Pemutihan Gigi adalah prosedur jangka pendek sama ada sebagai rawatan di pejabat oleh doktor gigi atau dengan menggunakan kaedah pemutihan gigi di rumah. Gel pelindung digunakan untuk perlindungan gingiva dan kemudian agen pemutih - hidrogen peroksida atau karbamida peroksida - disebarkan ke seluruh gigi. Setelah beberapa lama ia dibilas dan prosesnya diulang 3-4 kali.

1. Pewarnaan gigi - jenis dan penyebabnya

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pemutihan gigi diperlukan terutamanya apabila gigi tidak kekal dengan warna asalnya. Sebelum menuju fakta dan prosedur pemutihan gigi , pertama, anda mesti mengetahui sebab-sebab perubahan warna gigi atau pewarnaan gigi.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Beberapa sebab mengakibatkan pewarnaan gigi, sama ada pewarnaan intrinsik atau ekstrinsik. Pewarnaan gigi juga mempunyai beberapa jenis lain selain dua jenis yang disebutkan di atas.

1. Pewarnaan intrinsik

Ia berlaku di bawah permukaan gigi iaitu lapisan keras yang dikenali sebagai dentin. Ejen pewarnaan gigi hanya menembusi enamel gigi dan menghasilkan noda jenis ini.

Punca

 1. Penggunaan fluorida yang berlebihan

 2. Kesan sampingan ubat - seperti, tetrasiklin adalah antibiotik yang berkaitan dengan perubahan warna gigi terutama pada kanak-kanak yang lebih muda.

 3. Antipsikotik, ubat untuk merawat hipertensi , agen kemoterapi juga dikaitkan dengan pewarnaan intrinsik dan ekstrinsik.

 4. Trauma ke rongga mulut - pendarahan dan kerosakan akar gigi

 5. Penuaan - yang mengakibatkan perubahan warna gigi semula jadi

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pewarnaan gigi intrinsik kadang-kadang tidak dapat dirawat dengan pemutihan dan memerlukan venir porselin .

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kadang-kadang memerlukan implan gigi untuk menggantikan akar gigi yang rosak.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Apa itu venir dan berapa kos venir dapat dikaji secara terperinci dengan mengklik artikel tersebut.

2. Pewarnaan ekstrinsik

Dalam jenis pewarnaan ini, noda tidak menembusi dentin dan hanya tinggal di permukaan gigi yang dikenali sebagai enamel.

Punca

 1. Penggunaan minuman yang mengandungi kafein - kopi, wain, minuman cola

 2. Penuaan - yang mengakibatkan kerosakan pada enamel

 3. Penggunaan tembakau yang berlebihan - nikotin menyebabkan perubahan warna enamel

 4. Kekurangan rawatan oral

Ia boleh dikeluarkan dengan prosedur pemutihan gigi dalam satu atau dua lawatan ke doktor gigi atau dengan menggunakan kaedah di rumah.

:white_check_mark: Ringkasan Pewarnaan gigi intrinsik dan ekstrinsik disebabkan oleh beberapa sebab yang berbeza. Penuaan, ubat-ubatan, minuman yang mengandung kafein, dan merokok tembakau boleh menjadi sebab penting. Noda ekstrinsik mempengaruhi enamel dan noda intrinsik mempengaruhi dentin.

2. Prosedur pemutihan gigi

:tooth: Terdapat banyak prosedur pemutihan gigi untuk mendapatkan pemutihan gigi yang murah, selamat, dan jangka masa pendek. Ia boleh dilakukan oleh doktor gigi profesional dalam prosedur di pejabat dan di rumah dengan menggunakan alat pemutihan gigi dari kedai perubatan.

2.1. Ejen pemutihan gigi

Terdapat beberapa agen pemutih gigi yang terdapat di dalam ubat gigi atau tablet ubat gigi . Sebahagian daripada mereka telah disenaraikan di bawah:

:small_orange_diamond: Silika :small_orange_diamond: Pirofosfat :small_orange_diamond: Hidrogen peroksida :small_orange_diamond: Karbamida peroksida atau urea peroksida

Biasanya, dalam prosedur di pejabat oleh doktor gigi pemutihan gigi atau di rumah sendiri, H2O2 dan karbamida peroksida masing-masing adalah agen pilihan.

:white_check_mark: Hidrogen peroksida - 10-40%

Biasanya, dalam rawatan di pejabat, agen pemutihan adalah hidrogen peroksida dalam kepekatan 10-40 peratus. Walaupun hidrogen peroksida dalam kepekatan tinggi tidak digalakkan digunakan di rumah.

:white_check_mark: Karbamida peroksida

 1. Untuk pemutihan gigi di rumah, doktor gigi mungkin mengesyorkan anda alat pemutihan gigi yang mengandungi karbamida peroksida sebagai agen pemutihan.

 2. Karbamida peroksida lebih ringan daripada H2O2, jadi ada kemungkinan lebih sedikit gusi atau rongga mulut anda terjejas.

 3. Karbamida peroksida terurai dalam hidrogen peroksida dan melakukan tindakan yang sama.

2.2. Langkah pemutihan gigi di pejabat

Prosedur pemutihan gigi - lebih tepatnya dikenali sebagai pelunturan kerusi diselesaikan maksimum satu jam di klinik pergigian. Terdapat langkah-langkah berikut yang boleh dilakukan oleh doktor gigi pemutihan gigi untuk menyelesaikan rawatan:

1. Bersedia untuk rawatan

 1. Pertama sekali, apabila anda sampai di pejabat doktor gigi dan duduk dalam mod santai, penarik bibir dimasukkan ke dalam mulut anda.

 2. Ia membantu memisahkan bibir anda untuk mengelakkan rasa tidak selesa semasa rawatan.

2. Perlindungan gingival

 1. Langkah kedua terpenting dalam rawatan pemutihan gigi adalah menutup gusi dengan betul. Proses ini dikenali sebagai perlindungan Gingival.

 2. Gel pelindung gusi atau kadangkala sarung getah dilekatkan oleh batang hujung kapas di atas gusi.

 3. Gel penutup dikeraskan setelah aplikasi dengan menggunakan lampu voltan tinggi untuk mengelakkan reaksi buruk. Kadang-kadang gigi juga dilindungi dengan penggunaan sebatian pengurangan kepekaan.

:no_entry: Langkah berjaga-jaga

Tutup gusi dengan betul kerana agen pemutihan boleh menyebabkan kemerahan, kerengsaan, dan keradangan. Kadang-kadang boleh mengakibatkan pendarahan dari gusi.

3. Aplikasi ejen pemutihan

 1. Langkah seterusnya yang akan dilakukan oleh doktor gigi pemutihan gigi adalah penggunaan pemutihan atau agen pemutihan gigi di seluruh gigi.

 2. H2O2nya dalam kepekatan ringan hingga sederhana - antara 10 hingga 40% - yang digunakan sebagai agen pemutihan.

 3. Karbamida peroksida digunakan dalam jumlah yang lebih ringan Ejen ini menembusi tisu keras gigi untuk menghilangkan pewarnaan intrinsik dan ekstrinsik.

4. Bagaimana agen pemutih berfungsi?

 1. Hidrogen peroksida atau karbamida peroksida memecahkan noda gigi menjadi kepingan yang lebih kecil dengan tindak balas pengoksidaan yang mengakibatkan warna gigi menjadi lebih ringan.

 2. Gel pemutih gigi yang mengandungi H2O2 atau karbamida peroksida kemudian dibilas dan lapisan baru digunakan. Prosedur yang sama diulang sehingga hasil yang diinginkan diperoleh.

 3. Proses ini mungkin berlangsung dari setengah hingga satu jam penuh bergantung pada noda yang perlu dikeluarkan.

 4. Prosedur pemutihan gigi tidak memberi anda pemutihan seumur hidup. Anda memerlukan tindak lanjut seperti bibir Botox atau lip bibir yang memerlukan sentuhan untuk hasil yang tetap.

5. Perlu diingat

 1. Semasa melakukan prosedur pemutihan gigi di rumah, tutup gusi dengan betul untuk mengelakkan reaksi.

 2. Sekiranya agen pemutihan mula merengsakan gusi, hentikan segera prosedur dan bilas mulut.

 3. Jangan mengikuti prosedur ini jika anda mempunyai tampalan dan penutup yang besar di gigi kerana ia boleh memberi warna yang berbeza pada gigi anda - kerana ia tidak akan menghilangkan pelekap dan penutup.

 4. Jangan tunggu warna gigi menjadi coklat, kerana prosedur pemutihan tidak berfungsi dengan baik untuk gigi coklat.

 5. Perubahan warna gigi yang berlaku sebagai kesan sampingan tetrasiklin - antibiotik - mungkin tidak dirawat dengan prosedur pemutihan gigi .

 6. Penggunaan pemutih gigi secara berlebihan boleh mengakibatkan kerosakan pada email gigi.

:writing_hand: Petua Pro 1

Minyak vitamin E dan Vaseline dapat digunakan sebagai agen pelindung gusi semasa pemutihan gigi di rumah.

2.3. Kaedah lain

Terdapat beberapa kaedah lain untuk pemutihan gigi daripada menggunakan doktor gigi pemutihan gigi. Sebahagian daripada mereka telah disenaraikan di bawah:

1. Baking soda dan Hidrogen peroksida

:maple_leaf: Menggunakan baking soda dan hidrogen peroksida untuk memberus gigi dapat mengelakkan perubahan warna pada gigi. Baking soda juga terdapat dalam beberapa formula ubat gigi kerana faedah berikut:

 1. Ia mempunyai sifat pemutihan
 2. Membekalkan kealkalian di mulut yang menghalang pertumbuhan bakteria
 3. Membantu menghilangkan plak semasa terdapat pada ubat gigi

:maple_leaf: Manakala hidrogen peroksida juga kaya dengan manfaat pemutihan gigi. Lebih baik menggunakan ubat gigi dengan hidrogen peroksida 1%. Sebilangan kelebihan H2O2 telah diberikan sebagai:

 1. Ejen anti-bakteria dan pembasmi kuman
 2. Ejen pemutihan semula jadi
 3. Mempunyai daya penembusan untuk menghilangkan noda intrinsik
 4. Boleh digunakan sebagai pencuci mulut

Petua Pro 2 :writing_hand:

Ambil 2 sdt hidrogen peroksida dan satu sdt baking soda. Gaul hingga sebati. Gosok gigi dengan pes ini dan ia akan memberi anda kebaikan kedua-duanya.

2. Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar

 1. Sekiranya anda peminat makanan segera dan tidak boleh berhenti untuk mendapatkan McDonald's atau Five guys sepanjang masa , anda perlu risau tentang gigi anda.

 2. Pelan diet keto yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan lawatan ke doktor gigi pemutihan gigi.

 3. Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya serat dan vitamin, terutama strawberi dan nanas dilaporkan sebagai agen pemutihan gigi.

 4. Sayuran dan buah-buahan mentah dapat memberi anda gigi yang lebih putih tetapi ia bukan pengganti untuk memberus gigi.

 5. Terus gosok gigi dengan pes yang mengandungi fluorida, baking soda, dan hidrogen peroksida.

Petua pro 3 :writing_hand:

Ambil sebiji strawberi segar dan campurkan dengan satu sdt baking soda. Buat pasta dan gunakan untuk menggosok gigi ketika anda kekurangan ubat gigi. Asid malik dalam strawberi dan baking soda akan memberi anda kesan gabungan untuk mendapatkan gigi yang lebih putih.

3. Kulit jeruk dan lemon

 1. Buah mempunyai pelbagai faedah. Buah sitrus terutamanya mempunyai sifat menghilangkan noda. Makan jeruk dan gunakan lemon tetapi selamatkan kulitnya.

 2. Letakkannya di bawah cahaya matahari atau keringkan di dalam ketuhar. Buat serbuk dan gunakannya dengan mencampurkannya dalam ubat gigi biasa atau bersendirian.

 3. Kulit jeruk dan lemon segar juga boleh disapu pada gigi untuk mendapatkan gigi putih berkilat.

4. Kaedah menarik minyak

 1. Kaedah tradisional yang digunakan untuk mendapatkan gigi putih adalah kaedah menarik minyak. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak terbukti secara perubatan.

 2. Minyak kelapa digunakan dalam kaedah menarik minyak kerana penyerapannya meningkat. Ia juga menghalang pertumbuhan bakteria dan mencegah keradangan.

Cara memohon

:small_blue_diamond: Ambil 1 sudu kecil minyak kelapa. Gerakkan ke dalam mulut dengan memusingkan selama kira-kira 10 hingga 20 minit. Ia bukan sahaja membunuh bakteria berbahaya tetapi juga mengurangkan radang gusi.

Pendek kata:pencil2: Rawatan di pejabat memerlukan perlindungan gusi dengan menggunakan gel dan kemudian digunakan agen pemutihan. Kit di rumah juga disediakan. Kaedah menarik minyak, kulit jeruk, baking soda, dan hidrogen peroksida dapat digunakan sebagai prosedur pemutihan gigi yang lain.

3. Kos pemutihan gigi

Senyuman yang baik adalah keinginan semua orang. Walau bagaimanapun, kos prosedur pemutihan gigi juga merupakan pertimbangan penting. Prosedur rumah dan rawatan di pejabat mempunyai sedikit perbezaan kos.

Kos di rumah

 1. Dulang pemutihan gigi di rumah mungkin berharga kurang dari $ 500 bergantung pada produk yang terdapat di dalamnya.

 2. Walau bagaimanapun, jalur pemutihan gigi OTC, gel, ubat gigi, dan kit boleh didapati dengan harga yang lebih rendah.

Kos di pejabat

 1. Kos pemutihan gigi di pejabat boleh berubah-ubah bergantung pada doktor gigi dan tahap perubahan warna gigi.

 2. Ia boleh berkisar antara $ 500 hingga $ 1000 . Walau bagaimanapun, pemutihan gigi di pejabat mempunyai beberapa faedah seperti yang dilakukan oleh doktor gigi profesional.

4. Gel pemutih gigi

Gel pemutihan gigi digunakan sebagai gel pemutihan gigi di rumah atau prosedur di pejabat. Gel hidrogen peroksida biasanya digunakan oleh doktor gigi untuk rawatan pemutihan gigi.

Bagaimana mereka berfungsi?

Gel ini mempunyai H2O2 atau karbamida peroksida bersama dengan beberapa bahan lain. Mereka boleh bertindak cepat atau lambat bergantung kepada kepekatan peroksida yang terdapat di dalamnya.

Petua untuk digunakan

 1. Sentiasa sikat sebelum pemakaian
 2. Jangan menelan gel
 3. Gunakan vitamin E atau beberapa agen pelindung gusi yang lain
 4. Gunakan selama beberapa jam mengikut cadangan doktor gigi.
 5. Selepas masa yang tepat, bilas mulut dengan air dan keluarkan gel yang tersisa dengan berus atau kain bersih.

Kesan sampingan gel

Terdapat dua kemungkinan kesan sampingan gel pemutihan gigi:

 1. Kerengsaan gusi atau tisu rongga mulut jika tidak dilindungi dengan betul
 2. Kepekaan gigi boleh berlaku dalam beberapa kes walaupun bersifat sementara

Kos gel pemutihan gigi

:small_blue_diamond: Walaupun terdapat banyak gel yang tersedia dengan harga yang berubah-ubah, namun harga purata antara $ 5 hingga $ 25.

Gel pemutihan gigi terbaik

Terdapat lima nama gel pemutihan gigi terbaik di rumah:

 1. Opalescence PF 35% gel pemutih
 2. Opalescence Go 15%
 3. Lumibrite 32%
 4. Zum nite white 22% whitening gel
 5. Kepingan Putih 3D Crest

5. Jalur pemutihan gigi

:small_blue_diamond: Jalur pemutihan gigi digunakan setiap hari. Satu jalur digunakan selama 30 minit dan membantu menghilangkan noda intrinsik dan ekstrinsik.

:small_blue_diamond: Biasanya, terdapat hidrogen peroksida pada jalur pemutihan gigi. Terdapat kit OTC berikut:

 1. Kit Allow-in-One pemutihan gigi SNOW® At-Home
 2. Plus White Whitening Kit 5 Minit
 3. Kit pemutihan gigi AuraGlow
 4. Balutan pemutihan Walgreens Xtreme
 5. Collins semua sistem pemutihan 22 peratus putih

:small_blue_diamond: Kos jalur pemutihan gigi berkisar antara $ 10 hingga $ 150 bergantung pada jumlah jalur dan kualiti produk.

6. Kit pemutih gigi

 1. Terdapat beberapa alat pemutihan gigi yang boleh digunakan di rumah. Harga berbeza mengikut syarikat dan kualiti jalur.

 2. Harga kit pemutihan gigi boleh berubah-ubah bergantung pada kit di rumah atau di pejabat. Harga alat pemutihan gigi boleh berkisar antara $ 50 hingga $ 600.

Soalan lazim

Terdapat banyak soalan yang berkaitan dengan pemutihan gigi dan kesannya. Beberapa soalan ini telah dijawab dengan tepat:

1. Adakah baik untuk melakukan pemutihan gigi?

 1. Sebelum menjalani rawatan pemutihan gigi secara profesional, cubalah menghilangkan noda gigi di rumah. Makan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar, gosok gigi dengan ubat gigi yang mengandungi baking soda dan hidrogen peroksida.

 2. Sekiranya semua kaedah gagal, anda mesti berjumpa doktor gigi kerana menjalani rawatan pemutihan gigi. Doktor gigi anda juga akan memberi anda alat pemutihan gigi untuk digunakan di rumah.

2. Mengapakah gigi saya kelihatan lebih kuning selepas memutihkan?

 1. Dengan enamel masa - itu adalah lapisan gigi terluar - mula menjadi lebih nipis dengan memaparkan lapisan keras dalaman yang dikenali sebagai dentin.

 2. Apabila semakin nipis, gigi kita menjadi kuning. Sekiranya warna tumbuh gigi berwarna putih bahagian yang lebih tua berwarna kuning, maka jelas anda kehilangan enamel gigi.

3. Bolehkah gigi kuning menjadi putih lagi?

 1. Lebih banyak anda menjauhkan diri dari sayur-sayuran segar, buah-buahan, dan makanan sihat, bersandar pada minuman yang mengandung kafein, makanan goreng, dan diet yang tidak sihat, semakin banyak gigi anda menjadi kuning.

 2. Walau bagaimanapun, ia dapat dibalikkan dengan mendapatkan rawatan gigi dan ada banyak cara untuk memutihkan gigi termasuk pemutihan.

Kesimpulannya

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pemutihan Gigi dapat diperoleh dengan mendapatkan rawatan pemutihan gigi di pejabat atau dengan menggunakan alat pemutihan gigi di rumah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pewarnaan gigi boleh jadi intrinsik dan ekstrinsik bergantung kepada penyebabnya. Pewarnaan ekstrinsik mensasarkan enamel gigi dan pewarnaan intrinsik mengotorkan dentin.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Perlindungan gingiva diperoleh dengan gel pelindung gusi dan kemudian hidrogen peroksida atau karbamida peroksida digunakan. Setelah beberapa lama ia dibilas dan prosesnya diulang selama 3-4 kali.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Gel, jalur, dan alat pemutih gigi terdapat dalam pelbagai julat harga. Rawatan pemutihan di rumah dan di pejabat masing-masing mungkin berharga kurang dari $ 500 dan hingga $ 1000.

Baca juga

Rawatan rumah terbaik untuk rambut berminyak Rawatan rumah terbaik untuk rambut kering Bagaimana menghilangkan kulit bertekstur? Bagaimana cara menghilangkan parut jerawat? Melakukan perancangan di rumah