Daerah apa Atlanta GA ? Fulton County ialah Atlanta GA. Ia didasarkan pada sejumlah 15 bandar. Wilayah Atlanta merangkumi daerah Fulton, Clayton, Cherokee, DeKalb, Cobb, Douglas, Gwinnett, Fayette, Henry dan Rockdale.

Atlanta Georgia

Mengenai Atlanta

Stesen metro Atlanta telah berkembang menjadi salah satu lokasi terbesar dan paling dinamis di negara ini dari awalnya yang sederhana sebagai terminal kereta api dan telah menjadi pelakon terkemuka di seluruh dunia. Kawasan ini dengan cepat meningkat, dengan kepelbagaian penduduk yang cepat.

Kawasan berkembang ini mempunyai kolej bertaraf dunia, Aeropuerto bertaraf dunia, dan pemandangan seni dan budaya yang kuat dan merupakan pusat ekonomi ekonomi di tenggara. Juga terkenal dengan keramahan yang hangat, iklim sederhana, dan kanopi pokok yang besar, Metro Atlanta adalah zon berhutan.

Tarikan utama lain adalah Capitol Georgia, Martin Luther King, Situs Bersejarah Jr, Taman Gunung Ston, dan Kawasan Rekreasi Nasional Sungai Chattahoochee.

Nyatakan Georgia
Daerah Fulton
Kawasan 354.2 km ^ 2
Penduduk 488,800
Kadar Cukai Jualan 1.5%
Lapangan Terbang Utama Lapangan Terbang Antarabangsa Hartsfield Jackson Atlanta

Mengenai Atlanta

Sejarah Atlanta

Keberadaan Atlanta disebabkan oleh landasan kereta api, yang kursusnya ditentukan secara geografi. Terletak di pinggir selatan Pegunungan Appalachian, ia menjadi pintu masuk ke Laut Atlantik selatan dan barat, melalui perdagangan darat terbesar. Pada tahun 1837 hujung selatan kereta api ke Chattanooga, Tennessee, dipilih di daerah yang dekat dengan hari ini Five Points, di pusat kota yang ada. Tempat ini mula dikenali sebagai Terminus dan kemudian Marthasville; pada tahun 1845 Atlanta dinamakan semula landasan kereta api Barat dan Atlantik. Menjelang tahun 1860, beberapa kereta api lain berkumpul di bandar.

Atlanta menjadi depot bekalan, lokasi industri yang berkaitan dengan perang selatan, dan elemen utama pengangkutan Gabungan di sebelah timur Sungai Mississippi semasa Perang Saudara Amerika. Oleh itu, ini adalah tujuan ketenteraan utama pencerobohan Chattanooga ke Georgia oleh Jeneral William Tecumseh Sherman (lihat Atlanta Campaign). Pada 1 September 1864, kota itu jatuh ke kem tentera dengan pasukan Kesatuannya. Sherman meninggalkan "March to the Sea", tetapi tidak sampai banyak bandar dibakar. Pada 15 November, dia pergi.

Atlanta adalah pusat usaha persekutuan di selatan semasa fasa pembinaan semula. Ini adalah tempat konvensyen yang menyusun perlembagaan Georgia tahun 1868 dan menjadi ibu negara di bawah pemerintahan Republik . Etos dari 'New South' telah terkandung di Atlanta, bangkit dari kota-kota perang saudara dan menganjurkan perdamaian dengan utara, sehingga perniagaan dapat dipulihkan. Tiga pameran di Atlanta: International Cotton, Piedmont, dan Cotton States and International telah memacu semangat. Yang terakhir adalah pernyataan penting yang dibuat oleh pendidik Booker T. Washington menggesa orang Afrika Amerika untuk mencapai keamanan ekonomi.

Dalam konteks konservatisme selatan, suasana kota cenderung liberal, tetapi norma-normanya ditentukan oleh Gereja-gereja Protestan Bible Belt. Martin Luther King, Jr, perintis Hak Sivil, dilahirkan dan dibesarkan di Atlanta; Martin Luther King, Jr., di Sejarah Nasional Martin Luther King, memelihara tanah airnya, Gereja Baptis Ebenezer (tempat di mana dia dan bapanya berdakwah) dan gereja tanah perkuburannya yang berdekatan. Pada tahun 1973 Atlanta menjadi bandar besar selatan pertama yang memilih Maynard Jackson, seorang walikota Afrika Amerika.

Sejarah Atlanta

Atlanta - Bandar Kontemporari

Atlanta tetap menjadi tumpuan rangkaian kereta api dan jalan raya yang penting. Lapangan Terbang Antarabangsa Hartsfield Atlanta adalah salah satu lapangan terbang paling popular di dunia, 10 kilometer (16 km) barat daya dari pusat bandar Atlanta. Kereta api transit cepat pertama dilancarkan pada tahun 1979 dan sistem ini telah merangkumi beberapa jalur lagi pada awal abad ke-21.

Atlanta terus menjadi ibu negara timur dan komersial kewangan selatan dan pusat pengedaran utamanya. Industri yang menghasilkan kapal terbang, minuman, kereta, elektronik, peralatan elektrik, bahan kimia, makanan yang diproses, dan produk kertas dilengkapi dengan percetakan dan penerbitan, teknologi tinggi, telekomunikasi , perkhidmatan penerbangan, tentera, dan perkhidmatan pemerintah, dan perbankan dan insurans. Di tenggara, Atlanta juga menjadi pusat kegiatan kerajaan persekutuan dan merupakan ibu pejabat Daerah Rizab Persekutuan ke-6. Bandar itu sendiri agak kecil tetapi bersempadan dengan kawasan pinggir bandar dengan kepadatan rendah.

Atlanta adalah salah satu institusi pendidikan terbesar di kawasan metropolitan dengan lebih daripada 40 kolej siswazah. Bandar ini merangkumi sebuah konsortium kolej Black yang terkenal, termasuk Collège Morehouse (1 867), Spelman College (1881), dan Clark Atlanta University (1869). Fakulti Teknologi (1885) Georgia, Georgia State University, dan Oglethorpe University juga merupakan sebahagian daripada beberapa sekolah lain. Atlanta juga merupakan pusat perubatan Timur-Tenggara dengan cabang Pusat Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Capitol of State (1889) dan Cyclorama, yang merupakan mural raksasa dan diorama Batali di Atlanta, adalah antara bangunan terkenal di Atlanta. Peachtree Center terletak di pusat bandar, di kompleks hotel, perniagaan, dan runcit. Dewan muzik, sekolah seni, dan teater adalah sebahagian daripada Pusat Seni Woodruff (1968). Semasa Sukan Olimpik Musim Panas 1996, Centennial Olympic Park dibangunkan untuk digunakan. Beberapa francais sukan profesional berpusat di Atlanta, dua di antaranya telah berpindah ke bandar berikutan letupan penduduk pasca perang pada tahun 50-an. Major League Baseball's Braves berpindah dari Milwaukee ke Atlanta pada tahun 1965 dan Hawks dari St. Louis pergi ke sana pada tahun 1968. Falcons dari National Football League , Women's National Basketball Association Dream, dan Atlanta United FC of the Top League Soccer juga antara liga sukan profesional utama.

Sebuah muzium, dua kediaman bersejarah, dan festival bercerita diadakan di Pusat Sejarah Atlanta setiap Februari. Artifak dari Presiden Carter dipamerkan di perpustakaan dan muzium Jimmy Carter, sementara sebuah organisasi hak asasi manusia , Carter Center yang berdekatan. Margaret Mitchell, seorang novelis, yang ditulis Gone with the wind dan Underground Atlanta adalah bahagian struktur yang telah diubahsuai dari abad ke-19 di sebelah State Capitol. Yang lain termasuk muzium sejarah saintifik dan semula jadi, organisasi balet, kumpulan opera dan teater; dan orkestra simfoni. Atlanta juga mempunyai institusi budaya. Setiap tahun, ada festival dogwood (April), festival jazz (Mei) (Jun).

Bandar Atlanta

Pertumbuhan Wilayah Atlanta

Sepanjang tahun lalu, Metro Atlanta mempunyai 64,000 penduduk tambahan, menjadikan jumlah keseluruhan penduduk 4,7 juta di wilayah 10 daerah. Walaupun pertumbuhan wilayah ini menurun sebanyak 1,37% dari 2019 hingga 2020, dibandingkan dengan 1,59% untuk 2018-2019, 585,000 individu selama dekade sebelumnya tetap ditambahkan di wilayah itu, menurut unjuran penduduk terakhir dari Suruhanjaya Wilayah Atlanta. Wilayah 10 daerah akan menambah sekitar 2.9 juta orang pada tahun 2050 menurut ramalan penduduk ARC dan meningkatkan populasi menjadi 8.6 juta pada tahun 2050.

Oleh kerana individu hidup lebih lama dan generasi bayi meningkat, populasi orang dewasa yang lebih tua di rantau ini meningkat dengan ketara. Menjelang tahun 2050, ARC meramalkan peningkatan 12 peratus dalam jumlah individu berusia 75 tahun ke atas hingga berjumlah hampir 1 juta. Wilayah Atlanta menjadi semakin pelbagai pada masa yang sama. Majoriti - sekitar 70 peratus - kini terdiri daripada komuniti minoriti etnik dan kaum, nisbah yang dijangka meningkat dari masa ke masa.

Ekonomi Atlanta Metro yang sangat pelbagai

Terdapat beberapa syarikat dan majikan utama Fortune 500 di rantau ini, termasuk Delta Air Lines, Coca-Cola, Depot Rumah, USS, AT&T, dan Pusat Kawalan Penyakit . Salah satu pusat logistik terbesar di negara ini, Metro Atlanta mempunyai industri teknologi yang berkembang pesat. Wilayah ini juga telah menjadi salah satu lokasi produksi filem dan video teratas di negara ini.

Menjelang 2050, lebih daripada 1.2 juta pekerjaan akan ditambahkan ke Atlanta. Penjagaan kesihatan, peruncitan, latihan, dan profesional dan saintifik adalah sektor pekerjaan yang paling penting pada tahun 2050.

Perbezaan antara Atlanta dan United State Cities

 1. Atlanta dianggap sebagai kota global walaupun saiznya (atau Alpha World City).
 2. Bandar ini adalah tempat kelahiran minuman tanpa alkohol , coklat, dan bersoda dengan dua bahan utama: ekstrak dari tanaman coca dan kacang kola, yang sah di Amerika Syarikat dan banyak negara dunia lain, di seluruh dunia yang dikenali sebagai Coca-Cola. Coca-Cola adalah sumber makanan utama.
 3. Martin Luther King Jr., pemimpin Gerakan Hak Sivil Afrika Amerika, adalah salah satu warga kota yang paling terkenal.
 4. Hartsfamp – Jackson Lapangan terbang paling sibuk di dunia adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Atlanta.

Tempat Menarik di Atlanta

 1. Sebuah muzium yang dikhaskan untuk pencapaian perjuangan hak-hak sivil di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia. Agensi Nasional untuk Hak Sivil dan Manusia.
 2. Tapak Bersejarah Nasional Martin Luther King Jr. merangkumi beberapa bangunan termasuk Martin Luther King, Jr. dan Gereja Baptis Ebenezer yang asal.
 3. Rumah novelis Margaret Mitchell adalah Rumah dan Muzium Margaret Mitchell (Pergi dengan Angin.)
 4. Underground Atlanta adalah kawasan dengan reputasi buruk untuk membeli-belah dan hiburan.

Tempat terkenal di atlanta

Muzium Atlanta

 1. Ia mungkin satu-satunya muzium seni utama di tenggara Amerika, Muzium Seni Tinggi, kawasan seni Midtown.
 2. High Museum adalah jabatan Pusat Seni Woodruff, di mana Alliance Theatre dan Atlanta Symphony Orchestra juga hadir.
 3. Sejarah Georgia di sebuah muzium, Pusat Sejarah Atlanta. Ditubuhkan pada tahun 1926, Pusat Sejarah dan Penyelidikan.
 4. Sebuah muzium yang menempatkan kertas bekas Presiden Jimmy Carter dan bahan-bahan lain yang berkaitan dengan kepresidenan, Perpustakaan dan Muzium Presiden Jimmy Carter mempunyai reproduksi Pejabat Rumah Putih Oval.
 5. Muzium Kanak-kanak Atlanta adalah destinasi yang hebat untuk kanak-kanak berumur antara 3 hingga 9 tahun.
 6. World of Coca-Cola adalah muzium minuman khas Amerika, minuman ringan berkarbonat gula berat yang, melalui iklan yang tidak dapat dimaafkan, menakluki dunia; ia mungkin telah membantu memusnahkan gigi kanak-kanak dari banyak generasi.

Seni Teater Atlanta

 1. Fox Theatre, bekas istana filem kini menjadi tempat untuk seni persembahan.
 2. Alliance Theatre, syarikat teater terkemuka Atlanta.
 3. Pentas muzik: Tabernacle, auditorium muzik di Centennial Olympic Park District of Downtown Atlanta.
 4. Kedai khusus, restoran, halaman makanan , dan pusat persidangan terdapat di pusat bandar Downtown Atlanta: pusat pokok Peach.

Taman Atlanta yang terkenal

 1. Taman bandar Piedmont Park adalah tempat kegemaran untuk melakukan apa sahaja di taman yang luas, antara Midtown dan Highland of Virginia: barbeku, basikal, luncur sebaris, mendaki, memancing, dan sukan teratur.
 2. Arena Bola Keranjang McCamish Atlanta
 3. Arena bola keranjang McCamish Pavilion dengan latar belakang pusat bandar Atlanta.
 4. Untuk Sukan Olimpik Musim Panas 1996 di Atlanta, Centennial Olympic Park adalah sebahagian daripada infrastruktur.
 5. Botanical Atlanta Park adalah taman tanaman seluas 30 ekar, konservatori, kanopi, bunga, dan air pancut; ada kemudahan seni, konsert, koktel, dan banyak lagi. Ia juga merupakan tempat menarik para pengunjung.
 6. Six Flags Over Georgia, taman tema Six Flags, mempunyai tema dan watak Warner Bros. dan DC Comics, menawarkan roller coaster, ditambah lebih dari 30 laluan, pertunjukan, dan pemandangan.
 7. Akuarium dan zoo Atlanta. Zoo Atlanta adalah antara empat kebun binatang yang kini dihuni oleh panda gergasi di Amerika Syarikat.

Soalan Lazim

1. Apakah wilayah Atlanta GA?

Cherokee, Clayton, Cobb, DeKalb, Douglas, Fayette, Fulton, Gwinnett, Rockdale dan Henry, dan Atlanta juga termasuk dalam wilayah Atlanta.

2. Bandar-bandar apa yang ada di County DeKalb?

DeKalb adalah wilayah metro Atlanta terbesar dengan populasi keempat terbesar dan salah satu populasi yang paling pelbagai di rantau ini. Daerah DeKalb merangkumi bandar-bandar Atlanta, Lithonia, Pine Lake, Stonecrest, Stone Mountain, Tucker, dan bandar-bandar Brookhaven, Chamblee, Clarkston, Decatur, Doraville, Dunwoody *.

3. Apakah bandar termiskin di Georgia?

Hanya 11⁄2 jam antara Druid Hills, dan bandar termiskin di Georgia, Interstate 85. Di Royston Forbes, yang dijumpai di Royston Forbes, pendapatan purata isi rumah sebanyak $ 21,125 adalah $ 31,383 dan pendapatan purata $ 100,000 lebih rendah daripada Druid Hills. Royston bandar kecil, tetapi ia mempunyai tuntutan kemasyhuran.

4. Apakah daerah terkaya di Georgia?

Kos sara hidup adalah 52.533 dolar berbanding 35.319 dolar untuk negeri ini. Pendapatan khas Forsyth $ 96,445 juga berjumlah kira-kira $ 10,000 lebih banyak daripada dua kali ganda pendapatan Georgia sebanyak 52,977 dolar. Forsyth belum menduduki tempat teratas kerana menjadi daerah terkaya di negara ini, untuk pertama kalinya.

5. Apakah bandar terkaya di Georgia?

CREEK YOUNS, GA - 24/7 Wall St. telah meletakkan Johns Creek sebagai bandar terkaya di Georgia, dengan pendapatan keluarga sekitar $ 151,773. Laman web tersebut menyatakan bahawa isi rumah biasa Johns Creek memperoleh pendapatan lebih dari $ 150,000, yang lebih dari dua kali ganda dari purata pendapatan isi rumah Georgia.

6. Adakah air paip selamat untuk diminum di Cobb County?

Air paip yang disediakan oleh perkhidmatan air ini adalah oleh keperluan kesihatan air minum persekutuan untuk suku terakhir yang diperiksa oleh EPA (Januari 2019 - Mac 2019).

7. Apakah daerah Georgia yang paling terlatih?

Dalam dasar pendidikan dan pendidikannya, Oconee County membuat pelaburan yang besar.

8. Berapa jauh dari Atlanta adalah Marietta Georgia?

Jarak pemanduan adalah 20 batu atau 34 kilometer dari Marietta, GA ke Atlanta, GA.

9. Adakah negara miskin di Georgia?

Hampir dua juta orang Georgia kini hidup di bawah garis kemiskinan, dan 21% dari 18 hingga 24 tahun tidak bersekolah atau bekerja sejak 2012.

10. Di mana anda mendapatkan air dari Cobb County?

Sistem Air Cobb County adalah pembekal borong, Cobb County-Marietta Water Authority, yang menjual air minum yang bersih dan selamat kepada sembilan bandar lain dan satu syarikat di dalam Cobb County dan beberapa daerah sekitarnya.

Kesimpulannya

Kini ia mempunyai penduduk bandar "hanya" sebanyak 464,000 (timur 2015) walaupun merupakan salah satu kawasan metropolitan yang paling pesat berkembang di Amerika Syarikat, bandar utama Atlantis-Sandy Springs-Roswell, dengan populasi hampir 5.7 juta. Bandar ini merupakan rumah bagi GSU, Georgia State University, institusi universiti terbesar di Georgia.