Apakah simptom COPD? Pada mulanya, simptomnya mungkin ringan, dengan batuk berterusan dan sesak nafas. Gejala boleh menjadi lebih konsisten seiring berjalannya waktu, membuat pernafasan menjadi lebih rumit. Anda mungkin sukar bernafas dan sesak dada, serta pengeluaran lendir yang berlebihan. Kesan sampingan akut, atau timbulnya gejala serius, berlaku pada sesetengah orang dengan COPD.

Apakah simptom COPD?

Pendedahan jangka panjang terhadap gas atau bahan pencemar yang menjengkelkan, yang paling sering adalah asap rokok, adalah penyebab yang paling biasa. Pesakit COPD lebih cenderung menghidap penyakit jantung, barah paru-paru, dan banyak penyakit lain.

Dua penyakit yang paling biasa yang menyebabkan COPD adalah emfisema dan bronkitis kronik. Kedua-dua keadaan ini biasanya wujud pada masa yang sama dan boleh berbeza intensiti di antara pesakit COPD.

Apakah simptom awal COPD?

Batuk dengan banyak kahak yang bertahan lama, • Mengalami masalah menarik nafas dalam-dalam. • Jangkitan dada yang kerap. • Senaman ringan menyebabkan masalah pernafasan seperti berjalan atau menggunakan tangga. • Sesak nafas semasa menjalani rutin harian dan mengi.

Walaupun terapi dapat membantu mencegah perkembangan gejala COPD , mereka biasanya bertambah buruk dari masa ke masa dan membuat tugas biasa lebih sukar. Mungkin ada saat-saat ketika gejala anda bertambah buruk secara tiba-tiba, yang disebut sebagai kejadian suar atau peningkatan. Beberapa kemerosotan setiap tahun dijangka, terutamanya pada musim sejuk.

Walaupun anda tidak merasa sakit, segera laporkan gejala ini. JANGAN TUNGGU sehingga gejala anda meningkat sehingga anda memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya gejala anda dikesan lebih awal, doktor anda mungkin mengubah rawatan atau ubat anda untuk membantu anda berasa lebih baik. Sebelum menyesuaikan atau menghentikan sebarang ubat, hubungi doktor.

Bernafas

Pada peringkat awal penyakit paru obstruktif kronik (COPD), banyak orang tidak menyedari adanya gejala. Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan pilihan dalam situasi lain. Namun, dalam beberapa kes, terdapat tanda-tanda amaran awal yang mungkin anda perhatikan sekiranya anda memberi perhatian. Sebagai contoh, anda mungkin mendapati bahawa anda tidak lagi dapat melakukan tugas sehari-hari dengan semudah yang anda lakukan, seperti berjalan menaiki tangga, berkebun, atau membawa barang runcit anda ke dalam. Ini mungkin disebabkan oleh kenaikan berat badan , berhenti berolahraga, atau terkena selesema. Namun, jika tidak ada sebab yang jelas dan gejalanya berterusan, inilah masanya untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan. Mereka harus melakukan satu siri ujian pernafasan (spirometri) untuk menentukan atau mendiagnosis COPD.

Tanda-tanda COPD semakin teruk

Gejala COPD boleh menjadi lebih teruk dan sukar untuk diabaikan. Anda mungkin mengalami gejala berikut apabila paru-paru anda menjadi lebih rosak:

• Bahkan bentuk senaman yang lembut, seperti menaiki tangga, boleh menyebabkan sesak nafas. • Wheezing adalah sejenis pernafasan yang bising yang berlaku terutamanya semasa bernafas. • Penyempitan dada • Batuk kronik (lendir atau tidak ada lendir) • Setiap hari, anda mesti membersihkan lendir dari paru-paru anda. • Selsema , radang paru-paru, atau penyakit pernafasan lain secara berkala • Kekurangan tenaga

Gejala COPD pada peringkat selanjutnya mungkin termasuk:

Keletihan • Kembung di kaki, pergelangan kaki, atau paha adalah penyakit biasa. • Menurunkan berat badan • Sekiranya anda merokok atau terdedah kepada pencemaran udara , gejala anda akan menjadi lebih teruk.

Jenis-jenis COPD

Bronkitis kronik dan emfisema adalah dua penyakit yang mempengaruhi COPD. Kedua-duanya mempunyai kesan yang berbeza pada paru-paru anda. Walaupun asma tidak biasa dianggap sebagai jenis COPD, ia adalah keadaan pernafasan kronik. Anda mungkin menghidap radang paru-paru dan COPD pada masa yang sama.

1. Emfisema

Emfisema adalah penyakit paru-paru yang menyerang orang dari semua peringkat umur. Emfisema adalah penyakit yang mempengaruhi cara paru-paru anda mengangkut oksigen ke peredaran anda. Kerana paru-paru anda kehilangan keanjalannya, anda mungkin sukar bernafas. Alveoli rosak akibat emfisema. Ini adalah kantung udara di paru-paru anda.

Akibat hentaman tersebut, dinding alveolar pecah. Di paru-paru anda, terdapat 300 juta alveoli. Mereka tumbuh tinggi kerana ini. Kerana ukurannya yang lebih besar, paru-paru anda mempunyai masa yang lebih sukar untuk memasukkan oksigen ke dalam aliran darah anda. Saya juga membantu membuka paru-paru anda. Kerana udara tersekat di dalamnya, pernafasan menjadi lebih sukar. Kerosakan ini tidak dapat dipulihkan.

2. Bronkitis (bronkitis kronik)

Bronkitis adalah jangkitan paru-paru yang melibatkan saluran bronkus. Tiub membengkak akibat kerengsaan. Batuk dan sesak nafas disebabkan oleh penyempitan saluran ini. Kahak juga akan terdapat pada batuk anda. Lebih sukar bagi paru-paru anda untuk masuk dan mengeluarkan udara ketika anda mengalami keadaan ini.

Bronkitis kronik adalah keadaan yang menyebabkan COPD. Ini menunjukkan anda menghidap bronkitis sekurang-kurangnya tiga bulan dalam setiap dua tahun terakhir. Cilia, yang kelihatan seperti rambut, hilang dari saluran bronkus, menyebabkan bronkitis kronik. Ini menjadikan batuk kahak dari paru-paru anda mencabar.

3. Asma

Asma adalah penyakit paru-paru yang menyerang berjuta-juta orang. Walaupun asma tidak menyebabkan COPD, ada kemungkinan asma dan COPD. Sindrom pertindihan asma-COPD adalah nama untuk penyakit ini (ACOS). Keadaan ini memberi kesan kepada orang yang berumur 40 tahun ke atas. Ia mempengaruhi satu daripada setiap empat orang dengan COPD, menurut sumber yang boleh dipercayai. Ini akan memburukkan lagi masalah pernafasan , menurunkan kualiti hidup anda, dan meningkatkan peluang anda untuk dimasukkan ke hospital.

Sebab COPD

Merokok tembakau adalah penyebab utama COPD di negara maju. COPD biasa terjadi pada orang di negara maju yang terdedah kepada asap akibat pemanasan dan memasak di bangunan pengudaraan yang buruk.

Walaupun banyak perokok dengan catatan merokok yang lama dapat mengalami penurunan fungsi paru-paru, hanya sebilangan kecil perokok kronik yang mengalami kes COPD akut. Sebilangan perokok mengalami penyakit paru - paru yang kurang biasa. Sehingga pemeriksaan yang lebih teliti selesai, mereka mungkin keliru kerana mempunyai COPD.

Melalui dua tiub besar, udara mengalir ke saluran angin anda (trakea) dan masuk ke paru-paru anda (bronkus). Tiub ini terbelah menjadi banyak tiub kecil (bronkiol) yang berakhir dalam kelompok kantung udara kecil di dalam paru-paru anda, seperti dahan pokok (alveoli). Dinding kantung udara sangat tipis dan dipenuhi saluran darah kecil (kapilari).

Oksigen di udara yang anda hirup mencapai aliran darah anda melalui saluran darah ini. Karbon dioksida , produk metabolisme sisa, sering dihembuskan pada masa yang sama. Untuk memaksa udara keluar dari badan anda, paru-paru anda bergantung pada keanjalan tiub bronkus dan kantung udara yang wujud. Mereka kehilangan keanjalan dan akibat daripada COPD, meninggalkan udara yang terperangkap di paru-paru anda semasa anda bernafas.

Asap dari rokok dan perengsa lain

Merokok jangka panjang adalah penyebab utama kerosakan paru-paru pada kebanyakan orang dengan COPD. Namun, kerana tidak semua perokok mengalami COPD, kemungkinan ada faktor lain yang bermain, seperti kerentanan genetik terhadap penyakit ini.

Merokok

Merokok cerut, asap kimia, asap paip, pencemaran udara, dan pendedahan di tempat kerja terhadap habuk, asap, atau asap adalah contoh perengsa yang boleh menyebabkan COPD.

Kekurangan antitrypsin alpha-1

COPD disebabkan oleh gangguan genetik yang menyebabkan tahap rendah protein yang disebut alpha-1-antitrypsin pada kira-kira 1% individu dengan penyakit (AAt). Untuk melindungi paru-paru, ia dihasilkan di hati dan dirembes ke dalam aliran darah. Kekurangan Alpha-1-antitrypsin boleh mengakibatkan penyakit hati, paru-paru, atau kedua-duanya.

Alternatif rawatan untuk orang dewasa dengan COPD yang disebabkan oleh kekurangan AAt termasuk yang digunakan untuk orang dengan jenis COPD yang lebih lazim. Selanjutnya, beberapa individu mungkin dibantu dengan mengganti protein AAt yang hilang, yang dapat membantu mencegah kerosakan paru-paru selanjutnya.

Faktor Risiko yang Berkaitan dengan COPD

COPD boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, termasuk:

 1. Pendedahan asap tembakau. Merokok jangka panjang adalah faktor risiko yang paling ketara untuk COPD. Semakin besar risiko anda, semakin lama anda merokok dan semakin banyak paket yang anda merokok. Orang yang menghisap paip, cerut, atau ganja , serta mereka yang terdedah kepada banyak asap rokok terpakai, mungkin berisiko.

 2. Pendedahan habuk dan bahan kimia di tempat kerja. Gas kimia, wap, dan habuk di tempat kerja boleh merengsakan dan mengobarkan paru-paru anda dari masa ke masa.

 3. Beberapa kes COPD disebabkan oleh kekurangan genetik yang jarang berlaku kekurangan alpha-1-antitrypsin. Perokok tertentu cenderung lebih mudah terkena penyakit ini kerana faktor genetik yang lain.

 4. Orang yang mengalami alahan . Asma, penyakit saluran pernafasan yang kronik, akan membawa anda berisiko mendapat COPD. Asma dan merokok bersama-sama mempengaruhi kemungkinan COPD lebih banyak lagi.

 5. Asap dari petrol yang terbakar disedut. Orang-orang di negara-negara membangun yang terdedah kepada asap dari memasak dan pemanasan di rumah yang kurang berventilasi kemungkinan besar akan mengembangkan COPD.

Bagaimana COPD Diagnosis?

Seorang doktor akan menilai gejala anda, menanyakan sejarah klinikal yang lengkap, menjalankan pemeriksaan rutin, dan menyemak keputusan ujian untuk menentukan penyakit paru obstruktif kronik (COPD), yang melibatkan bronkitis kronik dan emfisema.

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda berikut, beritahu doktor anda:

• Anda sekarang merokok atau pernah merokok • Semasa bekerja, anda terdedah kepada perengsa paru-paru. • Sekiranya anda menghidap asma atau masalah pernafasan lain • Anda menggunakan ubat bebas dan ubat preskripsi • Anda selalu terdedah kepada asap rokok. • Anda mempunyai diagnosis COPD dalam keluarga anda.

Uji untuk COPD

Spirometri: Sama ada anda mempunyai tanda-tanda COPD atau berisiko mendapat COPD, anda harus disaring dengan spirometri. Ini adalah pemeriksaan asas yang menentukan seberapa baik paru-paru. Anda meletupkan udara ke dalam penutup mulut dan tiub yang disambungkan ke mesin kecil untuk pemeriksaan ini. Unit ini menguji berapa banyak udara yang dapat anda hembuskan dan seberapa cepat anda dapat menghembuskannya.

Spirometri dapat meramalkan tanda-tanda COPD sebelum ia muncul. Doktor anda juga boleh menggunakan keputusan ujian untuk menentukan keparahan COPD anda dan untuk membantu anda menetapkan sasaran pemulihan.

X-ray dada: Emfisema, salah satu penyebab COPD yang paling biasa, dapat dilihat pada x-ray dada. Keadaan pernafasan lain atau penyakit jantung juga dapat dikesampingkan oleh sinar-X.

Analisis gas darah Arteri: Ujian darah ini menentukan seberapa efisien paru-paru mengangkut oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida dari darah anda.

Imbasan CT: Imbasan CT paru-paru akan mendiagnosis emfisema dan memutuskan sama ada anda akan mendapat manfaat daripada pembedahan COPD. Kanser paru-paru juga dapat dikesan menggunakan CT scan.

Imbasan CT s

Ujian makmal: Walaupun eksperimen makmal tidak digunakan untuk mendiagnosis COPD, mereka boleh membantu anda mengetahui apa yang menyebabkan gejala anda atau menolak kemungkinan lain. Sebagai contoh, ujian makmal boleh digunakan untuk melihat sama ada anda mempunyai kekurangan alpha-1-antitrypsin, kecacatan genetik yang boleh menyebabkan COPD pada individu tertentu. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga COPD atau jika anda mengalami COPD pada usia muda, anda mungkin memerlukan ujian ini.

Tahap COPD

Terdapat beberapa kerangka penggredan, salah satunya termasuk dalam klasifikasi EMAS. Klasifikasi EMAS digunakan untuk menentukan keseriusan COPD dan untuk membantu dalam pengembangan diagnosis awal dan rancangan pemulihan. Berdasarkan pengukuran spirometri, terdapat empat nilai atau tahap EMAS:

• Tahap 1: ringan • Tahap 2: pertengahan • Tahap 3: melampau • Tahap 4: Sangat melampau

Ini bergantung pada keputusan ujian spirometri FEV1. Jumlah udara yang akan anda keluarkan dari paru-paru anda pada saat pertama berakhirnya paksa adalah ini. Sekiranya FEV1 anda merosot, keadaan serius akan bertambah buruk.

Anda menjadi lebih terdedah kepada komplikasi ketika penyakit ini berkembang, seperti:

Selsema, selesema , dan radang paru-paru adalah contoh jangkitan pernafasan. • Masalah dengan jantung • Aliran darah rendah di saluran paru-paru (hipertensi paru) • Kanser paru-paru adalah bentuk barah yang mempengaruhi • Kecemasan dan kemurungan

Rawatan COPD

Apabila anda didiagnosis dengan COPD, yang melibatkan bronkitis kronik dan emfisema, anda masih akan mempunyai banyak soalan, dan jawapannya tidak akan selalu mudah pada mulanya. Tanda-tanda COPD tidak semuanya menampakkan diri dengan cara yang sama, dan rawatan mungkin berbeza dari satu orang ke orang lain.

1. Berhenti Merokok

Berhenti merokok

Langkah terpenting dari setiap rancangan pemulihan COPD adalah berhenti merokok. Berhenti merokok dapat membantu mencegah COPD merosot dan mengehadkan keupayaan anda untuk bernafas. Walau bagaimanapun, mengelakkan merokok adalah satu cabaran yang sukar. Dan jika anda pernah mencuba dan gagal untuk pergi sebelum ini, misi ini boleh dikatakan sangat mencabar. Bincangkan ubat dan rawatan penggantian nikotin dengan doktor, serta cara menangani kambuh. Program sokongan untuk orang yang ingin berhenti merokok mungkin juga disyorkan oleh doktor. Sekiranya boleh, cegah sentuhan asap terpakai.

2. Ubat-ubatan

COPD dirawat dengan beberapa ubat, dan tidak ada rawatan terbaik untuk siapa pun. COPD mempengaruhi setiap orang secara berbeza, jadi doktor dan penyedia penjagaan kesihatan dapat bekerjasama dengan anda untuk membuat rancangan rawatan yang tepat untuk keadaan dan keperluan anda.

Ubat-ubatan

Bronkodilator adalah ubat yang menenangkan otot di saluran udara yang biasanya digunakan dalam penyedut. Batuk dan sesak nafas mungkin melegakan, dan pernafasan menjadi lebih mudah. Anda mungkin memerlukan bronkodilator bertindak pendek sebelum bersukan, bronkodilator jangka panjang setiap hari, atau kedua-duanya, bergantung pada sifat penyakitnya.

Berikut adalah beberapa contoh bronkodilator bertindak pendek:

• Albuterol adalah ubat yang digunakan untuk merawat asma (ProAir HFA, Ventolin HFA, lain-lain) • Ipratropium adalah ubat yang digunakan untuk merawat kegelisahan (Atrovent HFA) • Levalbuterol adalah hormon steroid yang dihasilkan oleh (Xopenex)

Bronkodilator bertindak panjang termasuk yang berikut:

• Aclidinium (Tudorza Pressair) • Arformoterol (Brovana) • Formoterol (Perforomist) • Indacaterol (Arcapta Neoinhaler) • Tiotropium (Spiriva) • Salmeterol (Serevent) • Umeclidinium (Incruse Ellipta)

3. Penyedut steroid

Batuk dan penyedut

Seorang doktor boleh mengesyorkan inhaler steroid sebagai sebahagian daripada rawatan anda jika anda masih bernafas setelah menggunakan inhaler yang bertindak lama atau jika anda berulang kali mengalami kemerosotan (eksaserbasi). Ubat kortikosteroid, yang digunakan dalam penyedut steroid, dapat membantu meredakan radang saluran udara. Dalam kebanyakan kes, inhaler steroid diresepkan sebagai sebahagian daripada inhaler kombinasi yang juga melibatkan ubat yang berfungsi lama.

4. Program pemulihan pulmonari

Sekiranya anda atau seseorang yang anda jaga mempunyai keadaan paru-paru kronik seperti COPD, ada harapan untuk mendapatkan kembali kekuatan dan menjalani kehidupan yang lebih sihat. Pendidikan, terapi aerobik, panduan diet, dan kaunseling juga merupakan komponen umum dalam perkhidmatan pemulihan pulmonari.

5. Terapi oksigen

Terapi oksigen

Semua yang dilakukan oleh badan, dari mencerna makanan hingga melakukan tugas rumah tangga seharian hingga berjalan ke kedai runcit, memerlukan oksigen. Anda memerlukan oksigen tambahan atau tambahan jika anda mempunyai COPD yang juga disebut terapi oksigen.

6. Terapi pelengkap

Banyak rawatan, falsafah, dan prosedur yang tidak dianggap sebagai rawatan perubatan tradisional atau arus perdana di Amerika Syarikat disebut sebagai terapi pelengkap. Urut, meditasi, dan akupunktur adalah bentuk terapi terapi. Kaedah ini mungkin tidak dapat menyembuhkan COPD, tetapi kaedah ini dapat membantu mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup.

7. Ujian klinikal

Ujian klinikal adalah ujian pemerhatian yang menilai keberkesanan rawatan ubat eksperimen pada manusia. Setiap penyelidikan bertujuan untuk mencari cara baru untuk menghindari, menguji, mendiagnosis, dan menyembuhkan penyakit dengan menjawab pertanyaan sains. Peserta dalam ujian klinikal COPD berpotensi menyumbang kepada kemajuan kesedaran dan rawatan COPD. Pakar juga memberi mereka rawatan terkini.

8. Pembedahan

Pembedahan

Pembedahan boleh menjadi alternatif bagi orang-orang tertentu dengan emfisema serius yang tidak mendapat cukup ubat.

Pembedahan untuk mengurangkan ukuran paru-paru: Pakar bedah anda akan mengeluarkan baji kecil tisu paru-paru yang lemah dari paru-paru atas melalui prosedur ini. Ini membebaskan ruang di rongga dada anda, membolehkan tisu paru-paru yang sihat anda memanjang dan diafragma anda berfungsi dengan lebih berkesan. Pembedahan ini akan membantu pesakit tertentu hidup lebih lama dan meningkatkan kualiti hidup mereka.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS baru-baru ini meluluskan pengurangan jumlah paru-paru endoskopi, teknik invasif minimum, untuk merawat pesakit dengan COPD. Di paru-paru, injap endobronchial sehala kecil ditanamkan, menyebabkan cuping yang paling terkena mengecut dan bahagian paru-paru yang sihat mengembang dan berfungsi dengan lebih bebas.

Pemindahan paru-paru

Bagi pesakit tertentu yang mengikuti keadaan sedemikian, pemindahan paru-paru mungkin merupakan alternatif. Pemindahan akan membantu anda bernafas dengan lebih baik dan merasa lebih terlibat. Walau bagaimanapun, ini adalah prosedur besar dengan komplikasi serius, seperti penolakan organ, dan anda akan diminta untuk mengambil ubat penahan imun sepanjang hayat anda.

Bullectomy adalah pembedahan membuang bullae. Apabila dinding kantung udara (alveoli) pecah, jurang udara besar (bullae) terbentuk di paru-paru. Bula ini boleh tumbuh menjadi sangat besar, menyebabkan kesukaran bernafas. Doktor menghilangkan bullae dari paru-paru semasa bullectomy untuk meningkatkan lagi bekalan udara.

Apa yang boleh saya lakukan untuk melindungi diri daripada jangkitan, terutamanya jika saya menghidap COPD?

 • Basuh tangan dengan sabun dan air suam dengan kerap, terutama sebelum memasak makanan, tidur, minum ubat, atau menjalani rawatan pernafasan; Sejak batuk atau bersin, pergi ke tandas, menyentuh linen atau pakaian yang kotor, bahkan setelah bersama seseorang yang demam atau selesema, juga setelah berada di acara sosial. Adalah idea yang bijak untuk menggunakan pembersih tangan tanpa air untuk keadaan kecemasan.

 • Sekiranya tetamu mempunyai tanda-tanda selesema atau selesema, ingatkan mereka untuk tidak berkunjung sehingga mereka merasa lebih baik. Ia perlu untuk mengelakkan penularan jangkitan .

 • Asap tembakau, asap kayu atau minyak, gas ekzos kenderaan, dan sisa industri, yang semuanya memungkinkan perengsa yang dihirup menembus paru-paru, harus dihindari. Debunga juga dapat dielakkan.

 • Menjaga persekitaran yang steril dan bebas debu di kediaman anda. Jamur dan kulat tidak boleh dibiarkan tumbuh di tandas atau singki anda.

 • Pastikan ventilasi memasak dalam keadaan baik agar asap memasak dapat dikeluarkan dari dapur.

 • Jangan bekerja di tapak bangunan atau lawati kawasan tersebut. Debu boleh membahayakan. Pakai topeng yang diberikan oleh doktor anda sekiranya anda benar-benar mesti memasuki persekitaran seperti ini.

 • Apabila musim selesema menjadi lebih teruk pada musim gugur dan musim sejuk, cubalah mengelakkan orang ramai sekiranya mungkin.

 • Jaga kebersihan alat pernafasan anda. Tidak dibenarkan seseorang menggunakan alat perubatan, seperti kanula oksigen, inhaler dosis meter (MDI), spacer MDI, tiub nebulizer, dan penutup mulut, tidak dibenarkan.

 • Berusahalah untuk makan makanan yang seimbang. Penting untuk makan dengan baik untuk membantu tubuh melawan jangkitan. Ambil makanan dari kedua-dua jenis makanan. Minum banyak air sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas sehari disyorkan (melainkan jika doktor anda memberi anda panduan lain). Minuman terbaik adalah air, jus, dan minuman sukan.

 • Menggosok mata dapat menyebarkan kuman ke saluran hidung anda melalui saluran air mata.

 • Ikuti arahan doktor untuk mengambil ubat anda, berehat dan berehat secukupnya, dan mengawal kegelisahan. Berunding dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan kerana mempunyai vaksin selesema setiap tahun dan, jika anda belum melakukannya, vaksin radang paru-paru.

 • Semasa dalam perjalanan, ambil langkah berjaga-jaga untuk mencegah jangkitan. Minum air botol atau minuman lain di tempat di mana airnya tidak sihat (memesan minuman tanpa ais).

Ringkasan Gejala COPD termasuk batuk yang kerap, berdehit, dahak atau kahak berlebihan, masalah pernafasan, mengalami kesukaran untuk menarik nafas dalam-dalam, kehilangan stamina, dan penurunan berat badan yang tidak disengajakan (pada peringkat kemudian).

Soalan Lazim

Anda akan mempunyai banyak keraguan mengenai sama ada anda mengalami simptom COPD, yang merangkumi bronkitis kronik dan emfisema. Tanggapan tidak semestinya jelas pada mulanya. Gejala COPD tidak semuanya muncul dengan cara yang sama. Ini adalah jawapan kepada beberapa soalan yang sering diajukan:

1. Bagaimana saya boleh meramalkan jika saya mempunyai COPD?

Anda harus menggunakan jam randik untuk melakukan ujian kendiri. Tarik nafas dalam-dalam dan tahan selama satu saat. Kemudian bernafas sekeras dan secepat mungkin dengan mulut anda terbuka. Tidak lebih dari 4 hingga 6 saat, paru-paru anda harus benar-benar kosong, memastikan anda tidak dapat mengeluarkan udara lagi walau sekeras mana pun anda mencuba.

2. Bilakah COPD biasanya bermula?

Ketika tanda COPD pertama kali muncul, kebanyakan individu berumur sekurang-kurangnya 40 tahun. COPD pada orang dewasa muda tidak pernah terdengar, walaupun jarang berlaku. Gangguan genetik tertentu, seperti kekurangan antitrypsin alpha-1, boleh menjadikan orang muda lebih mudah terkena COPD.

3. Apakah perbezaan antara COPD dan emfisema?

COPD dan emfisema mempunyai tanda dan gejala yang sama kerana emfisema adalah bentuk COPD peringkat akhir. Tanda-tanda ini sebahagian besarnya bersifat pernafasan dan merangkumi masalah pernafasan (dyspnea) Batuk dengan dahak (biasanya pada waktu pagi).

4. Adakah mungkin saya dapat bertahan 20 tahun dengan COPD?

COPD adalah penyebab kematian ketiga terbesar di Amerika Syarikat, menurut American Lung Association, tetapi kerana ia adalah keadaan kronik dan progresif, kebanyakan orang akan menderita penyakit itu selama beberapa tahun. Walaupun keadaannya tidak dapat disembuhkan, adalah mungkin untuk mendapatkan kembali kestabilan.

5. Apakah bunyi batuk COPD?

Semasa anda menghembus nafas, anda akan mendengar suara berdengkur bernada rendah yang kedengaran seperti berdengkur. Mereka mungkin memberi amaran bahawa lendir menebal saluran bronkus anda (tiub yang melekatkan trakea anda ke paru-paru anda). Bronkitis atau COPD mungkin ditunjukkan oleh bunyi bronkus.

6. Adakah benar bahawa minum air akan membantu COPD?

Lendir yang melekit dan berlebihan boleh menyusahkan pernafasan bagi penghidap COPD. Minum air secukupnya akan menipiskan lendir dan menjadikan batuk lebih lancar. Walau bagaimanapun, terdapat kelebihan tambahan untuk kekal terhidrat jika anda mempunyai COPD. Minum banyak air juga akan membantu penghidap COPD menangani penyakit dengan lebih berkesan.

7. Adakah kematian COPD adalah kematian yang menyakitkan?

Kematian pesakit COPD tidak dapat ditanggung jika tidak dirawat dengan baik. Namun, ada ruang untuk kemajuan mati dengan damai. Seorang pesakit COPD yang memberikan rawatan di rumah sakit pada masa yang tepat mempunyai tindak balas yang lebih tinggi terhadap rawatan daripada pesakit COPD yang tidak.

8. Apakah fasa pertama dalam rawatan COPD?

Inhaler bronkodilator bertindak pendek adalah terapi pertama untuk kebanyakan pesakit dengan COPD. Bronkodilator adalah ubat yang menenangkan dan mengembang saluran udara, menjadikan pernafasan lebih mudah. Inhaler agonis beta-2, seperti salbutamol dan terbutaline, adalah dua bentuk penyedut bronkodilator bertindak pendek.

9. Adakah COPD dianggap sebagai kecacatan?

Apabila anda mempunyai COPD dan fikir ia akan membuat anda tidak bekerja sekurang-kurangnya setahun, walaupun cukup serius sehingga menyebabkan kematian, COPD boleh dianggap sebagai kecacatan, dan anda akan layak mendapat elaun kecacatan Jaminan Sosial.

10. Adakah Jus Nanas Bermanfaat untuk Pesakit COPD?

Bromelain adalah makanan tambahan yang berasal dari enzim yang terdapat dalam batang dan jus nanas. Bromelain dipercayai dapat meningkatkan COPD kerana dapat menekan keradangan, tetapi National Institutes of Health mengatakan tidak ada data klinikal yang cukup untuk menyokongnya sebagai suplemen COPD yang sesuai.

Kesimpulannya

:low_brightness: Apakah simptom COPD? Gejala COPD berbeza berdasarkan tahap kecederaan paru-paru yang disebabkan oleh bahan pencemar yang disedut, yang paling biasa adalah merokok. Gejala biasanya memerlukan masa yang lama untuk muncul, dan ia tidak muncul sehingga terdapat banyak trauma. Gejala juga boleh datang dan pergi, dan keparahannya boleh berbeza-beza. Sekiranya keadaan bertambah buruk, ia dipanggil pemburukan. Dalam keadaan ini, anda mungkin perlu menyesuaikan preskripsi COPD anda.

:low_brightness: Dua penyakit yang paling biasa yang menyebabkan COPD adalah emfisema dan bronkitis kronik. Kedua-dua gangguan ini biasanya berlaku pada masa yang sama dan boleh berbeza dalam tahap keparahan di kalangan pesakit COPD.

:low_brightness: Bronkitis kronik adalah keradangan saluran bronkus, yang mengangkut udara ke dan dari kantung udara paru-paru (alveoli). Ia dicirikan oleh batuk setiap hari dan pelepasan lendir (dahak).

:low_brightness: Emfisema adalah penyakit paru-paru di mana alveoli di hujung saluran udara kecil paru-paru (bronkiol) dimusnahkan oleh pendedahan berbahaya kepada asap tembakau dan bahan pencemar dan partikulat yang menjengkelkan.

:low_brightness: COPD dapat diubati, walaupun ia adalah keadaan kronik yang bertambah buruk dari masa ke masa. Sebilangan besar pengidap COPD mempunyai peraturan dan kualiti hidup yang kuat dengan rawatan yang teliti.

artikel berkaitan

COPD Bagaimana cara mendapatkan inhaler tanpa berjumpa doktor? Apa yang anda ingin ketahui mengenai Asma? Tanda dan gejala pesakit selesema

1 Suka