Kunyit ( https: // memasak ) (Curcuma longa) adalah tumbuhan yang berasal dari Asia. Walaupun sering digunakan dalam masakan, rempah ini juga digunakan dalam makanan tambahan untuk nilai perubatannya.

Kegunaan

Ia juga digunakan dalam produk penjagaan kulit alternatif semula jadi dan konvensional. Sebenarnya, topeng muka kunyit semakin popular untuk membantu mengatasi masalah kulit tertentu dengan kelebihan yang tidak terdiri daripada bahan kimia yang berpotensi berbahaya.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai topeng do-it-yourself ini dan cara membuatnya sendiri. Kami juga akan mengkaji faedah dan potensi risiko sehingga anda dapat melihat apakah topeng kunyit seharusnya menjadi rutin dalam rutin penjagaan kulit anda sendiri.

Apa faedahnya?

Kunyit berpotensi untuk mengurangkan pembengkakan (keradangan) dan kerengsaan. Keradangan dan kerengsaan boleh memperburuk keadaan kulit yang lain [manfaat] ( https: // keadaan kulit ), jadi menggunakan kunyit sebagai topeng muka biasa dapat membantu.

Mengurangkan keradangan

Curcuminoids, sebatian aktif dalam kunyit, kadang-kadang digunakan untuk mengurangkan keradangan pada artritis. Kesan anti-radang yang berpotensi ini dapat membantu kulit anda juga.

Kunyit mungkin bermanfaat dengan keradangan yang berkaitan dengan penyakit kulit, seperti psoriasis. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan. Sumber Dipercayai.

Potensi antibakteria

Kunyit juga dapat merawat dan mencegah bakteria pada kulit yang sebaliknya dapat menyumbang kepada jangkitan kista jerawat dan staph. (Sebarang jangkitan aktif mesti diperiksa oleh doktor terlebih dahulu!)

Rawatan jerawat

Dengan potensi anti-radang, kunyit dapat membantu merawat jerawat yang meradang. Ini termasuk:

sista nodul pustula papula Ekstrak juga dapat mengurangkan penampilan parut jerawat.

Kekuatan antioksidan

Kunyit kaya dengan antioksidan. Sumber Dipercaya Ketika datang ke perawatan kulit, antioksidan dapat membantu menjaga radikal bebas dari memusnahkan sel-sel yang sihat. Ini dapat mengelakkan timbulnya hiperpigmentasi, parut, dan masalah kulit jangka panjang yang lain.

Bahkan ada kemungkinan bahawa kunyit, bersama dengan kebiasaan gaya hidup sihat yang lain, dapat mengurangkan kemungkinan barah kulit Sumber Dipercayai, tetapi lebih banyak kajian diperlukan.

Mengurangkan hiperpigmentasi

Hiperpigmentasi telah menjadi tumpuan kajian kunyit topikal. Sekiranya anda mempunyai tompok kulit yang lebih gelap daripada tisu sekitarnya yang normal, ini adalah hiperpigmentasi.

Satu kajian sedemikian mendapati bahawa krim berasaskan kunyit mengurangkan hiperpigmentasi lebih daripada 14 peratus Sumber Dipercayai selama empat minggu.

Iritasi kulit

Apabila digunakan secara topikal, kunyit dapat mengurangkan kerengsaan kulit. Beberapa kajian Sumber Dipercayai telah menyokong curcuminoid sebagai pengurangan kerengsaan yang berpotensi untuk rawatan barah payudara.

Rawatan kedutan

ResearchTrusted Source telah mencadangkan kunyit sebagai rawatan yang mungkin untuk garis-garis halus dan kedutan. Ia mungkin berfungsi untuk memperbaiki penampilan keseluruhan tekstur kulit, yang pada gilirannya menjadikan kedutan menjadi kurang ketara.

Apa risikonya?

Menurut Pusat Nasional untuk Kesihatan Komplementari dan Integratif Sumber yang Dipercayai, kunyit umumnya dianggap produk yang selamat apabila digunakan secara lisan atau topikal.

Makanan tambahan oral berpotensi memberi kesan sampingan gastrointestinal, seperti sakit perut dan kekejangan.

Tidak ada kesan sampingan kunyit yang diketahui dalam penjagaan kulit. Namun, adalah idea yang baik untuk melakukan ujian tampalan sebelum menggunakan bahan baru pada kulit anda. Malah produk berasaskan tumbuhan seperti kunyit boleh menyebabkan reaksi pada sebilangan pengguna.

Untuk melakukan ujian tampalan, anda perlu membuat topeng kunyit lebih awal dan kemudian sapukan sedikit ke lengan anda sebelum menggunakannya di wajah anda:

Tunggu sekurang-kurangnya sehari, dan jika tidak ada reaksi yang timbul, kemungkinan selamat bagi anda untuk memakai topeng kunyit di wajah anda. Jangan gunakan topeng jika terdapat kemerahan, bengkak, atau gatal pada ujian tampalan anda. Ketika membuat topeng kunyit anda sendiri, ada kelemahan lain yang perlu dipertimbangkan:

Seperti mana-mana topeng DIY, anda mungkin membuat produk wajah anda tidak kemas dan memakan masa. Kunyit juga dapat mengotorkan kulit dan pakaian anda, jadi pastikan anda menggunakan penjagaan tambahan ketika mencampurkan resipi anda sendiri.

Cara membuat topeng muka

Kunci untuk membuat topeng muka kunyit adalah dengan menggabungkan serbuk kunyit atau ekstrak dengan agen pemekat untuk membuat pasta. Sebilangan bahan mungkin berbeza-beza berdasarkan masalah kulit:

Untuk masalah jerawat dan antibakteria, gabungkan kunyit dengan air suam dan madu. Untuk hiperpigmentasi dan kedutan, gabungkan kunyit dengan yogurt dan jus lemon untuk khasiat dan pencerahan tambahan. Untuk kegatalan, campurkan ekstrak kunyit dengan gel aloe vera untuk kesan menenangkan semula jadi. Untuk kekuatan antioksidan, gabungkan kunyit dengan air (anda boleh menambahkan sebilangan kecil tepung badam atau beras untuk menjadikan topeng ini lebih tebal dan lebih mudah digunakan). Tidak kira resipi mana yang anda pilih, biarkan topeng selama kira-kira 10 minit pada satu masa. Bilas dengan air suam dan ikuti dengan toner, serum, dan pelembap yang diinginkan.

Jangan biarkan semalaman, kerana kunyit cenderung untuk mengotorkan (terutama jika anda mempunyai kulit yang lebih ringan). Anda boleh mencuci muka dengan susu, jika terdapat pewarnaan dari rempah kuning ini. Anda boleh menggunakan topeng hingga dua hingga tiga kali seminggu.

Jika anda mencari topeng muka semula jadi untuk mengurangkan masalah yang berkaitan dengan keradangan dan kerengsaan, maka topeng kunyit DIY mungkin perlu dipertimbangkan.

Seperti topeng penjagaan kulit konvensional, memerlukan sedikit masa untuk melihat hasil penuh versi kunyit buatan sendiri, jadi penting untuk tetap menggunakannya sekurang-kurangnya selama beberapa minggu.

Sekiranya anda masih tidak melihat apa-apa hasil, berbincanglah dengan pakar dermatologi anda mengenai resipi DIY lain yang boleh anda cuba yang akan memenuhi keperluan penjagaan kulit individu anda.