Insurans kereta sementara atau insurans kereta jangka pendek adalah jenis insurans kereta untuk jangka masa pendek yang biasanya berlangsung antara satu hingga 30 hari. Ia disukai oleh banyak orang kerana pelbagai keadaan seperti mengunjungi negara yang sedang bercuti, menggunakan perkhidmatan berkongsi perjalanan, meminjam kereta dari rakan atau ahli keluarga dan lain-lain. Syarikat insurans, secara amnya, cenderung menulis insurans kereta standard polisi yang biasanya berlangsung selama satu tahun tetapi terdapat banyak syarikat termasuk Veygo, Cuvva, InsureDaily, Aviva yang menyediakan insurans kereta sementara pada harga yang lebih murah.

Apa yang dimaksudkan dengan insurans kereta sementara?

Mahukan insurans kereta untuk kereta yang hanya akan anda gunakan untuk masa yang singkat? Anda mungkin mempunyai lebih daripada beberapa pilihan untuk menginsuranskan kenderaan anda . Sebilangan orang akan mempertimbangkan insurans kereta sementara, tetapi memiliki insurans yang anda perlukan mungkin tidak memerlukan polisi insurans yang terpisah dari kereta anda sendiri.

Insurans kereta sementara yang juga dikenali sebagai insurans kereta jangka pendek, memang seperti itu! Ini adalah perlindungan jangka pendek yang membolehkan anda memandu dalam kenderaan orang lain untuk jangka masa yang pendek dan bukannya skim sepanjang tahun atau insurans kereta jangka panjang yang mahal. Anda boleh terlindung selama beberapa jam atau bahkan beberapa bulan. Pelan insurans kereta untuk satu hari, 30 hari atau enam bulan sangat popular.

Adakah Insurans Kereta Peribadi Anda Melindungi Kereta Sementara?

Polisi insurans kereta anda boleh merangkumi kereta sewa . Sekiranya berlaku, anda mungkin tidak perlu membeli insurans kereta sementara melalui agensi penyewaan. Perlindungan insurans biasanya menunjukkan perlindungan yang sama dengan kenderaan anda sendiri.

Contohnya, jika anda mempunyai potongan $ 500 untuk perlindungan komprehensif , perlindungan dan potongan yang sama akan dikenakan pada kereta sewa anda. Apa pun potongan dan had perlindungan yang ada pada kenderaan anda sendiri akan dikenakan pada kereta sewa. Hubungi penyedia insurans kereta untuk memastikan bahawa anda mempunyai polisi insurans yang betul sebelum anda menyewa kereta. Mereka akan berada di tempat terbaik untuk menyokong anda dan memberi anda liputan yang mencukupi untuk kes anda. Insurans kereta sewa pada polisi insurans kereta peribadi anda mungkin tidak termasuk untuk kereta sewa perniagaan atau perniagaan.

Siapa yang mungkin memerlukan insurans kereta sementara

Apabila anda memiliki kereta sendiri, tidak ada insurans kereta sementara untuk anda. Kerajaan melaksanakan Penguatkuasaan Insurans Berterusan (CIE) pada tahun 2011, yang memastikan bahawa kenderaan anda mesti dilindungi sepanjang masa oleh undang-undang. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan insurans kereta sementara untuk melindungi kereta yang bukan milik anda.

Orang yang membeli kereta untuk masa yang terhad dan kemudian memutuskan untuk menjualnya semula. Sekiranya ini berlaku, hubungi penyedia insurans anda sendiri kerana anda akan dapat menggunakan kereta sementara baru ini kepada polisi yang ada dan bukannya polisi yang berasingan. Ini akan menjimatkan wang anda kerana anda akan mendapat potongan banyak kereta semasa anda menginsuranskan kereta kedua anda, dan anda juga tidak akan mendapat denda semasa anda mencopot pemasangan kereta kerana anda tidak membatalkan skema, anda hanya memadamkan kereta tersebut.

Selain itu insurans kereta sementara sangat sesuai untuk:

1. Pemandu muda

Sekiranya anda berusia di bawah 25 tahun dan seorang pemandu muda dan ingin meminjam kereta rakan atau ahli keluarga semasa bercuti dari universiti atau menjalani perjalanan darat, maka insurans jangka pendek dapat membantu anda.

2. Pemacu Pelajar

Sekiranya anda adalah pemandu yang belajar dan selalu berlatih antara satu sama lain, insurans jangka pendek mungkin merupakan perlindungan yang anda perlukan.

3. Insurans satu hari

Sekiranya ada kemalangan atau anda hanya memerlukan sebuah kereta selama satu hari untuk pulang ke rumah, sebagai contoh, polisi insurans kereta satu hari adalah sangat sesuai.

Situasi lain ketika insurans kereta sementara mungkin dipertimbangkan

 • Mengunjungi negara yang bercuti jangka pendek dan membeli kereta sementara sepanjang lawatan mereka.

 • Menggunakan perkhidmatan berkongsi perjalanan, yang memerlukan insurans semasa mereka memandu, tetapi tidak benar-benar memiliki kenderaan.

 • Orang di antara kenderaan

 • Orang yang meminjam kereta yang tidak mereka miliki

 • Menggunakan perkongsian perjalanan, atau sama ada mereka tidak memiliki kereta, tetapi memandu dengan kerap.

 • Membeli kereta untuk masa yang singkat dan kemudian memutuskan untuk menjualnya semula.

Apa yang dilindungi oleh insurans kereta sementara

Bergantung pada jenis polisi insurans kereta sementara yang ingin anda beli, anda mungkin mempunyai pilihan perlindungan yang berbeza dan pelbagai jenis insurans kereta yang tersedia.

Yang asas mungkin termasuk:

Sebilangan besar syarikat menawarkan jenis liputan berikut:

Kategori Perincian
:white_check_mark: Tempoh fleksibel Dari hanya 1 jam hingga 30 hari. Kerosakan atau perlindungan EU boleh ditambah jika anda memerlukannya.
:white_check_mark: Kerugian, kecurian atau kerosakan Dilindungi secara komprehensif sebagai standard - dan jika anda membuat tuntutan, itu tidak akan mempengaruhi potongan tuntutan anda terhadap polisi kereta utama anda
:white_check_mark: Pemulihan kemalangan Sekiranya perkara tidak dapat diperbaiki di tepi jalan, anda akan mendapat pembaikan yang diluluskan
:white_check_mark: Perlindungan EU terhad Perlindungan pihak ketiga dianggap sebagai standard untuk perjalanan Eropah
:white_check_mark: Rawatan kecemasan Menanggung perbelanjaan perubatan kecemasan sekiranya anda atau penumpang anda berada dalam kejadian
:white_check_mark: Tanggungjawab undang-undang Perlindungan sehingga £ 5.5,000,000 jika seseorang cedera atau harta benda mereka rosak

Apa yang tidak dilindungi oleh insurans kereta sementara

Insurans kereta sementara seperti namanya bukanlah liputan lengkap untuk jangka masa panjang sehingga ada perkara yang tidak termasuk juga.

:x: Tayar Sebarang tusukan, luka atau pecah termasuk yang disebabkan oleh brek tidak dilindungi.
:x: Kerosakan elektrik Itulah masalah dengan pendawaian, komponen elektrik atau komputer di dalam pesawat sehingga tidak dilindungi.
:x: Pemandu tanpa nama Hanya pemandu yang anda ceritakan dilindungi.

Bolehkah saya mendapatkan tambahan dengan polisi insurans kereta jangka pendek?

Banyak rancangan insurans kereta jangka pendek membolehkan anda menambahkan perkara berikut dengan kos tambahan:

 • ** Liputan memandu Eropah - walaupun anda dapat liputan pihak ketiga seperti biasa, anda mungkin ingin membayar tambahan untuk liputan maksimum.

 • ** Kerosakan perlindungan sekiranya anda menaiki kereta dalam perjalanan jauh.

 • Pemandu tambahan - jika anda berkongsi kereta dengan pemandu lain yang boleh anda tambahkan, syarikat insurans tertentu akan membenarkan anda menambah empat pemandu tambahan.

Sekiranya saya mendapat insurans kereta sementara?

Untuk memandu secara sah , anda dijangka mempunyai sekurang-kurangnya liputan minimum di negeri anda. Tetapi dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan perlindungan kurang dari enam bulan yang mana insurans kereta sementara adalah pilihan terbaik.

Jawapan ringkas: Ini bergantung kepada apakah insurans kereta sementara boleh menjadi pilihan atau Anda mungkin tidak memerlukan insurans kereta sementara, yang dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah.

Insurans kereta sementara boleh menjadi pilihan jika Anda mungkin tidak memerlukan insurans kereta sementara jika
Menyewa kereta Anda menyewa kereta untuk jangka masa yang panjang tetapi tidak mahu membayar yuran insurans kereta tinggi syarikat penyewa. Anda menyewa kereta dan boleh mendapat liputan melalui syarikat sewa atau kad kredit anda.
Meminjam kereta rakan Anda meminjam kereta rakan yang ingin anda gunakan secara berkala. Anda meminjam kereta rakan untuk penggunaan sekali-sekala, dan mempunyai liputan melalui polisi rakan anda, atau anda boleh mendapatkan polisi bukan pemilik.
Menjual kereta anda Anda membeli kereta yang akan anda jual dalam jangka masa yang singkat. Anda akan menjual kereta anda dalam beberapa bulan akan datang. Anda boleh mendapatkan polisi 6 bulan dan membatalkan bila-bila masa dari kebanyakan syarikat insurans.
Bergerak Anda telah berpindah ke luar kawasan perlindungan insurans anda dan memerlukan insurans sehingga anda memilih polisi jangka panjang. Anda bergerak tetapi syarikat insurans anda menawarkan perlindungan di seluruh negara. Anda boleh mengemas kini alamat anda dan mendapatkan sebut harga baru dalam talian dari kebanyakan syarikat.

Apa yang perlu anda ketahui sebelum membeli insurans kereta sementara?

Orang juga keliru dengan liputan yang ditawarkan oleh pelbagai rancangan insurans kereta kerana, bergantung pada keadaan anda, anda tidak memerlukan perlindungan seperti ini. Oleh itu, jika anda ingin memilih insurans kereta sementara simpan beberapa perkara penting dalam keperluan anda.

 • Sebelum anda memutuskan untuk membeli polisi insurans tambahan atau polisi insurans kereta untuk tujuan sementara, sila hubungi penyedia insurans kereta terakhir anda , syarikat insurans rumah anda sekarang atau ejen insurans berlesen untuk menjelaskan keadaan anda kepada mereka. Mereka mungkin mengejutkan anda dengan memberitahu anda bahawa anda sudah mempunyai liputan, atau mereka mungkin dapat memberi anda cadangan untuk memastikan anda prihatin terhadapnya.

 • Ketahui bagaimana anda harus membeli pakej insurans jangka pendek, seperti pakej 6 bulan.

 • Pelan tanggungjawab bukan pemilik boleh dibeli untuk kes insurans sementara di mana anda tidak memiliki kenderaan, tetapi ini mungkin bukan satu-satunya pilihan, sebab itulah idea yang baik adalah berbincang dengan profesional insurans untuk mendapatkan nasihat terbaik. Pelan tanggungjawab bukan pemilik juga tidak melindungi kerosakan fizikal kenderaan, jadi pastikan anda menyemak senarai di bawah untuk melihat liputan apa yang anda perlukan dan inginkan semasa anda mencari insurans kereta sementara.

 • Anda juga boleh bercakap dengan pemilik kenderaan yang akan anda gunakan, jika bukan anda, dan membuat mereka bertanya kepada penyedia insurans mereka sendiri jika penggunaan kenderaan mereka dilindungi. Anda tidak perlu membeli liputan sekiranya anda dilindungi oleh skema mereka.

Kos insurans kereta sementara

Bergantung pada tempat anda menerima insurans sementara, premiumnya sangat berbeza.

Contohnya, jika anda mendapat insurans kereta sementara ketika anda menyewa kereta dari agensi penyewaan, kemungkinan besar akan lebih mahal daripada jika anda mendapat insurans kereta sementara dari penyedia insurans. Ia semestinya bernilai berbelanja dan melihat liputan apa yang anda dapat dari penyedia insurans anda sendiri sebelum anda membuat keputusan.

Harga insurans kereta sementara bergantung kepada:

 • Jenis kereta apa yang telah anda insuranskan

 • Poskod anda

 • Bagaimana anda akan menggunakannya

 • Latar belakang atau sejarah insurans peribadi anda

 • Tempoh masa anda memerlukan insurans jangka pendek atau sementara.

Sebagai garis panduan umum, anda mungkin boleh mendapatkan insurans kereta sementara dengan harga sekitar £ 6 sejam, atau dari £ 25 setiap hari.

Pilihan terbaik untuk insurans kereta sementara

Insurans kereta sementara adalah insurans untuk jangka masa pendek dan bukannya skema sepanjang tahun. Anda boleh terlindung selama beberapa jam atau bahkan beberapa bulan. Pilihan termudah termasuk insurans kereta untuk sehari, seminggu, sebulan atau berapa lama anda memerlukannya.

1. Insurans kereta sementara selama satu bulan

Pilihan terbaik dan termurah adalah memilih syarikat insurans yang memberikan pembayaran bulanan dan tanpa bayaran pembatalan, dan kemudian membatalkan sehingga anda membayar untuk bulan kedua.

Anda boleh mendapatkan baki wang yang dikembalikan sekiranya anda hanya memerlukan perlindungan kurang dari sebulan atau jika anda perlu membayar sebulan tambahan di muka.

2. Insurans kereta sementara selama satu minggu

Memiliki insurans kereta untuk percutian pendek atau percutian hujung minggu mungkin lebih baik jika anda mendapatkan kereta sewa dan membeli insurans melalui syarikat sewa.

Jika tidak, jika hanya kereta yang anda pinjam dari rakan atau ahli keluarga, pastikan polisi mereka melindungi pemandu lain yang diluluskan.

3. Insurans kereta sementara untuk satu hari

Sebilangan kecil penanggung insurans khas, seperti Dayinsure , akan menyediakan insurans kereta atas permintaan sesingkat beberapa jam hingga beberapa hari, atau lebih lama jika diperlukan.

Sekiranya anda hanya mengeluarkan kereta vintaj anda untuk berputar agar enjin tetap berjalan, berbincanglah dengan syarikat insurans kereta lama atau pengumpul seperti Hagertys atau Chubb .

Syarikat insurans kereta sementara teratas

Insurans kereta sementara membolehkan anda melindungi kereta untuk jangka masa yang terhad, seperti kereta yang disewa, kereta yang dipinjam atau kereta yang anda pandu sesekali.

Adalah mungkin, walaupun sukar, untuk menerima insurans kenderaan jangka pendek atau jangka pendek, kerana kebanyakan syarikat insurans menawarkan polisi sekurang-kurangnya enam bulan. Tetapi di bawah ini adalah beberapa syarikat insurans jangka pendek yang paling murah dan berpatutan yang menyediakan insurans kereta sementara dengan harga terbaik.

1. Veygo

Veygo adalah ahli Parti Laksamana. Ia membolehkan anda membeli insurans kereta sementara untuk berapa lama, walaupun rancangannya di bawah 30 hari adalah yang paling berpatutan.

2. Cuvva

Penanggung insurans Cuvva membantu anda menyusun insurans kenderaan sementara anda sendiri melalui aplikasi mudah alih yang tersedia di peranti iOS dan Android. Overheadnya yang berkurang memungkinkan untuk menyediakan insurans kenderaan sementara yang murah dalam kebanyakan situasi. Anda juga akan mendapat potongan harga £ 10 untuk premium anda jika anda merujuk insurans ini kepada rakan juga.

3. InsureDaily: Terbaik keseluruhan

Dengan InsureDaily , anda boleh memilih untuk membuat perlindungan dari 1 hari hingga 28 hari. Potongan harga tanpa tuntutan pada rancangan tahunan anda tidak akan terganggu sekiranya anda membuat tuntutan. Terdapat penutup Eropah.

4. Tempcover: Broker terbaik

Tempcover adalah salah satu broker insurans jangka pendek terbesar di UK. Ia bekerjasama dengan panel tujuh syarikat insurans jangka pendek yang berasingan, yang membolehkannya mencari banyak jaminan untuk anda.

5. Insure4aday

Dengan Insure4aday anda boleh melindungi kereta dan van dengan syarikat insurans ini selama 1 hingga 28 hari. Sampul anda akan bermula sebaik sahaja anda melengkapkan permohonan anda. Ia mempunyai produk yang disesuaikan khusus untuk pemandu pelajar.

6. DayInsure

DayInsure adalah syarikat yang akan merangkumi pelbagai jenis kenderaan - dari mobil keluarga hingga kereta vintaj, bas dan rumah motor - selama antara 1 jam dan 30 hari. Membuat tuntutan tidak akan memberi kesan kepada bonus bukan tuntutan yang dibuat berdasarkan rancangan insurans kenderaan tahunan.

7. Perlindungan sewa

Penanggung insurans RentalCover adalah alternatif yang berharga untuk pembelian produk pengurangan berlebihan yang dijual oleh syarikat penyewaan kereta. Sebagai gantinya, anda boleh mendapatkan polisi insurans kenderaan sementara dari Sewa Sewa, membayar keseluruhan jumlah tersebut kepada syarikat penyewaan kereta (sekiranya berlaku kemalangan) dan meminta jumlah ini kembali dari Sewa Sewa.

8. LV = Aliran

LV = Flow adalah insurans automatik bayar per bulan Liverpool Victoria, yang dapat dikendalikan secara eksklusif melalui aplikasi mudah alihnya. Polisi anda akan terus berjalan sehingga anda membatalkan, tetapi premium anda akan turun naik setiap bulan. Anda akan mendapat notis tujuh hari mengenai jumlah pembayaran bulanan baru anda sebelum anda dicaj. Apabila anda memulakan, LV = Flow memetik harga maksimum yang tidak akan dilampaui dalam tiga pembayaran bulanan berikutnya. Anda sekali lagi akan menerima harga maksimum baru setiap tiga bulan.

Syarikat Liputan yang ada Tempoh Perincian Kedudukan Pelanggan yang akan mengesyorkan
Veygo insurans kereta sementara 1-28 hari Penyedia insurans kereta sementara terbaik untuk pemandu pelajar. Penutup segera. Insurans kereta bayar-semasa-anda-pergi. Penutup jangka masa yang fleksibel :star2::star2::star2::star2: 89%
Tempover Insurans kereta dan van sementara 1 jam - 28 hari Tempcover menyediakan liputan serba boleh dari 1 jam hingga 28 hari di pelbagai kenderaan termasuk kereta, motosikal dan van. :star2::star2::star2::star2: 91%
Insurans Setiap Hari Insurans kereta sementara 1-28 hari Insure Daily menawarkan perlindungan segera dan komprehensif untuk apa-apa antara 1 dan 28 hari. :star2::star2::star2::star2: 82%
insurans kereta ingenie Insurans pemandu pelajar & insurans pemandu muda 1 - 12 bulan Ingenie memberikan insurans pemandu muda dan pemandu. Pelanggan dapat meningkatkan tuntutan diskaun mereka ketika mereka mula belajar memandu. :star2::star2::star2: 78%
Cuvva Insurans kereta sementara 1 jam - 28 hari Perlindungan menyeluruh dan boleh dilanjutkan dari 1 jam hingga 28 hari :star2::star2::star2::star2: 80%
insurans kereta insurelearnerdriver Insurans kereta pemandu pelajar sementara 1-140 hari Insurans pemandu pelatih sementara dari 1 hari hingga 140 hari. Struktur harga yang mudah untuk pemegang lesen sementara berumur 17 - 30 tahun. :star2::star2::star2: 72%

Bagaimana cara mendapatkan sebut harga?

Kereta terbaik untuk diinsuranskan buat sementara waktu

Kenderaan terbaik untuk diinsuranskan sementara adalah kenderaan yang paling selamat dan senang dibaiki. Ini adalah risiko terendah yang dilindungi oleh syarikat insurans.

Setiap kereta di jalan raya telah dikelaskan kepada 1 daripada 50 kategori, berdasarkan pendedahan mereka kepada syarikat insurans. Kumpulan insurans 1 mempunyai kereta berisiko rendah yang paling mudah dilindungi, sementara kumpulan insurans 50 memiliki kenderaan berisiko tinggi.

Terdapat sebilangan besar kereta kumpulan insurans 1 yang mungkin disertakan dengan polisi insurans kereta yang lebih murah. Dengan menggunakan jadual di bawah, anda akan mencari-cari jenama dan model kereta anda, dan mengira berapa besar kemungkinan anda akan membeli insurans kenderaan anda berdasarkan usia anda.

Buat Model Kumpulan 20 tahun 30 thn 40 tahun 50 tahun
Chevrolet 1.0i 5d 1 £ 959 £ 556 £ 486 £ 392
Citroen C1 1.0i Suasana 3d 1 £ 957 £ 557 £ 485 £ 393
Fiat Panda 1.1 Aktif 5d 1 £ 958 £ 556 £ 487 £ 393
Fiat Panda 1.2 Auto Dinamik 5d (Skydome) 1 £ 959 £ 556 £ 487 £ 393
Ford Ka Plus Studio 1.2 Ti-VCT 70PS 5d 1 £ 959 £ 556 £ 487 £ 393
Hyundai i10 1.0 Blue Drive S Air 5d 1 £ 959 £ 556 £ 487 £ 393
Nissan Micra Visia 1.0 71PS 5d 1 £ 959 £ 556 £ 487 £ 393

Apakah faktor lain yang mempengaruhi premium insurans kereta anda?

Ketiga-tiga pemboleh ubah ini, digabungkan dengan kumpulan insurans kereta anda, mempunyai kesan terbesar terhadap kos insurans kereta anda :

1. Jenis dan keupayaan enjin

Semakin besar enjin, semakin banyak insurans yang mungkin anda bayar. Dengan enjin yang lebih kecil, anda mungkin dilihat sebagai bahaya yang kurang bagi penanggung insurans, dan ini umumnya dinyatakan dengan premium yang lebih rendah.

2. Tempat pemandu:

Penanggung mengambil kira kebarangkalian kenderaan anda akan dicuri atau terlibat dalam kemalangan semasa anda menentukan insurans anda, dan kedudukan anda mempunyai kesan yang besar terhadapnya. Sebagai contoh, seorang lelaki berusia 30 tahun di London tengah akan membayar £ 640 untuk insurans Citroen C1 1.0i Vibe 3d, sementara 30 tahun yang sama di Newcastle akan membayar hanya £ 56.

3. Umur pemandu

Seperti tempatnya, usia pemandu memainkan peranan utama dalam menentukan kos premium insurans anda. Rata-rata pemandu berusia 20 tahun di London akan membayar £ 1,110 untuk Nissan Acenta IG 71 5d, sementara rata-rata London berusia 40 tahun akan membayar hanya £ 585.

Adakah insurans kereta sementara berbaloi?

Insurans kereta yang paling menjimatkan untuk anda bergantung pada berapa banyak yang anda jalankan. Sekiranya anda hanya perlu memandu sesekali, insurans kereta sementara mungkin merupakan alternatif yang paling menjimatkan kerana anda hanya perlu membayar untuk apa yang anda gunakan.

Pastikan anda membandingkan sebut harga insurans untuk mencari rancangan insurans yang paling berpatutan untuk anda. Insurans Aviva Temp, insurans RAC Temp dan insurans Laksamana Temp adalah beberapa insurans sementara terbaik yang menjual rancangan insurans khas.

Walau bagaimanapun, jika anda lebih kerap memandu, pilihan insurans jangka panjang mungkin bernilai lebih baik. Pertimbangkan untuk mengambil polisi insurans pemandu muda khusus jika anda berusia di bawah 25 tahun, atau polisi insurans pemandu baru jika anda baru lulus peperiksaan.

Begitu juga, jika anda memiliki kenderaan sendiri, anda memerlukannya untuk diinsuranskan secara berterusan, jadi pertaruhan terbaik anda adalah mendapatkan sebut harga polisi tahunan. Anda juga mungkin membayar premium anda dengan membayar insurans anda setiap tahun.

Alternatif untuk insurans kereta sementara

Anda boleh dengan mudah mencari syarikat yang menyediakan insurans kenderaan sementara, tetapi biasanya dengan harga. Daripada memilih syarikat insurans yang kurang terkenal yang mengkhususkan diri dalam insurans kereta sementara, pertimbangkan alternatif insurans kereta yang lebih fleksibel.

:white_check_mark: Cari polisi insurans kereta bayar-sambil-memandu

Bentuk polisi ini dapat membantu anda meraih semua faedah insurans auto komprehensif pada masa yang sama. Satu kelemahan adalah bahawa anda biasanya akan membayar harga minimum yang sedikit, yang akan membatasi simpanan anda jika anda hanya menggunakan kereta dalam jangka pendek.

:white_check_mark: Bayar premium setiap bulan

Pilih polisi yang membolehkan anda membayar premium anda setiap bulan dan membatalkannya apabila anda tidak lagi memerlukan perlindungan. Untuk mengelakkan bayaran pembatalan, ikuti polisi dengan salah satu daripadanya.

:white_check_mark: Tambahkan pemacu ke dasar semasa anda

Sekiranya anda meminjam kereta saudara atau rakan anda untuk jangka masa sementara, tanyakan kepada mereka jika mereka mempertimbangkan untuk menambahkan anda ke polisi mereka sebagai pemandu yang dinamakan. Harap maklum bahawa ini akan meningkatkan kos perlindungan.

:white_check_mark: Sewa kereta anda

Walaupun ini adalah pilihan yang mahal, anda mungkin menyewa kereta dan membeli insurans melalui syarikat penyewaan.

Apakah kelemahan insurans kereta sementara?

Walaupun mungkin ada sebab untuk mendapatkan insurans kenderaan jangka pendek, ada juga masalah yang perlu dipertimbangkan:

Liputan sukar dijumpai

Syarikat curiga terhadap polisi sementara kerana pemohon berisiko tinggi atau kurangnya kemampuan untuk memperbaharuinya. Banyak syarikat penerbangan yang lebih besar hanya menawarkan rancangan plus 6 bulan.

Liputan sementara boleh hilang

Untuk dasar jangka pendek, ada kemungkinan polisi tersebut akan berakhir ketika anda masih memandu kenderaan. Dan sekiranya anda ditangkap memandu tanpa insurans, anda mungkin akan dikenakan denda.

Kadar masa depan mungkin naik.

Pada masa akan datang, anda mungkin akan dikenakan lebih banyak faedah jika anda menunjukkan kekurangan dalam liputan dari liputan on-and-off.

Soalan lazim

1. Berapa lama insurans kereta sementara berlangsung?

Polisi insurans kenderaan sementara biasanya menawarkan perlindungan jangka pendek dari 1 hingga dua puluh lapan hari, tetapi beberapa polisi akan menjamin anda sehingga 90 hari. Anda boleh terlindung selama beberapa jam atau bahkan beberapa bulan. Pelan insurans kereta untuk satu hari, 30 hari atau enam bulan sangat popular.

2. Siapa yang boleh mendapatkan insurans kereta sementara?

Setiap syarikat insurans akan mempunyai peraturannya sendiri. Walau bagaimanapun, anda biasanya perlu memiliki lesen memandu penuh sekurang-kurangnya enam bulan atau setahun.

Ini bermaksud bahawa pemandu pelajar tidak layak mendapat insurans kenderaan sementara. Sebaliknya, mereka harus memohon insurans pemandu pelajar. Ini juga disediakan oleh banyak penyedia insurans kereta sementara.

3. Adakah saya memerlukan insurans kereta sementara sekiranya saya mempunyai kediaman di dua negara yang berasingan?

Biasanya, tidak. Dalam keadaan apa pun, insurans kereta anda melindungi anda. Namun, terdapat banyak undang-undang dan peraturan di mana anda perlu mendaftar dan memastikan kenderaan anda di tempat pertama. Sebagai contoh, undang-undang insurans kereta Florida membenarkan pengunjung sambilan, sesiapa yang tinggal 90 hari atau lebih untuk mendaftar dan menginsuranskan kenderaan mereka di negeri ini. Untuk lokasi lain, seperti Arizona, anda dijangka mendaftar untuk memastikan bahawa kereta anda kekal di sana selama tujuh bulan atau lebih.

Periksa dengan keadaan DMV dan syarikat insurans kereta anda untuk mengetahui jenis polisi yang anda perlukan. Pastikan bahawa polisi semasa memenuhi kedua-dua standard minimum dan bahawa anda mematuhi peraturan pendaftaran negeri.

4. Adakah saya perlu menjadi pemandu berpengalaman untuk mengambil insurans kereta sementara?

Anda mungkin akan melihat lebih banyak petikan jika anda mempunyai pengalaman memandu selama bertahun-tahun dan lesen penuh di UK, tetapi ada penanggung insurans pakar di luar sana yang memberikan insurans kereta sementara kepada mereka yang kurang pengalaman atau pelbagai jenis lesen, dan syarikat insurans lain yang merangkumi pelajar pemandu.

5. Adakah saya memerlukan insurans jangka pendek sekiranya saya meminjam kereta seseorang selama beberapa hari?

Tidak, dalam kebanyakan keadaan. Dasar kereta baru biasanya merujuk kepada pemandu yang sesekali memandu kereta. Tetapi berunding dengan pembekal untuk mengetahui garis panduan tertentu.

6. Adakah mungkin mendapat insurans kenderaan selama satu bulan?

Walaupun tidak ada rancangan khas yang secara jelas melindungi anda selama satu bulan, anda akan mendapat liputan yang mencukupi untuk jangka waktu ini. Lihat pilihan di atas untuk melihat mana yang sesuai untuk anda.

Kesimpulannya

Insurans kereta sementara membolehkan anda melindungi kereta untuk jangka masa yang terhad, seperti kereta yang disewa, kereta yang dipinjam atau kereta yang anda pandu sesekali. Adalah mungkin, walaupun sukar, untuk menerima insurans kereta jangka pendek atau jangka pendek, kerana kebanyakan syarikat insurans menawarkan polisi sekurang-kurangnya enam bulan. Insurans kereta jangka pendek melindungi anda dari kerosakan dan kecederaan sekiranya anda mengalami kemalangan di dalam kereta, sewa, atau jika anda meminjamnya sendiri.

Tidak seperti polisi insurans kenderaan biasa, yang melindungi anda dari enam hingga 12 bulan pada satu masa, insurans kereta jangka pendek atau sementara biasanya sah sehingga 30 hari. Anda menentukan liputan tepat yang anda mahukan dan hari-hari tertentu yang anda perlukan. Secara amnya, insurans kenderaan jangka pendek lebih mahal daripada polisi biasa. Harga bergantung pada pembuatan dan model kereta, di mana anda merancang untuk memandu dan faktor lain.

Topik berkaitan yang mungkin menarik minat anda

Insurans kereta jangka panjang Insurans kereta sewa Kad kredit insurans kereta insurans Insurans kereta langsung Insurans kereta perlindungan penuh murah Syarikat insurans teratas di dunia Insurans kenderaan murah di Texas Insurans kereta murah di Indiana