Ubat Gigi Pada Keloid

Ubat Gigi Pada Keloid Tidak, ubat gigi baik untuk LES kerana melekat pada permukaan kulit. Keloid adalah kulit keras yang tinggal tepat di bawah kulit, jadi ubat gigi tidak akan mempengaruhinya. Rakan saya mempunyai keloid di kedua telinga kerana menindik telinga (sangat teruk) dan terpaksa dikeluarkan melalui pembedahan. Tidak boleh, tetapi saya mengeluarkan keloid dengan jus lemon dengan baking soda dan minyak jarak aspirin. Dan ketika saya pulih seperti ini, saya menggunakan ubat gigi kerana noda saya lebih lembut sekarang. Apabila saya menggunakan ubat gigi, ia akan menghilangkan kulit saya.

Mengapa keloid menjadi masalah?

Walaupun tidak menarik, individu dengan keloid mungkin mempunyai kebimbangan yang tidak dapat dilupakan. Keloid boleh menyebabkan kegelisahan, rasa tidak selesa, atau bahkan sekatan pergerakan yang terhad, sekiranya terjadi dekat engsel, lutut, atau kaki bawah.

 • Peregangan kulit yang tidak masuk akal boleh menyebabkan kesemutan, dan kerana saiznya yang besar, keloid cenderung menggosok pakaian, menyebabkan kerengsaan.

 • Seperti parut, keloid boleh menjadi menarik untuk dirawat. Walau bagaimanapun, kemajuan klinikal dibuat dalam rawatan keloid yang mungkin mempunyai jaminan.

 • Menghalang keloid melalui penjagaan kecederaan yang sesuai dan menjauhkan diri dari kecederaan pada kulit, misalnya, menindik adalah teknik terbaik bagi individu yang cenderung mendapat keloid.

Punca

Keloid terbentuk kerana reaksi kulit yang salah mengenai masalah fizikal. Sesungguhnya, walaupun luka kecil boleh menyebabkan keloid. Mungkin sebab keloid yang paling terkenal termasuk:

 • memotong atau menembusi, termasuk dari bercukur

 • memakan

 • pemotongan dari prosedur perubatan

 • chomps menyeramkan

 • keadaan kulit, seperti keradangan kulit

 • cacar air atau jangkitan yang menyebabkan parut pada kulit

 • tatu atau tindik

Beberapa struktur keloid tanpa alasan yang jelas. Satu tinjauan dalam Journal of Medical Investigations and Practice menyatakan bahawa beberapa keloid diketahui muncul tanpa adanya kecederaan pada kulit. Mereka juga mungkin menunjukkan masa yang sangat lama setelah masalah fizikal berlaku.

Pada saat kulit dilukai, ia menghantar sel-sel penghasilan kolagen untuk memulihkan kecederaan. Di dunia yang sempurna, sel-sel mengurus kerja mereka dan menutup cedera, meninggalkan bekas luka. Dengan keloid, sel-sel kulit terus berganda walaupun kecederaannya pulih. Tisu parut terus berkembang, membentuk parut yang besar dan besar.

Walau bagaimanapun, keloid boleh berlaku pada jenis kulit apa pun, ia mesti dibentuk:

 • individu yang mempunyai latar belakang keluarga keloid

 • individu di bawah 30 tahun, terutamanya remaja yang melalui usia remaja

 • wanita hamil

 • individu dengan warna kulit yang lebih kabur, seperti individu yang jatuh dari Asia, Hispanik, atau Afrika-Amerika, juga terikat untuk memupuk keloid daripada yang lain.

 • Keloid dipandang sebagai sejenis tumor yang baik hati. Walau bagaimanapun mereka tidak menyenangkan, mereka tidak berubah menjadi penyakit atau keadaan perubatan yang tulen.

Keloid dan tindikan

Keloid kerap dibuat selepas menindik. Tidak kira sama ada ia berlaku sekerap mungkin setelah berlubang daripada luka kulit lain yang tidak jelas. Mereka lebih mudah tersebar pada tulang rawan telinga daripada pada bahagian tubuh yang berlainan, namun ini kemungkinan besar kerana rawan telinga adalah kawasan arus utama untuk menindik.

Walau bagaimanapun, mencegah keloid tidak dapat dibayangkan, mungkin ada beberapa pendekatan untuk mengurangkan bahaya mendapatkannya setelah tusukan:

Gunakan bahagian belakang gelang bukan logam

Pemeriksaan di Australasian Journal of DermatologyTrusted Source memeriksa motivasi di sebalik mengapa keloid pada umumnya akan berulang-ulang di bahagian belakang tulang rawan telinga setelah telinga menusuk. Mereka mengesahkan bahawa gelung dengan punggung logam adalah keloid yang lebih kerap diminta di bahagian belakang tulang rawan telinga.

Oleh itu, mereka mengesyorkan bahawa menggunakan punggung pejantan bukan logam dapat menjadi pendekatan untuk mengurangi tembakan ketika mendapatkan keloid di bahagian belakang tulang rawan telinga setelah menusuk.

Piercing dan usia

Pemeriksaan di AAP News and Journals mendapati bahawa keloid dari tindikan telinga lebih normal pada anak-anak muda yang telinga mereka dicucuk setelah berusia 11 tahun. Kadar keloid selepas tindikan telinga jauh lebih rendah pada kanak-kanak di bawah usia 11 tahun. Pencipta mencadangkan agar dicucuk sebelum berusia 11 tahun, atau menjauhkan diri dari tusukan telinga sekiranya terdapat latar belakang keluarga keloid.

Apabila anda memilikinya, keloid sukar dibuang dan mempunyai kemungkinan sangat tinggi untuk berkembang semula setelah ia dikeluarkan dengan tepat. Ini kerana badan mungkin akan bertindak balas dengan cara yang salah seperti prosedur perubatan ini kerana ia tidak pernah benar-benar memulakan kecederaan.

Penyembuhan di rumah

Tidak ada penyembuhan di rumah yang ditunjukkan untuk membuang keloid setiap kali ia dibingkai. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh individu di rumah selepas kecederaan pada kulit untuk membantu mengelakkan keloid daripada membingkai atau menghadkan penampilan mereka.

Lapisan silikon atau gel

Silikon mungkin merupakan penawar parut yang paling banyak digunakan, dan terbukti dapat membantu mengatasi beberapa bekas luka dan keloid yang timbul. Silikon mempunyai kesan tidak mesra dan tidak sukar untuk digunakan.

Krim atau salap kulit yang lebat

Tinjauan di International Journal of Cosmetic ScienceTrusted Source menyatakan bahawa beberapa item kulit, misalnya, yang mengandungi lanolin atau petrolatum, mungkin berfungsi pada penampilan parut. Individu harus menggunakan krim secara rutin dan menutup parut ketika kecederaannya pulih.

Walaupun krim yang mengandungi bawang pekat atau Vitamin E digunakan secara meluas untuk parut, audit di American Family Physician dan penyelidikan dalam Dermatologic SurgeryTrusted Source melacak bahawa pelekapan ini belum ditunjukkan untuk membantu keloid.

Rawatan perubatan

Krim Tretinoin (Retin-A)

Tretinoin adalah ubat yang ditetapkan doktor yang digunakan oleh individu untuk kulit mereka. Biasanya digunakan untuk kulit pecah dan matang, ia berfungsi dengan mempercepat pergantian sel kulit secara berkala.

Audit tahun 2010 dalam Journal of Clinical and Esthetic DermatologyTrusted Source mendapati bahawa retinoid, misalnya, krim tretinoin dan isotretinoin, dapat membantu mengurangkan ukuran dan kehadiran keloid.

Cryotherapy

Cryotherapy adalah interaksi yang merangkumi pembekuan tisu secara ringkas dengan alat genggam. Sebilangan besar menjalani rawatan dengan baik, namun, beberapa kumpulan mungkin mengalami siksaan serius semasa teknik yang hilang setelah itu.

Sedikit laporan yang diedarkan dalam Journal of Cutaneous and Esthetic SurgeryTrusted Source mengesyorkan bahawa selepas beberapa ubat, cryotherapy dapat mengurangkan ukuran keloid hingga 50 peratus. Namun, penyelidikan juga menyatakan bahawa krioterapi berfungsi paling baik pada keloid sederhana yang berumur di bawah 3 tahun.

Infusi steroid

Rawatan ini telah lama digunakan pada keloid dengan beberapa pencapaian. Pemeriksaan dalam Jurnal Penyiasatan dan Praktik Perubatan menyatakan bahawa steroid yang disuntik adalah kaedah yang sesuai untuk mengurangkan ukuran dan kehadiran keloid. Audit di American Family Physician menyatakan bahawa rawatan steroid berfungsi paling baik pada keloid yang lebih segar dan apabila disertai dengan prosedur perubatan untuk menghilangkan sebahagian parut. Ia juga boleh digunakan berkaitan dengan krioterapi.

Krim Imiquimod

Krim ini digunakan untuk merawat pelbagai jenis kecederaan kulit, termasuk penyakit kulit sel dangkal. Kelihatannya berfungsi dengan luar biasa pada kulit setelah keloid dikeluarkan. Audit dalam Journal of Oral and Maxillofacial Surgery mengesan bahawa krim mengurangkan kemungkinan keloid kembali.

Terapi radiasi

Terapi yang lebih segar yang menunjukkan hasil yang menjanjikan termasuk rawatan radiasi jangka pendek, yang diberikan setelah membuang keloid dengan tepat. Beberapa pemeriksaan dalam prosedur perubatan plastik dan penulisan dermatologi menunjukkan peningkatan yang tinggi, atau mungkin peningkatan, pada parut keloid pada individu yang dirawat dengan teknik ini.

Kesimpulannya

Oleh kerana keloid sukar dirawat, sangat sesuai untuk mencari jalan mencegahnya berikutan masalah fizikal, prosedur perubatan, atau tusukan. Individu yang cenderung kepada keloid mungkin ingin menjauhi tatu dan tindikan di dalam dan luar. Sekiranya seseorang memerlukan prosedur perubatan dalam keadaan apa pun, mereka harus membuat doktor rawatan utama mereka memperhatikan apa-apa pengalaman keloid sehingga pencegahan dapat dimulai sebelum prosedur perubatan berlangsung lama.

Walaupun keloid tidak menimbulkan bahaya kesejahteraan, mereka boleh membahayakan secara ikhlas dan intelektual. Beberapa ubat boleh diakses, namun tidak ada satu rawatan yang berfungsi untuk semua. Individu harus memeriksa alternatif pengosongan keloid dengan PCP mereka dan memutuskan rancangan permainan terbaik yang akan diambil.

Soalan Lazim

1. Apa yang tidak boleh anda lakukan dengan keloid?

Sekiranya anda umumnya mendapat keloid, sangat sesuai untuk menjauhi tindikan badan, tatu, atau prosedur perubatan yang tidak perlu anda ganggu. Keloid boleh berkembang selepas kaedah ini. Untuk mencegah keloid setelah cedera kulit ringan, mulailah segera merawatnya. Ini dapat membantunya dalam memperbaiki dan dengan parut yang kurang.

2. Bolehkah saya memotong keloid sendiri?

Tidak ada pendekatan bukti bodoh untuk membuang keloid. Struktur keloid kerana reaksi penyembuhan berlebihan pada individu tertentu, terutama yang mempunyai warna lebih besar pada kulit mereka. Doktor yang menetapkan ubat dan teknik di pejabat mungkin mempunyai pilihan untuk menangani kehadiran keloid.

3. Krim apa yang baik untuk keloid?

Krim 5% Imiquimod (Aldara), pengubah reaksi tahan yang memperbaiki penyembuhan, juga telah digunakan untuk membantu pengulangan keloid berulang setelah pengekstrakan yang teliti. Krim ini digunakan pada waktu malam pengganti kira-kira dua bulan selepas prosedur perubatan.

4. Apa yang ada di dalam keloid?

Parut terdiri daripada 'tisu penghubung', filamen seperti tulang rawan yang disimpan di kulit oleh fibroblas untuk menahan kecederaan. Dengan keloid, fibroblast terus meningkat walaupun kecederaan diisi. Sepanjang masa ini, keloid memproyeksikan bahagian luar kulit dan struktur bukit parut yang besar.

5. Bolehkah saya mengeluarkan benjolan yang menusuk?

Adakah saya akan dapat mengetuk hidung saya? TIADA. Dengan keloid dan granuloma, tidak ada apa-apa untuk melompat keluar dari ketukan anda. Lebih-lebih lagi, dengan pustula, kerana anda percaya bahawa anda adalah tangan sentuhan pada munculnya jerawat, tidak bermaksud anda harus mengeluarkan pustula pada tindik anda.

6. Bolehkah anda membuang keloid secara kekal?

Keloid dapat diatasi, jadi ia hanyalah syarat yang perlu anda jalani. Terapi ini merangkumi sinaran dangkal dan sangat berkesan untuk menghilangkan parut keloid. Pengusiran keloid dengan SRT-100TM mempunyai kadar kemenangan yang melebihi 90%.

7. Adakah kepingan silikon berfungsi pada keloid?

Dalam pemeriksaan ini, rawatan dengan kepingan silikon kulit menunjukkan peningkatan kritikal untuk kedua-dua parut hipertrofik dan keloid. Hasil terbaik dicapai ketika kepingan silikon digunakan seperti empat jam sehari. pengurusan parut dan penghindaran parut adalah amalan harian yang besar.

8. Seperti apa keloid?

Keloid dibesarkan dan kelihatan berkilau dan berkubah dibentuk, berubah dari warna merah jambu ke merah. Beberapa keloid menjadi sangat besar dan tidak menarik. Selain menimbulkan masalah pemulihan, parut yang kaya ini secara amnya akan jengkel, lembut, atau sukar disentuh.

9. Bolehkah minyak kelapa membantu keloid?

Lemak tak jenuh Omega-3 dan penambah sel dalam minyak kelapa telah ditunjukkan untuk menghalang tisu parut keloid dan memperbaiki kulit. Oleh kerana minyak kelapa sangat memikat pada kulit, ia membentuk rutin yang sangat diperlukan untuk membantu mengurangkan parut.

10. Apa yang anda pakai pada benjolan yang menusuk?

Susunan garam laut adalah kaedah khas untuk menjaga tusukan tetap bersih, membantunya memperbaiki, dan mengurangkan pertumbuhan yang mungkin menyebabkan ketukan yang tidak menarik. Seseorang boleh memecahkan ⅛ hingga ¼ satu sendok teh garam laut dalam 1 cawan air halus atau ditapis, mencuci penembusan dengan susunan, kemudian, pada saat itu, lap dengan lembut

11. Sekiranya saya mempunyai keloid?

Walaupun anda mungkin perlu, anda tidak boleh menghilangkan permata anda sehingga petunjuk anda menggigit debu. Sekiranya anda mengeluarkan perhiasan anda sementara petunjuk ada, ia mungkin mendidih. Sekiranya anda tidak menemui petunjuk serius, anda mungkin mempunyai pilihan untuk menggunakan strategi yang menyertainya untuk merawat ketukan ligamen anda di rumah.

12. Adakah Bio-Oil Baik untuk keloid?

Bio-Oil berfungsi paling baik pada parut yang berusia di bawah tiga tahun, seperti di laman item. Minyaknya terbaik apabila digunakan pada parut bukan keloid. Parut keloid atau parut hipertrofik mungkin memerlukan terapi yang lebih sengit daripada Bio-Oil. Makhluk menganggap menunjukkan bahawa minyak lavender juga mempunyai sifat penyembuhan luka.

Ubat gigi pada keloid:

Ahli dermatologi mengatakan bahawa jangan sekali-kali menggunakan ubat gigi pada keloid. Seperti yang anda ketahui keloid adalah parut yang timbul dan kulit menjadi keras . Ubat gigi juga keras dan menjadi kaku pada kulit. Jadi, ubat gigi tidak akan mempengaruhi keloid. Anda boleh menggunakan ubat rumah untuk tujuan penyembuhan keloid .

Keloid:

Ia adalah parut yang timbul . Mereka membuat selepas kecederaan. Kadang kala, semasa proses penyembuhan tisu parut bertambah dan membentuk kulit licin dan keras, yang kita kenal sebagai keloid. Ia tidak biasa. Mereka boleh tumbuh dengan jumlah yang lebih besar daripada parut asal. Mereka boleh mempengaruhi mana-mana bahagian badan tetapi kebanyakannya tumbuh di cuping telinga, dada, pipi dan bahu.

Rakyat Afrika dan Amerika lebih terpengaruh dengan mereka. Sebilangan besar sebelum usia 30 tahun anda kebanyakannya boleh dipengaruhi oleh mereka. Semasa mengandung mereka juga boleh memberi kesan kepada anda.

Gejala:

Mereka memerlukan masa hingga berbulan - bulan atau bertahun-tahun untuk berkembang setelah mengalami sebarang jenis kecederaan. Anda merasakan perubahan mendadak pada kulit anda seperti:

1: warna kulit menjadi merah atau merah jambu

2: bahagian kulit yang dibangkitkan

3: anda dapat melihat bekas tampalan yang jelas pada kulit.

4: Mereka gatal .

5: tumbuh dengan perlahan.

Kerana ia gatal sehingga tidak membahayakan kesihatan anda. Tetapi anda mungkin merasa gatal, tidak selesa setiap kali pakaian atau apa sahaja menyentuh keloid.

Punca keloid:

Keloid boleh berlaku selepas kecederaan seperti luka, pembedahan dan luka bakar. Walaupun anda mendapat tatu, ia juga boleh menyebabkan keloid.

Sekiranya anda mendapat tatu , ada peluang untuk mengembangkannya.

Sekiranya anda mendapat cacar air, mereka mungkin menyebabkan keloid.

Semua orang mempunyai peluang yang sama untuk mendapatkan Keloid tetapi orang-orang dengan nada yang lebih gelap sedikit lebih terjejas.

Secara genetik:

jika salah satu atau kedua ibu bapa anda menghidap keloid maka ia akan diteruskan secara genetik ke arah anda.

Ringkasan:

Rawatan keloid dengan ubat gigi tidak berguna. Keloid adalah parut keras yang boleh muncul selepas pembedahan . Ia tidak dapat dirawat sepenuhnya tetapi dapat diminimumkan. Setiap jenis parut boleh berubah menjadi keloid. Ia akan tumbuh dengan perlahan .

Keloid adalah parut hipertrofik?

Tiada keloid bukan parut hipertrofik . Ramai orang bingung bagaimana membezakan antara mereka berdua. Mari kita perhatikan ciri-ciri parut keloid dan hipertrofik yang akan membuat anda mudah membezakannya

Keloid dan parut hipertrofik

Keloid mesti berwarna merah dan merah jambu sementara parut hipertrofik berwarna merah jambu dan coklat. keloid berukuran lebih besar dan parut hipertrofik lebih kecil ukuran keloid tidak boleh menyebabkan kesakitan apa pun dan parut hipertrofik boleh menyebabkan kesakitan Keloid tidak dapat sembuh sementara parut hipertrofik dapat sembuh dengan berlalunya masa keloid dapat muncul sebagai parut yang timbul sementara parut hipertrofik adalah keloid parut rata boleh mempengaruhi kira-kira 10% orang dan tidak biasa dan parut hipertrofik adalah yang paling biasa

Faktor risiko keloid:

Faktor-faktor risiko penerangan
Mengandung mempengaruhi pada kanak-kanak
Kulit gelap kulit menjadi gelap dan kotor
Sejarah sekiranya ibu bapa anda menghidap keloid

Soalan Lazim:

Terdapat beberapa soalan yang berkaitan dengan topik kami adalah:

1: Bolehkah keloid berkembang selepas menindik telinga?

Ya, keloid boleh berkembang. Jangan sekali-kali memakai anting-anting logam setelah menindik telinga kerana boleh menyebabkan pembentukan keloid di bahagian belakang udara. Begitu banyak orang menyarankan untuk memakai anting-anting bukan logam setelah menindik telinga. Kerana mereka dapat mengurangkan risiko terkena keloid. Atau anda boleh menggunakan minyak selepas menindik telinga di telinga. Sebahagian besarnya jika anda melakukan tindik telinga setelah berusia 11 tahun, mereka mungkin mempunyai peluang lebih besar untuk mengembangkan keloid.

Sebilangan besar pakar kulit menunjukkan bahawa anda mungkin mengelakkan tindikan telinga setelah berumur 11 tahun atau jika anda mempunyai sejarah genetik keloid. Kerana jika mereka pernah berkembang, sangat sukar untuk menyingkirkan mereka. Walaupun selepas pembedahan dikeluarkan, mereka dapat menghasilkan semula kerana badan bertindak balas dengan cara yang sama seperti yang mereka lakukan pada kali pertama.

2: Bolehkah kita melakukan pembedahan untuk menyembuhkan keloid?

Sekiranya keloid tumbuh terlalu besar maka anda boleh membuangnya secara pembedahan . Tetapi tidak semuanya berkesan kerana kemungkinan selepas pembedahan sangat tinggi sehingga keloid muncul lagi.

Rawatan tekanan:

Selepas pembedahan, anda mesti memberi tekanan pada bahagian yang akan mengurangkan aliran darah. Ini dapat menurunkan peluang pengembangan mereka lagi.

Pembedahan Cryosurgi :

cryosurgery sedikit berkesan . Oleh itu kita membekukan keloid dengan cecair atau bahan kimia. Dan doktor juga boleh mencadangkan beberapa suntikan untuk mencegah keradangan selepas pembedahan dan untuk mengurangkan risiko pembentukan keloid lagi.

Kepingan atau gel silikon:

Anda juga boleh memakai gel silikon atau kepingan untuk mengurangkan penampilannya. Mereka dapat membantu meratakan parut atau keloid.

3: Bolehkah kita mengeluarkan keloid?

Keloid bukan jerawat . Oleh itu, anda tidak akan memaparkannya seperti jerawat. Tetapi jika anda melakukannya, ia boleh menyebabkan kerosakan pada kulit anda dan menjadi lebih besar. Atau juga boleh menyebabkan jangkitan .

4: Bolehkah kita melakukan rawatan rumah untuk menyembuhkan keloid?

Ubat di rumah tidak dapat menyembuhkan keloid sepenuhnya. Tetapi membantu dalam mengurangkan kesannya.

Anda boleh menggunakan lemon untuk menyembuhkan keloid. Anda boleh menggunakan jus lemon di atas parut dan biarkan selama setengah jam. Kemudian basuh dengan air suam. Mereka pasti dapat membantu anda memperbaiki tekstur dan warna kulit anda.

Anda menaiki gel aloe Vera untuk menyembuhkannya. Kerana, gel lidah buaya melembutkan kulit anda dan melembapkannya sehingga sel-sel yang merosakkan cepat sembuh.

Baking soda juga digunakan untuk rawatan mereka. Mereka bukan sahaja menjadikan kulit anda licin tetapi juga mengurangkan kerengsaan dan sebarang jenis pembengkakan. Anda boleh menggunakan baking soda dua kali seminggu. Anda dapat hasil yang lebih baik dalam sebulan.

Perkara lain untuk menyembuhkan keloid adalah Vaseline . Setelah mengalami sebarang kecederaan, semasa proses penyembuhan anda boleh menggunakan lapisan Vaseline pada parut anda dapat menurunkan kemungkinan pembentukan keloid.

5: Aspirin berguna?

Anda juga boleh menggunakan tablet aspirin pada keloid. Kerana ia dapat mengelakkan sel yang mempromosikan parut masuk ke dalam keloid. Mereka boleh berguna dalam mengurangkan pigmentasi dan ukuran keloid.

Anda boleh menggunakannya dengan menghancurkan meja dan membuat serbuk. Kemudian campurkan air dan buat pes. Kemudian sapukan di laman keloid dan biarkan selama satu hingga dua jam. Ulangi setiap hari untuk mendapatkan hasil yang lebih baik dalam masa yang singkat.

6: Hidup dengan keloid ??

Kerana ia tidak berbahaya bagi tubuh anda. Tetapi penampilan mereka boleh mengganggu anda. Sekiranya mereka muncul di wajah anda, anda mungkin merasa malu mengenainya. Rawatan ada tetapi ia tidak akan menyembuhkannya sepenuhnya. Hanya mengurangkan kesan dan penampilan mereka. teks yang kuat.

Kesimpulan:

Seperti yang kita ketahui bahawa keloid adalah parut hipertrofik. Ia tidak dapat dirawat sepenuhnya tetapi boleh menjadi minimum . Kita boleh membuangnya secara pembedahan tetapi tidak bermanfaat kerana parut pembedahan boleh berubah menjadi keloid. Oleh itu, kita dapat meminimumkannya dengan menggunakan beberapa rawatan di rumah. Ia tidak berbahaya bagi badan kita. Tetapi sebilangan orang berpendapat bahawa ia dapat mengurangkan kesannya. Sekiranya kita menggunakan ubat gigi pada keloid, ia tidak akan bermanfaat .

Artikel Berkaitan:

Ubat Gigi Pada Keloid

Bolehkah ubat gigi menghilangkan keloid? ^

Rakan saya mempunyai lubang di perutnya dan sekarang dia mempunyai keloid. Saya tertanya-tanya jika ubat gigi boleh menyembuhkan keloid. Saya tidak tahu jawapannya, tetapi saya cuba mendapatkan salah satu daripada anda.

Tidak, ubat gigi baik untuk LES kerana melekat pada permukaan kulit. Keloid secara praktikal mengetatkan kulit di bawah kulit, jadi ubat gigi tidak akan memberi kesan. Rakan saya menghidap keloid di kedua telinga kerana menindik telinga (sangat teruk) dan terpaksa dikeluarkan melalui pembedahan.

Tidak, anda tidak boleh, tetapi saya membuang keloid dengan baking soda dan minyak jarak aspirin dan jus lemon.

Dan ketika saya pulih seperti ini, saya menggunakan ubat gigi kerana noda saya lebih lembut sekarang dan apabila saya menggunakan ubat gigi pada kulit, ia akan hilang.

Ubat Gigi Pada Keloid

Aspirin pada keloid

Tinjauan 2013 dan kajian 2015 menunjukkan bahawa penggunaan tablet aspirin secara topikal dapat membantu merawat keloid. Kajian menunjukkan bahawa aspirin menghalang sel-sel yang mempromosikan parut memasuki laman keloid ketika digunakan. Dengan cara ini, ukuran pigmentasi dan keloid dikurangkan.

Minyak kastor untuk keloid

Minyak kastor mempunyai keupayaan untuk menembusi jauh ke dalam kulit dan perlahan-lahan memecahkan tisu parut. Dalam sel kulit yang sihat, ia membantu meningkatkan peredaran dan membuang toksin. Untuk merawat keloid, rendam sehelai kain bersih dalam minyak jarak dan tekan ke keloid selama satu atau dua jam setiap hari.

Bagaimana cara menghilangkan keloid dengan aspirin?

Inilah cara anda merawat keloid:

:point_right: Hancurkan 3-4 tablet aspirin.

:point_right: Campurkan dengan air secukupnya untuk membentuk pes.

:point_right: Sapukan pada keloid dan kawasan sakit. Biarkan selama 1-2 jam dan kemudian bilas.

:point_right: Ulangi sekali sehari sehingga anda mendapat hasil yang anda mahukan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S: Seberapa cepat anda mengecilkan keloid?

:white_check_mark: Rawatannya adalah seperti berikut:

:white_check_mark: Pukulan kortikosteroid. Suntikan ubat ini membantu mengurangkan parut.

:white_check_mark: Bekukan parut. Disebut cryotherapy, ia boleh digunakan untuk mengurangkan kekerasan dan ukuran keloid.

:white_check_mark: Pakai kepingan silikon atau gel pada parut.

:white_check_mark: Rawatan laser.

:white_check_mark: Eksisi pembedahan.

:white_check_mark: Rawatan tekanan.

S: Bagaimana cara menghilangkan keloid semalaman?

Buat pes dengan 1 sudu teh baking soda dan 3 sudu teh hidrogen peroksida dan air dan sapukan ke tisu parut keloid dan biarkan selama 20 minit. Bilas dengan air.

S: Apa yang tidak boleh dilakukan dengan keloid?

Sekiranya anda cenderung mendapat keloid, lebih baik mengelakkan tindikan, tatu, atau pembedahan yang tidak anda perlukan. Keloid boleh berkembang selepas prosedur ini. Untuk mengelakkan keloid setelah cedera kulit ringan, mulailah segera merawatnya. Ini dapat membantunya sembuh dengan lebih cepat dan kurang parut.

Q: Adakah Minyak Pokok Teh Membantu Keloid?

Minyak pokok teh juga dapat menghilangkan kemerahan dan kerengsaan di sekitar tindikan. Mengecilkan papula, pustula dan rabung lain. Menghalang pembentukan keloid dan tisu parut yang lain.

Q: Krim mana yang bagus untuk keloid?

Krim 5% Imiquimod (Aldara), pengubah tindak balas imun yang meningkatkan penyembuhan luka, juga telah digunakan untuk membantu mencegah kekambuhan keloid setelah pembedahan dilakukan. Krim ini digunakan setiap malam selama lapan minggu selepas pembedahan.

Q: Apa yang ada di dalam keloid?

Parut terdiri dari "tisu penghubung," yang merupakan serat seperti tulang rawan yang disimpan di kulit oleh fibroblas untuk menjaga agar luka ditutup. Pada keloid, fibroblas terus berkembang biak walaupun luka diisi. Oleh itu, keloid menonjol dari permukaan kulit dan membentuk timbunan tisu parut yang besar.

Q: Adakah keloid kekal?

Keloid sangat sukar untuk dihilangkan. Walaupun berjaya dihapuskan, ia cenderung muncul semula pada akhirnya. Sebilangan besar pakar dermatologi mengesyorkan kombinasi rawatan yang berbeza untuk hasil jangka panjang.

Q: Bolehkah minyak kelapa menyembuhkan keloid?

Ia juga difikirkan untuk merangsang pengeluaran kolagen dan membantu mengurangkan parut, garis halus dan kedutan. Untuk menggunakan minyak kelapa, urut parut 2-4 kali sehari selama kira-kira 10 minit dan biarkan kulit menyerap minyak sekurang-kurangnya 1 jam.

Kesimpulannya

Ubat gigi baik untuk LES kerana melekat pada permukaan kulit. Keloid adalah kulit keras yang berada tepat di bawah kulit, jadi ubat gigi tidak akan memberi kesan. Rakan saya menghidap keloid di kedua telinga kerana menindik telinga (sangat teruk) dan terpaksa dikeluarkan melalui pembedahan.

Bagaimana anda menyingkirkan keloid?

Parut terdapat dalam pelbagai tekstur, warna, dan ukuran. Dengan berlalunya masa, banyak parut menjadi lebih kecil, lebih halus, dan kurang jelas. Namun, untuk kira-kira 10% populasi, trauma ringan bahkan dapat menyebabkan bekas luka yang besar, tinggi, dan berwarna gelap. Mereka melepasi kecederaan kulit awal dan mungkin terus berkembang dari masa ke masa. Keloid adalah nama untuk parut ini.

Fakta cepat mengenai keloid

Keloid boleh mengganggu kerana penampilannya, terutama jika ia muncul di wajah, leher, atau tangan. Tidak ada kaedah yang dijamin untuk menghilangkan keloid. Pada orang tertentu, terutama yang berkulit gelap, keloid terjadi akibat tindak balas penyembuhan yang terlalu agresif. Keloid dapat diperbaiki dengan penggunaan ubat preskripsi dan prosedur di pejabat.

Mengapa keloid menjadi masalah?

parut keloid di lengan

Keloid tidak menarik, tetapi juga boleh menyebabkan masalah yang bukan hanya kosmetik. Keloid yang berdekatan dengan sendi, seperti lutut atau pergelangan kaki, boleh menyebabkan rasa tidak selesa, sesak, dan jarak pergerakan yang berpotensi dikurangkan. Peregangan kulit yang berlebihan boleh menyebabkan gatal, dan keloid, kerana ukurannya yang meningkat, cenderung menggosok pakaian, menimbulkan kerengsaan. Keloid, seperti parut, boleh menyakitkan.

# # Sebab

Tindak balas kulit yang berlebihan terhadap kecederaan menyebabkan keloid tumbuh. Keloid boleh berkembang walaupun sedikit sayatan. Keloid boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk: Potongan atau tusukan, seperti yang disebabkan oleh luka bakar bercukur. Luka akibat pembedahan. Gigitan oleh serangga. Jerawat, misalnya, adalah keadaan kulit. Cacar air atau penyakit kulit lain yang meninggalkan parut. Piercing atau tatu. Sebilangan keloid muncul tanpa sebab yang jelas.

Keloid dan tindikan

Selepas menindik, keloid adalah perkara biasa. Tidak jelas sama ada ia berlaku lebih kerap selepas tindikan daripada kecederaan kulit yang lain. Mereka lebih biasa pada cuping telinga daripada pada bahagian badan yang lain, namun ini mungkin disebabkan oleh populariti tindikan cuping telinga. Walaupun tidak selalu dapat mencegah keloid, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan peluang anda mendapatkannya.

Gunakan bahagian belakang anting-anting bukan logam

Sebab mengapa keloid berlaku lebih kerap di bahagian belakang cuping telinga setelah menindik telinga disiasat dalam kajian yang diterbitkan dalam Australasian Journal of Dermatology Trusted Source. Anting-anting dengan punggung logam didapati lebih cenderung menyebabkan keloid di bahagian belakang cuping telinga. Hasilnya, mereka mengesyorkan agar bahagian belakang anting-anting bukan logam digunakan untuk mengelakkan risiko terkena keloid.

Piercing dan usia

Keloid dari tindikan telinga lebih sering terjadi pada anak-anak yang telinga mereka dicucuk setelah mereka berusia 11 tahun, menurut satu penyelidikan yang diterbitkan dalam AAP News & Journals. Keloid berikutan menindik telinga pada dasarnya kurang biasa pada kanak-kanak di bawah usia 11 tahun. Menurut penulis, menindik telinga harus dilakukan sebelum usia 11 tahun atau dielakkan sekiranya terdapat riwayat keluarga keloid.

# Remedi #home

Keloid tidak dapat dikeluarkan menggunakan ubat rumah setelah ia terbentuk. Walau bagaimanapun, selepas kecederaan kulit, ada beberapa perkara yang mungkin dilakukan orang di rumah untuk membantu mencegah keloid terbentuk atau mengurangkan penampilannya.

Lapisan silikon atau gel

Silikon adalah salah satu rawatan parut yang paling popular, dan terbukti dapat mengurangkan saiz beberapa bekas luka yang timbul dan keloid. Silikon mempunyai risiko kesan sampingan yang rendah dan mudah digunakan. Pembedahan Plastik Estetik dan Jurnal Sumber Bedah Kutaneus dan Pembedahan Estetik kedua-duanya menerbitkan ulasan yang mengesahkan bahawa menggunakan lapisan atau gel silikon seperti yang diarahkan boleh menjadi teknik yang berkesan untuk mengurangkan.

Krim atau losyen kulit yang berat

Menurut kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Cosmetic Science Trusted Source, beberapa krim kulit, seperti yang mengandungi lanolin atau petrolatum, dapat membantu meningkatkan penampilan parut. Semasa luka sembuh, orang harus menggunakan krim setiap hari dan menutup parut. Walaupun terdapat penggunaan rawatan parut yang meluas yang mengandungi ekstrak bawang atau Vitamin E, satu kajian di American Family Physician dan sebuah kajian.

Rawatan perubatan

Krim Tretinoin (Retin-A)

doktor yang melakukan cryotherapy di bahu lelaki Kongsi di Pinterest

Tretinoin adalah ubat preskripsi topikal yang digunakan untuk merawat jerawat. Ia berfungsi dengan mempercepat pergantian sel semula jadi kulit, dan biasanya digunakan untuk jerawat dan penuaan. Retinoid, seperti krim tretinoin dan isotretinoin, dapat membantu mengurangkan ukuran dan penampilan keloid, menurut kajian 2010 yang diterbitkan dalam Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology Trusted Source.

Cryotherapy

Cryotherapy adalah proses yang melibatkan pembekuan tisu buat sementara waktu dengan alat genggam. Sebilangan besar orang mentolerir terapi dengan baik, tetapi sebilangan orang mungkin mengalami kesakitan yang teruk semasa prosedur yang berlaku selepas itu. Satu kajian kecil yang diterbitkan dalam Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery * Trusted Source menunjukkan bahawa setelah beberapa rawatan, cryotherapy dapat mengurangkan ukuran keloid hingga 50 peratus. Tetapi, kajian itu juga menyatakan bahawa krioterapi berfungsi paling baik pada keloid kecil yang berumur kurang dari 3 tahun.

Suntikan steroid

Teknik ini telah digunakan untuk merawat keloid dengan beberapa kejayaan selama bertahun-tahun. Steroid yang disuntik adalah teknik yang berkesan untuk mengurangkan ukuran dan penampilan keloid, menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Medical Investigations and Practice. Menurut kajian yang diterbitkan dalam American Family Physician, ubat steroid berfungsi paling baik pada keloid yang lebih baru dan apabila digunakan bersamaan dengan pembedahan untuk menghilangkan bahagian parut. Mungkin juga salah satu daripada kita. Pernahkah anda memerhatikan bagaimana parut kecil, kenangan kecelakaan masa lalu, dapat berubah menjadi sesuatu yang agak tidak menyenangkan dan tidak sedap dipandang, membuat anda bingung bagaimana ini berlaku? Keloid adalah nama untuk tisu parut yang tidak sedap dipandang. Keloid adalah pertumbuhan tisu berserat yang terbentuk dan tumbuh di atas parut setelah luka, luka bakar, tusukan, atau cacat. Keloid disebabkan oleh perubahan pada isyarat selular yang mengawal percambahan dan keradangan di tempat luka, yang menghalang penyembuhan yang sesuai. Keloid boleh menyerang orang dari semua warna kulit, tetapi ia lebih biasa pada orang dengan kulit yang lebih gelap. Orang yang mempunyai gen yang rosak dikenali sebagai gen NEDD4 mungkin lebih cenderung kepada pembentukan keloid atau bahkan psoriasis dalam beberapa keadaan. .Pembedahan tidak dapat diterima dalam kes keloid, tidak seperti kulit, kerana memotongnya akan menghasilkan jisim tisu yang lebih besar. Walaupun ubat-ubatan di rumah mungkin tidak dapat sepenuhnya menghilangkan keloid, mereka akan mengurangkan ukuran, kesakitan, dan keradangan mereka dengan ketara. Oleh itu, sebelum anda berjumpa dengan pakar dermatologi, pertimbangkan beberapa terapi semula jadi kos rendah untuk menenangkan kulit anda.

ubat rumah keloid

Soalan Lazim

Bagaimana anda mengecutkan keloid dengan pantas?

Rawatan merangkumi yang berikut:

 1. Tembakan kortikosteroid. Ubat dalam tembakan ini membantu mengecilkan parut.
 2. Membekukan parut. Disebut cryotherapy, ini boleh digunakan untuk mengurangkan kekerasan dan ukuran keloid.
 3. Memakai kepingan silikon atau gel di atas parut.
 4. Terapi laser.
 5. Pembuangan pembedahan.
 6. Rawatan tekanan.

Apa yang tidak boleh anda lakukan dengan keloid?

Sekiranya anda terdedah kepada keloid, lebih baik mengelakkan tindikan badan, tatu, dan pembedahan yang tidak perlu. Prosedur ini boleh menyebabkan keloid berkembang biak. Selepas kerosakan kulit yang kecil, mulailah segera merawatnya untuk mengelakkan keloid. Ini dapat mempercepat proses penyembuhan dan mengurangkan parut.

Apa yang boleh saya letakkan di benjolan keloid?

Merendam dalam garam atau garam laut menghilangkan mikroorganisma berbahaya yang mungkin menyebabkan jangkitan. Mereka membantu membersihkan sel dan puing-puing lain yang mengembangkan keloid di sekitar tindik. Anda boleh menghasilkan garam sendiri dengan garam laut jika anda tidak mahu membelinya.

Bolehkah anda membuang keloid?

Menggosok parut dengan lembut telah dijumpai untuk memecahkan tisu parut ketika ia terbentuk, menurut penyelidikan. Ia juga dapat membantu mencegah pembentukan parut atau keloid hipertrofik berikutan kemalangan.

Kesimpulannya

ACV adalah astringen dan pengelupasan semula jadi dengan banyak kelebihan kesihatan. Ia menjadikan sel-sel mempromosikan parut keluar dari laman keloid sambil juga mengurangkan warna dan ukuran keloid. Ia juga merendahkan edoema dan menenangkan kulit sensitif. Dengan menggunakan bola kapas, letakkan ACV pada keloid setelah mencairkannya dengan sedikit air. Biarkan selama 30 minit sebelum membilasnya. Gel ajaib dari daun aloe adalah jawapan mutlak untuk hampir semua masalah kulit, berkat ciri-ciri anti-radang dan menenangkannya. Sangat penting dalam mengurangkan ukuran keloid, serta mengurangkan ketidakselesaan, keradangan, dan membantu memperbaiki tisu parut. Sapukan gel segar terus dari daun ke tisu parut yang sakit dan biarkan selama sekurang-kurangnya satu jam. Kelimpahan flavonoid dan kualiti antioksidan sayuran sederhana ini telah digunakan untuk menyembuhkan parut dan noda sejak zaman kuno. Menurut laporan, jus bawang sangat baik untuk mengurangkan parut keloid dan hipertrofik. Ia juga membantu melegakan kesakitan dan keradangan sambil mempercepat proses penyembuhan. 3-4 kali sehari, sapukan jus bawang yang telah diperah terus ke keloid. Allicin komponen bioaktif sayuran akar ini mencegah percambahan fibroblast berlebihan dengan menghalang enzim tertentu memasuki kawasan ini, yang menambah penumpukan tisu dan pigmen, yang mengakibatkan parut keloid. Ia tidak hanya meningkatkan peredaran darah di kawasan yang terjejas, tetapi juga membantu dalam proses penyembuhan keloid. Minyak bawang putih mesti disapukan pada daun kelapa. Sejak zaman kuno, ciri-ciri pertumbuhan semula kulit, anti-inflamasi, dan warna kulit cendana dan mawar telah diketahui memberikan manfaat kulit yang luar biasa. Apabila digunakan secara serentak pada tisu parut, mereka berperanan penting dalam mengurangkan kerengsaan, keradangan, dan pengecutan tisu dari masa ke masa. Sapukan campuran tepung cendana tebal dan air mawar pada keropok keloid. Madu adalah alternatif yang baik untuk mengurangkan pembentukan sel di atas jaringan parut keloid kerana mempunyai ciri-ciri anti-radang dan anti-mikroba. Ia dengan berkesan meningkatkan peredaran darah dan mempercepat proses penyembuhan. Sapukan madu terus ke parut, urut selama 2-3 minit, kemudian biarkan selama 30-40 minit sebelum dibilas dengan air sejuk. Baking soda, pelelas semula jadi, bukan sahaja mengelupas dan membersihkan kulit, tetapi juga menenangkan kulit sensitif dan mengurangkan bengkak. Dalam sebulan, menggunakan baking soda dua kali seminggu akan memberikan hasil yang memuaskan. Sapukan 1 sudu besar baking soda, 3 sudu besar hidrogen peroksida, dan air pada tisu parut keloid dan biarkan selama 20 minit. Jus lemon, yang kaya akan Vitamin C dan antioksidan lain, berkesan dalam penyembuhan parut, dan dengan penggunaan berulang, tisu parut tidak hanya menyusut tetapi juga meningkatkan ukuran, tekstur, dan warna. Dengan menggunakan bola kapas lembap, oleskan jus lemon yang baru diperah, biarkan selama 30 minit, kemudian basuh dengan air suam.

Meneruskan perbincangan dari Toothpaste On Keloid :

Ubat gigi pada keloid :

Ubat gigi pada keloid :

Ahli dermatologi mengatakan bahawa jangan sekali-kali menggunakan ubat gigi pada keloid. Seperti yang anda ketahui keloid adalah parut yang timbul dan kulit menjadi keras. Ubat gigi juga keras dan menjadi kaku pada kulit. Jadi, ubat gigi tidak akan mempengaruhi keloid. Anda boleh menggunakan ubat rumah untuk tujuan penyembuhan keloid.

Keloid:

Ia adalah parut yang timbul. Mereka membuat selepas kecederaan. Kadang kala, semasa proses penyembuhan tisu parut bertambah dan membentuk kulit licin dan keras, yang kita kenal sebagai keloid. Ia tidak biasa. Mereka boleh tumbuh dengan jumlah yang lebih besar daripada parut asal. Mereka boleh mempengaruhi mana-mana bahagian badan tetapi kebanyakannya tumbuh di cuping telinga, dada, pipi dan bahu.

Rakyat Afrika dan Amerika lebih terpengaruh dengan mereka. Sebilangan besar sebelum usia 30 tahun anda kebanyakannya boleh dipengaruhi oleh mereka. Semasa mengandung mereka juga boleh memberi kesan kepada anda.

Gejala:

Mereka memerlukan masa hingga berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk berkembang setelah mengalami sebarang jenis kecederaan. Anda merasakan perubahan mendadak pada kulit anda seperti:

1: warna kulit menjadi merah atau merah jambu

2: bahagian kulit yang dibangkitkan

3: anda dapat melihat bekas tampalan yang jelas pada kulit.

4: Mereka gatal.

5: tumbuh dengan perlahan.

Kerana ia gatal sehingga tidak membahayakan kesihatan anda. Tetapi anda mungkin merasa gatal, tidak selesa setiap kali pakaian atau apa sahaja menyentuh keloid.

Punca keloid:

Keloid boleh berlaku selepas kecederaan seperti luka, pembedahan dan luka bakar. Walaupun anda mendapat tatu, ia juga boleh menyebabkan keloid.

Sekiranya anda mendapat tatu, ada peluang untuk mengembangkannya.

Sekiranya anda mendapat cacar air, mereka mungkin menyebabkan keloid.

Semua orang mempunyai peluang yang sama untuk mendapatkan Keloid tetapi orang-orang dengan nada yang lebih gelap sedikit lebih terjejas.

Secara genetik: jika salah satu atau kedua ibu bapa anda menghidap keloid maka ia akan diteruskan secara genetik ke arah anda.

Bolehkah keloid berkembang selepas menindik telinga?

Ya, keloid boleh berkembang. Jangan sekali-kali memakai anting-anting logam setelah menindik telinga kerana boleh menyebabkan pembentukan keloid di bahagian belakang udara. Begitu banyak orang mencadangkan untuk memakai anting-anting bukan logam setelah menindik telinga. Kerana mereka dapat mengurangkan risiko terkena keloid. Atau anda boleh menggunakan minyak selepas menindik telinga di telinga. Sebahagian besarnya jika anda melakukan tindik telinga setelah berusia 11 tahun, mereka mungkin mempunyai peluang lebih besar untuk mengembangkan keloid.

Sebilangan besar pakar kulit menunjukkan bahawa anda mungkin mengelakkan tindikan telinga setelah berumur 11 tahun atau jika anda mempunyai sejarah genetik keloid. Kerana jika mereka pernah berkembang, sangat sukar untuk menyingkirkan mereka. Walaupun selepas pembedahan dikeluarkan, mereka dapat menghasilkan semula kerana badan bertindak balas dengan cara yang sama seperti yang mereka lakukan pada kali pertama.

Keloid adalah parut hipertrofik?

Tiada keloid bukan parut hipertrofik. Ramai orang bingung bagaimana membezakan antara mereka berdua. Mari kita perhatikan ciri-ciri parut keloid dan hipertrofik yang akan membuat anda mudah membezakannya

1: keloid mesti berwarna merah dan merah jambu sementara parut hipertrofik berwarna merah jambu dan coklat.

2: keloid berukuran lebih besar dan parut hipertrofik lebih kecil

3: keloid tidak boleh menyebabkan kesakitan, sementara parut hipertrofik boleh menyebabkan kesakitan

4: Keloid tidak dapat disembuhkan tetapi parut hipertrofik dapat sembuh dengan berlalunya masa.

5: keloid boleh muncul sebagai parut yang timbul sementara parut hipertrofik adalah parut yang rata.

6: keloid boleh menyerang kira-kira 10% orang dan tidak biasa sedangkan parut hipertrofik paling biasa.

Rawatan :

anda boleh menghilangkan parut dengan:

Pembuangan pembedahan

Terapi laser

Bolehkah kita melakukan pembedahan untuk menyembuhkan keloid?

Sekiranya keloid tumbuh terlalu besar maka anda boleh membuangnya secara pembedahan. Tetapi tidak semuanya berkesan kerana kemungkinan selepas pembedahan sangat tinggi bahawa keloid muncul lagi.

Rawatan tekanan:

Selepas pembedahan, anda mesti memberi tekanan pada bahagian yang akan mengurangkan aliran darah. Ini dapat menurunkan peluang pengembangan mereka lagi.

Pembedahan Cryosurgi :

cryosurgery sedikit berkesan. Oleh itu kita membekukan keloid dengan cecair atau bahan kimia. Dan doktor juga boleh mencadangkan beberapa suntikan untuk mencegah keradangan selepas pembedahan dan untuk mengurangkan risiko pembentukan keloid lagi.

Kepingan atau gel silikon:

Anda juga boleh memakai gel silikon atau kepingan untuk mengurangkan penampilannya. Mereka dapat membantu meratakan parut atau keloid.

Soalan Lazim

Bolehkah kita mengeluarkan keloid?

Keloid bukan jerawat. Oleh itu, anda tidak akan memaparkannya seperti jerawat. Tetapi jika anda melakukannya, ia boleh menyebabkan kerosakan pada kulit anda dan menjadi lebih besar. Atau juga boleh menyebabkan jangkitan.

Bolehkah kita melakukan rawatan rumah untuk menyembuhkan keloid?

Ubat di rumah tidak dapat menyembuhkan keloid sepenuhnya. Tetapi membantu dalam mengurangkan kesannya.

Anda boleh menggunakan lemon untuk menyembuhkan keloid. Anda boleh menggunakan jus lemon di atas parut dan biarkan selama setengah jam. Kemudian basuh dengan air suam. Mereka pasti dapat membantu anda memperbaiki tekstur dan warna kulit anda.

Anda menaiki gel aloe Vera untuk menyembuhkannya. Kerana, gel lidah buaya melembutkan kulit anda dan melembapkannya sehingga sel-sel yang merosakkan cepat sembuh.

Baking soda juga digunakan untuk rawatan mereka. Mereka bukan sahaja menjadikan kulit anda licin tetapi juga mengurangkan kerengsaan dan sebarang jenis pembengkakan. Anda boleh menggunakan baking soda dua kali seminggu. Anda dapat hasil yang lebih baik dalam sebulan.

Perkara lain untuk menyembuhkan keloid adalah Vaseline. Setelah mengalami sebarang kecederaan, semasa proses penyembuhan anda boleh menggunakan lapisan Vaseline pada parut anda dapat menurunkan kemungkinan pembentukan keloid.

Aspirin berguna?

Anda juga boleh menggunakan tablet aspirin pada keloid. Kerana ia dapat mengelakkan sel yang mempromosikan parut masuk ke dalam keloid. Mereka boleh berguna dalam mengurangkan pigmentasi dan ukuran keloid.

Anda boleh menggunakannya dengan menghancurkan meja dan membuat serbuk. Kemudian campurkan air dan buat pes. Kemudian sapukan di laman keloid dan biarkan selama satu hingga dua jam. Ulangi setiap hari untuk mendapatkan hasil yang lebih baik dalam masa yang singkat.

Hidup dengan keloid ??

Kerana ia tidak berbahaya bagi tubuh anda. Tetapi penampilan mereka boleh mengganggu anda. Sekiranya mereka muncul di wajah anda, anda mungkin merasa malu mengenainya. Rawatan ada tetapi ia tidak akan menyembuhkannya sepenuhnya. Hanya mengurangkan kesan dan penampilan mereka. teks yang kuat

Ubat gigi pada keloid : Tidak, ubat gigi bermanfaat untuk LES kerana melekat pada permukaan kulit. Keloid adalah sejenis kulit keras yang wujud tepat di bawah permukaan kulit dan tidak terkena ubat gigi. Pakar dermatologi menasihatkan agar tidak menggunakan ubat gigi pada parut keloid. Keloid adalah parut yang timbul yang menyebabkan kulit mengeras. Ubat gigi juga kaku dan tidak lentur ketika bersentuhan dengan kulit. Akibatnya, ubat gigi tidak mempengaruhi pembentukan keloid. Anda boleh menggunakan ubat rumah untuk tujuan penyembuhan keloid.

:arrow_right: Apa itu keloid?

Keloid adalah pertumbuhan tisu berserat yang berkembang dan tumbuh di atas parut berikutan luka, luka bakar, tusukan, atau cacat. Mereka muncul sebagai gumpalan tisu yang berbentuk tidak teratur, keras, gatal, merah jambu dengan permukaan atas yang halus dan biasanya dianggap sebagai tumor kulit jinak. Parut keloid bersifat progresif, yang bermaksud ia tumbuh dan berkembang dengan masa.

Mereka memberi kesan yang lebih besar kepada orang-orang di Afrika dan Amerika. Sebelum berumur 30 tahun, anda lebih cenderung dipengaruhi oleh mereka. Mereka juga boleh memberi kesan kepada anda semasa anda hamil.

:arrow_right: Fakta Utama mengenai keloid:

 • Keloid boleh menjadi sumber kegelisahan kerana penampilan mereka, terutama jika mereka muncul di wajah , leher, atau tangan.

 • Tidak ada kaedah yang sempurna untuk menghilangkan keloid.

 • Pada orang tertentu, terutama yang berkulit gelap, keloid berkembang akibat reaksi penyembuhan yang terlalu agresif .

 • Keloid dapat diperbaiki dengan penggunaan ubat preskripsi dan rawatan di pejabat.

:arrow_right: Mengapa keloid menjadi masalah?

Keloid dapat menjadi jelek, tetapi mereka juga dapat menyebabkan masalah yang tidak hanya kosmetik . Keloid yang berdekatan dengan sendi , seperti lutut atau pergelangan kaki, boleh menyebabkan rasa sakit, sesak, dan pergerakan yang berpotensi dikurangkan. Peregangan kulit yang berlebihan boleh menyebabkan gatal, dan keloid, kerana ukurannya yang lebih besar, cenderung menggosok pakaian, menyebabkan kerengsaan.

Keloid, seperti bekas luka, sukar untuk sembuh. Namun, kemajuan medis dalam terapi keloid sedang dibuat, dan tampaknya tampak menjanjikan. Bagi mereka yang terdedah kepada keloid, rancangan terbaik adalah untuk mengelakkan kerosakan pada kulit, seperti tindikan, dan merawat luka dengan betul.

:small_blue_diamond: Ringkasan:

Keloid adalah peningkatan tisu parut pada kulit. Selepas luka, tusukan, luka bakar, atau cacat, mereka biasanya berkembang dan membesar. Tisu parut sesetengah orang lebih ketara dan lebih gelap daripada kulit mereka yang lain.

Apa yang Menyebabkan Keloid dan Bagaimana Anda Menghilangkannya?

Keloid disebabkan oleh perubahan pada isyarat sel yang mengatur percambahan dan keradangan di tempat luka, yang menghalang penyembuhan normal. Keloid boleh menyerang orang dari semua warna kulit , walaupun ia lebih biasa pada kulit dengan warna gelap. Orang yang mempunyai gen cacat yang dikenali sebagai gen NEDD4 mungkin lebih cenderung kepada perkembangan keloid atau bahkan menyebarkannya secara genetik kepada anak - anak mereka dalam beberapa keadaan.

:arrow_right: Bagaimana Anda Menghilangkan Keloid?

Pemotongan tidak sesuai untuk keloid, tidak seperti tanda kulit, kerana memotongnya akan menghasilkan pembentukan jisim tisu yang lebih besar. Walaupun rawatan di rumah mungkin tidak dapat menghilangkan keloid sepenuhnya, mereka akan mengurangkan saiz, ketidakselesaan, dan keradangan mereka dengan ketara. Oleh itu, sebelum anda berjumpa dengan pakar dermatologi, cubalah beberapa rawatan keloid semula jadi yang murah ini.

:black_square_button: Ringkasan:

Sebilangan orang mungkin ingin membuang keloid mereka kerana penampilannya . Mereka memberi kesan yang lebih besar kepada orang-orang di Afrika dan Amerika. Sebelum berumur 30 tahun, anda lebih cenderung dipengaruhi oleh mereka. Mereka juga boleh memberi kesan kepada anda semasa anda hamil.

:arrow_right: Keloid dan hipertrofik:

Keloid dan parut hipertrofik adalah kedua-dua keadaan kulit fibroproliferatif. Selama dekad yang lalu, penyelidikan telah meningkatkan pemahaman kita mengenai etiologi kedua-dua bekas luka, terutama fakta bahawa kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh keradangan kronik yang menghalang pembaikan kulit yang rosak atau jengkel tepat pada waktunya. Faktor risiko genetik, sistemik, dan tempatan semuanya menyumbang kepada tindak balas keradangan yang berpanjangan. Polimorfisme nukleotida tunggal adalah pemboleh ubah genetik, sedangkan hipertensi , berkaitan kehamilan dan hormon lain, dan tahap sitokin yang tidak normal adalah penyebab sistemik.

Akibatnya, parut ini sekarang dianggap dapat disembuhkan sepenuhnya. Pada masa ini, kami merasakan bahawa gabungan tiga terapi (pembedahan, radiasi, dan pita / plaster kortikosteroid harian) adalah cara yang paling dipercayai untuk mendapatkan penyembuhan penuh: pembedahan, radiasi, dan pita / plaster kortikosteroid harian.

Keloid boleh muncul di mana-mana jenis kulit, walaupun hampir selalu dikaitkan dengan:

 • orang yang mempunyai sejarah keluarga yang berkaitan dengan keloid

 • orang yang berumur di bawah 30 tahun, terutamanya remaja di usia remaja

 • wanita yang menjangkakan

 • Individu warna kulit yang lebih gelap, seperti keturunan Asia, Hispanik, atau Afrika-Amerika, lebih cenderung mengembangkan keloid daripada yang lain.

Keloid dianggap sebagai tumor jinak. Mereka tidak berubah menjadi penyakit atau menyebabkan masalah perubatan sebenar, tidak peduli seberapa menjengkelkannya.

:arrow_right: Faktor Risiko untuk Keloid

Kulit gelap Pembentukan keroid sebelum ini
Mengandung Umur 10 hingga 33 tahun
Penyembuhan luka yang tertunda Parut dari jerawat, menusuk atau cacar air

:arrow_right: Rawatan seperti biasa

Rawatan untuk parut keloid mungkin ditentukan oleh betapa parahnya anda pada parut, seberapa besar itu, dan ubat apa yang telah anda cuba. Antara kemungkinannya adalah: (2)

Penyerapan kortikosteroid. Ubat itu disuntik ke dalam parut secara langsung. Pendekatan ini sering digunakan sebagai terapi pertama, dan banyak orang melihat pengurangan ukuran parut mereka.

Pengusiran keloid dengan berhati-hati. Ini biasanya digabungkan dengan infus kortikosteroid atau rawatan lain, seperti radioterapi, untuk mencegah keloid berulang.

Pembalut yang diperbuat daripada silikon. Silikon digunakan untuk membuat kepingan gel atau pembalut yang menyebarkan keloid ke kawasan kulit yang luas. Lembaran mungkin menyusut agar sesuai dengan ruang yang lebih kecil.

Keloid dan tindikan adalah dua jenis keloid.

Selepas menindik, keloid adalah perkara biasa. Tidak jelas jika ia timbul lebih kerap selepas tindikan daripada luka kulit yang lain. Mereka lebih kerap terjadi pada tulang rawan telinga daripada pada bahagian badan yang lain , walaupun ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa tulang rawan telinga adalah lokasi yang popular untuk tindik.

Walaupun mencegah keloid tidak selalu mungkin, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan peluang anda memperoleh keloid berikutan tusukan:

:arrow_right: Ubat di rumah:

Aspirin

Kajian dari tahun 2013 dan penyelidikan dari tahun 2015

Menurut Sumber Yang Dipercayai, penggunaan tablet aspirin ke kulit dapat membantu menyembuhkan keloid. Apabila aspirin diberikan ke lokasi keloid, sel-sel yang mempromosikan bekas luka akan berhenti masuk.

Bawang putih:

Menurut laporan Dermatologi 2011 yang dipercayai, sayur-sayuran akar ini sama seperti aspirin. Ia menghalang enzim tertentu yang menyebabkan pengumpulan tisu dan pigmen memasuki lokasi. Permohonan dapat membantu mengurangkan parut dari masa ke masa.

Madu:

Madu mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu pengurangan keloid.

Bawang:

Bawang telah terbukti berkesan dalam rawatan keloid dalam beberapa ujian. Penggunaan ekstrak bawang menghalang fibroblas - sel yang membentuk tisu parut - dari menembusi kulit, menurut penyelidikan 2013.

:grey_question: Soalan Lazim:

Terdapat beberapa soalan mengenai keloid yang sering diajukan oleh orang yang berlainan adalah seperti berikut:

S1: Krim apa yang baik untuk keloid?

Bentuk krim 5% jangka panjang (Aldara), modulator tindak balas imun yang mempromosikan penyembuhan, juga telah digunakan untuk membantu mencegah keloid berulang selepas pembedahan . Krim ini digunakan pada malam bergantian selama lapan minggu selepas pembedahan.

S2: Bagaimana anda menghentikan keloid menjadi lebih teruk?

Sabun dan air harus digunakan untuk membersihkan kawasan tersebut sejurus selepas itu. Parut dapat dikurangkan dengan menjaga luka bersih ...

Sapukan kasa petrolatum steril ke kawasan yang terjejas.

Membersihkan luka dengan lembut setiap hari sehingga sembuh.

Jauhkan cahaya dari kulit yang cedera ...

Mulailah menggunakan kepingan silikon atau gel sebaik sahaja luka sembuh.

S3: Adakah mungkin membuang keloid untuk selamanya?

Keloid boleh dirawat, jadi bukan syarat anda harus hidup selamanya. Rawatan tersebut merangkumi sinaran dangkal dan cukup berkesan untuk menghilangkan parut keloid. SRT-100TM mempunyai rekod kejayaan lebih dari 90% dalam hal penyingkiran keloid.

S4: Apa yang harus anda hindari jika anda mempunyai keloid?

Sekiranya anda terdedah kepada keloid, lebih baik mengelakkan tindikan badan, tatu , dan prosedur perubatan lain yang tidak anda perlukan. Keloid boleh terbentuk akibat pelbagai prosedur. Mulailah merawat keloid secepat mungkin selepas kecederaan kulit kecil untuk mengelakkannya. Ini mungkin membantunya sembuh lebih cepat dan dengan bekas luka yang lebih sedikit.

S5: Adakah keloid kekal?

Keloid sangat sukar dikeluarkan. Mereka cenderung untuk kembali walaupun telah disingkirkan dengan berkesan. Untuk faedah jangka panjang, kebanyakan ahli dermatologi menetapkan campuran rawatan.

S6: Adakah mungkin saya mengeluarkan keloid sendiri?

Tidak ada cara yang tidak masuk akal untuk menyingkirkan keloid. Pada orang tertentu, terutama yang berkulit gelap, keloid berkembang akibat reaksi penyembuhan yang terlalu agresif . Keberadaan keloid dapat diatasi dengan menggunakan ubat-ubatan yang ditetapkan doktor dan prosedur di pejabat.

Q7: Adakah Bio-Oil bermanfaat untuk keloid?

Menurut laman web item, Bio-Oil berfungsi paling baik pada parut yang berumur kurang dari tiga tahun. Minyak berfungsi paling baik pada parut yang tidak seperti keloid. Bio-Oil mungkin tidak mencukupi untuk parut keloid atau hipertrofik, yang mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif. Makhluk itu sedang mempertimbangkan untuk membuktikan bahawa minyak lavender juga mempunyai sifat penyembuhan luka.

S8: Adakah mungkin untuk menghilangkan keloid menggunakan minyak kelapa?

Ia juga dianggap dapat membantu mengurangkan parut, garis halus, dan kedutan dengan merangsang pembentukan kolagen. Urut parut 2-4 kali sehari selama sekitar 10 minit dengan minyak kelapa dan biarkan kulit menyerap minyak sekurang-kurangnya 1 jam.

S9: Adakah Vaseline membantu keloid?

Selepas kerosakan kulit kecil, mulailah segera merawatnya untuk mengelakkan keloid. Ini dapat mempercepat proses penyembuhan dan mengurangkan parut. Rawatan kawasan dengan cadangan berikut dapat membantu mengelakkan perkembangan keloid. Sapukan sedikit lapisan jeli petroleum, seperti Vaseline, ke luka baru dan tutup dengan pembalut nonstick.

S10: Apa yang harus anda hindari jika anda mempunyai keloid?

Sebaiknya elakkan tindikan, tatu, dan pembedahan yang tidak perlu jika anda terdedah kepada keloid. Keloid boleh terbentuk akibat pelbagai prosedur. Selepas kerosakan kulit kecil, mulailah segera merawatnya untuk mengelakkan keloid. Ini dapat membantu mengurangkan parut dan mempercepat proses penyembuhan.

:small_orange_diamond: Kesimpulan:

Pakar dermatologi menasihatkan agar tidak menggunakan ubat gigi pada parut keloid. Keloid selamat dimakan. Mereka tidak boleh membahayakan kesihatan anda dengan cara apa pun. Pengaruh mereka terutamanya estetik. Ini adalah akibat dari proses proses parut semula jadi tubuh yang diperkuat.

Keloid dapat banyak dibantu dengan rawatan di rumah. Mereka dapat mengurangkan ukuran dan pewarnaan lesi, menjadikannya kurang kelihatan. Ini benar terutamanya jika anda merawat luka, tusukan, atau luka bakar dengan menggunakan rawatan di rumah dengan segera.

Artikel berkaitan:

TRAGUS KELOID

Keloid Butang Belly

menusuk sternum

Ubat Semula jadi untuk menghilangkan keloid

Keloid (parut keloid) adalah tisu parut berserat yang telah berkembang atau tumbuh melampaui kawasan yang terjejas. Luka bakar, sayatan pembedahan, trauma kimia, gigitan serangga, jerawat, calar, luka, kemalangan, tindikan badan, dan jerawat menyebabkan keloid tumbuh di dalam tisu parut.

Keloid biasanya muncul di tempat kecederaan, walaupun ia juga boleh muncul di kulit tanpa diduga. Keloid mempunyai warna dari merah jambu hingga berwarna daging, merah hingga coklat gelap. Parut adalah kejadian semula jadi yang berlaku akibat proses penyembuhan. Keloid, sebaliknya, adalah jenis parut yang lebih ketara. Keloid boleh menyebabkan gatal dan sakit pada orang tertentu. Ia boleh tumbuh dengan ukuran benjolan merah pada kulit. Keloid boleh berlaku di mana sahaja di badan, dan selalunya ia menjadi parut atipikal yang melampaui batas kecederaan asal. Berikut adalah beberapa kaedah rawatan semula jadi untuk dicuba:

1- Aspirin

Aspirin, yang digunakan untuk mengobati sakit kepala dan masalah kesehatan lainnya, juga dapat digunakan untuk menyembuhkan keloid karena mengurangi ukuran dan penampilan parut.

Untuk membentuk pes halus dan tebal, hancurkan tiga atau empat tablet aspirin dan tambahkan sedikit air.

Sapukan pasta pada parut, biarkan kering sepenuhnya, dan kemudian perlahan-lahan lap kawasan di bawah air untuk menghilangkannya.

Setelah menepuk kawasan itu kering, oleskan sedikit minyak zaitun atau minyak teh.

Lakukan ini setiap hari.

2- Cendana dan Air Mawar

Rosewater adalah toner kulit semula jadi, dan cendana mempunyai pelbagai manfaat regenerasi kulit. Mereka dapat membantu mencegah, meminimumkan, dan meringankan parut keloid ketika digunakan secara serentak.

Air rosew dan serbuk cendana dicampur bersama untuk membuat pes tebal. Anda juga boleh menambah beberapa gram hitam ke pes jika mahu. Gram hitam boleh didapati di pasar raya Asia.

Sebelum tidur, bersihkan bekas luka dengan air dan sapukan pes. Basuh kawasan ini dengan air suam pada waktu pagi.

Selama satu atau dua bulan, lakukan ini setiap hari.

3- Jus Lemon

Jus lemon tinggi antioksidan dan vitamin C, yang dapat membantu dengan pelbagai parut, termasuk keloid. Warna, tekstur, penampilan, dan kelenturan parut semuanya akan bertambah baik setelah beberapa minggu menggunakan penawar ini.

Sapukan jus lemon segar ke kawasan kulit yang menderita.

Biarkan selama 30 minit sebelum mencuci kawasan itu dengan air suam.

Ulangi proses sekurang-kurangnya sekali sehari.

4- Minyak Pokok Teh

Kesan antibakteria minyak pati pokok teh sudah terkenal. Ciri antibakteria minyak pokok teh dapat meminimumkan peluang anda mendapat jangkitan pada luka terbuka, menjadikannya kaedah pencegahan parut keloid yang berpotensi berguna.

Minyak pokok teh telah terbukti berguna dalam merawat gangguan kulit yang berkaitan dengan keradangan dalam penyelidikan yang terbatas, walaupun lebih berhasil dalam mencegah keloid ketika digunakan sebagai langkah pencegahan.

Ciri-ciri anti-radang, antimikroba, antiseptik, anti-radang, anti-virus, antijamur, dan anti-mikroba minyak pokok teh membantu mencegah jangkitan bakteria dan penyembuhan luka, serta perkembangan parut keloid.

Walaupun ada yang menyatakan bahawa penggunaan minyak pohon teh secara berterusan dapat membantu mengurangkan penampilan keloid dan menghentikan pertumbuhannya, tidak ada bukti bahawa minyak pokok teh mengurangkan keloid yang ada. Mereka yang telah mencapai kejayaan kemungkinan besar merawat keloid yang baru dibina.

Berikut adalah kaedah menggunakan minyak pokok teh untuk keloid:

Anda memerlukan 2-3 titisan minyak pati pokok dan 2-3 titisan minyak pati lavender. Campurkan sama dengan bahagian kedua-duanya (Minyak Pokok Teh dan Minyak Lavender). Sapukan ke kawasan yang terkena keloid dan biarkan selama beberapa lama (2-3 jam). Ulangi proses setiap hari.

Terdapat juga resipi kombo hebat untuk menghilangkan keloid bagi orang yang mencari sesuatu yang lebih hebat:

5- Gabungan

Campurkan 1 sudu minyak biji sawi, 1 sudu teh minyak mawar, dan 8 sudu minyak Jojoba dalam botol kecil dan goncang dengan lembut. Sapukan sedikit ke kawasan yang terjejas dan biarkan selama 15 minit untuk melihat hasilnya. Basuh dengan pembersih lembut setelah dibilas dengan air sejuk. Simpan sisa campuran di tempat yang sejuk dan gelap sehingga sebulan.

Terdapat juga krim keloid tertentu yang harus anda gunakan untuk menghilangkan keloid. Berikut adalah tindak lanjut dari itu:

Rawatan Keloid:

Penting untuk merawat keloid dari awal untuk mengelakkannya daripada berkembang ke keadaan yang lebih sukar. Walau bagaimanapun, bagi sains semasa, jawapan lengkap keloid tetap menjadi keajaiban. Pusat rawatan parut keloid Ayurveda tradisional Patanjali telah menyediakan rawatan menghilangkan parut keloid semula jadi yang telah membantu ribuan orang di seluruh dunia menyingkirkan keloid sepenuhnya.

Sangat mudah untuk memulakan rawatan parut keloid di Patanjali Ayurvedics. Setelah berunding awal dengan telefon atau internet dengan pakar, rawatan untuk parut keloid dapat dimulakan. Langkah berjaga-jaga tertentu mesti diambil sebelum dan semasa ubat, tempoh untuk memastikan penyembuhan parut keloid sepenuhnya.

Krim Pembuangan Agnijith Keloid

Keloid disembuhkan secara semula jadi menggunakan Agnijith, ubat ayurveda alternatif untuk rawatan keloid. Keloid biasanya pecah dalam kes yang teruk, melepaskan darah dan nanah. Ubat herba ini sangat baik untuk menyembuhkan luka, membuang sel ■■■■, dan mencegah puss dan darah .gnijith adalah krim antibakteria yang mudah diserap oleh kulit dan membantu meningkatkan peredaran darah kapilari. Kekuatan penyembuhan dan kemampuan Agnijith untuk mengembalikan semangat muda kulit telah mendapat pujian dan reputasi yang meluas selama bertahun-tahun.

Agnijith sangat mudah digunakan; yang harus anda lakukan hanyalah menggunakan lapisan Agnijith yang tebal ke kawasan keloid dan biarkan selama dua hingga tiga jam. Keloid harus dicuci dengan sabun ringan, dan luka harus disapu dengan kapas yang disterilkan. Simpan ubat di tempat yang sejuk dan kering. Hanya sapukan krim semasa berada pada suhu bilik.

Kesimpulannya

Berikut adalah kaedah yang telah kami bahas dalam artikel ini yang membantu menyembuhkan keloid:

1- Aspirin

2- Cendana dan Air Mawar

3- Jus Lemon

4- Minyak Pokok Teh

5- Gabungan

6- Agnijith

Soalan Lazim

1- Adakah keloid hilang?

Keloid sangat sukar dikeluarkan. Mereka cenderung berulang walaupun berjaya disingkirkan. Untuk faedah jangka panjang, kebanyakan ahli dermatologi menetapkan campuran rawatan.

2- Mengapa orang mendapat keloid?

Sebilangan besar orang mengalami parut ini akibat kecederaan kulit, seperti luka luka atau tusukan. Keloid juga boleh disebabkan oleh mendapatkan tatu atau menindik. Parut pembedahan kadang-kadang boleh berkembang menjadi keloid.

3- Bolehkah keloid menjadi barah?

Keloid bukan barah. Walau bagaimanapun, mereka boleh menjengkelkan atau tidak menyenangkan sehingga anda meminta bantuan perubatan. Keloid sering muncul semula selepas terapi. Sekiranya anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi kulit setelah ia rosak, anda boleh mengelakkan keloid terbentuk.

Ahli dermatologi mengatakan bahawa jangan sekali-kali menggunakan ubat gigi pada keloid. Seperti yang anda ketahui keloid adalah parut yang timbul dan kulitnya menjadi keras. Ubat gigi juga keras dan tidak fleksibel pada kulit. Dengan cara ini, ubat gigi tidak akan mempengaruhi keloid. Anda boleh menggunakan penyelesaian di rumah untuk alasan pemulihan keloid.

Keloid:

Ia adalah parut yang timbul. Mereka membuat selepas kecederaan. Sesekali, semasa pemulihan, tisu parut bertambah dan membentuk kulit yang licin dan keras, yang kita kenal sebagai keloid. Ia tidak normal. Jumlahnya boleh menjadi lebih besar daripada bekas luka pertama.

Mereka boleh mempengaruhi mana-mana bahagian badan tetapi secara amnya ia berkembang pada tulang rawan telinga, dada, pipi dan bahu.

Individu Afrika dan Amerika lebih dipengaruhi oleh mereka. Umumnya sebelum berumur 30 tahun anda boleh mempengaruhi mereka. Semasa mengandung mereka juga boleh memberi kesan kepada anda.

Gejala:

Mereka memerlukan masa hingga berbulan-bulan atau lama untuk mengalami kecederaan setelah mengalami kecederaan. Anda merasakan perubahan yang tidak dijangka pada kulit anda seperti:

 1. warna kulit menjadi merah atau merah jambu

 2. sekeping kulit yang dibangkitkan

 3. anda dapat melihat pembaikan yang jelas pada kulit.

 4. Mereka menyusahkan.

 5. secara beransur-ansur berkembang.

Kerana mereka menyusahkan sehingga mereka tidak akan merosakkan kesejahteraan anda. Walaupun begitu, anda mungkin merasa kesemutan, ketidakselesaan pada tahap apa pun pakaian anda atau apa sahaja yang menyentuh keloid.

Mengapa keloid menjadi masalah?

Bagaimanapun, orang yang menghidap keloid mungkin mengalami tekanan yang tidak dapat dilupakan. Keloid boleh menyebabkan kegelisahan, kesenangan, atau tahap perkembangan yang terhad sekiranya berlaku di dekat pangsi, lutut, atau kaki bawah.

 • Peregangan kulit yang tidak rasional dapat menyebabkan menggigil, dan karena ukurannya yang sangat besar, keloid cenderung menjerut pakaian, sehingga menyebabkan gangguan.

 • Seperti parut, keloid boleh menarik untuk dirawat. Walau bagaimanapun, kemajuan klinikal dibuat dalam rawatan keloid yang mungkin memberi jaminan.

 • Mencegah keloid melalui perawatan kecederaan yang sesuai dan mengelakkan kecederaan pada kulit, misalnya, menindik adalah strategi terbaik bagi orang yang cenderung mendapat keloid.

Punca

Bentuk keloid memandangkan tindak balas memutar kulit terhadap masalah sebenar. Yang pasti, walaupun luka kecil boleh menyebabkan keloid. Penjelasan yang paling terkenal di sebalik keloid termasuk:

 • memotong atau menyusup, termasuk dari bercukur

 • memakan

 • pemotongan dari operasi

 • makan menyeramkan

 • keadaan kulit, sama dengan kemerosotan kulit

 • cacar air atau pencemaran yang menyebabkan parut pada kulit

 • tatu atau tindik

Walau bagaimanapun, keloid boleh berlaku pada jenis kulit apa pun, ia pasti akan dinyatakan dalam:

 • orang-orang yang mempunyai asas keluarga keloid

 • individu yang berumur di bawah 30 tahun, terutamanya kanak-kanak yang sedang baligh

 • perempuan mengandung

 • individu dengan kulit yang lebih jerebu, sama seperti orang Asia , Hispanik, atau Afrika-Amerika, cenderung untuk mendorong keloid daripada yang lain.

 • Keloid dilihat sebagai sejenis barah altruistik. Bagaimanapun mereka boleh membuat marah, mereka tidak berubah menjadi jangkitan atau penderitaan penyakit sebenar.

Ringkasan

Ia adalah parut yang timbul. Mereka membuat selepas kecederaan. Dalam beberapa kes, semasa pemulihan, tisu parut tambahan berkembang dan membentuk kulit licin dan keras, yang kita kenal sebagai keloid. Ia tidak normal. Jumlahnya boleh menjadi lebih besar daripada bekas luka pertama.

Keloid dan tindikan

Keloid secara rutin dibuat selepas menindik . Sama ada atau tidak ia berlaku secara teratur seperti yang dapat difikirkan selepas menindik berbanding luka kulit yang lain. Mereka lebih tidak dapat dihindarkan pada ligamen telinga daripada pada beberapa bahagian tubuh, namun ini pasti dengan alasan bahawa ligamen telinga adalah kawasan biasa untuk tindikan.

Bagaimanapun, mencegah keloid tidak mungkin , mungkin ada dua atau tiga cara untuk mengatasi mengurangkan risiko mendapatkannya setelah penembusan:

Piercing dan usia

Penilaian dalam AAP News and Journals mendapati bahawa keloid dari tindikan telinga lebih biasa pada remaja yang telinga mereka dicucuk setelah berusia 11 tahun. Laju keloid selepas menindik telinga jauh lebih rendah pada kanak-kanak di bawah 11 tahun.

Pembuatnya mencadangkan agar menusuk sebelum usia 11 tahun , atau mengelakkan telinga menembus sekiranya terdapat keladi keluarga.

Pada saat anda memilikinya, keloid umumnya sukar dibuang dan mempunyai peluang tinggi untuk tumbuh semula setelah mereka dikeluarkan dengan tepat.

Ini adalah alasan bahawa badan kemungkinan besar akan bertindak balas dengan perbandingan yang memutarbelitkan operasi ini kerana tidak pernah benar-benar memulakan masalah fizikal .

Pembaikan rumah

Tidak ada pembaikan di rumah yang ditunjukkan untuk membuang keloid pada tahap apa pun yang telah digariskan. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan orang di rumah setelah kecederaan kulit untuk membantu menahan keloid daripada menguraikan atau memotong penampilan mereka.

Lapisan silikon atau gel

Silikon adalah kesan parut yang paling banyak digunakan, dan ia telah dipamerkan untuk membantu mendapatkan bekas luka keloid yang timbul. Silikon mempunyai kesan tidak menyenangkan dan tidak sukar digunakan.

Krim atau rawatan kulit yang berat

Gambaran keseluruhan dalam International Trust of Cosmetic Science Trusted Source menyatakan bahawa beberapa perkara kulit, misalnya, yang mengandungi lanolin atau petrolatum, mungkin berkaitan dengan penampilan parut. Orang harus menggunakan krim secara berkala dan menutup parut ketika kecederaannya semakin pulih.

Walaupun krim yang mengandungi bawang pekat atau Vitamin E digunakan secara komprehensif untuk bekas luka, tinjauan di American Family Physician dan pemeriksaan di Dermatologic Surgery Trusted Source mendapati bahawa pemotongan ini tidak terbukti dapat membantu dengan keloid.

Aspirin berharga?

Anda juga boleh menggunakan tablet ibuprofen pada keloid. Oleh kerana mereka dapat mencegah sel mengangkat parut masuk ke keloid. Mereka boleh bermanfaat dalam mengurangkan pigmentasi dan ukuran keloid.

Anda boleh menggunakannya dengan menghancurkan meja dan membuat serbuk . Kemudian, pada ketika itu campurkan air dan buat gam. Kemudian, pada masa itu aplikasikan di laman keloid dan menyebarkannya selama satu hingga dua jam.

Memperbaikinya setiap hari untuk meningkatkan membawa sederhana.

Bagaimana membuang keloid dengan ubat sakit kepala?

Sr. Ini adalah cara anda mengubati keloid:
1. Hancurkan 3-4 tablet ubat anti-inflamasi.
2. Campurkan dengan air secukupnya untuk membentuk gam.
3. Sapukan pada keloid dan ruang siksaan. Biarkan selama 1-2 jam dan kemudian siram.
4. Rehash sekali setiap hari sehingga anda mendapat hasil yang anda perlukan.

Ringkasan

keloid tidak menghadapi bahaya kemakmuran, mereka benar-benar tidak selamat dan mental. Beberapa ubat ada, walaupun, tidak ada satu rawatan yang berkesan untuk semua. Orang harus menganalisis pilihan keberangkatan keloid dengan PCP mereka dan memilih pelan tindakan terbaik.

Terapi perubatan

Krim Tretinoin (Retin-A)

Tretinoin adalah ubat yang disyorkan oleh pakar yang digunakan pada kulit mereka. Biasanya digunakan untuk kulit pecah dan berkembang, ia berfungsi dengan mempercepat pergantian sel kulit yang biasa.

Cryotherapy

Cryotherapy adalah hubungan yang menggabungkan pembekuan tisu secara seketika dengan alat genggam. Sejauh ini kebanyakan orang menjalani rawatan dengan baik, namun, beberapa perjumpaan mungkin mengalami penyiksaan yang tulen semasa prosedur yang hilang dari situ.

Sedikit laporan yang disampaikan dalam Journal of Cutaneous and Esthetic SurgeryTrusted Source menunjukkan bahawa selepas beberapa ubat, cryotherapy dapat mengurangkan ukuran keloid hingga 50 peratus.

Campuran steroid

Rawatan ini telah lama digunakan pada keloid dengan beberapa pencapaian. Penilaian dalam Jurnal Penyiasatan dan Praktik Perubatan dikomunikasikan bahawa steroid yang diturunkan adalah strategi yang sesuai untuk mengurangkan ukuran dan kehadiran keloid.

Tinjauan di American Family Physician menyatakan bahawa terapi steroid berfungsi paling baik pada keloid yang lebih segar dan ketika menjalani operasi untuk membunuh sebahagian parut. Ia juga boleh digunakan dengan krioterapi.

Krim Imiquimod

Krim ini digunakan untuk merawat sekumpulan luka kulit, termasuk penyakit kulit sel basal dangkal. Kelihatannya berfungsi dengan baik pada kulit setelah keloid dikeluarkan. Tinjauan dalam Journal of Oral and Maxillofacial Surgery mendapati bahawa krim mengurangkan kemungkinan keloid kembali.

Rawatan sinaran

Rawatan yang lebih segar yang menunjukkan hasil yang menjanjikan merangkumi jangka pendek terapi radiasi, yang diberikan setelah benar-benar menghilangkan keloid. Beberapa penilaian dalam operasi plastik dan penyusunan dermatologi menunjukkan kelajuan tinggi, atau berpotensi peningkatan, pada parut keloid pada orang yang dirawat dengan prosedur ini.

Ringkasan

keloid tidak menangani risiko kemakmuran, mereka sebenarnya tidak selamat dan mental. Beberapa preskripsi tersedia, walaupun, tidak ada satu rawatan yang berfungsi untuk semua. Orang harus menganalisis pilihan pembersihan keloid dengan PCP mereka dan memilih cetak biru terbaik untuk diambil.

Soalan Lazim

1. Bagaimana disarankan bagi anda untuk tidak menguruskan keloid?

Sekiranya anda mendapat keloid secara keseluruhan, sangat sesuai untuk mengelakkan tindikan badan, tatu, atau operasi yang anda tidak perlu membuang masa. Keloid boleh dibuat selepas teknik ini. Untuk menghalang keloid selepas kecederaan kulit ringan, mulailah segera merawatnya. Ini mungkin membantunya menampal dan kurang parut.

2. Adakah saya dapat membuang keloid sendiri?

Tidak ada kaedah bukti tulang kepala untuk menangani membuang keloid. Struktur keloid disebabkan oleh tindak balas retouching yang berlebihan pada orang-orang tertentu, terutama yang mempunyai teduhan kulit yang lebih penting. Ubat yang disokong oleh pakar dan prosedur di pejabat mungkin mempunyai alternatif untuk menangani kehadiran keloid.

3. Krim apa yang berguna untuk keloid?

Krim 5% Imiquimod (Aldara), pengubah tindak balas selamat yang terus berkembang, telah digunakan untuk membantu menghalang pemulihan keloid setelah pengekstrakan berhati-hati. Krim ini digunakan pada malam pengganti sekitar dua bulan selepas operasi.

4. Apa yang ada di dalam keloid?

Parut termasuk ' tisu penghubung ', ligamen seperti serat yang disimpan di kulit oleh fibroblas untuk menahan kecederaan. Dengan keloid, fibroblas terus bertambah walaupun kecederaannya diisi. Oleh itu, keloid memproyeksikan bahagian luar kulit dan membina cerun besar tisu parut.

Kesimpulannya

Oleh kerana keloid sukar dirawat, sangat sesuai untuk mencari pendekatan untuk menggagalkannya berikutan masalah, operasi, atau penembusan yang sebenarnya. Orang yang cenderung kepada keloid mungkin ingin mengelakkan tatu dan tindikan di sekitar.

Sekiranya seseorang memerlukan operasi tanpa mengira, mereka harus memberi pertimbangan penting kepada doktor mereka untuk mengetahui apa-apa susunan pertemuan keloid sehingga peneutralan dapat dimulakan dalam beberapa saat operasi.

Bagaimanapun, keloid tidak menangani risiko kemakmuran, mereka boleh merosakkan secara semula jadi dan mental. Beberapa preskripsi tersedia, bagaimanapun, tidak ada satu rawatan yang berfungsi untuk semua. Orang harus melihat pilihan keberangkatan keloid dengan PCP mereka dan memilih tindakan terbaik yang harus diambil.

Ubat gigi di Keloid tidak digalakkan secara perubatan atau sebagai ubat rumah . Keloid adalah parut besar dan timbul dengan warna yang lebih gelap dan kulit keras. Ubat gigi tidak mempengaruhi keloid ketika digunakan kerana ubat gigi menempel pada kulit dan menjadi keras juga. Sebaliknya, rawatan rumah dan rawatan perubatan yang berbeza harus dipertimbangkan.

Apa itu parut dan bagaimana ia berlaku?

Parut muncul selepas proses penyembuhan kecederaan, luka, luka bakar, atau sebab perubatan lain. Mereka mungkin berbeza tekstur, bentuk, warna atau warna bergantung pada sebab bekas luka. Beberapa bekas luka samar-samar hilang dengan berlalunya masa sementara yang lain menjadi lebih menonjol, besar, dan meningkat seiring berjalannya waktu . Penampilan dan rawatan parut bergantung pada pelbagai faktor yang merangkumi

 • Kedalaman dan ukuran kecederaan

 • Lokasi kecederaan

 • Umur pesakit

 • Jantina

 • Genetik

 • Etnik

Jenis parut

Terdapat empat jenis parut yang berbeza

Parut keloid Parut kontrak Parut hipertrofik Parut jerawat
melangkaui kecederaan sebenarnya parut akibat terbakar terhad kepada kecederaan sebenar parut akibat jerawat
kolagen tambahan di lokasi pengecutan kulit pengeluaran kolagen tambahan diadu atau tenggelam
warna merah, merah jambu atau gelap gelap kemudian kulit merah warna kulit sebenar
berkembang dengan masa jangan tumbuh bertambah baik dengan masa pudar perlahan
pembedahan, kepingan silikon, steroid rawatan bergantung kepada keparahan steroid, kepingan silikon rawatan bergantung pada jenis parut jerawat
kerja-kerja rawatan di rumah tiada peningkatan dengan rawatan di rumah peningkatan dengan rawatan di rumah rawatan di rumah berfungsi dalam beberapa jenis

Tinjauan Keloid

10% pesakit mempunyai peluang untuk mengembangkan parut besar, timbul, dan tidak teratur walaupun setelah cedera ringan, yang disebut Keloids.

Keloid tumbuh dengan masa dan sukar untuk dirawat kerana ia adalah tindak balas berlebihan terhadap kecederaan tubuh

Keloid menyebabkan sesak kulit; seseorang merasa tidak selesa dan boleh menyebabkan pergerakan terhad jika terdapat di dekat sendi

Kebimbangan estetik timbul sekiranya keloid terdapat di wajah, tangan, kaki, atau tempat lain yang kelihatan

Keloid juga menyebabkan kegatalan dan kerengsaan

Faktor Risiko Keloid

 • Sejarah keluarga

 • Remaja atau bawah 30 tahun

 • Kehamilan

 • Orang yang mempunyai kulit gelap

Cara mengelakkan Keloid pada individu yang mudah terdedah

Sekiranya seseorang mempunyai sejarah Keloid pada masa lalu, langkah pencegahan yang berbeza dapat diikuti untuk mengelakkan risiko di masa depan. Langkah-langkah ini merangkumi,

Jauhi pembedahan kosmetik

Sekiranya anda terdedah kepada Keloid, selalu ingat bahawa pembedahan kosmetik bukan untuk anda, kerana keloid boleh berkembang sebagai tindak balas terhadap prosedur pembedahan. Jangan sekali-kali menjalani pembedahan kosmetik sehingga wajib kerana beberapa masalah kesihatan.

Menjauhkan diri dari Tatu dan Menindik

Tatu dan Piercing adalah penyebab keloid yang paling biasa, jadi mengelakkan kedua-duanya mungkin dapat mengurangkan risiko. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kemungkinan Keloid timbul jika tindikan dilakukan setelah berumur 11 tahun. Oleh itu, jika perlu untuk melabur di dalamnya, lakukan sebelum usia 11 tahun.

Jangan sesekali mengganggu jerawat

Jerawat juga boleh menyebabkan parut dan Keloid. Sentiasa elakkan pecah atau mengelupas jerawat kerana boleh menyebabkan keradangan dan keloid.

Ringkasan

Keloid terbentuk sebagai hasil proses penyembuhan yang normal, ketika tubuh lupa untuk menghentikan tindak balas walaupun penyembuhan selesai. Empat jenis parut yang berbeza adalah Keloid, jerawat , kontraktur, dan parut hipertrofik. Perkembangan parut pada individu bergantung pada faktor seperti genetik, bangsa, umur, jantina, dan kehamilan. langkah berjaga-jaga boleh diambil untuk mengurangkan risiko.

Kaedah yang berbeza untuk merawat Keloid

Individu yang menghidap keloid ingin mengubatnya sama ada kerana rasa tidak selesa atau kerana alasan estetik. Sebelum berunding dengan pakar dermatologi, berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang mesti dicuba terlebih dahulu.

Ubat kediaman yang menjimatkan untuk Keloid

Asprin

Penggunaan aspirin secara topikal berkesan untuk keloid. Berikut adalah kaedah aplikasi

Hancurkan 3-4 tablet

Buat pes dengan air

Sapukan pada permukaan yang terkena dan biarkan selama 1-2 jam

Ulangi sekali sehari sehingga hasil yang diinginkan

epal sider cuka

Ia menyekat masuknya sel-sel yang mempromosikan parut ke tapak keloid dan mengurangkan keradangan.

Cairkan dengan sedikit air dan titiskan pada luka dengan kapas.

Biarkan selama 30 minit kemudian bilas

Sapukan dua kali selama satu bulan

Gel lidah buaya

Aloe vera mempunyai keajaiban untuk masalah kulit . Ia sangat berkesan untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan.

Sapukan jus segar dari daun dan biarkan semalaman.

Sapukan dua kali selama satu bulan

Jus bawang

Ia digunakan untuk parut sejak zaman kuno.

Sapukan jus segar 3-4 kali sehari sehingga hasil yang diinginkan tercapai

Minyak bawang putih

Allicin adalah bahan aktif untuk masalah kulit pada bawang putih. Ia mempercepat proses penyembuhan luka.

Sapukan minyak dengan kapas dua kali sehari.

Teruskan permohonan sehingga keputusan dicapai

Sayang

Sapukan terus pada parut dan urut. Biarkan selama satu jam kemudian bilas

Serbuk penaik

Buat pes baking soda dan hidrogen peroksida dengan air dan sapukan

Basuh selepas satu jam

Ulangi aplikasi sehingga hasilnya dicapai

Jus lemon

Sapukan jus segar dan biarkan sekurang-kurangnya 30 minit

Bilas dengan air suam

Rawatan perubatan untuk Keloid

Rawatan perubatan untuk Keloid merangkumi ubat-ubatan bebas dan juga ubat preskripsi.

Rawatan ubat OTC

Ia termasuk

Gel atau kepingan silikon

Gel silikon banyak digunakan untuk parut kerana ia mempunyai kesan sampingan minimum dan mudah digunakan. Mereka melicinkan parut dengan mengecilkan sel.

Lanolin atau Petroleum

Krim berat yang mengandungi lanolin atau Petroleum berfungsi dengan baik untuk parut dan membantu mencegah perkembangan Keloid jika parut ditutup dengan krim berat.

Ubat preskripsi

Retinoid atau Retin-A

Bahan aktif krim ini meningkatkan perolehan sel kulit. keberkesanan terbukti untuk Keloid dan parut lain. Juga, mempunyai kesan anti-penuaan. Ia terdapat dalam kepekatan yang berbeza. Periksa kepekaan sebelum digunakan.

Suntikan steroid

Sejak kebelakangan ini, steroid digunakan untuk merawat keloid kerana steroid mengurangkan keradangan. Kesan steroid lebih ketara pada keloid baru. Suntikan steroid juga digunakan dalam kombinasi dengan rawatan lain seperti cryotherapy atau pembedahan menghilangkan parut.

Cryotherapy

Prosedur ini melibatkan penggunaan suhu beku ke tisu yang terjejas. Prosedurnya dilakukan dengan alat genggam di klinik. Sebilangan besar orang tidak boleh bertolak ansur dengan prosedur tersebut. Namun, setelah beberapa aplikasi, ia dapat mengurangkan Keloid menjadi 50%. Tetapi prosedur ini tidak berkesan untuk keloid yang berumur lebih dari 3 tahun.

Krim Imiquimod

Krim ubat ini digunakan dalam rawatan barah kulit dan rawatan luka lain. Setelah keloid dikeluarkan melalui pembedahan, maka krim ini digunakan. Ia menangkap pertumbuhan semula Keloid.

Terapi radiasi

Terapi radiasi adalah perkembangan terbaru dalam rawatan keloid. Prosedur tersebut melibatkan pembedahan membuang keloid dan kemudian radiasi diterapkan ke kawasan tersebut untuk jangka waktu yang singkat. Ia dianggap sebagai rawatan yang paling berkesan setelah beberapa kajian lanjutan .

Ringkasan

Individu yang mempunyai keloid ingin mengubatnya baik kerana alasan estetik atau kerana rasa tidak selesa. Sejumlah ubat rumah didapati berkesan terhadap keloid. Ubat kediaman ini bukan sahaja berkesan tetapi juga rendah bajet dan mudah digunakan. Sebaliknya, jika dirawat secara perubatan maka kedua-dua OTC, dan juga ubat-ubatan preskripsi, tersedia.

Soalan Lazim

Orang ramai juga ingin mengetahui mengenai soalan-soalan ini

Apa kemungkinan terkena keloid setelah cedera?

Tidak setiap kecederaan mengakibatkan pembentukan keloid, tetapi orang yang mempunyai faktor risiko mempunyai peluang untuk mengembangkan keloid

Adakah rawatan parut dilindungi oleh insurans saya?

Sebilangan besarnya, rawatan kosmetik tidak dilindungi oleh insurans , namun jika parut mengganggu anda secara fizikal, ia mungkin dilindungi.

Jenis suntikan mana yang berguna untuk bekas luka?

Suntikan kolagen atau beberapa jenis suntikan pengisi lain berguna untuk parut berlubang. Namun, itu bukan penyelesaian kekal untuk masalah tersebut.

Apakah tanda regangan ?

Ini adalah garis sempit yang sering kelihatan putih, terbentuk kerana pecahnya dermis (lapisan kulit yang lebih dalam)

Mengapa tanda regangan terbentuk?

Tanda regangan terbentuk sama ada kerana

perubahan hormon seperti pada kehamilan atau usia baligh

Terapi penggantian hormon

Bina badan

Adakah Keloid tumbuh semula selepas pembedahan?

Keloid tumbuh semula selepas pembedahan kerana badan bertindak balas terhadap pembedahan ini kerana ia bertindak balas terhadap kecederaan awal

Adakah tumor keloid?

Keloid juga dianggap sebagai tumor jinak, tetapi ini bukan masalah kesihatan yang serius

Kesimpulannya

Ubat gigi pada keloid tidak disokong secara perubatan atau sebagai ubat rumah. Banyak faktor yang terlibat dalam pembentukan keloid termasuk umur, jantina , bangsa, genetik, kehamilan, dan lain-lain. Individu di bawah 30 tahun lebih mudah terdedah. Begitu juga, orang dengan warna gelap lebih cenderung kepada keloid. Sukar untuk menghilangkan keloid tetapi keadaannya dapat diperbaiki setelah beberapa rawatan di rumah. Rawatan di rumah berkesan dan lebih murah. Rawatan perubatan termasuk penggunaan krim yang berbeza atau pembedahan penyingkiran keloid ini. Cryotherapy dan terapi radiasi juga digunakan kerana keberkesanannya. suntikan steroid sangat popular dalam terapi bersamaan dengan pembedahan atau krioterapi. Beberapa ubat yang dijual bebas juga didapati berkesan dalam rawatan.

Ubat Gigi Pada Keloid

Bolehkah ubat gigi menghilangkan keloid? .

Rakan saya mempunyai lubang di perutnya dan sekarang dia mempunyai keloid. Tertanya-tanya jika ubat gigi dapat menyembuhkan keloid. Saya tidak tahu jawapan untuk soalan itu, tetapi saya cuba melakukan ping, bolehkah saya mengambil salah satu daripada anda?

Tiada ubat gigi yang baik untuk LES kerana melekat pada permukaan kulit. Keloid secara praktikal mengetatkan kulit tepat di bawah kulit, jadi ubat gigi tidak akan memberi kesan. Rakan saya mempunyai lubang telinga (sangat teruk) di kedua telinga dan terpaksa dikeluarkan.

Tidak, anda tidak boleh, tetapi saya membuang minyak kastor aspirin dengan baking soda, calendula dan jus lemon.

Dan ketika saya pulih seperti ini, saya menggunakan ubat gigi kerana noda saya lebih lembut sekarang, kemudian saya menggunakan ubat gigi untuk menghilangkan kulit.

Ubat Gigi Pada Keloid

Ubat gigi di Keloid tidak digalakkan secara perubatan atau sebagai ubat rumah . Keloid adalah parut besar dan timbul dengan warna yang lebih gelap dan kulit keras. Ubat gigi tidak mempengaruhi keloid ketika digunakan kerana ubat gigi menempel pada kulit dan menjadi keras juga. Sebaliknya, rawatan rumah dan rawatan perubatan yang berbeza harus dipertimbangkan.

Apa itu parut dan bagaimana ia berlaku?

Parut muncul selepas proses penyembuhan kecederaan, luka, luka bakar, atau sebab perubatan lain. Mereka mungkin berbeza tekstur, bentuk, warna atau warna bergantung pada sebab bekas luka. Beberapa bekas luka samar-samar hilang dengan berlalunya masa sementara yang lain menjadi lebih menonjol, besar, dan meningkat seiring berjalannya waktu. Penampilan dan rawatan parut bergantung pada pelbagai faktor yang merangkumi

 • Kedalaman dan ukuran kecederaan

 • Lokasi kecederaan

 • Umur pesakit

 • Jantina

 • Genetik

 • Etnik

Jenis parut

Terdapat empat jenis parut yang berbeza

Parut keloid Parut kontrak Parut hipertrofik Parut jerawat
melangkaui kecederaan sebenarnya parut akibat terbakar terhad kepada kecederaan sebenar parut akibat jerawat
kolagen tambahan di lokasi pengecutan kulit pengeluaran kolagen tambahan diadu atau tenggelam
warna merah, merah jambu atau gelap gelap kemudian kulit merah warna kulit sebenar
berkembang dengan masa jangan tumbuh bertambah baik dengan masa pudar perlahan
pembedahan, kepingan silikon, steroid rawatan bergantung kepada keparahan steroid, kepingan silikon rawatan bergantung pada jenis parut jerawat
kerja-kerja rawatan di rumah tiada peningkatan dengan rawatan di rumah peningkatan dengan rawatan di rumah rawatan di rumah berfungsi dalam beberapa jenis

Tinjauan Keloid

10% pesakit mempunyai peluang untuk mengembangkan parut besar, timbul, dan tidak teratur walaupun setelah cedera ringan, yang disebut Keloids.

Keloid tumbuh dengan masa dan sukar untuk dirawat kerana ia adalah tindak balas berlebihan terhadap kecederaan tubuh

Keloid menyebabkan sesak kulit; seseorang merasa tidak selesa dan boleh menyebabkan pergerakan terhad jika terdapat di dekat sendi

Keprihatinan estetik timbul sekiranya keloid terdapat di wajah, tangan, kaki, atau tempat lain yang kelihatan

Keloid juga menyebabkan kegatalan dan kerengsaan

Faktor Risiko Keloid

 • Sejarah keluarga

 • Remaja atau bawah 30 tahun

 • Kehamilan

 • Orang yang mempunyai kulit gelap

Cara mengelakkan Keloid pada individu yang mudah terdedah

Sekiranya seseorang mempunyai sejarah Keloid pada masa lalu, langkah pencegahan yang berbeza dapat diikuti untuk mengelakkan risiko di masa depan. Langkah-langkah ini merangkumi,

Jauhi pembedahan kosmetik

Sekiranya anda terdedah kepada Keloid, selalu ingat bahawa pembedahan kosmetik bukan untuk anda, kerana keloid boleh berkembang sebagai tindak balas terhadap prosedur pembedahan. Jangan sekali-kali menjalani pembedahan kosmetik sehingga wajib kerana beberapa masalah kesihatan.

Menjauhkan diri dari Tatu dan Menindik

Tatu dan Piercing adalah penyebab keloid yang paling biasa, jadi mengelakkan kedua-duanya mungkin dapat mengurangkan risiko. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kemungkinan Keloid timbul jika tindikan dilakukan setelah berumur 11 tahun. Oleh itu, jika perlu untuk melabur di dalamnya, lakukan sebelum usia 11 tahun.

Jangan sesekali mengganggu jerawat

Jerawat juga boleh menyebabkan parut dan Keloid. Sentiasa elakkan pecah atau mengelupas jerawat kerana boleh menyebabkan keradangan dan keloid.

Ringkasan

Keloid terbentuk sebagai hasil proses penyembuhan yang normal, ketika tubuh lupa untuk menghentikan tindak balas walaupun penyembuhan selesai. Empat jenis parut yang berbeza adalah Keloid, jerawat, kontraktur, dan parut hipertrofik. Perkembangan parut pada individu bergantung pada faktor seperti genetik, bangsa, umur, jantina, dan kehamilan. langkah berjaga-jaga boleh diambil untuk mengurangkan risiko.

Kaedah yang berbeza untuk merawat Keloid

Individu yang menghidap keloid ingin mengubatnya sama ada kerana rasa tidak selesa atau kerana alasan estetik. Sebelum berunding dengan pakar dermatologi, berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang mesti dicuba terlebih dahulu.

Ubat kediaman yang menjimatkan untuk Keloid

Asprin

Penggunaan aspirin secara topikal berkesan untuk keloid. Berikut adalah kaedah aplikasi

Hancurkan 3-4 tablet

Buat pes dengan air

Sapukan pada permukaan yang terkena dan biarkan selama 1-2 jam

Ulangi sekali sehari sehingga hasil yang diinginkan

epal sider cuka

Ia menyekat masuknya sel-sel yang mempromosikan parut ke tapak keloid dan mengurangkan keradangan.

Cairkan dengan sedikit air dan titiskan pada luka dengan kapas.

Biarkan selama 30 minit kemudian bilas

Sapukan dua kali selama satu bulan

Gel lidah buaya

Aloe vera mempunyai keajaiban untuk masalah kulit. Ia sangat berkesan untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan.

Sapukan jus segar dari daun dan biarkan semalaman.

Sapukan dua kali selama satu bulan

Jus bawang

Ia digunakan untuk parut sejak zaman kuno.

Sapukan jus segar 3-4 kali sehari sehingga hasil yang diinginkan tercapai

Minyak bawang putih

Allicin adalah bahan aktif untuk masalah kulit pada bawang putih. Ia mempercepat proses penyembuhan luka.

Sapukan minyak dengan kapas dua kali sehari.

Teruskan permohonan sehingga keputusan dicapai

Sayang

Sapukan terus pada parut dan urut. Biarkan selama satu jam kemudian bilas

Serbuk penaik

Buat pes baking soda dan hidrogen peroksida dengan air dan sapukan

Basuh selepas satu jam

Ulangi aplikasi sehingga hasilnya dicapai

Jus lemon

Sapukan jus segar dan biarkan sekurang-kurangnya 30 minit

Bilas dengan air suam

Rawatan perubatan untuk Keloid

Rawatan perubatan untuk Keloid merangkumi ubat-ubatan bebas dan juga ubat preskripsi.

Rawatan ubat OTC

Ia termasuk

Gel atau kepingan silikon

Gel silikon banyak digunakan untuk parut kerana ia mempunyai kesan sampingan minimum dan mudah digunakan. Mereka melicinkan parut dengan mengecilkan sel.

Lanolin atau Petroleum

Krim berat yang mengandungi lanolin atau Petroleum berfungsi dengan baik untuk parut dan membantu mencegah perkembangan Keloid jika parut ditutup dengan krim berat.

Ubat preskripsi

Retinoid atau Retin-A

Bahan aktif krim ini meningkatkan perolehan sel kulit. keberkesanan terbukti untuk Keloid dan parut lain. Juga, mempunyai kesan anti-penuaan. Ia terdapat dalam kepekatan yang berbeza. Periksa kepekaan sebelum digunakan.

Suntikan steroid

Sejak kebelakangan ini, steroid digunakan untuk merawat keloid kerana steroid mengurangkan keradangan. Kesan steroid lebih ketara pada keloid baru. Suntikan steroid juga digunakan dalam kombinasi dengan rawatan lain seperti cryotherapy atau pembedahan menghilangkan parut.

Cryotherapy

Prosedur ini melibatkan penggunaan suhu beku ke tisu yang terjejas. Prosedurnya dilakukan dengan alat genggam di klinik. Sebilangan besar orang tidak boleh bertolak ansur dengan prosedur tersebut. Namun, setelah beberapa aplikasi, ia dapat mengurangkan Keloid menjadi 50%. Tetapi prosedur ini tidak berkesan untuk keloid yang berumur lebih dari 3 tahun.

Krim Imiquimod

Krim ubat ini digunakan dalam rawatan barah kulit dan rawatan luka lain. Setelah keloid dikeluarkan melalui pembedahan, maka krim ini digunakan. Ia menangkap pertumbuhan semula Keloid.

Terapi radiasi

Terapi radiasi adalah perkembangan terbaru dalam rawatan keloid. Prosedur ini melibatkan pembedahan membuang keloid dan kemudian radiasi digunakan pada kawasan tersebut untuk jangka waktu yang singkat. Ia dianggap sebagai rawatan yang paling berkesan setelah beberapa kajian lanjutan.

Ringkasan

Individu yang menghidap keloid ingin mengatasinya sama ada kerana estetika atau kerana rasa tidak selesa. Sejumlah ubat rumah didapati berkesan terhadap keloid. Ubat rumah ini bukan sahaja berkesan tetapi juga rendah bajet dan mudah digunakan. Sebaliknya, jika dirawat secara perubatan maka kedua-dua OTC, dan juga ubat-ubatan preskripsi, tersedia.

Soalan Lazim

Orang ramai juga ingin mengetahui mengenai soalan-soalan ini

1-Apa kemungkinan terkena keloid setelah cedera?

Tidak setiap kecederaan mengakibatkan pembentukan keloid, tetapi orang yang mempunyai faktor risiko berpeluang mengembangkan keloid

2-Adakah rawatan parut dilindungi oleh insurans saya?

Sebilangan besarnya, rawatan kosmetik tidak dilindungi oleh insurans, namun jika parut mengganggu anda secara fizikal, ia mungkin dilindungi.

3-Jenis suntikan mana yang berguna untuk parut berlubang?

Suntikan kolagen atau beberapa jenis suntikan pengisi lain berguna untuk parut berlubang. Namun, itu bukan penyelesaian kekal untuk masalah tersebut.

4-Apakah tanda regangan?

Ini adalah garis sempit yang sering kelihatan putih, terbentuk kerana pecahnya dermis (lapisan kulit yang lebih dalam)

5-Mengapa tanda regangan terbentuk?

Tanda regangan terbentuk sama ada kerana

 • perubahan hormon seperti pada kehamilan atau usia baligh

 • Terapi penggantian hormon

 • Bina badan

6-Adakah Keloid tumbuh semula selepas pembedahan?

Keloid tumbuh semula selepas pembedahan kerana badan bertindak balas terhadap pembedahan ini kerana ia bertindak balas terhadap kecederaan awal

7-Adakah tumor keloid?

Keloid juga dianggap sebagai tumor jinak, tetapi ini bukan masalah kesihatan yang serius

Kesimpulannya

Ubat gigi pada keloid tidak disokong secara perubatan atau sebagai ubat rumah. Banyak faktor yang terlibat dalam pembentukan keloid termasuk umur, jantina, bangsa, genetik, kehamilan, dan lain-lain. Individu di bawah 30 tahun lebih mudah terdedah. Begitu juga, orang dengan warna gelap lebih cenderung kepada keloid. Sukar untuk menghilangkan keloid tetapi keadaannya dapat diperbaiki setelah beberapa rawatan di rumah. Rawatan di rumah berkesan dan lebih murah. Rawatan perubatan merangkumi penggunaan krim yang berbeza atau pembuangan keloid. Cryotherapy dan terapi radiasi juga digunakan kerana keberkesanannya. suntikan steroid sangat popular dalam terapi bersamaan dengan pembedahan atau krioterapi. Beberapa ubat yang dijual bebas juga didapati berkesan dalam rawatan.