Identiti visual syarikat berkaitan dengan semua elemen grafik yang digunakannya. Oleh itu, ini adalah sekumpulan elemen, visual dan tipografi, yang mewakili syarikat di media komunikasi yang berbeza.

Perhatikan bahawa 93% pengguna peka terhadap identiti visual produk yang mereka beli, sementara hanya 1% mempercayai bau atau bunyi, dan 6% teksturnya. Ini menunjukkan kepentingan strategik identiti visual ...

Perhatikan bahawa perbelanjaan yang berkaitan dengan identiti visual syarikat merupakan aset tidak ketara dan oleh itu dapat dilunaskan dari sudut perakaunan.

Bagaimana merancang identiti visual syarikat?

Unsur-unsur yang berbeza berkumpul untuk mewujudkan identiti visual yang estetik dan disesuaikan dengan imej yang ingin disampaikan oleh syarikat (nilai, aktiviti, dinamisme, dll.).

1) Logo: elemen utama identiti visual.

Logo boleh terdiri daripada gambar, dengan atau tanpa teks. Ia mesti dirancang untuk tersedia dalam pelbagai warna, saiz dan format, agar dapat menyesuaikan diri dengan media yang berbeza, dicetak atau digital oleh pereka logo tersuai .

2) Tipografi: kekal cair.

Tipografi menyangkut watak dan dimensi teks.

Kandungan huruf dari identiti visual mempunyai kesan besar dan peraturan tipografi tertentu mesti dipatuhi.

Jenis tipografi yang digunakan mestilah serasi secara visual, dan dalam jumlah yang terhad dalam dokumen agar tidak memuatkan kandungannya secara berlebihan.

3) Warna: seni memujuk.

Warna mempunyai pengaruh besar terhadap tingkah laku pembeli. Warna harus dipilih secara strategik, bergantung pada jangkaan dan ciri-ciri sasaran anda.

Perhatikan bahawa 85% pengguna menganggap warna sebagai elemen penentu dalam pembelian mereka.

Warna juga merupakan elemen asas pengiktirafan dan kesetiaan jenama.

Hati-hati, warna tidak mempunyai makna yang sama bergantung pada negara dan budaya. Di Barat, kita dapat mentafsirkan warna seperti berikut:

 • Kuning mencerminkan optimisme dan dinamisme pemuda,
 • Merah menerjemahkan tenaga mentah dan mendesak (penjualan, penjualan kilat…), ia mempercepat degupan jantung,
 • Biru menimbulkan rasa percaya diri dan keselamatan, warna yang sering digunakan oleh bank, syarikat insurans atau syarikat besar,
 • Hijau adalah warna kesihatan, salah satu yang paling dihargai oleh otak. Hijau santai dan menenangkan.

4) Susun atur.

Susunan teks dan visual anda akan menjadi penentu dalam menjadikan kandungan anda mudah dibaca dan lebih senang dibaca.

5) Unsur lain dari identiti visual.

Elemen lain dari identiti visual merangkumi simbol, gaya garis, dan bentuk geometri. Semua elemen ini harus bekerjasama secara harmoni untuk mewujudkan suasana visual yang meyakinkan dan memberi kesan pada masa yang sama, yang tidak begitu mudah.

Oleh itu, identiti visual syarikat akan diturunkan pada pelbagai alat komunikasi, antaranya:

 • laman web,
 • media pengiklanan,
 • pembungkusan produk,
 • poster,
 • kad perniagaan,
 • risalah,
 • sepanduk,
 • hiasan premis,
 • barang yang baik,
 • dan lain-lain.

Untuk memudahkan kerja pereka, garis panduan grafik disusun dalam satu dokumen: piagam grafik.

Piagam grafik, nadi identiti visual.

Spesifikasi tepat dan lengkap, piagam grafik membolehkan kreatif (pereka, webmaster, jurugambar, pereka grafik, ilustrator, dll.) Membuat pelbagai elemen identiti visual.

Piagam grafik adalah alat yang memungkinkan untuk menjamin konsistensi visual tertentu, baik dari segi estetik dan strategik, dan dengan demikian mengoptimumkan kesan imej jenama anda.

Apakah peranan identiti visual bagi syarikat?

Apa sahaja sektor aktiviti anda, mewujudkan identiti visual yang kuat membolehkan anda memenuhi tiga objektif utama:

1) Tangkap perhatian.

Beberapa syarikat menggunakan gaya offbeat untuk membuat peniruan mengenai konsep mereka. Yang lain memilih ketenangan dengan gaya yang lebih klasik sambil menggabungkan elemen visual yang membuat perbezaan (penciptaan tipografi yang unik misalnya).

2) Tetapkan ketenaran anda dan bersatu.

Identiti visual syarikat adalah vektor pengiktirafan yang kuat. Oleh itu, jenama tertentu dapat dikenal pasti hanya dengan logo mereka (Nike, Coca-Cola, Facebook, Toyota, Renault, Chanel, dll.).

3) Jadikan perniagaan anda boleh dipercayai dalam jangka masa panjang.

Penjagaan yang diberikan kepada imej jenama anda menunjukkan komitmen jangka panjang anda kepada pelanggan, pembekal, rakan kongsi, dan subkontraktor anda.

Semasa merancang identiti visual syarikat anda, terapkan matlamat keberlanjutan. Mengubah elemen grafik yang dikaitkan dengan imej jenama anda terlalu kerap akan berisiko menggoyahkan pelanggan dan merosakkan reputasi anda.

Oleh itu, kesukaran adalah mencari identiti yang dapat merentasi tahun dengan kesegaran sambil mengekalkan kedudukan awal…