Maksud e-mel adalah "dengan menggunakan e-mel." Contohnya, "Kirimkan saya dokumen melalui e-mel" - Kirimkan dokumen anda dengan menggunakan e-mel atau melalui e-mel. Menggunakan melalui adalah kurang biasa berbanding dengan. Anda boleh menggunakan kedua-dua preposisi ini.

melalui e-mail

:eight_pointed_black_star: Mengenai E-mel

Surat elektronik (e-mel) adalah kaedah pertukaran komunikasi (disebut sebagai "surat") melalui internet. E-mel tersebut tersedia secara meluas pada tahun 1960-an, tetapi pengguna hanya terhad menghantar mesej kepada pengguna lain yang berkongsi komputer yang sama pada masa itu. Beberapa sistem juga membenarkan pesanan segera, yang memerlukan pengirim dan penerima berada dalam talian pada masa yang sama. Pada ARPANET pada tahun 1971, Ray Tomlinson mengembangkan teknik pertama untuk menghantar mesej kepada pengguna di pelayan yang berbeza menggunakan simbol @, yang memungkinkan nama pengguna dikaitkan dengan lokasi tertentu di rangkaian. Pada pertengahan tahun 1970-an, ini telah berkembang menjadi sistem surat elektronik yang kita kenal sekarang.

E-mel adalah sejenis alat komunikasi rangkaian komputer yang sangat popular di Internet. Konsep kedai berada di tengah-tengah platform e-mel masa kini. Kewajiban untuk menerima, meneruskan, menghantar, dan menyimpan mesej elektronik terletak di bahu pelayan e - mel . Pengguna dan komputer mereka tidak harus disambungkan ke pelayan e-mel atau antara muka mel berasaskan web pada masa yang sama untuk mengirim, menerima, atau memuat turun mesej dari pelayan.

Perkhidmatan e-mel di Internet kontemporari mungkin ditelusuri sejak awal ARPANET, dengan standard untuk penyulitan e-mel dibuat seawal tahun 1973. RFC 561 adalah permintaan untuk komen. Mesej yang dihantar melalui e-mel pada awal 1970-an kini dianggap sama dengan mesej yang dihantar melalui e-mel pada masa kini.

:white_square_button: Ringkasan:

E-mel di Internet pada awalnya disempurnakan oleh Transmission Control Protocol / Internet Extensions (MIME) untuk memungkinkan pengiriman teks dalam berbagai set watak multimedia dan lampiran. E-mel antarabangsa, yang menggunakan alamat e-mel yang dikodkan UTF-8 , adalah kaedah komunikasi standard tetapi tidak digunakan secara meluas.

:eight_pointed_black_star: Melalui badan Mesej E-mel

Badan mesej e-mel

Bahagian E-mel Penjelasan
Pengekodan kandungan Sistem e-mel web telah dirancang untuk berfungsi dengan watak 7-bit ASCII. Walaupun kebanyakan perisian e-mel hanya 8-bit, hubungan dengan pelayan 7-bit dan pembaca e-mel dianggap wujud. Spesifikasi set watak, dan dua pengekodan penghantaran kandungan ditambahkan ke MIME standard untuk memungkinkan penghantaran data bukan ASCII: yang dicetak-dicetak untuk bahan 7-bit dengan beberapa watak di luar skop ini dan data binari sewenang-wenang untuk asas64 pengekodan (lihat di bawah). Walaupun sambungan 8BITMIME dan BINARY telah dibuat untuk membolehkan surat dihantar tanpa memerlukan kod tersebut, ada kemungkinan banyak ejen pengangkutan mel mungkin tidak menyokongnya. Menurut beberapa laporan, perisian tersebut melanggar RFC 5322 dengan mengirimkan data mentah non-ASCII dan membenarkan wujudnya skema pengekodan yang berbeza dan mengakibatkan paparan mesej abjad non-Latin yang tidak dapat difahami secara lalai di beberapa kawasan (satu-satunya pengecualian adalah kebetulan jika pengirim dan penerima menggunakan skema pengekodan yang sama). Hasilnya, Unicode semakin dikenali sebagai standard untuk set watak antarabangsa.
HTML dan teks biasa Semasa menggunakan kebanyakan sistem e-mel visual terkini, pengguna dapat memilih antara teks biasa dan HTML untuk papan pesanan. Mesej e-mel HTML sering disertakan dengan setara teks biasa, yang dibuat untuk keserasian. Pautan dan gambar dapat ditambahkan, pesan sebelumnya dapat dirujuk menggunakan tanda kutip, pesan dapat dibungkus ke layar apa pun secara otomatis, tekanan seperti garis bawah dan miring dapat digunakan, dan gaya font dapat diubah berkat HTML. Dengan mempertimbangkan pertimbangan sebelumnya, selain sejumlah besar pengguna yang menggunakan program e-mel teks seperti Mutt, banyak milis berasaskan web mendorong penyampaian untuk dikirim dalam teks biasa dengan 72 atau 80 aksara setiap baris, berbanding HTML .

:white_square_button: Ringkasan:

Kekurangan ini termasuk peningkatan ukuran e-mel, kebimbangan privasi mengenai kerentanan dalam talian, percubaan pancingan data yang menggunakan HTML sebagai saluran, dan pemindahan virus yang berpotensi berbahaya. Walau bagaimanapun, sementara klien e-mel Microsoft tertentu memungkinkan untuk memformat kaya menggunakan Format Teks Kaya milik mereka (RTF) , ini harus dielakkan melainkan dapat dipastikan bahawa klien e-mel penerima serasi dengan pemformatan kaya.

:eight_pointed_black_star: Bagaimana Menulis E-mel Perniagaan Yang Berkesan?

E-mel perniagaan yang berkesan

Walaupun kami menghantar sebilangan besar e-mel, kebanyakannya tidak berkesan. Peti mel setiap orang mengandungi e-mel yang sukar dibaca atau dicerna kerana penerima tidak pasti cara bertindak balas atau bertindak. Benarkan perkara ini tidak berlaku dengan e-mel perniagaan anda. Etika, gaya, dan struktur adalah komponen penting dalam penulisan e-mel yang berkesan.

Catatan ini akan menyoroti amalan yang disyorkan dan membawa anda melalui proses menulis e-mel perniagaan yang berjaya. Menggabungkan strategi ini ke dalam penyediaan e - mel anda akan meningkatkan penulisan dan komunikasi e-mel anda secara umum.

1 - Siapa Penonton yang Saya Dengarkan?

Penonton adalah faktor utama dalam setiap penulisan perniagaan. Siapa sahaja yang anda tulis akan menentukan nada e-mel anda. Pembaca akan menentukan nada, formaliti, dan topik komunikasi.

Penerima e-mel anda mungkin rakan sekerja, pelanggan, atau penyelia. Setiap pembaca akan memberikan satu set pengalaman, kepakaran projek, dan keutamaan yang unik. Anda boleh menggunakan akronim projek dengan rakan sekerja yang berkongsi pemahaman mendalam mengenai projek ini . Istilah serupa ini akan membingungkan eksekutif yang memerlukan kemas kini ramalan anggaran.

2 - Apa Objektifnya?

Mesej yang dihantar melalui e-mel mesti mempunyai tujuan. Dan mesti berfungsi satu fungsi. Protokol e-mel ini disebut sebagai 'peraturan satu perkara.' Setiap e-mel harus terhad kepada satu item, tugas, atau permintaan.

Pelbagai tindakan dalam satu e-mel boleh menyebabkan kekeliruan dan ketidakcekapan. Satu e-mel tidak boleh mengandungi komen semakan untuk laporan pelanggan dan pertanyaan penjadualan untuk mesyuarat suku tahunan. Kes ini memerlukan dua e-mel yang berbeza.

3 - Adakah E-mel Ini Perlu Dihantar?

Terdapat kecenderungan untuk berinteraksi secara berlebihan melalui e-mel. Walaupun e-mel mudah dan mencipta jejak kertas elektronik, tidak setiap komunikasi harus berlaku melalui e-mel.

Pertimbangkan perkara berikut: Adakah e-mel ini benar-benar diperlukan? Mungkin panggilan telefon atau ping pada utusan korporat akan mencukupi. Sekiranya anda menjangkakan banyak perkara berulang-ulang mengenai perkara ini, sembang ringkas mungkin akan menghalang keperluan rangkaian e-mel yang berlarutan . Pilih saluran yang sesuai untuk penghantaran data. Walaupun e-mel adalah media yang sangat baik, ia hanya satu.

4 - Adakah E-mel adalah Kaedah Komunikasi yang Sesuai?

Walaupun e-mel berguna dalam pelbagai situasi, tidak selalu sesuai. Sekiranya anda mesti memberikan berita yang mengerikan, buatlah secara peribadi atau sengaja menyekat e-mel. Sifat e-mel yang tidak peribadi menjadikannya sukar untuk menyampaikan rasa empati atau simpati. Sekiranya anda diminta untuk menghantar e-mel permintaan maaf syarikat, ikuti garis panduan ini.

Maklumat sensitif yang dihantar melalui e-mel adalah bahaya untuk didedahkan secara tidak sengaja. Terdapat beberapa contoh kesalahan e-mel, mulai dari lucu hingga ke kubur. Pertimbangkan jika maklumat itu adalah hubungan peribadi atau pendapat peribadi sebelum menghantar e-mel. Sekiranya anda tidak mahu maklumat tersebut dikongsi secara tidak sengaja, berhati-hatilah dengan bagaimana maklumat tersebut disampaikan terlebih dahulu.

5 - Format E-mel

E-mel yang dihantar untuk tujuan perniagaan mempunyai gaya yang sangat berbeza. Mereka seperti perniagaan tetapi ringkas. Mereka harus ditulis supaya dapat diketepikan tetapi mengandungi cukup maklumat untuk membolehkan jawapan yang komprehensif. Mencari nada yang sesuai mungkin merupakan aspek penulisan e-mel yang paling memakan masa. Nada berbeza mengikut audiens anda. Ia boleh bersifat formal atau tidak formal, tetapi harus selalu profesional dan sesuai untuk khalayak anda.

:eight_pointed_black_star: Sejarah E-mel

Surat elektronik secara historis telah digunakan untuk sebarang komunikasi elektronik dokumen. Pada awal tahun 1970-an, misalnya, beberapa penulis menggunakan frasa untuk merujuk kepada penghantaran kertas faks. Oleh kerana konotasi sekarang, penentuan makna asalnya bermasalah.

Surat elektronik telah digunakan sejak tahun 1975, sementara variasi e-mel yang lebih pendek telah digunakan sejak tahun 1979. E-mel adalah format standard, yang dipromosikan oleh garis panduan gaya. Format ini diperlukan oleh Permintaan Komen IETF (RFC) dan kumpulan kerja. Ahli ortografer ini juga termasuk dalam kebanyakan kamus.

Dalam protokol asal RFC 524, tidak ada bentuk yang digunakan. Surat adalah kata umum untuk perkhidmatan dan disebut sebagai mesej sebagai satu bahagian surat elektronik. Peti masuk dan kandungan disertakan dalam e-mel Internet; kandungannya terdiri daripada header dan badan.

:white_square_button: Ringkasan:

E-mel adalah bentuk komunikasi utama dalam bahasa Inggeris dan Inggeris Amerika kontemporari, seperti yang ditunjukkan oleh Corpus data Inggeris Amerika moden. Ia tetap hilang dalam keperluan gaya tertentu. E-mel adalah format "Alamat Pengarang" biasa dalam RFC dan "historis" diperlukan. E-mel digunakan sekali-sekala, bersama dengan singkatan yang berkaitan seperti E-piano, E-guitar, dengan huruf E pertama.

:eight_pointed_black_star: 5 Petua untuk komunikasi E-mel

Petua untuk komunikasi e-mel

:small_red_triangle_down: Mulakan dengan sambutan yang sopan

Mulakan e-mel anda selalu dengan ucapan , misalnya, "Dear Lillian." Sekiranya anda mempunyai hubungan yang terjalin dengan pembaca, hubungi mereka dengan nama (mis., "Harga Puan yang dihormati"). Sekiranya garis tidak rasmi, jawab, "Hello, Kelly." Sekiranya anda tidak jelas mengenai nama penerima, gunakan "Siapa pun" atau "Tuan / Puan yang dihormati."

:small_red_triangle_down: Maafkan penerima

Semasa menjawab permintaan pelanggan, anda harus memulakannya dengan surat terima kasih. Sebagai contoh, apabila anda menghubungi syarikat anda dengan pertanyaan, "Terima kasih kerana menghubungi Syarikat ABC" dapat dijawab. Sekiranya seseorang menjawab salah satu e-mel anda, tulis "Terima kasih atas balasan cepat anda" atau "Terima kasih atas balasan anda." Dengan berterima kasih kepada pembaca, anda menjadikan mereka selesa dan kelihatan lebih hormat.

:small_red_triangle_down: Nyatakan matlamat anda

Sekiranya anda memulakan komunikasi e-mel, mungkin sukar untuk memasukkan baris penghargaan. Sebaliknya, mulakan dengan menerangkan matlamat anda. Contohnya, "Saya menulis untuk bertanya ..." atau "Saya menulis sebagai balasan untuk ..."

Jadikan matlamat anda jelas dalam e-mel lebih awal, kemudian masuk ke isi kandungan. Harap maklum bahawa orang ingin membaca e-mel dengan cepat, jadi pastikan ayat anda lurus dan ringkas. Di samping itu, anda akan menumpukan pada tatabahasa, ortografer, dan frasa untuk memastikan bahawa anda dan organisasi anda membuat gambaran profesional.

:small_red_triangle_down: Sertakan komen terakhir anda

Adalah biasa untuk mengucapkan terima kasih kepada pembaca anda sekali lagi dan memberikan ucapan penutup yang sopan sebelum e-mel anda berakhir. Anda dapat memulai dengan "Terima kasih atas kesabaran dan kerjasama Anda " dan kemudian menambahkan: "Apabila anda mempunyai pertanyaan atau masalah, jangan ragu untuk menghubungi saya" dan "Saya berharap dapat menerima daripada anda."

:small_red_triangle_down: Lengkap dengan kesimpulan.

Langkah seterusnya adalah dengan menambahkan penutup yang betul dengan nama anda. Semua ucapan profesional adalah "Salam Sejahtera," "Jujur," dan "Terima Kasih." Sekiranya anda tidak mengenali pembaca, jangan tutup penutupan seperti "Salam Sejahtera" atau "Sorak". Akhirnya, sebelum anda menekan hantar, baca semula dan eja e-mel anda sekali lagi untuk memastikannya sempurna!

Soalan Lazim - Soalan Lazim

  • :one: Bolehkah saya katakan melalui e-mel?

Ya, "menghampiri saya melalui / melalui e-mel / e-mel" menganggap saya sebagai yang paling masuk akal. "Melalui e-mel" kadang-kadang digunakan dalam ungkapan yang lebih luas dalam arti "melalui e-mel": 1. "Melalui e-mel, saya telah menjalin kontak dengan sejumlah orang yang tidak akan saya kirimi surat. "

  • :two: Apa maksud istilah "via" dalam mesej?

Melalui bermaksud melintas atau berhenti dalam perjalanan ke lokasi lain. Sebagai contoh, anda boleh melakukan perjalanan antara Manchester dan London melalui Birmingham . Selain itu, ia boleh merujuk kepada penggunaan sistem atau proses. Contohnya, mesej dihantar melalui e-mel.

  • :three: Bagaimana anda menyatakan surat e-mel?

Ucapan e-mel perniagaan setanding dengan surat perniagaan. Sekiranya anda tidak yakin dengan nama individu tersebut, gunakan "Kepada Siapa yang Boleh Diperhatikan" atau tajuk individu, seperti "Pengurus Pejabat yang dihormati." Sekiranya anda mengetahui nama individu, gunakan nama penuh atau nama belakang, seperti "Dear Robert Jones" atau "Dear Mr."

  • :four: Apa maksud penghantaran e-mel?

Mesej e-mel: Kirimkan saya e-mel dengan cadangan anda, dan saya akan menghubungi anda. untuk menghantar e-mel (mesej atau fail) kepada (seseorang atau organisasi ): Dia menjawab jemputan itu melalui e-mel.

  • :five: Bagaimana anda menghantar e-mel dokumen?

Semasa menyusun surat untuk mengirim dokumen, Anda harus mengikuti prosedur berikut: Di kiri atas surat, sertakan nama, alamat e-mel, alamat surat , dan nombor telefon anda. Kekalkan garis kosong dan sertakan tarikhnya. Selepas ruang kosong yang lain, sertakan nama, tajuk, nama syarikat dan alamat penerima.

  • :six: Adakah mungkin untuk memeriksa e-mel saya dalam talian?

Penggunaan Laman Web Gmail. Dalam penyemak imbas web, arahkan ke https://www.gmail.com . Masukkan https://www.gmail.com di bar alamat penyemak imbas web. Masukkan alamat e-mel atau nombor telefon akaun Google anda dan klik Seterusnya.

  • :seven: Apakah alamat e-mel anda?

Mesej-ID serupa dengan cap jari digital mesej dan biasanya ditambahkan oleh pelayan mel yang menghantar mesej anda bagi pihak anda.

  • :eight: Adakah mungkin saya mempunyai dua akaun Gmail?

Anda boleh log masuk ke banyak Akaun Google secara serentak jika anda mempunyai lebih dari satu. Ini memungkinkan anda beralih antara akaun tanpa perlu keluar dan masuk semula. Walaupun setiap akaun mempunyai set pilihannya sendiri, dalam beberapa keadaan, tetapan akaun lalai mungkin berlaku.

  • :nine: Bolehkah anda mengesahkan bahawa e-mel anda telah diterima?

Tidak ada cara yang boleh dipercayai untuk menentukan sama ada e-mel telah dibaca. Gunakan resit baca dengan berhati-hati dan hanya semasa menyampaikan e-mel yang sangat mendesak / kritikal. Sekiranya anda ingin seseorang mengesahkan penerimaan e-mel, sertakan permintaan dalam mesej e-mel.

  • :keycap_ten:Bagaimana saya dapat mencari alamat Gmail berdasarkan namanya?

Untuk mencari alamat orang itu, taipkan namanya diikuti oleh @ gmail.com . Anda berpeluang jika disenaraikan di laman web awam atau papan perbincangan. Untuk mendapatkan hasilnya, ketik John Smith, @ gmail.com , dan tekan Cari.

:closed_book: Kesimpulannya

Apabila anda mengatakan "melalui e-mel", maksud anda melalui e-mel. Via jarang digunakan berbanding dengan. Kedua-dua sambungan ini boleh diterima. Bagi sebahagian besar daripada kita, e-mel adalah kaedah utama komunikasi perniagaan. Oleh itu, sangat penting untuk melakukannya dengan betul. Walaupun e-mel tidak formal seperti surat, mereka mesti tetap profesional untuk menunjukkan gambaran positif tentang anda dan organisasi anda. Mel dan komunikasi berasaskan komputer menjadi terbayangkan pada awal tahun 1960-an dengan memperkenalkan komputer perkongsian masa, dan cara-cara tidak formal untuk menghantar mesej melalui fail yang dikongsi dengan cepat dikembangkan menjadi sistem surat pertama. Sebilangan besar pemaju mainframe awal dan komputer mini mencipta program mel yang setanding tetapi tidak serasi.

artikel berkaitan

1. Alamat E-mel iCloud 2. E-mel VZWPIX 3. Drop Mail