Apakah mesin Cricut? Cricut adalah alat kuasa elektrik yang dapat memotong pelbagai bahan seperti kertas, getah, kotak kertas, dan pemindahan besi pada pelbagai corak. Nampaknya, kulit dan kayu boleh dipotong dengan beberapa mesin Cricut! Mesin Cricut yang asli boleh memotong tikar hingga 6 x 12 inci (150 mm x 300 mm), sedangkan Cricut Explore yang lebih besar dapat memotong tikar hingga 12 hingga 12 inci (150 mm x 300 mm). Mesin gergasi boleh mencetak huruf berukuran dari setengah inci hingga 2312 inci tinggi.

Apa itu Cricut:

Cricut adalah pengeluar alat pemotong yang dikendalikan komputer buatan rumah dan alat pemotong pemotong. Kertas, bulu, getah, kain, dan bahan lain seperti kulit kecil, papan tulis, dan kayu keras semuanya dipotong dengan mesin ini. Cricut mengajukan tawaran awam awal (IPO) pada bulan Mac 2021.

Sepanjang, jika anda ingin menggunakan Cricut anda sebagai pencetak , anda boleh! Anda boleh memasukkan penanda ke slot aksesori pada mesin dan kemudian Cricut "melukis" corak anda untuk anda. Sangat sesuai untuk mencipta kesan buatan tangan yang indah sekiranya kaligrafi anda tidak setara. Daripada menggunakan kartrij sebenar seperti yang saya lakukan di kuliah, barisan Jelajah mesin Cricut membolehkan anda mengakses perpustakaan digital "kartrij." Ini bermakna anda boleh menggunakan Cricut Design Space (program reka bentuk dalam talian syarikat) untuk menghantar sebarang perkataan atau bentuk dari perpustakaan ke Cricut anda untuk memotong. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh menghantar reka bentuk anda sendiri!

Cricut Explore Air mempunyai pisau pemotong kecil yang dipasang di dalam mesin yang dapat memotong bahan selebar 12 inci. Anda memasukkan bahan ke pad yang melekit dan meletakkannya di dalam mesin apabila anda sudah siap untuk memotongnya. Semasa pisau Cricut melepasi bahan dan memotongnya, tikar menyimpannya di tempatnya. Setelah selesai, keluarkan tikar dari mesin, tarik produk anda dari tikar pelekat, dan anda boleh pergi!

Pilihan dengan mesin Cricut tidak terhad! Yang anda perlukan hanyalah mesin Cricut, Ruang Reka Bentuk, tikar pemotong, dan imaginasi anda!

Untuk apa mesin Cricut digunakan:

Mesin Cricut dapat digunakan untuk pelbagai tugas . Saya tidak mungkin menyenaraikan semua pilihan, tetapi berikut adalah beberapa jenis projek untuk memberi anda gambaran tentang kemampuan mesin tersebut.

 1. Ini digunakan untuk buku skrap, memotong bentuk yang menarik, dan huruf.
 2. Anda boleh membuat kad buatan tangan untuk sebarang keperluan.
 3. Ia digunakan untuk membuat baju atau t-shirt
 4. Anda boleh membuat gelang dari kulit.
 5. Gunakannya untuk membuat hiasan dan hiasan lain untuk perayaan.
 6. Ia digunakan untuk membuat stensil lukisan anda sendiri.
 7. Anda boleh membuat pelekat tingkap daripada vinil.
 8. Labelkan barang di dapur anda atau di taman permainan kanak-kanak.
 9. Gunakan mesin ini untuk membuat bantal yang diperibadikan
 10. Anda boleh menggunakannya untuk membuat hiasan Krismas anda sendiri.
 11. Sampul surat harus dialamatkan.
 12. Hiasi cawan teh, cawan , atau gelas dengan reka bentuk.
 13. Di rumah, kaca etch
 14. Buat pelekat anda sendiri untuk dinding.
 15. Buat tanda keluar dari kayu yang dicat.
 16. Buat tetingkap anda sendiri dengan tutorial ini.
 17. Buat pelekat untuk pengadun berdiri, serta sebilangan besar kraf lain, terlalu banyak untuk disebutkan!

Ringkasan:

Cricut adalah pengeluar alat pemotong dan pemotong pemotong komputer yang dikendalikan oleh pembuat rumah. Garis Jelajah mesin Cricut membolehkan anda mengakses perpustakaan digital "kartrij" besar untuk ciptaan anda. Anda boleh membuat apa sahaja dari buku skrap hingga huruf. Anda boleh membuat hiasan Krismas anda sendiri dengan kraf ini. Buat pelekat anda sendiri untuk dinding, gelas, cawan, dan cawan.

Anda juga boleh menghiasi pengadun berdiri dengan pelekat ini terlalu banyak untuk disebutkan! Adakah anda mempunyai idea

Apakah pelbagai jenis Cricut:

Beberapa jenis mesin Cricut terdapat di pasaran yang mana beberapa dibincangkan di bawah. Kami telah mencatat harga asas untuk setiap mesin untuk kemudahan anda. Berikut adalah pelbagai jenis mesin Cricut yang terdapat di pasaran:

1. Cricut Explore Air 2:

Yang pertama dalam senarai kami adalah Cricut Explore Air 2. yang paling banyak digunakan. Mesin hebat ini mudah digunakan dan sesuai untuk pembuat peringkat pemula dan profesional . Ia direka untuk memotong beberapa barang, termasuk kepingan, getah, kain, kain terpaku, dan yang lainnya. Anda boleh menggunakan Explore Air 2 dengan tiga bilah yang berbeza.

Untuk banyak bahan, termasuk kertas, kadbod, vinil, iron-on, penanda papan putih, dan banyak lagi! Fine Point Blade Bonded Fabric Blade - Untuk kain dengan ikatan di bahagian belakang (seperti Heat'n'Bond) Deep Point Blade - Untuk bahan yang lebih berat seperti kepingan magnet, kotak bijirin, dan busa.

Pena Cricut dapat digunakan untuk menulis di Explore Air 2, dan stylus pemarkahan dapat digunakan untuk melukis garis skor pada kad, kotak, dan produk kertas lain agar mudah dilipat.

Satu lagi ciri hebat Air 2 (dan Maker) ialah Print Then Cut! Ini membolehkan anda mencetak gambar di rumah dan kemudian memotongnya dengan mesin Cricut anda. Jemputan, cap perancang muffin toppe, dan banyak lagi yang mungkin mendapat manfaat daripada ini. Maklumat lebih lanjut mengenai Print Then Cut boleh didapati di sini.

Sekiranya anda baru menggunakan Cricut dan ingin mengembangkan kemampuan mencipta anda, ini adalah mesin untuk anda! The Explore Air 2 mempunyai harga senarai $ 249, walaupun sering diskaun dengan harga $ 199- $ 229.

2. Kegembiraan Cricut:

Cricut Joy ini adalah mesin ringkas dengan harga yang lebih rendah untuk dipadankan. Ini menjadikannya ringan, mudah alih, dan mudah disimpan sementara menyediakan banyak fungsi. Mesin ini mempunyai keupayaan untuk memotong dan melukis, menjadikannya ideal untuk label yang dipesan lebih dahulu , decals panjang (ingat kemampuan memotong gambar 4 kaki!), Dan salam. Ia dilengkapi dengan pad pembuatan kad yang hanya memotong bahagian depan kad. Perkara lain yang perlu diingat adalah bahawa ia tidak akan dapat mencetak dan kemudian memotong projek. Sangat sesuai untuk apa yang dirancang untuknya: pekerjaan kecil (seperti cawan, kad, label, dll.).

3. Mesin Keluarga Cricut Explore:

Peranti keluarga Cricut Explore ini masih lebih murah daripada Cricut Maker, tetapi ia menawarkan seberapa banyak ciri. Mengapa saya selalu mengulangi perkataan "keluarga"? Cricut Explore ini telah beberapa kali ditingkatkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pertama sebagai Cricut Explore, kemudian sebagai Cricut Explore Air, dan akhirnya sebagai Cricut Explore Air 2. Perbezaan utama antara Cricut Explore (satu) dan Cricut Airs adalah bahawa Explore (satu) tidak mampu Bluetooth, jadi anda harus menyambungkannya ke komputer anda melalui kabel. Cricut Explore Air adalah mesin yang saya miliki; sejujurnya, perubahan antara Air dan Air 2 tidak cukup signifikan untuk saya laporkan kepada anda. Lebih cepat, tetapi jika anda mencari komputer terpakai dan menemui Explore Air dengan harga yang lebih rendah daripada Explore Air 2 terpakai, saya tidak akan teragak-agak untuk mendapatkannya; ia telah menjadi mesin yang hebat.

4. Pembuat Cricut 3:

Cricut Maker 3 kami adalah mesin pemotong terbaru dari syarikat, yang akan dikeluarkan pada Mei 2021. Ia setanding dengan Cricut Maker; namun, ia dilengkapi dengan beberapa lagi ciri.

Perbezaan yang paling ketara antara Cricut Maker 3 dan Cricut Maker (perincian di bawah) adalah bahawa Cricut Maker 3 dapat memotong Bahan Cricut Smart "matless", yang bermaksud anda tidak dibatasi oleh ukuran tikar pemotong. Anda boleh memotong bahan sehingga 12 kaki sekaligus. Bahan-bahan ini juga dihiris hingga 2x lebih cepat daripada yang dipotong di atas tikar. Maklumat lebih lanjut boleh didapati di Panduan Ultimate Cricut Maker 3 saya.

Baki ciri Cricut Maker 3 sama dengan Cricut Maker dan disenaraikan di bawah. Titik harga teratas dalam siri Cricut ialah $ 399.

Peranti ini sesuai untuk anda jika anda seorang pembuat profesional yang suka menggunakan pelbagai bahan dan memotong projek besar, atau jika anda seorang peminat jahit, tukang kertas yang rajin, atau bahkan tukang kayu.

Idea UNTUK: Pencipta yang menginginkan semuanya, termasuk kapasiti untuk memotong projek besar menggunakan Bahan Pintar dan juga kapas, bir, birch, papan, dan elemen lain.

5. Pembuat Cricut:

Pada pandangan saya, Cricut Maker adalah krim tanaman untuk mesin pemotong! Ia boleh melakukan semua fungsi Explore Air 2 dan banyak lagi! Pembuat menawarkan pelbagai jenis alat berkat Sistem Alat Adaptif , termasuk kemampuan untuk memotong bahan yang lebih tebal, deboss, menembusi, dan bahkan mengukir! Berikut adalah beberapa Alat Pembuat Cricut:

Tanpa ikatan, anda boleh memotong lebih dari 130 jenis kain menggunakan pisau putar. Pisau Pisau - anda boleh memotong bahan setebal hingga 3/32 with with dengan bilah ini. Di sinilah anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pisau pisau. Roda Pemarkahan - buat garis skor yang lebih mendalam lagi, menjadikan kotak, lampu, dan kad lebih mudah untuk dibuat!

Lima item terakhir semuanya merangkumi Perumahan QuickSwap, yang membantu menjaga perumahan yang sama dan hanya menukar hujung atau pisau, menjadikannya lebih senang digunakan. Maklumat lebih lanjut mengenai cara menggunakan Perumahan QuickSwap boleh didapati di sini.

Anda boleh menggunakan ciri Cetak Kemudian Potong dengan Pembuat dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan dengan Air 2; namun, tidak seperti Air 2, anda boleh menggunakan kertas berwarna dengan Pembuat!

Walaupun anda baru menggunakan Cricut, Maker adalah mesin yang hebat untuk dimiliki jika anda ingin memotong kain untuk selimut, pakaian, beg, dan projek lain di jalan, atau jika anda ingin memotong bahan yang lebih berat seperti kayu dan kulit asli . Pembuat Cricut mempunyai MSRP $ 399, walaupun ia sering dijual dengan harga $ 349- $ 369 di Amazon.

6. Cricut Explore One:

Cricut Explore One adalah mesin pertama yang mengadopsi gaya mesin pemotong Cricut kontemporari, dan ia kelihatan sama dengan mereka hingga ke Pencipta.

Anda boleh menggunakan Explore One untuk membuat rangkaian anda sendiri dan secara automatik dan SVG, atau memilih dari puluhan ribu fail reka bentuk Cricut Image Library. Mesin ini mudah dikendalikan dan disatukan dengan baik dengan PC rumah.

Ini termasuk slot penyimpanan untuk pisau tambahan, pena, dan barang-barang lain, serta kemampuan untuk digunakan dari jarak jauh dengan penyesuai Bluetooth.

7. Cricut Explore Air:

Explore Air 2 ini masih merupakan mesin yang sangat berjaya, dan jauh lebih murah daripada Maker.

Komputer ini mempunyai ciri dan fungsi yang hampir sama dengan Air, kecuali ia dua kali lebih cepat. Air 2 juga hadir dalam warna yang paling banyak dari mana-mana peranti - 22 pada masa penulisan!

Cricut Craft Room dan Cricut Image Library bergabung untuk membentuk Cricut Design Space, yang baru-baru ini mengalami transformasi besar. Ia bukan lagi aplikasi berasaskan penyemak imbas.

8. Cricut Easy Press:

Perbezaan utama antara kemeja ini bertahan setelah banyak cucian dan merosot setelah penggunaan pertama adalah menggunakan Cricut Easy Press untuk membuat grafik baju-T besi. Pangkalannya 9-inci-9-inci meliputi luas permukaan yang lebih banyak daripada besi standard, dan ia dilengkapi dengan kawalan suhu dan undur untuk membuat tekaan (dan usaha) menghasilkan reka bentuk yang indah dan tanpa gangguan.

9. Mat Grip Standard Cricut:

Walaupun mesin Cricut moden mungkin dilengkapi dengan satu atau dua tikar, bergantung pada bahan yang biasa anda gunakan, adalah idea yang baik untuk melabur beberapa lagi. Tikar PVC ini memegang bahan pilihan anda untuk menahannya ketat dan mencegahnya meluncur semasa mesin Cricut sedang digunakan.

Standard Grip (sesuai untuk stok kad dan vinil), Light Grip (untuk kadbod dan vellum), Strong Grip (untuk bahan kadbod tebal, papan manik, dan bahan magnet), Grip Tekstil (untuk bahan kadbod tebal, papan serpai, dan bahan magnet), dan pelbagai pek juga ada.

10. Set Alat Asas Cricut:

Koleksi 5 alat utama ini membantu membersihkan ciptaan anda, dan juga tikar, sebelum beralih ke karya seterusnya. Ia dilengkapi dengan gunting , pinset terbalik untuk menarik produk yang sudah siap, penyapu untuk memperbaiki sempadan dalaman di sekitar gambar yang dipotong, spatula untuk mengangkat kepingan yang lebih besar, dan pengikis untuk mengikis semua sisa baki dan barang anda permaidani.

11. Mesin Pemotong & Embossing Cricut Cuttlebug Die :

Varian manual ini sangat sesuai untuk mereka yang menginginkan embossing keseluruhan dan kemampuan untuk membuat potongan sederhana. Ia berfungsi dengan corak setem yang boleh dibeli secara berasingan dan digerakkan oleh engkol tangan.

12. Lembaran Vinil Disokong Perekat Kekal EZ Craft USA:

Walaupun dapat dipasang pada sejumlah permukaan yang keras, vinil pelekat adalah salah satu bahan paling popular untuk digunakan dengan mesin Cricut. Buat papan tanda kempen , pelekat telefon, dan risalah yang diperibadikan dengan ini. Set 40 helai ini hadir dalam pelbagai warna dan tekstur, termasuk logam, matte, dan berkilat.

13. Cricut Terokai Pisau Jauh Dengan Perumahan:

Sekiranya anda menggunakan bahan yang lebih berat seperti papan serpai, busa, atau kepingan magnet, anda mungkin perlu mengganti bilah Cricut dengan yang lebih sesuai dengan pekerjaan. Anda tidak perlu lagi melakukan kerja dengan pisau X-Acto lagi, berkat pisau keluli yang dipotong ini yang memotong bahan-bahan yang lebih sukar ini.

14. Cricut BrightPad:

Alat skrin sentuh ini memberikan penerangan untuk pekerjaan yang memerlukan penelusuran dan penyiangan jarak dekat untuk mengurangkan ketegangan mata dan menjadikannya lebih mudah untuk melihat perincian kecil. BrightPad dengan lampu latar mempunyai lima tahap kecerahan dan, walaupun mesti dipasang ke tempat kerja, ia cukup ringan dan tiba dengan wayar 6 kaki.

15. Set Pen Cricut Ultimate Fine Point:

Tidak ada yang lebih buruk daripada kad tulisan tangan, tetapi kad yang dihasilkan dengan Cricut memastikan bahawa tidak ada kesalahan yang dibuat. Dengan sepasang pen mata halus yang serasi dengan Cricut ini, anda boleh membuat kad ucapan anda sendiri, menyerahkannya ke aplikasi Cricut, dan melihatnya menjadi hidup. Koleksi 30 warna ini dapat digunakan untuk pelbagai kerajinan, termasuk kad tempat, tag hadiah, dan bahkan membuat cetakan penanda hitam anda sendiri!

Perbandingan Jenis Mesin Cricut

Ciri Terokai 3 Pembuat 3 Cricut Joy Terokai Air 2 Pembuat Terokai Air Terokai Satu
Sesuai untuk Pelbagai hobi DIY Prestasi & fleksibiliti DIY tahap pro Projek yang cepat, setiap hari dan menyeronokkan Pelbagai hobi DIY Prestasi & fleksibiliti DIY peringkat pro Pelbagai hobi DIY Pelbagai hobi DIY
Cukup mudah untuk dikuasai oleh sesiapa sahaja hadir hadir hadir hadir hadir hadir Hadir
Lebar bahan maksimum 13 in dengan Bahan Pintar 12 di atas tikar pemotong 13 in dengan Bahan Pintar 12 di atas tikar pemotong 5.5 in 12 dalam 12 dalam 12 dalam 12 dalam
Keserasian bahan 100+ bahan 300+ bahan 50+ bahan 100+ bahan 300+ bahan 100+ bahan 100+ bahan
Alat / Keupayaan 6 (untuk pemotongan, penulisan, pemarkahan & kesan kerajang) 13 (untuk pemotongan, penulisan, pemarkahan & kesan pro-tahap lain) 3 (untuk pemotongan, penulisan & kesan kerajang) 6 (untuk pemotongan, penulisan, pemarkahan & kesan kerajang) 13 (untuk pemotongan, penulisan, pemarkahan & kesan pro-tahap lain) 6 (untuk pemotongan, penulisan, pemarkahan & kesan kerajang) 6 (untuk pemotongan, penulisan, pemarkahan & kesan kerajang)
Pemegang alat berganda :heavy_check_mark::heavy_check_mark: - :heavy_check_mark::heavy_check_mark::heavy_check_mark: -
Teknologi pemotongan gred komersial - :heavy_check_mark: - - :heavy_check_mark: - -
Memotong pemotongan dan pendawaian lebih cepat 2x :heavy_check_mark::heavy_check_mark::heavy_check_mark::heavy_check_mark: - :heavy_check_mark::heavy_check_mark: - -
10X lebih banyak kuasa untuk memotong beratus-ratus bahan - :heavy_check_mark: - - :heavy_check_mark: - -
Berfungsi dengan Bahan Pintar untuk pemotongan berterusan dan berterusan tanpa tikar pemotong hadir hadir hadir - - - -
Panjang gambar tunggal maksimum (Bahan pintar sahaja) 12 kaki 12 kaki 4 kaki - - - -
Bekerja dengan Card Mat untuk kad kustom cepat - - hadir - - - -
Aplikasi reka bentuk percuma untuk iOS, Android , Windows ® , dan Mac ® hadir hadir hadir hadir hadir Hadir
Keupayaan Cetak Kemudian Potong Pada bahan putih & berwarna Pada bahan putih & berwarna - Pada bahan putih Pada bahan putih & berwarna Pada bahan putih Pada bahan putih
Kesalinghubungan Bluetooth®, USB Bluetooth®, USB Bluetooth® Bluetooth®, USB Bluetooth®, USB Bluetooth®, USB USB, (Bluetooth)

Apakah mesin Cricut terbaik untuk pemula:

Pernah terfikir bagaimana DIYers profesional mendapat potongan tepat, tulisan yang rapi, dan kemasan bebas noda pada semua aktiviti projek mereka? Kemungkinan besar, mereka mempunyai mesin pemotong Cricut di simpanan mereka. Kerana kemampuannya untuk memotong dengan ketepatan yang tepat melalui kertas, kulit, vinil, dan bahan tipis dan fleksibel lainnya, mesin Cricut dapat digunakan untuk membuat berbagai macam barang, termasuk perhiasan, teka-teki 3D, kartu ucapan, dan decal kemeja.

Menggunakan pelbagai alat dan alat Cricut membolehkan anda menghabiskan lebih banyak masa untuk membina dan lebih sedikit masa untuk memotong sesuatu, sama ada anda baru dalam membuat atau mempunyai kemahiran yang cukup untuk membuat dan menjual produk anda sendiri.

Apa kerja Cricut:

Mesin Cricut identik dengan pencetak desktop konvensional, seperti perancang pemotongan komersial lain. Oleh itu, daripada mencetak gambar ke atas kertas, Cricut menggabungkan teknologi etsa dan pemindahan haba untuk menghasilkan projek yang dipesan lebih awal daripada bahan yang beragam seperti kulit, denim, vinil, dan kayu. Anda membuat reka bentuk dan menghantarnya ke mesin melalui Bluetooth atau USB.

Untuk melakukan aktiviti tertentu dan memotong corak ke dalam bahan, terdapat pelbagai pisau dan alat yang dapat diganti. Anda boleh mengakses perpustakaan besar gambar, jenis huruf, dan projek yang siap dibuat melalui platform reka bentuk dan aplikasi pintarnya untuk memberi inspirasi kepada kreativiti anda atau menghasilkan kraf dengan cepat.

Apakah tempat terbaik untuk membeli Mesin Cricut:

 1. Cricut.com : Kedai perniagaan dalam talian Cricut, di mana anda dapat menemui model Cricut terbaru, perbandingan mesin Cricut, bahan dan aksesori mesin Cricut, dan Akses Perpustakaan Cricut Cricut. Sekiranya anda memiliki mesin Cricut, tandakan halaman ini Cricut.com kerana penjimatan yang sangat baik dapat dijumpai di sini hampir setiap minggu atau bulan.

 2. Amazon.com : Anda boleh membeli mesin Cricut dari laman web rasmi Cricut Amazon atau dari vendor Amazon lain yang mungkin menawarkan harga yang lebih baik. Periksa untuk mengetahui sama ada mesin baru segar atau adakah ia pernah digunakan sebelumnya.

 3. Swingdesign.com : Swingdesign.com adalah laman web rasmi lain yang menjual Cricut berkualiti terbaik. Mereka dianggap sebagai penjual dan pembekal Cricut and Silhouette terbesar di seluruh dunia. Mereka telah mendapat banyak populariti dalam masa yang singkat kerana mereka menjual produk berkualiti dengan harga yang paling berpatutan. Dari semua koleksi Cricut mereka, Cricut yang dipilih sendiri adalah Cricut yang paling banyak dijual dengan alasan yang baik. Di sini anda akan menemui semua yang anda perlukan untuk DIY, bangunan, kerajinan, dan lain-lain.

Apakah jenis bahan yang boleh saya potong menggunakan Cricut?

Ini, tanpa keraguan, elemen penentu dalam keputusan saya. Mari kita lihat banyak alat yang mungkin digunakan setiap mesin. Cricut Joy dilengkapi dengan pisau yang sangat digilap yang mungkin ditukar untuk pena yang dirancang khusus untuk Cricut Joy . Ini bermaksud Cricut Joy dapat memotong dan menulis pada bahan seperti vinil dan kertas.

Terdapat dua ruang alat di barisan mesin Cricut Explore. Di sini, anda hanya boleh menggunakan satu pisau dan satu alat tulis. Bilah yang disertakan dengan mesin adalah Fine Point Blade biasa. Sama seperti Cricut Joy, ini dapat memotong pelbagai kepingan vinil dan kepingan. Bilah titik halus juga boleh diganti dengan hujung multihull baru, alat penggredan, bilah kain terikat, atau bilah nada dalam. Bahan yang lebih keras, seperti magnet, papan serpai, papan busa, dan lembaran bahan, mungkin dipotong dengan Deep Point Blade.

Kaedah paling mudah untuk memotong kain untuk pita kain — sesuai untuk pembungkus hadiah Krismas! Sistem Alat Penyesuaian Cricut Maker's membawa bahan pemotong ke tahap seterusnya. Terdapat juga slot alat kedua untuk penanda dan pena Cricut. Ini hanya bermaksud bahawa, selain bilah dan alat yang dapat digunakan oleh Cricut Explore (bilah dan alat yang sama tersedia dengan Pembuat Cricut), pelanggan juga dapat menggunakan pelbagai jenis alat dengan perumahan pengangkutan berdasarkan yang mengubah pisau arah semasa pemotongan. Dengan pelbagai alat yang dapat disesuaikan, mesin dapat memotong bahan yang lebih luas.

Ia dapat membuat potongan yang sangat tepat dari bahan halus dan kompleks kerana menyesuaikan arah pisau. Dengan pisau, pisau dapat memotong kayu bakar dan kulit; dengan pisau putar, ia dapat memotong pelbagai jenis kain; dan dengan alat tertentu, ia dapat menjaringkan, melubangi, deboss, dan mengukir. Ia menawarkan pelbagai kemampuan.

Bagaimana mesin Cricut berfungsi:

Mesin pemotong Cricut boleh dibandingkan dengan pencetak rumah. Daripada mencetak gambar anda ke selembar kertas, mesin Cricut memotong reka bentuk dari selembar kertas menggunakan pisau kecil yang boleh bergerak (atau bahan lain.)

Untuk memulakan, gunakan program atau aplikasi reka bentuk Cricut untuk membuat reka bentuk. Kemudian, melalui Bluetooth atau USB, anda memindahkan reka bentuk ke mesin pemotong Cricut. Reka bentuk dihantar ke mesin Cricut, yang kemudian memotongnya dengan pisau kecil yang tepat.

Inilah cara mengendalikan Cricut dengan kata mudah.

 1. Untuk memulakan, pilih bahan pemotong anda dan letakkan di atas tikar pemotong pelekat . (Semasa Cricut menghasilkan potongan, tikar pemotong menyimpan bahan di tempatnya.) Letakkan permaidani di mesin dan hidupkan.
 2. Kemudian, di Cricut Design Space, pilih reka bentuk. Hantarkan susun atur ke mesin pemotong Cricut anda setelah memilih parameter bahan anda.
 3. Untuk mula memotong, tekan butang pada mesin Cricut anda.
 4. Ambil tikar dari mesin dan bahan dari permaidani setelah mesin selesai memotong.

Ringkasan:

Orang DIY boleh membuat perhiasan, teka-teki 3D, kad ucapan, dan decal baju dengan mesin pemotong Cricut. Crikuts sama dengan pencetak desktop konvensional, seperti komplot pemotongan komersial lain. Anda membuat reka bentuk dan menghantarnya ke mesin melalui Bluetooth atau USB.

Ruang Reka Bentuk Cricut:

Cricut Design SpaceTM adalah aplikasi perisian dan aplikasi yang menyertainya dari Cricut yang memungkinkan anda membuat, memuat naik, dan mengurus fail untuk digunakan dengan mesin Cricut Maker dan Cricut Explore.

Sesiapa sahaja boleh menggunakan komputer riba, tablet, atau bahkan peranti mudah alihnya untuk mengakses aplikasi secara wayarles di beberapa komputer. Anda juga boleh mengakses perpustakaan projek dan sumber untuk dimuat turun melalui Cricut Design SpaceTM.

Lihat halaman berguna ini di laman web Cricut untuk mendapatkan arahan mengenai cara memasang dan membuang Design Space. Beberapa projek dan data percuma, sementara yang lain memerlukan pembayaran. Namun, setelah anda membelinya, mereka akan kekal dalam koleksi anda selama-lamanya. Anda juga dapat memuat naik fail anda dan menggunakan alat untuk membuat file Anda di Design Space.

Ringkasan:

Cricut Design Space membolehkan anda membuat, memuat naik, dan mengurus fail untuk digunakan dengan mesin Cricut Maker dan Explore. Anda juga boleh mengakses perpustakaan projek dan sumber daya untuk memuat turun melalui aplikasi. Beberapa projek dan data percuma, sementara yang lain memerlukan pembayaran.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA:

1. Perlukah Saya Membeli Mesin Cricut?

Plot pemotong Cricut adalah pelaburan yang baik jika anda pembuat hobi yang komited atau pencipta dan penjual DIY, tetapi anda perlu memikirkan anggaran anda dan juga tuntutan kreatif anda sebelum anda membeli. Mesin Cricut berharga dari $ 150 hingga $ 400, dengan pakej berharga hingga $ 600.

Untuk pemain biasa dan projek yang lebih mudah, Cricut Joy mungkin cukup, tetapi Cricut Explore Air 2 adalah yang terbaik untuk perajin yang lebih mahir dan reka bentuk yang lebih rumit. Pembuat dan pedagang profesional mungkin mempertimbangkan untuk membeli Cricut Maker yang lebih mahal, yang dapat meningkatkan kedai Etsy atau papan Pinterest anda ke kreativiti yang baru.

2. Apakah mesin pemotong mati Cricut?

Teman terbaik pengrajin adalah mesin potong. Anda boleh memotong dan mencetak corak mulai dari bentuk asas hingga jenis huruf tanda dagang dari pelbagai bahan, termasuk vinil, kertas , papan serpai, kulit, kayu, dan lain-lain, hanya dengan satu alat. Mesin die-cut adalah kaedah termudah dan tercepat untuk mendapatkan hasil yang kelihatan profesional ketika membuat kad, t-shirt, papan tanda, cawan dan banyak lagi yang diperibadikan.

3. Apakah mesin kraf Cricut?

Jawapan mudah adalah bahawa Cricut adalah mesin pemotong yang membolehkan anda memotong dan membuat kerajinan spektakuler dari bahan yang tidak pernah anda ketahui ada. Pengguna juga dapat melukis, mencetak, dan membina garis lipat untuk menghasilkan kraf 3D, kad ucapan, dan kotak, bergantung pada jenama yang mereka miliki.

4. Adakah mesin Cricut berbaloi?

Cricut Maker adalah prototaip yang berfungsi, bukan produk akhir. Krew Cricut kemungkinan besar bergegas mengeluarkan mesin sebelum cuti , dan kesannya jelas. Setelah beberapa bulan bekerja, ini mungkin alat yang hebat. Ia tidak bernilai $ 400 oleh imaginasi.

5. Adakah mungkin memotong kain, kain, atau kulit dengan Cricut?

Ya, mesin Cricut khusus mampu memotong bahan yang lebih berat seperti kain, kain, kulit, dan plastik. Rasa yang diperkuat, kain yang stabil, dan kulit perkakas semua dapat dipotong menggunakan Cricut Explore Air 2. Buih kerajinan, kadbod, dan venir kayu semula jadi semuanya dapat dipotong dengannya. Perlu diingat bahawa Cricut Explore Air 2 tidak serasi dengan pemotong putar. Hasilnya, anda perlu menggunakan lebih banyak penstabil jika anda ingin memotong kain.

Dari bahan halus seperti kertas krep hingga bahan berat seperti balsa dan basswood, Cricut Maker dapat memotong pelbagai jenis bahan. Ia juga dilengkapi dengan alat pemotong rotor yang memungkinkan anda memotong kain dan merasa tanpa menggunakan penstabil tambahan. Jangan lupa juga tentang Cricut Joy. Selagi bahan kulit tiruan itu nipis kertas, Cricut Joy dapat memotongnya.

6. Apa yang boleh dilakukan oleh Cricut Explore Air 2?

Cricut Explore Air 2 adalah mesin pemotong untuk pemula yang menggunakan teknologi pintar. Hingga 2x lebih cepat daripada model sebelumnya dalam memotong dan menulis. Lebih dari 100 bahan boleh dipotong dengan Cricut Explore Air 2. Ia dapat memotong pelbagai bahan, termasuk kertas, vinil, dan besi, serta bahan yang lebih tebal seperti kulit. Teknologi Cut Smart membolehkan anda memotong pelbagai jenis bahan dengan tepat dan tepat. Buat komputer, tablet, atau telefon pintar dengan aplikasi Cricut Explore Air 2 iOS atau Android.

Untuk pemotongan tanpa wayar, tanpa gangguan, Explore Air 2 menggunakan Bluetooth. Saya suka dapat menghubungkannya ke telefon saya dan membuat dalam perjalanan! Di sebelah kanan, ada dail set pintar untuk penyesuaian cepat.

7. Apa yang dilakukan oleh Cricut?

Cricut adalah jenama pemplot pemotong yang dikendalikan oleh komputer yang memotong bentuk dan teks dan lukisan yang unik dari pelbagai bahan, termasuk kertas, vinil, kadbod, kain, dan aluminium foil.

The Cricut Explore Air 2, Cricut Maker, dan Cricut Joy adalah tiga model plotter pemotong yang tersedia, serta banyak alat warisan yang sudah bersara. Setiap model mempunyai tujuan dan kemampuan tersendiri, tetapi mereka semua melakukan hal yang sama: reka bentuk dipotong khas menggunakan perisian proprietari yang dapat diakses melalui telefon bimbit atau komputer riba. Cricut EasyPress dan Cricut Mug Press adalah dua peranti pemindahan haba yang tersedia dari perniagaan.

8. Bolehkah anda memotong papan kayu menggunakan Cricut?

Bahan kayu boleh dipotong dengan Cricut Explore Air 2 dan Cricut Maker. Pisau Deep-Point di Cricut Explore Air 2 dapat memotong venir kayu nipis.

Basswood, kayu balsa, venir kayu semula jadi, dan papan serpai tebal adalah antara bahan kayu yang dapat dipotong oleh Pembuat Cricut.

9. Adakah mesin Cricut sukar digunakan?

Mesin Cricut dibina dengan manual dalam talian yang komprehensif dan banyak sumber Cricut tambahan, menjadikannya sangat mudah untuk belajar bagaimana mengendalikannya. Ruang Reka Bentuk dan mesin Cricut semestinya mudah digunakan, dan anda tidak memerlukan banyak pengetahuan reka bentuk grafik untuk menggunakannya (walaupun ia sangat membantu jika anda ingin membuat reka bentuk anda dari awal). Di Ruang Reka Bentuk Cricut, ada koleksi gambar dan teknik yang dapat anda import dengan mudah sebagai projek baru. Sebilangannya percuma, sementara yang lain boleh dibeli dengan bayaran nominal.

10. Berapa lama tikar Cricut bertahan?

Tikar pemotong Cricut harus bertahan antara 40 hingga 50 kegunaan sebelum ia mula usang. Anda membacanya dengan betul: tikar pemotong tidak bertahan selama-lamanya. Lama-kelamaan, mereka akan mula lesu dan hilang rasa melekit.

Kesimpulan:

Cricut adalah pemotong elektronik yang pintar. Ini menyerupai persilangan antara plotter dan pemotong laser (tetapi dengan pisau). Kerana ia menggantikan apa yang biasanya kita potong dengan gunting atau x-acto, mesin Cricut membolehkan kita membuat barang dengan ketepatan yang luar biasa — meningkatkan kelajuan dan kualiti yang belum pernah dilihat.

Keluarga Cricut kini terdiri daripada tiga model Cricut yang berbeza. Anda boleh membelinya terus dari laman web Cricut atau di pasaran seperti Amazon. Di eBay dan Craigslist, anda mungkin menemui beberapa versi lama. Walau bagaimanapun, saya tidak akan melindungi mereka kerana ia lebih sukar untuk diperoleh.

ARTIKEL BERKAITAN: