Apa itu pakar estetik? Ahli estetik adalah profesional penjagaan kulit yang dilesenkan oleh negara. Untuk melakukan rawatan, mereka telah dilatih melalui program magang atau estetika formal. Rawatan mereka mempromosikan kesihatan dan kecantikan kulit yang meliputi prosedur seperti waxing dan pengelupasan, sementara juga memberi pendidikan kepada klien mengenai pembersihan, diet, dan penggunaan produk perawatan kulit di rumah.

Apa itu pakar estetik?

Esthetics didasarkan pada cabang falsafah yang secara langsung berkaitan dengan hubungan antara deria dan perkara kecantikan, seni, dan rasa. Walau bagaimanapun, dalam industri kecantikan, estetika memberi tumpuan langsung kepada kesihatan dan kecantikan kulit.

Estetik, dari segi teknikal , merujuk kepada penerapan teknik yang berbeza pada lapisan epidermis tubuh manusia. Amalan estetik merangkumi banyak kaedah yang boleh merangkumi mengukus, mengeringkan, mengekstraksi, mengelupas bahan kimia dan membersihkan liang.

Peranan dan Batasan Undang-undang Ahli Estetik

Di bawah ini disebutkan peranan dan batasan undang - undang pakar estetika bahawa apa yang dapat mereka lakukan atau apa yang tidak dapat mereka lakukan.

Apa yang Boleh Dilakukan oleh Ahli Estetik

:black_small_square: Ahli estetik adalah profesional kesihatan dan kesejahteraan, dengan pengecualian dari pakar estetik Connecticut, yang tidak memerlukan lesen negeri.

:black_small_square: Ahli estetik mesti menyelesaikan kursus latihan dan / atau pendidikan dan lulus peperiksaan bertulis dan praktikal negeri tertentu untuk mendapatkan lesen melalui lembaga kosmetologi atau jabatan kesihatan negeri mereka .

:black_small_square: Beberapa negeri (termasuk Utah, Vermont, Virginia, Washington State, dan Washington DC) adalah pakar berlesen, dan tidak dibenarkan melakukan rawatan perubatan lanjutan, seperti saliran limfa.

:black_small_square: Kerja pakar estetika melibatkan penggunaan teknik dan prosedur terapi pada kulit sebagai kaedah menjaga kesihatan dan kecergasan, meningkatkan penampilan keseluruhan, dan memerangi kesan pendedahan cahaya matahari dan penuaan.

:black_small_square: Ahli estetik dilatih dalam perawatan kulit, sering membantu pelanggan mereka untuk menangani masalah kulit melalui pelbagai rawatan dan prosedur .

:black_small_square: Ahli estetik boleh melakukan banyak rawatan fizikal, dan, seperti garam atau lulur gula, pembalut badan dan penyingkiran rambut.

:black_small_square: Melilin, mengikat, atau menggunakan produk penyingkiran rambut yang tidak diingini adalah amalan biasa di kalangan pakar estetik, seperti penggunaan kosmetik.

:black_small_square: Di persekitaran spa, pakar estetik sering melakukan rawatan yang hampir sama fikiran dan semangatnya dengan tubuh. Oleh itu, terapi seperti urut batu panas, mandian lumpur, dan aromaterapi adalah tambahan popular dalam wacana banyak pakar estetik.

:black_small_square: Sebilangan besar masa, pelanggan mencari pakar estetik untuk melakukan rawatan yang melawan garis-garis dan kedutan atau kulit kering, eksim, atau ruam, sementara banyak pelanggan membuat janji temu dengan doktor kegemaran mereka untuk menikmati kulit yang menyegarkan. Akhirnya, sebilangan pelanggan memandang perjalanan ke estetik sebagai kemewahan, di mana mereka boleh berehat dan bersantai.

Apa yang Boleh Dilakukan oleh Ahli Estetik

Apa yang Tidak Boleh Dilakukan oleh Ahli Estetik

:black_small_square: Esthetics bukanlah amalan perubatan dan pakar estetik tidak dibenarkan mendiagnosis , menetapkan , atau merawat penyakit kulit atau penyakit. Sebaliknya, perkhidmatan penjagaan kulit perubatan hanya terhad kepada profesional berlesen, seperti pakar dermatologi.

:black_small_square: Ahli estetik kadang-kadang didapati bekerja di pejabat doktor, seperti pakar dermatologi dan pakar bedah plastik, tetapi kepakaran mereka hanya pada penjagaan kulit kosmetik, dengan apa-apa jenis prosedur invasif yang sering diserahkan kepada profesional perubatan yang pakar dalam penyakit kulit.

:black_small_square: Peranan mereka dalam keadaan perubatan ini sering merangkumi rawatan yang konsisten dan menyokong pesakit. Walau bagaimanapun, estetika dilatih untuk mengenal pasti banyak keadaan perubatan yang mempengaruhi kulit dan oleh itu boleh merujuk pelanggan mereka ke profesional perubatan untuk keadaan ini.

Perkhidmatan yang dilakukan oleh Ahli Estetik

Ahli estetik boleh menggunakan pelbagai teknik dan rawatan untuk pelanggan mereka, dari rawatan asas wap hingga rawatan bergaya seperti balutan rumput laut dan krim parafin. Karya mereka melibatkan penggunaan krim, losyen, topeng, serum, dan pembungkus, yang kebanyakannya terdiri daripada antioksidan, botani, minyak pati, dan menambahkan wangian yang memberi pelanggan rasa sensori yang mendorong kelonggaran dan meremajakan.

Estheticians juga sering menggunakan elektrik atau mekanikal peranti , seperti mesin microdermabrasion, Mesin memberus, pulverizers elektrik, atomizers, dan galvani semasa untuk mencapai kesan yang diingini.

A kecil persampelan dengan perkhidmatan yang diberikan oleh estheticians termasuk:

 • Pelaburan mikro

 • Kulit kimia

 • Laser muncul semula

 • Peremajaan kulit laser

 • Terapi cahaya

 • Pemanasan

 • Penyingkiran rambut lilin / benang / kimia

 • Muka

 • Topeng dan balutan muka dan badan

 • Aplikasi solek

 • Pengekstrakan manual atau mekanikal

 • Pembersihan liang

 • Gosok badan dan pengelupasan jenis lain

 • Aromaterapi

 • Rawatan pelembap

 • Rawatan jerawat

 • Urut dan rawatan kulit kepala

Tempat-tempat yang dipekerjakan oleh Ahli Estetik

:black_small_square: The Associated Skin Care Professionals menyedari bahawa kebanyakan pakar estetik menawarkan perkhidmatan penjagaan kulit di spa, salun, atau kawasan latihan swasta, sementara selebihnya sering memberikan lebih banyak perkhidmatan "berorientasikan penjagaan kesihatan" dan oleh itu bekerja di klinik dengan doktor perubatan.

:black_small_square: Peningkatan destinasi mewah di seluruh AS juga membolehkan bidang estetika berkembang pesat. Dianggarkan terdapat lebih daripada 143 juta pelawat spa di Amerika Syarikat setiap tahun, yang kebanyakannya berkunjung setiap hari.

:black_small_square: Ahli estetik juga dapat mencari peluang bebas untuk industri filem, muzik, teater, dan fesyen dan beberapa pakar estetika mungkin fokus pada kerjaya mereka di bidang estetik tertentu, seperti penyingkiran rambut, kosmetik, atau prosedur laser.

:black_small_square: Sebagai tambahan kepada spa dan salun harian, ahli estetika sering menikmati kerja berkesan di spa estetik.

Keperluan untuk Ahli Estetik

Sekiranya anda mempunyai tujuan untuk menjadi pakar estetik, anda mesti menyelesaikan program pendidikan yang diluluskan oleh negeri di mana anda ingin bekerja. Menurut Associated Skin Care Professionals (ASCP), sebuah organisasi keahlian yang mewakili orang yang bekerja di ladang, anda boleh mengharapkan untuk menghabiskan masa dari 300-1,500 jam di kelas. Tempoh latihan yang tepat berbeza kerana perbezaan syarat lesen negeri.

Keperluan untuk Ahli Estetik

Ahli estetik harus mempunyai gabungan pendidikan, latihan, perlesenan dan kemahiran untuk cemerlang dalam industri ini:

:small_blue_diamond: Pendidikan

Ijazah dalam bidang kosmetologi adalah syarat untuk berlatih sebagai pakar estetik. Untuk mendaftar dalam program kosmetologi, anda memerlukan diploma sekolah menengah atau sijil GED. Banyak negeri menawarkan program latihan melalui lembaga kosmetologi negeri. Program-program ini biasanya memakan masa sehingga sembilan bulan untuk diselesaikan, selepas itu anda akan mendapat diploma atau ijazah dalam bidang kosmetologi. Dalam program kosmetologi, pelajar belajar melakukan rawatan kulit, menggunakan produk dan bekerja dengan pelanggan.

Di beberapa negeri, profesional perubatan boleh melengkapkan pendidikan tambahan untuk menjadi pakar atau pakar perubatan. Ahli estetik ini dapat melakukan rawatan lanjutan dalam persekitaran rawatan kesihatan. Untuk menjadi pakar estetik, pelajar perlu menyelesaikan program latihan selama 600 jam di mana mereka belajar rawatan khusus untuk gangguan kulit, penjagaan kulit sebelum dan selepas pembedahan dan banyak lagi.

:small_blue_diamond: Latihan

Profesional penjagaan kulit dilatih selama 260 hingga 700 jam di sekolah bertauliah , bergantung pada keperluan negara tempat mereka berhasrat untuk bekerja. Mereka juga mungkin dilatih untuk latihan magang dan bukannya pendidikan formal . Bekerja dengan pakar estetik yang mantap akan membolehkan mereka mempelajari banyak kemahiran dan teknik yang akan mereka pelajari di sekolah kosmetologi. Program latihan kerjaya memberi peluang untuk pembelajaran praktikal dan pengalaman langsung. Namun, perlu diingat bahawa beberapa negeri memerlukan lesen sementara sebelum anda dapat bekerja sebagai pelajar estetika.

:small_blue_diamond: Pensijilan

Di AS, lesen adalah syarat untuk mengamalkan penjagaan kulit yang estetik. Setiap negeri mempunyai Lembaga Kosmetologi dan Jabatan Kesihatan yang pakar dalam pemberian lesen. Di banyak negeri, calon menyelesaikan program kosmetologi dan lulus peperiksaan bertulis. Beberapa negeri menjalankan ujian pelesenan yang merangkumi ujian praktikal. Ahli estetik perlu memperbaharui lesen mereka mengikut garis panduan negeri mereka.

Ahli estetik juga boleh mendapatkan sijil Esthetician nasional dari National Coalition of Estheticians, Manufacturers / Distributors & Associations (NCEA). Sijil ini setara dengan mendapatkan lesen estetika master dan menghendaki pelajar menyelesaikan kursus latihan dan lulus peperiksaan. Ahli estetik yang memegang sijil ini perlu diperbaharui setiap tiga tahun.

:small_blue_diamond: Kemahiran

Untuk berjaya, ahli estetika memerlukan kemahiran dan kualiti tertentu, yang merangkumi:

:black_small_square: Perhatian secara terperinci

Ahli estetika harus mengetahui sama ada produk atau prosedur tertentu adalah yang terbaik untuk pelanggan mereka. Mereka harus menyedari keperluan pelanggan dan memberikan mereka kualiti perkhidmatan setinggi mungkin. Ahli estetika juga harus menyedari kemungkinan reaksi terhadap produk tertentu dan dapat menguruskan keadaan ini sekiranya berlaku.

:black_small_square: Pengurusan masa

Ahli estetik biasanya mengendalikan pelbagai tugas dan memperlakukan lebih daripada satu pelanggan pada satu masa. Kemahiran pengurusan masa akan membolehkan mereka melaksanakan tugas dan mengekalkan kualiti perkhidmatan yang tinggi yang diharapkan oleh pelanggan.

:black_small_square: Khidmat Pelanggan

Ahli estetik harus membantu pelanggan merasa selesa di salun atau spa dengan memperkenalkan pendekatan profesional dan yakin diri. Mereka harus dapat menyampaikan prosedur baru kepada pelanggan mereka dan menjawab segala pertanyaan yang mereka ada mengenai rawatan atau prosedur yang dicadangkan .

:black_small_square: Pengetahuan mengenai produk penjagaan kulit

Ahli estetik harus mengetahui pelbagai jenis produk penjagaan kulit untuk memastikan kemampuan mereka memberikan penyelesaian penjagaan kulit yang paling selamat dan berkesan kepada pelanggan mereka. Mereka perlu mengetahui mengenai pengeluaran produk masa depan dan dapat mengesyorkan produk yang relevan dengan pelanggan mereka.

Kelemahan Menjadi Ahli Estetik

Kehidupan sebagai pakar estetika bukanlah mengenai berkongsi petua kecantikan. Terdapat banyak kerja keras untuk mendapatkan pekerjaan, bahkan beberapa risiko yang timbul dengannya. Berikut adalah beberapa contoh:

:black_small_square: Ahli estetik menghabiskan banyak masa di kaki mereka.

:black_small_square: Sebilangan bahan kimia yang digunakan untuk merawat kulit manusia mungkin mempunyai bau yang kuat atau menimbulkan bahaya jika digunakan dengan tidak betul.

:black_small_square: Adalah biasa bagi pakar estetik untuk bekerja pada waktu malam dan hujung minggu untuk menerima jadual pelanggan.

:black_small_square: Banyak perkhidmatan membuat komisen pada struktur pembayaran, bergantung pada perkhidmatan yang diberikan dan produk yang dijual.

:black_small_square: Tidak kira seberapa baik anda memilih dan menggunakan rawatan yang tepat untuk setiap pelanggan, orang lain tidak akan senang dengan layanan anda.

Perkhidmatan yang ditawarkan oleh orang Estheticians

Walaupun banyak pakar estetik di kawasan tertentu, dan semua spa mempunyai tawaran yang berbeza pada menu mereka, terdapat beberapa rawatan asas yang ditawarkan oleh pakar estetik yang disebutkan di bawah.

:small_blue_diamond: Muka

Muka ialah tanda tangan rawatan yang estheticians. Muka asas mengandungi pembersih mendalam, wap wajah, rawatan salap, topeng, dan pelembap atau serum. Anda juga boleh mendapatkan rawatan urutan wajah, urutan lengan dan bahu, dan penggunaan produk khusus. Facial direka untuk memenuhi keperluan dan pilihan kulit anda. Setiap ahli estetik mempunyai gaya tersendiri .

:small_blue_diamond: Pengambilan

Ekstrak juga merupakan sebahagian daripada bahagian muka. Pakar estetik anda menghilangkan jerawat yang tidak meradang seperti bintik hitam dan membersihkan penyumbatan sel dan minyak kulit mati di liang roma anda. Ini mendorong peningkatan pesat dalam penampilan dan kepekaan kulit dan dapat membantu mencegah noda meradang berkembang di masa depan.

:small_blue_diamond: Rawatan Jerawat

Ubat-ubatan biasa yang diresepkan oleh pakar estetik dapat membantu mendiagnosis jerawat. Proses pengelupasan, serta pengekstrakan dan pengeluaran produk jerawat yang diimport, dapat membersihkan jerawat dan komedo ringan. Jerawat sederhana hingga teruk perlu dirawat oleh pakar dermatologi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan kemahiran pakar estetik dalam rawatan berkesan dan rawatan jerawat. Dia juga dapat membantu anda memilih produk penjagaan kulit yang membantu melawan kesan sampingan dari rawatan jerawat seperti kulit kering tambahan.

:small_blue_diamond: Pelaburan mikro

Microdermabrasion adalah rawatan khas dan sangat popular yang ditawarkan oleh beberapa pakar estetika. Semasa rawatan, kristal superfine dipindahkan ke kulit, dengan lembut membuang sel-sel mati. Kulit cepat terasa lembut, dengan garis-garis halus, sedikit hiperpigmentasi, dan pori-pori yang membesar yang berkembang setelah beberapa kali rawatan.

:small_blue_diamond: Pengupas Kimia Superfisial (AKA "Lunchtime Peels")

Kulit Superficial Chemical adalah salah satu rawatan paling popular yang disediakan oleh pakar estetik. Semasa pengelupasan, asid alfa hidroksi (Biasanya asid glikolik, laktik, atau salisilik) digunakan untuk mengelupas kulit dengan cepat dan memberikan cahaya yang sihat. Apabila dilakukan secara konsisten, kulit ini dapat memberi manfaat anti-penuaan.

Mereka sering dipanggil peel pada waktu siang kerana tidak mempunyai waktu henti. Anda boleh melakukannya pada waktu makan tengah hari dan kembali bekerja dengan segera.

:small_blue_diamond: Balut Badan, Topeng, dan Gosok

Ahli estetik tidak hanya berfungsi pada wajah; mereka menjaga kulit di seluruh badan. Anda boleh mengupas kulit anda dari kepala hingga kaki dengan cahaya garam atau gula pasir. Topeng badan dan pembalut badan dapat membantu melembutkan dan mencerahkan kulit anda. Rawatan ini bukan sahaja menjadikan kulit anda terasa licin tetapi juga sangat santai. Ahli estetik biasanya mempunyai banyak terapi alternatif pada menu yang boleh dipilih.

:small_blue_diamond: Waxing dan Pembuangan Rambut

Sekiranya anda mempunyai rambut yang tidak diinginkan, pakar estetik dapat menyingkirkannya dengan menggunakan waxing, tweezing, threading, dan laser hair removal. Pakar estetik boleh menghilangkan rambut hampir di mana sahaja.

:small_blue_diamond: Penyamakan Airbrush

Tidak semua ahli estetika menawarkan perkhidmatan ini, tetapi semakin popular kerana orang ramai lebih mengetahui bahaya penyamakan. Ini adalah kaedah selamat untuk mendapatkan cahaya keemasan. Pakar estetik akan menyemburkan kulit anda dengan kabut produk penyamakan tanpa sinar yang sangat halus. Setelah kering, anda akan mempunyai "tan" yang meyakinkan yang dapat bertahan hingga dua minggu.

:small_blue_diamond: Permohonan Makeup

Untuk solekan pengantin atau penampilan prom khas, sebilangan ahli estetika juga menawarkan permintaan untuk solek. Rancang lebih awal sekiranya anda berminat dengan perkhidmatan ini sebagai artis solek yang baik yang membuat tempahan dengan pantas, terutamanya pada bulan musim bunga / musim panas yang sibuk.

Apakah Perbezaan Antara Pakar Estetik dan Ahli Estetik?

Ahli estetik dan pakar estetik , anda mungkin telah melihat kedua-dua istilah ini. Kedua-dua perkhidmatan ini adalah pakar penjagaan kulit berlesen. Kadang-kadang ia digunakan secara berbeza, tetapi mungkin ada perbezaan teknikal. Secara amnya, pakar estetika memberi tumpuan kepada rawatan kosmetik, dan peranan profesional perubatan sangat tinggi. Kerana perbezaan ini, kelayakan profesional ahli estetika boleh merangkumi perubatan, klinikal, atau paramedik. Walau bagaimanapun, peranan, fungsi, dan tajuk ini mungkin berbeza-beza mengikut keadaan.

Jabatan Perlesenan dan Peraturan Texas menggunakan istilah "ahli estetik." Profesional berlesen ini dapat melakukan perkhidmatan kosmetologi di tata rias wajah atau salon muka. Di Texas, pakar estetik tidak dapat melakukan penyingkiran rambut laser, peremajaan kulit, atau pemutihan gigi. Lembaga Perubatan Texas mendefinisikan terapi ini sebagai perubatan, jadi hanya profesional perubatan berlesen yang dapat memberikannya.

Tanda-tanda Seorang Ahli Estetik yang Baik

:black_small_square: Rapi, mesra dan mesra.

:black_small_square: Berpegang teguh pada kebersihan dan kebersihan. Dia menjaga meja bersih dan mencuci tangannya sebelum dia mula menyentuh wajah anda. Sekiranya anda melihat kawasan yang kotor atau melekat di periuk lilin yang kotor, itu bukan petanda yang baik.

:black_small_square: Pakar estetika memberi anda wajah yang santai yang disesuaikan dengan kulit anda. Dia boleh melakukan pengekstrakan tanpa menyebabkan banyak rasa tidak selesa dan responsif pada ambang kesakitan anda.

:black_small_square: Dia boleh menjawab sebarang pertanyaan yang anda ada mengenai apa yang dia lakukan dan mengapa.

:black_small_square: Ahli estetik mengikuti arahan anda dari segi berapa banyak perbualan yang ada.

:black_small_square: Dia bertanya mengenai rutin penjagaan kulit anda di rumah dan menasihati anda bagaimana merawat kulit anda di antara muka. Dia menasihati anda mengenai produk apa yang paling sesuai untuk kulit anda tanpa memaksa.

:black_small_square: Pakar estetik menyedari masalah kulit yang memerlukan pakar dermatologi. Sekiranya anda mempunyai masalah yang memerlukan doktor perubatan, pakar estetik akan memberitahu anda.

:black_small_square: Keperluan perlesenan untuk estetika berbeza dari negeri ke negeri. Sebilangan besar negeri memerlukan latihan 600 jam, tetapi Florida tidak begitu ketat, dengan hanya 260 jam latihan. Jangan ragu untuk bertanya di mana mereka dilatih dan program apa yang mereka lalui.

Gaji Esthetician

Purata Gaji Estetik mengikut Negeri

Nyatakan Gaji tahunan Bayaran Bulanan Bayaran Mingguan Upah Setiap Jam
New York $ 41,898 $ 3,493 $ 807 $ 20.15
New Hampshire $ 40,688 $ 3,392 $ 783 $ 19.57
Wyoming $ 37,346 $ 3,113 $ 719 $ 17.96
Virginia Barat $ 36,402 $ 3,034 $ 700 $ 17.52
Pennsylvania $ 36,227 $ 3,018 $ 698 $ 17.43
Massachusetts $ 35,958 $ 2,997 $ 692 $ 17.28
Montana $ 35,222 $ 2,936 $ 678 $ 16.94
Hawaii $ 35,152 $ 2,928 $ 677 $ 16.91
Arizona $ 34,859 $ 2,906 $ 671 $ 16.77
Washington $ 34,678 $ 2,891 $ 668 $ 16.68
Jersi baru $ 34,657 $ 2,889 $ 667 $ 16.67
Indiana $ 34,637 $ 2,888 $ 668 $ 16.67
Connecticut $ 34,515 $ 2,877 $ 665 $ 16.58
Pulau Rhode $ 33,766 $ 2,815 $ 648 $ 16.24
Georgia $ 33,627 $ 2,803 $ 646 $ 16.18
Alaska $ 33,378 $ 2,782 $ 643 $ 16.07
Wisconsin $ 33,342 $ 2,777 $ 642 $ 16.02
Tennessee $ 33,286 $ 2,775 $ 642 $ 16.00
Utara Dakota $ 33,246 $ 2,771 $ 638 $ 15.99
Minnesota $ 33,229 $ 2,768 $ 638 $ 15.98
Nevada $ 33,115 $ 2,761 $ 638 $ 15.93
Ohio $ 33,044 $ 2,755 $ 636 $ 15.88
Maryland $ 32,858 $ 2,739 $ 633 $ 15.82
Alabama $ 32,841 $ 2,738 $ 633 $ 15.78
Utah $ 32,476 $ 2,707 $ 624 $ 15.62
Nebraska $ 32,313 $ 2,694 $ 622 $ 15.54
Dakota Selatan $ 32,274 $ 2,688 $ 622 $ 15.53
Louisiana $ 32,226 $ 2,686 $ 621 $ 15.48
Virginia $ 31,888 $ 2,658 $ 614 $ 15.34
Oregon $ 31,821 $ 2,653 $ 613 $ 15.31
Mexico baru $ 31,699 $ 2,642 $ 612 $ 15.25
Florida $ 31,693 $ 2,642 $ 608 $ 15.25
Kentucky $ 31,647 $ 2,638 $ 608 $ 15.22
Iowa $ 31,538 $ 2,629 $ 607 $ 15.17
California $ 31,455 $ 2,622 $ 606 $ 15.13
Vermont $ 31,453 $ 2,622 $ 609 $ 15.13
Kansas $ 31,408 $ 2,618 $ 605 $ 15.10
Carolina Selatan $ 30,916 $ 2,577 $ 596 $ 14.88
Colorado $ 30,838 $ 2,570 $ 594 $ 14.84
Delaware $ 30,716 $ 2,560 $ 593 $ 14.78
Oklahoma $ 30,028 $ 2,503 $ 578 $ 14.45
Idaho $ 29,448 $ 2,455 $ 567 $ 14.17
Mississippi $ 29,432 $ 2,454 $ 567 $ 14.16
Maine $ 29,330 $ 2,445 $ 566 $ 14.10
Arkansas $ 28,987 $ 2,417 $ 558 $ 13.95
Michigan $ 28,932 $ 2,412 $ 557 $ 13.92
Illinois $ 28,828 $ 2,403 $ 555 $ 13.87
Texas $ 28,425 $ 2,368 $ 548 $ 13.68
Missouri $ 28,286 $ 2,358 $ 545 $ 13.60
Carolina Utara $ 26,345 $ 2,196 $ 508 $ 12.68

Bagaimana untuk menjadi pakar estetik?

Untuk menjadi ahli estetik, anda mesti mengikuti langkah berikut:

:one: Lengkapkan kursus kosmetologi.

Untuk menjadi ahli estetik berlesen, anda memerlukan latihan tata rias formal. Program ijazah akan memberi anda latihan yang diperlukan dalam analisis kulit, rawatan muka, waxing, rawatan kimia dan penggunaan alat solek. Anda juga akan belajar mengenal pasti keadaan kulit dan penyakit kulit. Program kosmetologi biasanya terdapat di kolej komuniti dan sekolah vokasional . Anda juga boleh menamatkan pengajian di sekolah kosmetologi yang diiktiraf. Keperluan kursus berbeza dari negeri ke negeri.

:two: Dapatkan lesen.

Anda perlu memohon lesen di papan kosmetologi anda sebelum dapat berlatih sebagai pakar estetik. Ujian lesen mengandungi komponen bertulis dan kadangkala ujian praktikal. Bahkan sebelum anda mendapat ijazah dalam bidang kosmetologi, beberapa negeri membenarkan anda mengikuti peperiksaan sekiranya anda telah menyelesaikan sekurang-kurangnya satu tahun latihan profesional. Anda juga boleh mendapatkan lesen pakar estetik dengan mengikuti latihan lanjutan selama 600 jam. Program pakar estetik fokus pada teknik fisiologi, anatomi, pengelupasan, mikrodermabrasi dan anti-penuaan.

:three: Teruskan melanjutkan pelajaran.

Di banyak negeri, ahli estetika meneruskan pendidikan untuk memperbaharui lesen mereka. Selalunya bermanfaat untuk mengikuti kursus lanjutan dalam rawatan pengelupasan kimia dan laser dan menghadiri bengkel dan seminar yang sesuai untuk mempelajari teknik dan kemahiran baru dalam industri.

Pakar Estetik vs Dermatologi

Sekiranya anda berminat dengan pekerjaan penjagaan kulit, penting untuk memahami perbezaan antara pakar estetik dan pakar dermatologi . Walaupun kedua-duanya fokus pada kulit, pakar dermatologi adalah profesional perubatan yang pakar dalam kesihatan dan rawatan kulit. Ahli estetik, juga dipanggil profesional penjagaan kulit, memberi tumpuan kepada penampilan kulit. Walaupun ahli estetika pasti menolong pelanggan mereka untuk menjaga kulit yang sihat, mereka tidak mempunyai latihan perubatan atau nasihat untuk memberi nasihat selain estetika.

Walaupun mereka berdua mempunyai profesi yang berbeza, pakar estetik sering dapat bekerja dengan pakar dermatologi dalam keadaan klinikal. Anda mungkin melihat kedudukan "pakar estetik perubatan" atau "pakar estetik klinikal", tetapi tidak memerlukan latihan tambahan; tajuk pekerjaan terutamanya merujuk kepada pakar estetik yang bekerja dengan doktor. Dalam beberapa kes, klinik dermatologi akan mempunyai jururawat dan kakitangan berdaftar yang dilatih untuk menjadi pakar estetik.

Keperluan Pendidikan dan Latihan

Ahli dermatologi dan pakar estetik mengikuti jalan yang berbeza. Langkah-langkah yang terlibat dalam jalan kerjaya tersebut adalah:

:small_blue_diamond: Pakar Dermatologi

:black_small_square: Ahli dermatologi adalah doktor, jadi 11 tahun persekolahan jarang berlaku. Berikut adalah langkah-langkah untuk menjadi ahli dermatologi.

:black_small_square: Dapatkan ijazah sarjana muda yang memenuhi syarat perubatan. Ini mengambil masa sekitar empat tahun.

:black_small_square: Ikuti Ujian Kemasukan Kolej Perubatan (MCAT)

:black_small_square: Pergi ke sekolah perubatan untuk mendapatkan Doktor Perubatan (MD) atau Doktor Perubatan Osteopati (DO), yang memerlukan masa sekurang-kurangnya empat tahun untuk disiapkan

:black_small_square: Ikuti Ujian Lesen Perubatan Amerika Syarikat

:black_small_square: Memenuhi syarat magang 1 tahun

:black_small_square: Lengkapkan tempat tinggal perubatan dalam dermatologi

:black_small_square: Sekiranya anda mahu, lengkapkan persekutuan perubatan khas dalam sub-kepakaran (contohnya, ubat laser atau imunodermatologi)

:black_small_square: Ikuti Pemeriksaan Dewan Dermatologi yang dikendalikan oleh Lembaga Dermatologi Amerika

:small_blue_diamond: Ahli Estetik

:black_small_square: Menjadi ahli estetik adalah proses yang sangat cepat. Walaupun keperluan keadaan tertentu mungkin berbeza-beza, berikut adalah beberapa langkah umum untuk menjadi pakar estetik.

:black_small_square: Dapatkan diploma sekolah menengah atau GED anda

:black_small_square: Lengkapkan program latihan dengan sekolah yang diluluskan oleh pakar estetik, yang merangkumi sekurang-kurangnya 600 jam kerja kursus, bergantung pada keadaan

:black_small_square: Ikuti ujian yang diperlukan di negeri anda, biasanya Majlis Antara Negeri Nasional di Dewan Kosmetologi negeri (NIC)

Perkhidmatan Dilaksanakan

Di sini disebutkan perkhidmatan berbeza yang dilakukan oleh pakar dermatologi dan pakar estetik.

:small_blue_diamond: Pakar Dermatologi

Perkhidmatan ahli dermatologi kelihatan serupa dengan kebanyakan doktor klinikal, tetapi dengan fokus utama pada kulit. Perkhidmatan dermatologi mendapat permintaan tinggi, dan dapat melihat 40-50 pesakit sehari. Mereka mendiagnosis, menilai, merawat, dan memeriksa masalah kulit. Di samping itu, mereka bekerjasama dengan pesakit untuk mengembangkan rancangan rawatan. Dalam beberapa kes, pakar dermatologi boleh melakukan pembedahan kecil. Akhirnya, pakar dermatologi dapat merujuk pesakit mereka kepada pakar lain.

:small_blue_diamond: Ahli Estetik

Ahli estetik juga memeriksa kulit, tetapi rawatan dan nasihat yang boleh anda berikan adalah permukaan permukaan. Perkhidmatan merangkumi pemeriksaan kulit, rawatan cacat wajah atau kawasan masalah seperti bintik kering atau berminyak, mengesyorkan produk dan amalan memperbaiki kulit setiap hari, dan menghilangkan rambut yang tidak diingini. Sekiranya anda bimbang tentang sesuatu yang anda lihat, anda boleh mencadangkan agar pelanggan berjumpa doktor. Laju kerja damai untuk estetika, yang temujanji biasa mengambil masa 30 minit hingga satu jam tidak seperti lawatan doktor segera, jadi anda hanya dapat melihat antara 7 dan 15 pelanggan sehari.

Hari Khas di Tempat Kerja

Kedua-dua pakar dermatologi dan ahli estetika sibuk, tetapi kerana keperluan dan persekitaran, zaman mereka sangat berbeza. Inilah lebih banyak perkara yang dapat anda harapkan pada hari bekerja anda untuk setiap profesion.

:small_blue_diamond: Pakar Dermatologi

Biasanya, pakar dermatologi bekerja dalam keadaan klinikal, amalan swasta umum; namun, banyak hospital dan klinik menawarkan perkhidmatan kulit. Kedua-dua tetapan lebih memfokuskan pada kesihatan daripada penampilan. Amalan dermatologi biasanya mempunyai satu atau dua doktor sebagai penyedia penjagaan primer dengan staf sokongan termasuk jururawat berdaftar, kakitangan pentadbiran, dan ahli estetika yang terlatih. Oleh kerana pejabat dermatologi swasta kerap menawarkan perkhidmatan yang berfokus pada kesihatan dan menarik, mereka dapat menawarkan tawaran promosi untuk perkhidmatan seperti mikrodermabrasi yang mungkin tidak dipertimbangkan oleh pesakit. Ahli dermatologi biasanya bekerja selama lima hari dalam seminggu; namun, beberapa amalan menawarkan jam atau hujung minggu yang panjang untuk pesakit yang tidak dapat membuat janji temu semasa waktu kerja tradisional. Anda juga boleh menghabiskan berjam-jam di luar klinik untuk melakukan tugas pentadbiran seperti menyusun rekod kesihatan pesakit yang dikemas kini.

:small_blue_diamond: Ahli Estetik

Ahli estetik bekerja di pelbagai tempat, termasuk spa, salun, dan gimnasium. Di kawasan ini, anda akan sentiasa bekerja di samping kecantikan dan profesional lain. Seperti disebutkan, estetika boleh bekerja di pejabat dermatologi atau pusat kesihatan. Hari-hari boleh dipenuhi dengan pelanggan, tetapi mereka biasanya tidak sesibuk yang singkat, janji yang berpotensi mendesak yang ditawarkan di pejabat dermatologi. Anda mungkin mempunyai sedikit kawalan terhadap jadual anda. Spa, salun, dan perniagaan serupa biasanya dibuka pada hujung minggu dan malam, jadi anda semestinya berharap dapat bekerja pada waktu tersebut.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan topik Apa itu pakar estetik? Yang dijawab secara ringkas dalam artikel ini.

1. Seberapa sukar untuk menjadi seorang Ahli Estetik?

Ahli estetik sangat terlatih, yang memerlukan profesional penjagaan kulit, sebab itulah program estetika memerlukan latihan langsung selama 600 jam. Perlu diingat bahawa syarat program mungkin berbeza mengikut negeri, tetapi kebanyakan negeri memerlukan sekurang-kurangnya 600 jam latihan untuk mendapatkan lesen di lapangan.

2. Berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan ijazah estetik?

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menjadi pakar estetik bergantung pada sama ada anda melengkapkan latihan anda sebagai pelajar sepenuh masa atau sambilan, dan berapa jam latihan yang diperlukan oleh negeri anda. Sekolah sepenuh masa boleh mengambil masa sekurang-kurangnya 4 hingga 6 bulan untuk menyelesaikan program ini, dan pelajar separuh masa boleh mengambil masa hingga 9 hingga 12 bulan.

3. Adakah pakar estetika kerjaya 2020 yang baik?

Menjadi pakar estetik boleh menjadi profesion yang memberi emosional, ia juga mempunyai kelebihannya, dan anda perlu mengenali mereka dengan lebih awal. Sekiranya membuat orang merasa dan kelihatan lebih baik adalah salah satu tujuan hidup anda, pekerjaan ini boleh menjadi permulaan yang baik untuk anda.

4. Adakah pakar estetik perubatan adalah kerjaya yang baik?

Pakar estetik perubatan boleh memberi emosional yang menggembirakan, kerana ia membuat orang merasa dan kelihatan baik. Sebagai pakar estetik, anda boleh mempunyai jadual yang sangat fleksibel, sehingga anda dapat mengubah keluarga atau kehidupan anda melalui pekerjaan anda. Anda boleh bekerja dengan komisen atau gaji.

5. Bolehkah saya menjadi pakar estetik dalam talian?

Pada masa ini tidak ada sekolah di Amerika Syarikat yang menawarkan program estetika dalam talian yang terakreditasi. Beberapa kolej menawarkan kursus hibrid yang membolehkan pelajar menyelesaikan pengajian teori secara dalam talian; namun, mempelajari estetika memerlukan pembelajaran tradisional (tatap muka).

6. Adakah menjadi ahli estetik bernilai?

Menjadi ahli estetik, profesional penjagaan kulit, boleh menjadi kerjaya yang bermanfaat dan menguntungkan, biasanya di spa harian, spa resort, atau spa perubatan. Anda diharapkan dapat menjual produk penjagaan kulit kepada pelanggan, yang dapat membantu meningkatkan pendapatan anda melalui komisen .

7. Adakah lebih baik pergi ke pakar dermatologi atau pakar estetik?

Untuk prosedur pembedahan kulit, disarankan juga berjumpa dengan pakar dermatologi. Dari sudut kosmetik, pakar estetik terlatih memberikan rawatan untuk memperbaiki penampilan dan rasa kulit anda.

8. Bolehkah seorang pakar perubatan perubatan melakukan Botox?

Pakar estetika tidak dibenarkan memberikan suntikan Botox , walaupun mereka boleh membantu doktor, jururawat, atau pembantu perubatan dengan memberikan rawatan pra dan pasca prosedur. Yang jelas, ini dianggap sebagai prosedur kosmetik dan hanya boleh dilakukan oleh doktor berlesen.

9. Bolehkah pakar estetik membuat enam angka?

Ya, anda boleh mendapatkan enam angka sebagai pakar estetik tanpa bekerja sepanjang masa. Bekerja sebagai pakar estetik boleh menjadi sukar secara fizikal yang boleh mempengaruhi tubuh kita. Keletihan fizikal dapat mengehadkan berapa banyak pelanggan yang kami layani dan berapa banyak wang yang kami hasilkan. Lebih banyak pelanggan, lebih banyak kebebasan , dan lebih banyak keuntungan.

10. Adakah anda mesti menjadi pakar estetik untuk membuat lilin?

Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Menawarkan Perkhidmatan Waxing Rambut dalam Amalan Estetik Anda. Untuk menyediakan perkhidmatan penyingkiran rambut, anda perlu dilesenkan sebagai pakar estetik di negeri anda. Dengan menggunakan waxing yang sangat baik, pelanggan anda akan meninggalkan salun anda dengan rasa segar dan berpuas hati dengan hasilnya.

Kesimpulannya

Dalam artikel ini terdapat penjelasan terperinci mengenai apa itu seorang Ahli Estetik ? Ahli estetik menilai keadaan kulit pelanggan, menentukan rawatan apa yang akan memperbaiki penampilan seseorang, dan memberikan rawatan tersebut kepada pelanggan. Mereka dapat memberi wajah kepada pelanggan, menghilangkan rambut yang tidak diingini, melakukan pencabutan mikro, mengoleskan kulit kimia, menjual produk penjagaan kulit, dan banyak lagi. Artikel ini menjelaskan perbezaan antara Esthetician dan Esthetician, juga membezakan peranan dan kerja ahli dermatologi dan estetika.

Baca Juga:point_down:

Cara Menghilangkan Sambungan Bulu Mata

Berapa lama Waxing Berakhir?

Pembuangan Milia

Sambungan Lash Asli

Bekam Muka

Berapa lama lilin Brazil bertahan?

Mengetatkan Kulit

Apa yang dilakukan oleh Eye Cream?