The Amazing World of Gumball disiarkan di Cartoon Network untuk pertama kalinya pada tahun 2011. Ia adalah siri kartun bertema humor yang tidak masuk akal yang diciptakan oleh Ben Bocquelet. Dunia menakjubkan Gumball penuh dengan fantasi dan komedi Black dan slapstick. The Amazing world of the Gumball adalah siri pertama yang dihasilkan oleh Cartoon Network Studios dari Eropah.

Inspirasi Di Sebalik Pengeluaran Dunia Menakjubkan dari Siri Gumball:

Selepas pelancaran Cartoon Network studio Europe, pada tahun 2007. Mereka melantik Ben Bocquelet dalam pasukan kreatif mereka.

Ketika studio Cartoon Network memutuskan untuk memberikan sepenuh tangan kepada pekerja mereka untuk menghasilkan idea mereka sendiri dalam projek yang dihasilkan untuk rangkaian; Bocquelet muncul dengan idea inovatif.

Dia mengumpulkan semua watak karya sebelumnya yang dia buat untuk iklan dan yang juga telah "ditolak". Dia menghasilkan siri baru dengan memasukkan semuanya ke dalamnya.

Nasib baik naib presiden Original Series and Development di TBSE sangat terkesan dengan idea baru ini. Jadi projek ini juga mendapat kelulusan. Oleh itu, ia menjadi siri pertama yang dihasilkan oleh studio Cartoon Network dari Eropah.

Tarikh Tayangan Dunia Yang Hebat dari Gumball:

Siri Amazing World of the Gumball disiarkan antara 3 Mei 2011 hingga 24 Jun 2019.

Jalan cerita Dunia Menakjubkan Gumball:

Siri kartun ini berkisar mengenai kehidupan kucing biru jantan berusia dua belas tahun yang merupakan Gumball Watterson. Dia tinggal bersama keluarga dan rakan-rakannya yang merupakan makhluk aneh. Mereka semua tinggal di Elmore sebuah bandar di Amerika. Rakan-rakannya di SMP Elmore juga terus muncul di skrin dari semasa ke semasa. Dalam siri ini;

 Darwin adalah adik angkatnya.

 Anais adalah kakaknya.  Nicole dan Richard adalah ibu bapanya.  Jojo Watterson adalah nenek ibu bapanya.  Frankie adalah datuk ibu bapa.  Louie adalah datuk tiri ibu bapa.  Encik dan Puan Senicourt adalah datuk nenek.

Grafik yang Digunakan di Dunia Menakjubkan Gumball:

Ciri unik Dunia menakjubkan Gumball adalah bahawa, untuk penciptaannya tidak ada gaya tunggal yang diikuti. Pelbagai gaya dan teknik digunakan dalam episod yang berbeza dari semasa ke semasa. Contohnya watak-watak, mereka direka dan dianimasikan dengan animasi Tradisional, aksi langsung, gerakan berhenti, boneka dan animasi Flash dll.

Perubahan Antara Musim Pertama dan Kedua:

Banyak perubahan diperhatikan dalam animasi dunia The menakjubkan dunia filem Gumball terutama pada bahagian yang merupakan tahap peralihan antara musim pertama dan kedua. Seperti misalnya beberapa kesan visual baru ditambahkan dan kualiti grafik yang lebih hebat dilihat pada kali ini. Kelucuan dunia The Amazing of the Gumball menjadi lebih gelap kemudian dan berubah menjadi gaya sindiran.

Siri Mini Dunia Menakjubkan Gumball :

Diumumkan oleh pengeluar eksekutif siri ini pada tahun 2016 bahawa musim keenam akan menjadi musim terakhir pertunjukan ini.

Tetapi dua tahun kemudian, Bocquelet mengisyaratkan pada tahun 2018 bahawa musim keenam akan menjadi musim terakhir pertunjukan The Amazing World of the Gumball walaupun kami tidak sabar untuk mencipta musim baru juga.

Menunggu Gumball:

Ini adalah siri yang berdasarkan pada Boneka. Ia dilancarkan di Cartoon Network pada tahun 2017. Menunggu Gumball mempunyai jumlah keseluruhan tiga belas episod.

Kisah utamanya terdiri daripada pengembaraan oleh Gumball dan Darwin dalam dunia Boneka.

Buku Tahunan Darwin:

Oleh itu, sebuah miniseri ditayangkan pada bulan Disember 2019. Miniseri ini kebanyakannya terdiri daripada klip kitar semula dari episod lama dari siri asal dengan nama "Darwin's Yearbook".

Kronik Gumball:

Di samping itu, miniseri lain juga diumumkan pada Oktober 2020 yang diberi nama "Gumball Chronicles". Ini juga merupakan persembahan klip.

Dunia Hebat Pelakon Gumball:

Berikut adalah nama-nama suara mengenai artis yang bekerja untuk siri The Amazing World of the Gumball;

 1. Logan Grove

 2. Kwesi Boakye

 3. Nicholas Cantu

 4. Jacob Hopkins

 5. Terrell Ransom

 6. Dan Russell

 7. Teresa Gallagher

 8. Donielle

 9. Kristian

 10. Kyla Rae

Pengarah The Amazing World of the Gumball Series:

Berikut adalah pengarah zon teknikal yang berbeza dari siri The Amazing World of the Gumball;

 1. Robert Cullen Pengarah animasi musim 1.

 2. Mic Graves

 3. Antoine Perez Pengarah musim 5-6, pengarah seni musim 1-4, dan penolong pengarah musim 2-4

 4. Pengarah seni Yann Bendi musim 5-6

 5. Paul Rice Assiatant pengarah musim 6

 6. Pengarah Seni Ben Bocquelet

Ringkasan:

The Amazing World of the Gumball adalah siri kartun yang ditayangkan pada tahun 2011 di rangkaian Cartoon. Terdapat sejumlah 6 musim yang dibuat untuk siri ini. Siri ini melalui sejumlah perubahan dalam animasi dan gaya humornya juga menjadi semakin gelap seiring dengan waktu. Kemudian miniseri bernama Waiting for Gumball, Buku Tahunan Darwin, The Gumball Chronicles juga dilancarkan di Cartoon Network.

Dunia Watak Gumball yang Menakjubkan:

Dunia filem Gumball yang menakjubkan seperti yang disebutkan sebelumnya adalah siri animasi popular yang diciptakan untuk disiarkan di Cartoon Network Channel.

Kisah utama filem animasi ini berkisar mengenai kehidupan Gumball Watterson yang merupakan kucing berusia 12 tahun yang juga merupakan sahabat baik ikan emas.

Ulasan Pengkritik yang Diterima oleh The Amazing World of the Gumball:

 1. Dunia Menakjubkan Gumball kebanyakannya mendapat sambutan positif dari pengkritik di sekitar. Pengkritik media Brian Lowry berpandangan bahawa "siri ini adalah putaran paling pintar pada Chaos domestik dan kekasaran pertama."

 2. Ken Tucker memberikan pandangannya mengenai The Amazing World of the Gumball bahawa pertunjukan kanak-kanak ini adalah contoh langka dari siri yang sangat imaginatif dan berani.

 3. Noel Murray menulis ulasannya di The Amazing World of the Gumball bahawa siri kartun ini menampilkan dunia yang maju, di mana terdapat kecenderungan yang dapat dikenali walaupun terdapat watak-watak lain di dalamnya.

 4. Pengkritik di Wired Magazine menyatakan bahawa rancangan The Amazing World of the Gumball berjaya memiliki hati yang sebenarnya walaupun kita melihat bahawa rancangan pertunjukan itu berpindah dari televisyen yang dipakai dengan baik ke semua kegilaan.

 5. Meredith Morgenstern dari Medium Magazine juga memuji The Amazing World of the Gumball kerana sifatnya yang mempunyai kepelbagaian.

Penilaian Dunia Menakjubkan Gumball:

Ketika The Amazing World of the Gumball ditayangkan perdana pada 3 Mei 2011, ia mencapai 2.120 juta rekod penonton di Amerika.

Anugerah dan Pencalonan Dunia Menakjubkan Gumball:

Anugerah yang Dimenangi:

Berikut adalah anugerah yang dimenangi oleh The Amazing World of the Gumball;

 1. Anugerah Festival Filem Animasi Antarabangsa Annecy dalam kategori "Pengeluaran Televisyen Terbaik" untuk "The Quest".

 2. Anugerah Akademi Kanak-kanak Britain untuk dua kategori;

i) Animasi untuk Dunia Menakjubkan Gumball.

ii) Penulis (Jon Foster dan James Lamont)

 1. Annie Award untuk Penghasilan Televisyen Animasi Terbaik untuk Kanak-kanak.

 2. Anugerah ASTRA dalam kategori Program atau Acara Kanak-kanak Paling Cemerlang.

 3. Anugerah Akademi Kanak-kanak Britain dalam kategori.

 4. Anugerah Akademi Kanak-kanak Britain untuk Penulis Terbaik kepada Ben Bocquelet, Jon Foster dan James Lamont.

 5. Anugerah Kanak-kanak Emmy Antarabangsa untuk kategori Animasi Kanak-kanak.

 6. Anugerah Akademi Kanak-kanak Britain dalam kategori Penulis.

 7. Hall of Game Award untuk Kartun Boogies Terbaik kepada Richard Watterson.

 8. Anugerah Akademi Kanak-kanak Britain dalam kategori Animasi.

 9. Anugerah Animasi Britain untuk kategori Anak Terbaik dan kategori Pilihan Kanak-kanak.

 10. Anugerah Kanak-kanak Akademi Britain untuk Animasi kepada Wang.

 11. Anugerah Kanak-kanak Akademi Britain untuk Penulis kepada kakitangan Penulisan Bahagian 1 dan 2.

 12. ProMax BDA Global Excellence Award 2018 untuk Kandungan Video Mikro hingga Krismas.

 13. Anugerah Kanak-kanak Akademi British dalam Penulis.

Pencalonan:

Berikut adalah senarai kategori anugerah di mana The Amazing World of the Gumball dipilih untuk pencalonan.

 1. Anugerah Royal Television Society dalam kategori Program Kanak-kanak.

 2. Anugerah Annie untuk; i) Mengarahkan dalam kategori Produksi Televisyen ii) Muzik dalam produksi Televisyen iii) Lakonan Suara dalam Produksi Televisyen.

 3. Anugerah Kanak-kanak Akademi Britain di Televisyen Undian Kanak-kanak BAFA

 4. Anugerah Siaran dalam Program Kanak-kanak Terbaik.

 5. Anugerah Filem dan Televisyen Ireland untuk Program Kanak-kanak / Remaja

 6. Anugerah Annie dalam Penghasilan Televisyen Animasi Terbaik untuk Kanak-kanak.

 7. Anugerah Annie untuk Animasi

 8. Anugerah Annie untuk BAFTA Kids Vote Television.

 9. Anugerah Kanak-kanak Akademi British di;

i) Animasi ii) Televisyen Undi Kanak-kanak BAFTA. iii) Penulis 10. Anugerah Pilihan Kanak-kanak dalam Kartun Kegemaran 11. Anugerah Kanak-kanak Akademi Britain di; i) Animasi ii) Penulis iii) Kartun kegemaran iv) Suara Lakonan dalam Penghasilan Ciri Animasi. 12. Anugerah Kanak-kanak Akademi British dalam; i) Komedi ii) Pengarah iii) Penulis iv) Anugerah Pilihan Kanak-kanak dalam Siri Animasi Kegemaran.

Buku Komik di Dunia Menakjubkan Gumball:

Sebuah buku komik di The Amazing World of the Gumball dikeluarkan oleh Boom Studios pada 18 Jun 2014.

Anda mungkin juga berminat untuk melihat

Dunia Hebat Musim Gumball:

Seri Amazing World of the Gumball mempunyai 6 musim.

Ia disiarkan dalam 240 episod. Manakala keseluruhan masa satu episod adalah 11 minit.

Dunia Hebat Episod Gumball:

 Musim 1 mempunyai 36 episod  Musim 2 mempunyai 40 episod  Musim 3 mempunyai 40 episod  Musim 4 mempunyai 40 episod  Musim 5 mempunyai 40 episod  Musim 6 mempunyai 45 episod  Musim 6 mempunyai 45 episod

Dunia Permainan Gumball yang Hebat:

Beberapa nama disebutkan di bawah permainan yang dibuat dengan watak-watak The Amazing World of the Gumball;

 1. The Bungee
 2. Oh Tidak, G. Lato
 3. Bersiar-siar
 4. Pergi Panjang
 5. Kejohanan Muktamad
 6. Duel Super Disc II
 7. Buku Tahunan Darwin
 8. Pesta Blok
 9. Piala Toon 2020
 10. Strike Ultimate Bowling
 11. Kekuatan Panalty
 12. Stellar Odyssey
 13. Elmore Breakout
 14. Asal-usul Darwin
 15. Pingpong 2
 16. Kantin Manik

Dan banyak lagi……

Soalan Lazim:

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya mengenai siri kartun The Amazing World of the Gumball.

1. Adakah dunia Gumball yang menakjubkan kembali pada tahun 2020?

Jadi berita adalah bahawa musim ke-7 The Amazing World of the Gumball telah diumumkan oleh Cartoon Network pada 4 September 2020. Menurut pengumuman itu, ia akan mempunyai sekitar 50 episod. Terdapat juga satu crossover khas di dalamnya. Karismas selanjutnya dan episod khas Thanksgiving juga akan ditambahkan pada musim ketujuh The Amazing World of the Gumball.

Akan ada keseronokan yang lebih gila dalam musim The Amazing World of the Gumball ini. Kali ini Gumball dan rakan-rakannya akan dilihat terlibat dalam keseronokan dan masalah.

2. Adakah Dunia Gumball yang Menakjubkan sudah berakhir?

Alamak! Akan ada musim 7 The Amazing World of the Gumball yang akan disiarkan di Cartoon Network tidak lama lagi.

3. Apakah nama sebenarnya Gumball?

 The real name of the Gumball is Gumball Tristopher Watterson.

4. Adakah Gumball seorang gadis atau lelaki?

Gumball adalah kucing jantan yang baru berusia 12 tahun.

5. Apakah sen di Gumball?

Penny adalah watak pendukung peri yang mempunyai kecenderungan mengubah bentuk. Dia sebenarnya keluar dari cengkerang kacang.

1 Suka