Apa itu premium insurans? juga Panduan mengenai pelbagai langkah yang terlibat. Adakah anda mendapat wang anda kembali pada akhirnya?

Kami faham bahawa kami selalu membayar penyedia insurans. Tetapi, apa yang membentuk premium polisi insurans?

Polisi insurans boleh disebut sebagai kemungkinan rawatan. Pada awalnya, masyarakat mendapati bahawa kecurian, kebakaran, dan kes-kes lain boleh menyebabkan kehilangan sumber-sumber dan rumah. Mereka juga memahami bahawa apabila seseorang mati, individu yang bergantung pada individu itu mungkin akan dibiarkan tanpa wang tunai untuk mempertahankan diri.

Mengetahui bahawa mereka pasti akan membalas budi sekiranya peristiwa yang serupa berlaku kepada anda pada suatu masa nanti, jenis insurans yang paling awal hanyalah untuk menolong orang lain. Sebagai contoh, jika ada api yang membantah kediaman jiran sebelah anda, anda pasti akan menolong mereka memulihkannya. Anggota kejiranan yang tentunya tidak akan masuk dan juga tidak dapat mempercayai orang lain untuk memberi pertolongan kepada mereka.

Sudah tentu, anda mungkin tidak memerlukan pertolongan. Anda sebenarnya telah membuang masa anda, jika itu semua yang anda ada. Selain itu, anda mungkin percaya premium insurans akan sia-sia sekiranya anda tidak perlu membuat tuntutan.

Bagaimana kos polisi insurans hayat anda dikira?

Syarikat polisi insurans hayat tidak mengambil risiko untuk melindungi seseorang yang diinsuranskan ketika mereka mengetahui harganya, mereka ingin mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan orang yang diinsuranskan tidak akan mati sebelum waktunya, kerana pembayaran pasti akan lebih besar daripada jumlah yang diinsuranskan dibayar.

Syarikat insurans mengumpulkan premium dari pemegang polisi insurans serta membelanjakan untuk perbelanjaan overhed dan juga kos pentadbiran, mereka melaburkan wang tersebut untuk membuat kumpulan wang untuk membayar kes dan juga mendapat keuntungan dari pelaburan, premium yang terkumpul hampir tidak mencukupi untuk mengekalkan, jadi mereka harus membuat perhitungan secara khusus, jika tidak, perniagaan mereka pasti akan sia-sia.

Anggaran premium insurans hayat adalah berdasarkan umur, jantina dan kesihatan

Orang yang lebih muda mempunyai jangka hayat yang lebih lama, jadi polisinya mempunyai kematangan yang lebih lama, dan juga mendasar bahawa premiumnya pasti akan lebih murah. Mengikut kematian wanita lebih tua daripada lelaki, jadi wanita mempunyai harga yang lebih rendah pada polisi insurans hayat. Sejarah kes keluarga juga memainkan peranan penting, misalnya jika ibu dan ayah seseorang atau ahli keluarga mengalami masalah diabetes atau tekanan darah tinggi, dia mungkin harus menjalani ujian klinikal sebelum memperoleh rancangan, dan dia dikategorikan sebagai berisiko tinggi pelanggan, syarikat insurans pasti akan mengaksesnya dan juga mempertimbangkan sama ada akan mengambil ancaman untuk menjaminnya atau tidak.

Penyedia insurans membuat keuntungan dengan mengumpulkan kos serta membeli barang yang tidak berkaitan. Menetapkan angka dolar untuk ditagih untuk menjamin rumah atau kehidupan seseorang disebut pengunderaitan, dan memerlukan penilaian bahaya. Semakin tinggi ancaman terhadap syarikat, semakin banyak mereka pasti akan menagih premium. Sebagai contoh, jika anda benar-benar mendapat banyak tiket atau bangkai kapal, kos polisi insurans anda tentu akan dikenakan biaya tambahan untuk masa depan. Polisi mungkin tidak akan dibuat, jika mereka yang bertanggungjawab dapat merasakan risiko itu juga besar.

Faktor sebenar kita membeli kos perlindungan insurans yang berbeza adalah untuk berpuas hati. Mengumpulkan maklumat untuk sebut harga insurans atau membandingkan premium mudah diperoleh secara dalam talian.

Apa itu premium insurans?

Untuk memahami insurans , perkara utama yang perlu anda ketahui adalah apa itu premium insurans . Premium insurans adalah jumlah wang yang dipersetujui untuk dibayar oleh pihak yang diinsuranskan kepada syarikat insurans. Ini adalah polisi yang diguna pakai oleh kedua-dua pihak semasa memilih polisi insurans. Ini seperti kontrak yang anda tandatangani dengan syarikat insurans, di mana anda harus membayar sejumlah kecil wang sehingga pada masa akan datang, syarikat insurans dapat membantu anda mengatasi segala kerugian.

Premium ini bergantung pada jenis insurans yang anda pilih sendiri. Ini boleh menjadi insurans hayat , insurans kereta , insurans perubatan , insurans jurang dan lain-lain. Dalam insurans hayat misalnya, premium bergantung pada usia anda. Sekiranya anda masih muda, maka anda perlu membayar premium yang lebih sedikit dan sebaliknya. Jadi pada dasarnya premium bergantung pada faktor berikut:

 1. Perlindungan yang anda pilih seperti perlindungan insurans hayat keseluruhan atau perlindungan insurans hayat berjangka .
 2. Bagi beberapa dasar, usia juga merupakan faktor penting.
 3. Tuntutan yang telah dipersetujui pada masa lalu dan anda ingin memperbaharui dasar berdasarkannya.
 4. Negeri, negara atau kawasan tempat anda tinggal. Ini memainkan peranan terbesar kerana jumlah premium mungkin berbeza dari negeri ke negeri.
 5. Perjanjian yang damai dan tingkah laku kedua-dua pihak adalah wajar.

Apakah jenis premium insurans yang berbeza?

Tergantung pada anda bahawa jenis apa yang ingin anda pilih dengan memperhatikan keadaan yang anda inginkan sepanjang hidup atau untuk jangka masa tertentu. Premium mempunyai 2 jenis:

1. Tahap Premium:

Ini juga dikenali sebagai premium tetap . Dalam polisi premium ini, pemegang polisi harus membayar sejumlah wang tetap sehingga polisi itu tamat. Tiada perubahan yang dapat dibuat dalam jumlah premium.

2. Premium Fleksibel :

Seperti yang jelas dari namanya, polisi premium ini bertentangan dengan yang tetap. Ini membolehkan anda membuat perubahan dalam polisi. Sebagai contoh, pada jangka masa tertentu anda mungkin tidak dapat membayar jumlah yang anda bayar pada awalnya atau anda ingin menambah jumlahnya sekiranya keperluan anda meningkat dan anda ingin menambahkan lebih banyak faktor dalam liputan tersebut. Premium yang fleksibel dapat membantu anda membuat seberapa banyak perubahan yang anda mahukan.

Apakah kaedah premium insurans yang berbeza?

Kaedah premium insurans adalah kaedah yang anda pakai untuk membayarnya. Oleh kerana anda harus membayar sejumlah wang kepada syarikat, anda boleh memutuskan bagaimana anda mahu membayarnya, sama ada bulanan atau tahunan. Ini akan menentukan kekerapan pembayaran anda. Oleh itu, terdapat empat mod utama; tahunan, separuh tahunan, suku tahunan atau bulanan.

I. Premium bulanan:

Anda akan mudah membayar premium bulanan ini kerana anda dapat menetapkan anggaran bulanan anda dan menyimpan wang yang terpisah untuknya. Namun keburukannya adalah bahawa ia akan dikenakan biaya lebih banyak kerana anda perlu membayar setiap bulan.

II. Premium suku tahunan:

Seperti yang anda ketahui bahawa suku bermaksud 4 , jadi itu bermakna anda harus membayar premium sebanyak 4 kali sepanjang tahun, yang akan menyebabkan anda kurang membayar.

III. Premium separuh tahunan:

Ini membolehkan anda membayar premium 2 kali dalam setahun. Oleh kerana kosnya dibayar hanya dua kali, jadi pasti anda perlu membayar banyak wang bersama. Oleh itu, jika anda tidak dapat melakukannya, anda boleh memilih pilihan lain dan jika anda memerlukan sedikit masa untuk mengumpulkan wang itu, ia adalah baik untuk anda.

IV. Premium tahunan:

Daripada membayar jumlahnya secara ansuran, anda boleh membayar jumlahnya sekali dalam setahun melalui polisi ini. Ini membolehkan anda menjadi riang sepanjang tahun tetapi pada masa yang sama menghendaki anda membayar sejumlah wang yang banyak sekali. Oleh itu, lebih baik memilih polisi yang akan mudah dibayar untuk anda.

Bagaimana cara mengira premium insurans?

Sejauh jumlah polisi insurans berkenaan, tidak ada yang dapat dinyatakan sebagai tetap kerana bergantung sepenuhnya kepada faktor-faktor yang dinyatakan di atas dan pada anda polisi mana yang anda pakai. Jadi, berikut adalah senarai faktor yang dipertimbangkan syarikat semasa menetapkan premium:

Faktor Penerangan
1). Umur Umur diambil kira sebagai faktor utama premium insurans kerana ini juga menceritakan usia polisi. Sebagai contoh dalam insurans perubatan , orang tua akan mempunyai premium yang tinggi kerana sudah tentu dia perlu melakukan lawatan lebih banyak daripada yang lebih muda. Oleh itu syarikat menyimpan keuntungan mereka. Begitu juga dalam insurans kereta , pemandu yang berpengalaman akan mempunyai premium yang lebih rendah kerana dia akan memandu kereta dengan mahir dan tidak memerlukannya lebih banyak berbanding pemandu baru.
2). Jenis liputan Jenis liputan dipilih oleh anda. Bergantung kepada anda bahawa berapa jangka masa dan apakah faktor yang ingin anda sertakan. Sekiranya liputan tinggi, jumlahnya akan tinggi secara automatik. Contohnya, dalam insurans pemilik rumah , jika anda menerima kerosakan asas maka premiumnya akan rendah. Tetapi jika anda memasukkan kerosakan seperti kerosakan akibat bencana alam, maka premium akan dinaikkan.
3). Maklumat Peribadi anda Syarikat insurans juga mempertimbangkan sejarah hidup anda dan maklumat latar belakang seperti jantina, polisi yang telah diadopsi sebelumnya, status perkahwinan, hobi dll. Contohnya dalam insurans perubatan jika anda mempunyai sejarah merokok dan hobi berbahaya yang lain, maka premium anda akan ditentukan dengan sewajarnya. . .

Senarai negara dan Insurans Kasarnya:

Premium Insurans Kasar adalah jumlah premium insurans yang dilaporkan di negara-negara tersebut. Jadi, inilah senarai 55 negara dari 1983-2019.

Tidak. Nyatakan Rata-rata
1 Amerika Syarikat 2,772,049.95
2 Inggeris 457,685.41
3 Jepun 401,004.04
4 Perancis 339,945.79
5 Jerman 334,434.27
6 Korea Selatan 199,783.73
7 Itali 162,942.94
8 India 100,841.01
9 Belanda 87,643.54
10 Kanada 86,942.00
11 Sepanyol 78,248.20
12 Australia 71,799.81
13 Switzerland 70,423.46
14 Brazil 58,574.88
15 Ireland 49,754.72
16 Sweden 49,465.49
17 Afrika Selatan 42,152.83
18 Singapura 39,397.48
19 Denmark 38,297.43
20 Belgium 32,672.81
21 Mexico 28.605.08
22 Luxembourg 24,925.50
23 Rusia 23.095.25
24 Norway 21,897.65
25 Austria 21,107.31
26 Argentina 20,285.25
27 Indonesia 19,214.28
28 Israel 18,825.55
29 Poland 17,123.89
30 Malaysia 16,667.78
31 Portugal 14,205.88
32 Cili 14.191.75
33 Turki 12,307.30
34 Colombia 9,465.59
35 Republik Czech 6,910.16
36 Finland 6,415.20
37 New Zealand 5,371.53
38 Slovakia 5,046.33
39 Yunani 4,289.67
40 Peru 3,901.67
41 Hungary 3,690.66
42 Slovenia 2,784.54
43 Uruguay 1,605.09
44 Costa rica 1,375.26
45 Sri Lanka 1,172.52
46 Estonia 1,090.38
47 Lithuania 1,021.40
48 Guatemala 986.91
49 Latvia 863.70
50 El Salvador 666.62
51 Iceland 657.00
52 Honduras 630.55
53 Bolivia 549.36
54 Paraguay 413.77
55 Nicaragua 228.15

Soalan Lazim:

S: Apakah perbezaan antara premium dan harga?

Kadar adalah unit terkecil untuk mengukur insurans seperti harga per unit pendedahan. Premium dijumpai dengan mengalikan kadar dengan unit pendedahan untuk perlindungan. Premium = Rate x Number of exposure units

Q: Apakah bayaran balik premium?

Ini adalah prosedur di mana anda dibenarkan untuk mendapatkan bayaran balik untuk polisi anda. Bayaran balik ini berkaitan dengan pembayaran jumlah yang harus dibayar oleh syarikat serta pengembalian semua premium yang telah anda bayar lebih awal. Ia disediakan untuk insurans hayat serta semua insurans lain seperti insurans perubatan.

S: Apa yang berlaku sekiranya anda menukar syarikat insurans?

Ia tidak akan menyebabkan kerosakan atau penalti kepada anda sekiranya anda beralih kepada syarikat insurans lain. Banyak syarikat membenarkan anda melakukannya secara percuma dan tidak mengenakan sebarang bayaran. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, anda tidak akan dikenakan sebarang bayaran pembatalan.

artikel berkaitan

 1. Apa itu insurans?
 2. Syarikat Insurans Murah
 3. Apakah insurans hayat? Panduan Lengkap Untuk Pemula
 4. Berapa Banyak Insurans Kereta?
 5. Berapakah kos insurans kesihatan?
 6. APA INSURANS GAP?
 7. Apa itu Insurans Hayat Seluruh?
 8. Apakah terma insurans hayat? )
 9. Berapa Banyak Insurans Kesihatan
 10. Berapa Banyak Insurans Kereta Sebulan
 11. Apa yang Dilindungi Insurans Pemilik Rumah?
Rujukan
 1. . https://www.nationmaster.com/nmx/ranking/total-gross-insurance-premiums