Apa maksud Deductible dalam Insurans Kesihatan?

Jumlah yang anda belanjakan untuk penyelesaian penjagaan kesihatan yang dilindungi sebelum strategi perlindungan insurans anda mulai dibayar. Dengan insurans yang boleh ditolak $ 2,000, sebagai contoh, anda membayar penyelesaian terlindung $ 2,000 yang pertama. Selepas anda membayar insurans yang boleh ditolak, anda biasanya membayar hanya pembayaran wang tunai atau insurans untuk penyelesaian yang dilindungi.

Insurans perubatan yang boleh dikurangkan adalah jumlah wang tunai yang anda bayar untuk penyelesaian rawatan perubatan yang dilindungi di bawah strategi perlindungan insurans anda sebelum strategi anda mulai membayar kelebihan untuk kos yang layak. Kuantiti yang anda belanjakan untuk insurans perubatan yang ditolak ditentukan oleh jenis strategi insurans perubatan yang anda miliki dan juga kelebihan perlindungan anda.

Sebagai polisi asas, semakin besar kos anda, kemungkinan pengurangan insurans anda akan dikurangkan. Dengan cara yang sama, insurans yang lebih besar yang boleh ditolak boleh menyebabkan penurunan kos bulanan biasa. Kos bulanan biasa anda adalah kos yang anda bayar berulang kali kepada firma insurans perubatan anda untuk menawarkan perlindungan insurans kepada anda.

Bagaimana Deductibles Insurans Kesihatan Berfungsi

Apabila anda membeli insurans perubatan, anda membayar kos bulanan biasa untuk perlindungan anda. Walaupun begitu, itu bukan satu-satunya kos yang anda akan dapat. Insurans kesihatan biasanya terdiri daripada insurans yang dapat dikurangkan yang harus anda bayar sebelum strategi perlindungan insurans anda pasti akan mulai menanggung kos perawatan kesihatan yang berkelayakan.

Sekiranya strategi insurans perubatan anda mempunyai insurans yang boleh dikurangkan sebanyak $ 3,000, misalnya, anda pasti perlu membayar setiap kos klinikal yang berkelayakan sehingga anda benar-benar berpuas hati bahawa insurans tersebut dapat ditolak $ 3,000. Kemudian, perlindungan insurans anda pasti akan mula dibelanjakan untuk penyelesaian yang anda gunakan (walaupun jumlah yang dibayarnya mungkin tidak sepenuhnya menanggung perbelanjaan rawatan).

Sekiranya anda mempunyai perlindungan insurans yang spesifik, anda mungkin membayar satu insurans yang dapat ditolak untuk perbelanjaan perawatan kesihatan yang berkelayakan dan satu lagi untuk ubat preskripsi. Sekiranya anda mempunyai perlindungan insurans isi rumah, anda mungkin membayar potongan peribadi untuk setiap individu yang dilindungi, selain insurans rumah tangga yang ditolak untuk rancangan tersebut. Dalam beberapa kes, strategi polisi insurans pasti akan dibelanjakan untuk penyelesaian terlindung tertentu, seperti rawatan pencegahan, tanpa perlu anda membayar apa-apa terhadap mereka untuk memenuhi insurans yang dapat ditolak.

Potongan insurans perubatan adalah kaedah bagi penyedia insurans untuk mengurangkan bahaya, kata Larry Midcalf, seorang wakil insurans perubatan yang berpusat di Indiana. "Lebih kurang wang tunai yang mereka perlukan untuk membayar saku mereka," katanya. Penanggung insurans juga menagih potongan sebagai langkah penjimatan kos. Alasannya adalah bahawa setiap orang yang dijamin dan juga perlu membayar saku pasti akan mempertimbangkan semula sebelum menggunakan klinik kecemasan atau penyelesaian klinikal jika mereka tidak memerlukannya.

Pembayaran bersama dan juga syiling

Semasa memeriksa perlindungan insurans perubatan, juga penting untuk memahami apa yang dikurangkan dan tidak dilindungi oleh insurans. "Sebarang kos klinikal yang dibenarkan yang anda bayar dari saku biasanya akan sesuai dengan insurans strategi anda yang dapat dikurangkan untuk tahun ini," kata MEd betis. Pembayaran bersama biasanya dipertimbangkan pengecualian terhadap peraturan ini. Bayaran bersama anda adalah jumlah wang yang telah ditetapkan yang anda belanjakan untuk mendapatkan rawatan profesional, ubat preskripsi, atau melihat ke pusat rawatan segera. Kuantiti ini mungkin tidak termasuk dalam insurans anda yang boleh dikurangkan untuk tahun ini.