Insurans pada dasarnya bermaksud perlindungan dari kerugian kewangan dan ia adalah pengaturan di mana syarikat mengumpulkan dari pelanggannya sejumlah kecil wang juga memberikan jaminan untuk kerugian anda.

Insurans adalah kontrak antara syarikat insurans yang berasingan dengan syarikat insurans. Ini adalah sejenis pengurusan risiko yang digunakan untuk melindungi daripada risiko kerugian yang tidak diketahui

Apa itu Insurans?

Insurans pada amnya merupakan bentuk kontrak biasa antara syarikat insurans dan pihak yang diinsuranskan, yang dikenali sebagai pemegang polisi. Kontrak ini menetapkan beberapa syarat dan beberapa syarat di mana anda bersetuju untuk membayar ansuran kepada syarikat insurans, dan kemudian atas kerugian anda, mereka memberikan untuk membalas anda setelah perkara tidak sengaja berlaku.

Jenis Insurans:

dalam video ini banyak konsep anda mengenai insurans dan jenisnya serta mengenai polisi mereka akan jelas.

Terdapat banyak jenis insurans . Insurans hayat, insurans kesihatan dan insurans harta tanah adalah bentuk insurans yang paling biasa.

1) Insurans Hayat atau Insurans Peribadi:

Secara amnya insurans nyawa memberi keselamatan untuk jangka masa tertentu. Kelebihan terbesar insurans hayat adalah ia menanggung perbelanjaan pengebumian anda dan menyediakan bagi mereka yang tinggal selepas anda dalam keluarga Anda Jumlah insurans yang tetap akan dibayar oleh syarikat insurans pada waktu kematian dalam jangka masa tertentu.

Varieti insurans hayat:

Terdapat banyak jenis insurans hayat. Jenis-jenis yang biasa dibincangkan seperti berikut.

i) Insurans hayat berjangka: Insurans hayat berjangka membantu memberikan perlindungan kewangan untuk jangka waktu tertentu, seperti 10 thn atau 20 thn. Dengan insurans berjangka tradisional, jumlah pembayaran premium tetap sama untuk tempoh perlindungan yang anda pilih. Selepas masa tertentu, polisi mungkin menawarkan perlindungan berterusan Insurans hayat jangka biasanya tidak mahal daripada insurans hayat tetap.

Keperluannya dapat dipenuhi: Hasil insurans hayat jangka panjang dapat digunakan untuk menggantikan potensi pendapatan yang hilang selama tahun-tahun bekerja. Ini dapat memberikan keselamatan bagi penerima bantuan anda dan juga dapat membantu memastikan matlamat kewangan keluarga seperti melunaskan gadai janji, menjalankan perniagaan, dan membayar kuliah.

Walaupun jangka hayat dapat diperhatikan penting kerana digunakan untuk menggantikan potensi pendapatan yang hilang, manfaat insurans hayat dibayar sekaligus dalam satu masa, bukan dalam pembayaran biasa seperti gaji.

ii) Insurans hayat sejagat

Insurans hayat sejagat adalah sejenis insurans hayat kekal yang direka untuk memberikan perlindungan seumur hidup. Jauh dari keseluruhan insurans hayat, polisi insurans hayat sejagat sepanjang hayat anda fleksibel dan membolehkan anda menurunkan atau menaikkan jumlah perlindungan atau pembayaran premium. Kehidupan sejagat biasanya mempunyai pembayaran premium yang lebih tinggi, kerana liputan seumur hidupnya juga.

Bagaimana ia membantu? : Insurans nyawa sejagat membantu menjimatkan kekayaan untuk diserahkan kepada benefisiari. Ia biasanya memberi penggantian pendapatan jangka panjang. Insurans hayat sejagat memberikan perlindungan keuntungan kematian dan nilai tunai ereksi.

2) Insurans Kesihatan:

Insurans kesihatan dikenali sebagai Insurans Perubatan. Ini adalah jenis kesesuaian antara syarikat insurans dan orang. Ia melindungi anda dan tanggungan anda daripada sebarang kecemasan perubatan.

Insurans kesihatan membolehkan pihak yang diinsuranskan menanggung semua perbelanjaan kesihatan yang merangkumi perbelanjaan perubatan pada dasarnya sementara kos utama yang terlibat semasa pembedahan atau berjumpa doktor.

Ia biasanya merangkumi:

 • Kemasukan ke hospital
 • Rawatan penyakit kritikal
 • Bil perubatan sebelum atau selepas dimasukkan ke hospital
 • Prosedur penjagaan harian

Mengapa Insurans Kesihatan Penting?

Kesihatan adalah anugerah terpenting dari alam semula jadi kepada umat manusia. Tetapi, hadiah berharga dari alam ini bermasalah sementara kerana kemajuan teknologi, dia terus meningkatkan perbelanjaan kewangan untuk menampung keperluan asas dan bencana iklim dan buatan manusia.

Jenis insurans Kesihatan

Terdapat banyak jenis insurans kesihatan. Sangat wajib bagi anda untuk memilih mana yang betul. Tugas untuk memilih insurans kesihatan Swasta untuk anda agak mengecewakan tetapi bergantung sepenuhnya kepada keperluan dan keperluan anda. Pada asasnya, ia terbahagi kepada dua kategori besar dan ini.

 • Tradisional

 • Penjagaan terurus

Kategori ini merangkumi empat subtipe asas atau rancangan.

 1. PPO (Organisasi Penyedia Pilihan)

 2. Pelan tradisional ( Percuma untuk rancangan Perkhidmatan)

 3. POS (Titik Pelan Perkhidmatan)

 4. HMO (Organisasi Penyelenggaraan Kesihatan)

Syarikat insurans ini juga menyediakan Insurans Kesihatan Swasta.

Ini adalah perlindungan insurans kesihatan yang disediakan oleh entiti swasta. Kerajaan persekutuan dan negeri tidak terlibat dalam insurans ini.

Kategori insurans perubatan

Memilih jenis insurans perubatan yang tepat untuk keperluan anda adalah penting. terdapat beberapa kategori insurans kesihatan dan ia adalah seperti berikut:

 1. Insurans Perubatan Individu
 2. Insurans Perubatan Berkumpulan
 3. Pelan Khas

Insurans Perubatan Individu: Insurans perubatan individu adalah insurans perubatan yang memberi perlindungan atau keselamatan secara berasingan. Premium insurans untuk pelan individu lebih tinggi daripada polisi berkumpulan.

Insurans Perubatan Berkelompok Rancangannya tersedia melalui masyarakat atau majikan atau kesatuan umumnya ditulis oleh banyak orang di bawah satu polisi induk terlebih dahulu.

Rancangan Khas : Pelan khas disusun khas untuk memenuhi keperluan warga tua dll.

Manfaat Insurans Kesihatan: Kelebihannya bergantung pada polisi yang anda pilih dan perlindungan yang ditawarkannya. Sebilangan besar dasar kesihatan memberikan liputan asas dan ia adalah seperti berikut. • Dasar kesihatan memberikan jaminan kewangan kepada ahli keluarga. • Polisi kesihatan merangkumi bil hospital dan perubatan anda • Polisi kesihatan mengurangkan penjimatan kerugian kewangan yang besar • Polisi kesihatan membantu menjamin masa depan yang lebih baik dengan membayar sejumlah kecil sebagai perbelanjaan hari ini yang disebut premium.

Prosedur untuk mengemukakan tuntutan Insurans kesihatan:

Anda harus memastikan perkara-perkara berikut sentiasa siap semasa mengemukakan tuntutan insurans kesihatan kepada syarikat insurans anda.

 • Borang tuntutan diisi dengan betul dan ditandatangani oleh calon
 • Laporan / sejarah perundingan Doktor
 • Memo Tunai, Bil, Resit dari hospital yang disokong oleh preskripsi yang betul.
 • Sijil Pelepasan dari hospital
 • Laporan penerimaan dan ujian diagnostik

3) Insurans harta tanah:

Insurans Harta pada dasarnya merangkumi pemilik atau orang lain yang mempunyai kepentingan dalam harta benda. Kehilangan pendapatan kemudiannya dihasilkan melalui atau kerana harta itu oleh Insurans.harta insurans

Polisi insurans harta tanah bertujuan untuk melindungi kerosakan yang dilakukan ke atas harta tanah sewa atau kediaman . Pada dasarnya ia adalah insurans harta pemulihan bencana yang melindungi harta benda yang dimiliki oleh perniagaan anda bangunan anda, peralatan kedai Ia membayar untuk memulihkan barang-barang yang dicuri yang musnah akibat kebakaran dan ribut angin.

Polisi Insurans Harta Tanah:

Pemilik perniagaan kecil ditawarkan oleh penanggung insurans pelbagai jenis insurans harta tanah. Hanya satu sebab kerugian yang dilindungi oleh polisi, seperti polisi kejahatan, polisi insurans kebakaran, atau polisi peralatan elektronik. Maklumat polisi berbeza dari syarikat insurans ke syarikat insurans.

Apa yang dilindungi insurans harta tanah sewa?

Perlindungan bergantung pada polisi yang dipilih dan penyedia insurans, tetapi secara amnya, polisi tuan tanah akan merangkumi perkara-perkara berikut.

 • perlindungan liabiliti
 • kediaman dan bangunan tambahan di harta tanah,
 • beberapa kandungan harta tanah (seperti pemanas air, peralatan dan kelengkapan)
 • kehilangan pendapatan sewa

Berapakah kos insurans harta tanah sewa?

Insurans harta sewa lebih mahal daripada polisi pemilik rumah Premium boleh berbeza-beza berdasarkan lokasi, usia, atau keadaan harta tanah. Harganya sekitar (20 hingga 25)% lebih banyak daripada kos polisi tradisional. Mungkin lebih mahal sekiranya anda menawarkan sewa jangka pendek.

4) Insurans Kereta:

Insurans kenderaan juga dikenali sebagai insurans kereta, insurans motor, atau insurans kenderaan

kereta insurans

apakah insurans kereta ?. Insurans kereta adalah sejenis insurans yang melindungi anda secara kewangan sekiranya anda cedera, kenderaan anda rosak, atau anda mencederakan seseorang atau merosakkan kenderaan orang lain dalam kemalangan.

Adakah saya memerlukan Insurans Kereta? Sebilangan besar negara memerlukan pemandu mempunyai insurans kereta. Sekiranya tidak, anda bukan sahaja bertanggungjawab atas kos tuntutan, tetapi juga boleh dikenakan denda dan denda.

Mengapa insurans kereta pemandu baru begitu mahal?

 • Dalam beberapa tahun kebelakangan ini penyelam tidak menjadi lebih selamat, dengan pemandu yang lebih muda menunjukkan peningkatan. Namun, mereka terlibat dalam kemalangan berbanding pemandu yang berusia lebih dari 25 tahun dan lebih cenderung menyebabkan kecederaan pada pihak ketiga.

 • Pemandu berusia 17 hingga 24 tahun adalah tiga kali lebih mungkin daripada pemandu dari kumpulan umur yang lain untuk mencederakan seseorang dalam kemalangan.

 • Pemandu muda cenderung melakukan perjalanan dengan orang muda lain di dalam kereta, menunjukkan bahawa lebih daripada separuh kemalangan yang melibatkan pemandu berusia 17-19 tahun mengakibatkan kecederaan Di mana pemandu berusia 60-69 tahun tidak banyak kemalangan berlaku hanya satu dari lima.

Itulah sebabnya pemandu baru dianggap lebih berisiko dan dikenakan insurans kereta lebih tinggi daripada pemandu yang lebih tua dan pemandu yang lebih berpengalaman.

plat pembelajaran insurans

Plat pelekat dipaparkan di bahagian depan dan belakang kenderaan untuk menunjukkan kepada orang lain bahawa pemandu pelajar mengawal kenderaan memastikan plat L pada kenderaan anda sah semasa anda memandu.

Insurans Awam dan Swasta

Terdapat perbezaan apabila anda berbicara mengenai insurans awam dan swasta. Insurans awam termasuk Medicare dan Jaminan Sosial yang dibiayai melalui rancangan kerajaan. Dalam insurans Swasta rancangan mereka merangkumi semua jenis perlindungan yang ditawarkan oleh organisasi swasta.

5) Insurans Haiwan Peliharaan:

Di Pakistan mungkin binatang peliharaan tidak biasa dijaga seperti di negara maju lain ada undang-undang yang mewajibkan warga negara untuk memiliki haiwan peliharaan mereka yang terdaftar dengan pihak berkuasa tempatan. Pemilik juga diminta agar haiwan peliharaan diberi vaksin dari semasa ke semasa untuk menyelamatkan haiwan peliharaan dan juga diri mereka daripada penyakit yang mungkin atau tidak beracun.

Insurans haiwan peliharaan merangkumi perbelanjaan veterinar yang tidak dijangka apabila kucing atau anjing anda sakit atau cedera. Anda juga boleh membeli polisi individu untuk haiwan kesayangan anda tetapi beberapa polisi insurans rumah menawarkan pakej insurans haiwan kesayangan terhad.

Berapakah insurans haiwan peliharaan untuk anjing?

Sekiranya anda mempunyai anjing sebagai haiwan kesayangan anda dan anda merancang untuk mendapatkan keselamatan haiwan anda, anda pasti tertanya-tanya Berapa banyak insurans haiwan peliharaan untuk anjing yang harus anda bayar. Pada dasarnya Ia bergantung pada syarikat dan polisi tetapi kira-kira

Berapakah insurans haiwan kesayangan untuk kucing?

Adakah anda pemilik kucing dan ingin tahu berapa insurans haiwan peliharaan untuk kucing ? Pada dasarnya Ia bergantung pada syarikat dan polisi tetapi kira-kira

Kelebihan Insurans Haiwan Peliharaan

Anda menyukai haiwan kesayangan anda seperti yang anda fikirkan bahawa mereka adalah ahli keluarga anda, tetapi menurut industri insurans, mereka melihat Fido atau Fluffy sebagai harta lebih. Itulah sebabnya insurans haiwan peliharaan lebih mirip daripada insurans kesihatan. Sebelum mengingatkan seseorang bahawa haiwan kesayangan anda masih belum menjadi milik anda, anda harus memahami bahawa sebutan ini akan berfungsi untuk anda.

Ringkasan Insurans mengurangkan tekanan pada masa sukar, Insurans memastikan Kestabilan kewangan keluarga dan Insurans membawa ketenangan fikiran. Mana-mana individu atau syarikat boleh mendapatkan insurans dari syarikat insurans, tetapi pilihan untuk memberikan insurans adalah tanggungjawab syarikat insurans

Jenis Insurans lain

Terdapat beberapa jenis Insurans lain yang dinyatakan di bawah.

Insurans Laut:

Insurans laut adalah jenis insurans lain yang sangat penting kerana melalui insurans laut ini sekiranya berlaku kerosakan pemilik kapal pasti dapat menuntut terutama dengan mempertimbangkan cara pengangkutan yang digunakan.

insurans laut

Insurans marin merangkumi kerosakan kargo dan sebarang pengangkutan di mana harta itu disimpan atau dipindahkan di antara tempat sasaran awal dan akhir.

jelas dari definisi kata insurans bahawa ia adalah perlindungan daripada kerugian masa depan. Jadi, insurans laut adalah insurans yang diketahui paling lama. Sesungguhnya, institusi rata-rata umum, di mana dalam usaha maritim para peserta menyumbang kepada kerugian yang dialami oleh beberapa orang untuk kelebihan semua itu sendiri boleh disebut sebagai bentuk insurans diri yang primitif

Insurans Kebakaran:

Insurans kebakaran merangkumi risiko kebakaran. Insurans kebakaran adalah insurans harta tanah yang memberikan perlindungan tambahan untuk kerugian atau kerosakan struktur yang rosak atau musnah dalam kebakaran. Insurans kebakaran mungkin dibatasi pada kadar yang lebih rendah daripada kos kerugian yang timbul, memerlukan polisi insurans kebakaran yang berasingan. Atas dasar penggantian kos atau dasar nilai tunai sebenar pemegang polisi dibayar balik kerana kerosakan oleh polisi. Walaupun beberapa polisi insurans pemilik rumah merangkumi perlindungan kebakaran, mereka mungkin tidak cukup luas untuk beberapa pemilik rumah.

insurans kebakaran

Polisi insurans kebakaran merangkumi perlindungan tambahan terhadap kerosakan air atau asap akibat kebakaran dan biasanya berkuat kuasa selama satu tahun. Polisi insurans kebakaran yang hampir tamat tempohnya biasanya boleh diperbaharui oleh pemilik rumah, dengan syarat yang sama dengan polisi asal.

Insurans liabiliti:

Insurans liabiliti ditakrifkan sebagai bentuk insurans yang memberikan perlindungan dari tuntutan pihak ketiga , Insurans anda akan menanggung beberapa perbelanjaan undang-undang Sekiranya anda bertanggungjawab untuk menyebabkan kerugian kewangan seseorang atau syarikat.

insurans liabiliti

Insurans tanggungjawab adalah sukar bagi mereka yang mungkin bertanggungjawab atas kecederaan orang lain, atau mungkin sekiranya pihak yang diinsuranskan merosakkan harta benda orang lain dan disyaki bersalah. Siapa yang memiliki perniagaan, memandu kereta, mengamalkan perubatan atau undang-undang - pada dasarnya sesiapa sahaja yang boleh dituntut atas kerosakan dan / atau kecederaan sehingga polisi insurans liabiliti diambil oleh mereka / sesiapa sahaja.

Faedah atau Kelebihan Insurans:

Insurans memberi faedah kepada keluarga tunggal, ahli perniagaan dan juga masyarakat. Kelebihan utama Insurans dapat dijelaskan seperti berikut.

 • Ia memberikan perlindungan kewangan

 • Berkongsi risiko

 • Menggalakkan penjimatan

 • melindungi daripada kerugian yang tidak dapat ditanggung

 • Memberi pinjaman

 • Menciptakan peluang pekerjaan

 • Menghilangkan kebergantungan

Kelemahan Insurans:

Apabila memberikan kelebihan sehingga sebaliknya juga mempunyai beberapa kekurangan.

 • Ia tidak mengimbangi semua jenis kerugian
 • kerana formaliti undang-undang yang panjang Memerlukan masa untuk memberikan pampasan kewangan dll

Semua polisi insurans merangkumi terma dan syarat

Semua polisi insurans menetapkan beberapa syarat dan jangka masa di mana polisi akan menentukan dengan jelas apa yang disertakan dan apa yang tidak termasuk, apa yang dijanjikan oleh syarikat insurans dan pemegang polisi.

Sekiranya anda tidak benar-benar mematuhi syarat dan terma polisi, anda mungkin melanggar kontrak dengan syarikat insurans. Ini bermaksud bahawa syarikat insurans tidak diminta untuk menunaikan janjinya dan membayar keseluruhan atau sebahagian tuntutan anda.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang mungkin diajukan oleh orang lain.

Apa maksud insurans dan bagaimana ia berfungsi?

Insurans pada amnya merupakan bentuk kontrak yang standard antara syarikat insurans dan pihak yang diinsuranskan , yang dikenali sebagai pemegang polisi. Kontrak ini menetapkan beberapa syarat dan beberapa syarat di mana anda bersetuju untuk membayar ansuran kepada syarikat insurans, dan terma dan syarat di mana syarikat insurans bersetuju untuk membayar balik kerugian anda setelah berlaku sesuatu yang tidak sengaja.

Apakah 7 jenis insurans itu?

7 Jenis Insurans adalah;

 1. Insurans Peribadi atau Insurans Hayat
 2. Insurans Harta Tanah
 3. Insurans Laut
 4. Insurans Kebakaran
 5. Insurans liabiliti
 6. Jaminan Insurans.

Bagaimana syarikat insurans menghasilkan wang mereka?

Syarikat insurans menghasilkan wang dengan bertaruh pada risiko Apabila pelanggan insurans membayar premium bulanan mereka, syarikat insurans mengambil wang dan melabur di pasaran kewangan, untuk meningkatkan pendapatan mereka.

Mengapa anda memerlukan insurans untuk haiwan kesayangan?

Sekiranya haiwan kesayangan anda sakit, anda mungkin tidak mempunyai cukup wang untuk membayar wang saku. Insurans haiwan kesayangan membolehkan anda menanggung perbelanjaan ini, jadi anda boleh mendapatkan rawatan yang anda perlukan dari haiwan kesayangan anda.

Kesimpulan:

Orang sering mengatakan bahawa mereka tidak mampu membayar insurans tetapi yang sebenarnya adalah jika anda tidak memilikinya, anda akan menyesal setelah kehilangan anda. kerana ada kelebihan dan kekurangannya, bergantung kepada tujuan anda jelas atau tidak, jalan mana yang sebenarnya anda pilih jadi baca artikel ini dan anda pasti akan mengetahui apa itu insurans dan semua itu adalah polisi.

artikel berkaitan

Polisi insurans kereta untuk pemandu baru

apakah insurans jurang

apa itu insurans haiwan kesayangan

Apa itu Insurans Bangunan

apa itu insurans tanaman

2 Suka

Topik ini banyak membantu saya dalam tugasan saya. Terima kasih kerana memberikan maklumat sedemikian. @Rizwana_Saeed

2 Suka

Apakah 3 jenis insurans asas? @Rizwana_Saeed

1 Suka

harta, tanggungjawab, dan nyawa.

Insurans adalah kontrak, yang diwakili oleh polisi, di mana individu atau entiti mendapat perlindungan kewangan atau penggantian wang daripada kerugian dari syarikat insurans. Syarikat itu mengumpulkan risiko pelanggan untuk membuat pembayaran yang lebih berpatutan bagi yang diinsuranskan.

Polisi insurans digunakan untuk melindungi dari risiko kerugian kewangan, besar dan kecil, yang mungkin disebabkan oleh kerosakan pada pihak yang diinsuranskan atau harta benda atau tanggungjawabnya atas kerosakan atau kecederaan yang disebabkan oleh pihak ketiga.

Insurans adalah pasukan undang-undang dan ekonomi. Ia adalah sesuatu yang orang beli untuk melindungi diri daripada kehilangan wang. Sebagai pertukaran untuk ini, jika sesuatu yang buruk berlaku kepada orang atau perkara yang diinsuranskan, syarikat yang menjual insurans akan membayar balik wang tersebut.

Bagaimana Insurans Berfungsi:

Terdapat banyak jenis polisi insurans yang tersedia, dan hampir setiap individu atau perniagaan dapat mencari syarikat insurans yang bersedia menginsuranskannya dengan harga. Jenis polisi insurans peribadi yang paling biasa adalah kenderaan, kesihatan, pemilik rumah dan nyawa. Sebilangan besar individu di Amerika Syarikat mempunyai sekurang-kurangnya salah satu jenis insurans ini, dan insurans kereta diwajibkan oleh undang-undang.

PENGAMBILAN UTAMA:

• Insurans adalah kontrak (polisi) di mana penanggung insurans memberikan ganti rugi yang lain terhadap kerugian daripada kemungkinan besar atau bahaya. • Terdapat banyak jenis polisi insurans. Kehidupan, kesihatan, pemilik rumah, dan kenderaan adalah bentuk insurans yang paling biasa. • Komponen teras yang membentuk sebahagian besar polisi insurans adalah potongan, had polisi, dan premium.

Perniagaan memerlukan jenis polisi insurans khas yang menginsuranskan terhadap jenis risiko tertentu yang dihadapi oleh perniagaan tertentu. Contohnya, restoran makanan segera memerlukan polisi yang merangkumi kerosakan atau kecederaan yang berlaku akibat memasak dengan penggorengan. Seorang peniaga kenderaan tidak dikenakan risiko seperti ini tetapi memerlukan perlindungan untuk kerosakan atau kecederaan yang mungkin berlaku semasa memandu.

"Untuk memilih polisi terbaik untuk anda atau keluarga, adalah penting untuk memperhatikan tiga komponen kritikal dari kebanyakan polisi insurans - had yang boleh ditolak, premium, dan polisi"

Terdapat juga polisi insurans yang tersedia untuk keperluan yang sangat spesifik, seperti tidur siang dan tebusan (K&R), penyelewengan perubatan, dan insurans liabiliti profesional, juga dikenali sebagai insurans kesalahan dan peninggalan.

Komponen Polisi Insurans:

Semasa memilih polisi, penting untuk memahami bagaimana insurans berfungsi.

Pemahaman yang tegas mengenai konsep ini banyak membantu anda memilih polisi yang paling sesuai dengan keperluan anda. Terdapat tiga komponen (premium, had polisi, dan dikurangkan) bagi kebanyakan polisi insurans yang penting.

Premium:

Premium polisi adalah harganya, biasanya dinyatakan sebagai kos bulanan. Premium ditentukan oleh syarikat insurans berdasarkan profil risiko perniagaan anda atau anda, yang mungkin termasuk kelayakan kredit.

Sebagai contoh, jika anda memiliki beberapa kenderaan mahal dan mempunyai sejarah memandu sembrono, anda mungkin akan membayar lebih banyak untuk polisi automatik daripada seseorang yang memiliki sedan jarak pertengahan tunggal dan rekod pemanduan yang sempurna. Walau bagaimanapun, insurans yang berbeza mungkin mengenakan premium yang berbeza untuk polisi yang serupa. Oleh itu, mencari harga yang sesuai untuk anda memerlukan sedikit kerja.

Had Polisi:

Had polisi adalah jumlah maksimum yang akan dibayar oleh syarikat insurans di bawah polisi untuk kerugian yang dilindungi. Maksimum boleh ditetapkan setiap tempoh (contohnya, jangka tahunan atau polisi), setiap kehilangan atau kecederaan, atau sepanjang hayat polisi, juga dikenal sebagai maksimum seumur hidup.

Biasanya, had yang lebih tinggi membawa premium yang lebih tinggi. Untuk polisi insurans hayat am, jumlah maksimum yang akan dibayar oleh penanggung insurans disebut sebagai nilai muka, iaitu jumlah yang dibayar kepada benefisiari setelah kematian diinsuranskan.

Boleh ditolak:

Yang boleh ditolak adalah jumlah tertentu yang mesti dibayar oleh pemegang polisi di luar poket sebelum syarikat insurans membayar tuntutan. Deductibles server sebagai penghalang kepada jumlah yang besar sehingga tuntutan kecil dan tidak signifikan.

Pertimbangan Khas:

Berkenaan dengan insurans kesihatan, orang yang mempunyai masalah kesihatan korionik atau memerlukan perhatian perubatan tetap harus mencari polisi dengan potongan yang lebih rendah.

Melalui premium tahunan lebih tinggi daripada polisi yang setanding dengan pengurangan yang lebih tinggi, akses yang lebih murah untuk rawatan perubatan sepanjang tahun mungkin bernilai pertukaran.

Insurans memberi manfaat kepada individu, organisasi dan masyarakat dengan lebih banyak cara daripada yang disedari oleh rata-rata orang. Sebilangan faedah insurans adalah jelas sementara yang lain tidak.

 1. Manfaat insurans yang jelas dan paling penting adalah pembayaran kerugian. Polisi insurans adalah kontrak yang digunakan untuk melindungi individu dan organisasi untuk kerugian yang dilindungi.

 2. Manfaat insurans yang kedua adalah menguruskan ketidaktentuan aliran tunai. Insurans memberikan pembayaran untuk kerugian perlindungan apabila ia berlaku. Oleh itu, ketidakpastian membayar kerugian di luar poket dikurangkan dengan ketara.

 3. Manfaat insurans ketiga dan tidak biasa adalah mematuhi syarat undang-undang. Insurans memenuhi syarat berkanun dan kontrak serta memberikan bukti sumber kewangan.

 4. Manfaat insurans yang sangat penting ialah mempromosikan aktiviti kawalan risiko. Polisi insurans memberikan insentif untuk melaksanakan program kawalan kerugian kerana keperluan polisi dan insentif simpanan premium.

 5. Manfaat insurans kelima adalah penggunaan sumber daya yang diinsuranskan dengan cekap. Insurans tidak perlu menyisihkan sejumlah besar yang dapat diinsuranskan. Ini membolehkan wang itu digunakan dengan lebih cekap.

Memahami faedah ini sangat penting ketika menganalisis keperluan untuk insurans dan membantu pihak yang diinsuranskan membenarkan pembelian insurans.

Insurans Liabiliti Profesional:

Insurans liabiliti profesional, juga dikenali sebagai insurans kesilapan dan peninggalan (E&O), merangkumi perniagaan terhadap tuntutan kecuaian kerana bahaya yang disebabkan oleh kesilapan atau kegagalan melaksanakannya. Tidak ada polisi yang sesuai untuk semua insurans liabiliti profesional. Setiap industri mempunyai keprihatinan tersendiri yang akan ditangani dalam kebijakan khusus yang ditulis untuk perniagaan.

• Insurans harta tanah:

Sama ada perniagaan memiliki atau menyewakan ruangnya, insurans harta tanah adalah suatu keharusan. Insurans ini merangkumi alat kelengkapan, peralatan, inventori dan perabot sekiranya berlaku kebakaran, ribut atau kecurian. Walau bagaimanapun, kejadian pemusnahan besar-besaran seperti banjir dan gempa bumi umumnya tidak dilindungi di bawah polisi insurans harta tanah standard. Sekiranya kawasan anda terdedah kepada masalah ini, tanyakan kepada syarikat insurans anda untuk menentukan polisi yang berasingan.

Insurans Pampasan Pekerja:

Setelah pekerja pertama diambil, insurans pampasan pekerja harus ditambahkan pada polisi insurans perniagaan. Ini akan merangkumi rawatan perubatan, kecacatan dan faedah kematian sekiranya pekerja cedera atau mati akibat bekerja dengan perniagaan tersebut.

Perniagaan dari Rumah:

Ramai profesional memulakan perniagaan kecil mereka di kediaman mereka sendiri. Malangnya, polisi pemilik rumah tidak merangkumi perniagaan dari rumah seperti yang dilakukan oleh insurans harta tanah komersial. Sekiranya anda menjalankan perniagaan di luar rumah anda, minta insurans tambahan anda untuk melindungi peralatan dan inventori anda sekiranya berlaku masalah.

Insurans Liabiliti Produk:

Sekiranya perniagaan anda mengeluarkan produk untuk dijual di pasaran umum, insurans liabiliti produk adalah suatu keharusan. Malah perniagaan yang sangat mungkin untuk memastikan produknya selamat dapat dinamakan dalam tuntutan undang-undang kerana kerosakan yang disebabkan oleh salah satu produknya. Insurans liabiliti produk berfungsi khusus untuk jenis produk tertentu.

Insurans Kenderaan:

Sekiranya kenderaan syarikat akan digunakan. Kenderaan tersebut harus diinsuranskan sepenuhnya untuk melindungi perniagaan yang harus diinsuranskan daripada tanggungjawab sekiranya berlaku kemalangan. Paling tidak, perniagaan harus menginsuranskan terhadap kecederaan pihak ketiga, tetapi insurans yang komprehensif juga akan melindungi kenderaan tersebut dalam kemalangan. Sekiranya pekerja menggunakan kereta mereka sendiri untuk perniagaan, insurans insurans peribadi mereka akan melindungi mereka sekiranya berlaku kemalangan. Satu pengecualian utama adalah jika mereka menghantar barang atau perkhidmatan dengan bayaran. Ini termasuk pegawai penghantaran.

Insurans Gangguan Perniagaan:

Sekiranya berlaku bencana atau bencana, operasi perniagaan kemungkinan akan terganggu. Selama ini, perniagaan anda akan mengalami kehilangan pendapatan kerana kakitangan anda tidak dapat bekerja di pejabat, mengeluarkan produk atau membuat panggilan jualan. Jenis insurans ini terutama berlaku untuk syarikat yang memerlukan lokasi fizikal untuk menjalankan perniagaan, seperti kedai runcit. Insurans gangguan perniagaan memberi ganti rugi kepada perniagaan atas pendapatan yang hilang semasa peristiwa ini.

1 Suka