Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegenerative yang merupakan penyebab demensia pada 70% kes. Seseorang yang menderita demensia tidak hanya bergantung kepada orang lain (sepenuhnya atau sebahagian) tetapi ada juga beberapa faktor lain seperti masalah ekonomi dan psikologi yang berkaitan dengannya. Rawatan sokongan dan terapi ubat digunakan untuk menguruskan penyakit tetapi tidak dapat dibalikkan.

Etiologi penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer berlaku sekali-sekala dan keadaan tidak teratur, berlaku kebanyakannya pada peringkat akhir hidup (setelah 60 tahun). Tidak ada sebab yang jelas mengenai penyakit ini.

Dalam beberapa kes keluarga, beberapa jenis mutasi adalah penyebab utama penyakit. Lokasi genetik kromosom 1, 12, 14, 19 dan 21 kebanyakannya terlibat dalam penyakit Alzheimer. Apabila mutasi berlaku pada prekursor protein amiloid, ia menimbulkan gen dominan yang menyebabkan penyakit Alzheimer.

Apa itu amiloid?

Amiloid adalah kumpulan protein yang mempunyai morfologi fibrillar dan struktur sekunder β-kepingan. Mereka diwarnai oleh pewarna tertentu contohnya pewarna merah Congo. Amiloid ini dikaitkan dengan perkembangan penyakit yang berbeza pada manusia.

Apakah protein prekursor amiloid?

Mereka adalah molekul protein besar yang mempunyai peranan penting dalam pertumbuhan dan pembaikan neuron.

 • Walau bagaimanapun, pada beberapa titik mereka boleh menyebabkan kesan berbahaya pada sel saraf, yang mengakibatkan penyakit Alzheimer.

 • Kadang kala, jalan normal pemprosesan protein pendahuluan ini diubah suai dan akibatnya, beta-amyloid mula disimpan, menyebabkan kelainan.

 • Kajian sedang dilakukan untuk mencari hubungan antara hormon atau pendedahan kepada logam tertentu dan penyakit Alzheimer, tetapi tidak ada data yang signifikan mengenai etiologi penyakit ini.

Ringkasan Amiloid adalah sekumpulan protein fibrillary yang terdiri daripada prekursor amiloid. Mereka mempunyai ikatan fibrillary dan pengumpulannya di otak adalah sebab utama penyakit Alzheimer.

Apakah tahap demensia?

Peringkat awal:

Tahap ini secara amnya tidak diendahkan kerana gejala penyakit tidak begitu ketara.

 • Kealpaan dan ketidakupayaan untuk mengenali tempat yang biasa adalah gejala yang paling biasa.

Peringkat tengah:

Ketika penyakit berkembang dan mencapai tahap pertengahan, gejala menjadi jelas dan dapat diketahui dengan mudah.

Tanda dan gejala ini adalah

 • Melupakan nama orang, juga yang dekat

 • Tidak ingat apa-apa mengenai kejadian yang berlaku baru-baru ini

 • Kehilangan jalan walaupun di rumah sendiri

 • Perbualan sukar

 • Perubahan ketara dalam corak tingkah laku

Peringkat akhir:

Pada peringkat ini, pesakit hampir menjadi bergantung dan tidak aktif. Terdapat kehilangan ingatan yang serius dan pesakit bahkan tidak dapat mengenali saudara-mara dan ahli keluarga. Kadang-kadang perubahan tingkah laku menjadi sangat teruk sehingga pesakit mula bersikap agresif.

Ringkasan Penyakit Alzheimer bertambah buruk seiring dengan waktu dengan tanda dan gejala ringan pada peringkat awal. Dengan setiap peringkat, gejala menjadi teruk akhirnya mengakibatkan hilangnya ingatan sepenuhnya pada peringkat akhir penyakit.

Apakah Patofisiologi penyakit Alzheimer?

Terdapat dua faktor patologi penting yang menyumbang kepada perkembangan penyakit Alzheimer

 • Pemendapan beta-amiloid pada bahan kelabu otak
 • Pembentukan kusut neurofibrillary (simpulan sel otak)
 • Kehilangan neuron kolinergik kortikal

Semua faktor ini menyebabkan degenerasi sel-sel saraf, menyebabkan perubahan struktur dalaman otak terutamanya pada lobus temporal. Mekanisme sebenar di mana plak amiloid dan kusut neurofibrillary menyebabkan kemerosotan tidak jelas.

Apakah tanda dan gejala penyakit Alzheimer?

Tanda penyakit Alzheimer yang paling ketara adalah demensia. Demensia adalah istilah canggih yang digunakan di tempat pelupa

 • Pertama sekali, gejala penyakit Alzheimer adalah kehilangan ingatan jangka pendek.
 • Beberapa masalah yang berkaitan dengan kognisi (mis. Hilang akal, lemah penilaian)
 • Kesukaran bercakap dan menulis
 • Ketidakupayaan untuk mengenali wajah atau seseorang
 • Beberapa gangguan mood

Bagaimana penyakit Alzheimer dapat didiagnosis?

 • Untuk mendiagnosis penyakit Alzheimer, faktor berikut dipertimbangkan:

 • Pemeriksaan status mental.

 • Sejarah pesakit dan pemeriksaan fizikal

 • Pengesanan masalah kognitif

 • Pengimejan otak

 • Ujian makmal

Diagnosis akhir dibuat mengikut pengujian histologi tisu otak.

Apa pilihan rawatan untuk penyakit Alzheimer?

Dua jenis pilihan rawatan diperlukan untuk pesakit Alzheimer

 1. Terapi sokongan
 2. Terapi ubat

Terapi sokongan:

Pesakit dengan penyakit Alzheimer (dan semua demensia lain) memerlukan beberapa langkah umum untuk membuat pesakit merasa lebih baik. Sebagai contoh:

 • Persekitaran harus terang dan tidak asing bagi pesakit
 • Oleh kerana pesakit tidak dapat mengikuti jejak waktu, jam dinding dan kalendar harus diletakkan dengan cara agar mereka dapat dilihat dengan jelas.
 • Ahli keluarga atau jururawat harus berada di sekitar pesakit untuk membantunya.

Terapi ubat:

Protokol terapi terkini bertujuan untuk bertindak dengan dua cara. Sama ada perlu ada penularan kolinergik dalam sistem saraf pusat. Atau ia harus menghalang tindakan rangsangan yang berlaku kerana rangsangan berlebihan reseptor NMDA di kawasan otak tertentu.

Pesakit dengan penyakit Alzheimer diberikan rawatan paliatif untuk mengawal gejala. Neuron degenerasi, bagaimanapun, tidak dapat dipulihkan dan oleh itu penyakit tidak dapat diterbalikkan untuk mencapai fisiologi otak yang normal.

Perencat asetilkolinesterase

Berbagai kajian telah menunjukkan bahawa ada beberapa korelasi antara degenerasi neuron kolinergik di dalam otak dengan kehilangan transmisi dan kehilangan ingatan yang merupakan identiti penyakit Alzheimer.

Acetylcholinesterase adalah enzim yang menyebabkan pemecahan asetilkolin, neurotransmitter pada neuron kolinergik. Dianggap bahawa jika AChE dihambat, akan ada penularan kolinergik pada neuron berfungsi. Inhibitor kolinesterase yang boleh dibalikkan merangkumi agen berikut:

 • Donepezil

 • Galantamin

 • Rivastigmine

Mereka relatif lebih selektif dalam CNS daripada neuron kolinergik periferal. Mereka bertindak dengan cara terbaik untuk mengurangkan kehilangan kognitif pesakit Alzheimer. Paling baik, sebatian ini memberikan pengurangan yang sederhana dalam kadar kehilangan fungsi kognitif pada pesakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, ia dikaitkan dengan beberapa kesan buruk termasuk gegaran, degupan jantung perlahan, dan kekejangan pada otot

Antagonis reseptor NMDA

Reseptor N-metil-D-aspartat atau reseptor NMDA adalah reseptor glutamat dan penting untuk pemeliharaan sinapsis dan memori

Rangsangan mereka diperlukan untuk membuat kenangan. Namun, ketika mereka dirangsang secara berlebihan, mereka dapat menyebabkan neurodegenerasi dan apoptosis di otak. Salah satu penyekat reseptor NMDA yang penting adalah Memantine yang digunakan untuk menguruskan penyakit Alzheimer sederhana hingga teruk. Ia bertindak untuk mengehadkan kemasukan ion Kalsium ke dalam neuron dengan menyekat reseptor NMDA. Oleh itu ion kalsium tidak mencapai tahap toksik dan neurodegenerasi dicegah.

Seperti antikolinesterase, memantine juga dikaitkan dengan beberapa kesan sampingan. Kesan sampingan ini termasuk:

 • Kekeliruan
 • Pergolakan
 • Keresahan

Ringkasan Penyakit Alzheimer tidak dapat diubati sepenuhnya. Namun, untuk mengawal gejala, pilihan rawatan untuk penyakit Alzheimer adalah inhibitor asetilkolinesterase dan antagonis reseptor NMDA. Tetapi mereka dapat mengatasi simptomnya, kerana penyakit Alzheimer tidak dapat dipulihkan.

Bagaimana penyakit Alzheimer dapat dicegah?

Pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati. Penyakit Alzheimer juga dapat dicegah dengan menjadikan aktiviti berikut sebagai rutin harian Latihan mental berterusan seperti menyelesaikan teka-teki, terus belajar perkara baru walaupun pada usia kemudian.

 • Melakukan senaman fizikal
 • Berusaha mengekalkan tekanan darah
 • Mengelakkan makanan yang kaya dengan kolesterol
 • Menurunkan kadar kolesterol
 • Mengelakkan alkohol (terutamanya selepas diagnosis demensia awal kerana boleh memburukkan lagi penyakit)

Soalan lazim

1. Adakah penyakit Alzheimer dan Dementia sebagai pengganti?

Jawapan mudah adalah "Tidak". Penyakit Alzheimer selalu mewakili dirinya dalam bentuk demensia. Tetapi demensia tidak berlaku hanya kerana penyakit Alzheimer. Terdapat jenis demensia lain yang tidak mempunyai penyakit Alzheimer sebagai penyebabnya.

2. Apakah jenis demensia?

Penyakit Alzheimer Ini berlaku kerana neurodegenerasi dan merupakan penyebab 70% demensia.

Demensia vaskular

Ini adalah jenis demensia kedua yang paling biasa dan berlaku kerana kerosakan pada saluran darah yang membekalkan otak. Kerosakan ini boleh mengakibatkan strok dan kerosakan pada bahan putih otak.

Demensia badan Lewy

Badan Lewy adalah pengumpulan protein yang tidak normal dalam bentuk aglomerat di otak. Penggabungan ini adalah penyebab demensia.

Demensia frontotemporal

Demensia jenis ini disebabkan oleh neurodegenerasi di kawasan lobus frontal dan temporal otak. Bidang ini dikaitkan dengan pembuatan keperibadian, pertuturan, dan tingkah laku seseorang.

Jenis demensia bercampur

Gabungan semua penyebab demensia termasuk penyakit Alzheimer, badan Lewy, dan masalah vaskular boleh menyebabkan jenis demensia bercampur.

3. Apakah penyebab utama penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer disebabkan oleh penggumpalan abnormal beberapa jenis protein khas yang dikenali sebagai protein amiloid di dalam otak.

Kadang-kadang, mereka membentuk plak di otak. Pemendapan dan plak protein ini menyebabkan kerosakan sel saraf.

4. Bagaimana mentega kacang digunakan untuk mengesan penyakit Alzheimer?

Kehilangan deria bau adalah ciri penyakit Alzheimer. Jadi, ujian selai kacang adalah ujian penting untuk mendiagnosis penyakit Alzheimer. Dalam ujian ini, pesakit diminta mencium bau mentega kacang oleh kedua lubang hidung. Sekiranya pesakit tidak dapat menciumnya, itu menunjukkan bahawa pesakit menderita penyakit Alzheimer kerana kajian menunjukkan bahawa pesakit Alzheimer tidak dapat mencium bau mentega kacang.

5. Bagaimana kita dapat merawat pesakit demensia?

Agresi adalah ciri penyakit Alzheimer atau demensia pada peringkat akhir. Selain demensia, terdapat beberapa penyakit lain yang membuat pesakit tua lebih jengkel. Oleh itu, pesakit harus diberi rawatan tambahan. Mereka memerlukan perhatian dan kasih sayang tambahan. Dengarkan mereka dengan sepenuh hati. Jangan kesal kerana soalan berulang kali kerana mereka sudah hilang ingatan. Cubalah memberi mereka syarikat, lebih kerap daripada orang tua biasa.

Kesimpulannya

Penyakit Alzheimer adalah penyebab utama demensia. Kebanyakannya berlaku pada peringkat akhir kehidupan dan sering tidak dapat dipulihkan. Terapi dan ubat sokongan boleh digunakan untuk mencegah tanda-tanda dan gejala penyakit Alzheimer. Inhibitor asetilkolinesterase dan antagonis reseptor NMDA digunakan dalam terapi penyakit Alzheimer.

Rujukan

https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers#:~:text=Alzheimer's%20is%20a%20progressive%20disease,and%20respond%20to%20their%20environment . https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/symptoms-causes/syc-20350447 https://www.brightfocus.org/alzheimers-disease/infographic/amyloid-plaques-and-neurofibrillary-tangles #: ~: text = Dalam% 20a% 20 sihat% 20 otak% 2C% ke-20, otak% 20of% 20Alzheimer% 20penyakit% 20pesakit .

Artikel berkaitan

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan?

Kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia

Kenali gejala psikologi tekanan

Apakah warisan dan ungkapan gen?

Bagaimana menurunkan tekanan darah?

Apakah penyebab hipertensi?

Penyakit Alzheimer adalah keadaan di mana sel-sel otak yang merosot menyebabkan penurunan kognitif dan kehilangan ingatan. Penyakit Alzheimer adalah bentuk demensia. Demensia adalah istilah yang luas untuk keadaan yang disebabkan oleh penyakit atau kecederaan otak yang mempengaruhi tingkah laku, ingatan, dan pemikiran secara negatif. Perubahan ini mengganggu kehidupan seharian kita.

Penyakit Alzheimer menyumbang 60 hingga 80 kes demensia. Ramai orang mendapat diagnosis setelah berusia 65 tahun. Jika didiagnosis lebih awal, ia disebut sebagai penyakit Alzheimer yang awal. Tidak ada pemulihan untuk Alzheimer, tetapi ada rawatan dan ubat untuk Alzheimer yang dapat memperlambat pertumbuhan penyakit ini.

Gambar Penyakit Alzheimer

Alzheimer vs Dementia Istilah "Alzheimer" dan "demensia" sering digunakan secara bergantian. Tetapi kedua-dua syarat ini tidak sama. Alzheimer adalah jenis demensia yang progresif.

Demensia adalah istilah yang luas untuk keadaan yang berkaitan dengan kehilangan ingatan seperti kekeliruan dan kealpaan. Demensia merangkumi keadaan, seperti penyakit Parkinson, kecederaan otak traumatik, penyakit Alzheimer, dan lain-lain, yang boleh menyebabkan gejala kehilangan ingatan .

Ringkasan Demensia dan penyakit Alzheimer kedua-duanya tidak sama. Kedua-duanya sering ditukar ganti. Demensia adalah istilah untuk keadaan yang berkaitan dengan kehilangan ingatan.

Tahap Penyakit Alzhiemer

Penyakit Alzheimer mempunyai peringkat yang berkisar dari ringan hingga parah. Penyakit ini berkisar dari keadaan kemerosotan ringan, hingga kemerosotan sedang, sebelum mencapai kemerosotan yang teruk. Di sini kita membincangkan tahap penyakit Alzheimer dengan gejala yang mencirikannya

Penyakit Alzhiemer ringan

Orang yang mempunyai penyakit Alzheimer ringan mengalami kesukaran kognitif dan masalah ingatan yang mungkin termasuk yang berikut:

 • mengalami perubahan tingkah laku dan keperibadian

 • kesukaran membayar bil atau mengendalikan wang

 • Tersesat ketika pergi ke luar

 • mengambil lebih banyak masa daripada biasa untuk menyelesaikan tugas harian.

Penyakit Alzhiemer sederhana

Pada penyakit Alzheimer yang sederhana, kawasan otak yang bertanggungjawab untuk penaakulan, deria, kesedaran, dan bahasa, dan rosak. Ini boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Kehilangan ingatan dan kekeliruan lebih besar

 • Komplikasi dalam mengenali keluarga atau rakan.

 • Kelakuan Impulsif

 • Kesukaran melaksanakan tugas yang berbeza seperti membaca di sekolah

 • Kesukaran menangani masalah dan situasi baru

 • Kesukaran belajar perkara baru.

 • Paranoia, khayalan atau halusinasi

Penyakit Alzhiemer yang teruk

Kusut dan tulah terdapat di seluruh otak dalam penyakit Alzheimer yang teruk yang menyebabkan tisu otak mengecut. Ini boleh menyebabkan:

 • Sebahagian besar atau sepanjang masa tidak dapat meninggalkan tempat tidur

 • kebergantungan kepada orang lain untuk menjaga

 • Kesukaran dalam komunikasi

Ringkasan Penyakit Alzheimer berkisar dari ringan hingga teruk. Terdapat tahap penyakit Alzheimer yang ringan, sederhana dan teruk.

Gejala penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah penyakit yang berterusan, di mana gejala bertambah buruk dengan berlalunya masa. Kehilangan ingatan adalah salah satu gejala pertama yang berkembang.

Gejalanya muncul dengan perlahan, selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Seseorang mungkin memerlukan rawatan perubatan, Sekiranya gejala-gejala itu timbul selama berjam-jam atau hari, kerana ini dapat menunjukkan strok

Gejala penyakit Alzheimer adalah:

Kekurangan Kognitif: Seseorang mungkin mengalami komplikasi dengan tugas, pertimbangan dan pertimbangan yang kompleks. Ini boleh menyebabkan:

 • Kesukaran membayar bil atau wang.

 • Kesukaran membuat keputusan mengenai kehidupan seharian

 • Pengurangan risiko dan keselamatan

 • Komplikasi dalam menyelesaikan tugas yang mempunyai tahap yang berbeza, seperti bersiap atau berpakaian

Kehilangan ingatan Seseorang mungkin mengalami kesukaran dalam mengingat maklumat dan mengambil maklumat baru. Ini boleh menyebabkan:

 • Melupakan janji atau acara

 • Perayauan atau tersesat

 • Mengulangi perbualan atau soalan

 • Kehilangan barang

Bagaimana meningkatkan memori? Di sini adalah mustahak untuk mengetahui cara meningkatkan memori. . Berikut adalah beberapa kaedah berasaskan bukti untuk meningkatkan ingatan anda secara semula jadi.

 • Makan Gula yang Ditambah

 • Cubalah Suplemen Minyak Ikan

 • Luangkan Masa untuk Meditasi

 • Mengekalkan Berat yang Sihat

 • Dapatkan tidur yang mencukupi

 • Amalkan Kesedaran

Masalah dengan menulis, bercakap dan membaca Seseorang mungkin mengalami komplikasi dengan memikirkan kata-kata mudah, atau mereka membuat lebih banyak kesalahan, ejaan, tulisan, atau pertuturan.

Masalah dengan kesedaran spasial Seseorang mungkin lebih kerap menumpahkan sesuatu, atau mereka mungkin mengalami kesukaran dalam menyelesaikan tugas yang mempunyai tahap yang berbeza seperti berpakaian.

Masalah dengan pengiktirafan Seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk mengenali objek atau wajah dan menjadi kurang dapat menggunakan alat asas. Masalah-masalah ini bukan disebabkan oleh masalah penglihatan.

Perubahan tingkah laku atau keperibadian Seseorang mungkin mengalami perubahan dalam tingkah laku dan keperibadian yang merangkumi:

 • Kehilangan emosi

 • Kelakuan obsesif, tidak sesuai secara sosial atau kompulsif

 • Menjadi marah, bimbang atau kecewa lebih daripada sebelumnya

 • Kehilangan minat terhadap aktiviti yang sering mereka gemari

Penyakit Alzheimer

Ringkasan Gejala penyakit Alzheimer meliputi: kesukaran dalam melaksanakan tugas dan kesukaran dalam menguruskan wang dll.

Early Onset Alzheimer Alzheimer memberi kesan kepada orang yang berumur 65 tahun ke atas. Tetapi ia boleh berlaku pada orang seawal usia 40-an atau 50-an. Ini dipanggil permulaan yang lebih muda, atau permulaan awal Alzheimer. Permulaan awal Alzheimer mempengaruhi kira-kira 5 peratus daripada semua orang yang mengalami keadaan ini

Gejala awal Alzheimer termasuk masalah menumpukan perhatian, menyelesaikan tugas sehari-hari atau kehilangan ingatan ringan. Sangat sukar untuk mencari perkataan yang betul. Masalah penglihatan ringan juga boleh berlaku. Sebilangan orang lebih berisiko menghidap keadaan ini.

Ringkasan Penyakit Alzheimer berlaku pada kebanyakan orang dengan usia 65 tahun. Tetapi ia juga boleh berlaku pada usia 40 atau 50 tahun.

Menyebabkan penyakit Alzheimer seperti semua demensia berkembang disebabkan oleh ■■■■■ sel otak. Ini adalah keadaan neurodegeneratif, yang bermaksud bahawa ■■■■■ sel otak berlaku dari masa ke masa.

Pada Orang dengan penyakit Alzheimer, tisu otak mempunyai hubungan yang lebih sedikit dan lebih sedikit, deposit kecil dan sel saraf yang dikenali sebagai kusut dan tulah, tumbuh di tisu saraf.

Plak terbentuk di antara sel-sel otak yang sedang sekarat. Mereka terbuat dari protein beta-amyloid. Kekusutan berlaku di dalam sel-sel saraf. Mereka dibuat dari protein, tau Para saintis dan penyelidik tidak memahami sepenuhnya mengapa perubahan ini berlaku. Pelbagai faktor mungkin terlibat.

Persatuan Alzheimer telah menyusun panduan visual untuk menunjukkan apa yang berlaku dalam proses mengembangkan penyakit Alzheimer.

Ringkasan Penyakit Alzheimer berkembang disebabkan oleh ■■■■■ sel otak. Pesakit Alzheimer mempunyai sel otak yang lebih sedikit dan sedikit.

Diagnosis Untuk diagnosis Alzheimer, seseorang akan mengalami penurunan kognitif, perubahan tingkah laku atau kehilangan ingatan, yang mempengaruhi kemampuan mereka untuk berfungsi dengan baik dalam kehidupan seharian mereka.

Keluarga dan rakan mungkin merasakan gejala demensia sebelum orang itu sendiri.

Penyakit Alzheimer tidak mempunyai satu ujian. Sekiranya doktor memeriksa keadaannya, mereka akan bertanya kepada orang itu dan kadang-kadang rakan atau keluarga mereka mengenai pengalaman, sejarah perubatan dan gejala mereka

Doktor juga boleh melakukan ujian berikut:

 • Ujian air kencing atau darah

 • Ujian fungsi neurologi, untuk menguji deria, refleks dan keseimbangan mereka.

 • Ujian memori dan kognitif menilai kemampuan seseorang untuk mengingat dan berfikir.

 • Ujian gen

 • Imbasan MRI atau otak

Alat penilaian tersedia untuk menilai fungsi kognitif.

Ujian genetik mungkin berlaku dalam beberapa kes kerana gejala demensia dapat dikaitkan dengan keadaan yang diwarisi. Beberapa bentuk gen APOE e4 dikaitkan dengan peluang yang lebih besar untuk mengembangkan penyakit Alzheimer.

Ujian untuk mengetahui gen pada awalnya dapat menunjukkan kemungkinan seseorang menghidapnya. Walaupun ujian itu diragui, dan hasilnya tidak sepenuhnya benar.

Ringkasan Untuk mendiagnosis penyakit Alzheimer, pesakit mungkin mengalami kehilangan ingatan dan penurunan kognitif. Penyakit Alzheimer tidak mempunyai satu ujian.

Ujian Alzheimer Tidak ada ujian khusus untuk penyakit Alzheimer. Tetapi doktor mungkin akan melakukan beberapa ujian untuk menentukan penyakit ini. Ini boleh menjadi ujian pencitraan, mental, neurologi, dan fizikal.

Doktor boleh bermula dengan ujian status mental. Ini dapat membantu mereka memeriksa memori jangka panjang, ingatan jangka pendek, dan orientasi anda ke masa dan tempat. Mereka mungkin bertanya:

 • Siapa presiden?

 • Apa hari ini?

 • Untuk mengingat dan mengingat senarai perkataan yang pendek

Mereka juga akan melakukan ujian fizikal. Mereka mungkin memeriksa degupan jantung, tekanan darah, dan suhu. Dalam beberapa kes, mereka mungkin mengumpulkan sampel darah atau air kencing untuk diuji di makmal.

Bersama dengan pemeriksaan fizikal doktor juga boleh melakukan pemeriksaan neurologi untuk memeriksa diagnosis lain, seperti jangkitan atau strok atau masalah perubatan akut. Semasa peperiksaan ini, mereka akan memeriksa nada otot, ucapan dan refleks.

Doktor juga mungkin memerlukan kajian pencitraan otak. Kajian-kajian yang akan menghasilkan gambar otak dapat merangkumi:

 • Imbasan tomografi terkomputer (CT) Imbasan CT mengambil gambar sinar-X yang dapat membantu doktor mencari ciri-ciri yang tidak teratur di otak.

 • MRI pencitraan resonans magnetik (MRI) dapat membantu mendapatkan penanda utama, seperti pendarahan, masalah struktur dan keradangan.

 • Imbasan tomografi pelepasan positron (PET) Gambar imbasan PET dapat membantu doktor memeriksa penumpukan plak. Plak adalah bahan protein yang dikaitkan dengan gejala penyakit Alzheimer.

Ujian lain yang boleh dilakukan oleh doktor adalah ujian darah untuk memeriksa gen yang menunjukkan bahawa orang tersebut mempunyai risiko penyakit Alzheimer yang lebih besar. Penyakit Alzheimer

Ringkasan Tidak ada ujian khusus untuk penyakit Alzheimer tetapi doktor akan mengambil beberapa ujian status mental, ujian gen tertentu dan ujian darah.

Ubat Alzheimer Tidak ada penawar yang diakui untuk penyakit Alzheimer. Tetapi doktor dapat memberikan rawatan dan ubat untuk membantu meredakan gejala dan memperlambat pertumbuhan penyakit selama mungkin.

Untuk mula menghidap Alzheimer, doktor mungkin mengesyorkan ubat-ubatan seperti rivastigmine (Exelon) atau donepezil (Aricep). Ubat ini dapat membantu mengekalkan tahap asetilkolin yang lebih tinggi di otak. Acetylcholine adalah sejenis neurotransmitter yang dapat membantu menolong ingatan.

Untuk menyembuhkan Alzheimer yang sederhana hingga teruk, doktor boleh mengesyorkan memantine (Namenda) atau donepezil (Aricept). Memantine dapat membantu menyekat kesan glutamat tambahan. Glutamat adalah bahan kimia otak yang dikeluarkan dalam jumlah yang lebih besar dalam penyakit Alzheimer dan membahayakan sel otak.

Doktor juga boleh menetapkan ubat antipsikotik, antidepresan, atau antiansi untuk membantu merawat gejala yang berkaitan dengan Alzheimer. Gejala ini adalah:

 • Pencerobohan

 • Pergolakan

 • Kemurungan

 • Keresahan

 • Halusinasi

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan Di sini penting untuk mengetahui cara menghilangkan kemurungan ? Gangguan ini sering diubati dengan ubat dan psikoterapi. Penyesuaian gaya hidup juga dapat membantu mengurangkan gejala tertentu.

Orang yang mengalami gangguan kemurungan besar atau mempunyai pemikiran untuk mencederakan diri sendiri mungkin perlu tinggal di hospital semasa rawatan untuk melindungi mereka daripada bahaya. Sebilangan pesakit juga mungkin perlu mengambil bahagian dalam program rawatan pesakit luar sehingga gejala tidak membaik.

Ringkasan Tidak ada penyembuhan spesifik Alzheimer tetapi doktor akan menetapkan beberapa ubat dan rawatan untuk memperlambat perkembangan penyakit ini.

Mencegah Alzhiemer Oleh kerana tidak ada penawar yang diakui untuk penyakit Alzheimer, tidak ada langkah pencegahan yang boleh dipercayai. Tetapi para saintis memfokuskan pada keseluruhan tabiat gaya hidup sihat sebagai cara untuk mengurangkan kognitif.

Langkah pencegahan berikut boleh membantu:

Sebelum membuat keputusan besar dalam gaya hidup anda, pastikan anda berbincang dengan doktor.

Ringkasan Tidak ada langkah pencegahan yang boleh dipercayai tetapi pesakit harus makan sayur-sayuran hijau, melakukan senaman setiap hari, berhenti merokok dll.

Faktor Risiko Faktor risiko yang tidak dapat dilupakan untuk penyakit Alzheimer adalah:

 • Mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit Alzheimer

 • Mempunyai gen tertentu

 • Penuaan

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko penyakit Alzheimer termasuk kecederaan otak traumatik berulang atau melampau dan mempunyai tanggungjawab terhadap beberapa pencemar alam sekitar, seperti racun perosak beracun, bahan kimia industri dan logam toksik.

Faktor-faktor yang dapat membantu menyembuhkan Alzheimer termasuk:

 • Mengikuti diet yang sihat

 • Bersenam setiap hari

 • Menjaga otak aktif

 • Menguruskan risiko penyakit kardiovaskular, obesiti, diabetes, dan tekanan darah tinggi .

 • Mengekalkan sistem kardiovaskular yang sihat.

Ringkasan Faktor risiko penyakit Alzheimer adalah sejarah keluarga penyakit Alzheimer dan penuaan dll.

Soalan Lazim

 • Apakah penyakit Alzheimer dengan kata mudah? Penyakit Alzheimer adalah penyakit otak yang progresif dan tidak dapat dipulihkan yang secara beransur-ansur merosakkan kemahiran berfikir dan ingatan. Ia juga merosakkan keupayaan untuk melakukan tugas yang paling sederhana.

 • Adakah demensia lebih teruk daripada Alzheimer? Demensia adalah istilah yang digunakan untuk menjelaskan gejala yang mempengaruhi ingatan, kemampuan komunikasi dan prestasi aktiviti harian. Penyakit Alzheimer adalah jenis demensia yang paling progresif. Penyakit Alzheimer bertambah buruk seiring dengan masa dan mempengaruhi pemikiran, ingatan dan bahasa.

 • Berapa lamakah Alzhiemer bertahan? Seseorang dengan Alzheimer dIsease boleh hidup empat hingga lapan tahun selepas pemeriksaan penyakit. Perubahan pada otak yang berkaitan dengan permulaan penyakit Alzheimer sebelum ada tanda-tanda penyakit ini.

 • Bagaimana perasaan pesakit Alzheimer? Orang yang menghidap penyakit Alzheimer mungkin mempunyai perasaan kegelisahan, kemurungan, kemarahan, kesunyian dan ketakutan. Faktor emosi penyakit ini sama pentingnya, terutama bagi keluarga dan rakan-rakan.

 • Mengapa pesakit Alzheimer banyak menangis? Pesakit Alzheimer merasa kesal dan menangis kadang-kadang lebih daripada biasa. Menangis perkara kecil adalah perkara biasa dalam beberapa jenis demensia kerana perkara kecil itu mempengaruhi kawasan otak yang mengawal perasaan dan emosi kita.

Kesimpulan Penyakit Alzheimer adalah keadaan di mana ■■■■■ sel otak menyebabkan penurunan kognitif dan kehilangan ingatan. Penyakit Alzheimer adalah bentuk demensia. Penyakit Alzheimer mempunyai peringkat yang berkisar dari ringan hingga parah. Penyakit Alzheimer adalah penyakit yang berterusan, di mana gejala bertambah buruk dengan berlalunya masa. Kehilangan ingatan adalah salah satu gejala pertama yang berkembang. Seseorang boleh mengalami komplikasi dengan memikirkan kata-kata mudah, atau mereka membuat lebih banyak kesalahan, ejaan, tulisan, atau pertuturan. Alzheimer memberi kesan kepada orang yang berumur 65 tahun ke atas. Tetapi ia boleh berlaku pada orang seawal usia 40-an atau 50-an. Ini dipanggil permulaan yang lebih muda, atau permulaan awal Alzheimer. Penyakit Alzheimer seperti semua jenis demensia berkembang disebabkan oleh ■■■■■ sel otak. Ini adalah keadaan neurodegeneratif, yang bermaksud bahawa ■■■■■ sel otak berlaku dari masa ke masa. Tidak ada penawar yang diakui untuk penyakit Alzheimer. Tetapi doktor dapat memberikan rawatan dan ubat untuk membantu meredakan gejala dan memperlambat pertumbuhan penyakit selama mungkin.

Topik-topik yang berkaitan

Apakah gejala tekanan psikologi? Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan? Apakah penyebab hipertensi?

Alzheimer adalah penyakit yang tidak dapat dipulihkan. Gangguan otak progresif yang perlahan-lahan merosakkan ingatan dan kemahiran berfikir seseorang dan, akhirnya, kemampuan untuk melaksanakan tugas yang paling sederhana. Pada kebanyakan orang yang menghidap penyakit ini, mereka yang berada pada peringkat awal, gejala pertama muncul pada pertengahan tahun 60an. Permulaan awal Alzheimer berlaku antara 30-an dan pertengahan 60-an seseorang dan ia sangat jarang berlaku. Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa di kalangan orang dewasa yang lebih tua.

Otak penyakit AlzheimerBagaimana meningkatkan memori?

Setiap orang mempunyai saat-saat kealpaan dari semasa ke semasa, terutama ketika hidup menjadi sibuk. Walaupun ini boleh menjadi kejadian biasa, mempunyai ingatan yang lemah boleh membuat anda kecewa. Genetik berperanan dalam kehilangan ingatan, terutama dalam keadaan neurologi yang serius seperti penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa diet dan gaya hidup mempunyai kesan besar pada ingatan juga.

Berikut adalah beberapa kaedah berasaskan bukti untuk meningkatkan ingatan anda secara semula jadi.

 • Makan Gula yang Ditambah.

 • Cubalah Suplemen Minyak Ikan

 • Luangkan Masa untuk Meditasi

 • Mengekalkan Berat yang Sihat

 • Dapatkan tidur yang mencukupi

 • Amalkan Kesedaran

Bagaimana Penyakit ini mendapat namanya?

Penyakit Alzheimer dinamai Dr. Alois Alzheimer. Pada tahun 1906, Dr. Alzheimer melihat perubahan pada tisu otak seorang wanita yang telah meninggal kerana penyakit mental yang tidak biasa. Gejalanya termasuk kehilangan ingatan, masalah bahasa, dan tingkah laku yang tidak dapat diramalkan. Selepas kematiannya, dia memeriksa otaknya dan menemui banyak gumpalan yang tidak normal. Gumpalan ini sekarang disebut plak amiloid dan ikatan serat kusut, sekarang disebut neurofibrillary, atau tau, kusut.

Plak dan kusut amiloid di otak masih dianggap sebagai beberapa Ciri utama penyakit Alzheimer. Ciri lain adalah kehilangan hubungan antara sel saraf di otak. Neuron adalah sel yang menghantar mesej antara bahagian otak yang berlainan, dan dari otak ke otot dan organ di dalam badan. Banyak perubahan otak yang kompleks juga dianggap berperanan dalam Alzheimer.

Bagaimana kerosakan ini muncul?

Pada mulanya, kerosakan ini nampaknya berlaku di hippocampus. Hippocampus adalah bahagian otak yang penting dalam membentuk kenangan. Apabila neuron mati, bahagian otak tambahan juga terjejas. Pada peringkat akhir Alzheimer, kerosakan semakin meluas, dan tisu otak telah menyusut dengan ketara.

Gambaran Keseluruhan Demensia

Dalam demensia, kita menerangkan sekumpulan gejala yang mempengaruhi ingatan, pemikiran dan kebolehan sosial yang cukup mengganggu kehidupan seharian kita. Ia bukan penyakit tertentu, tetapi beberapa penyakit yang berlainan boleh menyebabkan demensia.

Oleh kerana demensia umumnya melibatkan kehilangan ingatan, kehilangan ingatan mempunyai sebab yang berbeza. Kehilangan ingatan sahaja tidak bermaksud seseorang itu mengalami demensia.

Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia progresif yang paling biasa pada orang dewasa yang lebih tua, tetapi terdapat sejumlah penyebab demensia. Bergantung pada penyebabnya, beberapa gejala demensia mungkin dapat dipulihkan.

Jenis Penyakit Alzheimer

Hampir semua orang yang menderita penyakit Alzheimer akhirnya akan mengalami simptom kehilangan ingatan, kekeliruan, masalah dengan tugas yang biasa dilakukan, dan membuat keputusan. Semua bentuk Alzheimer nampaknya berkongsi pengeluaran berlebihan dan / atau penurunan izin sejenis protein yang disebut amiloid beta peptida. Walaupun kesan penyakit ini serupa, ada dua jenis utama.

1. Alzheimer permulaan awal. Jenis ini berlaku pada orang yang berusia lebih muda dari 65 tahun. Selalunya, mereka berusia 40-an atau 50-an ketika mereka didiagnosis dengan penyakit ini. Jarang berlaku sehingga 5% daripada semua orang dengan Alzheimer mengalami awal. Orang dengan sindrom Down mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapnya . Para saintis telah menemui beberapa cara di mana permulaan Alzheimer berbeza dengan jenis penyakit lain. Orang yang memilikinya cenderung mengalami lebih banyak perubahan otak yang berkaitan dengan Alzheimer. Bentuk permulaan awal juga nampaknya berkaitan dengan kecacatan pada bahagian tertentu DNA seseorang, kromosom 14. Bentuk otot berkedut dan kekejangan, yang disebut mioklonus, juga lebih sering terjadi pada awal Alzheimer.

permulaan awal alzheimer

Apakah simptom awal penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer adalah bentuk demensia yang paling biasa. Demensia adalah istilah umum untuk kehilangan fungsi ingatan atau kemampuan mental lain yang mempengaruhi kehidupan seharian anda.

Berikut adalah gejala awal penyakit Alzheimer:

 • Hilang ingatan

Dalam kehilangan ingatan, anda atau orang yang anda sayangi mungkin kelihatan lebih pelupa daripada biasa. dalam hal ini, anda mula lupa tarikh penting atau peristiwa boleh berlaku.

Sekiranya soalan menjadi berulang dan peringatan yang kerap diperlukan daripada seseorang harus berjumpa doktor.

 • Kesukaran merancang dan menyelesaikan masalah

Penyakit Alzheimer dapat menjadi lebih jelas jika seseorang atau orang yang dikasihi mengalami kesukaran untuk berkembang dan mengikuti rancangan tindakan. Bekerja dengan nombor juga boleh menjadi sukar.

Perkara ini sering dapat dilihat semasa anda atau ahli keluarga mula menunjukkan masalah menjaga bil bulanan atau buku cek.

 • Kesukaran menyelesaikan tugas yang biasa

Sebilangan orang mungkin mengalami masalah dengan tumpuan yang lebih besar. Tugas harian rutin yang memerlukan pemikiran kritis mungkin memakan masa lebih lama ketika penyakit itu berlanjutan.

Keupayaan untuk memandu dengan selamat juga boleh dipersoalkan. Sekiranya anda atau orang tersayang tersesat ketika memandu dalam laluan yang biasa dilalui, ini mungkin merupakan gejala Penyakit Alzheimer.

 • Kesukaran dalam menentukan masa atau tempat

Kehilangan tarikh dan salah faham mengenai berlalunya masa ketika ia berlaku juga adalah dua gejala yang biasa. Perancangan untuk acara di masa depan boleh menjadi sukar kerana tidak segera terjadi.

Ketika gejala berkembang, orang dengan Penyakit Alzheimer menjadi semakin pelupa tentang di mana mereka berada, bagaimana mereka sampai di sana, atau mengapa mereka berada di sana.

 • Kehilangan penglihatan

Masalah penglihatan juga boleh berlaku pada Penyakit Alzheimer. Ini mungkin semudah peningkatan kesukaran membaca.

Anda atau orang yang anda sayangi mungkin juga menghadapi masalah menilai jarak dan menentukan kontras atau warna ketika memandu.

 • Kesukaran mencari perkataan yang tepat

Nampaknya sukar untuk memulakan atau menyertai perbualan. Perbualan mungkin dijeda secara rawak di tengah, kerana anda atau orang yang anda sayangi mungkin lupa bagaimana menyelesaikan ayat.

Kerana itu, perbualan berulang mungkin berlaku. Seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk mencari perkataan yang tepat untuk item tertentu.

 • Kesalahan meletakkan barang dengan kerap

Anda atau orang tersayang mungkin mula meletakkan barang di tempat yang tidak biasa. Mungkin menjadi lebih sukar untuk menelusuri semula langkah anda untuk mencari barang yang hilang. Ini boleh menyebabkan anda atau orang tersayang berfikir bahawa orang lain mencuri.

 • Kesukaran membuat keputusan

Pilihan kewangan mungkin menunjukkan pertimbangan yang buruk. Gejala ini sering menyebabkan kesan kewangan yang buruk. Contohnya ialah menderma sejumlah besar wang ke telemarketer.

Kebersihan fizikal juga menjadi perhatian. Anda atau orang yang anda sayangi mungkin mengalami penurunan frekuensi mandi yang cepat dan kurangnya kesediaan untuk menukar pakaian setiap hari.

 • Menarik diri dari kerja dan acara sosial

Apabila gejala muncul, anda mungkin menyedari bahawa anda atau orang yang anda sayangi semakin menarik diri dari peristiwa sosial, projek kerja, atau hobi yang sebelumnya penting. Penghindaran boleh meningkat apabila gejala bertambah buruk.

 • Mengalami perubahan keperibadian dan mood

Perubahan mood dan keperibadian yang melampau mungkin berlaku. Perubahan mood yang ketara mungkin termasuk:

Anda mungkin menyedari bahawa anda atau orang yang anda sayangi semakin kesal apabila sesuatu di luar rutin biasa berlaku.

Faktor-faktor risiko

 • Walaupun Penyakit Alzheimer bukanlah bahagian yang diharapkan dari usia lanjut, anda berisiko meningkat seiring bertambahnya usia. Lebih daripada 30 peratus orang berumur 85 tahun ke atas menghidap Alzheimer.

 • Anda juga mungkin mempunyai risiko peningkatan Penyakit Alzheimer jika orang tua, saudara, atau anak menghidap penyakit ini. Sekiranya lebih daripada satu ahli keluarga menghidap Penyakit Alzheimer, risiko anda meningkat.

 • Penyebab sebenar Penyakit Alzheimer awal tidak dapat ditentukan sepenuhnya. Ramai penyelidik percaya bahawa penyakit ini berkembang disebabkan oleh pelbagai faktor dan bukannya satu sebab tertentu.

Ringkasan Para penyelidik telah menemui gen yang jarang berlaku yang secara langsung boleh menyebabkan atau menyumbang kepada Penyakit Alzheimer. Gen ini boleh dibawa dari satu generasi ke generasi seterusnya dalam sebuah keluarga. Membawa gen ini boleh menyebabkan orang dewasa yang berumur di bawah 65 tahun mengalami gejala yang jauh lebih awal daripada yang dijangkakan.

2. Alzheimer lewat-lewat. Ini adalah bentuk penyakit yang paling biasa, yang berlaku pada orang yang berumur 65 tahun ke atas. Ia mungkin berlaku atau tidak dalam keluarga. Setakat ini, penyelidik belum menemui gen tertentu yang menyebabkannya. Tidak ada yang tahu pasti mengapa sesetengah orang mendapatnya dan yang lain tidak.

Gejala Penyakit Alzheimer Lewat-Onset

Gejala mengenai ingatan seseorang cenderung menjadi perhatian pertama. Setiap kes adalah unik, jadi gejala berbeza dari orang ke orang. Beberapa yang pertama mengalami gejala seperti kurang pertimbangan atau masalah mengenai penaakulan pada tahap awal.

Sebelum individu mencapai tahap yang lebih sederhana dan teruk, gejala biasanya dikenali apabila terdapat gangguan kognitif ringan. Anda mungkin menyedari bahawa anda atau orang yang anda sayangi menjadi semakin keliru dan tidak lagi dapat melakukan tugas harian seperti mengikuti resipi. Mungkin anda memandu di kawasan yang biasa dan tiba-tiba anda tidak tahu di mana anda berada. Perubahan keperibadian dan tingkah laku juga dapat terjadi dalam tahap yang ringan.

Apabila Alzheimer berkembang menjadi gejala yang lebih sederhana, pertimbangan, ingatan, dan bahasa bertambah buruk. Individu mungkin melupakan ahli keluarga dan bahkan boleh berhalusinasi. Tugas seperti berpakaian dan menyesuaikan diri dengan situasi baru juga boleh menjadi cabaran. Sekali lagi, ini bergantung kepada individu itu sendiri. Setelah penyakit ini menjadi lebih teruk, otak secara fizikalnya menyusut. Pada ketika ini, individu akan bergantung sepenuhnya kepada orang lain.

Penyakit Familial Alzheimer (FAD) adalah satu bentuk penyakit Alzheimer yang diketahui oleh doktor berkaitan dengan gen. Dalam keluarga yang terjejas, anggota sekurang-kurangnya dua generasi telah menghidap penyakit ini. FAD merangkumi kurang dari 1% daripada semua kes Alzheimer. Kebanyakan orang yang menghidap Alzheimer awal mengalami FAD.

Seperti apa Penyakit Alzheimer?

Masalah ingatan biasanya merupakan salah satu tanda pertama Alzheimer, walaupun gejala awal mungkin berbeza dari orang ke orang. Penurunan aspek pemikiran lain, seperti mencari kata yang tepat, masalah penglihatan / spasial, dan pertimbangan atau pertimbangan yang lemah, juga dapat menandakan tahap awal penyakit Alzheimer. Kerosakan kognitif ringan adalah keadaan yang boleh menjadi tanda awal Alzheimer, tetapi tidak semua orang dengan gangguan kognitif ringan akan mengembangkan penyakit ini.

Ringkasan Orang yang menghidap Alzheimer menghadapi masalah melakukan perkara sehari-hari seperti memandu kereta, memasak makanan, atau membayar bil. Mereka mungkin mengemukakan soalan yang sama berulang-ulang kali, tersesat dengan mudah, kehilangan barang atau meletakkannya di tempat-tempat yang ganjil, dan bahkan perkara-perkara mudah membingungkan. Ketika penyakit itu berkembang, beberapa orang menjadi risau, marah, atau ganas.

Berapa lama seseorang boleh hidup dengan penyakit Alzheimer?

Masa dari diagnosis hingga kematian bervariasi sedikitnya 3 atau 4 tahun jika orang itu lebih tua dari 80 ketika didiagnosis, hingga 10 tahun atau lebih jika orang itu lebih muda.

Penyakit Alzheimer kini disenaraikan sebagai penyebab kematian keenam utama di Amerika Syarikat, tetapi perkiraan baru-baru ini menunjukkan bahawa gangguan tersebut mungkin menduduki tempat ketiga, tepat di belakang penyakit jantung dan barah, sebagai penyebab kematian orang tua.

Ringkasan Walaupun rawatan dapat membantu menangani gejala pada beberapa orang, namun saat ini tidak ada penawar untuk penyakit Alzheimer yang dahsyat ini.

Punca Penyakit Alzheimer

 • Penyakit Alzheimer diduga disebabkan oleh penumpukan protein yang tidak normal di dalam dan di sekitar sel otak.

 • Salah satu protein yang terlibat disebut amiloid, deposit yang membentuk plak di sekitar sel otak.

 • Protein lain disebut tau, deposit yang membentuk kusut di dalam sel otak.

 • Ketika sel-sel otak terjejas, ada juga penurunan utusan kimia yang disebut neurotransmitter yang terlibat dalam mengirim pesan, atau isyarat, antara sel otak

 • Tahap satu neurotransmitter, asetilkolin, sangat rendah pada otak orang dengan penyakit Alzheimer.

 • Dari masa ke masa, kawasan otak yang berbeza menyusut. Kawasan pertama yang biasanya terjejas bertanggungjawab untuk kenangan.

 • Dalam bentuk penyakit Alzheimer yang lebih luar biasa, kawasan otak yang berbeza terjejas.

Ringkasan Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan Alzheimer bermula, para saintis sekarang tahu bahawa ia bermula bertahun-tahun sebelum gejala muncul.

Bagaimana penyakit Alzheimer didiagnosis?

Bercakap dengan doktor anda jika anda atau orang yang anda sayangi semakin sukar untuk melakukan tugas setiap hari, atau jika anda atau orang yang dikasihi mengalami kehilangan ingatan yang meningkat. Mereka mungkin merujuk anda kepada doktor yang pakar dalam Penyakit Alzheimer.

Mereka akan melakukan ujian perubatan dan pemeriksaan neurologi untuk membantu diagnosis. Mereka juga mungkin memilih untuk menyelesaikan ujian pencitraan otak anda. Mereka hanya dapat membuat diagnosis setelah penilaian perubatan selesai.

Pencegahan

Penyakit Alzheimer bukanlah keadaan yang dapat dicegah. Walau bagaimanapun, sebilangan faktor risiko gaya hidup untuk Alzheimer dapat diubah. Bukti menunjukkan bahawa perubahan dalam diet, latihan dan tabiat untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular juga dapat menurunkan risiko anda menghidap penyakit Alzheimer dan gangguan lain yang menyebabkan demensia. Pilihan gaya hidup sihat jantung yang dapat mengurangkan risiko Alzheimer termasuk yang berikut:

 • Bersenam secara berkala
 • Makan makanan segar, minyak sihat dan makanan rendah lemak tepu
 • Ikuti panduan rawatan untuk menguruskan tekanan darah tinggi, diabetes dan kolesterol tinggi
 • Sekiranya anda merokok, minta bantuan doktor untuk berhenti merokok

Kajian menunjukkan bahawa kemahiran berfikir yang terpelihara di kemudian hari dan pengurangan risiko penyakit Alzheimer dikaitkan dengan mengambil bahagian dalam acara sosial, membaca, menari, bermain permainan papan, mencipta seni, bermain alat, dan aktiviti lain yang memerlukan keterlibatan mental dan sosial.

Rawatan untuk penyakit Alzheimer

Tidak ada penawar untuk Penyakit Alzheimer pada masa ini. Gejala Penyakit Alzheimer kadang-kadang dapat diatasi dengan ubat-ubatan yang dimaksudkan untuk membantu memperbaiki kehilangan ingatan atau mengurangi kesulitan tidur.

rawatan

Soalan Lazim Berikut adalah soalan yang sering diajukan berkaitan dengan penyakit Alzheimer.

 • Apa yang boleh menjadi penyebab penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer diduga disebabkan oleh penumpukan protein yang tidak normal di dalam dan di sekitar sel otak. Salah satu protein yang terlibat disebut amiloid, deposit yang membentuk plak di sekitar sel otak.

 • Apakah penyakit Alzheimer secara sederhana?

Penyakit Alzheimer adalah gangguan otak progresif yang tidak dapat dipulihkan yang perlahan-lahan merosakkan memori dan kemahiran berfikir dan, akhirnya, kemampuan untuk melaksanakan tugas yang paling sederhana. Pada kebanyakan orang yang menghidap penyakit ini dengan jenis onset awal, gejala pertama kali muncul pada pertengahan tahun 60-an.

 • Apakah 7 Tahap Penyakit Alzheimer?

 • Tahap 1: Tiada Kemerosotan. Semasa peringkat ini, Alzheimer tidak dapat dikesan dan tidak ada masalah ingatan atau gejala demensia yang lain.

 • Tahap 2: Penurunan Sangat Ringan.

 • Tahap: Ringan * Menolak.

 • Tahap 4: Penurunan Sederhana.

 • Tahap 5: Penurunan yang teruk.

 • Tahap 6: Penurunan yang teruk.

 • Tahap 7: Penurunan Sangat teruk.

 • Bagaimana penyakit Alzheimer berfungsi?

Alzheimer mengganggu proses yang penting bagi neuron dan rangkaiannya, termasuk komunikasi, metabolisme, dan pembaikan. Pada mulanya, penyakit Alzheimer biasanya merosakkan neuron dan hubungannya di bahagian otak yang terlibat dalam ingatan, termasuk korteks entorhinal dan hippocampus.

 • Bagaimana perasaan pesakit Alzheimer?

Tetapi aspek emosi penyakit ini sama pentingnya, terutama bagi rakan dan keluarga yang berfungsi sebagai pengasuh. Dari sisi negatif, penderita Alzheimer mungkin mempunyai perasaan marah, cemas, tertekan, takut, dan kesepian.

Kesimpulan: Pada dasarnya, Alzheimer adalah penyakit progresif, di mana gejala demensia secara beransur-ansur memburuk selama beberapa tahun. Pada peringkat awal, kehilangan ingatan adalah ringan, tetapi dengan Alzheimer peringkat akhir, individu kehilangan kemampuan untuk melakukan perbualan dan bertindak balas terhadap persekitaran mereka.

Carian Berkaitan

Kira-kira setahun yang lalu Puan Susan Brown yang berumur 65 tahun mula mempunyai masalah dengan mengingat, seperti lupa biasa di mana dia menyimpan kunci keretanya dan kadang-kadang lupa membayar bil, beberapa bulan kemudian, masalahnya dengan lupa mula berkembang lebih teruk lagi, dia akan pergi ke pejabat dan melupakan banyak perkara yang sepatutnya dia lakukan di pejabat, kadang-kadang dia malah lupa pergi ke pejabat, dia bahkan tidak ingat untuk membayar bil ringan untuk bulan itu. Beberapa bulan kemudian, cucu kesayangannya datang untuk menghabiskan Krismas bersamanya, kemudian yang lebih buruk berlaku ... setelah melihat anak perempuannya dan cucunya, Susan tidak dapat mengetahui bahawa dia mempunyai cucu atau juga anak perempuannya, oletha memutuskan untuk membawa ibunya ke hospital untuk melihat apa yang salah ... setelah beberapa siri diagnosis, doktor memberitahu oletha bahawa ibunya menghidap penyakit Alzheimer ... Penyakit Alzheimer ?, Apakah penyakit Alzheimer? oletha bertanya.

Apakah penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah Neurotoxin neurodegeneratif progresif. penyakit yang merosakkan ingatan Memori . dan fungsi mental penting yang lain. Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa (sekumpulan gangguan otak yang mengakibatkan kehilangan kemahiran intelektual dan sosial) perubahan ini cukup parah sehingga mengganggu kehidupan seharian.

Dalam penyakit Alzheimer, sel-sel otak sendiri merosot dan mati, menyebabkan penurunan ingatan dan fungsi mental.

Tidak ada penawar yang diketahui untuk penyakit Alzheimer. Ubat-ubatan dan strategi pengurusan penyakit Alzheimer semasa dapat memperbaiki simptom sementara. Ini kadang-kadang dapat membantu penghidap penyakit Alzheimer memaksimumkan fungsi mental dan mengekalkan Kemerdekaan. Penting untuk mendapatkan ubat seawal mungkin kerana penyakit Alzheimer cenderung memburuk seiring berjalannya waktu, ini kerana ia melibatkan neurodegenerasi progresif.

Ringkasan Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegeneratif progresif yang secara progresif merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan penurunan kemampuan mental.

Baca juga Cara meningkatkan memori .

Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi? .

Gejala

Pada mulanya, peningkatan kealpaan atau kekeliruan ringan mungkin satu-satunya gejala penyakit Alzheimer. Tetapi lama-kelamaan, penyakit ini memusingkan lebih banyak kenangan terutama kenangan baru-baru ini. Kadar di mana gejala bertambah berbeza dari orang ke orang. Sekiranya anda menghidap penyakit Alzheimer, anda mungkin menyedari bahawa anda mengalami kesukaran yang luar biasa untuk mengingat sesuatu dan mengatur pemikiran anda. Atau anda mungkin tidak menyedari bahawa ada sesuatu yang salah. Walaupun perubahan dapat dilihat kepada ahli keluarga, rakan sekerja dan rakan-rakan.

Kemerosotan ingatan

Setiap orang mengalami kekalahan ingatan sekali-sekala, adalah biasa jika anda tidak mengetahui di mana anda meletakkan kunci anda atau melupakan nama seorang kenalan. Tetapi ingatan hilang berkaitan dengan penyakit Alzheimer Sickness . berterusan dan bertambah buruk, mempengaruhi keupayaan untuk berfungsi di tempat kerja dan di rumah.

Orang yang menghidap penyakit Alzheimer mungkin;

 1. ulangi pernyataan dan soalan berulang-ulang kali, tidak menyedari bahawa mereka telah mengajukan soalan itu atau bahawa mereka telah dijawab.

 2. secara berkala meletakkan harta benda, sering meletakkannya dalam pemikiran Logik yang tidak logik . lokasi.

 3. lupakan perbualan, janji temu atau acara dan jangan ingat mereka kemudian.

 4. akhirnya apabila menjadi lebih teruk lupakan nama ahli keluarga dan benda-benda seharian.

Disorientasi dan salah tafsir hubungan spatial

Orang yang menghidap penyakit Alzheimer mungkin kehilangan akal pada hari itu, musim https://npcparty.org/t/seasonality/16930., Di mana mereka atau bahkan keadaan hidup semasa. Penyakit Alzheimer juga dapat mengganggu kemampuan otak untuk menafsirkan apa yang dilihat, menyukarkan orang dengan penyakit Alzheimer untuk memahami keadaannya. Ini mungkin menjadi lebih teruk sehingga orang dengan penyakit Alzheimer mungkin tersesat walaupun di tempat yang biasa.

Bercakap dan menulis

Orang dengan penyakit Alzheimer mungkin menghadapi masalah dalam mencari kata-kata yang tepat untuk mengenal pasti objek, meluahkan fikiran atau mengambil bahagian dalam perbualan. Lama kelamaan, kemampuan membaca dan menulis juga merosot Deklinasi .

Berfikir dan berfikir

Penyakit Alzheimer menyebabkan kesukaran untuk berkonsentrasi dan berfikir, terutamanya mengenai konsep abstrak seperti nombor. Mungkin sukar untuk menguruskan kewangan, mengimbangkan buku cek dan mengawasi bil serta membayarnya tepat pada waktunya. Kesukaran ini boleh berlanjutan sehingga tidak dapat mengira semula dan menangani nombor.

Membuat pertimbangan dan keputusan

Memberi tindak balas dengan berkesan terhadap masalah seharian seperti makanan Makanan organik . pembakaran di atas dapur, atau keadaan pemanduan yang tidak dijangka menjadi semakin mencabar.

Merancang melaksanakan tugas biasa

Kegiatan sekali jalan yang memerlukan langkah berurutan, seperti merancang dan memasak makanan atau bermain permainan kegemaran, menjadi perjuangan ketika penyakit itu berkembang. Akhirnya, orang dengan penyakit Alzheimer yang sudah lanjut mungkin lupa bagaimana melakukan tugas-tugas asas seperti berpakaian dan mandi.

Perubahan keperibadian dan tingkah laku

Perubahan yang berlaku di otak dalam penyakit Alzheimer dapat mempengaruhi cara orang-orang dengan penyakit ini bertindak dan bagaimana perasaan mereka. Orang yang menghidap penyakit Alzheimer mungkin mengalami;

 1. kemurungan
 2. perubahan emosi
 3. penarikan sosial
 4. khayalan, seperti mempercayai sesuatu telah dicuri apabila tidak ada yang dicuri.
 5. mudah marah dan agresif
 6. perubahan tabiat tidur
 7. mengembara
 8. kehilangan perencatan.

Banyak kemahiran penting Kemahiran . tidak hilang sehingga lewat penyakit ini. Ini termasuk kemampuan membaca, menari dan menyanyi, menikmati muzik lama, terlibat dalam kraf dan hobi, bercerita dan mengenang kembali. Ini kerana maklumat, kemahiran dan kebiasaan yang dipelajari di awal kehidupan adalah antara kemampuan terakhir yang hilang ketika penyakit itu berkembang.

Tahap penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegeneratif progresif, oleh itu terdapat tahap dalam manifestasi klinikal.

Tahap 1 : tingkah laku luar biasa: ketika seseorang berada dalam fasa awal ini, dia tidak akan mengalami gejala yang dapat dilihat. Hanya imbasan PET, ujian pencitraan yang menunjukkan bagaimana otak berfungsi dapat mendedahkan sama ada dia menghidap penyakit Alzheimer atau tidak.

Tahap 2; perubahan yang sangat ringan: Anda mungkin tidak menyedari apa-apa yang tidak kena dalam tingkah laku orang itu, tetapi dia mungkin mengambil sedikit perbezaan, perkara yang sukar ditangkap. Ini termasuk melupakan kata atau meletakkan objek. Pada tahap ini, Gejala penyakit Alzheimer yang halus tidak mengganggu kemampuannya untuk bekerja atau hidup secara bebas. NB Gejala ini tidak serupa dengan penyakit Alzheimer. Ini juga mungkin disebabkan oleh penuaan atau sesuatu yang lain.

Tahap 3; penurunan ringan Pada ketika inilah perubahan dan gejala yang ketara mula muncul seperti;

 1. lupa sesuatu yang baru dibaca
 2. mengemukakan soalan yang sama berulang-ulang kali
 3. menghadapi masalah dan kesukaran untuk membuat rancangan atau mengatur
 4. mengalami kesukaran untuk mengingati nama ketika bertemu orang baru.

Tahap 4; penurunan sederhana: Dalam tempoh ini, kesukaran berfikir semakin teruk manifestasi serius seperti;

 1. lupa bulan atau musim apa
 2. lupa perincian tentang dirinya
 3. menghadapi masalah memasak Memasak . makanan atau bahkan memesan dari menu ... mula muncul.

Tahap 5; penurunan yang agak teruk Dalam tempoh ini, gejala seperti;

 1. kehilangan jejak di mana seseorang itu berada.
 2. lupa alamat Alamat .
 3. melupakan butiran penting ... mula muncul.

*** Tahap 6; penurunan teruk *** Pada peringkat ini, manifestasi yang lebih teruk mula muncul seperti khayalan, memikirkan isteri seseorang untuk ibu seseorang.

Tahap 7; penurunan yang sangat teruk Pada peringkat ini banyak kebolehan asas pada pesakit seperti; makan, berjalan dan duduk pudar dalam tempoh ini.

Ringkasan Gejala klinikal penyakit Alzheimer secara bertahap dan progresif ... bermula dengan asimtomatik hingga pelupa ringan dan penurunan ringan hingga penurunan ingatan yang sangat teruk.

Punca

Penyebab sebenar penyakit Alzheimer belum diketahui. Tetapi penyelidikan telah menunjukkan bahawa kemungkinan Penyebab penyakit Alzheimer adalah; genetik, persekitaran, dan penuaan.

Ringkasan Punca sebenar penyakit Alzheimer belum diketahui.

Faktor-faktor risiko

 1. Age Research telah menunjukkan bahawa peningkatan usia adalah faktor risiko terbesar penyakit Alzheimer. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kadar penyakit Alzheimer dan demensia meningkat dua kali ganda setiap dekad Hilang dekad . selepas berumur 60 tahun.

 2. sindrom down (gangguan genetik)

 3. genetik Apa itu pewarisan dan ekspresi gen? .

 4. seks ; peratusan wanita yang menghidap penyakit Alzheimer adalah lebih besar. Ini kerana wanita hidup lebih lama daripada lelaki.

 5. kemerosotan kognitif ringan.

 6. trauma kepala pasca.

 7. pemakanan yang buruk (terutamanya kekurangan vitamin).

Ringkasan Mengelakkan faktor risiko adalah kunci untuk berjaya mencegah penyakit Alzheimer.

Baca juga; Ketahui gejala psikologi tekanan:.

Apa itu psikologi kognitif? .

Rawatan dan ubat-ubatan

Rawatan untuk pesakit penyakit Alzheimer merangkumi:

 1. mengekalkan fungsi mental
 2. mengurus tingkah laku
 3. merawat seseorang yang menghidap penyakit Alzheimer.

Dadah yang digunakan untuk merawat penyakit Alzheimer adalah; ** Cholinesterase inhibitor: ** ubat ini berfungsi dengan membanggakan tahap bahan kimia komunikasi sel ke sel yang habis di otak oleh penyakit Alzheimer. Sebilangan besar orang boleh mengharapkan simptom-simptom terkini mereka untuk sementara waktu. Inhibitor kolinesterase yang biasa digunakan termasuk; Rivastimine (exelon), Donepezil (aricept) dan galatamine (razadyne). Kesan sampingan utama ubat ini termasuk; cirit-birit, mual, gangguan tidur dan peningkatan kesan tidak bersimpati.

** Mematine (Namenda); ** Ubat ini berfungsi di rangkaian komunikasi sel otak yang lain dan memperlambat perkembangan Gejala dengan penyakit Alzheimer sederhana hingga teruk. Kadang-kadang ia digunakan dalam kombinasi dengan kolinesterase.

Pencegahan

 1. pengambilan jus buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini terbukti dapat mengurangkan kejadian penyakit Alzheimer.

 2. beri mengandungi tahap tinggi komponen aktif biologi termasuk kelas sebatian yang disebut athocyanosides yang melawan gangguan ingatan yang berkaitan dengan radikal bebas dan plak beta amiloid di otak. Makan beri setiap hari untuk faedah maksimum.

 3. diet keto didapati dapat mengurangkan kejadian penyakit Alzheimer.

 4. kadar asid docosahexanoic (DHA) yang terdapat pada ikan berlemak seperti salmon, mackerel, dan tuna yang diukur pada awal mempunyai kadar penyakit Alzheimer yang lebih rendah. Ikan ini kaya dengan asid lemak Omega 3.

 5. Ambil makanan tambahan asid folik

 6. minum segelas wain merah atau jus anggur ungu bersama makan malam anda. Kulit anggur mengandungi komponen yang melindungi sel otak dari kesan tekanan oksidatif dan beta amyloid.

 7. mengawal tekanan darah

NB : gaya hidup senaman dan gaya hidup pembelajaran berterusan telah terbukti dapat mengurangkan kejadian penyakit Alzheimer.

Ringkasan Mencegah penyakit Alzheimer terjadi lebih baik daripada berusaha menyembuhkannya ... oleh itu melibatkan gaya hidup yang mencegah kejadian penyakit Alzheimer sangat ditunjukkan.

Soalan lazim

Adakah penyakit Alzheimer adalah hukuman mati? Tidak, penyakit Alzheimer bukan hukuman mati, penyakit Alzheimer dapat diatasi. Ia boleh diatasi dengan ubat-ubatan dan rawatan sosial.

Adakah penyakit Alzheimer satu-satunya penyebab demensia? Penyakit Alzheimer bukan satu-satunya penyebab demensia… ada faktor lain yang boleh menyebabkan demensia Cara meningkatkan ingatan .

Kesimpulan Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegeneratif yang menyebabkan sel-sel otak semakin merosot dan mati. Ini membawa kepada degenerasi progresif dalam fungsi memori dan mental yang menyebabkan kehilangan ingatan. Penyakit Alzheimer adalah salah satu penyebab utama demensia. Seseorang yang menderita penyakit Alzheimer biasanya mempunyai pelupa progresif yang meningkat. Diagnosis penyakit Alzheimer merangkumi pengimejan perubatan dan ujian lain tetapi belum ada ujian yang tepat untuk penyakit Alzheimer kerana para saintis masih berusaha untuk mendapatkan ujian yang sangat tepat untuk penyakit Alzheimer. Langkah pencegahan terbaik yang boleh diambil terhadap penyakit Alzheimer adalah dengan mengelakkan faktor risiko.

Artikel berkaitan

Halitosis (bau mulut) semua yang perlu anda ketahui mengenai halitosis (bau mulut) .

Kekejangan haid (senggugut) menyebabkan simptom, rawatan rumah dan Rawatan .

Kolera .

Demam kuning .

Apakah penyakit Alzheimer?

Bagaimana ia berlaku?

Oleh kerana dunia menderita tahap buta huruf yang tinggi, orang biasanya tidak menyedari penyakit ini kerana kurangnya pengetahuan. Kita perlu menyedari orang ramai mengenai sebab dan gejala Alzheimer serta cara merawat pesakit ini. Biasanya, orang mengabaikan simptom dan mengaitkannya dengan penuaan yang akhirnya melintasi batasnya kemudian.

APAKAH PENYAKIT ALZHEIMER?

Alzheimer adalah penyakit yang tidak dapat dipulihkan dan tidak dapat disembuhkan yang kehilangan keupayaan seseorang untuk mengingat dan melakukan tugas-tugas sederhana. Ini adalah bentuk demensia yang paling biasa yang menyebabkan kehancuran ingatan, pemikiran dan tingkah laku.

PENYEBAB PENYAKIT ALZHEIMER:

Kenangan adalah salah satu khazanah terindah yang dapat dihargai oleh seseorang sepanjang hayatnya. Tetapi ketika ia mulai hilang secara beransur-ansur, itu menyakitkan bukan hanya untuk mangsa tetapi juga untuk orang yang mereka sayangi di sekitar. Itulah sebabnya Alzheimer juga dikenali sebagai penyakit keluarga kerana sepenuhnya penderitaan seluruh keluarga.

Terdapat banyak penyebab penyakit ini melalui proses bertahap seperti berikut:

 1. Genetik
 2. Umur
 3. Kecederaan kepala
 4. Sejarah keluarga
 5. Gaya hidup yang tidak sihat
 6. Penyakit kardiovaskular meningkatkan risiko penyakit Alzheimer.
 7. Ketagihan merokok dan pengambilan alkohol.
 8. Pengasingan sosial
 9. Gaya hidup yang tidak menetap
 10. Pengasingan sosial atau kegelisahan sosial.

GEJALA PENYAKIT ALZHEIMER:

Menurut doktor, diperlukan 3 hingga 8 tahun untuk menunjukkan simptom Alzheimer dan sehingga orang itu kemungkinan besar memasuki tahap penyakit ini yang tidak dapat disembuhkan. Gejala terbahagi kepada tiga peringkat:

1. Gejala Ringan Boleh Diubati:

Gejala ringan awal termasuk:

 1. Melupakan tugas seharian
 2. Kesalahan meletakkan barang
 3. Melupakan nama
 4. Kesukaran merancang dan mengatur
 5. Mengalami masalah yang teruk semasa merancang atau mengatur sesuatu

2. Gejala Sederhana Boleh Diatasi:

Ini adalah tahap ketika gejala mula menonjol dan lebih jelas. Pada peringkat ini, pesakit memerlukan rawatan intensif. Gejala sederhana termasuk:

 1. Tidak dapat meluahkan pemikiran
 2. Tingkah laku yang sangat pelik dalam situasi yang mencabar secara sosial
 3. Melupakan nama anda dan nama ahli keluarga
 4. Keliru tentang tempat mereka sekarang atau hari apa.
 5. Perubahan drastik dalam pola tidur seperti terjaga sepanjang malam dan tidur sepanjang hari
 6. Kehilangan kawalan pundi kencing (kencing secara tidak sengaja)

3. Gejala teruk yang tidak dapat diubati:

Ini adalah tahap di mana keadaan terlepas dari tangan dan pesakit memerlukan rawatan yang ekstrim sepanjang hayatnya. Gejala yang teruk termasuk:

 1. kehilangan kesedaran tentang persekitaran dan kesejahteraan mereka
 2. Tidak dapat berkomunikasi dengan orang di sekeliling mereka
 3. Kemungkinan besar diserang jangkitan terutamanya radang paru-paru.
 4. Kehilangan kesedaran
 5. Perubahan mood yang melampau
 6. Turun naik keperibadian dan tingkah laku.
 7. Kecacatan fizikal seperti tidak dapat berjalan, menahan barang, tidak dapat melihat atau menelan makanan.
 8. Masalah kepercayaan dan kemarahan

KENAPA ALZHEIMER TERJADI?

Menurut kajian, penyakit Alzheimer terjadi ketika sel-sel abnormal yang terdiri dari protein mulai membiak dan menundukkan ke dalam sel otak. Sel-sel protein ini dikenal sebagai "Tau" dan "Amyloid" . Tau deposit ke dalam sel otak dalam bentuk kusut sedangkan amiloid mendeposit ke dalam sel otak dalam bentuk wabak.

Apabila protein ini mula menguat ke dalam sel, ia menyebabkan gangguan antara neurotransmitter yang berfungsi untuk mengawal dan mengangkut mesej dalam bentuk neuron. Secara beransur-ansur, bahagian otak mula mengecut dan mula-mula bermula dari bahagian amigdala yang dikaitkan dengan kawalan emosi dan menyimpan kenangan.

BAGAIMANA MENGHADAPI PESAKIT ALZHEIMER?

Walaupun para saintis telah melakukan penemuan dan rawatan moden untuk menyembuhkan beberapa penyakit, namun penawar untuk penyakit Alzheimer belum ditemukan. Doktor mencadangkan agar memeriksa dengan ketat jika anda menghadapi gejala awal atau mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini.

Ketidaktahuan adalah penyebab terbesar penyakit ini. Kami selalu kehilangan ingatan seiring bertambahnya usia. Alzheimer diselubungi stigma dan maklumat yang salah. 2 daripada 3 orang percaya bahawa ini adalah sebahagian daripada penuaan tetapi sebenarnya tidak. Manakala 95% orang berpendapat bahawa setiap orang menderita demensia pada akhir usia mereka.

Selepas diagnosis, bahagian yang paling berat adalah menangani pesakit ini. Kita harus mendidik dan menyedari orang tentang cara berkomunikasi dengan mereka. Pesakit dengan penyakit ini merasakan hidup mereka sudah berakhir. Cara untuk menangani pesakit ini adalah seperti berikut:

 1. Pastikan perkara mudah dan ajukan satu soalan sekaligus. Soalan yang terlalu banyak boleh mengganggu mereka.
 2. Menjaga rutin harian yang boleh mereka ingat. Perubahan rutin yang sedikit boleh menyebabkan mereka menjadi panik.
 3. Kita sebagai individu perlu meluangkan masa bersama mereka dan berusaha untuk tidak membuat mereka merasa sendirian.
 4. Cuba berkomunikasi dengan mereka walaupun itu tidak mudah. Fokus pada perasaan mereka dan bukannya kata-kata.
 5. Beri banyak masa untuk bertindak balas dan cuba untuk tidak mengganggu percakapan mereka.
 6. Penggunaan humor dapat menenangkan mereka
 7. Jangan berdebat dengan mereka walaupun mereka mengatakan yang salah. Hujah itu boleh mencetuskan kemarahan dan ketakutan.
 8. Walaupun mereka melupakan anda dan memperlakukan anda seperti orang asing, baiklah dengan itu. Jangan memaksa mereka untuk mengingati apa hubungan anda.
 9. Minta pertolongan dan biarkan saya melakukan sedikit tugas seperti menyerahkan sesuatu atau memegang sesuatu.
 10. Berunding dengan doktor sekiranya mereka menghadapi kemurungan dan halusinasi yang teruk dll.

MENGAPA HARI ALZHEIMER DIBERIKAN?

Hari Alzheimer disambut pada 21 September di mana sejumlah besar organisasi yang menangani masalah ini berkumpul untuk meningkatkan kesedaran dan isu-isu yang dihadapi oleh keluarga. Tujuan hari ini adalah untuk mengumpulkan pendapat dan pengalaman orang di seluruh dunia yang mengalami ini dalam keluarga mereka dan memberi pencerahan mengenai salah tanggapan orang mengenai penyakit ini.

Setiap tahun orang meraikan bulan ini dengan menolong keluarga yang menangani masalah ini dan juga pesakit. Mereka lebih suka memakai pita ungu sepanjang bulan untuk menyokong tujuannya.

KESIMPULAN:

Alzheimer adalah penyakit yang sangat menyakitkan bagi keluarga dan mangsa. Seseorang menjadi lebih seperti mayat hidup. Inilah sebab mengapa sangat diperlukan untuk mengetahui tanda-tanda dan gejala awal. Menurut Peringkat Kesihatan Sedunia, Kira-kira 17% orang dari usia 60 hingga 65 tahun menderita penyakit ini dan kira-kira 15% dari usia 75 atau lebih cenderung terkena penyakit ini.

Kita perlu mendidik orang ramai mengenai sebab dan cabaran dan berkumpul bersama untuk bekerjasama dan berkongsi amalan terbaik antara satu sama lain.

Mari hentikan kesunyian agar kita dapat mengesan simptomnya lebih awal sebelum terlambat.