Tablet ubat gigi terdiri daripada formula ubat gigi tradisional, tanpa menggunakan air atau kadang-kadang fluorida dalam komposisi mereka. Tablet ini apabila dikunyah di mulut dan dicampurkan dengan air liur, berubah menjadi ubat gigi. Untuk mengelakkan pencemaran tanah kerana tiub ubat gigi kosong, Lindsay McCormick mengeluarkan idea untuk membuat tablet ubat gigi.

1. Siapa yang mencipta Tablet Ubat Gigi?

:black_small_square: Lindsay McCormick, bekas penerbit TV mencipta tablet ubat gigi. Idea unik tablet ubat gigi muncul di fikirannya ketika dia dalam perjalanan kerana bekerja.

:black_small_square: Dia menyedari bahawa sejumlah tabung ubat gigi pelancong telah dibuang olehnya selama satu tahun. Tiub ini menambah pencemaran alam sekitar.

:black_small_square: Oleh itu, ketika memikirkan alternatif untuk tiub ubat gigi, dia mengeluarkan idea yang luar biasa tentang tablet ubat gigi yang boleh dikunyah. Bit ubat gigi gigitan adalah syarikat yang menjadikan idea itu menjadi kenyataan pada tahun 2019.

2. Tablet Ubat Gigi cara penggunaan?

:small_orange_diamond: Tablet ubat gigi digunakan sebagai alternatif tiub ubat gigi. Mereka mempunyai komposisi yang sama seperti ubat gigi biasa tetapi beberapa tablet ubat gigi tidak mempunyai fluorida untuk pemutihan gigi - sebagai ramuannya.

:small_orange_diamond: Satu tablet ubat gigi diletakkan di rongga mulut dan mengunyah tablet sehingga tidak ada bit yang tersisa ketika tablet bercampur dengan air liur di dalam rongga mulut.

:small_orange_diamond: Gunakan sikat basah dan gosok gigi dengan cara yang sama seperti yang digunakan untuk ubat gigi biasa. Mereka boleh digunakan untuk membersihkan gigi venir kerana anda akan lebih peduli dengan perkara ini jika anda mengetahui bahawa berapa banyak kos venir .

:small_orange_diamond: Busa tablet ubat gigi dilumurkan seperti ubat gigi biasa hanya membuat perbezaan bahawa rongga mulut tidak dicuci dengan air seperti yang biasa anda lakukan setelah menggosok gigi.

:small_orange_diamond: Lapisan dibiarkan pada gigi sehingga gigi menyerap mineral yang diperlukan dari tablet ubat gigi. Anda juga boleh menggunakan tablet ubat kumur, kerana anda tahu pentingnya bilas kumur untuk kebersihan mulut .

2.1. Komposisi tablet Ubat Gigi

Tablet ubat gigi atau pil ubat gigi terdiri daripada bahan yang sama seperti tabung ubat gigi biasa. Berikut adalah senarai komponen penting tablet Ubat Gigi dengan fluorida:

:white_check_mark: Komponen :white_check_mark: Fungsi
:small_blue_diamond: Selulosa mikrokristalin Ejen pelekat dan acuan
:small_blue_diamond: Natrium bikarbonat Penyingkiran plak
:small_blue_diamond: Natrium lauroyl glutamat Pembentukan busa
:small_blue_diamond: Silika Memutihkan dan membersihkan gigi
:small_blue_diamond: Magnesium Stearat Ejen pengikat dan penebalan
:small_blue_diamond: Aroma Untuk menambah rasa
:small_blue_diamond: Gusi Xanthan Sebagai pengikat
:small_blue_diamond: Stevioside Sebagai pemanis
:small_blue_diamond: Asid sitrik Menghilangkan lapisan smear
:small_blue_diamond: Natrium fluorida Menguatkan enamel gigi
:small_blue_diamond: Eugenol - minyak cengkih Mencegah sakit gigi

2.2. Pembungkusan tablet ubat gigi

 1. Menurut kajian, setiap tahun, kira-kira 450 juta hingga satu bilion tiub ubat gigi kosong dibazirkan di Amerika Syarikat.

 2. Tiub ini terdiri daripada Aluminium atau plastik. Sekiranya anda tidak tahu bahawa aluminium adalah logam atau sesuatu yang berbeza, untuk pengetahuan anda, logam itu digunakan untuk membuat kepingan dan bekas.

 3. Tiub-tiub kosong ini sukar dikitar semula kerana tidak terdiri daripada jisim biodegradasi menambah pencemaran tanah.

 4. Penyelesaian yang mudah untuk ini adalah tablet ubat gigi sisa sifar yang terdapat dalam balang kaca dan bahan yang boleh dikitar semula.

 5. Berikut adalah dua contoh bekas yang digunakan untuk membungkus tablet ubat gigi:

:diamond_shape_with_a_dot_inside: 1. Chewpaste Etee

 1. Tablet ini terdapat dalam balang kaca yang mempunyai penutup keluli. Apabila balang selesai, anda boleh memesan isi semula.

 2. Pesanan isi ulang akan dihantar kepada anda dalam bentuk beg kompos atau kadbod.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: 2. Tablet ubat gigi georganik

 • Ini adalah tablet pembersih effervescent dengan rasa spearmint yang dihantar dalam bentuk balang kaca yang boleh digunakan semula.

Ringkasan:pencil2: Tablet Ubat Gigi dicipta pada tahun 2019 sebagai alternatif tiub ubat gigi untuk mengelakkan pencemaran tanah kerana tiub kosong. Mereka disediakan dengan atau tanpa fluorida dalam komposisi mereka dan bukan produk sisa.

3. Tabung ubat gigi dan Tablet Ubat Gigi

Dr. Lawrence Fung, pengasas gigi silikon pantai, mengatakan bahawa tablet ubat gigi adalah pengganti yang lebih baik untuk ubat gigi khas dari segi kesinambungan.

Oleh kerana Tablet Ubat Gigi telah diciptakan sebagai alternatif tiub ubat gigi tradisional, untuk mengelakkan tempat pembuangan sampah kerana tiub kosong, jadi mereka berkongsi bahan yang sama.

3.1. Beza

:small_orange_diamond: Tidak seperti tabung ubat gigi yang mempunyai air sebagai bahan untuk memberikan tekstur berkrim, pil ubat gigi tidak menggunakan air.

:small_orange_diamond: Ubat gigi tradisional mempunyai air sehingga ada keperluan pengawet untuk mencegah penguraian yang berlaku kerana hidrolisis di hadapan air.

:small_orange_diamond: Tablet ubat gigi tidak mengandungi air, jadi tidak perlu pengawet atau penstabil semasa membentuk tablet ubat gigi.

:small_orange_diamond: Tabung Ubat Gigi menyebabkan tempat pembuangan sampah berbeza dengan tablet ubat gigi, yang tidak mempunyai bahagian dalam menambahkan pencemaran ke alam sekitar.

3.2. Persamaan

 1. Kedua-duanya digunakan untuk tujuan pemutihan gigi .

 2. Terdapat komposisi ramuan yang sama yang digunakan dalam tabung ubat gigi dan tablet ubat gigi.

 3. Sejauh berkenaan dengan penambahan fluorida dalam komposisi Tablet Ubat Gigi, tabung ubat gigi juga tersedia sebagai formula bebas fluorida.

 4. Sebilangan orang takut bahawa fluorida boleh menjadi toksik bagi kesihatan dan mereka lebih suka formula ubat gigi bebas fluorida.

 5. Jumlah fluorida yang tinggi beracun, itulah sebabnya ubat gigi tidak ditelan dan dikeluarkan. Begitu juga dengan tablet ubat gigi dengan fluorida.

 1. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan ubat gigi atau pil ubat gigi bebas fluorida, anda harus lebih prihatin terhadap kebersihan mulut.

 2. Fluorida menguatkan enamel gigi dan dengan itu membantu anda untuk mengelakkan perubahan warna gigi. Ia juga membantu dalam mengingat semula gigi.

 3. Untuk menjaga kebersihan mulut, apabila anda memilih untuk menggunakan formula bebas fluorida, gunakan diet rendah gula dan asid rendah dengan banyak air. Pengambilan makanan cepat saji, seperti McDonald's atau Five guys akan lebih baik untuk kebersihan mulut.

 4. Dengan merinci secara terperinci berapa banyak air yang harus anda minum sehari , anda dapat dengan mudah mengira jumlah air yang diperlukan untuk mengekalkan pH air liur untuk mengelakkan masalah gigi.

3.3 Tablet ubat gigi dengan fluorida

:small_blue_diamond: Walaupun fluorida mencegah perubahan warna gigi dan membantu menghilangkan plak dengan melindungi enamel, namun sebilangan orang tidak mudah menggunakan formula fluorida.

:small_blue_diamond: Terutama kanak-kanak di bawah 6 tahun tidak boleh menggunakan formula fluorida untuk menggosok gigi seolah-olah mereka menelannya, mungkin terbukti berbahaya.

:small_blue_diamond: Lebih-lebih lagi, kerana komposisi tablet ubat gigi tanpa air, kebanyakannya tidak ada penambahan bahan pengawet.

:small_blue_diamond: Tetapi pengawet diperlukan untuk memanjangkan jangka hayat produk, jadi tablet ubat gigi tanpa fluorida mungkin mempunyai jangka hayat yang lebih pendek.

:small_blue_diamond: FDA memerlukan penentuan jangka hayat semasa membentuk produk, tetapi inilah kelonggaran bahawa ia mesti dilakukan untuk formula fluorida.

Lihat juga :books::small_blue_diamond: Berapa banyak pembersihan gigi tanpa insurans? :small_blue_diamond: Apakah insurans pergigian yang terbaik? :small_blue_diamond: Penjagaan gigi untuk orang dewasa tanpa insurans

4. Tablet Ubat Gigi Terbaik

Berikut adalah senarai Tablet Ubat Gigi dengan atau tanpa fluorida beserta ramuan dan khasiatnya:

:white_check_mark: Jenama :white_check_mark: Harta tanah :white_check_mark: Juzuk tambahan
:small_orange_diamond: Gigit bit ubat gigi pudina segar Keseluruhan terbaik, tanpa plastik Minyak kelapa, xylitol
:small_orange_diamond: Ubat gigi pepejal siri T yang boleh dikunyah Perisa lemon & limau Vit-B6, vit-E, vit-C xylitol, ekstrak aloe, bebas paraben
:small_orange_diamond: Tablet ubat gigi semulajadi MANORICH Perisa rosemary dan teh hijau, Bebas gluten, bebas vegan,
:small_orange_diamond: Pudina tablet ubat gigi Archtek Terbaik dalam bajet, rasa pudina Ekstrak kranberi semula jadi, xylitol
:small_orange_diamond: Listerine sudah siap! Tab Rasa pudina, lebih sukar daripada yang lain, bebas gula dan alkohol
:small_orange_diamond: Halo tablet ubat pemutih arang aktif Arang terbaik, Terdapat di amazon dan ULTA Arang, minyak pudina, minyak pokok teh
:small_orange_diamond: Ubat gigi SpacePaste untuk pergi Antimikrob, mengurangkan plak Xylitol, ekstrak cranberry
:small_orange_diamond: Tablet ubat gigi pemutih lembut yang boleh dikunyah Ubat gigi pemutih terbaik, terdapat di amazon dan ETSY Serbuk penaik
:small_orange_diamond: Tablet ubat gigi sisa buangan sifar yang belum dipetakan Tanpa bahan pengawet, Terdapat pada barang-barang tanah yang baik
:small_orange_diamond: Tablet ubat gigi Denttabs Terbaik dengan fluorida Terdapat di amazon Fluorida
:small_orange_diamond: Hancurkan & sikat tablet ubat gigi Rasa pudina
:small_orange_diamond: Tablet ubat kumur georganik Tablet ubat kumur, Rasa NaHCO3, mentol dan spearmint

5. Tablet Ubat Gigi Chewtab

Tablet Ubat Gigi Chewtab adalah tablet fluorida dan natrium lauril sulfat dengan rasa pudina.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Bahan-bahan tablet ubat gigi Chewtab

 1. Xylitol
 2. Rasa Peppermint semulajadi
 3. Stevia
 4. Ekstrak Quillaja Saponaria
 5. Kalsium fosfat
 6. Kalsium stearat

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sifat tablet ubat gigi Chewtab

 1. Bebas fluorida
 2. Natrium lauril sulfat
 3. Perisa pudina, kayu manis, dan vanila
 4. Produk tanpa silika - silika dikaitkan dengan lelasan
 5. Boleh digunakan dengan berus gigi elektronik
 6. Xylitol bertindak sebagai pelembap

6. Gigit tablet ubat gigi

Tablet ubat gigi dari syarikat Bite mempunyai kualiti tertentu, menjadikannya berbeza dengan jenama lain.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sifat Ubat Gigi Bite

 1. Bebas plastik
 2. Alternatif fluorida - n-HA (nano-hidroksiapatit)
 3. Mesra alam
 4. 100% vegan
 5. Bebas gluten
 6. Pelbagai rasa - pudina, arang, beri
 7. Bekas bekalan selama empat bulan

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Bagaimana nak guna?

 • Letakkan satu tablet di mulut anda
 • Gigit dengan betul untuk menyelesaikan bit
 • Berus dengan berus gigi yang dilembapkan
 • Lumurkan buih ubat gigi

Soalan lazim

Tablet ubat gigi adalah alternatif yang luar biasa untuk tablet tradisional kerana ia mesra alam. Beberapa soalan mengenai tablet ubat gigi telah dijawab di bawah:

1. Adakah doktor gigi mengesyorkan tablet ubat gigi?

 1. Hanya selepas penemuan tablet ubat gigi pada tahun 2019 , tablet ubat gigi telah mendapat banyak populariti sebagai sumber ubat gigi yang mesra alam.

 2. Tetapi doktor mengesyorkan tablet ini sebagai sumber ubat gigi hanya apabila tidak ada pilihan untuk menggunakan ubat gigi tradisional.

 3. Kelemahan utama tablet ubat gigi adalah ubat gigi mungkin tidak sampai ke semua gigi kerana pengedaran yang tidak boleh dipercayai dan ia tidak akan dibersihkan dengan betul.

2. Adakah tablet ubat kumur berfungsi?

 1. Sama seperti tablet ubat gigi, tablet ubat kumur juga ada. Mereka lebih dipercayai berbanding tablet kerana ubat kumur tidak ada kaitan dengan memberus gigi.

 2. Mereka adalah sumber ubat kumur yang mudah dibawa dan dapat membantu anda menjaga bau mulut anda dengan baik dan menyegarkan ke mana sahaja anda pergi.

3. Adakah Tab Gigi menggantikan ubat gigi?

 1. Syarikat kosmetik "subur" di Amerika Syarikat mengeluarkan tablet ubat gigi dengan nama "Toothy Tabs".

 2. Syarikat mendakwa bahawa tablet ini sama efektifnya dengan tiub ubat gigi tradisional dan boleh digunakan sebagai alternatif.

 3. Tab gigi tidak mengandungi fluorida sebagai bahan dan boleh didapati dalam pelbagai rasa.

Kesimpulannya

:small_blue_diamond: Tablet Ubat Gigi diciptakan pada tahun 2019 ketika dia menyedari bahawa banyak tabung ubat gigi kosong menambah makanan di bumi. Syarikat Bite mengeluarkan tablet ubat gigi untuk pertama kalinya.

:small_blue_diamond: Mereka adalah pil kecil 60 unit atau lebih setiap bungkusan dan tidak melibatkan plastik terbuang yang akan menyebabkan tempat pembuangan sampah.

:small_blue_diamond: Tablet ubat gigi boleh didapati dalam formula bebas fluorida dan juga dengan fluorida sama seperti ubat gigi tradisional.

:small_blue_diamond: Doktor gigi mengesyorkan menggunakan tablet ubat gigi hanya apabila tiub ubat gigi tradisional tidak ada kerana mereka menganggap tablet ini tidak boleh dipercayai kerana sebaran yang tidak rata di dalam mulut.