmos dan kehilangan lemak muka.

Kelayakan Keturunan

Adalah mungkin bagi mata yang tenggelam disebabkan oleh kualiti keturunan atau DNA seseorang. Untuk bertindak sebagai gambaran mengenai kesan DNA, keadaan mata pada lampiran umumnya diharapkan mempunyai sifat keturunan. Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya salah seorang daripada saudara-mara anda yang mempunyai cahaya mata, anda juga terdedah kepada masalah tersebut. Ini pada dasarnya sifat keturunan atau DNA anda yang memilih keadaan mata anda dalam lampiran.

Merokok

Merokok menyebabkan kerentanan kolagen dan kulit. Kecenderungan merokok boleh menyebabkan kerosakan kulit yang fleksibel dengan memperluas kekurangan kolagen dalam badan . Selalunya menyebabkan kulit muka terkulai, dan kawasan bawah mata berubah menjadi yang pertama untuk dipengaruhi. Oleh itu, mata kelihatan kosong . Kesengsaraan ini boleh menjadikan kulit dalam senarai wajah dan penglihatan kelihatan suram.

Keadaan perubatan

Keadaan perubatan seperti kelonggaran usus boleh menyebabkan kekurangan penghidratan dan kemerosotan dan menyebabkan mata tenggelam Keadaan seperti gangguan sinus yang tenang, ketidaksempurnaan tulang, dan kerosakan lemak yang berkaitan dengan usia juga boleh menyebabkan mata terbuka. Keadaan lipodistrofi , pengumpulan penyakit heterogen, digambarkan oleh kemalangan lemak, yang menyebabkan enofthalmos. Keadaan mata yang tersembunyi dan gangguan dan kecacatan yang berbeza juga boleh menyebabkan mata terbenam. Ia merangkumi:

1- Bola mata yang mendalam

2-Keadaan mata yang tidak bermata

3- Sulcus yang dominan (kelopak mata atas yang tenggelam)

4- Pseudoptosis (ketidaksempurnaan menyebabkan kelopak mata tergantung)

5- Penarikan kelopak mata

6- Diplopia (dua pandangan)

7- Mata kering

8- Pengeringan kornea menyebabkan ulserasi (ulser kornea)

9- Skleroderma lurus (kehilangan lemak)

10- Menolak Sindrom Romberg

11- HIV

Hipersensitiviti

Pada ketika anda mendapat hipersensitiviti (rhinitis yang mudah dijangkiti atau sensitiviti sekali-sekala), urat kecil di sekitar mata anda terangsang. Anda juga mungkin akan menggosok atau menggaru kulit di sekitar mata, yang secara signifikan dapat meningkatkan gangguan. Sensitiviti boleh menjadikan mata tenggelam dan lingkaran hitam untuk membingkai di bawahnya. Kesan ini disebabkan oleh kerengsaan pada urat kecil di bawah mata atau bahagian hidung yang tersumbat , yang berkaitan dengan hipersensitiviti.

Penyakit sinus

Resdung berkobar adalah pelanggar mata yang lain. Penyumbat hidung dan faktor kritikal adalah manifestasi penyakit sinus dan harus dipertimbangkan oleh pakar.

Pendedahan Matahari Inordinat

Dengan keterbukaan sepenuhnya terhadap sinar UV dapat membahayakan dan melemahkan kulit di sekitar mata, menyebabkan lingkaran hitam, kedutan, dan mata yang tenggelam.

Kecederaan

Individu yang mengalami rehat kemenangan orbit mengalami pecah atau pecah di lantai lampiran mata yang sedikit sementara tepi mata yang keras tetap sempurna. Sebarang kecederaan pada wajah atau tulang di sekitar mata boleh membuat mata kelihatan kosong. Sebilangan besar rehat orbit pulih dalam masa setengah bulan atau bulan. Walaupun begitu, banyak rehat adalah retakan kemenangan orbit , di mana bahagian tepi mata yang sempurna tanpa cacat, namun sedikit permukaan pelekap mata pecah atau pecah. Imgur

Mata dan Pipi Kosong

Individu yang mengalami kesan tekanan yang berterusan kadang-kadang akan menghadapi episod kurang tidur. Ketiadaan rehat menyebabkan kantung di bawah mata redup, bengkak dan pipi kosong, yang menyebabkan anda selalu keletihan. Bahan pelekat mata bergerak lebih sederhana atau hilang. Penyakit dan matang boleh membuat bahan daripada mata lampiran terapi atau hilang, mengubah keadaan bola mata. Ini adalah sebahagian penyebab Lemak hilang kerana matang. Lemak memberikan pelindung dan punggung ke tisu lampiran mata. Pada ketika individu turun, lemak ini mungkin mulai membusuk, atau ahli terapi. Kurang lemak menjadikan ruang untuk mata terbalik.

Radioterapi

Individu yang mendapat ubat penyakit secara berkala menjalani radioterapi, menjadikan lemak pada ahli terapi wajah dan menyebabkan mata yang terbenam.

Penyakit HIV

Jangkitan yang menyebabkan (AIDS) boleh mengendurkan lemak di bawah tisu lampiran mata dan wajah, menjadikan mata kelihatan lebih tenggelam.

Penyakit metastatik

Pertumbuhan malignan pada lampiran mata dapat membentuk semula tisu, menghasilkan enophthalmos. Mata yang terpendam juga merupakan petunjuk awal mengenai keganasan payudara scastrik metastatik . Mengeluarkan. Otot yang mengawal perkembangan mata dapat mengerut, menarik mata secara terbalik.

Rawatan Rumah Lurus Untuk Mata Cerah

Buat masa ini, mari kita bincangkan sekitar lapan penyelesaian rumah yang mudah untuk mata yang dapat mengembalikan penampilan anda yang dihidupkan semula dan dipulihkan.

Rehat

Betul! Ini adalah penyelesaian rumah yang tulen, mustahak, dan kukuh untuk mata yang terbeliak. Seperti yang dirujuk sebelumnya, tampilan berongga adalah hasil lambat yang memenuhi keperluan untuk rehat dan rehat yang hebat. Sesungguhnya, rehat yang sihat adalah ubat pencegahan yang luar biasa untuk mengelakkan banyak penyakit. Dapatkan rehat yang mencukupi untuk memulihkan mata yang terbenam secara berterusan. Jadualkan peluang anda untuk tidur dan masa untuk bangun dan mematuhi amalan seharian itu. Jamin anda mendapat rehat 7 jam setiap hari . Juga, tidak ada salahnya jika anda berehat sedikit pada siang hari selama tidak lebih dari 30 minit!

Minyak badam

Apabila anda mempunyai cahaya mata, kulit mungkin akan menjadi sensitif di bawah mata kerana ia akan kehilangan makanan tambahan asas di sekitarnya. Anda perlu mengekalkan kulit untuk membuang tempat kosong. Minyak kacang almond banyak terdapat dalam Vitamin E, yang, sebagai nutrien penyokong untuk kulit, dapat mempertimbangkan kulit yang kurang mata. Sapukan beberapa tetes minyak badam di bawah mata beberapa kali setiap hari. Sebaliknya, anda boleh menggunakan kes vitamin E. Beli kes vitamin E OTC , buka satu titik, dan sapukan bahan itu ke mata kosong.

Jus Kentang Mentah

Berkenaan dengan merawat kulit di sekitar mata kita, sebahagian besar dari kita bersandar pada timun. Walaupun demikian, kentang mentah juga sangat baik untuk memulihkan wilayah yang dipengaruhi dan memberi makanan kepadanya, dengan cara ini mengurangkan kekosongan sama sekali. Potong kentang kasar dan letakkan di atas kelopak mata tertutup selama sekitar 20 minit. Sebaliknya, anda boleh memasukkan jus kentang mentah terus ke tempat kosong. Kulit akan menjadi lembut, dan penambahbaikannya dapat dikenali dengan berkesan dalam beberapa hari.

Beg Teh

Bungkusan teh penuh dengan agen pencegah barah dan flavonoid, yang memperbaiki mata yang tenggelam dengan mempercepat penyebaran darah di sana. Kulit yang sakit dan kabur diisi semula dengan aliran darah yang bertambah baik kerana ia membantu persediaan makanan tambahan di sana. Uncang teh juga membuat otot mata hilang dan mengurangkan saraf. Anda boleh meletakkan beberapa uncang teh hangat atau sejuk di atas kelopak mata tertutup selama 15-20 minit. Adalah lebih baik jika anda dapat menggunakan paket teh hijau.

Pelindung Matahari tepu

Jangan sesekali berusaha keluar dari bawah sinar matahari tanpa memakai pelindung matahari yang tepu. Walaupun pelindung matahari melindungi bahagian sensitif kulit anda daripada merosakkan sinar terang, yang tepu memberikan penghidratan yang mencukupi untuk menjadikannya lembut dan sihat secara serentak. Letakkan sumber daya ke pelindung matahari tepu berkualiti yang baik untuk mencegah bahaya lebih lanjut pada mata anda yang terbenam. Pastikan anda tidak, dalam keadaan apa pun, melewatkannya semasa keluar.

Cendana

Cendana adalah ciri khas yang memberi makan kulit dari dalam dan meningkatkan penampilannya secara meluas. Ia meningkatkan komposisi kulit anda di bawah mata anda dan menambah kecerahan dengan tujuan agar ia tidak kelihatan kosong dan kosong lagi. Sapukan gam cendana baru di bawah mata anda, atau gunakan minyak pati cendana. Bagaimanapun, ia melegakan kulit yang dikeringkan, mengisinya semula, dan menjadikannya kelihatan lebih sihat.

Air sejuk

Berikut adalah aksi lain untuk meningkatkan aliran darah di wajah anda untuk memperbaiki mata kosong. Kami sedang membincangkan air sejuk , yang dapat meremukkan kulit di bawah mata anda dan menyebabkannya kelihatan sihat. Cukup taburkan sedikit air virus ke seluruh kawasan. Walau apa pun, air mengalir akan berlaku.

Timun

Sebarang penyelesaian untuk mengatasi masalah mata tidak akan selesai tanpa timun. Ejen pencegah barah dan makanan tambahan yang terdapat dalam produk organik suci ini dapat menguatkan kulit mata anda dan menjadikannya sihat dalam jangka masa panjang. Berehatlah dengan meletakkan timun di mata anda dan bangun dengan mata yang baru, pulih, dan ceria.

Vitamin K Untuk Mata Cerah

Pengambilan vitamin K (makanan tambahan atau melalui sumber makanan) meningkatkan aliran darah ke kulit dan meredakan kawasan bawah mata yang redup (19). Varieti makanan bakar seperti brokoli, bayam, kubis, wortel , strawberi, tomato , beri, kentang, plum, dan kacang. Bagaimanapun, berbincanglah dengan doktor penjagaan utama anda sebelum mengambil peningkatan nutrien K.

Adakah lebih baik jika anda berjumpa dengan pakar sekiranya anda mempunyai mata yang tenggelam?

Sekiranya mata anda yang tenggelam merosot selepas beberapa waktu, walaupun anda berusaha untuk memperbaiki rehat dan minum air secukupnya, atau jika terdapat petunjuk yang berbeza, anda mungkin perlu berjumpa doktor rawatan utama anda. Atas urusan anda, doktor penjagaan utama anda akan mengambil sejarah perubatan dan menyiasat wajah anda secara luaran. Mereka perlu memikirkan apa-apa ubat yang anda ambil dan berapa lama mata yang terbenam menjadi masalah. Pastikan anda memaklumkan kepada doktor penjagaan utama anda mengenai beberapa petunjuk lain yang mungkin anda hadapi, mirip dengan penyumbatan hidung, mata yang mengganggu, atau kelemahan, atau jika anda kehilangan berat badan. Memandangkan kesan sampingan anda, doktor penjagaan utama anda boleh mengadakan ujian makmal untuk mencari tahu apa yang menyebabkan mata anda tenggelam.

Imgur

Bagaimana pandangan seseorang dengan mata yang terbenam?

Sebilangan besar, mata yang tenggelam hanyalah bahagian tertentu dari kitaran matang , jadi satu-satunya masalah dikenal pasti dengan penampilan dan keyakinan sebenar anda. Nasib baik, ada banyak ubat yang tersedia, termasuk krim, sama seperti metodologi tidak invasif seperti pengisi kulit, untuk membantu menghadkan kehadiran mata yang tenggelam. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai mata terbuka atau mempunyai manifestasi yang berbeza di samping mata yang terbenam.

Adakah mata yang tenggelam akan menyebabkan keadaan yang berbeza?

Memandangkan mata kerana sifat matang atau keturunan tidak berisiko dan tidak boleh menimbulkan beberapa masalah lain. Bagaimanapun, perubahan buruk pada penampilan seseorang boleh mencetuskan tindak balas yang bersemangat. Kepercayaan yang tidak berdaya dan kepastian yang berkurang dapat, pada akhirnya, menimbulkan kesedihan atau kegelisahan.

Rawatan Untuk Mata Cerah

Beberapa sebab mata yang cengkerik dapat dilakukan dengan mudah. Sebagai contoh, anda boleh membuat reka bentuk istirahat anda tetap rapi, tetap terhidrasi, atau berhenti merokok. Untuk sebab-sebab yang di luar kawalan anda, anda harus berjumpa pakar. Pengisi kulit boleh diselitkan di sekitar mata untuk meningkatkan kehadiran mata yang tenggelam. Untuk hasil yang lebih tahan lama, prosedur perubatan restoratif seperti angkat kuil, prosedur perubatan kelopak mata bawah, dan pengangkut facel harus dilakukan. Mata yang terbengkalai, kerana kepekaan atau penyakit sinus, dapat dirawat dengan ubat . Antihistamin over-the-counter dan titisan mata dapat membantu mengurangkan manifestasi hipersensitiviti, sementara larutan anti-mikroba kadang-kadang diharapkan dapat mengatasi pencemaran sinus. Mata yang terbeliak kerana keadaan perubatan, seperti hipersensitiviti dan masalah resdung, dapat dirawat dengan ubat-ubatan. Ini boleh merangkumi agen anti-jangkitan untuk pencemaran sinus dan antihistamin dan titisan mata untuk alahan . "Bengkak" yang terjadi dengan lingkaran bawah mata dan pengeringan dapat diatasi dengan menggunakan minyak kelapa. Akhirnya, dalam satu keadaan, satu pemeriksaan menunjukkan bahawa minyak kelapa harus memperbaiki sifat. Prosedur perubatan pembetulan dan pengisi kulit mungkin menjadi pemikiran untuk mata yang tenggelam kerana sifat matang atau keturunan. Walau bagaimanapun, amalan perubatan tidak pernah berbahaya. Pengisi kulit termasuk penyerapan hyaluronic korosif ke tisu halus tepat di bawah mata, jadi ini boleh menyebabkan hasil. Rawatan yang berhati-hati adalah pendekatan yang ideal untuk merawat pecah mata, mengembalikan rutin mata, dan mengimbangkan jumlah lingkaran yang cedera akibat luka mata. Pakar boleh mengesahkan ubat-ubatan dan metodologi untuk meningkatkan kehadiran mata anda yang tenggelam. Mereka mungkin termasuk

1 - Antihistamin OTC (jika mata cekap disebabkan oleh tindak balas yang tidak baik)

2 - Titik mata

3 - Penyatuan lemak

4 - Lipatan lemak (pembedahan untuk kelopak mata atas yang tenggelam)

5 - Derma filler infusions (untuk memberi mata anda penampilan yang lebih lengkap)

6 - Prosedur perubatan pembetulan

7 - Berikut adalah beberapa amalan mata yang dapat membantu mengurangkan mata yang tenggelam.

8 - Kegiatan Mengurangkan Mata Yang Kelam

9 - Pastikan kepala anda lurus dan gerakkan mata anda dari kiri ke tengah dan kanan. Buat masa ini, putar mata anda dari hak istimewa ke tengah dan kiri. Lakukan ini sekitar 10-15 kali.

10 - Tutup mata anda dan hancurkannya selama 5-10 saat. Buka mata anda dan gerakkannya dari kiri ke tengah dan kanan.

11 - Ubah semula ini berkali-kali.

12 - Kawasan di sekitar mata sensitif dan memerlukan pertimbangan tambahan. Berikut adalah beberapa petua untuk menjaga kawasan mata anda.

:arrow_right: Baca Artikel Ini Juga:

1- Penyakit Mata 2- Bolehkah Buah-Buahan Baik untuk Mata? 3- Bagaimana anda merosot di bawah mata anda?

Petua Penjagaan Untuk Mata Cerah

Jaga cara hidup yang sihat. Dapatkan rehat selama lapan jam. Makanlah rutin makan yang sihat dan tetap terhidrasi. Cari pendekatan untuk mengurangkan tekanan. Anda boleh bersenam, berlatih yoga , refleksi, atau Pilates, atau mencuba pengalihan baru.

Jaga rutin kulit yang sihat. Sapukan krim losyen dan mata di bawah mata untuk memastikan kawasan ini tetap sihat, terhidrat, dan selamat. Selain itu, tepu kulit sebelum menggunakan kosmetik. Selesaikan kosmetik mata secara berterusan sebelum tidur. Sapukan pelindung matahari untuk melindungi kulit di sekitar mata anda. Pakai cermin mata hitam secara berterusan. Gunakan agen pencegahan barah melalui sumber makanan . Anda boleh menggunakan teh hijau dan timun untuk mengurangkan dan mengecilkan mata. Elakkan merokok untuk mengurangkan lingkaran hitam dan menjaga kesihatan. Urut bahagian sekitar mata anda untuk meningkatkan aliran darah.

Sistem perubatan

Terdapat ubat-ubatan berhati-hati utama dan kecil yang dapat diakses oleh individu yang mengalami masalah mata kerana matang. Tiada prosedur perubatan tanpa bahaya, jadi berhati-hatilah dan dididik jika anda memikirkan amalan perubatan. Pengisi dermal, misalnya, Juvederm, Restylane , dan Perlane, merangkumi kemasukan bahan aktif yang biasa dikenali sebagai hyaluronik yang menghakis ke dalam tisu di bawah mata . Pengisi biasanya mudah dan hanya memerlukan beberapa minit untuk memasukkannya. Walau bagaimanapun, ia tidak akan berlaku selamanya, jadi anda harus mendapatkan kaedah yang diperbaharui setiap tahun atau di suatu tempat di sekitarnya . Prosedur perubatan pembetulan, termasuk mengangkat dahi, blepharoplasty (prosedur perubatan kelopak mata bawah), dan facelift, dapat mengurangkan kehadiran mata yang tenggelam. Kaedah ini lebih mengganggu daripada pengisi kulit dan merangkumi masa pemulihan yang lebih lama. Walau apa pun, mereka dapat memberikan jawapan yang lebih panjang untuk mata yang terbenam.

Lima Ulasan Produk Teratas untuk Mata Cerah

1- Krim Mata Pembaikan Kerut Neutrogena Rapid.

2- SkinCeuticals Physical Eye UV Defense SPF 50.

3- Clarasome Radiance Memulihkan Pelembap.

4- Pembaikan Kelembapan RéVive Intensité Crème Lust Night Firming Moisture.

5- Terapi Mata Intensif KULIT NeoStrata AKTIF

Soalan Lazim Soalan Lazim

1 - Bagaimana anda memperbaiki mata yang tenggelam?

Untuk membantu meringankan mata yang terbenam, cubalah yang menyertainya: Pastikan pelan rehat tetap dan berehat secukupnya untuk menyebabkan anda merasa dihidupkan kembali keesokan harinya. Masukkan sumber ke dalam losyen berkualiti dengan pelindung matahari. Sapukan minyak badam, yang disarankan oleh kajian dapat meningkatkan komposisi dan warna kulit .

2 - Bolehkah Gua Sha menolong mata yang terbenam?

Sebab utama Gua Sha ada adalah untuk menyegarkan aliran darah , yang mempunyai banyak kelebihan untuk kulit. Walau bagaimanapun, adalah amalan yang baik untuk berurusan dengan memperbaiki kawasan bawah mata anda (dan seluruh wajah) secara beransur-ansur.

3 - Bolehkah tekanan menyebabkan mata tenggelam?

Individu yang mengalami kesan buruk tekanan berterusan kadang-kadang akan menghadapi episod gangguan tidur . Ketiadaan rehat menyebabkan kantung di bawah mata kusam dan bengkak dan pipi kosong, yang menyebabkan anda selalu keletihan.

4 - Adakah memakai cermin mata menyebabkan mata cekung?

Mata yang terbenam tidak ada kaitan dengan memakai cermin mata. Mata terbuka adalah kesan kelonggaran kulit di sekitar mata dan penurunan lemak merangkumi bola mata.

5 - Bolehkah mata yang dipusingkan dipusingkan?

Sebilangan besar keadaan mata yang tenggelam mengenal pasti khasiat dan kehidupan sihat seseorang. Pada saat penyebab ini diperbaiki, mata terbuka dapat mengatasi tanpa rawatan tambahan. Ini menunjukkan bahawa alasan dapat dijauhkan dari atau dirawat cepat atau lambat untuk mencegah pengulangan mata yang tenggelam.

6 - Adakah tangisan menyebabkan mata terbenam?

Makan malam yang menyengat atau tangisan malam dapat menyebabkan bengkak di bawah mata. Kecenderungan biasa, seperti membersihkan mata, merokok dan minum berlebihan, juga boleh menambah pek bawah mata.

7 - Bagaimana anda menggunakan kosmetik mata untuk mata yang tenggelam?

Latihan pengajaran bayangan mata yang penting untuk mata yang mendalam dan bertudung Bentuk mata dengan mengikuti pembinaan tulang biasa anda. Gunakan teduhan matte. … Sapukan bayangan atas di mana-mana pada penutup kanan hingga kedutan palsu. Campurkan tepinya dengan berhati-hati, sehingga, sekali lagi, ia kelihatan halus dan baik. … Terapkan ciri sudut dalam, pelapik, dan maskara.

8 - Apakah pengisi yang terbaik untuk mata bawah?

Juvederm Juvederm mampu merawat karung dan lingkaran hitam yang boleh muncul di bawah mata. Ini menawarkan hasil yang lebih jelas, yang sekarang dan kemudian dapat menyelesaikannya keputusan yang tepat untuk pesakit dengan lubang yang lebih mendalam di bawah mata. Sebilangan pesakit juga memilih Juvederm kerana menawarkan pemusatan hyaluronik yang lebih berasas.

9 - Adakah mata yang tenggelam mengerikan?

Tawaran pada mata Pinterest Sunken tidak boleh menyebabkan manifestasi tidak mesra, selain dari kulit di sekitar mata yang kelihatan lebih kabur dan 'kosong. Sebilangan besar keadaan mata yang tenggelam mengenal pasti khasiat dan kehidupan sihat seseorang. Pada saat sebab - sebab ini dapat diatasi, mata terbuka dapat mengatasi kekurangan rawatan tambahan.

10 - Apa jenis makanan yang membantu dengan mata yang tenggelam?

  • Untuk lingkaran hitam, makan jenis makanan seperti tembikai, saderi dan timun, yang membantu tubuh mengeluarkan air yang berlebihan dan mengurangkan penampilan kusam dan bengkak di bawah mata. - Makan makanan sihat sayur hijau yang kusam seperti kangkung, bayam, brokoli dan sayur-sayuran untuk membuang mata yang mendalam.

Kesimpulannya

Mata anak muda yang cekung tidak memerlukan pertimbangan perubatan yang sungguh-sungguh. Kaedah proaktif untuk menangani kesihatan anak-anak anda adalah teknik terbaik yang anda perlukan untuk menjaga penyakit dari tahap apa pun agar tidak berkembang. Mata yang terbenam mungkin menunjukkan keletihan, matang, atau keadaan penting. Jika berpeluang karena kelemahan dan pertumbuhan, ikuti petua yang disebut dalam artikel untuk benar-benar fokus pada kawasan mata yang rapuh. Walau bagaimanapun, jika tidak dapat diselesaikan setelah setengah bulan, nasihatkan pakar untuk mencari dan rawatan yang sesuai.

artikel berkaitan

Kelopak Mata Berganda

Mata Amber