Apakah 9 kuasa dua? 9 kuasa dua ialah 81. 9 * 9 sama dengan 81. Pengkelasan yang melibatkan asas 9 dan eksponen 2 juga dapat ditunjukkan. Frasa umumnya disebut 9 kali 9 atau 9 kali 9. Kuadrat 9 adalah petak sempurna, kerana nombor itu adalah hasil bilangan bulat yang sama dengan 9 . Ia boleh ditulis sebagai 9 ayat 9 atau secara eksponensial. Operasi terbalik sembilan petak menghilangkan punca kuasa dua 9.

:small_red_triangle_down: Apakah segi empat sama itu?

Kuadrat adalah hasil darab nombor dengan sendirinya dalam matematik. Prosedur ini ditunjukkan dengan kata "to square". Kuadrat sama dengan peningkatan daya 2 dan ditandai sebagai superskrip 2: sebagai contoh, segiempat sama 3, yang merupakan nombor 9, dapat ditunjukkan sebagai 32.

Sekiranya superskrip tidak dapat diakses, seperti bahasa komputer atau fail teks biasa, x ^ 2 atau x ** 2 dapat digunakan sebagai ganti x2. Kata sifat yang sesuai dengan kuadrat adalah kuadratik.

Bilangan bulat bilangan bulat boleh disebut nombor segiempat atau segiempat sama sempurna. Dalam aljabar, kuasa dua adalah biasa dalam sistem dengan nilai matematik tambahan selain nombor hingga polinomial, ungkapan lain, atau nilai.

Contohnya, segi empat polinomial linear x +1 adalah polinomial kuadratik (x + 1) 2 = x2 + 2x + 1.

Yang penting harta daripada menyegiempatkan, baik dari segi nombor dan dalam banyak sistem matematik yang lain, adalah bahawa (untuk mana-mana nombor x), kuasa dua x adalah sama dengan kuasa dua selain -x berbalik. Dengan kata lain, fungsi persegi memenuhi identiti x2 = (−x) 2. Anda juga mungkin berpendapat bahawa fungsi segi empat sama.

Penggunaan fungsi segiempat dalam geometri

:small_orange_diamond: Nama fungsi segiempat menggambarkan kepentingannya dalam menentukan luas: luas segiempat sama dengan sisi panjang l sama dengan l2. Luasnya secara kuadratik bergantung pada ukuran: luas bentuk n-lipatan n2 kali lebih besar. Untuk kawasan tiga dimensi dan rata, misalnya, luas permukaan sfera berkadaran dengan kuadratnya.

:small_orange_diamond: Fakta ini dinyatakan secara fizikal oleh persamaan segiempat terbalik yang menerangkan bagaimana daya fizikal seperti graviti meningkat dengan jarak. Fungsi persegi dikaitkan dalam hukum parallelogram dengan jarak melalui teorema dan peluasan Pythagoras.

:small_orange_diamond: Jarak Euclidean bukanlah fungsi yang lancar: carta jarak tiga dimensi dari titik tetap membentuk kerucut, yang tidak lancar di hujung kerucut. Walau bagaimanapun, segi empat sama seperti paraboloid (dilambangkan d2 atau r2) adalah fungsi yang lancar dan analitik.

:small_orange_diamond: Produk titik vektor euclidean sama dengan panjang kuadratnya: v sekunder v = v2. Ini selanjutnya digeneralisasikan oleh produk dalaman menjadi bentuk kuadratik dalam ruang linear . Tensor inersia mekanikal adalah contoh bentuk kuadratik. Ini menunjukkan hubungan kuadratik antara momen inersia dan ukuran (panjang).

:large_blue_diamond: Ringkasan

Hasil mengalikan nombor dengan sendirinya adalah kuasa dua. Prosedur ini ditunjukkan dengan kata "to square". Kuadrat sama dengan kuasa 2 yang meningkat dan disebut sebagai superskrip 2. Terdapat bilangan takat Pythagoras yang tidak terbatas, set tiga bilangan bulat positif sehingga jumlah dua kotak pertama sama dengan petak ketiga.

:small_red_triangle_down: 9 Penjelasan Kuadrat

Segi empat sama mempunyai bentuk rata, dan empat sisi sama, dan setiap sudut 90 °. Segi empat sama dengan panjang sisi 9 dengan itu mempunyai luas permukaan 81. 9 persegi sama dengan jumlah sembilan nombor ganjil pertama .

Selanjutnya, nombor tersebut dapat dihitung dengan identiti berikut dari 8 kotak:

(n - 1) = N2

(n - 1), (n - 1) + n = (n - 1).

2 + (2n - 1)

Dua = 82 + 8 + 9 = 82 dan 17 = 81.

Mungkin juga kuasa dua menggunakan identiti ini pada 8 kotak:

n2 Sama dengan dua kali (n - 1).

2 - (n - 2) 2 - 2

2 = 2 x 82–72 + 2 = 2 x 64–49 + 2 = 81

n2 - (n - 1) 2 = 2n - 1 dapat dikira perbezaan antara petak sempurna 9 dan pendahulunya, 8:

2 x 9 - 1 = 17 = 2 x 9 - 1 (9)

2-82 (81-64) = 17.

Sembilan adalah ganjil dan nombor ganjil juga tidak biasa: (dua malam + satu malam), 2 = empat baris (dua malam) + 1.

Petak nombor ganjil seperti sembilan berada dalam 8n + 1, kerana (2n + 1) 2 = 4n secara harfiah (n + 1) dan (n + 1) berada dalam angka yang sama.

Kuasa Jawapan
91 9
92 81
93 729
94 6561
95 59049

Anda boleh menggunakan kalkulator di atas jika anda ingin mengira segi empat sama nombor, bukan bilangan bulat seperti 9. Nilai bersamaan dengan 9 kuasa dua ialah 81.

Anda sekarang juga mempunyai semua jawapan sama ada anda mencari 9 kuasa dua dalam matematik atau jika anda meletakkan 10 kuasa dua dalam mesin pencari. Perkara yang sama berlaku untuk pertanyaan seperti kuadrat 9 dan 9 hingga ke-2, untuk menyebut beberapa contoh lagi.

:large_blue_diamond: Ringkasan

Setara dengan 9 kuasa dua adalah 81. Anda juga mempunyai semua jawapan ketika anda mencari 9 kotak dalam matematik atau ketika anda memasukkan 9 kotak dalam mesin pencari. Perkara yang sama berlaku untuk pertanyaan seperti kuasa dua 9 dan 9 hingga ke-2, untuk menamakan hanya beberapa contoh lagi.

:small_red_triangle_down: Punca kuasa dua

Nombor y sedemikian rupa sehingga y2 = x adalah punca kuasa dua nombor x dalam matematik N; dengan kata lain, nombor y yang segi empat sama (mengalikan nombor dengan sendirinya atau y = lengkap y) adalah x. Sebagai contoh, punca kuasa dua 4 dan 4 adalah 16 sejak 42 = (4) 2 = 16. Akar kuasa dua utama dan iv x adalah punca kuasa dua bukan negatif bagi setiap bilangan bulat nyata bukan negatif x.

Sebagai contoh, punca kuasa dua utama 9 adalah 3, yang diwakili oleh ~ 9 = 3, kerana ia tidak negatif untuk 32 = 3 untuk 3 = 9 dan 3. Perkataan (atau nombor) dianggap mempunyai punca kuasa dua dikenali sebagai radicand . Dalam contoh ini, radicand adalah nombor atau frasa di bawah tanda radikal, 9.

Dalam kerangka nombor kompleks, punca kuasa dua nombor negatif dapat diterokai. Secara umum, akar kuadrat dapat diperiksa dalam pengaturan apa pun yang menentukan konsep "persegi" dari objek matematik. Di antara struktur matematik lain, ini merangkumi ruang fungsi dan matriks persegi.

Dalam karya Matematik Cina Writings on Calculations, yang ditulis pada awal Dinasti Han antara 202 SM dan 186 SM, akar kuadrat diperkirakan dengan metode kelebihan dan kekurangan , yang menetapkan "gabungan kelebihan dan kekurangan sebagai kemudahan pemisah ;. "

Regiomontanus (1436–1476) membuat tanda untuk akar kuadrat yang dinyatakan sebagai R. yang rumit. Sebuah R juga digunakan untuk menandakan akar kuadrat di Ars Magna dari Gerolamo Cardano.

:small_red_triangle_down: Nombor Petak

Dalam matematik, nombor segiempat atau kuasa dua sempurna adalah bilangan bulat yang merupakan kuadrat bagi bilangan bulat lain, atau hasil dua bilangan bulat. Contohnya, angka sembilan adalah nombor persegi kerana bersamaan dengan 32 dan mungkin tiga.

Untuk segiempat sama nombor, notasi khas bukan produk n - tetapi eksponen n2 yang sesuai, biasanya disebut sebagai n kuadrat. Nombor nama segi empat sama berasal dari nama bentuk. Unit luas didefinisikan sebagai luas unit unit (1 jadual 1). Segi empat sama dengan panjang sisi n mempunyai luas n2.

Dengan kata lain, jika nombor kuasa dua mempunyai titik n, titik boleh disusun dalam baris sebagai titik persegi, dengan setiap sisi sama dengan punca kuasa dua n. Oleh itu nombor kuasa dua adalah nombor dalam nombor (contoh lain termasuk kubus dan segitiga nombor).

Nombor Petak
1 1
2 4
3 9
4 16
5 25
6 36
7 49
8 64
9 81
10 100

Bilangan bulat positif tanpa pembahagi kuadrat sempurna selain 1 dikenali sebagai bebas persegi. Nombor segiempat n bagi integer bukan negatif n adalah n2, dengan 02 = 0 menjadi nol. Idea yang adil dapat diperluas ke beberapa sistem nombor lain.

Sekiranya nombor rasional disertakan, kuasa dua adalah nisbah dua bilangan bulat persegi dan, sebaliknya, dua entiti segi empat sama dan, sebaliknya, nisbah bilangan bulat dua persegi adalah segi empat sama.

Harta tanah

1 - Nombor persegi juga merupakan jumlah dua nombor segitiga berturut-turut. Dua nombor persegi berturut-turut adalah pusat. Setiap petak pelik juga nombor berpusat segi delapan .

2 - Nombor persegi juga mempunyai nombor tambahan (kecuali 0) pembahagi positif, sementara nombor semula jadi yang lain mempunyai bilangan pembahagi positif yang sama. Akar integer adalah satu-satunya pembahagi yang sepadan dengan nombor kuasa dua, sedangkan pembahagi lain muncul secara berpasangan.

3 - Teorema empat segi dari Lagrange mengatakan bahawa setiap bilangan bulat positif dapat diwakili sebagai empat atau lebih kecil kuadrat sempurna. Tiga petak tidak mencukupi untuk nombor form 4k (8m + 7).

4 - Bilangan bulat positif dapat ditulis dengan tepat sebagai jumlah dua segiempat jika pemfaktoran utamanya tidak termasuk kekuatan ganjil dari bilangan prima 4k + 3. Ini digeneralisasikan oleh masalah Waring.

:large_blue_diamond: Ringkasan

Nombor persegi adalah hasil mengalikan nombor dengan sendirinya. Sebagai contoh, 25 adalah nombor persegi kerana ia mempunyai 5 batch, 5 batch, atau 5 × 5. Namanya 52 ("lima kuadrat"). 100 juga nombor segi empat kerana ia adalah 102 (10x10).

Soalan Lazim

Orang bertanya banyak soalan mengenai 9 kuasa dua. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Berapakah dataran 9?

The root square of 9 adalah 3. Ini adalah jawapan positif untuk masalah x2 = 9. 9 adalah tempat yang bagus. Square Root 9 dalam bentuk radikal: Alternatif 9. Untuk segiempat sama nombor n, notasi konvensional bukan produk n / n, tetapi eksponen n2 yang sepadan, yang umumnya ditakrifkan dalam sebutan n kuasa dua.

:two: Apa kekuatan 9?

Nombor eksponen 9, 9, yang sering dikenali sebagai indeks, menunjukkan seberapa kerap asasnya dikalikan (9). 9 hingga 9 = 99 = 387420489 kuasa.

:three: Adakah 3 segiempat sama?

Akar kuadrat 3 ditunjukkan dalam bentuk radikal sebagai § 3 dan dalam bentuk eksponen sebagai (3) 1⁄2 atau (3) 0,5. Akar kuadrat tiga adalah 1.7320508, dibundarkan menjadi tujuh tempat perpuluhan. Ini adalah jawapan positif untuk masalah x2 = 3.

:four: Bagaimana saya mengira punca kuasa dua?

Rumusan punca kuasa dua digunakan untuk mencari punca kuasa dua nombor. Formula eksponen dikenali: n lipat xn = x1 / n. Kami memanggilnya punca kuasa dua apabila n = 2. Kita boleh menggunakan kaedah yang disebutkan di atas untuk mendapatkan punca kuasa dua, seperti pemfaktoran utama, pembahagian panjang, dll.

:five: Adakah nombor 9 sempurna?

Nombor sempurna, bilangan bulat positif sama dengan jumlah pembahagi yang betul. Nombor terendah adalah 6, iaitu 1, 2, dan 3. Terdapat juga 28, 496, dan 8,128 nombor sempurna. Kita mempunyai nombor semula jadi dan bukan pecahan jika kita mencabut akar kubus kubus yang sempurna.

:six: Bagaimanakah nombor persegi kehidupan nyata digunakan?

Akar kuadrat digunakan setiap hari di banyak lokasi. Terdapat juga banyak profesion dengan teorema Pythagoras dan punca kuasa dua. Tukang kayu, arkitek, dan jurutera adalah tiga contoh. Ketika mereka membuat jalan raya dari lereng bukit, jurutera awam menggunakan akar umbi.

:seven: Mengapa 9 sihir?

Nombor 9 dipuja dalam agama Hindu dan dipercayai angka yang lengkap, lengkap, dan surgawi. Ini mewakili kesimpulan kitaran dalam sistem perpuluhan, yang berasal dari benua kecil India seawal 3000 SM. Terdapat 9 korus malaikat dalam susunan malaikat Kristian.

:eight: Di manakah tujuan akar kuasa dua?

Ia mempunyai aplikasi sebenarnya dalam formula untuk akar persamaan kuadratik; medan kuadratik dan bulatan bilangan bulat kuadratik sangat penting dalam aljabar dan digunakan dalam geometri , berdasarkan akar kuasa dua. Akar kuasa dua sering timbul di tempat lain dalam formula matematik dan banyak prinsip saintifik.

:nine: Adakah 0 nombor sah?

Nombor nyata boleh menjadi positif atau negatif, termasuk nombor sifar. Mereka disebut nombor nyata kerana mereka bukan khayalan, sistem nombor yang berbeza.

:keycap_ten:Berapakah bilangan coprime?

Nombor Coprime adalah nombor dengan hanya 1 sebagai komponen biasa. Untuk koleksi nombor coprime, harus ada sekurang-kurangnya dua nombor. Nombor ini hanya mempunyai satu, misalnya, {4 dan 7}, {5, 7, 9} adalah nombor coprime.

:large_blue_diamond: Kesimpulannya

Sembilan kuasa dua (9) 2 adalah 81. Bentuk eksponen biasanya digunakan untuk menunjukkan sembilan kotak. Sekiranya anda telah membantu dengan artikel ini di petak 9, kongsikan dengan menggunakan butang sosial . Segiempat sama adalah hasil nombor yang mengalikan dirinya. Prosedur ini ditunjukkan dengan kata "to square". Kuadrat sama dengan peningkatan daya 2 dan ditandai sebagai superskrip 2: sebagai contoh, segiempat sama 3, yang merupakan nombor 9, dapat ditunjukkan sebagai 32.

:pencil2: artikel berkaitan

Kaedah Petak Kurang

Kaedah "kuasa dua terkecil" adalah sejenis analisis regresi matematik yang menentukan garis paling sesuai untuk pengumpulan data, yang memperlihatkan hubungan antara titik secara visual. Hubungan antara pemboleh ubah bebas yang diketahui dan pemboleh ubah bersandar yang tidak diketahui ditunjukkan oleh setiap data.

Apa yang Boleh Anda Belajar Dari Kaedah Kuadrat Paling Tidak?

Kaedah kuadrat paling sedikit menjelaskan mengapa garis paling sesuai harus diletakkan di antara titik data di tempat pertama.

Kalkulator Akar Segi Empat

Punca kuasa dua nombor positif boleh dikira dengan kalkulator punca kuasa dua kami. Cukup masukkan nombor yang dikehendaki dan lihat hasilnya.

Semua dilakukan secara automatik dan segera! Anda juga boleh menggunakan alat ini untuk mengira kuadrat dari nombor yang diinginkan (cukup masukkan nilainya ke medan kedua), yang mungkin berguna ketika menggunakan algoritma akar kuadrat untuk mencari petak sempurna.

Adakah anda menghadapi masalah dengan operasi asas aritmetik menambahkan, mengurangkan, mengalikan, dan membahagi punca kuasa dua? Itu tidak lagi berlaku! Anda akan mendapat penerangan lengkap mengenai beberapa sifat punca kuasa dua, seperti cara mempermudah akar kuasa dua, dalam teks berikut.

Menilai Akar Persegi

Apabila anda membariskan punca kuasa dua nombor, anda mendapat nombor asal. Akar persegi gaya paparan 1616 adalah gaya paparan 44, kerana gaya paparan 42 = 164 2 = 16. Pengurangan adalah penambahan terbalik, dan fungsi akar kuasa dua adalah kebalikan dari fungsi kuasa dua. Kami menggunakan punca kuasa dua untuk mengurungkan kuasa dua.

Secara umum, jika gaya paparan aa adalah nombor nyata positif, punca kuasa dua gaya paparan aa adalah nombor yang menyediakan gaya paparan aa bila dikalikan dengan sendirinya. Kerana mengalikan dua nombor negatif menghasilkan nombor positif, punca kuasa dua boleh menjadi positif atau negatif. Akar kuasa dua primer adalah nombor bukan negatif yang, apabila dikalikan dengan sendirinya, menghasilkan punca kuasa dua utama.

Formula Akar Persegi dengan Contoh

Akar kuadrat adalah salah satu fungsi matematik yang paling penting, dengan banyak aplikasi dalam kehidupan seharian dan juga pengiraan saintifik. Dalam matematik, punca kuasa dua nombor adalah nombor yang, apabila dikalikan dengan sendirinya, menghasilkan produk yang sama dengan bilangan yang punca kuadratnya ditentukan.

Nombor yang ditulis di dalam tanda '' mewakili punca kuasa dua nombor. Akar kuasa dua nombor dinyatakan sebagai x. Nombor hingga daya 12 dapat digunakan untuk menyatakan punca kuasa dua nombor dalam bentuk eksponensial. Bentuk eksponensial bagi kuasa dua bagi nombor 'x' adalah (x) 1/2.

Apakah Formula Akar Persegi dan apakah Nombor Persegi Sempurna?

Ia sangat baik.

Akar kuasa dua dan nombor nyata

32 = 3⋅3 = 9

Kami sebelum ini mengatakan bahawa 9 adalah punca kuasa dua 3. -3 mempunyai nilai persegi 9 juga.

(−3) 2 = (- 3) ⋅ (−3) = 9

Akar kuasa dua 9 dinyatakan sebagai 3 dan -3.

Terdapat dua punca kuasa dua untuk semua nombor nyata positif, satu positif dan satu negatif. Akar kuasa dua utama adalah nama lain bagi punca kuasa dua positif. Sebab untuk mempunyai dua punca kuasa dua dilihat di atas. Apabila kedua-dua nombor mempunyai tanda yang sama, seperti kuasa dua dan punca kuasa dua, hasil dua nombor adalah positif.

a2 = a⋅a = (- a) ⋅ (−a)

Tanda radikal digunakan untuk menulis akar kuadrat, dan bilangan atau frasa di dalam simbol radikal, seperti yang terlihat di bawah, menunjukkan akar kuadrat.

Sifat Nombor Persegi

Harta 1:

Nombor dengan unit 2, 3, 7, atau 8 tidak semestinya segi empat tepat. Dengan kata lain, tidak ada nombor persegi yang boleh diakhiri dengan 2, 3, 7, atau 8.

Oleh kerana digit satuan setiap nombor berakhir dengan 2,3,7, atau 8, tidak satu pun dari nombor 152, 7693, 14357, 88888, 798328 adalah segiempat sama.

Harta 2:

Di hujung petak yang sempurna, bilangan sifar adalah sama rata. Dengan kata lain, nombor dengan angka sifar ganjil tidak akan menjadi segi empat tepat.

Contoh:

2500 adalah petak sempurna kerana bilangan sifar adalah 2 (genap), sementara 25000 bukan kerana bilangan sifar adalah 3. (ganjil).

Harta 3:

Petak nombor genap selalu genap, sementara kotak nombor genap selalu ganjil.

Magic Square

Dataran sihir (Kraitchik 1942, hlm. 142; Andrews 1960, hlm. 1; Gardner 1961, ms 130; Madachy 1979, h. 84; Benson and Jacoby 1981, h. 3; Ball and Coveter 1987, hlm. 193) ialah susunan nombor yang terdiri daripada bilangan bulat positif 1, 2,…, n2 yang disusun sedemikian rupa sehingga jumlah nombor n dalam garis pepenjuru mendatar, menegak, atau utama selalu

M 2 (n) = 1 / nsum (k = 1) ^ (n ^ 2) k = 1 / 2n (n ^ 2 + 1).

Apabila semua nombor di kotak sihir dikurangkan dari n2 + 1, kotak sihir baru yang disebut pelengkap sihir pelengkap dibuat. Kotak sihir "biasa" adalah satu yang mempunyai nombor berturut-turut bermula dengan 1.

Soalan Lazim

Apakah nombor Rawak?

Nombor rawak adalah nombor yang muncul dalam urutan yang memenuhi dua kriteria: (1) nilai dibagi secara merata sepanjang selang atau set tertentu, dan (2) mustahil untuk menjangkakan nilai masa depan berdasarkan yang sebelumnya atau yang sekarang. Dalam analisis statistik dan teori kebarangkalian, nombor rawak sangat penting.

Kumpulan nombor perpuluhan satu digit 0 hingga 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 adalah sumber nombor rawak yang paling popular. Cabaran menjana digit secara rawak dari set ini tidak mudah. Pemilihan bola ping-pong bernombor dari satu set sepuluh (satu membawa setiap digit) sebagai sasaran (melalui pintu keluar mekanikal yang memungkinkan satu bola keluar sekaligus) adalah pendekatan yang sering dilakukan.

Adakah nombor negatif kuasa dua negatif?

−32 = −9

Kesukaran ini ditemui ketika mengulas algebra dalam buku The Complete Idiot's Guide to Algebra. Ini adalah masalah yang saya tanyakan kepada saudara jurutera saya, dan dia salah. Apabila saya Google mengapa nombor negatif kuadrat negatif, saya mendapat banyak jawapan yang berbeza.

Google memaparkan coretan dari laman web yang menyatakan sebaliknya.

"Ini disebabkan oleh fakta bahawa mengkuadratkan angka hanya bermaksud mengalikannya dengan sendirinya. (2) kuasa dua, misalnya, sama dengan (2) (2) = 4. Ini positif kerana anda memperoleh hasil positif apabila anda menambah dua bilangan bulat negatif. " - Sudah tentu, ini adalah kebalikan dari soalan, tetapi ini adalah tindak balas yang diterima.

Bagaimana anda mencari punca kuasa dua 81?

9 adalah punca kuasa dua 81.

Akar kuasa dua nombor 81 ialah

√81

± √9

9

± 9

Memang betul.

±

9

.

Penjelasan:

81

=

9

9

kemudian darabkan dengan punca kuasa dua

√81

= 9

.

Akar kuadrat juga boleh diterima dengan tanda lain kerana pendaraban berganda untuk tanda yang sama selalu positif.

81

= (- 9) (- 9)

kemudian

√81

= - 9

serta kenyataan bahawa

81

= 9

.

Bagaimana jika kita tidak tahu berapa nilai sesuatu? Terdapat algoritma mudah untuk mengira punca kuasa dua (algoritma Babylon).

Kita perlu mencari punca kuasa dua

81

, pertama kita membuat tekaan berpendidikan pada nilai yang mungkin.

Kesimpulannya

Kami akan menerangkan apa itu nombor persegi, mengapa mereka disebut nombor persegi, dan memberikan anda semua maklumat yang anda perlukan untuk membantu anak muda anda memahami bidang matematik ini dalam catatan ini. Lihat soalan berdasarkan nombor persegi yang telah kami sediakan untuk anak anda selesaikan.

Apabila nombor didarab dengan sendirinya, hasilnya adalah nombor persegi. 25 adalah nombor persegi kerana terdiri daripada 5 lot 5, atau 5 x 5. Nombor ini juga dikenali sebagai 52 ("lima kuasa dua"). Oleh kerana itu adalah 102 (10 x 10, atau "sepuluh kuadrat"), 100 juga nombor persegi.

Contoh nombor segiempat

625 (25 x 25, 252), 90.000, 625 (25 x 25, 252), 625 (25 x 25, 252), 625 (25 x 25, 252), 6 (300 x 300, 3002)

Kesimpulan terbitan khas ini menekankan pentingnya para akademik dalam memajukan wacana umum mengenai penghijrahan paksa.

Penyelidikan akademik dapat membantu membebaskan beberapa mitos dan kekhawatiran mengenai risiko yang melibatkan paksa penghijrahan ketika negara-negara di seluruh dunia menetapkan batasan yang lebih ketat di pintu masuk pelarian. Walaupun pelarian mungkin berkaitan dengan konflik dan keganasan dalam kasus yang jarang terjadi, penyelidikan menunjukkan bahawa kerjasama antarabangsa yang kuat untuk menguruskan penempatan pelarian, memberikan bantuan kemanusiaan yang cukup, dan menyatukan pelarian ke dalam komuniti tuan rumah, antara dasar lain, mungkin dapat membantu mengurangkan bahaya tersebut.