Sistem pembumian adalah dalam kejuruteraan elektrik penanda aras dalam litar elektrik dari mana voltan dikira. Kaedah pembumian atau rakan kita di atas kolam; sistem pembumian sering menawarkan jalan yang popular melalui hubungan fizikal dengan geologi untuk elektrik. Peranti pembumian elektrod atau sistem pembumian elektrod menghubungkan bahagian tertentu sistem ini untuk perlindungan dan fungsi dengan permukaan Pembumian konduktif.

  • Untuk mengatur voltan fasa ke pembumian dalam keadaan stabil, iaitu dengan menghilangkan cas elektrostatik, pada talian elektrik.
  • Kaedah untuk mengesan penebat sistem bekalan kuasa.
  • Hapus kesalahan berulang di arcing ground.
  • Untuk memastikan bahawa pertahanan utama dapat mengesan kesalahan yang berlaku antara belitan pengubah voltan tinggi dan rendah.
  • Berikan jalan alternatif untuk arus aruhan dan dengan itu mengurangkan 'bunyi' elektrik elektrik.
  • Beri forum peralatan untuk operasi peranti elektronik.

Bagaimana sistem pembumian berfungsi?

Pautan pembumian juga diperlukan untuk operasi peralatan yang betul di dalam pemasangan. - Peranti elektronik, misalnya, yang memerlukan pelindung tanah. Pangkalan pembumian, sistem di loji lengkap, harus dikenali sebagai sistem lengkap. Sebab apa? Tidak dapat membaca elektron!

Secara serius, peranti pembumian direka untuk dua tujuan keselamatan.

Yang pertama adalah menghentikan kejutan logam yang terdedah kerana potensi yang berbeza. - Ikatan adalah kaedah pengurangan kejutan ini. Penggunaan elektrod pembumian juga menyekat pengumpulan elektrik statik - sesuai untuk mengendalikan barang yang mudah terbakar atau sensitif terhadap elektrostatik.

Sekiranya berlaku pembumian pembumian, peranan kedua sistem pembumian adalah memastikannya. Segala arus kerosakan yang berlaku akan kembali diatur ke sumbernya. Maksud saya menavigasi jalan kembali untuk mengelakkan kerosakan peralatan atau kecederaan orang.

Sistem pembumian impedans rendah memungkinkan bahagian arus pembumian pembumian kembali mengalir dengan betul untuk mengendalikan peralatan pelindung. Pemutus litar dimulakan, atau sekering berjaya dimulakan untuk mengelakkan arus.

Dengan perbelanjaan yang jelas, bekalan elektrik kepada pengguna tanpa norma yang dibenarkan membawa bahaya yang tidak seimbang. Keprihatinan bagi perniagaan dan orang. Bukan hanya kepada penduduk tetapi juga di wilayah yang lebih luas yang boleh mempengaruhi pihak ketiga yang tidak bersalah di sekitarnya.

Sistem pembumian mesh yang tidak betul dibina atau dipasang dan gagal mengawal tenaga kerosakan dalam had yang dibenarkan yang ditentukan oleh apa yang boleh ditoleransi oleh badan rata-rata, menimbulkan risiko kecederaan / kematian yang besar bagi nyawa dan juga boleh membahayakan peralatan.

Sistem bertebat

Pendekatan ini tidak mempunyai hubungan tersusun dan sedar dengan Bumi. Untuk instrumentasi, mungkin terdapat sambungan impedans tinggi; sebagai contoh, spiral sistem pengukuran.

Kapasitansi antara setiap fasa dan Pembumian sama dengan keadaan normal. Hasilnya adalah untuk menstabilkan sistem pembumian. Voltan setiap fasa ke Pembumian pada peranti triphasic adalah voltan bintang sistem. Jadi neutral (jika ada), potensi Bumi hampir atau hampir.

Sistem pembumian

Peranti yang dibumikan dihubungkan dengan sengaja ke Bumi, sekurang-kurangnya satu konduktor atau titik (biasanya titik neutral atau bintang). Pada sistem tiga fasa, pautan ke Pembumian biasanya berlaku pada bintang pengubah atau titik neutral.

Sekiranya peranti perlu disambungkan ke beban peralihan seterusnya, iaitu untuk mengelakkan turun naik utama tekanan neutral dengan beban, kerja tanah harus diadopsi dengan cara ini. Hubungan Bumi mengurangkan turun naik dan ketidakseimbangan voltan. Manfaat lain ialah relay sisa digunakan untuk mengenali kecacatan sehingga menjadi kecacatan fasa demi fasa. Ini mengurangkan pergerakan kesalahan dan kerugian ke bahagian grid yang lain.

Sistem pembumian Impedans

Dalam hubungan antara titik neutral dan perintang pembumian dan reaktor dimasukkan. Biasanya, arus kerosakan dikurangkan menjadi jumlah yang sesuai.

Dalam praktiknya, pembumian induksi mesti membolehkan minimum 60 peratus kapasiti litar pintas 3 fasa mengalir kerana kegagalan Pembumian untuk mengelakkan voltan berlebihan yang tidak diperlukan kerana resonansi dengan kapasiti pemindahan peranti. Bentuk pembumian ini mempunyai pengurangan tenaga yang lebih sedikit daripada Bumi yang resistif.

Gegelung Petersen

Gegelung pertahanan arka (ASC) boleh digunakan sebagai penghubung pembumian, juga dikenali sebagai gegelung Petersen atau peneutralan lalai tanah. Ini adalah reaktor yang disetel yang meneutralkan aliran fasa sihat ke tahap rendah dari arus kegagalan.

Kerana pembersihan diri, watak planet ini, misalnya, yang mengalami banyak kegagalan sementara dan mempunyai beberapa titik asas, berguna dalam beberapa keadaan dengan sistem overhead voltan sederhana.

Terutamanya ASC telah mengambil alih penggunaan pemutus litar penutupan automatik dalam sistem voltan tinggi dan sederhana. Walau bagaimanapun, terdapat minat yang semakin meningkat di ASC, terutamanya kerana peningkatan peralatan yang ada dan kerumitan peranti keselamatan. Sesuai untuk sistem overhead dengan banyak titik pembumian, iaitu transformer) dan banyak pelanggan yang terhubung, pelaksanaannya sangat kuat. Kecekapan skema itu tidak dapat dipengaruhi oleh terlalu banyak talian fasa tunggal atau kabel.

Sistem impedans rendah

Sistem pembumian impedans rendah, terutamanya pada voltan rendah, adalah penyelesaian yang paling popular. Dalam kes ini, pautan neutral / pembumian sengaja dimasukkan oleh sambungan yang kukuh tanpa impedans. Kelemahan peranti ini ialah arus cacat Pembumian biasanya tinggi, tetapi dalam keadaan kegagalan voltan sistem tetap ditekan atau rendah.

Pembumian peralatan

Peralatan elektrik dilengkapi dengan pembumian seperti itu. Bahagian alat pengangkutan tidak arus disambungkan ke Pembumian melalui tali pengalir, seperti kerangka logam. Sekiranya terdapat kerosakan pada sistem, arus litar pintas melewati pembumian menggunakan wayar. Oleh itu, berhati-hati daripada bahaya pada peranti.

Kesimpulannya

Peranti neutral disambungkan terus ke Pembumian dengan wayar GI dalam kerja tanah neutral. Planet neutral juga dikenali sebagai sistem pembumian. Pembumian sedemikian biasanya dibekalkan ke sistem penggulungan. Sebagai contoh, penjana, pengubah, motor dibekalkan dengan pembumian neutral.

Pembumian boleh dibuat melalui rangkaian konduktor elektrik atau elektrod yang terletak hampir atau di bawah permukaan tanah dengan menghubungkan bahagian masing-masing dalam pemasangan secara elektrik. Pembumian atau elektrod permukaan tanah dilengkapi dengan cerun besi rata yang menghubungkan semua bahagian logam yang tidak hadir.