Rambut jenis 4 lemah dan lemah, berat atau kasar, rambut kusam. Ia adalah tekstur yang paling rapuh kerana mempunyai lapisan kulit paling sedikit dan mencegah kekeringan.

Rambut Jenis 4:

Rambut jenis 4 kelihatan sangat kuat, tetapi sebenarnya, ia adalah tekstur yang paling rapuh kerana mempunyai lapisan kulit paling sedikit dan mencegah kekeringan. Keprihatinan utama mereka adalah menjaga kelembapan, menghindari kekusutan, dan menahan penyusutan.

Rambut jenis 4-apa yang diwakili oleh A, B, dan C? Bagaimana untuk mengekalkan?

tanpa pengetahuan yang tepat mengenai rambut jenis 4 semula jadi, penjagaan dan penataan rambut akan menjadi sedikit rumit. Rambut jenis 4 yang terdiri daripada tekstur 4A, 4B, dan 4C biasanya paling kering dari semua jenis rambut. Ramai wanita merasa kecewa dengan merawat rambut jenis 4 kerana salah satu pertimbangan pertama adalah melembapkan dan menggayakan rambut. Terdapat banyak produk di pasaran yang dapat menjamin penghidratan rambut (ada yang boleh dikatakan sebagai penghidratan yang tahan lama), tetapi rambut jenis ini nampaknya haus walaupun selepas penghidratan. Bagaimana anda mendapat makanan yang tepat dan kekal terhidrat sambil mencari juiciness? , Draf benang keriting? Kami ada jawapannya. Semasa kami terus membaca, kami akan membahagikan gaya rambut anda mengikut jenis rambut:

Rambut Jenis 4: Merawat Rambut Kerinting:

Rambut Jenis 4A:

Corak keriting yang akan anda perhatikan adalah rambut bergelombang kerinting. Rambut cenderung menyusut sekitar 50-60% dari panjang rambut basah sebenarnya. Itu adalah pertanyaan untuk diri sendiri. Cari produk dan teknik penggayaan yang dapat menolong rambut anda yang kerinting. Pastikan menggunakan perapi krim yang ditinggalkan selepas mencuci untuk mengisi kelembapan dan keadaan.

Gaya Inspo: Poni keriting - Dengan munculnya pelbagai trend bang (seperti poni yang digantung dan poni dengan poni di tengah), poni curling juga memerlukan banyak masa. Gaya ini sempurna, anda boleh mencubanya, jika anda mempunyai rambut 4a, maka poni keriting adalah suatu keharusan. Rambutnya yang kerinting berkilau seperti poni kerana mereka menambah ekspresi dan lapisan pada gaya rambut yang popular.

Jenis rambut 4B:

Kunci keriting super. Apabila basah, rambut menyusut 50% atau lebih. Wanita yang sering mempunyai rambut 4B lebih cenderung risau tentang kelembapan yang tidak mencukupi. Kerana rambut jenis ini lebih ketat dan melengkung daripada jenis 4A, lebih sukar mendapatkan sebum semula jadi melalui keriting, yang menjadikan rambut tetap kering. Setelah membilas rambut, anda boleh menggunakan minyak seperti minyak kelapa pada rambut basah. Minyak kelapa dapat menembusi kunci anda dan meletakkannya di dalam dan luar. Sekiranya anda ingin mengelakkan rambut menjadi lembap, gunakan minyak pengedap (seperti minyak jarak ) untuk meletakkannya pada helai rambut untuk melindungi rambut.

Konsep gaya: Keriting yang lebih besar: Gadis dengan keriting yang lebih kecil dan lebih ketat juga dapat mencapai keriting yang lebih besar dan lebih longgar! Kami menyukai kelantangan dan kelantangan rambut 4B sehingga keriting serta-merta menjadi lebih cantik. Gaya ini memerlukan beberapa alat yang popular. Walaupun ini mungkin bukan gaya penulisan biasa anda, kadangkala kelihatan cantik. masa.

Rambut jenis 4C:

Rambut kerinting yang sangat tebal. Sebilangan wanita dengan rambut kerinting sering menggambarkan rambut 4C mereka sama sekali tidak keriting. Ya, ini hanya gegelung yang sangat ketat. Anda juga boleh membuat rambut 4b / 4c. Rambut jenis ini kelihatan kasar. Sudah tentu, kelembapan adalah rakan anda; namun, alat penggayaan yang digunakan untuk rambut juga memainkan peranan penting. Cuba gayakan rambut anda dengan kelembapan hanya untuk mengelakkan kerosakan. Masa terbaik untuk memperbaiki rambut anda adalah dengan menambahkan perapi pada rambut anda.

Gunakan "African Wave Fashion" untuk mengubah penampilan. Mengikut pilihan anda, anda boleh memilih gaya yang lebih persegi atau bulat. Kami suka dengan corak yang dipotong dengan betul ini - ia memerlukan pertimbangan dan tidak menggunakan terlalu banyak acara penggayaan. Ini adalah pemecahan lengkap dari 4 jenis rambut. Memahami jenis rambut dan keperluannya sangat penting untuk memastikan helai rambut sentiasa sihat dan bahagia. Rambut jenis 4 memerlukan banyak kelembapan, pemakanan, dan rawatan lembut pada rambut kerinting yang comel itu!

Cara menentukan dan menggayakan gaya rambut:

Anda memerlukan masa dan wang. Semasa anda bergerak, ia dapat meningkatkan iklim sebenarnya. Ini boleh menjejaskan apa yang orang lain fikir "rambut baik" harus dilakukan. jangan risau. Sama ada nipis, tebal, panjang, pendek, matte, berkilat, kerinting, kerinting, atau lurus, rambut anda wajar dihormati. Fahami struktur keriting, keliangan , ketebalan, dan keperluan rambut, kerana penjagaan diri yang sihat melibatkan rambut.

Apakah maksud jenis rambut?

Jenis rambut anda untuk sebahagian besar bergantung pada jenis gelombang jumlah keriting bergantung pada folikel. bentuk folikel rambut menentukan sama ada rambut anda adalah:

1: lurus

2: beralun

3: keriting

4: Folikel rambut kerinting adalah keriting bujur atau tidak simetri. Jenis rambut ditentukan oleh genetik. Anda boleh menggunakan haba atau bahan kimia untuk mengubah corak keriting. Rambut kerinting juga mungkin sedikit berbeza kerana hormon atau ubat. awak minum. Walau bagaimanapun, teknik penyelewengan terbesar terletak pada DNA anda. Apabila rambut melalui kitaran pertumbuhan, ini adalah sifat genetik. Selama beberapa dekad, Andre Walker telah dikenali sebagai penguasa Oprah Winfrey. Teknik melengkung yang membahagikan rambut menjadi empat jenis: Sistem: Rambut lurus jenis 1, keriting jenis 2, keriting jenis 3, keriting jenis 4, jenis ini dapat disokong oleh jenis berikutnya: rambut kerinting. Anda juga rendah. Walau bagaimanapun, ini terdengar sederhana, kerana kebanyakan orang cuba menerangkan tanpa ciri-ciri manusia. Anda boleh merekatkan 4C pada mahkota dan 4A pada wiski. Bahagian bawahnya boleh lurus dan bahagian atasnya boleh bergelombang. Rahsianya adalah untuk menangkap keinginan semua orang supaya anda dapat membentuknya dan tetap sihat.

Cara menggayakan termasuk mementingkan jenis rambut anda:

Jenis 1: Rambut sutera:

Rambut jenis 1 tidak mempunyai keriting semula jadi. Helai individu boleh menjadi nipis atau tebal, tebal atau nipis, tetapi mereka akan jatuh tanpa melengkung dari akar ke hujung. Ini cenderung berminyak, sebab itulah banyak pereka mengesyorkan agar anda memeriksa label untuk memastikan produk yang anda beli tidak menambahkan minyak pada rambut anda. Penata rambut Christy Lovelace juga mengesyorkan agar tidak menggunakan terlalu banyak serum atau minyak. Atau rambut halus, saya cadangkan menggunakan semburan tekstur. Syampu kering juga merupakan idea yang baik, "katanya. Syampu biasa akan mengumpul terlalu banyak minyak di kulit kepala. Oleh itu, syampu kering adalah kebaikan bagi orang yang mempunyai rambut lurus dan berminyak. Gambar akan disatukan menjadi individu. Dia berkata:" Saya biasanya mengesyorkan gaya rambut berdasarkan bentuk wajah dan bukannya gaya rambut. "Gaya yang sangat popular sekarang ialah rambut lurus dengan dagu panjang, yang sangat sesuai untuk rambut lurus.

Jenis 2: Rambut kerinting:

Jenis 2A:

Keadaan semula jadi Jenis 2 adalah tekstur yang lembut dan tidak kemas. Dari akar hingga mata, rambut anda lurus. Dari ketinggian mata anda hingga akhir, rambut anda longgar dan turun naik tanpa batas. Untuk mengelakkan turun naik ini, jangan menjauhi makanan berminyak atau berkrim. Sebaliknya, pendandan rambut mengesyorkan mengisi asas dengan busa atau gel ringan untuk menunjukkan bentuk gelombang.

Jenis 2B:

Seperti jenis 2A, jenis rambut ikal 2B dari tengah hingga akhir. Rambut bergelombang mempunyai corak S yang lebih tinggi. Meluruskan mungkin memerlukan lebih banyak kerja, tetapi membuat penampilan pantai tidak sukar. Jenis 2B sangat sesuai untuk trend penata rambut yang mewarnai lapisan luar rambut secara manual. Lovelace berkata: "Ketika orang mengambil foto yang mengagumkan , foto selalu menunjukkan rambut bergelombang kerana ketika rambut melengkung, punggungnya menjadi lebih besar. Orang yang mempunyai rambut bergelombang dan kerinting tidak memerlukan keguguran rambut. Cara untuk menggayakan penampilan.

Jenis 2C:

Gelombang berbentuk S yang paling jelas ialah Jenis 2C. Corak boleh bermula berhampiran bahagian atas kepala dan bergerak ke bawah. Rambut jenis 2C biasanya tebal dan keriting di iklim lembap. Lovelace mengesyorkan menggunakan diffuser, yang merupakan alat dawai berduri di hujung pengering untuk membantu menghilangkan keriting. Livres berkata: "Saya penyokong makanan, terutama di tempat-tempat di mana terdapat faktor persekitaran seperti air keras dan air masin. produk tahan lasak sangat besar. Orang yang mempunyai rambut 2C boleh beralih antara meluruskan setiap hari (yang boleh merosakkan rambut) dan berusaha memperbaiki dan mengawal gelombang. Berita baiknya ialah banyak mousses ringan sekarang mengandungi bahan pelembap kelembapan selain pelembab.

Jenis 3: Keriting:

Jenis 3A:

Untuk rambut jenis 3A, keriting berbentuk S membentuk gelung yang longgar. Julat keriting sedikit lebih lebar daripada hujung lilin kon yang besar. Nota penting mengenai gaya: Sikat rambut jenis ini. Mentakrif dan menyebabkan keriting bulu. Ketua penata gaya dan pengasas The Curl Whisperer di Miami, Silvana Castillo, pakar dalam rambut jenis 3 dan jenis 4, mengesyorkan gaya dan produk yang menentukan rambut kerinting secara semula jadi. Mana satu nasihat paling berguna anda? Tidak masalah jika anda pergi ke gim, "kata Castillo," atau anda perlu bersenam. Walau bagaimanapun, apabila anda menarik rambut anda menjadi ekor kuda, keriting akan kehilangan bentuknya. Lebih-lebih lagi, jika anda terus menarik rambut anda menjadi sanggul atau ekor kuda, anda juga akan melihat penipisan garis rambut dan keguguran rambut. Rambut gugur berlaku apabila berat ekor kuda ditarik ke bahagian depan rambut untuk jangka masa yang panjang.

Jenis 3B:

Lebar keriting 3B kira-kira sama dengan lebar baldi ais. Keriting tumbuh dari akar dan mempunyai jumlah yang mencukupi. Keriting ini biasanya memerlukan kelembapan untuk mengekalkan bentuk lingkaran khasnya. Elakkan rambut silikon dan kerinting. Walau bagaimanapun, produk keriting anda dapat mengawal keriting sementara, tetapi lama-kelamaan, rambut anda mungkin kering dan menyebabkan kerosakan.

Jenis 3C:

Keriting ini ketat dan elastik; mereka membungkus diri dengan kemas di jerami. Untuk memastikan keriting dari corkscrews ini rapuh , teruskan mengambil pendekatan praktikal: jangan menyisir rambut anda (ini boleh menyebabkan rambut longgar dan rapuh), gunakan kondisioner yang tertinggal, dan biarkan hujung jari anda melalui rambut basah. Udara kering dan bukannya pengering rambut.

Jenis 4: Gegelung:

Jenis 4A:

Mod Curling 4A adalah gegelung berbentuk S yang dapat dililit pada tusuk gigi. Castillo berkata: "Jenis 4 rambut adalah kelas benang mentah semula jadi." "Anda perlu berhati-hati, ia akan menyerap air yang banyak Walau bagaimanapun, pelembab tidak bermakna menggunakan minyak topeng pendingin Deep, minyak dan.. Krim adalah pilihan yang bagus untuk menjaga kesihatan rambut anda. Dia berkata: "Kami menggalakkan orang ramai memakai pakaian longgar dan mencuci pakaian. Curly Whispering Salon tidak menyokong gaya pelindung seperti braids dan braids, walaupun beberapa pereka bergantung pada gaya yang dapat dipelihara oleh hujung rapuh untuk melindunginya. Castillo cenderung menghancurkan gaya ini ketika dipakai, tetapi kesannya tidak terlalu bagus, walaupun rambutnya tidak terlihat dan tidak dapat disesuaikan. Selepas beberapa minggu potongan rambut pelindung, pembentukan keriting hilang sepenuhnya. Castillo berkata: "Jika cangkuk jatuh, mereka akan melekat dan pecah. Lebih baik memakai gaya yang tidak membenarkan kelembapan menembus.

Jenis 4B:

Rambut kerinting 4B. Teknik yang popular untuk menentukan dan menonjolkan keriting adalah menggeletar. Pengembangan bermula dengan rambut basah. Lap dengan lembut menggunakan hujung jari, kemudian gunakan perapi yang tinggal untuk melembapkan dan menyuburkan. Sebaik sahaja sebarkan ini. Rambut kepala dibahagikan kepada empat bahagian. Sapukan krim atau gel keriting pada setiap keriting, kemudian bungkus jari telunjuk anda di sekitar helai.

Jenis 4C:

Gelung Jenis 4C adalah yang paling kuat dan lemah. Menyikat rambut dengan kasar atau terlalu kerap boleh mudah pecah. Adalah sangat penting untuk menggunakan perapi secara berkala untuk menguruskan rambut anda. Krim kelapa dan shea butter masih sangat popular. Semakin ramai orang berhenti menggunakan syampu untuk mencuci rambut. Bilas rambut atau rambut anda dengan perapi. Castillo berkata, "Kami melihat orang-orang hari ini menginginkan rambut mereka ditiup. Mereka mahu rambut mereka sebesar dan bulat seperti matahari. Mereka ingin mencuba warna yang menarik dan selalu menjaga kesihatan rambut mereka.

RINGKASAN: Orang dengan rambut 4C lebih suka gaya rambut semula jadi, yang bukan hanya mencerminkan perubahan estetika tetapi juga mempunyai kepentingan yang memuaskan untuk kesihatan wanita. Satu kajian pada tahun 2013 mengesahkan bahawa keinginan untuk mengekalkan gaya rambut menghalang sekitar 40% wanita Afrika Amerika untuk bersenam. Lebih daripada 60% wanita dalam kajian menggunakan gaya rambut longgar secara kimia.

Bagaimana keliangan dan ketumpatan mempengaruhi rambut:

Keliangan: Apabila profesional membincangkan keliangan, ini bermaksud kemampuan rambut anda menyerap kelembapan. Apabila rambut sangat berliang, akan terdapat banyak lubang pada epidermis pada epidermis. Rambut anda mungkin berliang secara semula jadi, atau rawatan kimia dan panas boleh menjadikan rambut anda lebih berpori daripada biasa. Lubang epidermis ini membolehkan rambut anda lebih banyak kelembapan. Sekiranya anda berada dalam iklim lembap, maka rambut anda akan baik-baik saja. Rambut yang berpori juga menyerap pelembap dengan baik. Dari perapi cuti hingga krim wajah yang kaya, pelbagai produk dapat mengisi liang dan memudahkan perawatan rambut. Rambut dengan sedikit liang akan tersumbat teruk, dan sama ada kelembapan persekitaran atau rawatan kimia, ia dapat menahan kelembapan. Untuk mengelakkan makanan daripada bergumpal (yang mungkin menimbang dan menggelapkan rambut), basuh rambut anda dengan syampu yang jelas setiap minggu dan pilih lebih banyak produk. Digunakan dengan lembut sebagai krim rambut dan mousse untuk meningkatkan kapasiti. Sekiranya anda menggunakan pengering rambut, produk mungkin berfungsi dengan lebih baik. Panas akan membuka kutikula yang ketat dan membiarkan kelembapan menembusnya.

RINGKASAN:

Ujian keliangan rambut: 1: Tuangkan beberapa helai rambut ke dalam mangkuk dengan air. 2: Berhenti selepas beberapa minit. 3: Rambut terapung mempunyai keliangan rendah. Rambut gugur mempunyai keliangan tinggi.

Jisim Rambut:

Jisim rambut menunjukkan jumlah rambut di bahagian atas. Sekiranya anda tidak dapat melihat kulit kepala, rambutnya mungkin tebal. Sekiranya anda dapat melihat kulit kepala walaupun tanpa memisahkannya, mungkin kepadatan rambut rendah. Banyak faktor mempengaruhi kepadatan rambut, termasuk tekanan, hormon semasa kehamilan atau menopaus, dan diet. Sekiranya kepadatan rambut anda telah berubah, lebih baik meneliti produk yang anda gunakan. Cari semburan tekstur dan busa ringan untuk meningkatkan kelantangan dan daya apung. Untuk rambut berkepadatan tinggi, minyak dan krim yang lebih tebal boleh digunakan untuk meningkatkan kesan kilauan dan kawalan.

12 cara untuk menjadikan rambut lebih halus:

Rambut licin dan berkilat adalah tujuan bersama kita. Namun, sama ada disebabkan oleh penuaan, gaya hidup gaya hidup, atau kaedah penjagaan rambut yang tidak sesuai, kehidupan dapat memanfaatkan rambut dengan sebaik-baiknya. Banyak perkara boleh merosakkan kutikula yang sudah rapuh. Lama kelamaan, minyak semula jadi dihanyutkan dari rambut, sehingga kering. Tetapi, ini tidak menunjukkan bahawa anda harus berubah menjadi rambut kusam dan rapuh. Ubat di rumah boleh digunakan untuk meluruskan rambut yang kering dan kasar. Anda perlu menggabungkan bahan pelembap dan penjagaan rambut yang sihat. Pertimbangkan alat dan langkah berikut yang dapat ditambahkan dengan mudah pada kerja harian anda.

1. Ketahui jenis rambut anda Sebelum mencuba kaedah rawatan rumah, penting untuk mengetahui jenis rambut anda. Rambut kering dan kasar mungkin memerlukan lebih banyak DC, tetapi jika dibandingkan dengan rambut kerinting, rambut lurus mungkin tidak memerlukan minyak yang banyak kerana minyak semula jadi yang diperoleh dari kulit kepala melewati stratum corneum lebih mudah daripada rambut lurus. Sekarang tulis bahawa disebabkan oleh penurunan pengeluaran minyak semula jadi, keadaan ini boleh berubah seiring bertambahnya usia. Rambut anda juga mungkin berbeza, bergantung pada iklim di mana anda berada dan sepanjang tahun.

2. Minyak kelapa Minyak kelapa semakin popular dalam produk kecantikan. Walaupun kajian dari sumber yang boleh dipercayai menunjukkan bahawa minyak kelapa dapat memberi manfaat kepada kulit kering, ia juga mempunyai beberapa manfaat pelurus rambut yang berpotensi. Sebilangan kesan ini dapat dilihat pada batang rambut. Anda boleh mencari produk yang sudah mengandungi minyak kelapa, atau anda boleh menggunakan minyak tulen pada rambut anda selepas mencuci. Sekiranya hasilnya terlalu berminyak, fokuskan pada hujung rambut. Rambut, gunakan minyak pati setiap hari.

3. Minyak zaitun Minyak zaitun telah dikaji sepenuhnya untuk kesan dalamannya terhadap kesihatan, tetapi penyelidikan juga sedang dijalankan. Dipercayai bahawa minyak zaitun dapat bertindak sebagai penghalang air dan mencegah molekul air meregang. Dan epidermis tetap rosak. Pada sisi negatifnya, jenis penghalang ini juga dapat menjadikan rambut anda kelihatan berminyak. Untuk hasil terbaik, sapukan sejumlah kecil minyak zaitun ke semua hujung rambut dengan lapisan nipis dan sekata seminggu sekali.

4.Argan oil Minyak ini dibuat dari ekstrak buah argan dan terkenal dengan sifat pelembabnya. Walaupun tidak ada penyelidikan mengenai minyak argan dan perawatan rambut, ia kelihatan sangat menjanjikan. Minyak argan tulen mungkin lebih bermanfaat untuk rambut kering. Anda juga tidak perlu berurusan dengan bahan kimia atau bahan tambahan yang tidak diingini. Sebarkan sama rata seperti minyak zaitun.

5. Gunakan topeng rambut mingguan Minyak sayuran boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menambahkan kelembapan yang sangat diperlukan untuk mengeringkan rambut. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu bermain dengan minyak tulen, anda boleh mendapatkan topeng rambut yang sudah dibuat sebelumnya. Topeng rambut mingguan dapat membantu rambut anda menyerap kelembapan dengan lebih berkesan dan menjadikan rambut anda lebih lancar dari masa ke masa. Setelah mencuci, sapukan pada rambut lembap (tidak basah) dan bilas setelah lima minit.

6. Bentonite Clay boleh menjadi bahan gunung berapi yang digunakan secara historis untuk masalah proses organik. ia biasanya digunakan untuk masalah kulit seperti kekeringan, masalah kulit, dan gigitan kutu. Walau bagaimanapun, kemungkinan hasil bentonit pada rambut sedang dikaji. Sebilangan besar analisis adalah mengenai haiwan. Penulis percaya bahawa tanah liat akan memudahkan rambut bersih dan menyeimbangkan kandungan basah. Malah dapat membantu kelemumur. cara menggunakan bentonit pada rambut: Ambil sedikit bentonit. menggabungkan unsur-unsur tanah liat yang sama. Gunakan air atau cuka sehingga pasta pekat terbentuk. agak suka membeli topeng rambut semasa di kedai, gunakannya di bilik mandi.

7.Jangan mencuci dengan air panas Air panas akan merosakkan rambut kering dan kusam. Pilih air suam. Anda juga boleh bilas dengan air sejuk selepas penyaman agar rambut lebih lembut dan cerah. Membantu membuang lebihan produk tanpa menghilangkan kelembapan.

8. Basuh secara berkala: Sekiranya rambut anda kering dan kulit kepala berminyak, anda mungkin masih perlu mencuci rambut dengan kerap. Untuk menghilangkan rasa kering dan gemuk, anda mungkin perlu menggunakan syampu. Keluarkan kulit kepala dan kemudian hujungnya. Ini akan membantu menghilangkan lebihan minyak dari bahagian atas rambut dan melembutkan sisa rambut.

9. Cuci hanya jika diperlukan Semasa kecil, kami belajar mencuci rambut setiap hari. Namun, seiring bertambahnya usia, rambut anda berubah, dan akhirnya anda mungkin tidak memerlukan syampu harian. Rambut yang sangat kering mungkin memerlukan syampu paling banyak sekali dalam seminggu. Sebaliknya, jika kulit kepala berminyak, anda mungkin perlu mencuci rambut setiap dua hari. Sekiranya perlu, anda juga boleh mewarnai dengan syampu kering untuk menghilangkan minyak dan kotoran tanpa menghilangkan kelembapan.

10. Alat yang mudah digunakan Pengering rambut, penjepit keriting, dan besi rata sangat penting untuk banyak gaya rambut. Panas menghasilkan gelembung pada sisik rambut, yang kemudiannya gugur. Sekiranya anda memerlukan alat yang popular, sila periksa petua berikut: Gunakan suhu serendah mungkin dan jangan sekali-kali menggunakannya pada rambut yang terlalu lembap-biarkan rambut kering sedikit. Pertama, sila berehat setiap minggu untuk mengembalikan rambut anda ke bentuk semula.

11. Elakkan menggunakan gaya rambut tertentu Aksesori rambut boleh menjadi cara yang mudah dan menyeronokkan untuk mengubah penampilan anda. Beberapa aksesori, seperti B. Walaupun anda bermain atau bersenam, anda memerlukan tali elastik. Tetapi lama-kelamaan, menarik dan menarik gaya rambut ini boleh merosakkan kutikula rambut. Ini boleh menyebabkan kekeringan dan bahkan rambut gugur separa.

13. Berikan penjagaan yang kerap Apabila anda menerima rawatan rambut berkualiti tinggi, sama ada mati, mengembung, atau meluruskan / meluruskan, ia boleh menyebabkan ketagihan. Selepas beberapa minggu, anda mungkin ingin mencuba langkah lain. Penjagaan rambut profesional bahkan boleh menjadikan rambut anda lembut dan berkilau, tetapi banyak kesan hanya sementara. Setiap rawatan mensasarkan bahan kimia yang boleh mengeringkan dan merosakkan rambut. Sebaiknya rawat sekurang-kurangnya enam minggu antara rawatan.

CATATAN: Mencari produk yang akan melicinkan rambut anda memerlukan masa dan percubaan . Ubat di atas dapat membantu anda melembutkan rambut dari masa ke masa. Walaupun topeng rambut atau minyak sayuran dapat melembutkan dengan segera, kesannya akan hilang. Selepas beberapa hari, sehingga digunakan lagi. Perubahan lain dalam kehidupan seharian akan mempengaruhi rambut lebih lama. Bergantung pada kekeringan atau kerosakan, mungkin memerlukan beberapa minggu. Walaupun terdapat kaedah di atas, jika rambut anda masih terlalu kering, sila berjumpa doktor. Kekeringan yang teruk tidak dapat diperbaiki oleh kebiasaan gaya hidup sihat, yang mungkin menunjukkan penyakit yang mendasari, seperti B. Kekurangan nutrisi.

Soalan Lazim:

S1: Apakah jenis rambut 3 dan 4? J: Sangat sesuai untuk menentukan Jenis 2 sebagai melengkung. Jenis rambut 3 kerinting dan jenis 4 kerinting. Anda mungkin mempunyai keriting yang berbeza di bahagian kepala anda yang berlainan. Untuk memastikan kunci sentiasa sihat, cergas, dan jelas, anda perlu mencuba pelbagai produk untuk mencari produk terbaik untuk rambut anda.

S2: Adakah saya memiliki rambut 4c atau jenis rambut 4b? J: Rambut 4b mempunyai bentuk zigzag. Rambut 4c (kanan) diikat di kedua hujungnya dan biasanya mengecut lebih banyak daripada rambut 4a dan 4b. Semasa menguraikan antara keduanya, saya biasanya melihat jumlah pengecutan dan apakah rambut dibalut ketika basah atau kering untuk menggambarkan perbezaan antara keduanya. berdekatan.

S3: Dari mana saya mengenali jenis rambut saya? J: Untuk memeriksa ketebalan rambut, pegang bahagian depan rambut dan tarik ke satu sisi. Sekiranya anda dapat melihat kawasan kulit kepala di bawah atau melalui rambut, rambut akan menipis. Sekiranya anda tidak dapat melihat kulit kepala, rambut anda lebih tebal. Sekiranya ia berada di bahagian tengah, rambut anda mempunyai ketebalan sederhana.

S4: Adakah anda mempunyai rambut 4D? J: Jawapannya: Rambut 4D tidak ada. Ini adalah pasangan pemasaran yang boleh mengosongkan poket anda. Sebilangan orang berpendapat bahawa hanya kerana rambut 4C mereka tidak mudah disentuh, jika tidak dirawat dengan baik, rambut 4D dan rambut 4D ada.

S5: Mana-mana utas kelas 3 orang? J: Rambut kerinting jenis 3 berkisar dari rambut kerinting ringan hingga garis rambut ketat dan sering mempunyai kombinasi tekstur-renyah dan elastik, dan tinggi dan isipadu akarnya lebih besar daripada jenis ini.

S6: Mana satu utas kelas 3A? A: 3 Rambut terdiri daripada keriting elastik yang jelas dengan corak berbentuk S. Lilitannya sama dengan ukuran kepingan kapur di kaki lima. Teksturnya baik hingga sederhana. Rambut kerinting jenis ini memerlukan lebih banyak berat badan dan senaman tetapi terdedah kepada keriting dan kekeringan.

S7: Mana jenis rambut 4b? J: Rambut jenis 4B tidak mempunyai corak keriting yang jelas dan lembut dan gebu. Lingkaran tebalnya berbentuk Z, mirip dengan bentuk zigzag, dengan sudut tajam, menjadikan rambut jenis ini sangat mudah dikeringkan.

S8: Mana jenis rambut 1C? J: Jenis 1C biasanya licin, dengan objek serupa dengan 1B dan beberapa gelombang tersembunyi. Rambut jenis ini mempunyai helai rambut yang tebal dan kaku yang dapat mengekalkan keriting. Sekiranya kering secara semula jadi, Jenis 1C juga kelihatan tersebar.

S9: Adakah saya mempunyai rambut jenis 4b? J: Mana jenis rambut jenis 4b? Rambut 4b dapat dibezakan dengan mudah dengan corak zigzagnya. Berbeza dengan 4a atau 4c, 4b mempunyai helai berbentuk "Z" yang sempit dengan sedikit ikal. Gebu, bergantung pada tekstur rambut, boleh menjadi lembut atau kasar.

S10: Apakah tekstur rambut yang terbaik? J: Jenis 1A. Rambut lurus terbahagi kepada tiga subkategori: Rambut jenis 1A sangat lurus dan nipis, tanpa tanda-tanda gelombang atau keriting. Mereka sangat halus dan halus sehingga jika minyak semula jadi memasuki hujungnya, rambut akan menjadi berminyak. Ini adalah jenis rambut paling jarang dan biasa di kalangan wanita Asia.