Apa yang dimakan oleh ayam? Ayam memakan tanaman, biji, dan serangga. Haiwan seperti tikus dan katak juga termasuk dalam makanan mereka. Ayam adalah omnivora, oleh itu makanannya merangkumi tumbuh-tumbuhan dan haiwan.

Apa yang dimakan oleh ayam

Ayam dapat menemui bahan makanan ini di halaman belakang rata - rata , biji liar, sayuran hijau seperti rumput, dan makanan haiwan, seperti serangga dan cacing tanah. Anda boleh membeli semua yang lebih segar dan berkhasiat daripada apa sahaja di kedai makanan.

Apa yang dimakan oleh ayam secara semula jadi?

Apa yang dimakan oleh ayam secara semula jadi? Apa sahaja ayam boleh dimasukkan ke dalam paruhnya akan dimasukkan ke dalam makanan semula jadi ayam. Benih, sayur-sayuran, buah-buahan dan kacang-kacangan, juga serangga dan bahkan mamalia kecil akan menjadi makanan semula jadi ayam.

:small_blue_diamond: Adakah ayam bebas makan makanan semula jadi?

Ayam pertama adalah Red Jungle Fowl yang terdapat di padang belantara di Asia Tenggara.

Agak belakang rumah ayam yang dibenarkan untuk percuma pelbagai ia adalah makanan semulajadi daripada ayam terhad lakukan. Mereka tidak memakan makanan yang dilakukan oleh nenek moyang mereka atau yang boleh dilakukan ayam bebas.

:small_blue_diamond: Sekiranya anda memberi makan makanan semula jadi kepada ayam?

Ya, anda harus memberi makan makanan yang benar-benar semula jadi kepada ayam tetapi seperti permintaan hibrida moden, diet semula jadi mungkin tidak mencukupi kerana kerana sifat produktif mereka mungkin memerlukan makanan tambahan juga. Sekiranya anda memberi makan ayam di halaman belakang rata-rata sebanyak makanan semula jadi yang mereka boleh makan, tidak akan mempengaruhi telur bagi kesihatan burung. Penting untuk memburu makanan semula jadi yang menggaru tanah agar ayam tetap sihat.

Penting bagi penjaga ayam untuk menyediakan unggas mereka dengan aliran pelet yang berterusan dan membolehkan mereka menemui makanan sebanyak mungkin semasa mereka berada dalam jarak bebas. Jika anda entah bagaimana berjaya untuk mencuba dan menghasilkan makanan yang lebih semula jadi untuk ayam anda daripada tanah yang mereka sedang berada adalah dilengkapi untuk menyokong ia kemungkinan besar tidak bernilai masa dan wang anda pada yang tugas tertentu. Anda tidak boleh membeli serangga dengan mudah kerana harganya sangat mahal jadi kemungkinan lebih berharga masa dan wang anda untuk mematuhi beberapa ayam anda.

Apa yang dimakan oleh ayam secara semula jadi?

Adakah ayam yang diberi makan secara semula jadi menghasilkan telur yang lebih baik?

Tidak, tidak benar bahawa ayam yang hanya makan makanan semula jadi akan menghasilkan lebih banyak telur daripada ayam biasa , jika ada yang mungkin kurang setiap tahun. Bagaimanapun, mereka menghasilkan lebih banyak telur dengan kuning telur berwarna tinggi dan tempurung yang lebih baik.

Burung jarak jauh lebih menggembirakan dan juga dibenarkan menikmati lebih banyak amalan ayam semula jadi seperti menggaru di tanah dan merumput.

Bagaimana anda dapat meningkatkan makanan semula jadi dalam diet ayam?

Anda boleh meningkatkan makanan semula jadi dalam diet ayam dengan:

 • Menanam biji-bijian seperti gandum dan membiarkannya tumbuh.

 • Menanam pokok buah dan meninggalkan pokok buah jatuh secara semula jadi setelah beberapa lama.

 • Menjaga kawasan liar di mana serangga cenderung berkembang.

 • Mempunyai timbunan kompos untuk membesarkan cacing.

 • Mencari produk organik liar secara tempatan dan memberi makanan kepada ayam anda.

 • Tumbuhkan penentuan pelbagai biji-bijian sekali-sekala.

 • Kumpulkan beberapa balak dan patuh dan biarkan mereka reput secara semula jadi.

 • Buat kemurungan yang teruk dalam menjalankan dan isikan dengan sampah daun dan serpihan kayu.

Keperluan Nutrien Broiler

Berkhasiat Unit 0 hingga 3 Minggu a ; 3,200 b 3 hingga 6 Minggu a ; 3,200 b 6 hingga 8 Minggu a ; 3,200 b
Protein dan asid amino
Protein kasar c % 23.0 20.0 18.0
Arginin % 1.2 1.1 1.0
Glycine + serine % 1.2 1.1 0.9
Histidin % 0.3 0.3 0.2
Isoleusin % 0.8 0.7 0.6
Leucine % 1.2 1.1 0.9
Lysine % 1.1 1.0 0.8
Metionin % 0.5 0.4 0.3
Methionine + sistin % 0.9 0.7 0.6
Fenilalanin % 0.7 0.6 0.5
Phenylalanine + tirosin % 1.3 1.2 1.1
Prolin % 0.6 0.5 0.5
Threonin % 0.8 0.7 0.7
Tryptophan % 0.2 0.2 0.2
Valine % 0.9 0.8 0.7
Lemak
Asid linoleik % 1.0 1.0 1.0
Makromineral
Kalsium d % 1.0 0.9 0.8
Klorin % 0.2 0.2 0.1
Magnesium mg 600 600 600
Fosforus bukan phytate % 0.5 0.4 0.3
Potasium % 0.3 0.3 0.3
Natrium % 0.2 0.2 0.1
Mineral surih
Tembaga mg 8 8 8
Iodin mg 0.4 0.4 0.4
Besi mg 80 80 80
Mangan mg 60 60 60
Selenium mg 0.2 0.2 0.2

Bug dan serangga:

Protein semula jadi penting untuk pengeluaran telur. Di alam liar, diet Red Jungle Fowls terdiri daripada sekitar 50% serangga. Anda boleh menambahkan serangga pada makanan ayam anda dengan menempelkan beberapa batang kayu busuk dan menyalak di timbunan atau menanam timbunan baja untuk cacing.

Anda harus membeli cacing pakan untuk memberi makan ayam. Ia cenderung tidak sah di tempat-tempat tertentu dan anda tidak tahu apa cacing itu diberi makan.

Benih dan biji-bijian:

Terdapat banyak biji di pasar makanan yang benar-benar berguna untuk ayam. Benih bunga matahari atau safflower adalah baik dan ingat bahawa kebanyakan biji boleh ditanam yang menjadikannya lebih berkhasiat dan lebih mudah dicerna.

Ragam adalah kunci terpenting. Pastikan anda membeli pilihan pelbagai biji dan biji-bijian dari peniaga anda dan mencampurkannya. Melakukan ini akan memastikan ayam anda tetap berminat dengan makanan mereka dan menyediakan campuran yang mereka perlukan.

Buah-buahan dan sayur-sayuran:

Sebilangan besar makanan yang tumbuh dari tanah menjadi denda untuk ayam. Sebilangannya hanya perlu diberi makan dalam jumlah sedikit seperti pisang yang mengandung banyak kalium dan selada yang beberapa jenisnya dapat mengganggu sistem pencernaan. Kentang mesti dimasak.

Ayam liar atau melarikan diri

Ayam liar atau yang melarikan diri yang telah membentuk kumpulan pembiakan tidak memakan makanan yang sama seperti nenek moyang mereka, mereka akan menyesuaikan diri di sekitarnya dan akhirnya dapat mengambil makanan yang dikeluarkan untuk burung kebun.

Sekiranya anda telah memikirkan apa yang akan dimakan oleh ayam anda sekiranya menjadi liar, tindak balas yang sesuai adalah hampir semua perkara.

Apa yang dimakan ayam di alam liar?

Adakah ayam pelbagai makanan memakan rumput?

Ayam pelbagai jenis akan memakan banyak rumput di antara pelbagai jenis tanaman hijau. Mana-mana individu yang secara konsisten berusaha untuk memiliki kebun belakang dan ayam akan mengetahui dengan tepat berapa banyak kerosakan yang boleh mereka lakukan untuk menanam tanaman hijau yang diberi separuh peluang.

Banyak ayam sangat menikmati daun dandelion dan kacang polong walaupun mereka akan memusnahkan segala-galanya dari tumbuh-tumbuhan hingga daun di beberapa pokok yang diberi separuh peluang.

Mereka nampaknya lebih suka pertumbuhan muda yang segar dan mengembara ke atas dan ke bawah di ladang sambil mencungkil hujung rumput ketika tumbuh.

Bolehkah ayam hidup hanya pada tanaman hijau dan rumput?

Tidak, saya rasa ayam mempunyai pilihan untuk bertahan hidup di rumput dan kehijauan sahaja di halaman belakang rumah. Mereka memerlukan sejumlah besar protein dalam makanan yang biasanya tidak anda perolehi dari rumput hijau.

Cuba untuk menjaga ayam tanpa makanan tambahan mungkin akan menyebabkan penurunan dalam pengeluaran telur atau tidak sihat, kekurangan zat makanan burung.

Kehijauan adalah asas diet ayam; ia mewarnai kuning telur dan rumput mengandungi sejumlah besar kalsium. Sebilangan serat juga penting dalam diet.

Apa yang dimakan ayam di Minecraft?

Ayam akan memakan segala jenis biji dalam permainan. Memberi makan benih ayam adalah kaedah untuk membiakkan ayam dan memulakan penternakan ayam.

:small_blue_diamond: Adakah ayam bertelur di bawah tanah?

Ayam akan bertelur di bawah. Ayam bertelur setiap 5-10 minit anda boleh menyimpan ayam di bawah jika anda memerlukan.

Nampaknya tidak ada yang dapat menghentikan keajaiban hidup.

:small_blue_diamond: Berapa tinggi ayam boleh melompat di Minecraft?

Ayam boleh melompat tinggi satu blok dengan mudah. Mereka tidak dapat melompati tembok yang tingginya setinggi satu setengah blok. Seekor ayam boleh jatuh dari langit dan selamat mendarat di batuan dasar kerana ayam tidak mengalami kerosakan.

Apa yang dimakan ayam di alam liar?

Pertama sekali, apa yang kita maksudkan dengan 'ayam liar'? Salah satu baka ayam liar yang paling dikenali adalah 'Jungle Fowl'. Baka ini pada dasarnya adalah penubuhan semua jenis ayam yang kita kenal dan sayangi sekarang beberapa hari. Burung Rimba masih boleh dijumpai di alam liar di tempat-tempat seperti Indonesia, India dan Asia Tenggara. Anda juga boleh menjumpainya di Australia; namun, mereka tidak berjalan bebas. Banyak individu terus menghasilkannya dengan warna yang luar biasa. Jadi, mereka dipanggil 'ayam liar'.

Banyak pemilik ayam mengemukakan soalan kerana kerana mereka perlu menggandakan makanan semula jadi ayam daripada memberi mereka makanan komersial . Sebelum ayam diberi makanan harian mereka pada pukul 5 petang dari pemiliknya, makanan mereka terdiri daripada pelbagai sumber makanan yang khas.

Serangga yang dijumpai dari pemulangan adalah makanan utama ayam liar. Anai-anai, serangga, bahkan belalang kaya dengan protein dan nutrien, dan enak untuk ayam kecil kami! Hidangan beraroma lain yang digemari ayam yang menggaru dan mencari makan adalah cacing lemak, besar dan sedap! cacing adalah sumber protein lain untuk ayam yang sihat, untuk membantu mereka tetap aktif.

Sekiranya saya memberi makan serangga kepada ayam saya?

Ayam peliharaan dewasa ini yang masih bebas masih menikmati khasiat serangga yang lazat, ketika mereka mengangkatnya dari tanah dan dari tempat tidur taman kami yang berharga. Taman bebas perosak adalah kelebihan luar biasa bagi Gardner yang gemar. Ayam juga dapat menikmati cacing makanan yang lazat sebagai makanan ringan, tetapi memberikannya dalam jumlah sedikit kerana banyak protein tidak bermanfaat bagi mereka.

:small_blue_diamond: Ayam liar mendapat tanaman hijau mereka dari tumbuh-tumbuhan semula jadi

Sebelum ada taman dalam menghasilkan rumah untuk makan sedikit-sedikit pada, ayam mendapat semula jadi mereka tambahan perbaikan dari tumbuh-tumbuhan yg dpt dimakan membangun di seluruh semasa mereka keadaan . Mereka juga ingin mematuk beri liar dan buah-buahan yang berada di rentang paruhnya. Daun dari tumbuh-tumbuhan muda seimbang makanan semula jadi mereka.

Adakah ayam makan jagung

Ayam boleh memakan jagung sebanyak yang anda makan tetapi anda harus meminimumkan jumlahnya, mereka makan kerana kaya dengan karbohidrat dan rendah protein yang menjadikannya makanan ayam yang buruk.

Adakah jagung baik untuk ayam?

Warna kuning pada jagung dapat membantu mewarnai kuning telur dan jagung boleh dimakan dengan berkesan.

Jagung adalah sesuatu yang harus disyukuri tetapi secara sederhana, sebagai makanan ringan, dan sebagai tambahan kepada rutin diet pada waktu-waktu tertentu dalam setahun. Jagung boleh diterima pada musim gugur dan musim sejuk kerana mudah dicerna dan tinggi kalori dan dapat membantu menjaga ayam hangat dalam iklim sejuk.

Memberi jagung dalam jumlah yang banyak dapat menyebabkan penumpukan lemak pada ayam dan mereka menjadi berat badan berlebihan yang dapat mempengaruhi peletakannya. Jagung pecah yang ditambahkan ke rejimen makanan pada bulan-bulan cuaca sejuk dapat membantu mereka memberi makan kerana mereka tidak begitu aktif semasa sejuk dan hari-hari lebih pendek.

:small_blue_diamond: Jagung retak: Ini adalah item pukal jagung yang retak yang ditambahkan pada calar ayam. Ini boleh membuat hingga 10% dari diet.

:small_blue_diamond: Jenis jagung super manis: Jenis jagung super manis mempunyai jumlah gula yang banyak juga yang tidak berguna untuk ayam.

:small_blue_diamond: Sweetcorn kalengan: Salah satu ramuan sweetcorn kalengan adalah garam yang boleh berisiko untuk ayam. Semasa memberi gula manis kalengan, seboleh-bolehnya satu sudu teh untuk setiap ayam dua kali setiap minggu.

:small_blue_diamond: Jagung beku : Jagung beku digunakan sebagai makanan musim panas untuk membantu menyejukkan ayam. Terhad kepada sedozen untuk setiap ayam dan kemudian mereka dapat sedikit setiap hari.

:small_blue_diamond: Jagung berkrim: Jagung berkrim dapat diberikan kepada ayam tetapi telah menambahkan garam dan kaya dengan karbohidrat dan rendah protein. Jagung berkrim lebih tinggi serat yang boleh menyebabkan masalah berkaitan perut pada ayam.

:small_blue_diamond: Jagung: Jagung segar jarang ditanam dan tidak tersedia tetapi jika anda mengusahakannya sendiri, anda boleh memberi makan ayam.

:small_blue_diamond: Kerepek jagung atau tortilla: Tortilla dan kerepek jagung baik dalam jumlah kecil jika tidak berlarut. Beberapa perasa tidak berguna untuk ayam.

Berapa kerap memberi makan jagung?

 • Beri jagung kepada ayam dua kali seminggu dan hadkan kuantiti hingga beberapa sudu teh untuk setiap ayam.

 • Apabila hendak memberi makan jagung utuh ke tongkol, gantungkannya mentah dan utuh agar ayam dapat dimakan . .

 • Beri makan biji jagung beku pada musim panas yang tinggi untuk membantu menjaga ayam sejuk.

:small_blue_diamond: Memberi makan jagung kepada anak ayam

Anak ayam yang lebih muda umumnya tidak tahu apa yang mereka perlu makan. Anak ayam yang berusia lebih dari 4 minggu boleh mendapat rawatan tetapi bayi yang lebih muda perlu memberi makan serbuk ayam.

Apa yang perlu diberi makan ayam mengikut usia

Anak ayam yang baru menetas berumur 0-10 minggu harus diberi makanan pemula anak ayam dengan tahap protein antara 10% -20%. Perkadaran ini dibentuk untuk memberi khasiat yang sesuai untuk ayam bayi yang sedang membesar. Catuan pemula protein yang lebih tinggi (22% -24%) hanya untuk burung daging seperti ayam belanda, puyuh, dan burung. Tahap protein yang lebih tinggi ini memaksimumkan pertumbuhan untuk ketuhar dan pemanggang namun tidak diperlukan atau diinginkan untuk ayam bertelur.

:small_blue_diamond: Makanan Penanam

Pada usia 10 minggu, makanan penanam harus menggantikan makanan permulaan. Makanan penanam biasanya protein 15% -16% dan bertujuan untuk menyokong pertumbuhan hingga matang . Kandungan protein yang lebih tinggi (20%), dalam makanan permulaan, disarankan untuk mengembangkan burung permainan.

:small_blue_diamond: Suapan Lapisan

Makanan lapis dimaksudkan untuk memberi nutrisi maksimum kepada burung yang bertelur untuk dimanfaatkan. Lapisan mengurus mengandungi 16% protein dan meningkatkan kadar Kalsium, untuk peningkatan cengkerang yang sesuai. Makanan lapis harus diberi makan mulai usia 18 minggu, atau ketika telur pertama diletakkan, mana yang lebih dulu.

:small_blue_diamond: Air

Penting untuk memberi bekalan air segar dan bersih yang mencukupi untuk burung anda secara konsisten. Ayam akan minum kira-kira tiga kali ganda jumlah air ketika mereka makan dalam makanan. Peraturan praktis yang baik adalah menyediakan satu liter air kepada setiap empat ekor ayam. Tahap pengambilan air juga akan meningkat semasa cuaca panas. Anak ayam mesti diberi air, (tanpa makanan) pada jam pertama. Air pertama yang ditawarkan kepada Baby Chicks harus merangkumi ¼ cawan gula dan 1 sudu teh Terramycin untuk setiap gelen. Ini akan membantu menyokong imuniti dan mengurangkan tekanan penghantaran. Untuk hari kedua, 1 sudu teh Terramycin harus ditambah (tanpa gula,) dan kemudian air bersih baru selepas itu.

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan topik apa yang dimakan oleh ayam , yang dijawab secara ringkas dalam artikel ini;

1. Adakah boleh memberi makan sisa-sisa meja ayam saya?

Walaupun ayam nampaknya suka memo meja, ia tidak begitu berguna untuk produktiviti atau bertelur. Memberi makan sekerap meja dalam jumlah yang terhad sebagai "makanan" tidak berbahaya bagi burung, dan boleh diterima. Walaupun begitu, prinsip yang serupa berlaku untuk sekerap meja seperti goresan, tambahan goresan dan sisa meja yang lengkap harus dibersihkan dalam masa kira-kira 20 minit.

2. Bilakah perlu memberi makan cangkang tiram?

Apabila diet ayam bertelur tidak cukup dalam Kalsium, ayam bertelur dengan cangkang tipis, atau tidak ada cangkang sama sekali. Memilih jumlah lapisan makanan, misalnya, Lapisan Unggas DuMor 16% memberikan nutrien yang memuaskan dalam perkadaran yang tepat dan membolehkan ayam menghasilkan telur dengan cengkerang yang hebat. Sekiranya cengkerang nipis menjadi masalah, bekalan kalsium tambahan harus diberikan. Kerang tiram adalah jenis kalsium tambahan yang paling banyak digunakan. Apabila cangkang tiram hendak diberi makan, disarankan agar 2 lbs. tempurung ditambahkan pada setiap 100 paun jatah lapisan lengkap.

3. Mengapa ayam memerlukan bubur jagung?

Burung tidak mempunyai gigi untuk memecah makanan untuk proses pencernaan. Makanan ditelan dan dibawa ke tanaman untuk disimpan dan dikisar bersama air liur. Makanan daripada masuk ke perut di mana ia bercampur dengan jus pencernaan. Dari perut, kemudian masuk ke dalam organ yang disebut sihir. Gizzard mengandungi batu-batu kecil, yang dimakan oleh burung untuk membantu gizzard menghancurkan makanan untuk dicerna. Nutrien kemudian dimakan ketika makanan melewati saluran pencernaan. Ayam harus menelan batu yang diperlukan oleh sihir untuk menghancurkan makanan. Grit adalah istilah untuk batu-batu kecil ini. Granit dan batu ceri adalah dua bubur jagung yang dicadangkan. Cengkerang batu kapur dan tiram berguna untuk penghasilan cengkerang, tetapi bukan pengganti yang baik untuk kikir kerana terlalu lembut.

4. Adakah ayam saya akan mendapat semua nutrien yang mereka perlukan dari awal?

Tidak. Umpan gores, (biasanya pecah, digulung, atau biji-bijian seperti jagung, gandum, gandum, atau gandum), rendah protein dan tidak memberi nutrien seimbang seperti makanan lengkap. Sesungguhnya, jika kelebihan awal ditambahkan pada ransum makanan yang sudah lengkap, tahap suplemen dapat dicairkan. Oleh itu, disarankan agar calar diberi makan dengan sedikit. Peraturan umum adalah memberi makan calar sebanyak mungkin dalam sekitar 20 minit. Sekiranya ditawarkan goresan, sebaiknya memasukkan parut yang tidak larut seperti granit atau batu ceri. Cengkerang tiram tidak boleh diganti dengan bubur jagung, kerana sangat halus. Walaupun makan goresan tidak diperlukan ketika memberi makan total makanan, itu mendorong tingkah laku normal untuk menggaruk tanah memberikan aktivitas dan penggunaan bubur jagung yang penting untuk pencernaan.

5. Apa yang anda makan ayam setiap hari?

Berbagai buah dan sayur segar dapat diberikan kepada ayam setiap hari selain makanan unggas yang berkualiti. Buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang dapat diberi makan setiap hari meliputi: kulit sayur, pisang, epal, beri, wortel, Bok choy, bit perak, bayam, kubis atau brokoli.

6. Adakah ayam memakan daging?

Ayam adalah omnivora, yang bermaksud mereka memakan daging dan sayur-sayuran. Sekiranya ayam anda mempunyai pilihan antara sepotong daging yang enak atau sepotong tumbuh-tumbuhan, tentu saja mereka akan memilih dagingnya.

7. Apa yang beracun kepada ayam?

Kulit alpukat dan lubang mengandungi Persin, yang beracun untuk ayam. Jauhkan dari jus sitrus dan kulit. Usahakan ayam tidak boleh dimakan yang mengandungi garam, gula, kopi, atau alkohol. Kacang mentah atau kering yang tidak dimasak mengandungi hemaglutin, yang beracun bagi ayam.

8. Adakah roti baik untuk ayam?

Roti, secara sederhana, dapat diberikan kepada ayam anda, namun menjauhkan diri dari roti busuk. Daging yang dimasak, Daging hendaklah dipotong kecil-kecil. Biji-bijian, Nasi, gandum, dan biji-bijian lain baik untuk ayam anda.

9. Mengapa haram memberi makan sisa-sisa dapur ayam?

Berhati-hatilah dengan menjaga sebilangan besar sampah ke ayam. Sisa dapur yang dihasilkan oleh sekumpulan empat individu adalah jumlah yang baik untuk lima atau enam ekor ayam betina, namun memperoleh sejumlah besar makanan sisa dari kafetaria dapat membuat burung memanjakan dan menarik perosak yang tidak diingini. Sebilangan besar sisa biasanya lembap.

10. Adakah salah memberi makan ayam ayam?

Walaupun kelihatannya aneh, ayam boleh memakan ayam dengan selamat, dan ia benar-benar sihat untuk mereka. Anda harus memastikan ayam yang anda beri makan segar dan dimasak sepenuhnya.

11. Adakah ayam bersedih ketika mati?

Kawanan itu menyedari bila seorang anggota akan berlalu dan membolehkan mereka pergi dan mencari tempat yang tenang dari keluarga mereka yang lain. Apabila menjadi jelas kepada kawanan bahawa mereka akan kehilangan keluarga mereka dari kematian; mereka masing-masing mengambil masa yang diperlukan untuk mengucapkan selamat tinggal.

Kesimpulannya

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ramai orang mempunyai soalan ini dalam fikiran mereka bahawa apa yang dimakan oleh ayam . Oleh itu, ada orang yang salah percaya bahawa ayam boleh memakan hampir apa sahaja. Bagaimanapun, mereka mencari-cari makan, dan memetik serangga dari rumput dan sisa-sisa dari sampah dan rumput dari tong kompos. Tetapi ada perkara yang tidak boleh dimakan kawanan anda, dan ada di antaranya yang mungkin mengejutkan anda. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Inilah yang harus diberi makan ayam dan apa yang harus dijauhkan dari rumah ayam yang sihat. Berkenaan dengan makanan harian untuk kawanan ternak atau ayam betina anda, anda dapat memilih dari makanan pemula, pelet, dan jenis makanan ayam lain.

artikel berkaitan

Apa itu ayam sabung?

Berapa Banyak Protein Dalam 6 oz. Dada ayam?

Apa yang dimakan oleh tikus

Bolehkah anjing makan ikan?

Bolehkah Anjing Makan Nasi?

Apa yang dimakan oleh rama-rama?

Apa yang dimakan dan diminum oleh rama-rama?