Apa yang Insurans Meliputi Implan Pergigian

Apabila ia adalah berkaitan dengan perubahan kehilangan gigi, implan oral menggunakan perkhidmatan yang boleh dipercayai, namun rawatan boleh mahal. Sebelum meneruskan terapi, kemungkinan besar anda ingin memeriksa jika anda mempunyai perlindungan insurans klinikal atau oral yang merangkumi implan. Penyelesaian untuk masalah ini tidak mungkin mudah, tetapi jangan biarkan perkara itu membuat anda pergi. Penyedia perkhidmatan perlindungan insurans anda dan juga pakar pergigian anda dapat membantu anda memeriksa pilihan ekonomi untuk menutup harga.

Apa yang Dilindungi oleh Insurans Anda?

Implan oral adalah pelaburan kewangan untuk kesihatan gigi anda dan juga gambaran diri yang positif, namun anda harus saling memahami tentang apa yang berkaitan dengan strategi terapi peribadi anda dan juga apa yang anda boleh jangkakan sebelum bayar sebelum bersetuju dengan rawatan.

Hanya syarikat polisi insurans anda sendiri yang boleh memberikan tindak balas yang jelas mengenai aspek terapi implan oral anda yang diliputi oleh strategi anda; namun demikian, American Association of Oral dan juga Maxillofacial Surgeons (AAOMS) menjelaskan bahawa kedua-dua polisi insurans klinikal dan insurans oral mungkin dapat dibelanjakan untuk beberapa bahagian rawatan implan oral anda, bergantung pada strategi anda dan juga sifat gigi anda yang hilang.

Sebagai contoh, jika gigi anda yang hilang benar-benar mencetuskan kesukaran klinikal, perlindungan insurans klinikal anda mungkin merangkumi beberapa elemen terapi implan gigi. Sekiranya anda mempunyai perlindungan insurans oral, anda mungkin dapati bahawa ia merangkumi mahkota yang mengubah gigi semula jadi pada implan. Serta jika anda memerlukan implan akibat kecelakaan, strategi perlindungan insurans yang membelanjakan untuk kecederaan mungkin terdiri daripada implan oral dalam perlindungan insuransnya

Rujuk dengan pakar bedah kosmetik gigi anda mengenai tahap rawatannya. Bersama dengan terapi implan pergigian asas - yang merangkumi meletakkan artikel keluli tepat ke tulang rahang anda, membolehkannya bergabung dengan tulang, dan setelah itu meletakkan mahkota sebagai tambahan kepada pesan - anda mungkin memerlukan tindakan tambahan. Sebelum doktor dapat meletakkan catatan blog implan gigi, anda mungkin perlu mencabut gigi atau mencangkok tulang di tulang rahang anda, seperti yang dibincangkan oleh AAOMS. Anda mungkin juga memerlukan bius sepanjang prosedur pembedahan. Semua aspek ini boleh merangkumi perbelanjaan terakhir, dan juga perlindungan insurans mungkin atau mungkin tidak merangkumi setiap elemen terapi anda.

Bercakap dengan Penyedia Insurans Anda dan juga Pakar Bedah Mulut

Tanyakan kepada pakar bedah kosmetik pergigian anda untuk mendapatkan maklumat mengenai strategi terapi individu anda, dan selepas itu hubungi syarikat polisi insurans oral dan juga klinik anda untuk mengetahui elemen apa yang mereka lindungi. Jangan lupa untuk memeriksa sekatan optimum polisi insurans tahunan anda, kerana kos implan gigi keseluruhan anda mungkin lebih besar. Sekiranya itu berlaku, anda mungkin mempunyai kemampuan untuk membagi terapi anda antara bulan Disember hingga Januari untuk menjamin bahawa anda tidak meninjau hadnya dan juga hanya perlu membuat sedikit penyelesaian.

Sekiranya anda mengetahui bahawa polisi insurans anda tidak merangkumi implan secara keseluruhan dan juga merangkumi terapi yang lebih berpatutan, semua harapan tidak akan dilenyapkan. American Academy of Implant Dentistry mengesyorkan agar orang meminta penyedia insurans mereka untuk menawarkan peruntukan yang sesuai dengan perbelanjaan gigi palsu standard atau jambatan oral.