Ulser peptik telah menjadi perkataan rumah tangga, banyak orang di komuniti kita mengadu ulser peptik, saya tidak boleh tinggal tanpa makanan sehingga jam 11 pagi kerana saya mempunyai ulser peptik dan rakan yang dia bercakap untuk menjawab ya saya juga ... dengan peningkatan jumlah orang yang menghidap ulser peptik ini, menjadi sangat penting untuk mengetahui apa yang menyebabkannya, apa yang boleh menyebabkannya (faktor risiko) dan yang paling penting bagaimana kita dapat mengelakkan atau mencegahnya (profilaksis).

Apa itu ulser peptik

Ulser peptik adalah rehat pada epitelium dangkal perut atau duodenum yang menembus ke dalam otot perut dan duodenum yang mengakibatkan sakit terbuka pada lapisan perut dan duodenum ... dalam istilah awam ulser peptik adalah sakit di dinding perut atau duodenum akibat pecah, lelasan atau keradangan pada dinding perut atau duodenum.

Ringkasan : Ulser peptik berlaku apabila terdapat pecahnya epitel dangkal perut atau dinding duodenum yang menyebabkan sakit terbuka ( Cara Menghilangkan Sakit Tenggorokan ) di perut atau duodenum… sakit ini paling kerap diserang gastrik asid (HCl) di perut. *

Orang juga mencari

Kolera .

Hepatitis .

Apakah simptom ulser peptik

Gejala penyakit ulser peptik yang paling biasa adalah kesakitan terbakar . Kesakitan ini disebabkan oleh sakit di dinding perut dan diperburuk oleh asid perut yang bersentuhan dengan kawasan ulserasi. Kesakitan biasanya mungkin;

 1. dirasakan di mana sahaja dari pusar (umblicus) hingga proses xiphoid sternum (tulang dada)

 2. Lebih teruk apabila perut kosong.

 3. Berkobar pada waktu malam.

 4. Selalunya lega buat sementara waktu dengan memakan makanan tertentu yang menjadi penahan asid perut atau dengan mengambil ubat yang mengurangkan pengeluaran asid perut.

 5. Hilang dan kemudian kembali selama beberapa hari atau minggu.

Ringkasan Gejala utama penyakit ulser peptik adalah rasa sakit yang membakar yang biasanya dirasakan di antara bahagian atas dan tengah perut, rasa sakit dapat dicetuskan ketika makanan tertentu seperti makanan pedas dan ubat-ubatan tertentu seperti NSAID (misalnya Ibuprofen) diambil. Rasa sakit mungkin berkurang apabila ubat-ubatan tertentu seperti penampan (misalnya antasid) diambil.

Gejala yang timbul akibat komplikasi ulser peptik

 1. darah gelap dalam najis atau najis yang berwarna hitam atau berlumuran

 2. loya atau muntah.

 3. selera makan berubah

 4. berat badan yang tidak dapat dijelaskan https: //npcparty.org/t/how-to-lose-weight-fast/444. kerugian

 5. muntah darah yang mungkin kelihatan merah.

 6. pendarahan dalaman.

Ringkasan : Untuk melegakan simptom ulser akut, antasid diberikan untuk meneutralkan asid perut.

Makanan yang memberi asid perut seperti susu boleh diberikan untuk melegakan simptomatik *

Apa yang menyebabkan penyakit ulser peptik (patofisiologi)

Ulser peptik berlaku apabila terdapat rehat pada epitel dangkal yang melapisi perut dan bahagian atas duodenum. Ini mungkin disebabkan oleh trauma pada lapisan perut, keradangan pada lapisan perut atau Menghilangkan lapisan lendir yang melapisi perut.

Penyebab umum penyakit ulser peptik adalah;

 1. Helicobacter pylori (H.pylori): H. pylori adalah bakteria ( Bakteria ) yang biasanya hidup di lapisan mukus yang menutup dan melindungi tisu epitelium yang melapisi perut dan usus kecil. Selalunya, H. pylori tidak menimbulkan masalah, tetapi dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan keradangan pada lapisan dalam perut, menghasilkan ulser.

 2. penggunaan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) secara berkala ; Penggunaan NSAID secara berkala seperti Ibuprofen, Ibex, stabumor dll boleh menyebabkan keradangan pada lapisan perut dan usus kecil dan ini boleh mengakibatkan ulser peptik.

 3. minum alkohol : alkohol ( Kepekatan alkohol darah (BAC) ) boleh merengsakan dan mengikis lapisan lendir perut dan ia juga dapat meningkatkan jumlah asid perut yang dihasilkan.

 4. merokok : merokok juga dapat meningkatkan risiko ulser peptik pada orang yang dijangkiti H. pylori.

NB: HCl dihasilkan di dalam perut secara semula jadi untuk membantu proses pencernaan dalam perut dan tidak menyebabkan ulser. Tetapi apabila penyebab ulser yang disebutkan di atas memberi peluang kepada ulser, asid gastrik (HCl) yang bersifat menghakis mula memakan lapisan lendir yang melapisi perut dan mula meningkat dan memburukkan lagi ulser ... inilah sebabnya mengapa tidak disarankan dan kadang-kadang sangat merugikan pesakit ulser kelaparan ( Cara menurunkan berat badan dengan cepat tanpa bersenam ) untuk jangka masa yang panjang .

Orang juga mencari Apa itu Cegukan .

Rawatan untuk ulser peptik

Rawatan untuk ulser peptik termasuk;

 1. agen antimikrob untuk membunuh H. pylori.

 2. ubat-ubatan yang menyekat pengeluaran asid dan mempromosikan penyembuhan (proton pump inhibitor).

 3. antasid yang meneutralkan asid perut.

 4. agen anti-muskarin

 5. postagladin

 6. anti-histamin dan ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid

 7. ubat yang melindungi lapisan perut Di manakah letak perut anda? .

Ringkasan: Ubat anti-ulser biasanya diberikan dalam rejimen gabungan, rejimen anti-ulser khas terdiri dari

 1. agen antimikroba 2 perencat pam anti-histamin dan proton dan
 2. postagladin ...) ini hanyalah contoh bukan standard) ... rejimen biasanya bergantung pada keparahannya ... antasid diberikan untuk gejala tanpa gejala https: //npcparty.org/t/symptom/12173. kelegaan. *

Ulser refraktori (bisul yang gagal sembuh)

Sebilangan bisul mungkin tidak sembuh dengan rawatan, ini disebut sebagai ulser refraktori . Ulser refraktori mungkin disebabkan oleh;

 1. penggunaan NSAID secara berterusan yang meningkatkan risiko ulser peptik.
 2. Jangkitan dengan spesies H.pylori yang menentang antibiotik
 3. tidak mengambil ubat mengikut peskripsi ( Farmaseutikal ) atau melanggar terapi.
 4. Penggunaan tembakau secara berkala.

NB: merawat ulser refraktori melibatkan penghapusan faktor yang menyebabkannya. Dan juga penggunaan antibiotik yang lebih berkesan ( Antibiotik ) berhati-hati dengan penggunaan NSAID yang berpanjangan .

Soalan lazim

Soalan lazim mengenai Gejala, Patofisiologi dan Faktor Risiko Ulser Peptik

Adakah asid di dalam perut buruk?

Asid gastrik tidak buruk, dan biasanya asid gastrik tidak menyebabkan ulser, hanya memburukkan lagi ulser yang sudah ada kerana sifatnya yang menghakis ... dengan kata lain sesuatu yang lain harus menyebabkan ulser ... apabila sesuatu yang lain menyebabkan ulser maka asid gastrik disebabkan sifatnya yang menghakis boleh memburukkannya.

Mengapa terdapat asid di dalam perut kita

Terdapat asid di dalam perut kerana enzim pencernaan di dalam perut memerlukan asid gastrik untuk mengaktifkannya dan menyediakan persekitaran berasid bagi mereka yang diperlukan untuk tindakan mereka.

Kesimpulannya

Ulser peptik adalah sakit terbuka pada lapisan perut dan duodenum yang disebabkan oleh pecahnya epitel dangkal mukosa perut.

Sebab dan faktor utama penyakit ulser peptik adalah; mikroorganisma enterik H.pylori, penggunaan NSAID berterusan, trauma teruk atau kecederaan pada dinding perut, alkohol dan merokok. Penyakit ulser peptik biasanya diperburuk oleh asid pencernaan normal (HCl) yang terdapat di dalam perut, oleh itu rawatan yang berkesan untuk penyakit ulser peptik bertujuan untuk mengurangkan rembesan asid gastrik, membasmi organisma H.pylori dan merangsang angiogenesis yang mempercepat penyembuhan kawasan yang mengalami ulserasi.

Cara terbaik untuk mencegah ulser refraktori (bisul yang enggan sembuh) adalah dengan mengelakkan faktor risiko seperti mengelakkan penggunaan ubat anti-radang bukan steroid, alkohol dan merokok untuk jangka masa panjang.

Artikel berkaitan

Ulser peptik adalah penyakit yang menyakitkan yang gejalanya adalah kesakitan yang teruk, patofisiologi belum diketahui dan faktor risiko yang berkaitan adalah banyak. Saya akan menangani Terapi Pemakanan Perubatan (MNT) untuk Ulser Peptik dan beberapa langkah pencegahan dan rawatan di rumah.

Ulser peptik

Ulser peptik adalah ulserasi atau pembentukan sakit pada lapisan dalam perut terutamanya. Ia juga boleh berlaku di duodenum yang merupakan bahagian pertama usus kecil tetapi jarang berlaku di esofagus bawah. Sakit ini memberi kesan pada mukosa gastrik dan otot.

Jenis Ulser Peptik

Jenis ulser peptik yang berlainan diberikan di bawah:

1. Ulser gastrik

Ia berlaku pada usia 50-60 tahun. Ia lebih banyak berlaku pada populasi wanita. Pekerjaan tekanan mungkin menjadi faktor penyebab. Kesakitan boleh memancar ke belakang. Kesakitan gastrik berlaku sebaik sahaja makan dan bertambah teruk dengan makan.

2. Ulser Duodenal

Ia lebih banyak berlaku pada orang berusia antara 30-40 tahun dan lebih kerap berlaku pada populasi lelaki. Ia juga mempunyai tekanan kerja sebagai faktor penyebab, tetapi permulaannya adalah 2-3 jam selepas makan dan pada tengah malam. Gejalanya bertambah teruk kerana lapar dan bukannya makan. Ia menyebabkan sakit epi-gastrik dan ketidakselesaan perut pada pesakit.

3. Ulser pendarahan

Pendarahan dalaman yang disebabkan oleh ulser peptik sekiranya ulser tersebut telah lama tidak dirawat. Ini dipanggil ulser pendarahan.

4. Ulser refraktori

Ulser peptik sederhana yang belum sembuh setelah sekurang-kurangnya 3 bulan rawatan disebut ulser refraktori.

5. Ulser Tekanan

Sekumpulan lesi dan biasanya terdapat di kerongkongan, perut, atau duodenum. Stress Ulcer biasanya terdapat pada orang yang mempunyai penyakit lain atau sakit kritikal.

Fisiologi Ulser Peptik

Punca sebenar atau utama ulser peptik masih belum diketahui, tetapi diperhatikan bahawa enzim pencernaan yang mengandungi enzim proteolitik dan asid hidroklorik (HCl) melampirkan dinding duodenum dan perut yang menyebabkan kecederaan.

Rembesan berasid lebih banyak berlaku pada ulser duodenum berbanding ulser gastrik. Simptom utama adalah sakit perut akut apabila seseorang itu perut kosong.

Kemungkinan Faktor Risiko Sekunder Ulser Peptik

1 Jangkitan Helicobacter pylori 2 Penggunaan Ubat Anti-Radang Bukan Steroid (NSAIDS) 3 Ekskresi asid perut yang berlebihan selepas makan 4 Perangsang gastrik dalam diet seperti kopi, rempah, merokok dan alkohol 5 Tekanan berlebihan, boleh menjadi tekanan keluarga atau tekanan kerja 6 Kecenderungan keluarga 7 Sindrom Zollinger-Ellison - ulser peptik berulang kerana terlalu banyak pengeluaran jus gastrik oleh sel-sel badan mengganggu kitaran tidur semula jadi, yang membawa kepada ulser

Tanda dan Gejala Ulser Peptik

1 Sensasi terbakar di perut 2 Mual 3 Muntah 4 Kembung 5 Bersendi berlebihan 6 Masalah tidur 7 Najis gelap 8 Rasa kenyang awal 9 Keinginan untuk mengambil antasid10 Kelaparan 11 Penurunan berat badan yang tidak dijangka 12 Masalah pencernaan 13 Pedih ulu hati 14 Faktor risiko ulser peptik 15 Merokok 16 Penggunaan alkohol 17 Sejarah keluarga ulser 18 Umur di atas 50 tahun 19 Tekanan yang tidak dirawat 20 Pengambilan makanan pedas yang berlebihan 21 Pengambilan minuman berkafein

Adakah Gastritis dan Ulser Peptik sama?

Jawapan mudahnya adalah TIDAK. Kedua-dua istilah perubatan ini sangat berbeza yang sering dikelirukan oleh orang awam.

Kejadian

Gastritis adalah keradangan lapisan perut sementara ulser berlaku di perut dan duodenum, juga jarang terjadi di esofagus.

Kelaziman

Ulser lebih banyak berlaku di peringkat global. Satu daripada sepuluh orang menghidap ulser sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Amerika Syarikat sahaja melaporkan 5 kes ulser peptik setiap tahun.

Gejala

Kedua-dua penyakit ini mempunyai gejala yang berlebihan. Sebenarnya, gastritis boleh menyebabkan gejala ulser peptik.

Punca

Kedua-duanya dipicu oleh H. pylori, tetapi gejala bertambah buruk dengan diet yang buruk, penggunaan Dadah Anti-Radang Bukan Steroid (NSAIDS), tekanan dan penyakit autoimun.

Terapi Diet Ulser Peptik

Objektif Diet

Berikut adalah objektif utama terapi diet sekiranya ulser peptik:

1 Elakkan makanan yang mencetuskan rembesan gastrik 2 Rancang makanan yang membantu menghilangkan rasa sakit 3 Tambahkan makanan yang membantu penyembuhan perut dan mencegah berulang penyakit 4 Kualiti makanan yang disediakan mesti dijaga iaitu keadaan kebersihan 5 Meningkatkan selang makan 6 Tambahkan makanan dalam setiap makanan yang menghalang pengeluaran asid dan meneutralkan asid perut 7 Elakkan perangsang gastrik dan makanan kaya serat

Pengubahsuaian diet

Pengubahsuaian berikut diterapkan pada diet pesakit untuk meningkatkan tahap toleransi makanan individu:

1 Makan makanan secara berkala, elakkan melewatkan makanan 2 Tambahkan ukuran porsi kecil dalam makanan 3 Elakkan makanan pedas dan minuman berkafein yang boleh bertindak sebagai perangsang gastrik 4 Elakkan makanan kaya sayur-sayuran, sayur-sayuran, dan bijirin bijirin 5 Elakkan makan malam atau tidur segera selepas tidur memakan makanan 6 Elakkan ubat yang mengubah lapisan perut seperti aspirin 7 Elakkan merokok atau minum semasa perut kosong

Pilihan Makanan Pilihan di antara Kumpulan Makanan yang berbeza

1. Bijirin dan Biji-bijian

Semua jenis makanan halus disyorkan untuk ditambahkan dalam makanan. Contohnya ialah roti putih, nasi, chapati yang terbuat dari lantai halus, Sago Dana dan rusuk dll. Makanan ini mudah dicerna dan ringan pada perut.

Biji-bijian gandum dan bijirin mesti dikecualikan kerana ia meningkatkan pergerakan perut yang menyebabkan kerengsaan gastrik.

2. Produk Susu dan Susu

Produk susu boleh ditambah dalam diet kerana ia dapat menenangkan keasidan perut dan mengandungi probiotik.

3. Kekacang dan Nadi

Semua kekacang dan denyutan dibenarkan dalam diet tetapi tanpa sekam. Mereka juga mesti dimasak dengan rempah rendah.

4. Produk Daging dan Daging

Semua daging sederhana dan tanpa lemak dan produknya dimasak dalam rempah rendah hingga ringan dibenarkan. Semua makanan berminyak, pedas, dan goreng dilarang sama sekali kerana merangsang asid perut.

5. Sayur-sayuran

Semua makanan berkanji dan tidak berkanji yang dimasak dalam rempah rendah dibenarkan. Tetapi sayur-sayuran atau sayur-sayuran pedas dalam bentuk acar, bawang mentah dengan makanan atau makanan berserat tinggi adalah terhad.

6. Buah-buahan

Semua buah segar dibenarkan dalam diet. Tetapi buah-buahan dengan rempah tambahan seperti sembang buah dilarang.

7. Buah kering, Kacang, dan Benih

Kacang dan biji goreng atau masin adalah terhad. Makanan ini mesti dimakan dalam jumlah yang sederhana.

8. Lemak dan Minyak

Lemak dan minyak yang ditambahkan ke bijirin seperti penambahan mentega ke roti atau ghee pada chapati dibenarkan tetapi dalam jumlah sederhana. Minyak yang dimakan untuk memasak mesti digunakan secara sederhana. Tetapi elakkan penggunaan produk ini secara berlebihan.

9. Pencuci mulut dan gula-gula

Semua pencuci mulut dan gula-gula dibenarkan untuk dimakan tetapi hanya secara sederhana. Gurun berlemak yang berlebihan juga mesti dielakkan.

10. Cecair dan Minuman

Semua cecair dan minuman dibenarkan kecuali minuman berkarbonat dan berkafein.

Langkah Pencegahan

Senarai Makanan, DIHINDARI dalam Ulser Perut

1 Minuman berkafein seperti kopi, teh dll 2 Minuman beralkohol 3 Makanan goreng 4 Rempah dan herba seperti lada hitam, cili merah, dan pudina dll 5 Coklat 6 Minuman berkarbonat 7 Gula halus 8 Buah sitrus dan jus seperti lemon, oren, limau gedang dll. .

Senarai Makanan, DISEDIAKAN di Ulser Perut

1 Sayuran hijau seperti kembang kol, kubis, brokoli dan lain-lain. 2 Madu 3 Minyak zaitun 4 Teh hijau 5 Sayuran serat rendah tanpa pati seperti wortel, paprika dan lobak 6 Buah-buahan seperti epal, alpukat, dan ceri

Rawatan Rumah untuk Ulser Peptik

1. Jus kubis

Minum setengah cawan jus kubis sebelum tidur. Ia membantu menyembuhkan ulser perut dan mengurangkan sakit gastrik.

2. Sayang

Madu bertindak sebagai antimikrob dan anti-radang. Ia melawan bakteria dan mengurangkan pembengkakan perut.

3. Pisang

Mengonsumsi pisang setiap hari atau menambahkannya dalam susu membantu mengurangkan keasidan perut.

4. Daun Fenugreek

Teh yang disediakan oleh daun fenugreek menenangkan keasidan dan sakit perut yang disebabkan oleh ulser.

5. Jus Carrot dan Beetroot

Lobak mengandungi vitamin A yang membantu menghilangkan ulser perut, radang gastrik, atau gangguan pencernaan.

Beetroot mengandungi nitrat yang diubah menjadi nitrit melalui bakteria di mulut dan kemudian mengubah nitrit menjadi oksida nitrat di dalam perut.

Kesimpulannya

Ulser peptik adalah lesi atau kesakitan yang disebabkan oleh pepsin. Ia dibahagikan kepada pelbagai jenis berdasarkan lokasi atau penyebab ulser. Penyebab utama ulser tidak diketahui, tetapi diperburuk oleh pelbagai faktor. Terdapat perbezaan dalam kejadian dan prevalensi gastritis dan ulser peptik, tetapi mereka mempunyai gejala dan penyebab yang tumpang tindih.

Pengubahsuaian makanan disediakan untuk ulser peptik. Seseorang mesti mengambil bijirin halus, makanan yang kurang pedas dan sederhana. makanan berserat tinggi menyebabkan pergerakan gastrik dan kembung. Beberapa rawatan di rumah juga disediakan, sehingga ulser ringan dapat disembuhkan di rumah pada waktunya.

Sekiranya anda menghidap ulser, pengambilan makanan yang diubah suai dapat membuat keajaiban dalam mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Ulser peptik adalah masalah kesihatan yang biasa berlaku di kalangan orang. Ulser peptik adalah penyakit saluran gastrousus yang timbul ketika pesakit mengalami sakit terbuka pada lapisan perut, usus kecil, atau esofagus. Apabila ulser peptik melibatkan perut, ia disebut ulser gastrik, dan ulser peptik usus kecil disebut ulser duodenum. Ulser esofagus disebut ulser esofagus.

Gejala ulser peptik termasuk sakit terbakar di perut, kehilangan selera makan, mual, muntah, pedih ulu hati, dan penurunan berat badan.

Jangkitan oleh Helicobacter pylori, penggunaan NSAID jangka panjang, merokok, kesan sampingan ubat-ubatan, barah perut, dan penggunaan alkohol adalah penyebab ulser peptik.

Rawatan ulser peptik bergantung pada sebab penyebabnya. Doktor boleh menetapkan terapi kombinasi yang merangkumi antibiotik, perencat pam proton, dan antagonis reseptor H2 (penyekat asid). Untuk memberi kelegaan simptom, doktor juga boleh memberi ubat antasid.

Ulser peptik dapat dielakkan dengan mengurangkan penggunaan ubat anti-radang bukan alkohol dan alkohol. Berhenti merokok dan narkotik lain juga akan membantu. Mengelakkan tekanan dan makanan pedas juga dapat membantu dalam pencegahan.

Cara mengatasi ulser peptik tanpa ubat

Pengubahsuaian gaya hidup

Ulser peptik dapat disembuhkan dengan memberikan sedikit perhatian pada kesihatan, diet, dan perubahan dalam rutin harian anda. Setelah berunding dengan doktor anda, anda dapat menolong diri anda dengan tekad dan kerja keras anda. Sekiranya anda mempunyai tekad yang kuat untuk menyingkirkan penyakit ini, mungkin dengan menerapkan pendekatan semula jadi. Penyakit ini dapat disembuhkan. Terdapat banyak cara melaluinya untuk menyembuhkan ulser anda.

Mengelakkan tekanan

Tekanan bukanlah penyebab langsung ulser peptik, tetapi boleh memburukkan lagi penyakit anda. Apabila anda berada dalam keadaan tertekan, anda akan berfikir lebih banyak. Fikiran anda memprovokasi pembebasan asid HCL di perut anda yang akhirnya meningkatkan rasa sakit di perut anda.

Kenal pasti punca tekanan anda untuk menangani keadaan. Cuba abaikan perkara yang menjengkelkan yang membuat anda kesal. Kawalan diri yang kuat terhadap pemikiran dan emosi anda dan mengatasi situasi akan membantu anda mengatasi tekanan anda. Cuba bahagia dan tinggalkan suasana sedih.

Walau bagaimanapun, keadaan tertentu yang menimbulkan tekanan tidak berada di bawah kawalan anda. Belajar secara beransur-ansur untuk mengatasi mereka dengan melibatkan diri dalam beberapa aktiviti sihat yang lain.

Melakukan senaman

Beberapa rancangan senaman dapat meningkatkan sakit perut anda. Berhati-hati semasa melakukan senaman yang ketat. Ini tidak selesa untuk anda. Aktiviti fizikal ringan hingga sederhana dapat membantu. Ia dapat mengurangkan rembesan gastrik dan meningkatkan sistem imun anda yang membantu mengurangkan aktiviti H.pylori. Ia dapat membantu mengatasi kegelisahan.

Meditasi

Meditasi membantu seseorang untuk fokus dan menumpukan perhatian pada poinr tertentu, dan berfikiran positif. Meditasi tidak mempunyai peranan langsung dalam rawatan ulser peptik, tetapi boleh bertindak sebagai terapi kesihatan yang menyokong. Meditasi memainkan peranan penting dalam mengurangkan tekanan, yang akhirnya menyebabkan lebih sedikit rembesan asid. Kerana rembesan asid yang lebih sedikit, gejala seperti sakit perut, loya, dan muntah dapat dielakkan. Dengan cara ini, meditasi bermanfaat untuk melegakan simptom ulser peptik.

Untuk mendapat tidur yang cukup

Para penyelidik mendapati bahawa kualiti tidur yang buruk memainkan peranan penting dalam kambuhnya ulser peptik, dan ini adalah pemerhatian yang biasa terjadi pada pesakit tua. Tidur yang kurang baik mencetuskan kegelisahan dan tekanan yang boleh memprovokasi penyakit itu lagi. Dianjurkan untuk pesakit yang lebih tua bahawa masalah tidur mereka harus ditangani untuk mengelakkan ulser peptik berulang.

Elakkan pemikiran negatif

Sentiasa berfikiran positif dan kekal bahagia. Ia akan memberikan kesan yang baik kepada kesihatan anda. Pemikiran negatif memulakan kegelisahan dan kemurungan yang meningkatkan rasa sakit di perut. Bersikap positif, bersangka baik sehingga anda dapat merasa bahagia dan sihat.

Jangan mengambil analgesik secara berkala

NSAID menyebabkan kerosakan pada lapisan perut dan duodenum yang membawa kepada perkembangan ulser. Kehadiran asid juga membesar-besarkan keadaan. Dos berkesan terkecil NSAID harus diambil jika perlu. Pesakit yang memerlukan ubat ini harus mengambil langkah tambahan. Mereka boleh mengambil ubat semasa makan untuk mengelakkan sakit perut dan mengambil ubat lain bersama dengan ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesan sampingannya seperti perencat pam proton.

Menetapkan rutin

Pesakit dengan penyakit ulser peptik harus menetapkan rutin diet mereka.

Pertama, mereka tidak boleh membiarkan perut mereka kosong untuk jangka masa yang lebih lama kerana asid dapat mengikis lapisan perut mereka. Mereka harus mengambil sebahagian kecil makanan setiap dua jam. Ini akan mengurangkan asid di dalam perut mereka, dan mereka tidak akan merasa tidak selesa atau sakit perut.

Perkara penting kedua ialah pesakit tidak boleh makan malam mereka pada waktu malam, elakkan makan sebelum tidur. Apabila anda makan makanan pada waktu larut malam, makanan tidak akan dicerna sebelum anda tertidur. Ini bukan sahaja mengganggu tidur tetapi juga menyebabkan pedih ulu hati dan keasidan. Dianjurkan untuk menjadikan rutin sihat dari tabiat makan anda.

Diet sihat

Diet yang sihat mempunyai peranan paling penting bagi pesakit ulser. Penyakit ini berkaitan dengan perut. Apa sahaja yang kita makan mempunyai sentuhan langsung dengan perut dan langsung menghasilkan kesannya. Oleh itu, anda perlu menjaga diet anda. Banyak kumpulan makanan memberikan kelegaan, rawatan simptomatik, penyembuhan, dan nutrien bermanfaat kepada pesakit ulser.

Makanan termasuk yogurt, pisang, oatmeals, bijirin, susu, madu, bawang putih, minyak zaitun, epal kunyit, kembang kol, dan kubis. Makanan ini bertindak sebagai antibakteria dan antioksidan dan memberikan lapisan pada perut.

Makanan yang Harus Dielakkan

Kumpulan makanan tertentu menyebabkan sakit perut, hakisan, dan kerengsaan dengan meningkatkan rembesan asid perut.

Makanan dan minuman yang harus dielakkan termasuk

 • Alkohol
 • Lada
 • Kafein
 • Teh
 • Makanan pedas
 • Makanan sitrus
 • Minuman berkarbonat
 • Tomato
 • Coklat
 • Makanan goreng dalam.
 • Makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi

Rawatan Herba

Terdapat banyak rawatan herba yang ada. Mereka adalah ubat semula jadi tanpa kesan sampingan. Pakar herba yang berkelayakan boleh memberikan ubat terbaik untuk mengatasi ulser peptik. Rawatan ini boleh digunakan bersama dengan ubat biasa dengan selamat. Sebilangan besar penyelidikan menunjukkan bahawa dalam beberapa keadaan tertentu, ubat-ubatan herba didapati lebih berkesan daripada ubat-ubatan yang digunakan pada ulser peptik. Mereka boleh menjadi terapi alternatif yang penting bagi pesakit yang tidak tahan terhadap kesan buruk ubat-ubatan tersebut.

Lindungi diri anda dari H. pylori

Dengan mencuci tangan dengan kerap, makan makanan yang bersih dan dimasak dengan baik, anda dapat melindungi diri anda dengan H.pylori. Minum air bersih.

Ulser peptik adalah hakisan pada lapisan perut dan duodenum. Ia biasanya disebabkan oleh helicobacter pylori atau penggunaan anti-radang bukan steroid (NSAID) secara berkala.

LAMAN OCCURRENCE : • Selalunya berlaku di kawasan pilorik perut yang dikenali sebagai ulser gastrik. • laman kedua yang paling biasa adalah bahagian pertama duodenum yang dikenali sebagai ulser duodenum.

GEJALA PEPTIC ULCER: • sakit epigastrik. • senak perut. • kehilangan selera makan. •loya muntah. •pengurangan berat.

PENYEBAB :

• Penggunaan NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) • Helicobacter pylori. • Peningkatan rembesan asid hidroklorik. • Pertahanan mukosa yang tidak mencukupi terhadap tindakan gastrik.

PENDEKATAN RAWATAN:

• Pembasmian jangkitan H.pylori. • Mengurangkan rembesan asid gastrik dengan penggunaan PPI atau antagonis reseptor H2. • Menyediakan agen yang melindungi musoca gastrik dari kerosakan.

UBAT YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUHKAN ULCER PEPTIK:

A - Ejen antimikrob:

Pesakit dengan ulser peptik yang dijangkiti H.pylori dirawat dengan ubat antimikroba.

• pembasmian yang berjaya dapat dilakukan dengan pelbagai kombinasi ubat antimikroba.

• Pada masa ini terapi tiga kali ganda yang terdiri daripada PPI digabungkan dengan Amoxicilin (metronidazol dapat digunakan pada pesakit alergi penisilin) ​​dan clarithromycin adalah terapi pilihan.

• terapi empat kali ganda bismut subsalicylate, metronidazole dan tetracycline plus PPI adalah pilihan lain.

Soalan Lazim:

Q-Mengapa ubat antimikroba tunggal tidak bermanfaat untuk rawatan ulser peptik?

ANS: Rawatan dengan satu ubat antimikroba kurang berkesan dan membawa kepada ketahanan Antimikroba dan tidak digalakkan.

ANTAGONIS B -H2-reseptor:

rembesan asid gastrik dirangsang oleh histamin, asetilkolin dan gastrin. Pengikatan reseptor dari asetilkolin, histamin dan gastrik mengaktifkan protein kinase, yang seterusnya merangsang pam proton H + / K ± adenosin trifosfat (ATPase) untuk mengeluarkan ion hidrogen sebagai pertukaran K + ke dalam lumen perut dengan menyekat pengikatan secara kompetitif histamin hingga reseptor H2.

EMPAT UBAT YANG DIGUNAKAN SEBAGAI ANTAGONIST H2-RECEPTOR: • cimitidine • ranitidine • famotidine • niaztidine

1-TINDAKAN : Antagonis reseptor H2 histamin bertindak selektif terhadap reseptor H2 di perut, tetapi mereka tidak memberi kesan kepada reseptor H1. Mereka adalah antagonis histamin yang kompetitif dan sepenuhnya boleh dibalikkan.

PENGGUNAAN 2-TERAPUTIK : Penggunaan ejen-ejen ini telah berkurang dengan munculnya PPI.

a . UPLER PEPTIK : Keempat-empat agen secara amnya tidak berkesan dalam mempromosikan penyembuhan ulser duodenum dan gastrik namun, berulang adalah perkara biasa pada H.pylori dan ada dan pesakit hanya dirawat dengan agen ini sahaja. Pesakit dengan bisul yang disebabkan oleh NSAID harus dirawat dengan PPI, kerana agen ini menyembuhkan dan mencegah bisul masa depan dengan lebih berkesan daripada yang dilakukan oleh antagonis H2.

b. Ulser tekanan akut : Ubat ini diberikan sebagai infus intravena untuk mencegah dan mengurus ulser tekanan akut yang berkaitan dengan toleransi yang mungkin berlaku dengan agen-agen ini dalam keadaan ini, PPI mendapat sokongan untuk petunjuk ini.

c. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD): Dosis antagonis H2 yang rendah, yang kini tersedia untuk penjualan di kaunter, berkesan untuk rawatan pedih ulu hati (GERD) ini hanya pada sekitar 50% pesakit. Antagonis reseptor H2 bertindak dengan menghentikan rembesan asid, Oleh itu, mereka mungkin tidak melegakan simptom sekurang-kurangnya 45 minit. Antasid lebih cepat dan berkesan meneutralkan asid perut, tetapi tindakannya hanya sementara. Atas sebab-sebab ini, PPI kini digunakan secara istimewa dalam rawatan GERD, terutama bagi pesakit yang mengalami pedih ulu hati.

3. pharmacokinetics: Selepas pemberian oral, antagonis H2 menyebarkan secara meluas ke seluruh badan (termasuk susu ibu dan di seluruh plasenta) dan diekskresikan ke dalam air kencing. Cimitidine, ranitidine dan famotidine juga diformulasikan untuk digunakan secara intravena. separuh hayat gali ini meningkat pada pesakit dengan disfungsi buah pinggang.

4. kesan buruk: Secara amnya, antagonis H2 boleh diterima dengan baik. Cimitidine boleh mempunyai kesan endokrin kerana ia bertindak sebagai anti-androgen bukan steroid. Kesan ini termasuk ginekomastia dan galaktorea. Ejen lain tidak menghasilkan kesan antiandrogenik dan kesan merangsang prolaktin.

cimitidine dapat menghalang isoenzim sitokrom P450 lain seperti warfarin, phenotoin, dan clopidogrel.

C- PPI : perencat pam proton H + / k ± ATPase.

PPI mengurangkan rembesan ion hidrogen ke dalam lumen gastrik. PPI yang ada adalah • dexlansoprazole • esomeprazole • lansoprazole • omeprazol • pantoprazol • rabeprazol

1-Tindakan : Ubat-ubatan ini adalah prodrugs dengan lapisan enterik tahan asid untuk mengelakkannya daripada degenerasi pramatang oleh asid gastir. Lapisan ini dikeluarkan oleh duodenum alkali dan prodrug diserap ke dalam sel-sel parital. Ini menjadi ubat aktif dan membentuk kovalen stabil ikatan dengan enzim H / K-ATPase. Diperlukan 18 jam untuk enzim disintesis semula dan rembesan asid terhambat sehingga waktu itu.

Penggunaan 2-terapi : PPI lebih unggul daripada antagonis reseptor H2 dan menekan pengeluaran asid dan menyembuhkan ulser peptik.

PPI digunakan dalam terapi penyakit berikut • rawatan ulser tekanan • GERD • profilaksis • esofagitis erosif • ulser duodenum aktif

3. farmakokinetik:

PPI harus diambil 30 minit sebelum sarapan atau makan. Esomeprazole, lansoprazole, terdapat dalam formulasi intravena. Separuh hayat plasma ubat ini kecil tetapi mereka mempunyai jangka masa tindakan yang panjang.

4 kesan buruk:

Semua PPI boleh diterima dengan baik.

OMEPRAZOLE dan ESMEPRAZOL dapat mengurangkan keberkesanan CLOPIDOGREL kerana mereka menghalang CYP2C19 dan mencegah penukaran CLOPIDOGREL kepada metabolit aktifnya.

• memanjangkan penggunaan PPI dan penindasan acis akan menyebabkan kekurangan vitamin B12 kerana asid diperlukan untuk penyerapannya

• cirit-birit dan kolostridium difficile colitis biasanya dilihat pada pesakit yang menggunakan PPI

• hipomagnesemia

• peningkatan kejadian radang paru-paru.

D.PROSTAGLANDINS:

prostaglandin merangsang rembesan otot dan bikarbonat dan menghalang rembesan asid.

MISOPROSTOL, analog prostaglandin digunakan untuk rawatan ulser peptik yang disebabkan oleh NSAID, tetapi ubat ini tidak diresepkan kepada ibu hamil kerana ia menyebabkan kontraksi rahim.

E.ANTACIDS : Ini adalah asas lemah yang bertindak balas dengan asid untuk membentuk air dan garam diikuti dengan keasidan gastrik yang merosot.

Antasid yang biasa digunakan ialah • Aluminium hidroksida • magnesium hidroksida • kalsium karbonat

2. penggunaan terapeutik: Antasid digunakan untuk melegakan simptom ulser peptik dan GERD. Antasid seharusnya diambil selepas makan.

3. Kesan buruk: • Aluminium hidroksida cenderung menyebabkan sembelit. • magnesium hidroksida cenderung menghasilkan cirit-birit.

Ejen pelindung mukosa:

ini juga mengetahui gabungan sitoprotektif. mereka meningkatkan mekanisme perlindungan mukosa dan mencegah kecederaan mukosa.

1. bismut subsalicylate: ia adalah komponen terapi empat kali ganda kepada ulser peptik.

2.sucralfate : it's a complex madeup of Aluminium hydroxide and sulfated sucrose which binds to proteins of both normal and injured/necrotic mucosa by forming a complex with the epithelial lining. this forms a protective barrier and protect the ulcers from the action of pepsin and acid and allowing it to heal.

prevention against peptic ulcers :

•avoid the food that irritates your stomach •drink clean boiled water •avoid kissing or saliva exchange with someone with H.pylori •your NSAIDS intake should'nt exceed. •wash your fruits and vegetables before eating them. •decrease alcohol consumption. •eat food such as yoghurt and buttermilk.

SUMMARY : Peptic ulcers disease are caused by gram negative HELICOBACTER PYLORI , the use of NSAIDs ,Increased HCL secretion and inadequate mucosal defense against gastric acid.Treatment includes eradiation of H.pylori , reducing the gastric acid secretion by the use of PPIs or H2-receptor antagonists, providing agents the protects gastric mucosa.Peptic ulcers can be prevented by avoiding contact with an infected person, decreasing consumptions of alcohol, washing fruits and vegetables before consuming them.