Apakah ukuran dalam muzik ? Ukuran dalam muzik merujuk kepada unit waktu tunggal dengan jumlah denyut tertentu pada kelajuan tempo tertentu.

Apakah ukuran dalam muzik

Mengukur

Ukurannya adalah segmen masa dari muzik yang ditentukan oleh sebilangan rentak. Bar memisahkan setiap pengukuran. Beats diwakili oleh nilai not tertentu dalam setiap ukuran dan garis bar menegak adalah had bar. Membahagi muzik ke bar secara berkala memberi titik rujukan untuk mencari muzik. Lebih mudah untuk mengikuti muzik bertulis kerana setiap bar simbol kakitangan dapat dimainkan dan dibaca secara berkumpulan.

Garis barisan kakitangan menetapkan had dan struktur dan juga mungkin memberikan arahan untuk pemuzik . Dua garis bar tunggal, dibahagikan dengan dua bahagian, atau garis bar diikuti dengan garis bar yang lebih tebal, yang menunjukkan akhir bahagian atau pergerakan, boleh terdiri daripada garis bar berganda.

Petunjuk berulang kelihatan seperti penyudah lagu tetapi mempunyai dua titik satu sama lain yang menunjukkan bahawa muzik sebelumnya perlu dimainkan semula. Petunjuk pengulangan awal dapat menunjukkan permulaan petikan berulang. Sekiranya tidak, pengulangan dianggap berasal dari awal potongan atau pergerakan. Tanda pengulangan awal ini tidak berfungsi sebagai garis bar, ketika muncul di awal kakitangan , kerana tidak ada bar di hadapannya; ia berfungsi untuk menandakan permulaan petikan diulang.

Ukur dalam Muzik

Ukuran (atau bar) dalam teori muzik merujuk kepada satuan masa yang mempunyai jumlah rentak tertentu pada kadar tertentu. Komposer mengubah komposisi mereka menjadi ukuran ketika mereka menulis muzik di halaman — potongan yang dapat dicerna yang membantu pemain muzik melakukan seperti yang mereka mahukan. Sekiranya komposisi muzik dibahagikan kepada puak, pemain hanya perlu memproses sedikit muzik pada satu masa, yang membolehkan mereka fokus pada persembahan terbaik. Langkah-langkah ditentukan tegak lurus kepada staf dengan garis pengukuran menegak atau garis bar.

Kepingan muzik yang panjang dapat disusun menjadi bahagian yang lebih kecil. Pemuzik profesional seperti ahli orkestra dan pemain sesi dapat membaca muzik dalam masa nyata dan memainkan muzik pada percubaan pertama mereka. Komposer memisahkan muzik menjadi bahagian yang lebih kecil menggunakan garis bar yang menjadikan bacaan visual lebih sederhana dan berkinerja lebih baik secara keseluruhan.

mengukur dalam muzik

Bacaan Mengukur dalam Muzik

Seorang pemain membaca muzik dari kiri ke kanan dan memainkan nota secara berurutan. Anda perlu mempelajari asas-asas tempo, meter , dan nilai nota untuk membaca ukuran muzik. Maklumat yang dihantar secara bertulis bergantung kepada yang berikut:

Tandatangan Masa

Jumlah rentak per ukuran, dan jangka waktu setiap rentak, menunjukkan tandatangan waktu muzikal (nombor bawah dalam tandatangan waktu). Sebagai contoh, 3/4 kali menunjukkan tiga ketukan setiap ukuran, dan satu perempat catatan berlaku untuk setiap rentak. Dalam muzik barat , 4/4 atau waktu biasa adalah tandatangan masa yang paling lazim.

Tempo

Kelajuan sebahagian muzik berkaitan dengan kepantasan. Anda boleh menggunakan denyut per minit (BPM), atau kata sifat deskriptif dalam tanda metronom (kata-kata tradisional Itali menggambarkan tempo seperti adagio atau andante).

Nilai Catatan

Catatan individu untuk bahagian tertentu dari rentang ukuran itu bertahan dalam satu ukuran. Sebagai contoh, satu perempat dari ukuran 4/4 berlangsung, sementara seperlapan dari ukuran 4/4 yang sama berlangsung. Lapan nota terakhir.

Garisan Bar

Pelbagai jenis bar menandakan tingkah laku pemain yang pelbagai , dari pengulangan bahagian hingga hentian muzik keseluruhan.

garis bar

Tandatangan Masa

Tanda tangan masa juga disebut sebagai tanda tangan meter dalam muzik bertulis. Mereka membantu kita menentukan jenis not yang digunakan untuk mengukur denyut, dan berapa banyak denyut yang akan dimiliki setiap ukuran. Pada awal karya, tandatangan waktu muncul sebagai simbol waktu atau nombor yang tersusun dalam skor muzik. Berikut adalah beberapa tandatangan masa yang biasa dan bagaimana kakitangan diatur.

Contoh pertama ialah 4/4. Dalam setiap ukuran, 4 ketukan dibenarkan dan nota suku melambangkan satu rentak. Bilangan rentak di bahagian atas tanda tangan menunjukkan berapa banyak, sementara angka di bawah menunjukkan nota mana satu. C besar kadang-kadang 4/4 waktu, kerana ia juga dikenali sebagai waktu biasa.

Tanda masa 2/2 menunjukkan bahawa nota separuh menunjukkan satu mengalahkan setiap pengukuran, dan dua denyut setiap pengukuran ditentukan. Tandatangan waktu 3/4 memberitahu pemuzik bahawa nota seperempat adalah rentak tunggal ( angka lebih rendah ), dengan tiga ketukan setiap langkah (angka teratas).

Halaman ini menerangkan asas prinsip membaca tandatangan dan meter, menunjukkan bagaimana tandatangan masa yang berbeza berkaitan dengan satu sama lain dan bunyi yang sama dan berbeza, dan mengapa komposer boleh memilih tandatangan masa atas orang lain.

Bunyi Tandatangan Masa

Muzik mesti bergerak mengikut masa - ia tidak statik , tetapi penting untuk muzik itu sendiri. Jadi, sepanjang masa, muzik adalah baik. Muzik melalui pengaturan waktu ini diatur oleh tanda tangan masa dalam sistem muzik barat. Tanda tangan masa membolehkan kami merakam muzik kami sehingga kami dapat memainkan muzik dari skor, mendengar strukturnya dan bercakap dengan pemuzik lain menggunakan istilah yang serupa. Seperti yang dinyatakan oleh tanda tangan waktu, corak mengatur rentak adalah cara kita mendengar dan / atau merasakan meter lagu.

Semasa berbicara mengenai muzik, istilah "tandatangan waktu" dan "meter" sering digunakan secara bergantian, tetapi penandatanganan waktu secara khusus merujuk kepada jumlah dan jenis nota dalam setiap ukuran muzik, sedangkan meter merujuk kepada bagaimana catatan dikelompokkan menjadi pola berulang dalam muzik untuk menghasilkan komposisi bunyi yang koheren. Strategi terperinci untuk mengkategorikan tanda tangan masa yang berbeza menjadi meter diterokai kemudian.

Cara Membaca Tandatangan Masa

Tandatangan masa menentukan bilangan nota yang dibenarkan dalam setiap ukuran. Seperti yang anda lihat dalam contoh tanda tangan masa di atas, setiap tandatangan merangkumi dua nombor: satu atas dan satu bawah: 2/4, 3/4, 4/4, 3/8, 9/8, 4/2, dan 3/1, dan banyak yang lain. Tandatangan bahagian bawah menunjukkan nota tertentu untuk mengira rentak, sementara nota atas menunjukkan berapa banyak ketukan dalam setiap ukuran. Melihat nama Amerika dari carta di atas memberi anda helah yang lucu:

Contohnya, tandatangan waktu 2/4 - anda tahu bahawa tanda tangan 2 di atas waktu adalah 2 denyut untuk satu ukuran, yang menjadikan anda pecahan 1/4 - nota panjang yang anda lihat dalam tandatangan waktu adalah nota suku. Oleh itu, anda menyedari bahawa dalam setiap ukuran terdapat dua catatan suku tahun:

  1. Anda tahu pada 9/8 bahawa 9 nota panjang 1/8 tersedia dalam setiap ukuran.
  2. Setiap ukuran dalam 4/2 kali mempunyai 4 1/2 nota, oleh itu terdapat 4 1/2 nota.
  3. Oleh itu, kita mempunyai tiga nota dengan panjang 1/1, jadi tiga nota penuh.

Masa Biasa & Potong

Prosedur di atas adalah bagaimana anda mencari nota dan rentak yang paling kerap ditandatangani, tetapi bagaimana dengan huruf? Sebenarnya, tandatangan dua huruf adalah pemendekan dan perubahan untuk tandatangan waktu berangka yang paling kerap, 4/4 dan 2/2. Tandatangan waktu 4/4 sangat kerap sehingga mempunyai dua nama, yang satu adalah tandatangan waktu 4/4, dan yang kedua adalah waktu "waktu bersama". Oleh itu, apabila anda memerhatikan masa biasa muzik, anda tahu bahawa ia adalah 4/4 (yang mempunyai nota sebanyak mungkin sepanjang masa).

Waktu bersama yang lebih pendek adalah tandatangan masa yang lain. Tampaknya seperti tanda tangan "Common Time", namun ia tidak mempunyai garis miring. Secara teknis, langkah - langkah ini juga memiliki apa yang disebut "Waktu Potong" dalam catatan empat-keempat, oleh karena itu "C" akan dipotong atau "dipotong." Pengubahsuaian ini dalam "Waktu Potong" menjadi "Waktu Umum" bermaksud akan menjadi dua kali lebih cepat, sehingga catatan setengah mendapat rentak dan bukan catatan suku tahun! Waktu pemotongan adalah 2/2, ditulis dan digunakan untuk kadar yang lebih cepat seperti 2/2.

masa dalam muzik

Masa Mudah

Setiap meter yang nota asasnya dibahagikan kepada dua kumpulan adalah masa yang mudah. Contohnya, Waktu Biasa, Waktu Potong, 4/4, 2/4, 2/2, 2/1, dan banyak lagi. Meter ini merangkumi: Meter ini mudah kerana nota keempat dibahagi sama dengan dua nota kelapan, nota setengah dibahagikan kepada dua perempat, atau nota keseluruhan dibahagikan kepada dua setengah nota. Sekiranya anda merujuk pada grafik sebelumnya, anda dapat melihat pembahagi ini.

Masa Kompaun

Waktu kompaun, yang merupakan meter dengan pembahagian nota asas kepada kumpulan tiga, agak lebih rumit. Anda secara naluriah menyedari bahawa jika terdapat lapan angka sebagai tanda tangan masa anda yang lebih rendah, anda tidak berada dalam waktu yang mudah. Waktu 8 markah yang sederhana tidak akan berguna seperti yang dilihat dalam hierarki dan aksen rentak. Oleh itu, apabila anda melihat angka 8 sebagai jumlah tanda tangan anda yang rendah, anda tahu anda harus mengumpulkan nota ke-8 anda kepada kumpulan tiga daripada dua! Pada 6/8 terdapat tiga kumpulan nota ke-8, tetapi pada 9/8 anda mempunyai tiga lapan nota, dan pada 12/8 terdapat empat nota kelapan. Terdapat tiga nota kelapan dalam tiga kumpulan.

Secara teknikal, komposer dapat menggunakan tanda tangan waktu yang mudah untuk membuat bunyi waktu majmuk dan kemudian menandakan setiap frasa rentak utama dalam tiga versi, yang menjadikan pembahagian pendua sebagai pembahagian tiga kali ganda, sepanjang kerja untuk kesan yang sama. Akan tetapi, kelihatan keliru dan bingung menggunakan triplet sepanjang keseluruhan untuk mendapatkan bunyi waktu gabungan. Walaupun lebih kerap melihat tanda tangan sederhana untuk muzik 5 atau 6 abad terakhir dalam muzik Barat dengan dua bahagian, itu memang merupakan masa yang pertama kali dikembangkan dan terkenal! Oleh kerana notasi muzik barat berasal bersama dengan muzik gereja , banyak teori mengenai muzik bersifat teologi. Pembahagian yang paling popular untuk meter adalah tiga dalam satu dari tiga bahagian kompaun atau tiga, setanding dengan Trinitas Kekristenan dengan Bapa, Anak, dan Roh Kudus.

Masa Tidak Teratur

Pilihan terakhir untuk pembahagian rentak adalah untuk membahagikan rentak secara tidak teratur atau tidak sama. Walaupun meter ini " tidak teratur ," mereka mempunyai corak yang dapat dikenali oleh penghibur. Memang, meter tidak teratur yang paling biasa mencampurkan masa dan waktu yang sederhana dalam satu ukuran bersama. Oleh itu terdapat rentak dengan tiga subdivisi dan rentak dengan dua subdivisi dalam setiap ukuran. Sebagai contoh, tandatangan sebagai 5/8 dan 7/8 disertakan. Anda tidak boleh mempunyai kumpulan yang sama dengan dua atau tiga nota kelapan kerana terdapat 5 nota kelapan per ukuran atau 7 nota kelapan setiap ukuran.

Oleh itu, mereka juga dipancarkan bersama-sama dalam 5/8 dan 7/8 untuk membentuk kiraan meningkat yang serupa dengan 6/8, 9/8, dan 12/8 di mana pengelompokan nota ke-8 dipancarkan ke kiraan yang lebih besar. Namun, kerana tanda ke-8 itu aneh (dan unggul ) pada 5/8 dan 7/8, panjang kiraannya tidak sama - atau tidak teratur dalam setiap pengukuran. Nota kelapan biasanya sama, tetapi kerana ada dua kiraan dan ada tiga catatan lapan, itu tidak teratur!

Jenis Garisan Bar

Dalam lembaran muzik terdapat berbagai macam bar bar, masing-masing jenis menandakan permulaan dan akhir ukuran dan memberikan petunjuk untuk pelaku.

Baris Tunggal Garis menegak tunggal yang menunjukkan hujung dan permulaan satu ukuran.
Garis Bar Berkembar Dua garis menegak, berdampingan, menunjukkan satu bahagian berakhir dan bahagian lain bermula.
Garisan Bar Akhir Garis kedua lebih tebal daripada yang pertama, dengan dua garis menegak. Ini menunjukkan akhir pergerakan muzik atau komposisi lengkap
Mulakan Ulangan Sepasang titik, menyerupai tanda baca lajur, mengikuti garis bar berganda, yang lebih tebal daripada yang kedua. Ini menunjukkan pengukuran awal bahagian berulang.
Ulangan Akhir Sepasang titik yang kelihatan seperti tanda titik titik dua didahului oleh garis bar berganda, yang kedua lebih tebal daripada yang pertama. Ini menunjukkan pengukuran utama bahagian yang berulang.

Pengelasan Meter

Setiap rentak dapat dibahagikan kepada dua bahagian yang sama dalam satu ukuran . Sebagai contoh, nota suku digunakan untuk tiga denyut setiap pengukuran dalam 3/4 kali. Oleh itu, 3/4 adalah meter asas dan nota suku boleh mewakili nota kelapan.

Setiap rentak dapat dibahagi kepada sepertiga dalam meter kompaun. Sebagai contoh, catatan kelapan dalam waktu 6/8 menandakan satu rentak dan enam denyutan setiap ukuran.

Kerja Mengukur Muzik

Satu ukuran adalah bahagian antara dua batang kakitangan muzik. Tandatangan masa yang ditetapkan oleh staf dipenuhi oleh setiap ukuran. Sebagai contoh, lagu yang disusun dalam 4/4 mengambil nota empat per empat per ukuran. Ketukan tiga perempat dalam setiap ukuran akan setiap lagu dalam 3/4 waktu. Ukuran juga boleh dipanggil bar; kadang-kadang dalam bahasa muzik biasa, perintah bertulis seperti Misura Itali , ukuran Perancis, atau Takt Jerman.

Dalam notasi muzik, selalu ada bar muzik dan barline. Dalam muzik papan kekunci pada abad ke-15 dan ke-16, beberapa aplikasi awal barline menghasilkan ukuran. Walaupun barisan sedang membuat ukuran yang diukur, itu tidak terjadi. Garis bar kadang-kadang digunakan untuk membelah bahagian muzik untuk lebih mudah dibaca . Kaedahnya mula berkembang menjelang akhir abad ke-16. Komposer mula menggunakan barlines untuk merancang langkah-langkah untuk muzik ensemble yang akan memudahkan ensemble bermain bersama. Ketika barline digunakan untuk membuat semua pengukuran identik dengan panjang pertengahan abad ke-17, dan tanda tangan waktu digunakan untuk mencocokkan bar.

Ukuran muzik

Peraturan Notasi

Langkah akan segera membatalkan sebarang kejadian buruk, ditambahkan pada nota yang tidak termasuk dalam tandatangan utama komposisi, seperti tajam, rata atau semula jadi. Satu pengecualian dari peraturan ini adalah bahawa nota tidak sengaja dipindahkan dengan ikatan dengan langkah seterusnya. Kemalangan hanya boleh dinyatakan pada nota pertama, yang mengubah pengukuran, dan setiap nota terus diubah sepanjang ukuran tanpa notasi lebih lanjut.

Contohnya, anda akan mempunyai tajam-F tajam pada tanda tangan utama anda semasa anda membuat muzik di G Major. Mari kita katakan bahawa komposer ingin menambahkan tajam C ke bahagian empat mata. Pengukuran awal laluan boleh mempunyai tiga Cs. Komposer hanya perlu menambah tajam pada C ukuran pertama dan dua C seterusnya akan tetap tajam. Tetapi dalam perenggan ini kita memiliki empat ukuran, bukan? Sekarang, C-tajam secara automatik dibatalkan untuk langkah seterusnya sebaik garis bar datang antara langkah pertama dan kedua, menjadikan C itu wajar dalam ukuran berikut.

Idea ini juga berlaku untuk produk semula jadi yang ditulis dalam satu ukuran; nota yang akan dinaturalisasi dalam ukuran seterusnya tidak dinaturalisasi sehingga tanda semula jadi segar dibekalkan lagi. Sekali lagi, komposer mesti menggunakan contoh komposisi dalam G Mayor untuk menghasilkan E-natural, kerana tandatangan utama secara semula jadi mengandung F-tajam, dalam setiap ukuran karya, tanda semula jadi harus digunakan dengan F.

Irama dalam Muzik

Peletakan suara tepat pada waktunya, dalam irama muzik. Irama adalah perubahan bahagian yang bertentangan secara teratur dalam makna yang lebih komprehensif. Konsep irama berlaku dalam seni dan alam lain.

Terdapat banyak percanggahan dalam usaha menentukan irama dalam muzik kerana irama sering dikaitkan dengan satu atau lebih aspeknya, tetapi tidak sepenuhnya bebas, seperti aksen, meter, dan kecepatan. Seperti topik dan meter topik yang berkait rapat, pandangan mengenai sifat dan pergerakan irama sangat banyak, sekurang-kurangnya di kalangan penyair dan ahli bahasa. Teori " berkala " mengenai sinus qua non irama dipertikaikan oleh teori yang bahkan merangkumi corak pergerakan yang tidak berulang seperti prosa atau plaintive.

Elemen Irama

Berbeza dengan lukisan atau patung yang merupakan komposisi yang berkaitan dengan ruang, karya muzik bergantung pada masa. Pada waktunya, irama adalah corak muzik. Apa sahaja komponen muzik lain (seperti corak nada atau timbre) yang mungkin ada, irama adalah satu-satunya elemen yang menjadi asas bagi mana-mana muzik. Irama mungkin wujud tanpa melodi, seperti dalam muzik muzik primordial, tetapi tanpa irama, mustahil untuk memiliki melodi. Kerangka irama tidak dapat dipisahkan dari mereka dalam muzik yang harmoni dan melodi. Pernyataan oleh Plato bahawa irama adalah "urutan pergerakan" adalah titik permulaan praktikal untuk analisis.

Pukul

Bahagian unit masa muzik disebut rentak. Sama seperti seseorang mengetahui denyut nadi badan atau degupan jantung yang berterusan, seseorang juga mengetahui rentak berkala dalam menghasilkan, bermain , atau mendengar muzik.

Tempo

Tempo adalah kadar rentak asas. Ekspresi tempo lambat dan tempo cepat menunjukkan adanya tempo tidak lambat atau cepat melainkan "sederhana." Laju sederhana (76 hingga 80 halaman per minit) atau denyut jantung semestinya kelajuan normal (72 per minit). Tetapi tempo penggubah muzik tidak mutlak atau muktamad. Persembahannya mungkin berbeza dari segi ukuran dan gema dewan, ukuran kumpulan dan pada tahap yang lebih rendah, ketekunan instrumen mengikut pengertian penafsiran artis.

Rubato

Laju kerja tidak pernah matematik tidak fleksibel. Pukulan metronomik tidak mungkin untuk jangka masa yang lama melekat secara melodi. Pengetatan tempo mungkin diperlukan dalam bahagian rajutan yang longgar; kelonggaran mungkin diperlukan untuk laluan yang sesak. Perubahan tempo seperti itu - iaitu "waktu dirompak" - adalah sebahagian daripada watak muzik. Rubato memerlukan struktur irama tidak fleksibel yang mungkin dia tinggalkan dan kembali.

Soalan Lazim

1. Berapakah bilangan bar?

Kakitangan dibahagikan kepada bar (atau "diukur"), oleh bar hitam menegak yang disebut garis bar. Kakitangan dibahagikan kepada dua puak. Papan itu dibahagikan kepada dua batang. Tentukan bilangan dan jenis nota yang terdapat dalam setiap ukuran.

2. Apakah muzik ukuran?

Satu ukuran adalah bahagian antara dua garis bar pada kakitangan muzik. Sebagai contoh, lagu yang disusun dalam 4/4 mengambil nota empat per empat per ukuran. Ketukan tiga perempat dalam setiap ukuran akan setiap lagu dalam 3/4 waktu.

3. Adakah perkara yang sama ukuran dan bar?

Walaupun bar kata dan pengukuran kadang-kadang dapat ditukar dalam bahasa Amerika, penggunaan kata bar yang tepat hanya merujuk pada garis menegak itu sendiri, sementara pengukuran kata merujuk pada rentak antara bar.

4. Apakah 4 tindakan tersebut?

Tanda tangan masa 2, 3, atau 4 denyut setiap ukuran adalah yang paling lazim. Mereka yang mempunyai dua ketukan disebut meter dua, yang mengukur tiga denyut dikenal sebagai meter tiga, dan yang mengukur empat ketukan dikenal sebagai meter empat kali lipat .

5. Apakah 4 ukuran muzik?

Meter muzik yang paling kerap ialah 4/4. Nama yang lain sangat meluas dan dua angka digantikan dengan huruf C pada tandatangan waktu. Pada 4/4, angka yang disusun mengatakan setiap ukuran terdiri daripada empat denyut setiap suku tahun.

6. Berapa lama ukuran muzik?

Lihat ini sekali lagi: Bahagian ini terdiri daripada tiga rentak: 3 suku atau nota kelapan atau gabungan tiga ketukan. Setiap ukuran boleh mempunyai tiga rentak.

7. Apakah garis masa muzik?

Tandatangan waktu adalah standard notasi dalam nota muzik Barat yang digunakan untuk menunjukkan berapa banyak denyutan (denyutan ) disertakan dalam setiap bar dan berapa nilai nota yang akan ditunjukkan pada rentak. Tandatangan juga dikenali sebagai tanda tangan pengukuran atau tanda tangan meter.

8. Bagaimana anda boleh membaca ukuran muzik?

Jumlah tertinggi menunjukkan berapa banyak rentak yang ada (anggap rentak sebagai nadi muzik yang stabil). Nombor di bawah menunjukkan nota mana yang menerima satu rentak. Akan ada 4/4 ketukan untuk setiap ukuran, atau "waktu bersama", dan satu perempat rentak.

9. Apakah yang disebut ruang di antara bar bar?

Ukuran disebut ruang antara 2 bar bar. Setiap lagu dipisahkan menjadi ukuran.

10. Apa yang dikenali sebagai bar muzik?

Bar adalah sebahagian kecil muzik yang mengandungi beberapa ketukan. Bar (kadang-kadang dipanggil pengukuran). Ia boleh dianggap sebagai wadah. Waktu lagu, biasanya 4/4, bergantung pada jumlah rentak yang ditahan bar.

Kesimpulannya

Jadi, anda membaca tandatangan masa seperti itu! Kami telah mengkaji bagaimana mereka berbeza dan serupa, bagaimana mereka digunakan, dan bagaimana muzik yang kita dengar dapat berubah. Banyak yang boleh berbunyi dan boleh ditukar ganti, walaupun asal atau penggunaannya sedikit berbeza. Meter adalah bagaimana komposer mengatur dan menghantar muzik kepada para pelakon sepanjang masa.

artikel berkaitan

Ijazah Pendidikan Muzik Dalam Talian Muzik Yoga Berapa banyak kunci pada piano