Kumpulan Militan Islam

Sebuah kumpulan militan Islamis kecil telah mengaku bertanggungjawab atas serangan ke atas pasukan Turki di wilayah Idlib, Syria barat laut.

Skuadron Ansar Abu Bakar al-Siddiq mengatakan bahawa di sebalik serangan Sabtu itu yang mensasarkan pos tentera Turki di kawasan utara Idlib.

Kumpulan ekstremis

"Platun penembak tepat dari Skuadron Abu Bakar al-Siddiq menyasarkan salah satu pangkalan utama tentera 'NATO Turki' yang ditempatkan berhampiran bandar Batbo, utara Idlib," kata kumpulan pelampau itu pada hari Ahad dalam satu kenyataan baru-baru ini yang disiarkan di media sosial. .

3 Askar Turki

Tiga tentera Turki cedera akibat serangan itu, menurut media berita tempatan. Kerajaan Turki belum memberikan komen.

Idlib adalah kubu kuat terakhir yang dikendalikan oleh pasukan yang menentang pemerintahan Presiden Syria Bashar al-Assad.

Rayat Tahrir

Hayat Tahrir al-Sham (HTS) adalah kumpulan Islamis paling kuat yang ada di Idlib, tetapi kumpulan lain yang berafiliasi dengan al-Qaida dan pemberontak yang disokong Turki juga mempunyai kehadiran yang signifikan di kawasan Syria.

HTS, yang sebelumnya dikenali sebagai al-Nusra Front, dianggap sebagai organisasi pengganas oleh Amerika Syarikat.

Pemberontak

Sebagai bagian dari perjanjian de-eskalasi dengan Rusia, Turki telah mengerahkan pasukan di Idlib dan mendirikan beberapa pos pemerhatian di seluruh wilayah yang dikuasai pemberontak. Rusia telah menjadi penyokong kuat pemerintah Assad, sementara Turki menyokong beberapa kumpulan pemberontak.

Kumpulan baru

Sejak penubuhannya pada bulan Ogos 2020, Ansar Abu Bakar al-Siddiq telah mengaku bertanggungjawab atas sekurang-kurangnya tiga serangan lain terhadap pasukan Turki di Idlib.

Pengenalan Kepada Ahli

Para pakar mengatakan kumpulan ekstremis itu melambangkan aliran di kalangan jihadis di barat laut Syria yang secara terang-terangan menentang HTS dan Turki. "Mereka benar-benar percaya bahawa anda harus aktif melawan kehadiran Turki di barat laut Syria kerana mereka menganggap itu adalah pendudukan murtad di tanah-tanah Muslim," kata Aymenn Jawad al-Tamimi, seorang penyelidik Syria di Swansea University di Britain.

Pemimpin Menggalakkan penubuhan

Walaupun kumpulan itu tidak setia kepada al-Qaida atau kumpulan pengganas Negara Islam, para pemimpinnya mempromosikan penubuhan sebuah negara Islam yang ketat di Syria. "Khayal al-Manhaj dianggap sebagai teori utama Ansar Abu Bakar al-Siddiq yang karyanya menyokong aliran ini," kata al-Tamimi kepada VOA. Tidak jelas berapa banyak pejuang di Ansar Abu Bakar al-Siddiq, tetapi para pakar percaya sebahagian besar anggotanya telah berpaling dari HTS dan kumpulan yang berkaitan dengan al-Qaida yang lain.

Puak Islam yang lain

Beberapa puak Islam lain juga muncul dalam beberapa bulan terakhir di Idlib sebagai penentangan terhadap perjanjian gencatan senjata baru yang dicapai antara Turki dan Rusia pada bulan Mac 2020. Serangan mereka terutama menyasarkan rondaan bersama Rusia-Turki di lebuh raya M4 yang strategik.