Tatu Tatu

Apa itu Tatu

Tatu adalah bentuk pengubahsuaian tubuh yang dilakukan dengan memasukkan dakwat, pewarna, dan / atau pigmen, baik secara kekal atau sementara, ke dalam lapisan kulit dari kulit untuk membentuk Reka Bentuk . Seni mencipta tatu dikenali sebagai tatu.

Jenis Tatu

Tatu termasuk dalam tiga kategori luas:

 1. Hiasan Murni (tanpa makna khusus)

 2. Simbolik (dengan makna khusus untuk pemakainya)

 3. Figuratif (perwakilan orang atau objek tertentu)

Selain itu, tatu boleh digunakan untuk pengenalan diri, seperti tatu telinga pada haiwan ternakan sebagai bentuk penjenamaan.

Alat untuk Tatu

Sebilangan budaya suku secara tradisional membuat tatu dengan mengukir reka bentuk ke dalam kulit dan menggosok luka yang dihasilkan dengan dakwat, abu, atau bahan lain; sebilangan Budaya meneruskan amalan ini, yang mungkin sebagai tambahan kepada penjelasan. Dalam beberapa budaya, tanda tatu digunakan dengan tangan dengan memalu tinta ke kulit dengan tongkat tajam atau tulang binatang (berubah menjadi jarum) menggunakan cakera tanah liat atau, pada zaman moden, jarum sebenar.

Kaedah tatu yang paling biasa pada masa ini adalah mesin tatu elektrik, yang menyuntikkan dakwat ke dalam kulit menggunakan jarum tunggal atau sekumpulan jarum yang disolder ke batang yang dilekatkan pada blok berayun. Peranti dengan cepat dan berulang kali memasukkan jarum ke dalam dan keluar dari kulit, biasanya 80 hingga 150 kali sesaat. Jarum jarum boleh guna dan dibungkus secara individu.

Dalam tatu moden, seorang seniman dapat menggunakan stensil atau hektograf termografi untuk terlebih dahulu menerapkan corak reka bentuk pada kulit, sebelum bekerja dengan mesin dan jarum pada kulit. Proses ini membolehkan para seniman membuat karya seni yang sangat terperinci pada kulit.

Risiko Kesihatan Tatu

Tato diatur di banyak negara kerana risiko kesihatan yang berkaitan dengan klien dan pengamal, terutama disebabkan oleh jangkitan lokal dan penularan virus. Apron plastik sekali pakai dan pelindung mata boleh dipakai bergantung pada risiko darah atau rembesan lain masuk ke mata atau pakaian artis tatu.

Kebersihan tangan, penilaian risiko dan pembuangan semua bahan tajam dan bahan yang tercemar darah adalah kawasan kritikal. Artis tatu harus mencuci tangan dan juga mencuci kawasan di mana tatu akan dilakukan.

Sarung tangan harus dipakai setiap saat, dan luka harus kerap dibersihkan dengan tuala pakai yang lembap. Semua peralatan mesti disterilkan dalam autoklaf yang diperakui sebelum dan selepas setiap penggunaan. Adalah praktik yang baik untuk memberikan borang persetujuan bercetak yang menjelaskan risiko dan komplikasi kepada pelanggan serta arahan untuk rawatan selepas operasi.

Kesakitan dari tatu boleh berkisar dari tidak selesa hingga menyakitkan bergantung pada lokasi tatu di badan. Kesakitan boleh menyebabkan pengsan.

Oleh kerana ia memerlukan pemecahan penghalang imun yang dibentuk oleh kulit, tatu membawa risiko kesihatan, termasuk jangkitan dan reaksi alergi. Seniman tatu moden mengurangkan risiko kesihatan dengan mengikuti langkah berjaga-jaga sejagat ketika bekerja dengan barang sekali pakai dan mensterilkan peralatan mereka setelah setiap penggunaan. Banyak bidang kuasa yang mewajibkan seniman tatu menjalani latihan dalam patogen darah, seperti yang disediakan oleh Palang Merah dan OSHA. Pada tahun 2009 (di Amerika Syarikat), tidak ada kes HIV yang diperoleh dari tatu yang dilaporkan.

Pada tatu yang belum matang, seperti yang dilakukan di penjara, risiko jangkitan adalah tinggi. Jangkitan yang secara teoritis dapat ditularkan melalui penggunaan bahan tatu yang tidak steril atau dakwat yang tercemar termasuk jangkitan kulit dangkal, jangkitan jamur, beberapa bentuk hepatitis, virus herpes simplex, HIV, staphylococcus, tetanus dan tuberkulosis.

dakwat tatu telah digambarkan sebagai "sangat tidak bertindak balas secara histologi". Walau bagaimanapun, kes reaksi alergi terhadap tinta tatu, terutama pada warna tertentu, telah didokumentasikan secara perubatan. Ini kadang-kadang disebabkan oleh adanya nikel dalam pigmen tinta, yang mencetuskan alergi pada logam. Kadang-kadang apabila saluran darah tertusuk semasa prosedur tatu, lebam / hematoma mungkin muncul.

Pada masa yang sama, sejumlah tinta tatu mungkin mengandungi bahan berbahaya, dan proposal telah dikemukakan oleh Badan Kimia Eropah (ECHA) untuk membatasi penggunaan yang disengaja atau had konsentrasi sekitar 4000 bahan ketika terkandung dalam tinta tatu.

Menurut kajian oleh European Union Observatory for Nanomaterials (EUON), sebilangan tinta tatu moden mengandungi nanomaterial. Ini menimbulkan kebimbangan nanotoksikologi yang ketara.

Warna tertentu - warna merah atau serupa seperti ungu, merah jambu, dan oren - cenderung menyebabkan lebih banyak masalah dan kerosakan daripada warna lain. Tinta merah malah menyebabkan kerosakan pada kulit dan daging sehingga parut sehingga kaki atau lengan diperlukan. Sekiranya bahagian tatu (kebanyakan berwarna merah) mula menimbulkan masalah kecil, seperti gatal atau lebih teruk, lebam, pakar Denmark sangat menyarankan untuk membuang bahagian merah.

Pada tahun 2017, para penyelidik di European Synchrotron Radiation Facility di Perancis mengatakan bahan kimia dalam tinta tatu dapat bergerak melalui aliran darah dan menumpuk di kelenjar getah bening, menghalang kemampuan mereka untuk melawan jangkitan. . Walau bagaimanapun, penulis menyatakan dalam artikel mereka bahawa kebanyakan individu bertatu, termasuk penderma yang dianalisis, tidak mengalami keradangan kronik.

Artis tatu sering mengesyorkan perlindungan sinar matahari untuk kulit untuk mengelakkan tatu pudar dan memelihara integriti kulit agar tatu di masa depan lebih mudah.

Pembuangan Tatu

Walaupun tatu dianggap kekal, kadang-kadang ia boleh dikeluarkan sepenuhnya atau sebahagiannya dengan laser.

Biasanya, tinta hitam dan sebilangan warna dikeluarkan lebih lengkap daripada warna dakwat lain. Kos dan kesakitan yang berkaitan dengan pembuangan tatu biasanya lebih besar daripada kos dan kesakitan yang berkaitan dengan pengambilannya.

Teknik penyingkiran pra-tatu termasuk dermabrasi, salabrasion (membersihkan kulit dengan garam), cryosurgery, dan excision, yang kadang-kadang masih digunakan bersamaan dengan cantuman kulit untuk tatu besar.

Walau bagaimanapun, kaedah lama ini telah diganti sepenuhnya dengan pilihan rawatan penyingkiran laser.

Artis Tatu Teratas di Dunia

 • Inal Bersekov

Inal adalah seorang artis tatu Kanada yang terkenal. Inal paling terkenal dengan tato hitam dan kelabu garis halus dan gambar. Will Smith, Muhammad Ali, Justin Bieber, dan Drake's Sade hanyalah sebilangan besar superstar yang dia tatu. Inal, yang merupakan artis tatu peribadi Drake, tatu Drake dan anak kapal OVO-nya. Tatu realistiknya menakjubkan.

 • Gippi Rondinella

Gippi adalah artis tatu Itali profesional dari generasi pertama. Pada tahun 1986, dia mendirikan rumah tatu pertamanya di Rom, dan dia menyebut dirinya sebagai Tatu dan bukannya sebagai seniman. Tattooing Demon Studio adalah nama studio tatu miliknya. Sepanjang hidupnya, dia banyak menempuh perjalanan. Dalam komuniti tatu Itali, dia telah mencapai tahap mitologi selama beberapa dekad terakhir. Pada masa ini, dia berkhidmat sebagai duta untuk World Tattoo Events.

 • Carolyn Elaine

Elaine terkenal dengan gambar cat air dan garis hitamnya yang jelas. Dia terutamanya terkenal dengan tatu hidupan liar neo-tradisionalnya. Dia berpusat di Chicago dan terkenal sebagai "Lady Tattooer" untuk kerjanya di MayDay Tattoo Co. Dia bahkan tampil pada musim 8 Ink Master. Seni tubuhnya yang unik telah membantunya menjulang nama dalam perniagaan.

 • Glenn Cuzen

Glen adalah artis tatu yang memenangi pelbagai anugerah dari United Kingdom. Dia telah membuat tatu selama hampir satu dekad dan merupakan pemilik Top Gun Tattoo yang bangga. Dia terkenal dengan kerja titik geometri. Tatu hitam kasar, tatu sampah Jepun, Hitam dan kelabu, Polinesia, dan Polka adalah kegemarannya!

 • Horishow

Horishow adalah artis tatu terkenal di dunia yang pakar dalam tatu mata pelajaran tradisional Jepun dalam warna-warna cerah. Di Jepun, dia bekerja sebagai artis tatu di Amitabha Tattoo. Peminatnya menyukai karya seni badannya yang rumit, yang mana dia terkenal di seluruh dunia.

Apakah Tatu Tatu?

Tatu rumah bermaksud institusi yang kegiatan utamanya ialah penggunaan gambar, huruf, angka, simbol atau tanda lain pada atau di bawah kulit mana-mana orang yang menggunakan Tinta atau bahan lain yang mengakibatkan perubahan warna kulit secara kekal melalui penggunaan jarum atau lain-lain alat yang direka untuk bersentuhan dengan kulit atau menusuk.

Bagaimana untuk mencari Tattoo Parlor yang paling dekat dengan saya?

Semasa mencari ruang tatu yang terbaik, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Beberapa aspek yang perlu diperhatikan adalah jenis seni yang dikhususkan oleh kedai, artis tertentu, dan juga suasana di ruang tatu. Lihat blog di bawah untuk mendapatkan beberapa petua terbaik untuk membantu anda memilih kedai tatu terbaik di bandar.

 • Penyelidikan

Langkah pertama pada dasarnya melibatkan melakukan penyelidikan sehingga anda mempunyai idea yang jelas tentang apa yang harus dicari di ruang tatu dan spesifikasi apa yang anda ada dari segi seni sebelum merancang untuk mendapatkan tinta. Kini studio menjadi semakin inklusif dan oleh itu memenuhi sebilangan besar orang dan keperluan mereka.

 • Lihat karya artis dalam talian

Anda perlu mempunyai idea yang jelas mengenai pelbagai gaya dan tatu yang dibuat oleh artis yang berbeza. Ini akhirnya akan membantu anda menentukan jenis tatu yang anda mahukan. Anda boleh melayari laman web studio atau melayari laman sosial seperti laman Instagram untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai pelbagai jenis reka bentuk yang dibuat oleh artis-artis induk.

 • Internet adalah rakan baik anda

Anda boleh mencari hampir semua orang di Internet dan menemui penilaian untuk mereka. Perhatikan apa yang orang lain katakan! Orang tidak akan berbohong mengenai pengalaman mereka kerana ini adalah komponen kekal di badan anda. Jauhkan diri jika seorang artis tidak selesa dengan perkara-perkara ini, menjadi jengkel, atau mempunyai masalah dengan apa sahaja yang anda minta (tetapi jangan berkeras). Juga, tanyakan apakah dia menghadiri konvensyen dan, jika ya, yang mana. Tanyakan kepada mereka jika mereka bekerja di kedai lain, dan kemudian cari semuanya.

 • Perkara Pembentangan

Rupa dan rasa kedai bercakap banyak mengenai artis di kedai tersebut. Anda tidak akan menemui artis tatu yang bagus di kedai kotor dan tidak kemas. Ingatlah bahawa ini secara teknikal adalah prosedur perubatan kecil, jadi kehabisan mana-mana kedai yang redup, sempit dan gelap.

 • Bersabarlah

Anda harus sangat sabar dalam mencari ruang tatu yang betul. Ini adalah satu proses yang tidak dapat anda lalui. Oleh kerana tatu akan ada bersama anda selamanya, adalah penting untuk melakukan penyelidikan terbaik agar anda dapat mengetahui apa yang sesuai untuk anda.

 • Tanya Semua Soalan

Tanya semua soalan yang anda mahukan! Artis tatu yang baik suka menjawab soalan dan memberi kemudahan kepada pelanggan mereka, dari jenis mesin yang mereka gunakan hingga jenis dakwat yang mereka gunakan, berapa lama mereka mengusahakannya dan apa yang mereka gemari.

 • Uruskan Rundingan

Setelah anda mengecilkan artis tatu, langkah seterusnya adalah menjadualkan temu janji dengan pakar profesional. Ini adalah kaedah terbaik untuk meluangkan sedikit masa dengan artis, membincangkan jenis tatu yang anda mahukan, dan membuat temu janji dengan sewajarnya. Anda boleh mengemukakan seberapa banyak soalan yang anda mahukan dan mendapatkan penjelasan mengenai apa yang diharapkan daripada mereka.

Penting untuk anda mencari kedai dan artis yang senang anda bekerjasama. Lihat laman web dan hubungi pakar profesional untuk membuat janji.