Utiliti,

Definisi Utiliti:

 1. Perniagaan: Syarikat besar yang memiliki dan / atau mengendalikan kemudahan yang digunakan untuk penjanaan dan penghantaran atau pengedaran elektrik, gas, atau air kepada masyarakat umum.

 2. Program utiliti.

 3. Undang-undang paten: Kegunaan item yang mana paten digunakan. Satu penemuan mesti dapat digunakan dan mesti menjalankan beberapa fungsi yang berguna agar dapat dipatenkan.

 4. Berguna, terutamanya kerana dapat melakukan beberapa fungsi.

 5. Berfungsi dan bukannya menarik.

 6. Sebuah organisasi yang membekalkan masyarakat dengan elektrik, gas, air, atau pembetungan. Stok dan bon dalam kemudahan awam.

 7. Etika: Seperti yang dijelaskan oleh ahli falsafah Inggeris-reformis Jeremy Bentham (1748-1832), apa yang nampaknya menambah atau mengurangkan kebahagiaan pihak yang kepentingannya dipersoalkan ..

 8. Keadaan berguna, menguntungkan, atau bermanfaat.

 9. Ekonomi: Kesenangan atau kepuasan (nilai untuk wang) yang diperoleh seseorang dari penggunaan barang atau perkhidmatan atau dari berada di tempat tertentu, dan untuk memaksimumkan semua tindakan ekonomi dimotivasi. Ia adalah pengembalian subjektif atau psikik yang tidak dapat diukur secara mutlak atau objektif. Barangan atau perkhidmatan yang mempunyai utiliti untuk satu orang mungkin tidak dimiliki untuk orang lain, dan apa yang mungkin mempunyai utiliti untuk seseorang pada waktu atau tempat tertentu mungkin tidak memilikinya di tempat lain. Lihat juga teori utiliti.

 10. Berkaitan dengan kadar daging lembu kerajaan AS yang paling rendah.

 11. Pengkomputeran: Program tambahan yang menjalankan fungsi berguna tertentu untuk mengekalkan, atau meningkatkan kecekapan, sistem komputer. Utiliti berkisar dari kecil dan sederhana hingga besar dan kompleks, dan dari sedikit berguna hingga sangat diperlukan. Fungsi yang dilakukan oleh utiliti termasuk pemampatan data, pemulihan data, defragmentasi cakera, pengurusan sumber dan fail komputer, diagnosis sistem, pengesanan virus, dan banyak lagi. Juga dipanggil program utiliti.

Sinonim Utiliti

Kegunaan, Penggunaan, Kelebihan, Faedah, Nilai, Bantuan, Kebaikan, Keuntungan, Kemudahan, Kepraktisan, Keberkesanan, Keberkesanan, Kesediaan, Perkhidmatan, Kebolehgunaan, Kebaikan, Praktis, Fungsional, Berguna, Berguna, Sensitif, Berkesan, Efisien, Untuk tujuan, Sesuai dengan tujuan, Pragmatik, Realistik, Utiliti, Bekerja, Workaday, Handy, Neat, Biasa, Down-to-earth, Aktiengesellschaft, Account, Advantage, Advantageousness, Aktiebolag, Alternate, Alternative, Appliance, Applicability, مناسب, Availability, Backup , Kebajikan, Badan korporat, Perniagaan, Penubuhan perniagaan, Kartel, Dewan perdagangan, Gabungan, Perusahaan komersial, Compagnie, Perusahaan, Keprihatinan, Konglomerat, Syarikat konglomerat, Syarikat penggabungan, Konsortium, Kemudahan, Kepemilikan Syarikat, Badan korporat, Perbadanan, Palsu, Beragam syarikat, Drive, Dummy, Keberkesanan, Keberkesanan, Kecekapan, Enjin, Mesin, Perusahaan, Setaraf, Ersatz, Kemudahan, Palsu, Kesukaan, Firma, Kecergasan, Perlengkapan, Fungsi, Bermanfaat, Syarikat induk, Rumah, Tiruan, Industri, Gabungan saham bersama, Syarikat saham bersama, Mesin, Mesin, Pergeseran Makesh, Bantuan mekanik, Peranti mekanikal, Mekanisme, Mock, Power motive, Motor, Kebolehoperasian, Syarikat operasi, Perkongsian, Phony, Pinch, Plunderbund, Pool, Loji janakuasa, Sumber kuasa, Kebolehlaksanaan, Utiliti praktikal, Praktikal, Keuntungan, Sementara, Proksi, utiliti awam, Perkaitan, Rizab, Sekunder, Perkhidmatan, Kemudahan, Spare, Stok syarikat, Stopgap, Pengganti, Sindiket, Sementara, Tentatif, Token, persatuan perdagangan, Kepercayaan, Kebolehgunaan, Penggunaan, Kegunaan, Kebolehgunaan, Beragam

Bagaimana menggunakan Utiliti dalam ayat?

 1. Undian terakhir di Majlis Nasional mengenai rang undang-undang penswastaan ​​untuk mengubah utiliti menjadi syarikat berhad akan diadakan pada 22 Jun.
 2. Pakaian utiliti.
 3. Sebuah trak utiliti.
 4. Duke Power adalah salah satu syarikat utiliti terbesar di North Carolina; ia menyediakan elektrik untuk sebahagian besar kawasan Segitiga dan Piedmont.
 5. Utiliti berguna untuk menukar satu jenis fail grafik ke yang lain.
 6. Tanpa pekerja utiliti kita tidak akan dapat menikmati semua kesenangan sederhana; panas, lampu, televisyen, untuk beberapa nama.
 7. Dia mempunyai pendapat yang lemah mengenai kegunaan pembelajaran buku.
 8. Di kawasan tempat saya tinggal, kami tidak mempunyai pilihan mengenai utiliti elektrik yang kami gunakan, kami sangat kecewa apabila anda tidak berpuas hati dengan pembekal.

Makna Utiliti & Definisi Utiliti

Utiliti ,

Definisi Utiliti:

Utiliti merujuk kepada Manfaat adalah istilah ekonomi yang merujuk kepada kepuasan umum yang diperoleh dari penggunaan barang atau perkhidmatan. Teori ekonomi pilihan rasional umumnya menganggap bahawa pengguna berusaha untuk memaksimumkan keuntungan mereka. Penting untuk memahami faedah ekonomi dari barang atau perkhidmatan kerana ia mempunyai kesan langsung terhadap permintaan dan oleh itu terhadap kos barang atau perkhidmatan tersebut. Dalam praktiknya, faedah pengguna tidak dapat diukur dan dihitung. Walau bagaimanapun, sebilangan ahli ekonomi percaya bahawa mereka dapat menggunakan model yang berbeza untuk secara tidak langsung menganggarkan kegunaan atau prestasi ekonomi aset.

 • Dalam ekonomi, utiliti merujuk kepada faedah atau kesenangan yang dapat diperoleh pengguna daripada perkhidmatan atau barang.
 • Sekiranya penawaran perkhidmatan atau barang meningkat, keuntungan ekonomi mungkin menurun.
 • Utiliti kecil adalah utiliti yang berasal dari penggunaan perkhidmatan utiliti atau unit yang baik.

Makna Utiliti

 1. Status berguna, berbudi pekerti, atau berguna.

 2. Organisasi yang membekalkan masyarakat dengan elektrik, gas, air atau sampah. Stok dan bon sektor awam.

 3. Berguna, terutamanya kerana dapat melakukan pelbagai tugas.

 4. Menarik dan bukannya berfungsi.

 5. Kurang daripada lembu rasmi AS

Kalimat Utiliti

 1. Lihat kegunaan buku teks

 2. Pada 22 Jun, Majelis Nasional meluluskan suara terakhir mengenai undang-undang penswastaan, yang bertujuan untuk mengubah perkhidmatan awam menjadi syarikat saham gabungan.

 3. Utiliti berguna untuk menukar satu jenis fail grafik ke yang lain

 4. Kenderaan komersial

 5. Pakaian yang berguna

Sinonim Utiliti

kecekapan, keuntungan, akaun, titik, kecukupan, manfaat, penerapan, penggunaan, kelebihan, fungsi, manfaat, kemudahan, kesesuaian, kesesuaian, kegunaan, kesesuaian, perkhidmatan, kebolehgunaan, kecergasan, kelebihan, produktiviti, keberkesanan, nikmat, kepraktisan