Apa itu pokok berbahaya? Apabila pokok menjadi lemah maka berbahaya. Seperti akar menjadi lemah dan dahan menjadi mati dan kayunya tidak begitu kuat. Pokok jenis ini boleh merosakkan harta benda atau ahli keluarga anda jika tidak dipertimbangkan pada masa itu.

Pokok yang rosak boleh membahayakan harta benda, keluarga, dan jiran anda. Pokok boleh menjadi bahaya akibat kerosakan luaran, penurunan kesihatan, atau komplikasi kesihatan dalaman. Belajar mengenal pasti tanda-tanda awal pokok berbahaya dapat membantu anda menghilangkan bahaya sebelum menyebabkan bahaya.

Dalam artikel ini, kami menggariskan bendera merah yang perlu anda perhatikan. Sebaik sahaja anda belajar mengenal pasti bahaya, pastikan untuk mendapatkan perkhidmatan profesional untuk penyingkiran pokok ** di North Shore Sydney , Pinggir Timur dan Barat Dalaman

Di mana anda mesti mencari?

Akar - mencari akar yang rosak

Mahkota — bentuk mahkota yang lemah atau tidak normal

Bark —spektif retakan, kanker, atau kerosakan

Cabang — mengenal pasti cabang atau kayu yang mati, struktur yang tidak betul, dan pembentukan dahan yang buruk

Apa yang mesti anda cari?

Akar

Sistem akar adalah sokongan hidup pokok. Mereka penting untuk pertumbuhan dan kelangsungan hidup. Sistem akar yang dikompromikan dapat menjadikan pokok tidak sihat dan lemah. Cabang boleh jatuh dalam angin kencang dan ribut atau kenaikan berat badan. Akar boleh rosak kerana sebab berikut:

:deciduous_tree: Ringkasan

Apa itu pokok berbahaya? Sekiranya pokok menjadi lemah, ia akan tumbang dan merosakkan anda, keluarga, atau harta benda. Oleh itu, pokok menjadi berbahaya apabila akar, dahan, atau batangnya menjadi lemah dan kadang-kadang ia akan jatuh dan mati. Tetapi jika anda memanggil profesional pokok untuk menjaga pokok itu dan menjadikannya kuat lagi maka anda selamat.

Bentuk mahkota yang lemah

Bentuk mahkota yang buruk dapat terjadi akibat pemangkasan yang tidak betul, kerosakan ribut, atau lingkungan tumbuh yang buruk. Pemangkasan yang tidak betul boleh mengakibatkan cabang menghisap. Cabang pengisap mempunyai lekatan yang lemah dan berisiko jatuh. Mahkota yang tidak rata dapat memberikan berat badan yang berlebihan pada satu sisi pokok. Pokok ini tidak akan dapat menahan berat badannya dan berisiko runtuh.

Hubungi perkhidmatan profesional untuk pemotongan pokok di Sydney jika anda mengetahui perkara berikut:

 • Pokok itu condong ke satu sisi

 • Cawangan sampingan telah tumbuh lebih besar dan mengatasi cabang tengah

 • Cawangan gantung yang lemah

Kulit kayu retak

Kulit kayu adalah perisai pokok. Kulit kayu melindungi struktur dalaman pokok daripada perosak, penyakit, dan kecederaan luaran. Kulit kayu yang retak memaparkan kayu dalaman pokok reput dan serangga. Kulit kayu yang retak juga merupakan petunjuk bahawa kesihatan dalaman pokok itu buruk.

 • Hubungi pakar arbor untuk penilaian sekiranya anda mengetahui perkara berikut:

 • Kulit kayu yang pecah atau retak yang memaparkan struktur kayu dalaman

 • Keretakan yang semakin teruk di sekitar luka yang ada

Keretakan atau perpecahan di persimpangan dahan besar

Kayu Mati

Cawangan yang sihat sempurna fleksibel dan tahan terhadap angin kencang atau ribut namun kayu mati rapuh dan berisiko jatuh. Cabang gantung yang cukup besar juga berbahaya kerana tidak melekat pada batang dan boleh jatuh bila-bila masa.

Hubungi perkhidmatan penyingkiran pokok profesional jika pokok anda mempunyai:

 • Cawangan pusat atau sisi mati

 • Sedikit daun pada musim tumbuh

 • Dahan gantung mati

Tanda-tanda Pereputan

Pokok yang reput boleh membahayakan. Terdapat kemungkinan kerosakan dalaman jika anda melihat cendawan dan jamur tumbuh, potongan kulit kayu yang runtuh. Pertumbuhan baru dapat menutupi kawasan yang membusuk, tetapi tidak menyembuhkan kawasan yang terjejas.

 • Jangan ragu untuk menghubungi arborist yang berkelayakan di Sydney jika anda melihat:

 • Pereputan di kulit kayu atau di persimpangan dahan

 • Pereputan pada dahan besar

Ahli arborist yang berkelayakan dapat memeriksa penyebab dan tahap kerosakan tersebut dan mengesyorkan penyelesaian terbaik untuk menghentikannya daripada memburuk. Dalam kes-kes yang melampau, ahli arborist mungkin menyarankan untuk membuang pokok itu untuk menghilangkan bahaya kepada tanaman dan harta benda lain.

Bagaimana Menangani Pokok Berbahaya?

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk mengelakkan pokok menjadi berbahaya.

Pemangkasan biasa

Pangkas dan lepaskan pokok anda untuk mengekalkan ukurannya. Sewa perkhidmatan profesional untuk memotong pokok di Sydney untuk memotong dahan yang tidak diingini secara berkala. Potonglah dahan yang rosak untuk mengekalkan bentuk dan kesihatan pokok. Memotong juga akan menghilangkan dahan gantung yang berbahaya.

Pemeriksaan berkala

Pemeriksaan sendiri oleh pemilik rumah adalah langkah pertama untuk mengelakkan pokok berbahaya. Setelah ini, pemeriksaan pakar disarankan untuk menghilangkan potensi bahaya. Sewa ahli arborist bertauliah di Sydney untuk memahami titik sakit pokok anda.

Jaga kawasan di sekitar pokok itu dengan jelas

Pencegahan selalu menjadi amalan terbaik ketika menjaga kesihatan kebun anda. Jaga kawasan di bawah pokok anda agar bersih. Elakkan meletakkan kenderaan atau menyimpan peralatan bermain di bawah pokok. Untuk ruang kecil, disyorkan melakukan pembetulan.

Pembuangan pokok

Dalam kes yang melampau, penyingkiran pokok yang lengkap adalah satu-satunya jalan keluar. Sewa perkhidmatan penyingkiran pokok untuk kerja ini. Penyedia perkhidmatan penyingkiran pokok di Sydney dapat membantu anda dalam mendapatkan izin tempatan, mengekstrak kayu balak, membuang tunggul yang tidak diingini, dan membuang sampah.

Buat keputusan yang bijak

Perkhidmatan penyingkiran pokok profesional untuk pokok di North Shore Sydney, Pinggir Timur, dan Inner West dilengkapi dengan semua alat dan mesin yang diperlukan untuk penyelenggaraan pokok. Sekiranya anda tidak pasti sama ada pokok anda memerlukan perkhidmatan profesional penyelidikan penyingkiran untuk penyingkiran pokok di North Shore of Sydney.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan oleh orang untuk apa itu pokok berbahaya. Dalam soalan ini, anda boleh mendapatkan jawapan yang mungkin.

1. Bagaimana untuk mengetahui sama ada pokok berbahaya?

Sekiranya pokok anda mempunyai anggota badan yang berengsel, patah, atau rosak maka itu adalah pokok yang berbahaya. Pokok berbahaya mengandungi akar dan batang yang lemah dan kemudian hubungi profesional pokok untuk menyembuhkan pokok anda.

2. Adakah pokok berongga berbahaya ??

Kadang-kadang ini berbahaya atau kadang-kadang tidak. Walau bagaimanapun, ia mati, tetapi disokong oleh batangnya. Tetapi jika anda dapati struktur pokok itu berlubang dan disokong oleh akar yang kuat maka itu bukan tanda bahaya.

3. Adakah lubang di pokok boleh diisi?

Sekiranya anda menjumpai lubang di batang pokok, ia disebabkan oleh kerosakan dan luka lama pada pokok itu. Tetapi jika pokok itu kelihatan berbahaya pengisian adalah pilihan terbaik

4. Bilakah saya harus membuang pokok?

Pokok besar apabila patah anggota badan berbahaya bagi orang dan harta benda. Sekiranya pokok mempunyai kurang dari 25% dahan yang rosak maka jangan cabut. Tetapi dahan yang dilintasi mesti dikeluarkan segera.

5. Adakah pokok perpecahan berbahaya?

Apabila pokok anda mengandungi serpihan dan batang maka pokok itu sangat berbahaya dan boleh tumbang pada bila-bila masa. Kulit kayu yang hilang adalah petunjuk yang memberitahu bahawa pokok boleh tumbang.

6. Bolehkah pokok separuh mati diselamatkan?

Ia mungkin berlaku jika pokok itu hanya 25℅ mati, tetapi jika pokok itu lebih dari itu maka mustahil untuk menghidupkannya kembali.

7. Bolehkah saya membuang pokok saya sendiri?

Sekiranya pokok kecil anda boleh membuangnya dengan mudah tanpa menghubungi profesional. Tetapi jika pokok itu mempunyai akar yang dalam dan batang yang tinggi, hubungi ahli arborist untuk mengeluarkan pokok tersebut dengan selamat.

8. Adakah pokok mati dari dalam ke luar?

Sebatang pokok kebanyakannya mati dari dalam ke luar dan mula reput dari dalam dan selepas itu, anda dapat melihat gejala pokok mati dari luar dan apabila reput ditunjukkan di luar itu adalah tanda yang jelas bahawa pokok sedang mati.

Kesimpulannya

Apa itu pokok berbahaya? Sekiranya pokok mula lemah, ia akan tumbang dan merosakkan anda, keluarga, atau harta benda. Oleh itu, pokok menjadi berbahaya apabila akar, dahan, atau batangnya menjadi lemah dan kadang-kadang ia akan jatuh dan mati. Tetapi jika anda memanggil profesional pokok untuk menjaga pokok itu dan menjadikannya kuat lagi maka anda selamat.

Baca Juga

Pokok Melintasi Haiwan

Pokok Magnolia

Persetujuan pihak berkuasa perancang tempatan tidak diperlukan untuk menebang atau menjalankan kerja pada pokok yang mati atau berbahaya. Pengecualian ini juga membolehkan penyingkiran dahan mati dari pokok atau penghapusan dahan berbahaya dari pokok yang tidak sihat. Menentukan sama ada pokok mati atau berbahaya tidak selalu menjadi perkara yang mudah. Sama ada pokok telah menjadi berbahaya untuk tujuan pengecualian berkanun adalah persoalan sebenarnya. Sekiranya anda percaya bahawa pokok tersebut telah menjadi berbahaya, anda mesti memberi kami notis lima hari secara bertulis sebelum menjalankan karya. Sesiapa yang tidak pasti sama ada pokok itu termasuk dalam pengecualian, dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat perunding pokok profesional. Sekiranya kerosakan atau kerosakan itu jauh, jauh dan tidak segera, pokok-pokok itu tidak termasuk dalam pengecualian. Sekiranya keadaan darurat di mana kerja-kerja sangat diperlukan untuk menghilangkan risiko bahaya serius, pemberitahuan secara bertulis mengenai cadangan aktiviti akan diberikan kepada pihak berkuasa secepat mungkin setelah kerja-kerja tersebut diperlukan. Sekiranya kerja dilakukan pada pohon yang dilindungi di bawah pengecualian orang mati, beban bukti untuk menunjukkan, berdasarkan keseimbangan kebarangkalian, bahawa pokok itu mati atau berbahaya terletak pada terdakwa. Di luar hutan, pemilik tanah berkewajiban untuk mengganti pokok yang dilindungi oleh perintah pemeliharaan pokok (TPO) yang dikeluarkan kerana sudah mati atau telah menjadi berbahaya. Tugas pemilik tanah adalah menanam pokok lain dengan ukuran dan spesies yang sesuai di tempat yang sama secepat mungkin. Pihak Berkuasa Perancangan Tempatan tidak diperlukan untuk menjalankan hanya kerja-kerja yang diperlukan untuk menjadikan pokok itu selamat. Pihak berkuasa harus diberitahu secepat mungkin mengenai kerja-kerja yang telah dijalankan dan alasan untuk melakukannya. Kemungkinan anda akan diminta untuk memberikan bukti perlunya melaksanakan karya tersebut; rakaman fotografi sangat sesuai dengan ini. Kegagalan memberikan bukti yang diperlukan atas permintaan dapat dianggap sebagai pelanggaran Perintah Pemeliharaan Pohon / Kawasan Pemuliharaan. Tinggi dan / atau mahkota penyebaran yang luas tidak menjadikannya pokok berbahaya. Pokok akan tumbuh bergantung pada jenisnya dan kehadiran pengaruh luaran seperti struktur bersebelahan, persaingan semula jadi dari pokok lain, jenis tanah dan kesuburan atau iklim mikro. Bergoyang-goyang angin tidak menjadikannya pokok berbahaya. Pokok secara semula jadi akan membengkok dan bergoyang angin, kerana kelenturan di dahan adalah mekanisme semula jadi yang membantu mencegah patah tulang. Pokok yang tumbuh dengan kurus tidak menjadikannya berbahaya. Pokok ini mengembangkan cincin pertumbuhan yang lebih gemuk di satu sisi untuk menjadikannya stabil. Mungkin ada masalah, bagaimanapun, jika pohon yang menegak sebelumnya tiba-tiba tumbuh ramping. Sebilangan pokok berongga mungkin mempunyai sedikit tisu yang sihat di sekitar kawasan berongga sehingga boleh dianggap berbahaya, tetapi ini sama sekali tidak biasa. Pokok tidak menjadi berlubang semalaman - boleh memakan masa beberapa dekad - dan sementara pusat pokok (kayu jantung) mungkin reput, pokok itu terus meletakkan kayu yang sihat (sapwood) di sekitar bahagian luar batangnya. Ini menghasilkan pembentukan silinder, kekuatannya bergantung pada peratusan tisu sihat hingga tidak sihat. Pemeriksaan oleh pakar disyorkan. Pokok mati tidak semestinya menimbulkan risiko yang besar, terutamanya jika baru sahaja mati. Walau bagaimanapun, dengan berlalunya waktu, mereka akan merosot ke tahap di mana tahap risiko yang berkaitan dengannya meningkat dengan ketara. Tidak semua pokok yang pada mulanya kelihatan mati sebenarnya mati; dan mungkin mereka terlambat masuk daun atau kehilangan dedaun lebih awal. Anda harus mendapatkan nasihat daripada pakar arborist (pakar bedah pokok) yang berkelayakan yang akan dapat membimbing anda mengenai tindakan yang betul. Meninggalkan bahagian-bahagian tertentu dari pokok mati di situ, selagi aman untuk melakukannya, boleh menjadi nilai persekitaran yang signifikan. pokok yang anda miliki berbahaya, anda harus terlebih dahulu menghubungi perunding atau kontraktor pokok pakar. Secara undang-undang anda tidak memerlukan kebenaran Majlis untuk menebang pokok yang mati, mati atau berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk menebang pokok yang termasuk dalam Perintah Pemeliharaan Pokok atau di Kawasan Pemuliharaan, kami menasihati anda untuk memberi kami notis bertulis (atau e-mel) selama lima hari sebelum melaksanakan kerja, kecuali dalam keadaan darurat mutlak. Sekiranya kerja dilakukan ke pohon yang dilindungi, anda atau ejen anda mesti dapat membuktikan bahawa pokok itu mati, mati atau berbahaya dan, jika sampai ke kes pendakwaan, untuk membuktikannya di mahkamah. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan gambar, menyimpan bahagian kayu yang reput, dan bukti lain yang relevan. Anda juga harus ingat bahawa kelawar adalah spesies yang dilindungi dan sering hidup di pokok mati / berlubang. Pokok yang tinggi dan / atau mahkota yang tersebar luas tidak menjadikannya pohon yang berbahaya. Pokok akan tumbuh bergantung pada jenisnya dan kehadiran pengaruh luaran seperti struktur bersebelahan, persaingan semula jadi dari pokok lain, jenis tanah dan kesuburan atau iklim mikro. Pokok yang bergoyang di angin tidak menjadikannya pokok berbahaya. Pokok secara semula jadi akan membengkok dan bergoyang angin, kerana kelenturan di dahan adalah mekanisme semula jadi yang membantu mencegah patah tulang. Sebilangan pokok berongga mungkin mempunyai sedikit tisu yang sihat di sekitar kawasan berongga sehingga mereka mesti dianggap berbahaya, tetapi ini sama sekali tidak biasa. Pokok tidak menjadi berlubang semalaman - boleh memakan masa puluhan tahun - dan sementara pusat pokok (kayu jantung) mungkin reput, pokok itu terus meletakkan kayu yang sihat (sapwood) di sekitar bahagian luar batangnya. Ini menghasilkan pembentukan silinder, kekuatannya bergantung pada peratusan tisu sihat hingga tidak sihat. Pemeriksaan oleh pakar disyorkan. Sebilangan besar pokok mempunyai kecacatan, tetapi sebahagian besar pokok tidak menjadikan pokok itu berbahaya. Kecacatan mungkin termasuk kayu mati kecil di mana tupai telah melucutkan kulit kayu atau poket pembusukan kecil di mana kulit kayu telah rosak dan pokok itu mengalami jangkitan bakteria atau kulat. Jenis dan tahap kerosakan itu penting dalam menentukan sama ada pokok itu berbahaya atau tidak. Setelah anda yakin dengan fakta anda, kami mencadangkan agar anda memberitahu jiran anda mengenai kebimbangan anda dengan terlebih dahulu bercakap dengan mereka dan kemudian menindaklanjutinya secara bertulis (kami mencadangkan agar anda menyimpan salinan surat itu) dan meminta agar dia alamat masalah. Sekiranya dia tidak mengambil tindakan yang sewajarnya dan kerosakan berlaku akibat kecuaian maka anda (atau mungkin syarikat insurans anda jika anda membuat tuntutan insurans) mungkin dapat mengambil tindakan terhadap pemilik pokok tersebut. Anda mungkin ingin mendapatkan nasihat undang-undang / insurans anda sendiri sekiranya berlaku. Pokok besar tidak semestinya berbahaya dan pemeriksaan secara berkala akan menunjukkan kelemahan. Kerja kemudian harus dilakukan untuk membuat pokok itu selamat. Pokok tidak menjadi bahaya hanya dengan besar atau tinggi. Pokok dapat hidup dan kekal sihat selama beberapa dekad, bahkan ratusan tahun. Sudah tentu tidak ada batasan hukum untuk ukuran pokok. Ukurannya dibatasi oleh ketersediaan nutrien, cahaya dan air, tetapi akhirnya oleh fizik - cara mengangkut air dari akarnya ke daunnya - dan bukan oleh undang-undang. Anda mungkin ingin mendapatkan nasihat pakar bedah pokok sekiranya anda bimbangkan pokok jiran berdekatan dengan harta anda sendiri. Sebaik sahaja anda yakin dengan fakta anda, anda harus memberitahu jiran anda mengenai kebimbangan anda dengan terlebih dahulu bercakap dengan mereka dan kemudian menindaklanjutinya secara bertulis (kami mencadangkan agar anda menyimpan salinan surat itu) dan meminta agar dia mengatasi masalah tersebut. Selalu menjadi tanggungjawab pemilik pokok untuk menjadikan pokok berbahaya itu selamat. Sekiranya dia tidak mengambil tindakan yang sewajarnya dan kerosakan berlaku akibat kecuaian mereka maka anda (atau mungkin syarikat insurans anda jika anda membuat tuntutan insurans) mungkin dapat mengambil tindakan terhadap pemilik pokok tersebut. Anda harus mendapatkan nasihat undang-undang / insurans anda sendiri sekiranya berlaku. Sekiranya pokok mati, rosak atau berpenyakit dan pemiliknya tahu bahawa ia berisiko jatuh, dia boleh bertanggungjawab sekiranya jatuh sendiri, tetapi jiran tidak akan bertanggungjawab sekiranya pokok yang sihat jatuh kerana ribut atau kejadian semula jadi yang lain. Catatan: Majlis Bandaraya tidak menangani pokok di bawah seksyen 23 Akta Kerajaan Tempatan (Pelbagai Peruntukan) 1976. Di bawah undang-undang ini, pihak berkuasa tempatan mempunyai kuasa budi bicara untuk menangani pokok berbahaya dengan risiko segera menyebabkan kerosakan.