Kadar pertumbuhan yang berterusan,

Definisi kadar pertumbuhan lestari:

  1. Korporat: Kadar pertumbuhan penjualan syarikat boleh membiayai dari sumber dalamannya (peningkatan pendapatan tertahan) tanpa menggunakan hutang atau terbitan saham baru.

  2. Ekonomi: Kadar pertumbuhan yang dapat dicapai tanpa kerosakan ketara atau kekal terhadap alam sekitar dan ekonomi produktif keupayaan semula jadi.

Bagaimana menggunakan kadar pertumbuhan lestari dalam ayat?

  1. Setelah tahun kedua penjualan yang sangat kurang memuaskan, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu memanggil para eksekutifnya bersama-sama untuk berusaha menentukan cara untuk mencapai kadar pertumbuhan yang berterusan yang akan menjadikan syarikat ini terus beroperasi selama bertahun-tahun yang akan datang.
  2. CEO dan anggota dewan semasa memutuskan untuk mendasarkan kejayaan syarikat pada kadar pertumbuhan yang berterusan sepanjang tahun fiskal.
  3. Bill melihat margin keuntungan mereka dan menetapkan rancangan untuk menumpukan pada kadar pertumbuhan yang mampan. Dia tidak mahu terlalu agresif, tetapi dia tahu mereka boleh berkembang jika mereka melakukannya dengan cara yang betul.

Makna kadar pertumbuhan lestari & Definisi kadar pertumbuhan lestari