Trend perkembangan laman web pada tahun 2021? Trend pembangunan laman web 2021 lebih kepada membuat perkara yang tidak rumit, lebih sesuai dan tidak mudah untuk pelawat. Lebih mudah perkara untuk mereka, lebih baik perkara untuk pengguna. Di internet hari ini, jumlah laman web lebih daripada 1.7 bilion. Konsep dan strategi setiap laman web berbeza, sama ada berkaitan dengan pembangunan, kandungan, reka bentuk, atau pemasaran digital.

:small_blue_diamond: Berapa banyak laman web yang mengikuti trend pembangunan web terbaru di lautan laman web ini? Jawapan untuk soalan ini adalah 'sangat sedikit'. Perlu diingat bahawa landskap teknologi berkembang dengan cepat, yang juga merangkumi pengembangan web. Kami memerhatikan tren baru yang muncul setiap tahun, dan pereka web yang hebat mengikuti tren ini untuk menjamin bahawa mereka terkini dengan komponen terkini dan tidak mengikuti jalan konvensional.

:small_blue_diamond: Laman web yang susun atur dan kandungannya menarik dan baru, lebih daripada satu perempat pengguna laman web hari ini lebih suka melekat di laman web itu. Sekiranya anda juga ingin melihat transformasi meningkat, terapkan trend pengembangan web 2021 ini. Hasilnya, laman web kuno melihat penurunan kadar transformasi. Itulah sebabnya mengapa pemaju dan perniagaan perlu mengetahui tentang trend pembangunan web semasa.

10 trend pengembangan web terkenal pada tahun 2021

Trend perkembangan web pada tahun 2021 adalah seperti berikut:

1. Aplikasi Web Progresif (PWA)

:small_blue_diamond: Teknologi pembangunan laman web moden yang digunakan oleh pelbagai perniagaan terkemuka hari ini dikenali sebagai Progressive Web Apps. Aplikasi web progresif menawarkan kelebihan laman web klasik dan aplikasi asli. Ini berfungsi dengan baik walaupun dalam mod luar talian sambil membenarkan pemuatan cepat, responsif, dan pengalaman seperti aplikasi.

:small_blue_diamond: Syarikat seperti Uber dan Twitter bergantung pada teknologi ini untuk memberikan pengalaman pengguna yang sangat baik. Teknologi web yang digunakan untuk membuat PWA adalah HTML , CSS dan JavaScript. Jenis laman web seperti ini biasa digunakan untuk menawarkan pengalaman luar talian, seperti yang dilakukan oleh Peta Google. Dalam cache penyemak imbas web pembangun web menyimpan fail statik laman web ini. Semasa pengguna melayari laman web, laman web tersebut akan mendapatkan fail statik tersebut dan berfungsi dengan betul.

:small_blue_diamond: Kami akan melihat sebilangan besar laman web mengikuti corak ini pada tahun 2021 dan tahun-tahun mendatang. Oleh itu, ikuti trend terkini dan jangan biarkan internet atau jenis peranti menjadi perangkap menuju kejayaan.

2. Suara Ul

:small_blue_diamond: Trend pengembangan web yang berkembang pesat pada tahun 2021 akan menjadi antara muka pengguna suara (UI) dan perdagangan suara. Sebab di sebalik ini adalah peningkatan penggunaan pengecaman suara dan teknologi pembesar suara pintar dalam peranti seperti Amazon Alexa dan peranti serupa yang dibina oleh Apple, Microsoft, Google dan syarikat teknologi lain.

:small_blue_diamond: Peranti berkuasa pengenalan ucapan ini telah mengubah cara carian individu di Google dan mesin carian lain hari ini. Pengunjung kini mencari data dengan kata-kata penting, berbanding kata kunci dua tiga perkataan yang mudah. Ada pertanyaan dan pesanan dari orang.

3. Elemen Interaktif dan Responsif

:small_blue_diamond: Individu suka melihat laman web yang mempunyai komponen web yang sangat menarik dan responsif. Komponen ini menambah sentuhan manusia dan berfungsi seperti degup jantung laman web.

:small_blue_diamond: Walaupun komponen yang menarik tidak mudah digunakan dan harganya mahal, faedah dan keupayaan untuk menarik perhatian pengunjung sangat berbaloi. Apabila trend ini muncul pada tahun 2021, kita akan melihat strategi baru dan alat dan proses pengembangan web automatik untuk meningkatkan proses pengembangan dan kosnya.

:small_blue_diamond: Contoh terbaik laman web dengan komponen interaktif terbaik ialah Aliran Web. Laman web ini bukan sahaja memperlihatkan komponen menarik tetapi juga kesan paralaks untuk menarik pengunjung dan menjadikan kandungannya kelihatan interaktif. Oleh kerana dunia beralih ke telefon bimbit untuk mendapatkan bantuan dalam hampir setiap pekerjaan, ini adalah idea terbaik untuk diberi tumpuan. Bina laman web yang tidak kehilangan nilai interaktifnya melalui telefon bimbit atau peranti lain. Dengan pelbagai platform, anda dapat dihubungi dengan lebih luas dari jangkauan anda.

4. Reka Bentuk Pertama Bergerak

:small_blue_diamond: Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pendekatan pertama dalam pembangunan web telah mendapat tentangan. Sekarang, ini akan menjadi trend yang tidak dapat ditandingi untuk setiap laman web. Sebab di sebalik ini adalah kerana jumlah pengguna sel telah melebihi jumlah individu yang menggunakan peranti desktop. Teknologi pembangunan web baru 2021 melibatkan usaha untuk mencapai keselesaan.

:small_blue_diamond: Reka bentuk pertama mudah alih lebih daripada sekadar penerimaan pada peranti telefon. Ini bermaksud bahawa pembangun laman web akan merancang laman web dengan mempertimbangkan pendekatan mudah alih dan kemudian memikirkan desktop. Sebelumnya, ini adalah untuk membuat laman web desktop dan kemudian menjaga penerimaan mudah alih.

:small_blue_diamond: Trend pengembangan web ini hanya akan berkembang seiring berjalannya waktu kerana majoriti pengguna internet untuk melayari lebih suka telefon pintar daripada desktop. Sebagai tambahan, untuk laman web untuk menyempurnakan prestasi dalam SERP, Google kini menganggap reka bentuk pertama yang mudah alih sebagai faktor peringkat. Trend ini tidak boleh diabaikan oleh mana-mana perniagaan dan juga blogger.

5. Laman Web Satu Halaman

:small_blue_diamond: Bagi individu, freelancer, portfolio, laman web brosur, startup, dan laman web produk tertentu reka bentuk laman web satu halaman sangat bagus. Sangat sedikit ruang yang digunakan oleh laman web ini. Ini membawa lebih banyak lalu lintas , dan memudahkan pengguna akhir untuk mencari barang tanpa membawa ke pelbagai halaman.

:small_blue_diamond: Di samping itu, perkara-perkara penting dapat diberi perhatian pengguna laman web. Jenis laman web ini juga tidak rumit untuk dibuat dan dikelola, kerana hanya ada satu laman web. Untuk menawarkan pengalaman web yang cemerlang dan tidak rumit, pelbagai ahli perniagaan dan freelancer memilih laman web satu halaman hari ini. Oleh kerana jumlah permulaan, freelancer, dan orang-orang yang bekerja sendiri, akan ada lebih banyak laman web seperti itu pada tahun 2021.

Pembangunan Web

6. Halaman Mudah Alih Dipercepat (AMP)

:small_blue_diamond: Satu lagi trend pengembangan web adalah Accelerated Mobile Pages (atau AMP). Idea Accelerated Mobile Pages adalah untuk meningkatkan prestasi halaman dan menurunkan risiko meninggalkannya oleh pengguna. Teknologi AMP sedikit serupa dengan aplikasi web progresif. Perbezaannya adalah kerana plugin sumber terbuka yang baru-baru ini dikembangkan oleh Twitter dan Google, halaman menjadi lebih cepat.

:small_blue_diamond: Halaman mudah alih yang dipercepat adalah halaman yang sempurna yang dapat beroperasi dengan cepat dan mempunyai reka bentuk yang jelas dan sesuai dengan hanya ciri-ciri asas berbanding dengan produk web dengan skop penuh. Halaman-halaman tersebut juga suka bergerak dan kandungannya sentiasa jelas.

Dalam reka bentuk web tren baru seperti pengembangan halaman mudah alih yang dipercepat menunjukkan bahawa internet menjadi lebih berorientasikan pengguna. Walau bagaimanapun, kami mempunyai teknologi Internet 5G dan kebanyakan jenama memilih untuk mengembangkan aplikasi asli untuk menjadikan pengalaman pengguna lebih baik, peluang untuk menjimatkan kos pada UX dan menjangkau pengguna dengan apa-apa kelajuan Internet diberikan oleh pemalam AMP kepada syarikat. Hasilnya, kita akan melihat sedikit dan produk alcove berjaya bersaing dengan pemimpin pasaran yang besar.

7. Permohonan Halaman Tunggal (SPA)

:small_blue_diamond: Hari-hari ini, dengan standard Internet berkelajuan tinggi, tidak perlu terjebak pada metodologi di mana setiap tindakan yang dibuat di halaman seperti klik pada butang yang berlainan membawa ke satu halaman web yang dimuat turun dari pelayan.

:small_blue_diamond: Salah satu tren laman web baru yang membantu kami mengelakkan komunikasi yang lancar dengan pelayan dan menunjukkan prestasi halaman yang lebih baik dan memberikan tahap perlindungan maklumat yang tinggi adalah aplikasi halaman tunggal (atau SPA).

:small_blue_diamond: Permohonan satu halaman mendapat persetujuan mereka kerana kerangka kerja JavaScript meningkat. Bekerja dengan mereka, anda menyergap acara penyemak imbas tertentu dan meminta JSON yang kelihatan seperti bekerja dengan aplikasi web. Halaman Google seperti Google Drive, Gmail atau Google Maps, serta platform rangkaian sosial seperti Facebook, adalah jenis itu. Pemerhatian tren web semasa menjelaskan bahawa di masa depan kebanyakan laman web berfungsi akan dibina sebagai SPA.

:small_blue_diamond: Mengapa pemaju tahun 2021 condong ke pendekatan SPA? SPA mempunyai lebih banyak peluang untuk menarik perhatian pelanggan kerana mereka beroperasi dengan pantas - SPA memberikan maklum balas segera kepada pengguna (berbanding laman web biasa dengan skrin putihnya sebelum halaman akan dimuat turun sepenuhnya). Laman satu halaman juga kurang menyerap dan dapat berfungsi tanpa kod sisi pelayan sama sekali (teknologi API).

8. Ujian Automasi

:small_blue_diamond: Tujuan teknologi web yang paling baru muncul adalah untuk menjadikan proses pembangunan lebih murah dan memberikan pengalaman terbaik kepada pengguna. Automasi peringkat pembangunan sebenarnya adalah alat bagaimana mencapai tujuan awal. Ujian automasi dan pembelajaran mesin membolehkan kita membina projek yang kompleks dengan pasukan yang sedikit atau dengan lebih sedikit pakar pembangunan, sementara automasi ujian produk membantu kita untuk memeriksa sama ada produk kita sudah siap untuk digunakan atau tidak.

:small_blue_diamond: Automasi ujian mempunyai banyak kelebihan. Ini membawa kepada pengujian liputan, ketelusan, dan pengesanan masalah teknologi yang sempurna.

:small_blue_diamond: Pendekatan ini juga membantu pasukan pengembangan mengumpulkan kes ujian dan belajar daripadanya, menurunkan biaya pengembangan (hingga 19%), dan mengurangi waktu kitaran ujian yang sama. Dengan kata lain, dengan automasi ujian, anda akan mendapat produk akhir yang sempurna dengan kos yang lebih rendah.

:small_blue_diamond: Mengapa teknologi pembangunan web terkini seperti automasi ujian sangat penting pada tahun 2021? Jawapannya ialah persekitaran digital menjadi lebih menjimatkan kos. Sekiranya anda lebih pantas daripada pencabar anda dan standard produk anda lebih baik - anda akan mencapainya.

9. Kerangka JavaScript

:small_blue_diamond: Terlepas dari kenyataan bahawa JavaScript tidak diciptakan kemarin, ia dianggap sebagai salah satu bahasa pengaturcaraan yang paling banyak digunakan di dunia yang menjadikan setiap inovasi mengenai hal itu dibincangkan dengan berkesan. Pada tahun 2021, tren laman web baru akan melibatkan peningkatan dan pengembangan kerangka kerja JavaScript selanjutnya.

:small_blue_diamond: Kerangka kerja JavaScript muncul sebagai percubaan untuk mensistematiskan bahasa dan membuat ekosistem frontend yang sesuai dan senang untuk dimanfaatkan. Pada tahun 2021, kerangka kerja JavaScript akan merangkumi aspek pengurusan UI, UX, pengujian, dan teknologi produk. Penggunaan kerangka kerja akan berdasarkan elemen siap yang diperlukan untuk membuat kerja di laman web.

:small_blue_diamond: Secara prosedur, kerangka kerja JavaScript menggunakan kerangka aplikasi yang dibuat dengan bahasa pengaturcaraan JavaScript dan terbentuk pada perpustakaan (fungsional dan visual) integrasi. Trend web ini mempunyai banyak kelebihan. Maklum balas segera yang diberikan kepada pelanggan tanpa memuatkan semula halaman, kecekapan tinggi dan prestasi pantas, kesederhanaan pengekodan hanyalah beberapa daripadanya.

:small_blue_diamond: Perlu diingat bahawa kerangka kerja JavaScript moden mempunyai beberapa perbezaan berbanding dengan versi lama. Pembentukan templat HTML, reka bentuk berasaskan gubahan, alat pengurusan maklumat membina sokongan sistem adalah kemas kini yang paling penting. Tetapi, kerangka kerja React, Vue dan Angular akan terus menjadi produk paling terkenal dari jenisnya pada tahun 2021.

10. Aplikasi dan Senibina Tanpa Server

:small_blue_diamond: Mencari kemungkinan untuk mengelakkan terlalu banyak sistem, pengembangan yang mahal atau kehilangan data adalah hasil dari teknologi tanpa pelayan. Disokong oleh peniaga besar seperti AWS, algoritma tanpa pelayan tidak lama dahulu dibina sebagai model pelaksanaan pengkomputeran awan. Menurut konsep, host biasa dapat digantikan oleh awan yang mengendalikan penggunaan sumber mesin.

:small_blue_diamond: Trend web semasa mengenai seni bina aplikasi tanpa pelayan membantu mengurangkan pengembangan dan anggaran sokongan yang semakin meningkat, memperkuat aplikasi dengan potensi fleksibilitas, dan memastikan persekitaran Internet lebih mudah dilaksanakan. Teknologi ini berdasarkan fungsi sebagai penggunaan perkhidmatan.

:small_blue_diamond: Pemberi perkhidmatan pengkomputeran awan peribadi memberi peluang kepada rakan mereka untuk membuat, menjalankan, dan mengurus ciri aplikasi tanpa membina kerangka produk sendiri.

:small_blue_diamond: Pada tahun 2021, teknologi tanpa pelayan diperkirakan akan digunakan secara aktif untuk chatbots, aplikasi IoT, produk yang memerlukan proses permintaan backend yang kompleks, dan API. Memuat turun sandaran fail, penghantaran pemberitahuan, dan eksport objek adalah tugas tanpa pelayan yang paling biasa yang dapat dilaksanakan. Google Cloud (Google Functions), AWS (AWS Lambda), dan Microsoft Azure (Azure Functions) akan tetap menjadi penyedia perkhidmatan utama pada tahun 2021.

Pembangunan Web

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan mengenai tren pengembangan web pada tahun 2021.

S1. Adakah pembangunan Web adalah kerjaya yang hampir mati?

Pembangunan laman web tidak berpuas hati dan tidak akan mati. Cara pemaju web harus menyesuaikan diri adalah dengan memilih jalan apa yang perlu mereka lalui dalam karier mereka. Pembangunan web seperti yang kita selalu tahu, mungkin benar-benar mati.

S2. Adakah masa depan untuk pembangun web?

Trend pengembangan ruang web masa depan adalah Artificial Intelligence. Ini dibenarkan kerana banyak pengembangan dan kemajuan telah dibuat dalam bidang Kecerdasan Buatan. Di masa depan, cara laman web dibuat dapat memberi pengaruh besar. Melangkah ke depan pada masa akan datang dapat mempengaruhi pengaruh bagaimana laman web dibuat.

S3. Teknologi Web mana yang terbaik?

Dicipta pada tahun 2002, Asp.net sangat terkenal kerana kemampuannya untuk membuat laman web, portal web, dan bahkan laman web yang dinamis dan kaya. Sebenarnya, sebilangan besar syarikat dari seluruh dunia lebih memilih Asp.net dan menganggapnya sebagai teknologi hebat dalam pembangunan laman web.

S4. Adakah pembangun web bekerja dari rumah?

Sebilangan besar pembangun web juga mampu bekerja dari rumah, yang menjadikannya pilihan kerjaya yang menarik bagi sesetengah orang. Banyak pembangun Web mempunyai ijazah (program 2 atau 4 tahun) dan pensijilan dalam pembangunan web. Menjadi pembangun web bebas atau telecommuting mempunyai pelbagai faedah.

S5. Adakah pembangun web menghasilkan wang yang baik?

Dengan gaji rata-rata $ 68,430 per tahun, pembangunan web sebenarnya adalah pekerjaan dengan gaji yang baik tidak kira kerjaya yang anda pilih. Sudah tentu, bahasa web yang anda tahu akan membayar sebahagian besar dari gaji anda dan pekerjaan apa yang anda boleh dapatkan.

Kesimpulannya

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Trend perkembangan laman web pada tahun 2021? Trend pembangunan laman web 2021 lebih kepada membuat perkara yang tidak rumit, lebih sesuai dan tidak mudah untuk pelawat. Lebih mudah perkara untuk mereka, lebih baik perkara untuk pengguna.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: 2021 akan merangkumi laman web yang cepat, bersih, dan ketara. Untuk memastikan bahawa pembangun laman web membuat laman web yang relevan setiap pencipta laman web dan syarikat pembangunan laman web harus terus mengemas kini dengan tren terkini. Laman web konvensional harus mencari penukaran kepada reka bentuk moden, mesra mudah alih dan menarik.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Tidak ada yang dapat meramalkan masa depan kita, tetapi dengan kemajuan teknologi hampir setiap hari, kita tahu ia adalah sesuatu yang mengagumkan dan menarik. Apabila anda menjangkau pembangun web yang hebat, pastikan mereka memanfaatkan trend pembangunan web terkini dalam reka bentuk web mereka. Ini adalah untuk memastikan anda terus maju dalam persaingan dan membantu anda mendapat penghormatan untuk dikemas kini.

artikel berkaitan

Firma Pembangunan Web dan Reka Bentuk Web

Bagaimana Perkhidmatan Pembangunan Web di Pakistan membantu Anda Mengembangkan Perniagaan?

Laman Web Bebas

Cara belajar merancang web dalam talian langkah demi langkah

Perkhidmatan Reka Bentuk Web Kos Rendah di Bangladesh

Firma Pembangunan Web dan Reka Bentuk Web

Bagaimana pereka web dapat meningkatkan penjualan perniagaan?

1 Suka

Maklumat hebat mengenai trend pembangunan web pada tahun 2021 mesti dilihat oleh setiap pembangun web.