Makanan TCS Makanan tersebut dianggap makanan TCS yang memerlukan kawalan masa atau suhu untuk keselamatannya. Mereka akhirnya membatasi pertumbuhan mikroorganisma patogen atau pembentukan bahan toksik. Makanan TCS menghadkan pertumbuhan bakteria penyebab penyakit. Makanan ini biasanya tidak selamat untuk dimakan. Makanan TCS terutamanya merangkumi telur, daging (daging lembu, domba), kentang panggang, ikan, susu, produk tenusu, lemon yang dihiris, dan banyak lagi.

Akronim makanan TCS

Singkatan makanan TCS adalah "kawalan masa / suhu untuk makanan keselamatan" . Mereka memastikan makanan selamat. Ini mengehadkan pertumbuhan bakteria dan mikroorganisma patogen.

Apa itu Makanan TCS?

Makanan tersebut dianggap makanan TCS yang menjamin keselamatan. Makanan ini memerlukan kawalan masa dan suhu untuk membatasi pertumbuhan bakteria berbahaya. Makanan TCS mempunyai karbohidrat tinggi. Tahap protein dan kanji jauh lebih tinggi dalam makanan ini. Mereka berkecuali atau kadang-kadang sedikit berasid. Mereka juga mengandungi kelembapan dan oksigen. Makanan ini tidak terhad kepada ayam atau ikan sahaja. Tetapi, ini juga termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, dan salad yang sudah siap. Makanan TCS ini juga tercemar. Bakteria patogen mudah tumbuh dan membiak beberapa kali dalam jenis makanan seperti itu. Makanan yang menumbuhkan bakteria dengan cepat dianggap sebagai makanan penyebab penyakit yang lebih tinggi.

Makanan TCS yang paling biasa:

Terdapat banyak makanan dalam kategori ini. Makanan TCS merangkumi:

 • Telur
 • Ikan
 • Jual ikan
 • Produk daging
 • Produk tenusu
 • Krim
 • Custard
 • Minyak bawang putih
 • Sayuran goreng
 • Kentang rebus
 • Tumbuhan yang kaya dengan protein
 • Tembikai yang dihiris
 • Tomato
 • Krustasea
 • Pucuk
 • Tahu
 • Hijau berdaun
 • Nasi
 • Pasta

Ini adalah beberapa contoh makanan TCS yang biasa. Ia sama ada mentah, dimasak atau dimasak sebahagian. Mereka kaya dengan bakteria dan patogen berbahaya.

Bagaimana menjaga keselamatan makanan TCS?

Patogen yang terdapat dalam makanan ini boleh menjadikan makanan tidak selamat dan tidak sihat untuk dimakan. Jadi untuk keselamatan mereka, waktunya harus diminimumkan di zon bahaya suhu. Mereka berkisar antara 41-135 ° F. Di zon bahaya suhu, patogen tumbuh lebih cepat dan menjadikan makanan beracun. Kaedah terbaik untuk memastikan makanan TCS selamat adalah dengan menyejukkannya pada suhu 41 ° F. Makanan TCS panas mestilah pada suhu 135 ° F. Selama empat jam anda boleh menyimpan makanan TCS dengan selamat setelah empat jam makanan TCS harus dibuang. Untuk keselamatan makanan mesti memastikan had masa. Makanan TCS dapat disimpan hanya selama tujuh hari pada suhu 41 ° F. Untuk mengelakkan pencemaran makanan mesti disimpan. Untuk keselamatan makanan TCS , makanan harus dijaga kebersihannya. Makanan mentah harus dipisahkan dan dimasak dengan sempurna. Pada suhu yang selamat, makanan harus disimpan. Sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang selamat.

Zon bahaya suhu:

Zon bahaya suhu merangkumi zon di mana kadar pertumbuhan bakteria begitu tinggi pada makanan. Suhu antara 41-135 ° F menggambarkan zon bahaya ini. Makanan di luar peti sejuk tidak boleh disimpan selama dua jam. Ini akan menggandakan pertumbuhan bakteria berbahaya. Bakteria biasanya tumbuh antara 8 ° C dan 60 ° C. Di bawah 8 ° C pertumbuhannya perlahan atau terhenti dengan ketara. Risiko makanan tidak selamat terlalu rapuh. Di atas 60 ° C pertumbuhan bakteria tidak dapat dihentikan. Mereka memusnahkan makanan sepenuhnya. Dan risiko makanan tidak selamat sangat tinggi. Makanan tidak boleh disimpan pada suhu bilik lebih dari empat jam.

Berapa banyak masa yang diperlukan untuk bakteria tumbuh?

Hampir semua bakteria memerlukan masa empat jam untuk tumbuh. Seperti yang kita ketahui, zon bahaya suhu antara 41 ° F hingga 135 ° F. Terdapat risiko tinggi bakteria tumbuh di zon bahaya suhu ini. Sebaiknya had masa di zon bahaya suhu tidak boleh melebihi empat jam. Bakteria biasanya berlipat ganda setiap 20 minit apabila makanan berada di zon bahaya suhu. Bakteria dianggap sebagai organisma pembiakan terpantas di dunia.

Faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan bakteria:

Faktor terpenting yang mempengaruhi pertumbuhan bakteria adalah seperti berikut:

 • Makanan
 • Masa
 • Oksigen
 • Keasidan
 • Suhu
 • Kelembapan
 • Kepekatan pemakanan
 • Kepekatan gas
 • PH
 • Kepekatan garam dan ion
 • Air
 • Kelembapan
 • Struktur biologi

Kaedah pencairan

Pencairan adalah proses di mana produk dibawa kembali ke suhu di mana tidak ada sisa ais iaitu pencairan. Mencairkan bermaksud anda cenderung membuang makanan. Tempat paling selamat untuk mencairkan makanan beku adalah di dalam peti sejuk atau microwave. Ini hanyalah pembalikan proses pembekuan. Dalam literatur ilmiah, banyak perhatian diberikan kepada pembekuan dan kesejukan. Proses pencairan tidak begitu penting. Untuk mengelakkan mikroorganisma berbahaya, sangat mustahak untuk mencairkan makanan.

Tiga cara mencairkan makanan beku dengan betul:

Terdapat beberapa cara untuk mencairkan makanan. Sebahagian daripada mereka dibincangkan di bawah:

 • Di dalam peti sejuk
 • Dalam air sejuk
 • Dalam ketuhar gelombang mikro

Pencairan peti sejuk:

Untuk pencairan selamat, selamat mencairkan makanan di dalam peti sejuk. Banyak masa diperlukan untuk mencairkan makanan di dalam peti sejuk. Terutamanya, produk daging memerlukan sehari penuh untuk dicairkan. Di dalam peti sejuk, suhu ditetapkan dari 35 ° F hingga 40 ° F. Di dalam peti sejuk, makanan yang dicairkan boleh dibekukan semula tanpa dimasak. Walaupun kualiti makanan ini tidak mencukupi. Pencairan peti sejuk meningkatkan kecekapan makanan. Ia memberi lebih banyak ruang untuk lebih banyak barang sejuk beku. Ia juga menghilangkan bau jenis tertentu. Jangan gunakan bahan kimia atau disinfektan untuk membekukan makanan kerana ia menyebabkan penyakit yang teruk. Peti sejuk mencairkan saluran pemeluwapan. Ia mencegah kebocoran.

Pencairan air sejuk:

Kaedah pencairan air sejuk lebih cepat daripada pencairan peti sejuk. Tetapi, proses ini memerlukan perhatian dan perhatian yang lebih. Makanan ini mesti ada di dalam beg plastik. Beg plastik ini melindungi makanan daripada bakteria dan mikroorganisma. Proses ini memakan masa hampir 2 hingga 3 jam. Makanan dalam pencairan air sejuk mesti dimasak sebaik sahaja dicairkan. Makanan ini harus dimasak sebelum dibekukan semula. Untuk pencairan air sejuk, ubah air setelah setiap 30 minit untuk mengekalkan suhu. Pencairan dalam air sejuk berhati-hati dan lebih cepat. Pembungkusan harus kedap udara untuk pencairan air sejuk. Air sejuk dari keran berfungsi dengan baik dalam pencairan. Kita harus menggunakan titik lebur air paip yang lebih rendah. Seperti yang kita ketahui, air adalah konduktor yang sangat baik sehingga pencairan dalam air sejuk sangat selamat dan produktif. Elakkan pencairan dalam air panas kerana tidak selamat untuk mencairkan makanan. Gunakan singki yang bersih dan bersih semasa air sejuk mencair.

Pencairan gelombang mikro:

Kemungkinan tumbuh bakteria sangat cepat dalam pencairan jenis ini. Apabila makanan dicairkan dengan pencairan gelombang mikro, ia mesti dimasak selepas proses pencairan. Menyimpan makanan dalam jangka masa yang lama boleh membawa makanan ke suhu zon bahaya. Dilarang menggunakan makanan yang dimasak sebahagiannya kerana bakteria tidak dimusnahkan dalam jenis makanan ini. Suhu optimum untuk bakteria menyebabkannya tumbuh dengan cepat. Pencairan gelombang mikro memerlukan masa yang sangat singkat untuk mencairkan makanan. Tidak ada kehilangan nutrien dalam pencairan gelombang mikro. Ia menyediakan standard kebersihan produk yang tinggi. Pencairan gelombang mikro selalunya lebih murah. Ia dapat dicapai pada suhu dari -18 ° C hingga -3 ° C dalam 3 minit atau kurang.

Mengapa makanan TCS boleh berbahaya?

Lebih sedikit jumlah bakteria dalam makanan TCS tidak menyebabkan masalah besar tetapi terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan. Makanan TCS mempunyai kelembapan yang menyebabkan bakteria dan mikroorganisma tumbuh. Di zon bahaya suhu, bakteria tumbuh seketika dan menjadikan makanan tidak menentu. Biasanya, bakteria memerlukan tiga perkara utama untuk tumbuh: kehangatan, kelembapan, dan makanan. Dalam pertumbuhan bakteria, masa adalah faktor utama. Apabila bakteria mempunyai ketiga-tiga keperluan itu tumbuh hampir dua kali ganda setiap dua puluh minit. Selepas empat jam, makanan TCS menjadi berbahaya bagi kesihatan. Julat suhu mestilah antara 41 ° hingga 135 ° F. Di zon bahaya suhu, makanan TCS mudah menjadi spekulasi.

Mengenali makanan TCS:

Sebilangan item makanan lebih cenderung daripada yang lain menjadi tidak selamat dan makanan ini dinamakan makanan TCS. Untuk mengelakkan pertumbuhan mikroorganisma dan bakteria, makanan TCS memerlukan kawalan masa dan suhu. Makanan TCS mengandungi kelembapan, protein, karbohidrat, dan pH neutral atau sedikit berasid. Banyak bakteria memerlukan karbohidrat dan protein untuk berkembang maju. Juga, bakteria tumbuh lebih banyak dalam makanan yang mengandungi sedikit atau tanpa asid. Skala keasidan pH berkisar antara 0 hingga 14. 0 nilai pH sangat berasid dan 14 nilai pH sangat asas. Nilai 7 adalah neutral. PH barang makanan TCS berkisar antara 7.5 hingga 4.6. Di antara 41 ° F hingga 135 ° F, bakteria dan mikroorganisma tumbuh sangat cepat dan zon ini dikenali sebagai zon bahaya suhu. Semakin banyak masa bakteria dihabiskan di zon ini, makanan menjadi lebih berisiko dan tidak selamat. Awasi kawalan masa dan suhu semasa menyediakan makanan TCS.

Mengapa makanan TCS berpotensi berbahaya?

Makanan yang berpotensi berbahaya adalah makanan yang disimpan pada suhu tertentu untuk meminimumkan pertumbuhan bakteria keracunan makanan. Sekiranya pertumbuhan bakteria tidak terkawal maka makanan menjadi toksik dan menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan penyakit bawaan makanan. Makanan ini menghentikan pembentukan toksin. Contoh makanan yang berpotensi berbahaya termasuk sandwic, cabai, telur cengkerang, produk tenusu, keju, krim, kastard, daging mentah dan unggas, kubur daging, makanan tumbuhan yang dimasak, potong tembikai, sayur-sayuran potong, gulungan, dll. Kelembapan, nutrien, dan keasidan mempengaruhi pertumbuhan mikrob. Penyakit boleh berlaku sekiranya pertumbuhan bakteria berlaku. Makanan bawaan makanan menyebabkan penyakit yang teruk.

Berapa lama makanan boleh ditinggalkan?

Makanan yang dimasak tidak boleh dibiarkan pada suhu bilik lebih dari dua jam. Dalam bahaya, bakteria zon tumbuh dengan cepat dan makanan menjadi tidak selamat untuk dimakan. Jadi, dua jam sudah cukup untuk keselamatan makanan. Tetapi, jika suhunya melebihi 90 ° F makanan harus ditinggalkan selama satu jam. Pada hari yang panas, awasi masa.

Peratusan penyakit yang berkaitan dengan makanan:

Kerana penyakit bawaan makanan, kira-kira 1 dari 6 orang Amerika sakit, 128,000 dimasukkan ke hospital, dan hampir 3,000 mati. Penyebab penyakit bawaan makanan yang paling biasa adalah Campylobacter (spesies bakteria). Gejala utama penyakit bawaan makanan termasuk demam, mual, dan muntah, dehidrasi, pening, sakit sendi, sakit perut, kekejangan, cirit-birit, dll. 90% penyakit bawaan makanan disebabkan oleh patogen ini iaitu Norovirus, Salmonella, Clostridium, Campylobacter, Listeria, Toksoplasma, dll. Setiap tahun sekitar 48 juta dipengaruhi oleh penyakit bawaan makanan. Orang dewasa berumur 65 tahun ke atas kebanyakannya terkena penyakit bawaan makanan kerana sistem imun mereka yang lemah.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanyakan orang mengenai makanan TCS:

S: Apakah maksud TCS dalam makanan?

TCS dalam makanan bermaksud kawalan masa / suhu untuk keselamatan. Untuk membatasi pertumbuhan bakteria dan mikroorganisma penyebab penyakit, masa dan suhu dalam makanan TCS mesti dikawal.

S: Apakah peraturan 2 jam 4 jam?

Peraturan 2 Jam / 4 Jam memberitahu anda berapa lama makanan berpotensi berbahaya dapat disimpan dengan selamat pada suhu di zon bahaya. Suhu ini berkisar antara 41 ° F hingga 135 ° F. Contohnya, daging yang dimasak, nasi yang dimasak, pasta, dll.

Q: Adakah Pasta adalah makanan TCS?

Makanan mentah, makanan yang dimasak, atau makanan yang dimasak sebahagiannya dianggap makanan TCS. Pasta berasal dari tumbuh-tumbuhan dan dimasak. Sebagai pasta dianggap dalam makanan yang dimasak sehingga dianggap makanan TCS.

S: Makanan apa yang paling berbahaya untuk dipanaskan semula?

Kentang yang tersisa dianggap makanan berbahaya. Lebih-lebih lagi, memanaskan cendawan boleh mengganggu perut. Anda harus mengelakkan ayam yang dipanaskan semula. Telur dan nasi yang dimasak boleh menyebabkan keracunan bakteria kerana pemanasan semula makanan.

S: Kaedah apa yang tidak boleh digunakan untuk mencairkan makanan?

Makanan yang mudah rosak tidak boleh dicairkan. Di dalam air panas elakkan proses pencairan. Makanan yang mudah rosak termasuk daging, unggas, ikan, produk tenusu, dll. Makanan tidak boleh dibiarkan pada suhu bilik lebih dari dua jam.

Q: Makanan apa yang tidak berpotensi berbahaya?

Makanan yang tidak berpotensi berbahaya termasuk makanan panggang kering, roti, kacang pecah, datang, campuran sup, jem, jeli, herba kering, mentega buah, dll.

S: Apakah empat makanan yang berpotensi berbahaya?

Nama empat makanan yang berpotensi berbahaya adalah produk tenusu seperti susu, kastard, dll, makanan laut, nasi yang dimasak, buah-buahan yang dipotong.

Kesimpulannya

Makanan TCS mengehadkan pertumbuhan bakteria patogen dan melindungi makanan hingga batasnya. Di bawah suhu yang diberikan, makanan harus dijimatkan. Faktor-faktor yang mempengaruhi makanan TCS mesti dikawal jika tidak, ia akan menjadikan makanan beracun dan berbahaya. Faktor yang paling penting adalah masa dan suhu. Awasi masa dan suhu. Makanan pada suhu bilik tidak boleh melebihi dua hingga empat jam. Makanan ini menyebabkan penyakit bawaan makanan. Ramai orang mati kerana penyakit bawaan makanan. Keselamatan makanan TCS tidak boleh diabaikan. Awasi kawalan masa dan suhu.

artikel berkaitan

Makanan yang bermula dengan K

makanan Thai

Makanan Kanada

Makanan Brazil

TCS

yang manakah makanan tcs?

Makanan yang memerlukan kawalan waktu dan suhu untuk alasan keselamatan, yang disebut makanan TCS, termasuk susu, produk tenusu, telur, daging (daging sapi, daging babi, domba), ayam, ikan, kerang, kentang panggang, tahu, Yang lain termasuk tunas dan biji protein kedelai . Melon yang dihiris, tomato cincang, cincang hijau subur, bawang putih yang tidak dirawat.

tcs contoh makanan

Berikut adalah contoh makanan TCS:point_down:

:white_check_mark: Produk daging

:white_check_mark: Telur

:white_check_mark: makanan laut

:white_check_mark: Produk tenusu

:white_check_mark: Krim atau kastard

:white_check_mark: Sayuran yang dimasak

:white_check_mark: Memasak kentang

:white_check_mark: Tumbuhan yang kaya dengan protein

:white_check_mark: Tauge mentah

:white_check_mark: Potong sayur-sayuran berdaun

:white_check_mark: Potong bawang putih dengan minyak

:white_check_mark: Tembikai dan tomato yang dihiris

tembikai potong mesti disimpan di

Melon yang baru dipotong memerlukan kawalan suhu untuk keselamatan dan disimpan pada suhu 0 ° -5 ° C (32 ° -41 ° F) untuk mencegah potensi pertumbuhan patogen manusia yang cepat dan produktif. diperlukan.

makanan tcs sejuk mesti disimpan di

Makanan TCS sejuk mesti mengekalkan suhu 41 F (5 C) atau lebih sejuk.

apa maksud tcs dalam masakan

Keselamatan Makanan - Pengendalian Waktu / Suhu untuk Keselamatan (TCS) Makanan Item ini dikenali sebagai kawalan masa / suhu untuk makanan TCS atau makanan yang selamat.

adalah makanan tcs

Ya, tauge dianggap sebagai makanan TCS.

zon bahaya untuk pertumbuhan mikroorganisma patogen

"Kawasan berbahaya" (40 ° F-140 ° F) Bakteria tumbuh paling cepat dalam julat suhu antara 40 ° F hingga 140 ° F, meningkat dua kali ganda dalam masa hanya 20 minit. Julat suhu ini sering disebut sebagai "zon bahaya".

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q: Adakah pisang adalah makanan TCS?

Sekiranya buah-buahan rendah asam ditambahkan ke dalam buah kalengan yang sangat berasid secara komersial, campuran buah yang dihasilkan harus dianggap sebagai makanan TCS (iaitu pisang yang ditambahkan ke dalam buah kalengan atau koktail buah).

S: Apakah 12 makanan TCS?

Makanan yang memerlukan kawalan waktu dan suhu untuk keselamatan (disebut makanan TCS) termasuk susu dan produk tenusu, telur, daging (daging sapi, daging babi, domba), ayam, ikan, kerang, kerang, kentang panggang. Termasuk, tahu dan protein soya lain. Tauge dan tauge, tembikai yang dihiris, potong tomato, potong hijau yang subur, bawang putih yang tidak dirawat

Q: Adakah jus oren adalah makanan TCS?

Jus oren bukanlah makanan TCS.

Q: Berapakah suhu maksimum untuk makanan TCS?

Makanan TCS sejuk mesti disimpan di bawah 41 F (5 C) dan makanan TCS panas harus disimpan di bawah 135 F (57 C) .

Q: Apa itu bukan makanan TCS?

Makanan yang tidak menyokong pertumbuhan bakteria penyebab penyakit. Contoh makanan tersebut termasuk makanan kering, bijirin kering, makanan kering dan tidak disusun, gula-gula, popcorn, kentang kentang, tin dalam tin dan soda.

Q: Adakah pizza adalah makanan TCS?

Tomato yang dicincang, dihiris atau dipotong dalam sandwic apa pun, di atas pizza (dengan kerak atau adunan mentah atau dimasak) atau ditambahkan ke makanan siap makan dianggap PHF (makanan TCS) dan memerlukan penyejukan atau bentuk kawalan masa / suhu lain .

S: Apakah 5 makanan yang berpotensi berbahaya?

Makanan yang berpotensi berbahaya adalah:

:o: Daging mentah dan dimasak, atau makanan yang mengandungi daging seperti rebusan, kari dan lasagna.

:o: Produk tenusu seperti susu, kastard dan pencuci mulut berasaskan tenusu.

:o: Makanan Laut (tidak termasuk makanan laut hidup)

:o: Buah-buahan dan sayur-sayuran yang diproses atau dipotong, seperti salad.

:o: Nasi dan pasta yang dimasak.

S: Apakah peraturan 2 4 jam?

Peraturan 2/4 jam menunjukkan panjang makanan segar dan berpotensi berbahaya *. Daging dan makanan yang dimasak yang mengandungi daging, produk tenusu, makanan yang dimasak, dll. Buah-buahan dan sayur-sayuran, nasi dan pasta, makanan yang dimasak atau diproses. Ia mengandungi telur dan dapat disimpan dengan selamat pada suhu zon bahaya. Iaitu Antara 5 ° C hingga 60 ° C.

Kesimpulannya

Makanan yang memerlukan kawalan waktu dan suhu untuk alasan keselamatan, yang disebut makanan TCS, termasuk susu, produk tenusu, telur, daging (daging sapi, daging babi, domba), ayam, ikan, kerang, kentang panggang, tahu, Yang lain termasuk tunas dan biji protein kedelai . Tembikai yang dihiris, tomato cincang, sayur rimbun cincang, bawang putih yang tidak dirawat.