Apakah IPK yang Baik di Sekolah Menengah? IPK yang baik di sekolah menengah selalu antara 3.0-3.5. Julat ini dianggap baik di sekolah menengah, kolej dan universiti. Semakin A gred daripada B gred cara bahawa unweighted GPA 3.5 atau yang lebih besar dapat dicapai. IPK lebih besar daripada 3.7 bermaksud lebih banyak berbanding As, manakala IPK di bawah 3.3 bermaksud lebih banyak Bs daripada B + s.

Pelajar Sekolah Menengah

Apa itu IPK?

Memilih kolej biasanya bermaksud memilih institusi dengan program ijazah yang terkenal atau reputasi keseluruhan, tetapi untuk kolej atau universiti pilihan mereka, pemohon kolej juga harus memutuskan apakah IPK sekolah menengah yang berjaya. IPK yang tinggi berada di antara 3.50 dan 4.00 dalam kebanyakan keadaan, dan IPK rendah berada di antara 1.50 dan 2.00.

Sebelum kita membincangkan Apa itu IPK yang baik di sekolah menengah ?, kita harus tahu bahawa apa itu IPK? IPK anda, atau Purata Nilai Gred, boleh menjadi julat yang menunjukkan seberapa baik atau tinggi pencapaian anda secara purata di kelas anda. Ini bertujuan untuk membuat anda sepanjang pengajian (biasanya pada skala mercu tanda antara satu hingga 4.0) dan untuk menunjukkan sama ada nilai keseluruhan anda baik atau buruk. Pemilihan ini kemudian digunakan untuk menentukan sama ada anda memenuhi kriteria dan syarat yang ditetapkan oleh universiti atau program siswazah.

Bagaimana IPK berfungsi?

Purata Nilai Gred anda adalah skor yang digunakan untuk mengukur pencapaian anda dalam program ijazah anda dengan cara yang sama seperti guru dan tenaga pengajar anda memberi anda gred untuk menilai kemajuan atau kejayaan anda sepanjang kursus mereka.

Purata gred anda adalah julat yang menunjukkan nilai yang anda perolehi secara umum di kelas anda sepanjang kursus. Markah IPK anda akan naik dan turun sepanjang masa anda di universiti dan berubah sejauh mana anda meningkatkan gred keseluruhan anda (atau, dalam beberapa kes, berapa banyak yang anda ketinggalan).

Pengiraan IPK

 • tujuan berkualiti tinggi, sama ada dalam sistem angka, sistem gred huruf, atau sistem perkadaran, sesuai dengan gred yang anda perolehi. Pada skala 4.0, tujuan standard adalah antara sifar dan empat (atau gandaan 4). gred terbaik yang anda akan terima dengan skala sama dengan julat terbaik.

 • Di AS, misalnya, A adalah gred tertinggi yang akan anda perolehi di kelas anda. A sama dengan 4, atau sama dengan gandaan 4 (mis. 8 atau 16), bergantung pada sekolah mana yang anda hadiri. Perkara-perkara ini disimpulkan ketika anda mengambil beberapa pelajaran dan dibahagi dengan jumlah kredit dari semua kursus yang anda ikuti.

  anda juga dapat melihat::point_down:

  Cara Mengira Peratusan

 • Sekiranya nilai yang anda peroleh digabungkan dengan jumlah kredit untuk setiap kursus, anda mempunyai 4 mata gred untuk Biologi, 6 untuk Matematik dan 12 untuk Bahasa Inggeris. 22 mata gred keseluruhan. Kami membahagikan jumlah mata gred ini dengan jumlah kredit dari kursus yang anda ikuti (2 + 2 + 3 = 7) untuk menentukan purata IPK anda. Ini adalah bagaimana kami mengetahui bahawa 3.14 adalah IPK anda.

Kalkulator

IPK yang baik

Apakah IPK yang baik di sekolah menengah? dan apakah IPK yang baik? Terdapat perbezaan pada kedua-duanya. IPK yang baik boleh dipertimbangkan untuk IPK kolej atau universiti.

 • Sama ada IPK baik atau tidak, bergantung kepada matlamat peribadi dan akademik anda dan universiti dan program pengajian yang anda pilih.

 • Biasanya, di banyak sekolah menengah, kolej, dan universiti, IPK 3.0-3.5 dianggap cukup baik.

 • IPK lebih tinggi daripada 3.5 biasanya diharapkan oleh institusi akademik teratas.

 • Anda masih boleh mendaftar di kolej tersebut jika anda mempunyai IPK yang lebih rendah atau di bawah purata, tetapi anda mungkin tidak layak mendapat bantuan kewangan atau program dan perkhidmatan sokongan lain.

Ringkasan: IPK adalah purata mata gred di kolej, sekolah atau universiti anda. IPK yang baik di sekolah menengah terletak antara 3.0-3.5. Ia digunakan untuk mengukur pencapaian anda. Anda boleh mengira IPK anda sendiri dengan menggunakan kaedah pengiraan.

Kepentingan IPK

IPK anda benar-benar satu-satunya metrik atau mengikuti pendidikan universiti anda yang menunjukkan betapa masuk akalnya anda pelajar, dan sama ada sepanjang pengajian anda berjaya atau tidak. IPK anda memberikan petunjuk yang lebih luas untuk keseluruhan nilai dan keputusan anda, namun anda pasti akan memahami jika anda berjaya dan cemerlang dalam kategori anda.

Anda perlu memasukkan langkah anda dalam beberapa kes sepanjang program Ijazah Sarjana Muda atau akademik anda. Terdapat beberapa contoh di sini:

1. Memohon biasiswa 2. Bergabung dengan entiti atau kumpulan 3. Melakukan beberapa acara ekstra kurikular 4. Permohonan program pascasiswazah atau siswazah.

Kriteria anda adalah bahawa kunci yang digunakan dalam banyak cara untuk membuka bahan menarik alternatif sepanjang analisis anda. Mereka bergantung pada kriteria anda apabila organisasi ingin memahami seberapa baik pelajar anda, sama ada anda pelajar yang rajin, tangguh atau pemalas yang tidak berjaya. mereka memerlukan pelajar yang berprestasi tinggi dan rajin dari masyarakat, lembaga biasiswa, kelab dan universiti; oleh itu, mereka memerlukan seseorang yang mempunyai kriteria tinggi.

CARA Meningkatkan "IPK Sekolah Tinggi" Rendah

Apakah IPK sekolah menengah yang baik? dan bagaimana mengekalkan IPK sekolah menengah yang baik itu? dan bagaimana meningkatkan IPK sekolah menengah rendah? Sangat mustahak untuk menjawab soalan-soalan ini.

Terdapat beberapa pilihan yang tersedia untuk pelajar sekolah menengah yang mempunyai cita-cita berpotensi untuk menghadiri kuliah tetapi mempunyai IPK rendah untuk meningkatkan purata nilai gred mereka ke tahap yang sesuai. Salah satu jalan yang harus diambil oleh pelajar adalah dengan mendaftar di kelas mudah di mana pelajar tersebut cenderung memperoleh gred A yang akan meningkatkan IPK keseluruhannya.

Namun, kaedah ini bukanlah sesuatu yang harus diambil pada setiap peluang yang mungkin. Ini dapat membantu pelajar yang mempunyai IPK yang hanya sedikit lebih rendah daripada syarat untuk sekolah pilihannya, tetapi mungkin menjadi bumerang jika pelajar itu mengambil terlalu banyak kelas yang mudah. Mengganti beberapa kelas mudah dapat membantu pelajar meningkatkan IPKnya menjadi 3.00 dari 2.99.

Walau bagaimanapun, menggantikan keseluruhan kelas mudah, terutamanya jika sekolah mempunyai dasar penerimaan yang ketat, boleh menjadikannya lebih sukar untuk mendapat penerimaan di kolej. Pelajar juga perlu memastikan bahawa semua kelas sekolah menengah yang diperlukan untuk kolej masa depan mereka diambil. Sekiranya kelas matematik itu diperlukan oleh kolej masa depan pelajar, pelajar tidak boleh mengambil kelas pendidikan jasmani yang mudah dan bukannya kelas matematik.

IPK Purata Nasional Di AS

 • Berita AS memberi kami beberapa data menarik mengenai purata nilai gred khas untuk sekolah menengah. Purata IPK gadis muda adalah 3.10, manakala IPK pelajar purata 2.90. . Angka-angka ini memberi anda penanda aras yang munasabah untuk menentukan IPK anda sendiri, tetapi menganggap ini sebagai titik permulaan. Anda mungkin perlu ingat ada pertimbangan tambahan.

 • Membandingkan IPK tertimbang anda dengan penanda aras ini akan memberi anda gambaran yang salah tentang kedudukan sebenar anda jika sekolah anda menggunakan IPK berwajaran.

Apa yang merupakan IPK yang baik?

Ini akan membolehkan pemohon menilai sama ada dia mempunyai peluang yang munasabah untuk diterima masuk ke kolej atau universiti tertentu dengan mengetahui apa yang merupakan IPK yang baik. Bergantung pada keadaan anda, jawapan untuk soalan itu akan berbeza; beberapa faktor akan mempengaruhi jawapannya:

1. Kolej mana yang ingin anda kunjungi

2. Sejauh mana jumlah keseluruhan kerja kursus sekolah menengah anda?

3. Sekiranya IPK anda akan ditimbang atau tidak

4. Di kolej pilihan anda, bagaimana penerimaan yang kompetitif.

Mengekalkan IPK yang tinggi

 • Mengekalkan IPK yang tinggi tidak selalu mudah; dan jika pada awal program pengajian anda memulakan dengan IPK rendah, adalah lebih sukar untuk menaikkan IPK anda di kemudian hari.

 • Tetapi, sebaliknya, IPK anda tidak akan terjejas teruk jika anda berjaya melepasi kursus anda dan anda jatuh dengan gred kurang dari rata-rata pada tahun ke-3 anda.

 • IPK anda akan berbeza dan berbeza selama bertahun-tahun, tetapi dengan mengambil kira IPK anda setiap semester akan memberi anda idea yang jelas tentang prestasi anda secara keseluruhan di kelas anda.

Ringkasan: IPK sangat penting kerana menunjukkan bahawa betapa baiknya pelajar anda. Dan sangat penting untuk melanjutkan pengajian di universiti atau kolej. Untuk mengekalkan IPK yang tinggi, anda harus konsisten dan menepati masa. Kerana pada akhirnya, semuanya penting.

Purata IPK Sekolah Menengah

Seperti yang anda lihat, keseluruhan IPK nasional adalah 3.0. Tetapi mungkin menyedihkan: dalam bidang subjek teras, IPK rata-rata hanya sedikit lebih rendah (2.79), yang bermaksud bahawa purata keseluruhan hanya dinaikkan menjadi 3.0 oleh gred yang lebih tinggi yang diterima pelajar dalam kelas yang bukan merupakan sebahagian daripada keseluruhan kursus.

Berikut adalah purata IPK sekolah menengah:

1. Rata-rata IPK keseluruhan: 3.0 2. Purata untuk kursus akademik teras (matematik, fizik, pengajian Inggeris dan sosial): 2.799 3. Purata (pendidikan jasmani, memasak, kesihatan) dalam kursus lain: 3.399

IPK Berat dan Tidak Berat

IPK, dari sifar hingga empat.0, ukuran persegi biasanya diukur pada skala tidak berwajaran bersekutu. ini menunjukkan bahawa tidak akan memikirkan isu kursus. selalunya akan menjadi empat.0.0, sama ada anda mengambil ijazah bersekutu A dalam kategori yang sangat mudah atau yang lebih sukar.

Unit kawasan IPK tertimbang dan banyak analisis yang betul mengenai usaha pendidikan anda. Mereka juga menggunakan skala khas, dari sifar hingga lima.0. Sekiranya anda ingin memahami cara mengira IPK tertimbang, anda perlu memahami bahawa mereka mengambil kira masalah kursus anda. sebagai contoh, ijazah bersekutu A dalam kategori yang lebih baik akan menjadi hierarki sebagai empat.0, sementara ijazah bersekutu A dalam kursus yang sangat ketat akan ditandai sebagai lima.0.

IPK mengikut skala Berat atau Tidak Berat

Apakah IPK yang Baik di Sekolah Menengah? ia juga bergantung pada cara pengiraannya. Pertama, anda harus tahu jika IPK didaftarkan oleh sekolah menengah anda pada skala berwajaran atau tidak berwajaran. IPK berwajaran boleh lebih besar daripada 4.0 dan mengambil kira kerumitan kerja kursus pelajar. Biasanya, kelas AP, IB, dan / atau Kepujian mewakili kerja kursus yang paling menuntut. Rata-rata nasional sebenarnya tidak akan sama dengan jumlah yang anda lihat pada transkrip anda sekiranya sekolah anda menggunakan IPK berwajaran.

Di sekolah menengah saya, sebagai contoh, yang menggunakan skala wajaran, IPK meningkat hingga lima.0.0. Sekiranya dalam kursus bersekutu AP atau Kepujian pelajar memperoleh ijazah bersekutu A +, yang diterjemahkan menjadi lima.0. Sebagai perbandingan, darjah bersekutu A + diterjemahkan menjadi empat.0.0. dalam kursus tahap yang sangat rendah dalam arti skala batu sentuh sekolah saya, skala miring ini menunjukkan bahawa batu sentuh berwajaran khas adalah tiga.36, jadi 3.0 akan berada di bawah rata-rata.

Walaupun kolej anda tidak menggunakan IPK berwajaran, bahagian penting dalam bidang Kejururawatan adalah kerumitan kursus anda. anda mempunyai kebarangkalian yang lebih besar untuk diterima masuk ke kolej terpilih jika anda mendapat purata mata gred yang tidak terlalu hebat, namun anda berada dalam kategori yang paling sukar, daripada sesiapa yang mempunyai purata nilai gred berangka yang sedikit lebih tinggi di kategori peringkat rendah .

IPK hanya nombor

Fakta ini diketahui oleh majikan dan universiti. Oleh itu, anda bukan sahaja diharapkan meminta IPK anda semasa melamar sekolah atau mencari pekerjaan. Sebagai murid, anda juga dapat mengemukakan cadangan, CV, ulasan, penulisan sampel, dan skor ujian-cara lain untuk menunjukkan pencapaian dan kemahiran anda dan memperincikannya.

Anda mempunyai peluang lain untuk menunjukkan bagaimana anda bercita-cita tinggi , pintar, berdisiplin, rajin, dan berimaginasi, dan tidak semuanya berjumlah. Jangan putus asa jika IPK anda lemah. Ya, semasa anda di universiti, ia akan banyak digunakan, dan ini relevan. Tetapi bukan begitu.

GPA terkumpul

 • Anda mesti menyedari bahawa semua itu berlaku pada gred purata pelajar untuk memahami perbezaan antara IPK kumulatif dan IPK total. Perbezaannya ialah kitaran yang lebih pendek, termasuk jangka atau semester, dikompensasikan oleh IPK terkumpul.

 • Sepanjang kerjayanya di kolej, IPK keseluruhan merujuk kepada gred purata yang diperoleh oleh seorang pelajar. Ini bermaksud gred dari kedua-dua istilah dan semester termasuk dalam IPK keseluruhan.

Kaedah Meningkatkan IPK Anda

Dengan menggunakan teknik berikut, anda dapat meningkatkan atau meningkatkan IPK anda:

1. Dapatkan Bantuan Tambahan Di kelas anda, terima kasih yang paling mudah untuk memperoleh gred yang lebih tinggi dan dengan itu meningkatkan purata markah anda adalah dengan prestasi yang baik pada tugasan individu! Pengajar anda harus selalu menjadi langkah pertama. Tanyakan kepada guru anda jika anda tidak memahami apa-apa dari kerja rumah atau kuliah anda, atau jika anda mempunyai masalah dengan ujian atau kertas dan tidak tahu mengapa! Selepas sekolah atau semasa di dewan belajar, seorang guru yang jujur ​​akan sentiasa meluangkan masa untuk membantu anda mempelajari kandungan yang telah menantang anda.

2. Buat Rancangan Pelajar sering percaya bahawa mereka mendapat semua masalah di rumah dengan betul dan mengingati pelajaran, tetapi mereka tidak dapat mengingat apa-apa setelah mereka berjaya dalam peperiksaan! Sekiranya itu terdengar seperti anda, anda perlu mula merancang rancangan kajian yang lebih produktif sehingga anda tidak menyedari bahawa kepakaran anda telah meninggalkan anda pada waktu anda memerlukan ketika anda tiba pada hari ujian.

Satu idea adalah untuk meminta guru anda menghadapi lebih banyak masalah atau mungkin ujian lama, jika dia bersedia memberikannya, jadi anda akan meniru keadaan pengambilan ujian di rumah (tidak ada buku teks, tidak ada nota). Idea lain adalah untuk meninjau bersama kekasih dan berlatih menjelaskan konsep antara satu sama lain; Dengan berbuat demikian, anda akan menemui jurang dalam pengetahuan konseptual anda mengenai bahan kursus.

Akhirnya, corak kajian anda mungkin perlu berubah. Anda mungkin akan menghadapi kegagalan sekiranya anda tidak mengkaji semua masalah pekerjaan rumah dan kecanggihan dalam beberapa hari menjelang ujian. Cari hubungan antara masalah, kaji semula masalah yang anda hadapi, dan pastikan anda memahami sepenuhnya semua konsep utama untuk rancangan unit tertentu.

3. Menguruskan Tekanan Anda Sekolah menengah boleh menakutkan. Selalunya, kita hanya merasa lebih teruk apabila kita memberi tekanan kepada diri kita untuk menang. Kenyataannya, sama ada berjaga semalaman untuk mengulangkaji karangan anda atau ponteng kelas untuk melakukan lebih banyak masalah buku teks, mungkin terlalu banyak persediaan. Sekiranya anda mendapati diri anda mengikut corak ini, perkara paling selamat adalah dengan mengambil langkah mundur.

Itu tidak bermaksud tidak menyemak kertas anda atau menyemaknya seperti yang diperlukan, tetapi itu bukan teknik jujur ​​untuk menjadi obses. Sama ada berjalan-jalan atau berlari, menonton filem dengan rakan, atau mengikuti kelas yoga, sahkan bahawa anda hanya meluangkan masa untuk diri sendiri sebaik sahaja anda dapat. tekanan

4. Ubah Jadual Anda

Akhir sekali, pertimbangkan untuk mengubah beban kursus jika ada yang gagal. Walaupun universiti ingin memastikan calon yang kompetitif dalam pelbagai kursus yang ketat, mengambil terlalu banyak kelas sukar akan mendatangkan malapetaka pada IPK anda. Sekiranya IPK anda ingin dikendalikan dengan mengikuti kursus Kepujian dan AP, maka anda tidak seharusnya sama sekali mendaftar di kelas yang sukar.

Secara umum, ikuti kursus AP dalam mata pelajaran yang paling anda minati yang paling berkait rapat dengan jurusan sekolah atau program siswazah yang anda jangkakan. Dengan mengikuti kursus yang sangat sukar dalam mata pelajaran yang tidak menarik minat anda, jangan keterlaluan.

Ia bergantung pada jarak dan oleh itu pelajar berapa peratus AP yang terlalu banyak. Beritahu diri anda berapa masa yang anda habiskan untuk kerja rumah dan sama ada anda merasa tertekan atau tertekan. Walaupun masih mengekalkan nilai rata-rata, anda memerlukan kelas seberapa sukar yang anda mahukan. Bilangan kelas AP yang boleh diambil oleh pelajar sering dibatasi oleh sekolah menengah anda. Sebab, peraturan ini berlaku, tetapi jika anda merasa dapat menguruskannya dengan lebih baik, selalu perlu memberi kuliah kepada guru, kaunselor bimbingan, dan / atau pengetua anda untuk membina jadual terbaik untuk anda

Ringkasan: IPK diukur pada timbangan dan tidak berwajaran dan IPK hanya nombor. Walaupun mesti baik tetapi anda jangan terlalu menekankan diri anda untuk perkara ini. Terdapat juga PNGK dan IPK keseluruhan. Anda boleh meningkatkan IPK anda dengan mengikuti beberapa kaedah.

Apakah inflasi IPK sekolah menengah?

 • Apabila ibu bapa atau guru anda menyebutkan pelbagai markah yang akan anda perolehi di kolej, anda mungkin pernah mendengar tentang kenaikan harga barang, kerana nampaknya sudah menjadi masalah sekarang, terutamanya di Ivy League. Dalam artikel hebat dari Economist di sini, anda akan mempelajari semua itu. Tetapi, apa yang anda tidak akan tahu adalah bahawa inflasi gred juga berlaku di banyak sekolah menengah di negara kita.

 • Sejujurnya inflasi gred mudah dipahami. Pada dasarnya, ketika guru anda memberi anda A untuk kertas yang akan dianggap B ketika ibu bapa anda berada di sekolah menengah, perubahan harapan sering terjadi dengan begitu cepat sehingga tiga tahun yang lalu, A saudara perempuan anda dalam bidang fizik mungkin lebih sukar baginya untuk menang daripada milik anda tahun ini. Ini menunjukkan bahawa IPK sekolah menengah umum jauh lebih tinggi hari ini di banyak fakulti daripada yang biasa berlaku.

 • Penting untuk diingat bahawa memperoleh gred tinggi secara berkala tidak bermaksud bahawa markah yang anda terima telah meningkat. Yale tidak menyangka bahawa anda betul-betul transkrip palsu atau anda tidak bekerja keras untuk itu, jadi tidak perlu risau.

Perkara yang perlu diingat

 1. Dari sekolah ke sekolah, rata-rata IPK berbeza-beza.
 2. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, IPK sekolah menengah kebangsaan rata-rata meningkat.
 3. Bercakap mengenai inflasi gred di sekolah anda bersama dengan kaunselor bimbingan anda.
 4. Peramal yang baik untuk IPK khas sekolah anda adalah tahap kelas anda.
 5. IPK kemasukan universiti yang kuat adalah salah satu yang meletakkan anda di 25% pemohon teratas

anda mungkin mahu melihat:

Berapa lama semester kuliah?

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa pertanyaan tentang "Apakah IPK yang baik di sekolah menengah?", Yang sering diajukan oleh orang:

Adakah IPK 3.7 baik?

IPK 3.7 adalah IPK yang sangat baik, terutamanya jika skala tidak berwajaran digunakan oleh sekolah anda. Ini bermakna bahawa dalam semua kajian anda, anda kebanyakan memenangi As. Sekiranya anda telah mengikuti kursus peringkat tinggi dan mendapat IPK 3.7 tanpa bobot, anda berada dalam keadaan yang baik dan semestinya mengharapkan banyak kolej terpilih untuk mengakui anda.

Bolehkah saya memasuki UCLA dengan IPK 3.6?

Dengan 3.6-3.7 yang tidak berbobot, adakah anda akan memasuki UCB / UCLA? … Penerimaan ke UCLA sangat kompetitif dengan kadar penerimaan 18 peratus. Anda mesti berada di puncak kelas anda, dan mempunyai skor SAT hampir 1500, atau skor ACT sekitar 33, berdasarkan kajian kami, untuk mendapat peluang yang wajar diterima.

Adakah IPK 3.5 baik?

Secara keseluruhan, IPK 3.5 berada di atas purata 3.38. Ini sama dengan purata sekitar A, tetapi sedikit lebih rendah (3.67 adalah A-). Ini bukan IPK terbaik, kecuali sekolah terbaik, ini tidak menjadikan anda kompetitif, tetapi masih di atas rata-rata, dan untuk sekolah tertentu, anda masih boleh berdaya saing.

Bolehkah saya memasuki UCLA dengan IPK 3.4?

Anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 3.4 IPK keseluruhan dan sekurang-kurangnya 3.0 GPA dalam persediaan utama anda jika anda memohon UCLA dalam jurusan yang sangat terpilih. Anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 3.25 IPK keseluruhan, dan sekurang-kurangnya 3.0 dalam persiapan utama anda, jika anda memohon UCLA dalam jurusan yang tidak terlalu selektif.

Adakah IPK 3.3 tidak berwajaran baik?

Adakah IPK 3.3 adalah baik? Ini bererti bahawa, dengan menggunakan IPK yang tidak berwajaran tinggi, anda memperoleh rata-rata B + yang mantap di semua kelas anda. Bagi pelajar sekolah menengah, IPK 3.3 berada di atas purata nasional, tetapi tidak cukup tinggi untuk membolehkan anda diterima masuk ke sekolah yang sangat selektif.

Adakah IPK 3,48 dibundarkan?

Asalnya dijawab: Adakah IPK 3.7821 3.7 atau dibundarkan ke 3.8? Tidak, mereka sebenarnya tidak menganggap bahawa universiti biasa membundarkan atau menurunkan satu perpuluhan. Banyak kolej mempunyai transkrip sekurang-kurangnya dua tempat perpuluhan dan mungkin mempunyai tiga atau empat.

Apakah IPK yang buruk di kolej?

Untuk kemasukan ke sekolah teratas, IPK 3.5-4.0, yang bermaksud rata-rata A- atau A, biasanya diperlukan. Namun, dengan IPK serendah 2.0 atau C-rata-rata, anda mungkin dapat mendapat kemasukan ke sekolah yang kurang selektif.

Adakah IPK Utama penting?

Kedua-duanya sangat penting, tetapi nilai yang lebih sesuai ditunjukkan oleh yang besar. IPK besar anda menunjukkan bahawa anda dapat menguruskan bahan dalam bidang yang anda ingin teruskan belajar. IPK umum anda menunjukkan bahawa walaupun itu bukan kekuatan atau bidang minat anda, anda masih menjalankan tugas.

Kesimpulannya

Apakah IPK yang baik di Sekolah Menengah? Apa itu IPK jahat? Seperti yang mengecewakan, jawapan pentingnya adalah bergantung! Walaupun purata IPK nasional untuk sekolah menengah adalah sekitar 3.0, bergantung pada keadaan dan keutamaan, yang akan menjadi IPK benar-benar baik atau IPK tidak begitu baik untuk anda. Dalam menentukan sama ada IPK anda baik, penting untuk memikirkan bagaimana sekolah anda mengukur IPK, sejauh mana kerja kursus anda, dan oleh itu pemilihan pelajar yang anda harapkan untuk menghadiri.

 • Walaupun sangat sukar untuk meningkatkan IPK, jika anda seorang mahasiswa baru atau mahasiswi yang berkomitmen, anda mungkin bersedia untuk membuat penambahbaikan besar dengan mencabar diri anda sendiri dengan kerja kursus anda, mengemukakan sokongan tambahan, dan menyemak semula kebiasaan belajar anda.

 • Sekiranya sudah terlambat untuk meningkatkan IPK anda secara substansial dan anda tidak menganggapnya setinggi mungkin kerana seharusnya, berusaha meningkatkan skor ujian standard anda. Selama berjam-jam anda belajar, ini mungkin memberi anda pulangan pelaburan yang jauh lebih baik.

Ketahui bahawa nilai tertentu nombor IPK anda tidak kira hampir jumlah maksimum kerana usaha yang anda tetapkan untuk mendesaknya. Terus bekerja keras dan jangan putus asa.

. Anda mungkin mahu melihat:

Rujukan

1. Apakah IPK yang Baik? Apakah IPK Buruk untuk Kolej? 2. Apakah IPK Sekolah Menengah yang Baik? - Nilai Kolej Dalam Talian 3. Berapakah Purata IPK Sekolah Menengah? | Albert.io

IPK (Purata Nilai Gred) adalah kaedah biasa untuk mengira kecemerlangan pendidikan anda. Setiap kursus disediakan julat tertentu "unit" atau "kredit", bergantung pada subjek. Dan untuk mengekalkan IPK yang baik, anda perlu bekerja keras untuk meningkatkan karier anda.

IPK Kolej diukur dengan menggunakan jumlah mata gred yang diterima oleh pelajar. IPK adalah komponen utama yang ingin anda simpan dalam fikiran anda sekiranya anda mengambil berat tentang Ijazah Sarjana Muda atau Sarjana di seluruh dunia.

Mengapa IPK begitu ketara?

IPK sangat penting untuk nasib anda, Ini adalah petunjuk pencapaian akademik anda. Juga, sangat penting kerana aspek yang menunjukkan kemampuan akademik mereka dan juga mengukur jumlah usaha yang mereka lakukan dalam kecekapan dan kerjaya akademik mereka. Dalam beberapa kaedah, IPK anda adalah kunci yang dipinjam untuk membuka perkara menarik lain semasa peperiksaan anda. Apabila syarikat ingin mengetahui jenis pelajar anda - sama ada anda pelajar yang rajin, mahir, atau tidak melakukan apa-apa yang tidak baik semasa kursus - mereka akan melihat IPK universiti anda. Institusi, jawatankuasa biasiswa, kelab, dan universiti mahukan pelajar yang berpengalaman tinggi dan rajin; jadi, mereka mahukan seseorang yang berbakat dengan IPK yang tinggi

Berikut adalah justifikasi yang menunjukkan kepada anda betapa besarnya IPK,

Ijazah universiti yang memuaskan, IPK boleh menjadikan mana-mana pelajar layak untuk prosedur seperti Penempatan Lanjutan (AP) atau Baccalaureate Antarabangsa (IB) yang boleh anda gunakan dalam tahun junior dan senior anda yang membolehkan anda mencapai IPK yang lebih tinggi daripada masa lalu dan hadir.

Anda boleh memperoleh peluang untuk memasuki kolej yang baik pilihan anda dengan mengekalkan IPK yang lebih baik dan ini juga boleh menjadi faktor yang menganggap anda layak mendapat biasiswa berdasarkan prestasi.

IPK tidak hanya berfungsi di universiti dan sekolah, mereka juga memainkan peranan penting dalam kerjaya profesional anda. Oleh itu, anda ingin memastikan IPK yang baik.

Apabila anda merancang untuk melanjutkan pengajian tinggi setelah anda lulus dari sekolah atau kolej, anda perlu mengekalkan IPK penting yang diperlukan mengikut kolej atau kursus yang anda pilih lebih lanjut.

Bagaimana Anda Mengekalkan IPK yang Tinggi?

Sangat penting untuk mempunyai IPK yang masuk akal untuk memasuki kolej atau universiti utama. Berikut adalah beberapa nasihat untuk anda memperkukuhkan IPK yang tinggi sepanjang tempoh pendidikan anda. Mengekalkan IPK yang tinggi secara konsisten tidak semudah itu. Anda harus bekerja sangat keras di setiap peringkat. Sangat sukar untuk dikuatkan jika anda memulakan dengan markah rendah.

Pertama sekali, anda perlu bekerja keras untuk mengekalkan nilai anda dan juga anda memerlukan nilai yang baik untuk mendapat kemasukan untuk bergabung dengan syarikat yang mempunyai reputasi baik.

Jangan berkurang sebaik sahaja anda mendapat surat kemasukan anda. Universiti masa depan atau syarikat anda masih akan mengatur gred anda hingga akhir tahun kanan anda dan mahukan kertas markah akhir.

Memiliki objektif IPK anda akan membolehkan anda menjaga segala sesuatu dengan teratur dan menimbulkan semangat untuk anda mencapainya. Sentiasa atur strategi anda dan hargai diri anda kerana berjuang untuk menunaikannya.

Jadikan universiti sebagai penekanan dan tetap teratur. Pastikan anda sedar bila penilaian dan apa yang harus anda pelajari untuk penilaian.

Mempunyai kaedah belajar yang betul akan membolehkan anda menilai berapa jam belajar dan apa sebenarnya yang perlu dikaji. Tanpa strategi belajar yang betul, anda belajar siang dan malam dan masih tidak mendapat apa-apa.

Syarat IPK untuk Kolej / Universiti

Setiap kolej dan universiti mempunyai kriteria kelayakan. Untuk mendapat kemasukan, anda perlu memenuhi syarat universiti

Begitu juga, IPK sekolah menengah tidak berat sebelah adalah kira-kira 3.0, yang mungkin B normal. Sekiranya IPK anda lebih tinggi daripada 3.0, anda mungkin melakukannya dengan baik, bagaimanapun, semuanya bergantung pada bagaimana universiti anda mengira IPK dan objektif akhir anda.

Biasanya IPK 3.5-4.0, yang menunjukkan purata A- atau A, diharapkan untuk kemasukan ke kolej teratas. IPK berbeza dengan peratusannya. Tetapi mudah untuk menukar gred mereka dari IPK ke Peratus.

Anda akan dapat memperoleh penerimaan ke kolej yang kurang menuntut dengan IPK serendah 2.0 atau C-rata-rata. Nombor sebenarnya kurang penting daripada kemahiran anda.

Walau bagaimanapun, IPK adalah penting untuk mendapat kemasukan di universiti yang terkenal. Jadi, anda perlu tahu mengapa IPK itu penting. Sebaik sahaja anda mendapat kemasukan, jelas bagi anda untuk mengekalkan IPK anda.

Apa itu IPK dan PNGK

IPK (Purata Nilai Gred) adalah strategi yang membantu mengenal pasti purata nilai yang anda peroleh dalam satu semester atau kursus yang telah anda ikuti. Sebaliknya, PNGK (Purata Nilai Gred Kumulatif) bermaksud Purata Nilai Gred Kumulatif. PNGK adalah mata yang dicapai oleh pelajar dalam semua semester yang ditambah dan dibahagi dengan jumlah keseluruhan jam kredit mereka.

Perbezaan antara IPK dan PNGK

Kedua-dua IPK dan PNGK adalah sistem gred yang merupakan cerminan prestasi anda dalam satu semester atau keseluruhan kursus.

IPK dikira untuk satu penggal atau satu tahun. Manakala, PNGK dikira untuk keseluruhan tempoh kursus.

Hitung PNGK anda

Purata = 3.7+ 3.3+ 2.0+ 3.3 +3.7 +3.0 +1.7 + 4.0 / 8

Purata = 24.7 / 8

Sebilangan besar kolej dan universiti akan mempunyai IPK yang terputus untuk memasuki universiti. Ini memberitahu anda bahawa anda mesti kerap mendapat IPK yang tinggi.

Mereka berdua saling berkaitan antara satu sama lain. Semakin banyak IPK, semakin banyak PNGK. Ia memerlukan pelajar untuk memiliki IPK yang baik untuk mempunyai PNGK yang baik.

Kesimpulannya

IPK anda adalah petunjuk penting bagi pendapat anda sepanjang hayat. Bagaimanapun, IPK bukan nasib anda. Anda boleh menggunakan IPK empat tahun yang adil sebagai petunjuk yang harus anda ubah, dengan beberapa cara yang sangat utama. Sekiranya anda memahami keperluan itu, dan jika anda berjaya meningkatkan kualiti rendah diri, maka "IPK dunia nyata" anda akan berkembang lebih tinggi, dan calon majikan masa depan akan memahaminya, dan anda akan diberi peluang besar. Lebih-lebih lagi, anda akan memuaskan lagi yang penting untuk pencapaian seseorang.

… Siaran dihapuskan oleh moderator W. 1234567890

Memilih sekolah biasanya bermaksud memilih yayasan dengan program ijazah yang sangat dihormati atau secara besar-besaran, namun calon sekolah juga harus mengetahui apakah IPK sekolah menengah yang layak untuk sekolah atau kolej yang mereka pilih. Pada umumnya, IPK yang baik di sekolah menengah berada di tempat yang hampir dengan 3.50 dan 4.00, dan IPK yang rendah berada di tempat yang hampir dengan 1.50 dan 2.00. Memahami apa yang merangkumi IPK yang layak dapat memungkinkan calon untuk menentukan sama ada orang itu mempunyai kemungkinan yang munasabah untuk diterima masuk ke sekolah atau kolej tertentu.

IPK Purata Nasional di Amerika Syarikat:

Berita AS memberi kami beberapa pandangan menarik mengenai titik tengah gred sekolah menengah biasa. IPK pelajar perempuan normal adalah 3.10, sementara IPK pelajar lelaki normal adalah 2.90. Pandangan ini memberi anda penanda aras yang wajar untuk menilai IPK anda sendiri namun menganggap ini sebagai peringkat permulaan. Terdapat renungan tambahan yang perlu anda ingat.

Sekiranya sekolah anda menggunakan IPK berwajaran, membandingkan IPK anda dengan penanda aras ini dapat memberi anda kesan yang tidak dapat diterima tentang di mana anda benar-benar berdiri.

Standardkan Purata Purata Gred Sekolah Menengah:

Kehadiran IPK yang berwajaran dapat membuatnya berusaha melihat pelajar tertentu 'meneutralkan keadaan normal. Ini dengan alasan bahawa skala penilaian adalah unik. Untuk menganalisis IPK berwajaran secara berkesan berbanding yang normal, penting untuk memahami kerangka kerja sekolah ideal anda memproses titik pusat gred sekolah menengah.

Pusat Statistik Pendidikan Nasional dan beberapa institusi skolastik menggunakan apa yang dikenali sebagai unit Carnegie untuk membuat rangka korelasi yang dinormalisasi. Rangka kerja ini bergantung pada kelas termasuk 120 jam bimbingan wali kelas. Untuk mendaftarkan kuantiti unit Carnegie dengan tepat, anda mesti menghampiri penilaian anda dan membandingkan data sehubungan dengan kuantiti yang jelas dikreditkan untuk setiap kelas. NCES mempunyai artikel yang disebut "Bagaimana titik nilai normal ditentukan?" yang mempunyai lebih banyak data yang mungkin anda temui sesuai dengan tema ini.

IPK yang baik; Anda Mencari Kemasukan ke Institusi Akademik Selektif:

Sekiranya anda perlu pergi ke sekolah Ivy League, anda memerlukan IPK anda hampir 4.0 yang diharapkan. Sekiranya sekolah menengah anda menggunakan rangka kerja berwajaran yang merangkumi kredit tambahan untuk susunan terkini atau kelas IB, sebaiknya IPK anda lebih dari 4.0.

IPK 4.0 yang ideal tidak asas untuk kebenaran ke sekolah Ivy League. Peluang anda untuk mengambil induksi ke sekolah yang sangat spesifik masih boleh diterima sekiranya IPK anda melebihi 3.7. Walaupun boleh masuk ke sekolah tertentu jika IPK anda berada di bawah 3.7, anda perlu menunjukkan hasil yang patut diperhatikan di pelbagai zon aplikasi anda.

IPK sekolah menengah telah berubah

Sebilangan besar pelajar sekolah menengah yang mendaftar ke sekolah mungkin mengetahui tentang keperluan sekolah pilihan mereka untuk mendapat IPK asas. Walaupun begitu, mungkin mengejutkan pelajar abad ke-21 untuk mengetahui bahawa IPK normal telah berkembang sama sekali dalam jangka masa yang paling baru dalam jangka masa yang lama. Titik tengah yang diedarkan oleh ZDNet mencadangkan bahawa IPK sekolah menengah biasa pada tahun 1950 adalah 2.52, namun IPK normal pada tahun 1990-an adalah hingga 3.11.

Pemeriksaan yang disebut oleh ZDNet mendapati bahawa IPK normal untuk sekolah awam dan bukan awam meningkat selama beberapa tahun, namun IPK normal di sekolah bukan awam mula menguasai sekolah yang dibiayai negara sebelum akhir abad kedua puluh. Pada pertengahan 1990-an, IPK normal untuk pelajar di semua sekolah di seluruh negara adalah 2.93. Yang normal telah berkembang menjadi 3.11 pada pertengahan 2000-an.

Apa yang dinyatakan oleh titik tengah ini pada masa depan yang akan datang? Dalam beberapa tahun berikutnya, calon sekolah mungkin melihat IPK normal terus berkembang. Prasyarat yang berbeza untuk kelas eksplisit, usaha amal, dan latihan ekstrakurikular mungkin terus menjadi semakin penting.

Memperluas IPK Sekolah Menengah Rendah:

Pelajar sekolah menengah yang mempunyai kerinduan masa depan untuk bersekolah tetapi mempunyai IPK rendah mempunyai beberapa alternatif yang dapat diakses untuk memperluas penilaian mereka secara langsung ke tahap yang memuaskan. Salah satu pelajar yang boleh diambil ialah bergabung dengan kelas yang dilihat sederhana kerana pelajar mungkin akan mendapat penilaian yang akan membina IPK umum mereka.

Walau bagaimanapun, teknik ini bukanlah sesuatu yang harus diterima di setiap pintu terbuka yang dapat difikirkan. Ini mungkin membantu pelajar yang mempunyai IPK yang sedikit lebih rendah daripada keperluan sekolah pilihan mereka; namun ia mungkin membalikkan pembuangan jika pelajar mengambil banyak kelas sederhana. Dengan memasukkan beberapa kelas sederhana, pelajar dapat memperluas IPK mereka ke 3.00 dari 2.99.

Walaupun begitu, dengan mencatat keseluruhan kelas sederhana boleh menjadikan penerimaan sekolah menjadi lebih sukar, terutama jika sekolah mempunyai strategi pengakuan yang teruk. Sangat penting bahawa pelajar memastikan mereka mengambil keseluruhan kelas sekolah menengah yang diharapkan dari sekolah masa depan mereka. Seorang pelajar tidak boleh mengambil kelas persekolahan sebenar yang sederhana dan bukannya kelas numerik jika kelas yang berkaitan dengan nombor itu diperlukan oleh sekolah masa depan pelajar itu.

Adakah Kemasukan Terbuka Bererti Tidak Perlu GPA?

Beberapa universiti mengusahakan strategi pengesahan terbuka, namun strategi ini tidak benar-benar menunjukkan bahawa ada yang dapat menerapkan bila-bila masa dengan kemampuan apa pun. Pendekatan pengesahan terbuka untuk universiti biasanya memerlukan bahawa pelajar mempunyai pengiktirafan sekolah menengah atau sama dengan penegasan, namun strategi pengesahan terbuka mungkin juga mempunyai prasyarat IPK dan ikhtisar kelas yang mesti diambil oleh seorang pelajar untuk memenuhi semua syarat untuk pengesahan. Untuk sekolah-sekolah tertentu, penegasan terbuka menunjukkan bahawa mana-mana individu yang memenuhi prasyarat permohonan asas akan mendapat surat pengakuan. Keperluan tersebut mungkin merangkumi IPK asas. Sangat penting bahawa pelajar sekolah menengah yang berminat dengan sekolah yang mempunyai strategi pengesahan terbuka tidak mengharapkan mereka dapat menunjukkan prestasi yang tidak berkesan di kelas mereka dan masih meningkatkan penghargaan kepada sekolah pilihan mereka.

Masuk ke sekolah yang luar biasa dengan kedudukan yang berprestij umumnya bermaksud lulus sekolah menengah dengan IPK tinggi. Sesiapa yang berminat untuk memasuki kolej seperti Harvard harus mengikuti IPK ideal 4.00 atau lebih tinggi, namun asas untuk melihatnya kerana IPK sekolah menengah yang menakjubkan bukanlah faktor penegasan utama yang dipertimbangkan oleh sekolah terbaik di negara ini . Latihan ekstrakurikuler, ketelitian dari program pendidikan sekolah menengah pelajar, skor ujian negeri yang ditadbir, dan bahan aplikasi lain juga boleh memberi kesan dalam mendapatkan surat pengakuan atau penolakan.

Apakah IPK yang baik di sekolah menengah? Biasanya, IPK antara 3.0 - 3.5 dianggap cukup baik di banyak sekolah menengah, kolej dan universiti. Institusi pendidikan terbaik biasanya memerlukan IPK lebih tinggi daripada 3.5.

Sekiranya anda mula memikirkan rancangan anda untuk kuliah, anda mungkin memikirkan apa yang dianggap sebagai IPK sekolah menengah yang baik atau IPK sekolah menengah yang buruk di mata pegawai kemasukan. Ini adalah soalan yang sukar dan bergantung kepada beberapa faktor yang akan dipertimbangkan oleh kolej.

Kerja kursus dan IPK anda adalah salah satu bahagian terpenting dalam permohonan kuliah anda. Perlu diingat bahawa beberapa institusi mempunyai kriteria yang sangat ketat dalam hal perkara yang disebutkan di atas.

Apa itu IPK yang Baik?

Secara keseluruhan, rata-rata IPK sekolah menengah adalah sekitar 3.0. Yang merupakan purata B. Sekiranya IPK anda melebihi 3.0, anda melakukannya dengan baik tetapi semuanya bergantung pada bagaimana sekolah anda mengira IPK dan apakah matlamat utama anda di masa hadapan. Perlu diingat bahawa analisis statik ini adalah rata-rata untuk semua pelajar di negara ini, yang merupakan 34% pelajar sekolah menengah yang tidak pergi ke kuliah. Rata-rata IPK sekolah menengah untuk pelajar yang berada di kolej cenderung lebih tinggi daripada 3.0.

Walau bagaimanapun, IPK 3.5-4.0, yang bermaksud A- atau Rata-rata diharapkan mendapat kemasukan di Universiti teratas. Walaupun anda mungkin boleh mendapat penerimaan ke sekolah yang kurang selektif dengan IPK yang rendah daripada purata 2.0 atau C-. Nombor kurang penting daripada pengalaman individu anda dan perincian bagaimana anda memperoleh IPK anda.

Apa IPK yang baik untuk ANDA?

Ini adalah soalan yang baik untuk ditanyakan kepada diri sendiri kerana setiap sekolah menengah berbeza dan begitu juga setiap pelajar. Ingat bahawa kolej akan mengambil kira semua maklumat yang mereka ada mengenai sekolah menengah anda semasa menilai IPK anda. Pegawai kemasukan menyedari bahawa dua pelajar dari sekolah menengah yang berbeza mungkin mempunyai IPK yang berbeza tetapi mungkin mempunyai potensi yang hampir sama.

Faktor-faktor yang penting:

1) Sekolah Anda:

Di beberapa sekolah menengah, dua pelajar mungkin kedua-duanya mempunyai 4.0 yang masing-masing bermaksud sesuatu yang berbeza kerana satu pelajar berada di kelas lanjutan dan yang lain berada di kelas peringkat rendah. Kemudian kolej akan menganggap pelajar yang mengambil kelas peringkat lebih tinggi lebih berkualiti. Walaupun kedua-dua pelajar mendapat lebih banyak tetapi seseorang memperolehnya dengan cara yang lebih mencabar.

Sekiranya IPK berwajaran, ini mungkin bermaksud pelajar di kelas tahap tinggi memperoleh B dan pelajar di kelas bawah memperoleh A. Dalam kes ini, kolej masih akan melihat lebih dekat kepada pelajar di kelas peringkat tinggi yang cenderung menghadapi lebih banyak cabaran intelektual.

Walaupun IPK anda tidak sempurna tetapi anda berada di puncak kelas anda, ini mungkin bermaksud bahawa sekolah anda sukar dan hampir mustahil untuk mendapat IPK sempurna. Begitu juga, kolej akan memahami keadaan ini dan mempertimbangkannya.

2) Perkara penting:

Sekiranya anda mengikuti kelas yang mudah hanya kerana anda tahu anda dapat memperoleh A, 4.0 pada transkrip anda tidak akan memberi kesan kepada kenyataan bahawa anda tidak terlalu mencabar diri sendiri.

Ini tidak bermaksud anda harus membebankan diri sendiri. Anda tidak mahu bunuh diri dengan tekanan dan pemikiran berlebihan dan ada baiknya kebanyakan orang mempunyai satu atau dua kelas yang kurang sukar. Walau bagaimanapun, jika ada subjek yang anda benar-benar minati atau fikirkan anda mungkin ingin mengikuti kursus pengajian di kolej, bekerja dan dorong diri anda untuk mengikuti kelas peringkat tinggi. Jangan bimbang walaupun ia menurunkan IPK anda sedikit, ini akan memberi kesan bahawa anda berada di sini untuk belajar. Ini akan memberi kesan bahawa anda rela menimba ilmu dan bukannya hanya menginginkan IPK yang sempurna. Mengikuti kelas yang lebih mencabar di sekolah menengah, walaupun tidak menaikkan IPK anda, menjadikan IPK anda "bagus" di mata pegawai kemasukan kerana memperolehnya dengan cara yang rela.

3) Matlamat anda:

Anda mungkin telah mengetahui di mana anda ingin memohon, tetapi ada keperluan tertentu di mana-mana. Pastikan anda meneliti semuanya sebelum mendaftar ke universiti atau kolej tertentu. Juga, selalu buat rancangan B yang disiapkan kerana jangan jujur ​​tidak ada yang tahu apa nasib yang ada untuk kita. Oleh itu, lakukan semua yang anda boleh tetapi jangan biarkan ia mengganggu ketenangan fikiran anda.

Kesimpulan:

Tidak kira seberapa keras anda bekerja, lebih baik anda berehat sebentar dari semua tekanan dan kegelisahan. Sentiasa ingat anda tidak dapat apa-apa jika anda tidak sihat. Pastikan dan sedar bahawa anda melakukan semua yang anda boleh tetapi hasilnya mungkin atau mungkin tidak ada di tangan anda.

Apakah IPK yang baik? Ramai pelajar mencari jawapan untuk soalan ini tetapi hari ini kita akan membincangkannya secara terperinci dan akan memastikan bahawa pembaca memahami bagaimana IPK berfungsi. Sebelum meneruskan, kita harus tahu apa itu IPK. Ramai orang mengelirukan IPK dengan PNGK yang merupakan IPK kumulatif yang bermaksud jumlah kursus yang telah anda ikuti sepanjang pengajian peringkat sarjana dan rata-rata mengambil semua kursus tersebut.

PERBEZAAN ANTARA IPK DAN PNGK?

Satu-satunya perbezaan antara PNGK dan IPK adalah bahawa IPK mengukur prestasi satu semester sementara PNGK mengukur prestasi termasuk semua semester.

JENIS IPK:

 1. IPK Tahun Atas: Mungkin mengambil kira kursus tahun atas dan mungkin menghilangkan beberapa yang anda ambil dalam dua tahun pertama

 2. IPK Utama: Secara khusus, ini adalah rata-rata yang relevan untuk kursus yang diambil yang berkaitan dengan bidang pengajian yang sebenarnya dipilih oleh seseorang.

SISTEM PENGGREDAN:

Terdapat banyak sistem penggredan yang menggunakan skala, nombor, julat dan huruf yang berbeza, dan lain-lain. Beberapa di antaranya dibincangkan di bawah:

 1. AF: di AS, Kanada, Thailand, Arab Saudi
 2. 1-10: di Belanda, Colombia, Latvia, Israel
 3. 1-5: di Jerman, Austria, Rusia, Slovakia, Paraguay
 4. Peratusan: Terutama di Kuwait, Belgium, Hungary, Poland

Terdapat juga cara lain yang biasa untuk menarafkan atau menilai pelajar. Sistem penggredan seperti itu tidak universal dan harus diterjemahkan untuk menjadikannya mudah dibaca. Untuk menjadikan nilai ini dapat diterjemahkan, sistem skor purata digunakan. Contohnya di Eropah ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) digunakan untuk menukar nilai dengan mudah.

BAGAIMANA MENGHASILKAN IPK? :

Gred yang dijamin oleh pelajar iaitu melalui sistem huruf, angka, atau peratusan, semuanya terletak pada titik kualiti. Mata kualiti selalu berada di antara skala 0-4. Gred tertinggi yang anda dapat (A, 10, 5,100%) akan setara dengan angka tertinggi pada skala tersebut.

Untuk menjelaskannya, mari kita gunakan beberapa contoh

 1. Contohnya anda mendapat markah C pada Ujian Biologi; C bersamaan dengan IPK 2.0.

 2. Sekiranya anda mendapat markah B pada Ujian Bahasa Inggeris anda, ia akan setara dengan 3.0 pada skala IPK.

 3. Sekiranya anda mendapat skor A dalam Ujian Matematik anda, ia akan sama dengan 4.0 pada skala IPK.

Untuk mengira kita menggandakan nilai yang diterima dengan jumlah kredit setiap kursus, kita dapati bahawa anda mendapat markah 4 di Bio, 6 dalam Bahasa Inggeris dan 12 dalam Matematik. Dengan menambahkan nombor ini dan membaginya dengan jumlah kredit kursus yang anda ikuti, kami dapat mengetahui purata IPK yang dalam kes ini adalah 3.14.

APAKAH IPK BAIK UNTUK HIGHSCHOOL? :

IPK bergantung pada tahap pendidikan. Kami akan membincangkan IPK yang baik di sekolah menengah. Sebilangan besar kolej terkemuka memerlukan pelajar memperoleh IPK 3.5 atau lebih. Sebaliknya, terdapat beberapa kolej yang tidak memerlukan IPK tinggi untuk kemasukan. Ia boleh menjadi 2.5 atau bahkan rendah pada 2.0).

Jenis IPK juga dipertimbangkan semasa melihat IPK keseluruhan anda. Sebagai contoh, jika dua pelajar mempunyai IPK 3.5 tetapi satu mempunyai kelas lanjutan sementara yang satu lagi mempunyai kelas yang mudah, kolej mungkin menganggap anak itu akan kelas sukar berbanding anak yang lain. Ini adalah ketika kolej ini mempunyai dasar untuk mempertimbangkan IPK yang berwajaran.

Itulah sebabnya disarankan untuk tidak mengikuti kursus mudah hanya demi keselesaan anda. Anda harus mencabar diri sendiri dan bekerja keras untuk kelas lanjutan di sekolah menengah sehingga anda dapat mendaftar di universiti yang sempurna dan menjamin masa depan anda.

BAGAIMANA MENJAGA GPA BAIK? :

Mengekalkan IPK yang baik tidak selalu mudah. Sebilangan pelajar berhenti pada dua semester pertama dan menjadi santai pada dua semester terakhir. Perkara penting yang perlu diingat adalah bahawa jika anda mengacaukan semester 3, ia tidak akan merosakkan nilai keseluruhan anda.

IPK anda boleh berubah antara baik dan buruk sepanjang tahun, tetapi ingat bahawa IPK yang anda peroleh setiap semester adalah petunjuk tentang seberapa baik anda memahami kursus anda dan sejauh mana ini dapat membantu anda mencapai IPK yang lebih tinggi.

MENGAPA IPK PENTING? :

IPK pada dasarnya adalah satu-satunya sistem metrik atau penilaian yang menunjukkan apa yang telah anda pelajari di kelas dan seberapa baik anda memahami konsepnya. Untuk memohon ke universiti di luar negara, sangat mustahak bagi pelajar untuk memiliki IPK 3.4 sekurang-kurangnya atau lebih tinggi. Anda boleh ditawarkan biasiswa dengan profil dan IPK yang baik. Dengan kata yang lebih mudah, ini adalah laporan menyeluruh mengenai usaha dan daya tahan anda secara keseluruhan.

IPK adalah kunci yang membuka peluang kepada peluang baru dan menarik bersama dengan pengajian anda. Satu-satunya cara untuk memanfaatkan peluang tersebut adalah memperoleh markah yang diperlukan oleh universiti dan yang akan membantu anda dalam jangka masa panjang.

KESIMPULAN:

Menyimpulkannya, IPK mungkin penting dan dianggap asas tetapi itu tidak bermakna bahawa yang tidak dapat menjaringkan gol dengan baik, adalah kegagalan. Kita hidup di dunia di mana bilangannya penting dan memerlukan kerja keras masa depan yang baik. Terdapat banyak universiti lain di seluruh dunia yang mempertaruhkan pelajar di kolej mereka hanya pada kemahiran dan aktiviti kokurikulum (memandangkan IPK juga tetapi bukan syarat utama). Sekiranya anda dapat menyentuh hujung langit semasa tahun Sekolah Menengah, kehidupan universiti boleh menjadi lebih mudah bagi anda. Tetap fokus, senaraikan keutamaan anda dan ikuti langkah-langkah untuk mencapainya. Biasanya, IPK 3.7 dianggap unggul. Sekiranya anda tidak dapat menjaringkan skor 3.7, cubalah mencapai sekitar 3.2 di atas atau 3.0. Seperti yang dikatakan oleh seseorang, "anda menuai apa yang anda taburkan" begitu juga usaha dan anda akan mendapat hasil yang memuaskan.

Apa IPK yang baik di sekolah menengah . IPK sama sekali berbeza untuk setiap pelajar, bergantung pada matlamat kerjaya atau rancangan pendidikan pascasiswazah. Gpa yang baik adalah asas untuk pekerjaan yang lebih baik dan untuk mengekalkan Gpa yang baik, anda perlu berusaha sendiri untuk masa depan yang lebih baik.

Apa maksud IPK

IPK bermaksud purata tujuan gred, yang bermaksud bahawa ini adalah gambaran berangka dari nilai huruf yang anda terima dalam kursus anda. kebanyakan kolej menawarkan nilai huruf kuno antara A gred tertinggi dan F terendah. Sebilangan besar, walaupun tidak semua, memenuhi syarat gred huruf dengan + dan markah, untuk tambahan menunjukkan sama ada prestasi pelajar dalam kursus tersebut. Selalunya, nilai huruf tersebut sesuai dengan peratusan, namun peratusan tersebut sepertinya bukan merupakan sebahagian daripada pengiraan IPK.

Apakah IPK yang layak untuk Kolej

Gpa yang layak adalah 3.0 hingga 3.5. Sekiranya anda ingin memahami namun anda berkumpul dengan rakan sekelas anda, tempat yang baik untuk memulakannya adalah dengan meminta kaunselor anda. Dia akan mendapat maklumat yang anda inginkan dapat diakses dan bersedia membantu anda menyaring keputusan untuk memeriksa di mana sahaja anda berada.

Fakulti terbaik, seperti fakulti liga, ingin memeriksa nilai yang hampir sempurna. yang bermaksud Seperti dalam hampir setiap kategori. setelah anda menjalankan nombor, ini bermaksud anda akan mendapat gpa minimum tiga.9, lebih baik hampir empat.0. Pelajar yang diiktiraf di fakulti utama ini mempunyai beberapa IPK terbaik di fakulti tinggi mereka. imbasan tambahan mengenai kemasukan liga di sini. Walau bagaimanapun, tidak setiap sekolah memerlukan anda memiliki empat.0. fakulti yang hierarki lebih rendah oleh US News mendapat lebih sedikit aplikasi dan mempunyai kadar hasil yang lebih rendah, yang bermaksud mereka hanya perlu menerima pelajar tambahan dengan IPK yang lebih rendah dan melihat skor. masih, fakulti yang kurang selektif ingin melihat tambahan berbanding BS dan akan mencari di tempat lain jika mereka melihat logam atau D pada transkrip anda.

Di samping itu, menggunakan panggilan awal atau panggilan awal sepasang mungkin memudahkan kemungkinan anda, walaupun batu sentuh anda mungkin sedikit tidak sesuai dengan apa yang cuba dijumpai oleh pegawai penerimaan.

IPK Purata Nasional

Rata-rata IPK pelajar perempuan adalah tiga.10, sementara pelajar lelaki biasa untuk Gpa adalah sepasang.90. Statistik ini menawarkan penanda aras yang masuk akal untuk menilai gpa anda sendiri. namun fikirkan perkara ini sebagai permulaan. Terdapat kebimbangan lebih lanjut yang mungkin anda ingin ingat.

Sekiranya kolej anda menggunakan IPK berwajaran, periksa gpa wajaran anda berdasarkan tanda aras ini akan memberi anda gambaran yang salah mengenai di mana sahaja anda berada.

Cara Meningkatkan IPK Anda

Sekiranya gpa anda tidak berada di mana sahaja untuk fakultas utama, jangan risau! sedangkan semua nilai anda akan dilampirkan di batu sentuh terkumpul anda, fakulti ingin melihat pelajar Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah meningkatkan nilai mereka dari masa ke masa.

Ini bermakna bahawa, walaupun anda mempunyai beberapa duds di belakang anda, anda masih akan meletakkan aplikasi sekolah yang hebat dengan gred tinggi dalam pekerjaan junior dan senior anda. Dengan bekerja pada diri sendiri, hilangkan tekanan dan bekerja keras pengajian anda, anda pasti akan mendapat gpa yang baik untuk menetapkan tanda aras.

1. Jangan Panik

Sekolah menengah akan menjadi luar biasa. Kadang-kadang, setelah kita memberi tekanan kepada diri kita sendiri untuk melakukan, kita cenderung untuk membuat diri kamu menjadi lebih buruk. Sebenarnya, ini dapat dilakukan dengan terlalu banyak persiapan, sama ada atau tidak sepanjang malam menulis semula karangan anda atau melangkau kategori untuk mencuba dan melakukan masalah buku teks tambahan. Sekiranya anda mendapati diri anda jatuh pada corak ini, secara amnya langkah mundur akan menjadi faktor paling mudah.

Itu tidak bermaksud tidak belajar atau menulis semula makalah anda seperti yang diperlukan, namun berubah menjadi neurotik bukanlah manuver yang baik. pastikan bahawa anda meluangkan masa untuk diri sendiri setelah anda mahu, sama ada berjalan-jalan atau berlari, melihat filem dengan rakan, atau mengambil kategori yoga.

2. Ubah Jadual Anda

Akhir sekali, jika semuanya gagal, ambil kira dinamik beban kursus anda. sedangkan fakulti ingin melihat calon Organisasi Kesihatan Dunia berjaya dalam pelbagai kursus yang ketat, mengambil terlalu banyak kategori sukar akan menimbulkan gangguan pada batu sentuh anda. Sekiranya mengambil semua kategori Kepujian dan AP masuk ke batu sentuhan anda, maka anda tidak boleh disenaraikan sama sekali dalam jumlah besar kategori yang menyusahkan. Secara umum, ambil kategori AP dalam mata pelajaran yang menyangkut bahawa anda paling gemar yang berkaitan paling dekat dengan program jurusan sekolah atau siswazah dengan yang anda cadangkan untuk digunakan. Jangan melakukannya dengan mengikuti kursus yang sangat sukar dalam mata pelajaran yang tidak menarik minat anda.

3. Buat idea

Kadang-kadang, pelajar merasa bahawa mereka mendapat semua masalah kerja sekolah dengan betul dan memahami kuliah, namun setelah mereka melihatnya, mereka tidak dapat mengingat apa-apa! Sekiranya kelihatan seperti anda, anda ingin mula menyusun jadual belajar yang lebih praktikal, jadi setelah anda melihat-lihat hari, anda tidak menyedari bahawa maklumat anda telah meninggalkan anda pada masa yang anda inginkan.

4. Minta kemudahan tambahan

Kesalahan yang dibuat oleh beberapa pelajar yang bermasalah adalah mereka tidak memperoleh kemudahan daripada pensyarah mereka. Saya merasakan bahawa berpose untuk mempermudah tidak semestinya mudah. Saya menyedari bahawa saya secara peribadi menghindarinya selama bertahun-tahun, dan ini hanya merugikan negara Amerika. meminta pertolongan adalah faktor yang wajar untuk dicuba dan dilakukan, dan ini membolehkan anda mendorong perhatian individu yang mungkin anda mahukan untuk mengetahui idea yang lebih tinggi. Salah satu rancangannya adalah untuk mengemukakan guru anda untuk masalah tambahan atau mungkin ujian baru-baru ini, jika dia bersedia untuk menghasilkannya, oleh itu anda akan meniru penerimaan syarat ujian tidak ada buku teks, tidak ada nota. Rancangan lain adalah untuk meninjau dengan seorang kenalan dan menerapkan idea menerangkan sekurang-kurangnya antara satu sama lain; Oleh itu, anda akan melihat jurang maklumat abstrak anda mengenai bahan kursus.

Perkara Yang Perlu Tahu

Sebilangan besar sekolah tidak merangkumi gred F, Tidak lengkap atau Lulus / Gagal dalam pengiraan mereka. Mereka masih dapat menunjukkan transkrip anda dengan betul, oleh itu, cubalah dan elakkan gred seperti ini. Bergantung pada fakulti anda, beberapa kategori hanya mempertimbangkan pendirian itu sebagai sebahagian daripada pengiraan. Orang lain mungkin memeriksa semua kerja dan unit anda yang diambil dan mengeluarkannya ke dalam pengiraan mereka. Ijazah sains, teknologi, kejuruteraan dan disiplin ilmiah cenderung mempunyai nilai purata gred bawah, sedangkan Muzik, Bahasa Inggeris , dan Bahasa lebih tinggi. ini boleh berlaku kerana masalah karya dan oleh itu sifat subjektif penilaian untuk seni berbanding disiplin sains dan sains berasaskan nombor.

Soalan Lazim

S : Adakah kursus P / NP (Lulus / Tidak Lulus) diambil kira ? J: Tidak, kursus P / NP (Lulus / Tidak Lulus) nampaknya tidak diperhitungkan dalam purata mata gred pelajar. S : Adakah saya (Tidak Lengkap) dan W (Pengeluaran) mendapat mata gred ? Saya (Tidak Lengkap) dan W (Pengeluaran) tidak mendapat mata gred dan tidak mempunyai kaitan dengan nilai mata purata

S : Namun, adakah saya mengira kursus AP atau Kepujian ? J: setelah mengikuti kursus AP (penempatan lanjutan) atau kepujian, mata gred biasanya ditimbang. Sebagai contoh, tujuan (.50) lebih jauh untuk kursus kepujian, dan keseluruhan tujuan ( 1.0) lebih jauh untuk kursus AP (A kemudian sama dengan empat,50 untuk ijazah bersekutu Kepujian Hubungi fakulti anda untuk banyak maklumat mengenai sistem penggredan mereka kerana kolej mungkin akan mengambil masalah apabila tujuan pengedaran bernilai.

Poin Akhir Walaupun IPK adalah teknik untuk menilai kedudukan anda semasa pertandingan persaingan untuk lulusan sekolah atau pekerjaan, itu hanya satu kejayaan yang difikirkan. Sekiranya purata mata gred anda tidak berada di mana sahaja anda mahu, anda akan terus berusaha untuk meningkatkannya melalui tunjuk ajar, mengambil kategori sekali lagi, atau memohon ke mana sahaja di mana sahaja. atau tujuan pendidikan, ingatlah bahawa purata mata gred anda adalah salah satu daripada banyak elemen yang difikirkan oleh majikan dan pegawai kemasukan. sedangkan purata nilai gred yang kuat boleh menjadi kualiti yang baik, beberapa majikan dan kolej sangat menyukai lulusan fakulti PBB agensi mempunyai IPK yang kurang hebat tetapi mempunyai kepakaran kerja yang mendalam, rekod pencapaian dan surat rujukan yang terang ke atas calon dengan rekod pendidikan yang sempurna dan tidak ada pengalaman di dunia nyata nces.

IPK yang baik di sekolah menengah adalah matlamat pertama anda dalam kerjaya akademik anda. Sistem penggredan sekolah terdiri dari pelbagai jenis, baik dalam bentuk sistem angka atau berdasarkan sistem huruf-huruf, atau sistem peratusan. Gred tertinggi untuk sistem yang berbeza ini adalah 10, 5, A, 100%, dan seterusnya dan sama dengan bilangan tertinggi pada skala tersebut. Sebaliknya "titik kualiti" hampir selalu berada pada skala 4.0 antara 0 hingga 4 dan gandaan 4. Sebagai contoh jika anda mendapat A dari universiti anda di AS maka ia adalah nilai tertinggi yang anda dapat dalam kelas anda . Bergantung pada sekolah, A sama dengan 4 atau gandaan 4 seperti 8 atau 16. Setelah mengikuti beberapa kelas, mata ini ditambahkan dan dibahagi dengan jumlah kredit semua kursus yang anda ikuti. Nombor ini yang anda dapat ialah Purata Nilai Gred atau IPK anda.

Bagaimana mengira IPK?

Ini dapat dijelaskan dengan mengambil contoh. Katakan seorang pelajar mengambil 3 kursus: Geografi (2 kredit), Matematik (2 kredit) dan Bahasa Inggeris (3 kredit). Dia mendapat gred untuk kursus ini sebagai:

 • Geografi - C (C sama dengan 2.0 pada skala IPK)
 • Matematik - B (B sama dengan 3.0 pada skala IPK)
 • Bahasa Inggeris - A (A sama dengan 4.0 pada skala IPK)

Sekiranya kita menggandakan nilai ini dengan jumlah kredit setiap kursus, kita akan melihat 4 mata gred untuk Geografi, 6 untuk Matematik, dan 12 untuk bahasa Inggeris dan secara keseluruhan dia mendapat 22 mata gred. Sekarang untuk mengira IPK rata-rata, kita harus membahagikan jumlah mata gred dengan jumlah kredit kursus yang dia ambil yang sama dengan 2 + 2 + 3 = 7. Oleh itu, kami mendapat IPK 3.14 untuk pelajar itu.

Jenis IPK

IPK berwajaran dan tidak berwajaran

IPK kebanyakannya dikira pada skala tidak berwajaran antara 0 hingga 4.0. Kesukaran kursus tidak akan dipertimbangkan dalam kes ini. Tidak diragukan bahawa A diambil untuk kursus yang mudah atau lebih mencabar, ia selalu sama dengan 4.0. Sebaliknya IPK yang berwajaran menilai usaha akademik pelajar dengan lebih tepat. Mereka menggunakan skala yang berbeza antara 0 hingga 5.0. IPK berwajaran mengambil kira kesukaran kursus. Sebagai contoh, jika A diterima di kelas yang lebih mudah, ia akan dinilai sebagai 4.0, sedangkan dalam kursus yang lebih menuntut An A akan ditandai sebagai 5.0.

IPK kumulatif berbanding IPK keseluruhan

Kedua-dua IPK kumulatif dan IPK keseluruhan merujuk kepada gred purata pelajar. Satu-satunya perbezaan ialah perbezaannya ialah IPK kumulatif merangkumi jangka masa yang lebih pendek, seperti untuk jangka masa atau satu semester sedangkan IPK keseluruhan merangkumi nilai purata yang diperoleh oleh seorang pelajar sepanjang perjalanan akademiknya. Ini bermaksud bahawa IPK keseluruhan mengumpulkan semua nilai dari semua istilah dan semester.

Apakah IPK yang baik di sekolah menengah?

Sekarang kita sampai pada idea utama perbincangan dan mengenai pertanyaan bahawa "apakah IPK yang baik?" Ini bergantung pada tahap pendidikan. Sebagai contoh, mungkin lebih mudah untuk mendapat IPK yang baik di sekolah menengah daripada di kolej atau universiti. Keperluan untuk IPK yang baik bergantung pada universiti atau kolej yang anda ingin memohon. Institusi akademik teratas menghendaki pelajar mempunyai IPK hingga 3.5 atau lebih. Sekolah lain menuntut lebih sedikit untuk syarat kemasukan, di mana pelajar dengan IPK yang lebih rendah berbohong 2.5 atau bahkan serendah 2.0 boleh memohon.

Apakah IPK yang baik di kolej atau universiti?

Bagi banyak universiti dan kolej, IPK menentukan kelayakan calon yang memohon biasiswa, program bantuan kewangan atau sokongan lain. Sekiranya pelajar berada di bawah IPK minimum yang biasanya diambil sebagai 2.0, berbeza dari satu institusi ke institusi lain maka dia mungkin tidak mendapat sokongan kewangan.

Kepentingan IPK yang Baik

IPK dipertimbangkan semasa mendaftarkan ahli di kelab, persatuan, atau untuk penyertaan dalam aktiviti ekstra kurikular. Pendek kata seorang pelajar boleh melepaskan banyak peluang sekiranya usaha akademiknya tidak mencapai tahap yang tinggi. IPK juga penting untuk kesinambungan pengajian dan untuk memohon ijazah Sarjana atau PhD. Yang penting ialah IPK yang baik bergantung kepada universiti dan jenis program yang dilamar oleh pelajar. Beberapa institusi menerima pelajar dengan IPK 2.75, sementara yang lain menuntut minimum 3.0 atau 3.5. Oleh itu, perkara-perkara berikut harus diingat semasa memikirkan IPK yang baik:

 • Sama ada IPK baik atau tidak bergantung pada objektif peribadi atau akademik seseorang dan jenis universiti atau program yang dipilih.
 • Secara amnya, IPK antara 3.0 - 3.5 dianggap cukup baik untuk kebanyakan sekolah menengah, kolej atau universiti.
 • Biasanya institusi pendidikan tinggi memerlukan IPK lebih tinggi daripada 3.5.
 • Sekiranya seseorang mempunyai IPK rendah atau di bawah purata, dia masih boleh mendaftar di beberapa universiti, tetapi dia mungkin tidak layak mendapat bantuan kewangan atau program atau perkhidmatan sokongan lain.

Bagaimana untuk mengekalkan IPK yang tinggi?

Mengekalkan IPK yang tinggi tidak selalu begitu mudah dan lebih-lebih lagi jika pelajar memulakan dengan IPK rendah pada awal program pengajiannya, menjadi lebih sukar untuk menaikkan IPK di kemudian hari. Tetapi jika seorang pelajar terus berjaya dalam pelajarannya sementara dia gagal pada tahun ke-3 dengan mendapat gred yang kurang daripada purata, IPKnya tidak akan rosak. IPK boleh berbeza-beza dan terus berubah sepanjang tahun; tetapi dengan mengingat IPK anda pada setiap semester memberikan petunjuk yang baik tentang seberapa baik anda dapat melakukan kursus anda secara keseluruhan dan berapa banyak yang perlu anda tingkatkan.

Mengapa IPK begitu penting

Untuk pendidikan universiti, IPK anda benar-benar alat untuk mengukur dan menunjukkan seberapa baik pelajar itu, dan sama ada pelajar berjaya dengan baik semasa program ijazahnya. Walaupun seorang pelajar sendiri tahu sama ada dia telah lulus dan cemerlang dalam kursus, IPKnya memberikan petunjuk yang lebih luas mengenai skor dan gred keseluruhannya.

Pelajar sering diminta untuk memberikan IPK mereka dalam situasi tertentu semasa program Ijazah Sarjana Muda atau Sarjana, Berikut adalah beberapa contoh:

 • Untuk memohon biasiswa
 • Untuk menyertai kelab atau persatuan
 • Untuk mengambil bahagian dalam aktiviti luar kurikulum
 • Untuk memohon program siswazah atau pascasiswazah seperti Master dan PhD

Dengan cara ini IPK adalah kunci untuk membuka peluang menarik lain bagi pelajar semasa belajar. IPK adalah petunjuk bahawa anda jenis pelajar; sama ada anda seorang pelajar yang rajin atau pemalas yang tidak dapat cemerlang dalam pekerjaannya. Organisasi bergantung pada IPK anda untuk mengetahui tentang anda. Tentunya kebanyakan organisasi, jawatankuasa, kelab, dan institusi mahukan pelajar yang bekerja keras dan berpangkat tinggi; oleh itu, mereka lebih suka pelajar dengan IPK tinggi.

GPA penting tidak diragukan lagi, tetapi bukan segalanya

Sering kali dilihat bahawa sebilangan pelajar pada kebanyakan waktu di universiti, hanya mementingkan bilangan mereka, dan bukannya pencapaian penting lain yang mungkin ada pada kerjaya akademiknya. Pelajar lain mungkin merasakan bahawa, tidak syak lagi nilainya mungkin kurang sempurna, mereka masih pelajar yang rajin, fokus dan bercita-cita tinggi dan mampu berkembang secara intelektual dan peribadi.

Tidak ada yang boleh mengatakan bahawa anda tidak pintar, atau anda bukan pelajar yang rajin hanya kerana anda mempunyai IPK yang rendah atau di bawah purata. IPK yang rendah mungkin mempunyai alasan di belakang seperti yang anda mungkin lakukan kelas lebih sukar pada mulanya atau mungkin juga kerana anda tidak terlalu fokus atau sibuk untuk menyelesaikan tugasan anda dengan kemampuan yang terbaik; atau bahawa anda sedang dalam proses untuk mengetahui sebagai pelajar universiti, dan ketika anda akhirnya mengetahui bagaimana belajar sekarang anda lebih fokus dan prihatin terhadap tujuan akhir anda. Walau apa pun, IPK sahaja bukan petunjuk mutlak untuk anda worth as a student or whether you are good enough for college.

Employers and universities know the fact that GPA is mere a number. So, whenever you are applying for an academic program or in search for a job, you are required not only to submit your GPA but also will have to submit your resume or CVs, your writing samples, and test scores that are other ways of showing your achievements and capabilities as a candidate.This means that you still have other chances to prove how striving, elegant, hard-working, disciplined and capable you are, relying not just to a number. If you have a low GPA, there is no need to despair. Although no doubt it will be used a lot of the times at university for it importance, but it is not everything.

GPA is the acronym for grade point average or “grade average”. If you intend to study abroad, it is good to understand how important is a good GPA in high school, as it is a way used in international schools and universities to calculate the semester average of each student.

GPA is one of the indicators that must be taken into account constantly by the student. But what exactly is that? The GPA (Grade Point Average) is a number that indicates the level of achievement in higher education through the grades obtained. The main objective of this index is to score the student during the studies and show whether his grades are being high or low. The scale, which usually ranges from 1 to 4, is used to verify that the student meets the standards and expectations set by his university.

Apakah IPK yang baik di sekolah menengah?

Whether your GPA is good or bad, all depends upon the college or university you are applying in - Every college and university has their own formulated criteria for admission process and a student moreover needs to fulfil that in order to get admitted there. Your GPA or quality grade point average is important to admissions committees, not because it signifies your intelligence, but because it is a long-term indicator of how well you are performing your job as a student.

Grades reflect your motivation and your ability to consistently do good or bad work. In general, most master's programs require minimum GPAs of 3.0 or 3.3, and most doctoral require minimum GPAs of 3.3 or 3.5 . Typically, this minimum is necessary, but not sufficient, for admission. Simply put, your GPA may keep the door from closing in your face, but many other factors come into play in getting accepted at school and your GPA degree usually doesn't guarantee admission, no matter how good it is.

How to calculate GPA?

It's very simple. You have an average for each discipline, right? To know your general grade in the semesters, just add your averages for each subject and then divide by the total number of subjects.

Does it still look complicated? So let's go in parts. Institutions often use letters to rate student performance on tests and assignments. The letters represent numbers, with 4.00 being the best result and 0.00 being the worst, and may be accompanied by a + or - sign.

A = 4.00 A- = 3.67 B += 3.33 B = 3.00 B- = 2.67 C + = 2.33 Ç- = 2.00 D = 1.00 E / F = 0.00

Let's say you have the following stories and their respective averages: Math - A-(3.67) English – A (4.00) Physics - C(2.00) Chemistry - B +(3.33) Biology - B (3.00)

Adding your final grades for each discipline, you would have a total of 16.00. Then just divide it by 5, the number of subjects you had in the semester.

5/16 = 3.2

Therefore, your GPA - your average grade for the semester - would be B + (because 3.2 is closer to 3.33). However, GPA may have some diversifications in different countries. The '+' can represent 0.33 (as shown above) or 0.3 more, while the '-' represents 0.33 or 0.3 less. In some countries, letters are replaced only by words, for example:

A, A- and B + = Excellent B, B + and C + = Good C = Satisfactory D = Poor (bad) E / F = Failure (unsatisfactory)

How does GPA work?

The average of all semester grades obtained throughout the course is used to measure the student's degree of success during the course. This is a number that can change over the years in college. This according to the levels of improvement or worsening of academic performance. Classification systems The banknote systems differ between the different countries of the world. To better understand the GPA system, it is first necessary to analyze some of the ways in which different countries implement this assessment. Some examples:

 1. A - F (in the USA, Canada, Thailand, Saudi Arabia, etc.)

 2. 1 - 10 (Netherlands, Colombia, Latvia, Brazil, Macedonia, Israel, etc.)

 3. 1 - 5 (Germany, Austria, Russia, Slovakia, Paraguay, etc.)

 4. Percentage (Kuwait, Belgium, Hungary, Poland, etc.)

There are other common methods that universities use to assess and score students. However, they need to make these notes translatable, that is, readable to other countries and universities. So they usually use a scoring system based on an average.

Unweighted GPA Vs Weighted GPA

The unweighted GPA:

The average is established over the 4 years of high school. To calculate its GPA, there is a conversion table: for each subject (A, B, C etc), an A is worth a 4, a B is worth a 3 etc. Once all the grades are “converted”, they are added up, then the total is divided by the number of subjects, which gives the GPA. To give you an idea, the US national average of unweighted GPA is 3.0 out of a maximum of 4.0 (yes, we count the decimals!), Which corresponds to a B (approximately). Students who aim for higher studies in “good universities” generally obtain a GPA between 3.5 and 4. Note also that as applications for admission to the university are made from December / January of the senior year, the GPA of the last year is not taken into account when sending the files.

The best universities welcome students with an unweighted GPA between 3.5 and 4.0, however, there is no hard and fast rule of what a “good” GPA is. It is better to have a slightly worse GPA but to have chosen subjects of a higher / challenging level than to have a GPA of 4.0 but to have studied only “easy” subjects. Everything also depends on the educational offer in the establishment, some high schools offering a more diversified offer than others.

The weighted GPA

This is the weighted GPA (which can be up to 5.0). It is calculated by taking into account the difficulty of the subjects chosen by the pupil. It thus gives a more exact vision of the school career. This means that a weighting is assigned for Honors, AP or IB subjects. (those deemed to be the most difficult, which can even give you “credits” for university). In this way, a pupil who has chosen more difficult subjects but who has not necessarily obtained an “A” in the subject, will not be at a disadvantage compared to a pupil who has chosen easier level subjects but who does not. , will have obtained an A. If the student obtains an A in AP History, for example, this A will be worth a 5 and no longer 4. So with equal marks, the GPA of a student X will not be the same as that of l Pupil Y. The weighting rule is that for an Honors subject, an additional .5 is awarded and for an AP or IB subject (considered even more difficult) 1 additional point. There are many sites online that allow you to calculate your weighted GPA.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. What is a low GPA for college?

First, we must clarify what I mean by “having a low GPA”. The definition of a low GPA depends a lot on your personal goals and target colleges, but a general rule is that any GPA below 3.0 puts at the lower range of most US colleges. It is true that a GPA 3.0 is the average in the country, but remember that many American high school students do not attend college either. Thus, those who end up entering higher education generally have higher GPAs. As you will see below, the average GPA of the lower-level colleges is in the range of 2.9 to 3.3. Keep in mind that even with a low GPA you still have a good chance of entering American college if you do well in ACT or SAT. If your GPA does not represent your academic potential well, you can show your true skills and ability in these tests.

2. What if I have a low GPA?

If it is at the start of your college career (for example, you are in your sophomore year or at the start of your junior year) you have time to increase your GPA. Remember that the more credits you have taken, the harder it is to increase your GPA, so try to catch a spiral GPA before it does a lot of damage. Here's what you can do before it gets too late.

 1. Buat yang terbaik. (This is a given.)

 2. Take high-quality lessons. Of course, it is easy to increase your GPA with introductory courses and so-called “easy A” but admissions committees see themselves through these tactics. A low GPA consisting of high-quality lessons will do you more good than a high GPA consisting of “easy” lessons.

 3. Take multiple classes. Don't just take the minimum number of courses needed to graduate. Instead, take more classes so that you have more opportunities to increase your GPA.

 4. Take summer courses. Summer courses are intense but they allow you to focus entirely on one (or two) classes, which means you're likely to do well.

 5. Consider delaying graduation. Spend an extra semester or more in school taking classes to increase your GPA.

 6. After graduation, take some difficult graduate or undergraduate courses to show your aptitude. Point your performance in these classes as an indicator of your graduate work capacity.

3. How to maintain a high GPA?

Maintaining a high GPA is not so easy and if the student starts off with low performance at the beginning of the course it will be much harder to increase it later. On the other hand, if the student obtains excellent grades in the first years of the course and for some reason slips further ahead with some grade below the average, the GPA will tolerate such a fall. That is why it is recommended to choose easier subjects at the beginning of the course. So the chances of starting with a high GPA increase considerably. This is a metric measured every six months. Therefore, the student is able to have a constant notion of his academic performance.

4. Why is GPA so important?

Throughout his university education, GPA is the only metric or calculation capable of showing the student how he is doing during the course. Obviously, all students know how they are doing in their academic life. But the GPA provides a broader indication of overall scores and scores. It is required during college or graduate school for a range of activities such as applying for scholarships, conducting extracurricular activities and joining clubs and organizations. In other words, GPA is the key used to unlock other interesting opportunities during college. In addition, foreign organizations and companies can use it to find out what kind of students the candidates are or were. Organizations, universities, scholarship committees and clubs want outstanding students who strive and a striking GPA is the best way to showcase that.

5. Does your GPA show who you really are?

If you have a low GPA but know you are capable of much more, three American colleges offer an entirely different way of enrolling:

 1. Goucher College: you only send a two-minute video about yourself. Itu sahaja. Without transcription of notes and neither SAT / ACT. You just have to explain why you deserve to be admitted to the institution.

 2. Bennington College: there is also no need to submit tests and GPA. Instead, you will submit a collection of your work (a kind of portfolio) to demonstrate your creative and intellectual skills.

 3. Bard College: here there is still a requirement to send notes in high school but the candidate can choose to answer several Essays on academic level. This is the opportunity to perform amazingly and prove that you can do much more than your GPA suggests.

Secara ringkas

The GPA is neither more nor less than the average of the marks in all subjects. It is a useful comparison to judge the level of each student. It is calculated on the basis of entry into high school (in high school, which corresponds to our 3rd grade, high school covering the last 4 years of schooling). This average is very important for the constitution of files for higher studies. Along with SAT or ACT results (standardized tests), these are the two most used indicators to judge level.

Apakah IPK yang baik di sekolah menengah? Well, we invest a lot of our efforts and our energy agonizing over small GPA numbers. We fret overdue dates, meeting times, and compensations, however, we need to quit agonizing such a great amount over is our Grade Point Average.

STUDYING MORE AND MORE

All my school years of studying, we always spent incalculable hours altering B papers into A status. We sometimes invested our free energy by studying for an additional hours. We usually turned down supper solicitations with our relatives to catch up with our studies. Truth be told, we spent additional hours in the library during school than in any play area , and we associate different goals with our studies it with to always have a noteworthy GPA to brag about within our friends circle and for this, we have to enhance our scholastic teachings by doing some extra cocirricular activities and we definitely must spent some time in acquiring some skills.

Despite the fact that grades always positively play a significant factor in your job and your potential employer will always have a positive review of your resume if you add some of your co curricular activities . Your work insight, volunteerism, and mentality are terrifically significant factors that will get you a job , and will stand you out in the crowd. It is shrewd to focus on a 3.0 GPA, yet you should not always focus on maintaining a good gpa but you should also invest your time in performing other co curricular activities as well. Be proactive (and sensible) about making all the available options and arrangements for your future, and endeavor to score all the pertinent open doors right off the bat.

Rather than being disheartened by all the failures you have on your evaluations, here are a couple of different things you need to invest your energy in :

Search Out Relevant Experiences

School is not only for the studies. There are incalculable occasions to get involve with your field besides indulge in the studies in case you are willing to exploit them. Numerous organizations and companies run associations to offer you important work . A competent magazine editorial manager could work for the school websites or alter bulletins for the English division class. Somebody that is keen on communicating could go to the college radio broadcast.

Indeed, even nearby associations can offer extraordinary tasks that will assist with building your resume. You can pick any task to polish your skills from writing to reporting just by searching out . In spite of the fact that these open doors companies infrequently give you financial advantages, they can play a great impact on your resume.

Start Thinking About the Future

Try not to trick yourself into any intuition because you have “a lot of time” to get yourself work. You should start searching for your profession jobs when you sign your major. You will have to begin looking for business openings before you graduate. Exploration of the different sorts of organizations where you should work for, acquaint yourself with different unique skills in your field, and apply for significant temporary jobs. Make a LinkedIn record and start networking with experts.

The more acceptable for challenges and for new employment you are , the less overpowering it will be for you at point when you start entering your professional life. Also, businesses are looking for self-spurred, ground-breaking people for themselves. Being skilled in your pursuit of employment will permit you to rehearse these abilities and get insight of businesses.

Have A good time

Indeed, school is loaded with apparently intolerable pressure, bungled connections, crazy flat mates, dingy lofts, and snapshots of incapacitating depression ,but at the same time it is feasible and one of the most special and extraordinary experience you will have. So, avail it. When school is finished, you presumably will not have the opportunity of snoozing each Tuesday, or of strolling across grounds in the daylight, or spending breaks resting in the yard close to Brown Hall. So, take all the advantage from these things while you can,

If whenever you think of the grades you got and you actually wind up contemplating whether the C you got in your Early Childhood Development course is genuinely going to have a significant negative effect on your vocation as a bookkeeper, it isn't. Managers appear to get this. It is alright if your evaluations slip in certain territories, as long as you compensate for it by building up your resume with work you encounter, extracurricular games, and working credit hours. Make sure to remain roused, and practice an uplifting demeanor with passion , and figure explicit objectives for what has to come in your way.

And sometimes it is necessary to let your guard down and Try not to let yourself get overpowered from the weight of keeping up a 4.0. Simply make sure to buckle down, have a good time, and be glad about what you score.

CAN YOU STUDY ABROAD WITH LOW GPA?

Most students have encountered the mind-boggling feeling that include battling in a class and getting awful evaluations of your results regardless of every one of your endeavors. It is a terrible inclination, particularly when you have to choose how to deal with those grades and you realize that your levels and GPA will be the way for opening acknowledgment to a college at home or abroad.

YOUR ARE NOT ALONE

You are not by any means the only individual to experience this, and you do not need to experience it. There are websites that has helped numerous college graduates to satisfy their fantasy about leaving to abroad, notwithstanding having a low GPA. There are numerous choices accessible to assist you with jumping on target to acquiring your degree and beginning your profession on the correct foot. Peruse on to discover more about what a GPA is, the manner by which it is determined and what you can do in the event that you have a low GPA.

Improving your present GPA

Begin scoring more in your schoolwork to help improve your evaluations. Meet with a mentor on the off chance that you are attempting to comprehend the material in class and need some additional consideration, or join an investigation gathering to help keep you responsible with all the schoolwork tasks, planning for tests, and fulfilling time constraints. Study gatherings can be fun; you will mingle while examining and disclosing the work to one another and that will assist you with recalling that it is better.

Rehash a portion of your subjects

A decent spot to begin with your studies, particularly on the off chance that you just completed school, is to retake the subjects that cause you for cutting down your GPA. This is particularly a smart thought because the course content will be clear in your memory . So, if you are attempting to comprehend the ideas instructed in class, it is a smart thought to begin with by mentoring your own classes. In any case, do not surrender since you are battling! There is consistently somebody who might be listening – a private mentor or a cohort – who will support you. There is nothing amiss with retaking a class. Truth be told, perhaps you will surpass the course in the second attempt with more good grades.

Demonstrate your English Proficiency

The IELTS/TOEFL test is fundamental for people whose first language is not English. Most schools list the IELTS/TOEFL score that is required for their admission. If by any chance you have make your IELTS/TOEFL score to a next level, at that point this will be an incredible feature added in your application.

KESIMPULAN:

In short , if you think that GPA is all that matters now for you then you are wrong. GPA may get you in a call for an interview but won't help you pass your interview. You need excelled communication skills, impressive writing skills for winning the job you are applying to. In a nutshell, it is impressive to get high gpa in high schools but you should also focus your mind on the learning skills as well.