Sinar ultraviolet adalah sinaran, yang merupakan sinar yang digunakan untuk membunuh kuman dan penyakit berbahaya. Ia lebih kuat dan mempunyai tenaga yang tinggi daripada cahaya yang dapat dilihat dan gelombang radioaktif. Walau bagaimanapun, mereka kurang berkesan daripada sinar gamma dan sinar-X. Pada masa ini, untuk melindungi diri daripada virus seperti ultraviolet, orang menggunakan lampu pembasmian kuman UVC .

Dalam artikel ini, anda akan membaca beberapa mitos dan fakta mengenai cahaya UVC dan beberapa perkara yang akan memberitahu anda betapa pentingnya cahaya UVC untuk mencegah kesan virus.

Jenis cahaya UV

Terdapat pelbagai jenis cahaya UVC yang dijumpai berdasarkan tenaga yang mereka pancarkan di sekitarnya.

Cahaya UVA adalah cahaya yang mempunyai jumlah tenaga paling rendah dan berinteraksi dengan kulit anda setiap hari. Anda terdedah terutamanya ketika anda berada di luar cahaya matahari. Lebih-lebih lagi, ia menyebabkan kerosakan pada kulit anda pada skala rendah, menyebabkan penuaan dan merosakkan kulit pada kadar yang rendah.

Cahaya UVB adalah faktor utama yang menyebabkan selaran matahari dan menyebabkan barah kulit dan jumlahnya jauh lebih sedikit di bawah sinar matahari. Ia diletakkan di tengah-tengah spektrum cahaya UV.

Cahaya UVC diserap dalam ozon bumi dan mempunyai tenaga yang paling banyak. Ia adalah cahaya yang kurang biasa yang terdedah kepada kita di antara UVA dan UVB. Lebih-lebih lagi, ia diperoleh dari bahan buatan manusia seperti lampu pembasmian kuman UVC .

Adakah cahaya UVC mempengaruhi coronavirus baru?

Beberapa penyelidikan akan menentukan sama ada cahaya UVC dapat mencegah coronavirus baru. Didapati bahawa

Lampu UVC untuk membasmi kuman cecair

Ia dapat mencegah virus jika terkena virus secara langsung kerana ia akan mematikan virus dalam 9 minit.

Lampu UVC untuk membasmi kuman permukaan

Cahaya UVC membunuh virus di permukaan makmal , kerana ia mengurangkan kesan coronavirus yang diaktifkan sebanyak 99.7 peratus dalam 30 saat Sekiranya cahaya UVC mempunyai panjang gelombang hingga 207 dan 222 nanometer. Lampu Far-UVC bermanfaat untuk membunuh virus yang diaktifkan. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan penyakit kulit dan mata dan barah.

Lampu UVC untuk membasmi kuman udara

UVC juga dapat membunuh virus udara, yang boleh menyebabkan selesema pada manusia 229E dan OC43.

Cara membunuh coronavirus baru melalui cahaya UVC

Apabila kadar coronavirus meningkat di kebanyakan wilayah, cahaya UVC semakin diminati dan merupakan pilihan yang berguna untuk mensterilkan dan membunuh kuman . Lampu pembasmian kuman UVC ini digunakan untuk pelbagai tujuan, kebanyakannya di pusat kesihatan, untuk mencegah virus yang diaktifkan. Ia boleh membasmi kuman seperti:

Permukaan atau kesihatan pusat jagaan

peralatan perubatan

bilik operasi

gear pertahanan individu (PPE, misalnya, penutup muka N95

Kelemahan cahaya UVC

Kelemahan cahaya UVC ini adalah bahawa ia memerlukan pendedahan cahaya secara langsung untuk mempunyai operasi dan fungsi yang berkesan untuk membunuh virus. Jika tidak, tidak akan berguna jika debu atau bayangan muncul.

Walaupun bermanfaat untuk membunuh virus, ia mempunyai beberapa kekurangan dan risiko tambahan untuk menggunakannya di rumah anda, seperti

Tidak ada panjang gelombang, dos , dan pendedahan cahaya UVC tertentu yang dapat membunuh virus tersebut. Sekiranya jumlah yang tinggi terkena pada manusia, ia boleh menyebabkan kerosakan pada kulit.

Jumlah pendedahan yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada kulit dan mata.

Lampu UVC yang digunakan di rumah mempunyai intensiti yang sangat rendah, jadi tidak begitu efektif dan memerlukan waktu lebih lama untuk membunuh bakteria dan virus.

Lampu UVC boleh mengandungi merkuri atau menghasilkan ozon, yang kedua boleh membahayakan orang.

Ia boleh mempengaruhi peralatan anda yang terbuat dari plastik dan polimer sekiranya pendedahan cahaya UVC berpanjangan.

Mitos mengenai cahaya dan suhu UV

Terdapat beberapa mitos mengenai kesan cahaya UVC pada coronavirus. Mari kita lihat sebilangan legenda:

Mitos pertama adalah bahawa hubungan Matahari dapat melindungi anda dari coronavirus. Kenyataan itu adalah mitos kerana cahaya matahari kebanyakannya mengandungi cahaya UVB dan UVA, dan jumlah cahaya UV lebih sedikit, yang membantu menghidupkan virus.

Mitos kedua yang paling umum mengenai virus adalah bahawa membiarkan diri anda berpanjangan dalam lampu UVC dapat mencegah anda dari coronavirus. Ia bermanfaat kerana cahaya UV terdedah secara langsung, dan lampu tidak mengandungi intensiti UV yang banyak. Sekiranya lampu UVC anda bertahan untuk jangka masa yang lebih lama, ia boleh menyebabkan jangkitan kulit dan mata dan luka bakar, dan kerengsaan.

Mitos ketiga adalah bahawa jika anda duduk di tempat mandi air panas, ia boleh mengelakkan virus. Kenyataan ini tidak benar kerana boleh menyebabkan kerak dan kulit terbakar.

Mitos keempat ialah menggunakan udara panas dari pengering yang mengandungi sinar UVC dapat mencegah virus. Ini tidak mungkin kerana intensiti rendah, dan jika anda membersihkan tangan, gunakan sabun dan pembersih daripada udara panas.

Fakta mengenai pencegahan coronavirus

Untuk membunuh virus, ambil tindakan pencegahan yang diperlukan ini daripada mengikuti mitos.

Tinggal di rumah anda dan jauhkan jarak antara satu sama lain.

Pakai topeng dan sentiasa membersihkan diri dan mencuci tangan dengan betul.

Minum air secukupnya.

Dengan mengikuti langkah berjaga-jaga ini, anda dapat mencegah virus daripada menetralkan tubuh anda daripada mengikuti mitos yang disebutkan di atas. Kesimpulannya, cahaya UVC ternyata bermanfaat dalam menurunkan kesan virus. Walau bagaimanapun, orang perlu mengambil semua langkah berjaga-jaga dan penggunaannya kerana secara bersendirian sinar UV tidak dapat menghentikan kesan virus.

Selain semua faedahnya, sinar UVC berbahaya, terkena langsung, dan menyebabkan masalah pada kulit dan mata, jadi berhati-hatilah. Juga, tidak ada yang tahu intensiti dan jangka waktu yang diperlukan cahaya UVC untuk membasmi kuman virus, dan sinar UV berbeza-beza bergantung pada cuaca , waktu, tempat di mana anda tinggal, dan musim. Jadi, jangan bereksperimen dan menggunakannya dalam jangka masa yang lama.

Potensi UV untuk membunuh Covid-19 berdasarkan penemuan baru-baru ini.

Sinar UV:

Ini adalah bentuk radiasi elektromagnetik yang terdiri dari panjang gelombang 10mm dan 400mm. Baru-baru ini digunakan dalam perubatan untuk membunuh virus. Dalam banyak keadaan, doktor malah menetapkan pesakitnya untuk duduk di bawah sinar matahari kerana sinar UV adalah sebahagian daripada cahaya matahari dan membantu membunuh virus. Walaupun diperlukan dalam jumlah yang lebih besar, ada alat dari mana sinar UV ditumpahkan pada objek yang diinginkan.

Ketika dunia terguncang oleh virus Covid-19 yang baru-baru ini, satu ubat yang banyak digunakan adalah sinar UV. Ramai yang percaya bahawa kita dapat menempatkan seluruh manusia di dalam sinar yang dapat membunuh kuman dan membantu membendung penyebaran virus. Bahkan, bekas presiden Amerika Syarikat pernah mengucapkan kata-kata seperti itu yang sangat diperdebatkan di media sekiranya dia bertindak tidak bertanggungjawab mencadangkan penyelesaian untuk Covid-19. Mari kita lihat di baris berikut apa yang kita ketahui mengenai sinar UV sama ada profesional perubatan mencadangkannya sebagai ubat yang baik atau sebaliknya.

Kebaikan dan keburukan:

Walaupun secara historis sinar UV telah digunakan untuk membasmi kuman permukaan dan air. Apabila virus terdedah kepada sinaran UV, ia akan mematikannya dengan merosakkan strukturnya iaitu RNA mereka. Tetapi menggunakannya pada manusia tidak semudah menggunakannya di permukaan dan cairan seperti sel manusia juga sensitif terhadap virus ini dan jika terdedah kepada mereka, susunan genetik sel tersebut rosak menyebabkan penyakit kronik seperti barah kulit. Begitu juga dengan pendedahan yang sedikit tidak akan memberi kesan yang baik. Oleh itu, menentukan tahap tepat sinar UV adalah masalah bagi doktor sekarang. Begitu juga bergantung pada warna kulit, keberkesanan sinaran UV berbeza-beza yang semakin rumit oleh kepekaan bahagian tubuh yang berbeza terhadap sinar UV. Oleh itu, mengelakkan kesan sampingan sinar UV memainkan peranan yang lebih besar dalam kegunaannya berbanding kesannya yang bermanfaat. Sekarang, mereka yang menyarankan agar melewati seluruh manusia melalui sinar UV untuk membunuh Corona Virus nampaknya naif kerana mereka tidak membayangkan jumlah UV yang berlebihan ini akan menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan kerana disarankan untuk tidak mendedahkan sebahagian besar tubuh ke sinar ini.

Apa yang dicadangkan oleh profesional?

Dan Arnold adalah profesional yang bekerja di teknologi sinar UV yang menyediakan pembasmi kuman di seluruh UK. Dia mengulangi pernyataan di atas dan dengan jelas mengatakan bahawa ini bukan penyelesaian yang tepat untuk Covid. Berikut adalah beberapa sebab yang dinyatakannya untuk mengambil kedudukan ini:

UVA yang merupakan bahagian utama dari sinar UV yang berasal dari matahari dan bertanggungjawab untuk penuaan dan kedutan pada kulit. Juga mempunyai daya penembusan yang tinggi dan dapat merusak sel sementara sinar penembusan yang lebih sedikit akan lebih baik untuk tujuan tersebut.

UVB membentuk bahagian besar sinaran UV seterusnya yang berkaitan dengan selaran matahari dan barah kulit. Untuk kulit sensitif walaupun 5 minit pendedahan tambahan kepada sinar matahari akan menjamin anda terbakar sinar matahari, juga pada sinar matahari biasa yang merupakan cara yang paling sesuai untuk mendapatkan sinaran UV dalam jumlah yang rendah.

Jenis ketiga yang dikenali sebagai UVC adalah kepentingan utama membunuh virus dengan merosakkan penyediaan genetiknya tetapi juga mengganggu penyediaan genetik sel manusia.

Oleh itu, harapan terakhir adalah menggunakan sinar UVC yang dimanfaatkan. Tetapi menentukan jumlah UV yang diperlukan untuk membunuh virus itu bervariasi di berbagai permukaan bergantung pada jenis bahan yang terdiri dari permukaan tersebut.

Begitu juga kajian oleh Seladi Schulman menunjukkan bahawa beberapa jenis UVC berbahaya bagi mata. Selain itu mereka percaya bahawa cahaya UVC mengandungi produk sampingan seperti Ozon dan merkuri, produk yang berpotensi berbahaya. Selanjutnya tuntutan rawatan Covid-19 dengan memaparkan sinar matahari diperkuat oleh kenyataan bahawa matahari mengandungi terutamanya UVA dan UVB yang telah terbukti lemah dalam membunuh SARS-CoV-2.

Kesimpulan :

Walaupun sinar UV telah digunakan sejak kebelakangan ini untuk mengobati penyakit yang disebabkan oleh virus, tetapi kepekaan sel manusia terhadap sinar yang sama telah menghambat kemajuan kita untuk mendapatkan rawatan virus. Terhadap kepercayaan yang sering dipegang bahawa sinar UV akan membunuh virus menunjukkan bahawa terdapat sedikit harapan dalam penawarnya. Cabaran utama bagi profesional perubatan untuk menyebarkan virus adalah pengembangan teknik yang kurang berbahaya yang sekarang tidak dapat dilihat. Oleh itu, disarankan agar berjumpa dengan doktor profesional sekiranya ada keperluan untuk menggunakan sinar UV untuk tujuan apa pun terutamanya ketika menggunakannya di badan manusia dan tidak bergantung pada maklumat mentah yang terdapat di pasaran kerana kesalahan sedikit pun dapat menyebabkan anda menghadapi masalah yang teruk.