Kepekaan gigi adalah masalah yang dihadapi oleh kebanyakan orang yang memilih pemutihan gigi untuk gigi sensitif . Walaupun beberapa pesakit mungkin mengalami kesakitan yang cepat dan cepat, yang lain mungkin mengalami kesakitan yang teruk selama beberapa hari.

Nampaknya mustahil memutihkan gigi kerana sensitif, tetapi ada rawatan yang selesa. Sekiranya ini berlaku, doktor gigi W1 Wimpole Street anda boleh membantu; namun, ada keperluan untuk mengetahui mengapa produk pemutihan memperburuk gigi sensitif.

Mengapa kepekaan gigi meningkat dengan produk pemutihan?

Bahan hidrogen peroksida atau karbamida peroksida ditambahkan pada setiap produk yang memutihkan gigi. Walaupun jumlah ramuan ini mungkin berbeza dalam kaedah pemutihan di rumah dan profesional , ingatlah bahawa kuantiti bahan ini boleh mengganggu gigi dan mengakibatkan kepekaan gigi sementara atau kekal. Semasa peroksida beredar ke enamel, ia dapat mengganggu lapisan lembut dentin yang menutupi saraf. Apabila gel pemutihan berubah secara semula jadi dari berkesan menjadi tidak aktif, ia akan menutup liang-liang gigi, menjadikan gigi menjadi kering. Ketidakselesaan ini akan berterusan sehingga gigi kembali terhidrat melalui pengeluaran air liur - suatu proses yang memerlukan beberapa jam. Terdapat sebab lain mengapa tempoh dan tahap kepekaan mungkin bertahan. Penggunaan produk pemutihan yang tidak betul dan kepekatan peroksida adalah beberapa sebab.

Rujuk doktor gigi anda mengenai pemutihan gigi sepanjang masa

Ini penting kerana sebelum mendapat penyelesaian pemutihan gigi, perlu dilakukan pemeriksaan untuk mengenal pasti masalah gigi yang mendasari, termasuk rongga dan penyakit gusi, yang dapat menyebabkan kepekaan gigi.

Oleh kerana banyak masalah mulut mudah diatasi, segera masalah ini diperbaiki, prosedur pemutihan dapat dilakukan dengan risiko minimum untuk mengembangkan gigi sensitif. Doktor gigi anda boleh membantu anda mendapatkan pemutihan gigi yang sesuai di rumah atau profesional untuk orang yang mengalami kepekaan gigi.

Penyelesaian pemutihan gigi pakar

Rawatan yang paling sesuai untuk penderita gigi sensitif adalah pemutihan gigi profesional. Pilihan ini sememangnya lebih mahal daripada pemutihan di rumah, tetapi kelebihannya ialah pakar yang terlatih akan berada di sana untuk mengawasi rawatan dan memastikan keselamatan gigi anda. Untuk mengurangkan kepekaan, doktor gigi boleh menggunakan desensitizer dan gel semasa prosedur pemutihan. Faktor lain yang perlu diperhatikan adalah bahawa ubat di pejabat berfungsi dengan baik dalam penghapusan noda yang mendalam, dan ia lebih tahan lama daripada kaedah DIY.

Venir porselin

Bagi gigi yang terkena cat atau noda, kaedah pemutihan mungkin bukan rawatan yang berkesan. Untuk memulihkan gigi, sekiranya venir porselin mungkin berguna. Apakah rawatan ini? Jangan risau, doktor gigi anda akan menerangkan secara menyeluruh semua perkara yang harus anda ketahui mengenai prosedur ini, termasuk perkara yang harus anda perhatikan.

Pemutihan gigi di rumah untuk gigi sensitif

Adakah gigi anda hilang bersinar dan daya tarikan kerana noda atau kotoran? Penyelesaian yang menjimatkan untuk pemulihan gigi adalah rawatan di rumah atau DIY. Tetapi masalahnya adalah bahawa banyak pemutih gigi over-the-counter ini boleh merengsakan gigi dan gusi yang sensitif, terutamanya apabila ia tidak digunakan mengikut arahan.

Di pasaran terdapat pelbagai jenis produk pemutihan gigi mulai dari ubat gigi, bilas, gel, dulang over-the-counter, dan jalur. Anda mungkin keliru untuk memilih mana. Tetapi jangan lupa untuk memeriksa label untuk mengetahui arah penggunaan dan langkah berjaga-jaga mengenai kepekaan. Berita baiknya ialah mereka yang mempunyai gigi sensitif boleh mendapatkan produk khas yang dirancang untuk masalah ini.

Pemutihan gigi menuntut rawatan diri untuk mengekalkan hasil

Bahawa anda telah memutihkan gigi anda tidak bermaksud bahawa mereka akan kekal putih selamanya. Anda harus berusaha untuk memastikan hasilnya bertahan lama untuk teknik apa sahaja yang anda pilih untuk menerapkan untuk memutihkan gigi sensitif.

Berikutan ini, kami mempunyai beberapa petua yang dapat membimbing anda. Ia merangkumi:

 • Sentiasa gosok dan gosok gigi dengan segera setelah makan makanan atau minuman berwarna gelap seperti sos pasta, wain merah, anggur putih, teh, kopi, atau apa-apa makanan yang berasal dari tomato.

 • Minum cecair gelap terus dari cawan berpotensi untuk mengotorkan gigi. Jadi, gunakan jerami untuk menghirup cecair. Ia menjauhkan gigi dari noda.

 • Jangan merokok dan jangan gunakan produk tembakau lain. Kebiasaan ini menyebabkan noda gigi.

 • Sekiranya tidak boleh menggosok gigi setelah makan makanan yang boleh mengotorkan, bilas mulut anda dengan bersih dengan air tawar.

Jalan-jalan raya

Kepekaan gigi adalah masalah. Sekiranya anda mempunyai masalah ini, memutihkan gigi tidak akan menjadi masalah besar. Beberapa rawatan dapat mengatasi masalah pergigian ini, tetapi pertama, mengetahui sebab-sebab gigi sensitif adalah penting untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.

Pemutihan DIY boleh berfungsi untuk gigi sensitif, tetapi juga dapat meningkatkan kesakitan kepekaan. Inilah sebabnya mengapa dinasihatkan agar anda mendapatkan profesional untuk memutihkan gigi sensitif anda kerana mereka mempunyai latihan yang betul untuk menangani masalah yang mungkin timbul (jarang berlaku). Keuntungan lain adalah bahawa pemutihan pro tahan lebih lama daripada penggunaan produk rumah. Hasilnya malah lebih cepat daripada ketika anda menggunakan teknik di rumah.

Pesan rundingan dengan kami. Orang yang mempunyai gigi sensitif boleh menjalani rawatan pemutihan. Jangan ragu untuk menghubungi kami di Wimpole Dental Office untuk pemutihan gigi di London dan rawatan sebarang masalah pergigian yang berkaitan. Doktor gigi kami mempunyai sijil dan lesen yang tepat serta pengalaman dan kepakaran yang hebat untuk memastikan anda tidak merasa tidak selesa dengan pemutihan gigi yang sensitif.

Jangan menjalani rawatan pemutihan tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor gigi. Mereka lebih berpengalaman dalam pekerjaan daripada anda, jadi nasihat mereka sangat penting.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh membuat rundingan dengan doktor gigi kami yang berpengalaman, dan kami akan memastikan anda mendapat semua maklumat yang anda perlukan.

Ringkasan

Pemutihan gigi untuk gigi sensitif bagaimanapun sukar tetapi tidak mustahil, menggunakan produk pemutihan gigi dapat meningkatkan kemungkinan kepekaan. Anda perlu berjumpa doktor gigi setiap bulan dan mengelakkan makan terlalu banyak makanan bergula dan merokok. Gigi sensitif memerlukan penjagaan yang terlalu banyak, dengan penjagaan gigi anda lebih sedikit peluang sensitiviti.

Soalan Lazim

Berikut adalah soalan yang sering ditanyakan orang mengenai pemutihan gigi untuk gigi sensitif

1. Adakah pemutihan gigi melemahkan gigi?

Gel pemutihan gigi tidak memberi bahaya kepada gigi atau email gigi anda. Kebanyakan orang mengatakan bahawa pemutihan gigi merosakkan enamel kita tetapi enamel adalah tisu yang paling sukar di dalam tubuh manusia dan gel pemutihan gigi tidak melemahkannya.

2. Mengapakah gigi saya sakit selepas pemutihan gigi?

Ia menyentuh tisu gigi dan orang dapat merasakannya pada saraf gigi. Tanya doktor anda jika anda merasa banyak kesakitan. Apabila kesakitan berakhir, anda boleh memulakan prosedur sekali lagi.

3. Berapa lama gigi saya sakit selepas keputihan?

Kesakitan selepas pemutihan gigi akan kekal selama 24 hingga 48 jam. Sekiranya anda merasa lebih dari itu, beritahu doktor anda secepat mungkin.

4. Berapa lama kepekaan gigi berlangsung?

Kadang-kadang gigi menjadi sensitif setelah penggantian mahkota, pemutihan gigi, dan penanaman akar. Sensitiviti ini dapat bertahan dalam masa empat hingga enam minggu.

5. Apa yang tidak boleh dilakukan selepas pemutihan gigi

Empat perkara yang mesti anda elakkan

 • Elakkan minum minuman berwarna seperti kopi, teh, dan wain merah
 • Elakkan merokok
 • Jangan makan makanan yang bernoda seperti daging merah, sos merah, dll.
 • Elakkan makanan berwarna.

6. Apa yang perlu saya makan selepas pemutihan gigi?

Anda boleh makan makanan berikut.

 • Makan nasi, yogurt biasa, pasta biasa, dan telur rebus.
 • Makan kentang, kacang, oatmeal, dan badam
 • Anda boleh minum susu, santan, air kelapa, dan goncang pisang.
 • Makan ais krim vanila.

7. Bagaimanakah cara saya mengecilkan gigi sebelum memutihkan?

Anda boleh menggunakan gel desensitizing untuk menenangkan saraf anda. Sapukan gel ini 20 hingga 30 minit sebelum pemutihan.

8. Adakah buruk memutihkan gigi setiap hari?

Ya, menggunakan produk pemutihan setiap hari boleh merosakkan gigi. Ia juga boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang kerana produk pemutihan. Oleh itu elakkan produk pemutihan ini setiap hari sehingga boleh menyebabkan kerosakan pada gigi anda.

Kesimpulannya

Pemutihan gigi untuk gigi sensitif bagaimanapun sukar, menggunakan produk pemutihan gigi dapat meningkatkan kemungkinan kepekaan. Anda perlu berjumpa doktor gigi setiap bulan dan mengelakkan makan terlalu banyak makanan bergula dan merokok. Gigi sensitif memerlukan penjagaan yang terlalu banyak, dengan penjagaan gigi anda lebih sedikit peluang sensitiviti.

Baca juga

Pemutih gigi

7 Teknik Berus Terbaik Untuk Gigi Bersih Lengket