Poskod bermaksud Pelan Peningkatan Zon. Poskod di United Kingdom juga disebut sebagai poskod. Sistem poskod awal membahagikan London dan bandar-bandar besar lain di United Kingdom. Poskod penuh memberikan kawasan dengan sebilangan alamat atau satu titik penghantaran utama.

Mengenai poskod di UK

Peta kawasan poskod UK ini menggariskan batas semua 5 digit kawasan poskod di United Kingdom. Sistem poskod ini dikembangkan oleh perkhidmatan pos nasional UK yang diberi nama Royal Mail, untuk membahagikan United Kingdom di kawasan yang berbeza. Dengan sistem ini setiap rantau UK mendapat kod khas dan lokasi dapat dijumpai dengan mudah.

Struktur kod pos Inggeris

Peta ini menggariskan sempadan kod pos 5 digit atau daerah di United Kingdom. Poskod 5 digit ini mengandungi ciri dan ciri yang disebutkan di bawah:

  • Angka pertama dan kedua menunjukkan bandar tempatan tertentu atau kawasan metropolitan yang lebih besar, seperti London.
  • Angka satu atau dua yang kedua menampilkan kawasan tertentu dan diikuti dengan spasi.
  • Bahagian terakhir kod pos Inggeris terdiri daripada satu nombor dan dua huruf. Ini dipanggil kod sewenang-wenangnya.

Struktur poskod adalah dua kod alfanumerik yang menentukan, pertama Bandar Pos dan kedua, sekelompok kecil alamat di bandar pos itu. Kod alfanumerik pertama (kod Outward atau Outcode) mempunyai dua atau empat aksara dan yang kedua (Kod Inward atau Inkod) selalu mempunyai tiga watak. Outcode menetapkan kawasan poskod dan daerah poskod. Terdiri dari satu atau dua huruf, diikuti oleh satu digit, dua digit atau satu digit dan satu huruf. Ini diikuti oleh spasi dan kemudian Incode yang menunjukkan sektor dan poskod poskod (biasanya sekumpulan sekitar 15 alamat). Inkode selalu mempunyai 3 watak, bermula dengan angka (menunjukkan sektor dalam kabupaten), dan diakhiri dengan dua huruf (menunjukkan titik penghantaran yang diperuntukkan ke jalan, pinggir jalan atau harta benda individu). Kawasan poskod umumnya, tetapi tidak selalu, dinamai bandar atau kota besar - seperti B untuk Birmingham. Sebilangan kecil bersifat geografi - seperti HS untuk Hebrides Luar dan FY untuk Fylde.

Setiap kawasan poskod mempunyai sebilangan bandar pos yang tidak diwakili oleh abjad; namun masing-masing biasanya akan membentuk satu atau lebih daerah poskod. Contoh: sebahagian besar England selatan diliputi oleh kawasan poskod GU, dinamai bandar Guildford. Guildford sendiri terdiri daripada daerah pos GU1 dan GU2. Nearby Working, sebuah bandar komuter utama — sejauh 10 batu (10 km) — adalah sebuah bandar pos dalam daerah pos GU22. Bahagian tengah bandar atau kota yang diberi nama poskod akan mempunyai nombor 1 misalnya B1 (Birmingham), LS1 (Leeds), M1 (Manchester). Walau bagaimanapun, bandar-bandar pos lain di kawasan itu kemudiannya diperlakukan mengikut abjad — terutama di London — contohnya Chingford di pinggir timur laut London menjadi E4, sedangkan Walthamstow yang bersebelahan di sebelah selatan adalah E17 - atau secara geografis - contohnya penomoran kawasan Outer Hebrides HS daerah utara ke selatan.

Sebagai peraturan umum, bandar-bandar pos besar diberi nombor dari pusat ke luar sehingga bahagian-bahagian terpencil mempunyai daerah dengan bilangan yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, bandar-bandar pos yang berbeza dalam kawasan pos dapat diberi nombor berdasarkan pelbagai kriteria. Bandar tempat pos dinamakan setelah diterima, ini selalu menjadi 1. Khususnya, pusat daerah poskod dalam kawasan poskod tidak dapat disimpulkan dengan pasti dari poskod sahaja. Sebagai contoh, SE1 merangkumi sebahagian besar London Tengah di selatan Thames manakala SE2 meliputi Abbey Wood di hujung Elizabeth Line.

Sistem poskod moden

Pejabat Pos bereksperimen dengan mesin penyusun elektromekanik pada tahun 1950-an. Peranti ini menunjukkan sampul surat kepada operator, yang akan menekan butang yang menunjukkan tong sampah untuk menyusun surat. Poskod disarankan untuk meningkatkan kecekapan proses ini dengan menghilangkan perlunya penyortir mengingat penyortiran yang betul untuk seberapa banyak tempat. Pada bulan Januari 1959, Pejabat Pos menganalisis hasil tinjauan terhadap sikap masyarakat, terhadap penggunaan kode pos, memilih kota untuk bereksperimen dengan kod. Format yang dipertimbangkan adalah kod alfanumerik enam aksara dengan tiga huruf yang menunjukkan kawasan geografi dan tiga nombor untuk mengenal pasti alamat individu. Pada 28 Julai Ernest Marples, Jeneral Postmaster, mengumumkan bahawa Norwich telah dipilih, dan masing-masing dari 150 ribu alamat peribadi dan perniagaan akan menerima kod pada bulan Oktober. Norwich telah dipilih kerana sudah memiliki 8 mesin penyusun surat automatik yang digunakan. Format Norwich yang asli terdiri dari "NOR", diikuti dengan spasi, kemudian nombor dua digit (yang, tidak seperti format semasa, boleh termasuk nol di depan), dan diakhiri dengan satu huruf (bukan dua huruf terakhir di format semasa).

Pada bulan Oktober 1965, Tony Benn sebagai Postmaster General mengumumkan bahawa pengekodan pos akan diperluas ke seluruh negara pada tahun-tahun mendatang.

Pada 1 Mei, 1967 poskod diperkenalkan di Croydon. Banyak poskod untuk pusat Croydon bermula dengan "CRO", sementara poskod di sekitarnya dengan CR2, CR3 dan CR4. Sistem seragam dari tiga watak akhir selepas spasi (seperti 0AA, yang dikenali sebagai kod masuk) dipilih. Ini adalah permulaan rancangan sepuluh tahun, dengan anggaran 24 juta dolar. Dalam masa dua tahun, pengekodan penuh akan digunakan di Bristol, Aberdeen, Belfast, Brighton, Bromley, Cardiff, Coventry, Manchester, Newcastle upon Tyne, Newport, Reading, Sheffield, Southampton dan daerah London Barat. Menjelang tahun 1967, kod telah diperkenalkan ke Aberdeen, Southampton, Brighton dan Derby. Pada tahun 1970, kod diperkenalkan ke daerah pos London Barat dan Barat Laut. Pada bulan Disember 1970, banyak surat Krismas ditandai dengan pesan "Ingatlah untuk menggunakan Poskod" walaupun kod digunakan untuk mengurutkan surat hanya di beberapa pejabat penyortiran.

Pada tahun 1971, penghuni alamat mula menerima pemberitahuan tentang poskod mereka. Ditanya di Dewan Rakyat mengenai selesainya pelaksanaan pengekodan, Menteri Negara Pos dan Telekomunikasi (yang peranannya menggantikan tugas Jeneral Pos pada tahun 1969), Sir John Eden, menyatakan bahawa ia dijangka selesai pada tahun 1972. skema ini dimuktamadkan pada tahun 1974 ketika Norwich dikodekan sepenuhnya tetapi skema yang diuji di Croydon cukup dekat dengan rancangan akhir agar dapat dipertahankan, dengan CRO diseragamkan sebagai CR0 (daerah sifar) sehingga menghilangkan kebutuhan untuk membuat daerah CR1.

Satu keanehan tetap: kawasan Newport (Gwent) pusat diperuntukkan NPT pada waktu yang sama dengan Croydon menjadi CRO, dan kawasan sekitarnya (seperti hari ini) diperuntukkan NP1 – NP8. NPT berlangsung sehingga akhir tahun 1984 ketika ia dikod semula NP9.

GIR 0AA Girobank adalah poskod domestik terakhir dengan kod keluar abjad sepenuhnya. Kod itu tidak lagi ada dalam sistem PAF Royal Mail, tetapi diambil alih oleh pemilik bank sekarang, Santander United Kingdom.

Penyesuaian sistem terdahulu ke dalam sistem nasional

Ketika sistem poskod nasional diperkenalkan, banyak daerah pos yang ada dimasukkan ke dalamnya, sehingga poskod di Toxteth (Liverpool 8) dimulakan dengan L8. Daerah di Manchester dan Salford memperoleh poskod M, jadi Salford 7 menjadi M7 dan seterusnya (dan serupa di Brighton dan Hove, kedua-duanya menggunakan awalan BN). Pengekodan lama hidup dalam sebilangan kecil papan tanda jalan dengan (misalnya) "Salford 7" di hujung bawah. Dalam kes lain, nombor kabupaten diganti dengan nombor yang tidak berkaitan. Di Glasgow banyak nombor awalan Gnya tidak digunakan kerana C1 menjadi G1, W1 menjadi G11, N1 menjadi G21, E1 menjadi G31, S1 menjadi G41, SW1 menjadi G51, dan sebagainya. Di London (seperti yang didefinisikan secara pos), daerah pos yang dibuat pada tahun 1917 dipetakan tidak berubah dengan wilayah hari ini tetapi kawasan pentadbirannya yang semakin besar, Greater London, telah dibuat pada bulan April 1965. Dari bulan itu, baki 60% kawasan Greater London mempunyai poskod yang merujuk ke 13 bandar pos yang lain. Di samping itu, terlalu sedikit poskod untuk merangkumi daerah di London tengah (terutamanya di kawasan WC dan EC), jadi ini dibahagikan dengan akhiran huruf daripada dibahagikan kepada daerah bernombor baru untuk mengekalkan kod yang biasa.

Poskod GB tersedia sebagai OpenData

Sebelum 1 April 2010, Royal Mail melesenkan penggunaan pangkalan data poskod dengan bayaran sekitar 4,000 dolar per tahun. Setelah berkempen dan berunding dengan pemerintah pada tahun 2010, Ordnance Survey mengeluarkan Code-Point Open, yang memperincikan setiap poskod semasa di Great Britain bersama-sama dengan kod geo untuk digunakan semula secara percuma di bawah lesen atribusi sahaja (Open Government License sebagai bahagian OS OpenData).

Poskod dihubungkan dengan pelbagai geografi UK

Office for National Statistics (ONS Geography) menyokong dan menerbitkan satu siri produk poskod yang boleh dimuat turun secara percuma yang menghubungkan semua poskod UK semasa dan ditamatkan dengan rangkaian geografi pentadbiran, kesihatan, statistik dan lain-lain menggunakan rujukan grid Code-Point Open.

Gambaran keseluruhan

Poskod adalah abjad angka, dan panjangnya berbeza: antara 6 hingga 8 aksara (termasuk spasi). Setiap poskod dicirikan menjadi dua bahagian yang dipisahkan oleh satu ruang: masing-masing kod luar dan kod masuk. Kod luar merangkumi kawasan poskod dan daerah poskod masing-masing. Kod masuk merangkumi sektor poskod dan unit poskod masing-masing.

:small_blue_diamond: Kod luar

Kod luar adalah bahagian dari poskod sebelum ruang tunggal di tengah. Panjangnya antara dua hingga empat watak. Contoh kod luar adalah "L1", "W1A", "RH1", "RH10" atau "SE1P". Beberapa kod luar tidak bersifat geografi, tidak membocorkan tempat mel dihantar.

:small_blue_diamond: Kawasan poskod

Kawasan poskod adalah sebahagian daripada kod luar. Kawasan poskod panjangnya satu atau dua aksara dan mengikut abjad. Contoh kawasan poskod adalah “L” untuk Liverpool, “RH” untuk Redhill dan “EH” untuk Edinburgh. Kawasan pos boleh meliputi wilayah yang luas, misalnya "RH" juga meliputi bahagian utara Sussex dan "BT" (Belfast) meliputi seluruh Ireland Utara.

:small_blue_diamond: Daerah poskod

Daerah poskod adalah satu digit atau dua digit atau digit diikuti dengan huruf.

:small_blue_diamond: Kod ke dalam

Kod masuk adalah bahagian dari poskod selepas ruang tunggal di tengah. Panjangnya 3 aksara. Kod masuk membantu penghantaran pos dalam daerah pos. Contoh kod masuk adalah "0NY", "7GZ", "7HF", atau "8JQ"

:small_blue_diamond: Sektor poskod

Sektor poskod terdiri daripada satu digit (watak pertama kod masuk).

:small_blue_diamond: Unit poskod

Unit poskod adalah 2 aksara yang ditambahkan pada akhir sektor poskod. Unit poskod biasanya mewakili jalan, bahagian jalan, alamat tunggal, sekumpulan harta tanah, harta tanah tunggal, sub-bahagian harta tanah, organisasi individu atau (misalnya Agensi Pelesenan Pemandu dan Kenderaan) subseksyen organisasi. Tahap diskriminasi sering didasarkan pada jumlah surat yang diterima oleh premis atau perniagaan. Contoh unit poskod adalah "SW1W 0NY", "PO16 7GZ", "GU16 7HF", dan "L1 8JQ".

Soalan Lazim :paintbrush:

Bagaimana saya mencari kod ZIP UK saya?

Surat Mel

Pergi ke Royalmail.com/find-a-postcode , masukkan alamat jalan, bandar atau bandar anda dan klik Cari poskod. Semuanya cepat dan mudah! Semasa menaip, anda akan mendapat cadangan carian. Perhatikan bahawa poskod UK mempunyai format khas dengan bahagian luar (kawasan poskod) dan bahagian dalam (daerah pos), misalnya SW19 3AR.

Apa maksud kod pos?

Pelan Peningkatan Zon

Poskod adalah poskod yang digunakan oleh Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat (USPS). Istilah ZIP adalah singkatan dari Rancangan Peningkatan Zon; ia dipilih untuk menyarankan agar surat bergerak dengan lebih cekap dan cepat (melekat) ketika pengirim menggunakan kod di alamat pos.

Apakah kod pos pada kad debit?

Poskod Kad Debit Alamat yang anda berikan kepada bank atau organisasi kredit untuk akaun anda termasuk kod ZIP kad debit anda. Contohnya, jika anda mendapat surat di 1234 Main Street di Anywhere MN 56799, dan itulah tempat yang dimiliki bank untuk akaun tersebut, maka poskod kad adalah 56789.

Di manakah poskod pada kad Visa?

Kod ZIP untuk kad kredit Visa biasanya hanya kod ZIP dari alamat surat-menyurat pemegang kad semasa. Poskod tidak dicetak pada kad kredit Visa, tetapi anda boleh memeriksa semula kod ZIP kad Visa dengan melihat penyata bil digital dan surat dari syarikat kad kredit.

Kesimpulan:

Poskod bertujuan mengenal pasti lokasi dan menghantar surat ke lokasi tersebut. Poskod pada mulanya panjangnya 5 digit, dan kini telah diperluas menjadi 9 digit untuk pengenalan yang lebih terperinci. Poskod 5 digit masih mencukupi untuk menghantar semua item mel; kod zip 9 digit digunakan terutamanya oleh perniagaan kerana kadangkala mereka mendapat potongan harga untuk melakukannya. Poskod bermaksud kod Rancangan Peningkatan Zoning.

Artikel Berkaitan Poskod Pelan peningkatan zon