Walaupun dimensi padang bola adalah sama, dari sekolah menengah hingga NFL, setiap stadium kelihatan berbeza. Ini kerana di seluruh Amerika, suasana di dalam setiap stadium, atau watak seni bina stadium itu sendiri, cenderung unik untuk wilayah tersebut. Tetapi setiap bidang mempunyai beberapa ciri yang sama.

Stadium bola sepak

Seperti yang mungkin anda ketahui, stadium adalah keseluruhan struktur atau kawasan di mana bola sepak dan permainan lain dimainkan: padang, tempat berdiri, dan sebagainya. Stadium terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz. Yang penting ialah mereka memberi ruang untuk padang bola sepanjang 100 halaman.

Stadium NFL dan kolej terdapat dalam dua jenis utama: stadium berkubah dan stadium luar. Stadium berkubah dirancang supaya pemain dan peminat tidak perlu menghadapi cuaca; mereka selalu mempunyai atap di atas kepala mereka, dan pasukan selalu bermain di rumput buatan. Semasa anda bercakap mengenai bola sepak masa besar, kedua-dua jenis stadium pada umumnya mempunyai antara 50,000 hingga 107,000 peminat yang menjerit.

Dimensi padang bola

Tidak ada yang serupa dengan padang bola. Inilah yang anda lihat di padang bola, sama ada di padang atau di gelanggang:

 • Dimensi padang : Dimensi padang bola tidak banyak berubah selama ini. Padang ini panjangnya 100 ela dan selebar 53 1/3 ela sejak tahun 1881. Pada tahun 1912, kedua-dua zon hujung telah didirikan pada kedalaman 10 ela dan sejak itu kekal. Akibatnya, semua permainan bola sepak dimainkan di padang segi empat tepat yang panjangnya 360 kaki x 160 kaki.
 • Tanda di lapangan: Di seluruh padang, anda melihat sekumpulan garis putih. Setiap baris mempunyai makna khas:

imej

  • Garisan akhir: Garisan di setiap hujung padang.
  • Garis tepi : Garisan di sepanjang setiap sisi lapangan.
  • Garis gol: Garis gol terletak 10 ela di dalam dan selari dengan setiap garisan akhir.
  • Padang permainan: Kawasan yang dibatasi oleh garisan gol dan sela-sela.
  • Garisan 50-halaman: Medan dibahagi dua oleh garis 50-halaman, yang terletak di tengah padang.
  • Zon akhir: Kedua-dua kawasan yang dibatasi oleh garis gawang, garis akhir, dan sela-sela.
 • Garisan halaman: Berlari selari dengan garisan gol pada selang 5 ela dan ditandakan di seberang padang dari garisan tepi ke tepi. Garis-garis ini berhenti 8 inci dari sempadan padat 6 kaki di NFL.

Garisan jarak jauh memberi idea kepada pemain dan peminat tentang sejauh mana pasukan mesti memajukan bola untuk mencatat gol pertama. Akibatnya, padang diberi nombor setiap 10 ela, bermula dari garisan gol. Semua garis dan nombor ini berwarna putih .

 • Tanda Hash: Tandakan setiap garis halaman 70 kaki, 9 inci dari pinggir jalan di NFL. Di padang bola sepak sekolah tinggi dan kolej, tanda hash terletak hanya 60 kaki dari pinggir jalan. Dua set tanda hash (setiap hash panjangnya 1 yard) berlari selari antara satu sama lain di sepanjang padang dan jaraknya sekitar 18 1/2 kaki.

 • Bangku pemain: Enam kaki di luar sempadan padang, atau 6 kaki dari pinggir lapangan, adalah garis putih pecah tambahan yang menentukan kawasan di mana hanya jurulatih dan pemain gantian yang boleh berdiri. Enam kaki lebih jauh di belakang garis putih yang pecah ini adalah di mana kawasan bangku bermula. Pasukan berkumpul di kawasan bangku simpanan semasa permainan, menyaksikan rakan sepasukan bermain atau berehat di bangku simpanan. Di kawasan ini, doktor pasukan dan pelatih juga memeriksa pemain yang cedera.

 • Permukaan bermain: Dua jenis permukaan digunakan dalam bola sepak - rumput semula jadi dan rumput buatan. Masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukan:

  • Rumput semula jadi: Umumnya, rumput semula jadi serupa dengan halaman belakang rumah anda atau padang baseball mana pun: Ia hijau, lembut, dan indah, tetapi perlu dipotong, disiram, dan diganti.

  • Rumput tiruan: Sebilangan permukaan tiruan dibuat dari gentian nilon sintetik yang menyerupai bilah rumput yang sangat pendek; permukaan tiruan lain mempunyai gentian tenunan yang ketat yang memberikan rasa permaidani yang empuk. Permukaan buatan lebih murah untuk dijaga daripada rumput semula jadi.

Sekali lagi, di banyak stadium, permukaan tiruan juga lebih keras daripada rumput semula jadi kerana ia sering diletakkan di atas simen, blacktop, atau kotoran. Dan pada hari-hari yang sangat panas, permukaan tiruan menahan panas, menjadikan hari yang 95 darjah Fahrenheit terasa seperti hari 100 darjah.

 • Tiang gol : Tiang gawang berfungsi sebagai panduan untuk penendang, yang tujuannya adalah untuk melambung bola tinggi di antara dua palang menegak tiang gawang, suatu tindakan yang kadang-kadang disebut membelah bahagian atas. Tiang gol naik dari belakang zon akhir.