Apakah sifat gelombang bunyi?

gelombang bunyi adalah gelombang mekanikal sehingga memerlukan medium untuk penyebaran.

Penjelasan:

Sifat paling asas gelombang bunyi adalah: -1. Panjang gelombang2. Kekerapan3. Amplitud Sebilangan besar sifat lain seperti kelajuan, intensiti dan lain-lain boleh dikira dari tiga kuantiti di atas.
Saya telah menyenaraikan beberapa perkara di bawah

Penjelasan:

  • Mereka bersifat membujur - itu bermaksud gangguan selari dengan arah pergerakan gelombang.
  • Tempat tidak boleh melalui kekosongan. Mereka memerlukan medium untuk dilalui.
  • Mereka bergerak dengan pantas melalui pepejal dan paling perlahan melalui gas.
  • Mereka mematuhi persamaan gelombang v = f lambda dan kelajuan mereka melalui udara di permukaan laut kira-kira 340 m // s
  • Mereka dapat dicerminkan dan mematuhi hukum renungan.
  • Mereka boleh dibiaskan, difraksi, mengalami superposisi (gangguan), dll.
  • Frekuensi mereka mungkin kelihatan berbeza dengan pemerhati dalam gerakan relatif kerana Doppler Effect.

Apakah sifat gelombang bunyi

Sifat gelombang bunyi adalah: (1) panjang gelombang, (2) amplitud, (3) frekuensi, (4) jangka masa, dan (5) halaju.

Apakah gelombang bunyi

Gelombang bunyi serupa dengan gelombang cahaya. Kedua-duanya berasal dari sumber yang pasti, dan dapat diedarkan atau tersebar menggunakan pelbagai cara. Ia hanya boleh melalui media, seperti udara, kaca, atau logam.

Pergerakan suara

Ia bergerak dengan cepat melalui pepejal, kerana molekulnya padat bersama. Kecepatan lebih dari empat kali lebih cepat apabila gelombang bunyi bergerak melalui air daripada di udara. Halaju gelombang suara yang bergerak melalui udara dapat dikurangkan dengan kelajuan angin tinggi yang menghilangkan tenaga gelombang bunyi. Masa gelombang bunyi bergerak melalui medium, ia kehilangan tenaga yang menjelaskan mengapa kita tidak dapat mendengar orang bercakap jauh, tetapi dapat mendengar mereka berbisik di dekatnya. Gelombang suara bergerak melalui ruang, ia dipantulkan oleh medium, seperti dinding, tiang, dan batu. Pantulan suara dikenali sebagai gema.

Jenis gelombang

Terdapat 4 jenis gelombang.

1. Gelombang bunyi membujur

Jenis gelombang di mana pergerakan zarah medium selari dengan arah pengangkutan tenaga.

2. Gelombang bunyi mekanikal

Jenis gelombang bergerak melalui udara dengan menggeser zarah-zarah udara dalam tindak balas berantai, satu zarah dipindahkan dari kedudukan keseimbangannya, ia mendorong atau menarik molekul-molekul yang berdekatan, menyebabkannya dipindahkan dari keseimbangannya. Dengan getaran mekanikal zarah terus menggantikan satu sama lain dengan gangguan diangkut ke seluruh medium. Getaran yang dihasilkan oleh sumber getaran dengan perkaitan tenaga, memerlukan medium untuk bergerak, yang menjadikan tenaga bunyi sebagai gelombang mekanikal.

3. Gelombang bunyi tekanan

Terdiri dari kompresi dan pecahan jarang, wilayahnya berfluktuasi antara corak tekanan rendah dan tinggi oleh itu gelombang bunyi dianggap sebagai gelombang tekanan.

4. Gelombang melintang

Gelombang bergerak dengan ayunan yang berserenjang dengan arah gelombang. Osilasi selari dengan arah pengangkutan tenaga dalam gelombang bunyi oleh itu gelombang bunyi tidak dianggap sebagai gelombang melintang. Contoh gelombang melintang adalah gelombang laut.

Sifat gelombang bunyi

1. Panjang gelombang

Ini menunjukkan jarak gelombang gelombang bergerak sebelum ia berulang. Ia adalah gelombang membujur yang memperlihatkan tekanan dan frekuensi gelombang bunyi yang jarang berlaku.

2. Amplitud

Ia mendefinisikan anjakan maksimum zarah-zarah yang terganggu oleh gelombang bunyi ketika melalui medium. Amplitud besar menunjukkan gelombang bunyi yang besar.

3. Kekerapan

Kekerapan gelombang bunyi menunjukkan bilangan gelombang bunyi yang dihasilkan setiap saat. Apabila gelombang bunyi kurang dihasilkan daripada frekuensi rendah. Apabila gelombang bunyi besar menghasilkannya mempunyai frekuensi tinggi.

4. Tempoh masa

Jumlah masa yang diperlukan untuk membuat kitaran gelombang lengkap dikatakan jangka masa gelombang bunyi. Apabila sumber bunyi bergetar, setiap getaran menghasilkan bunyi yang bernilai gelombang. Kitaran gelombang bermula dengan palung dan berakhir pada permulaan palung seterusnya.

5. Halaju

Ini memberitahu kita tentang seberapa pantas gelombang bergerak dan dinyatakan sebagai meter sesaat.

Unit bunyi

Empat unit pengukuran berbeza tersedia untuk bunyi. Unit pertama ialah desibel (dB). Yang merupakan nisbah logaritma tekanan bunyi berbanding dengan tekanan rujukan. Unit kedua yang paling kerap digunakan ialah hertz (Hz). Ini adalah ukuran frekuensi bunyi. Hz dan dB digunakan secara meluas untuk menggambarkan dan mengukur bunyi, tetapi fon dan sone juga digunakan. Sone adalah kekuatan suara yang dirasakan dan fon adalah unit kekuatan untuk nada tulen. Phon merujuk kepada ketegasan subjektif, sementara yang bersuara adalah kekuatan yang dirasakan.