Apa itu Bells Palsy?

Sohan bangun dengan sakit kepala dan menyedari bahawa wajahnya terasa berat. Dia membasuh mukanya dan melihat bahawa dia tidak dapat menahan air di mulutnya semasa melakukan kuli. Dia pergi ke depan cermin dan melihat wajahnya melengkung ke satu sisi. Dia pergi ke doktor dengan kegelisahan yang teruk dan bertanya apa yang berlaku kepadanya? Setelah memeriksanya, doktor mengatakan bahawa dia menghidap Bells palsy.

Bagaimana Bells Palsy Berlaku?

Ia boleh berlaku apabila saraf yang mengawal otot muka (saraf kranial ketujuh atau saraf wajah) menjadi bengkak, tertekan, rosak, atau cedera. Selalunya mempengaruhi satu sisi, tetapi dalam jumlah yang sangat kecil boleh mempengaruhi kedua sisi mulut. Akibatnya , bahagian muka yang tidak terjejas menjadi berkerut atau kaku. Sukar untuk menutup mata atau menutup mata kepada mangsa. Dalam kebanyakan kes, masalahnya bersifat sementara dan gejala biasanya hilang setelah beberapa minggu. Penyakit ini pertama kali dijelaskan pada tahun 1829 oleh Sir Charles Bell, seorang pakar bedah dari Scotland. Sebagai penghormatan kepadanya, penyakit ini diberi nama Bell's Palsy.

Walaupun Bell palsy boleh berlaku pada usia berapa pun, ini lebih biasa pada orang yang berumur antara 18 hingga 60 tahun. 1 dari setiap 60 orang boleh menghidap penyakit ini .

Punca sebenar penyakit ini tidak diketahui, tetapi banyak doktor dan penyelidik percaya bahawa ia disebabkan oleh jangkitan virus.

Gejala kelumpuhan Bell mungkin muncul satu hingga dua minggu selepas selesema atau jangkitan telinga atau jangkitan mata. Ini biasanya muncul secara tiba-tiba dan dapat diperhatikan oleh sesiapa sahaja ketika mereka bangun pada waktu pagi atau ketika mereka cuba makan atau minum.

Apakah gejala Bell's palsy:

Beberapa gejala kelumpuhan lonceng adalah: :diamond_shape_with_a_dot_inside: Sedikit kendur otot muka, :diamond_shape_with_a_dot_inside: Masalah makan, :diamond_shape_with_a_dot_inside: Ketidakupayaan untuk menyatakan ekspresi wajah, seperti :diamond_shape_with_a_dot_inside: tersenyum atau mengerutkan kening. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Kelemahan pada mulut, penyempitan atau kelengkungan otot pada bahagian mulut yang tidak terjejas. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Mata dan mulut kering, :diamond_shape_with_a_dot_inside: Tidak dapat menutup mata saya :diamond_shape_with_a_dot_inside: Sakit kepala, :diamond_shape_with_a_dot_inside: Kepekaan suara, :diamond_shape_with_a_dot_inside: Mata yang jengkel pada bahagian yang terlibat.

Gejala ini juga boleh berlaku pada penyakit serius lain, seperti strok dan tumor otak. Oleh itu, sekiranya ada simptom ini berlaku, jangan merasa Bell's palsy, segera berjumpa doktor.

Siapa yang berisiko lebih besar menghidap Bell's palsy?

Wanita hamil, orang yang menghidap diabetes, orang dengan jangkitan paru-paru, orang dengan tekanan darah tinggi, orang gemuk, orang yang menghidap penyakit ini.

Apakah rawatan untuk Bell's palsy?

Dalam kebanyakan kes, gejala kelumpuhan Bell bertambah baik tanpa rawatan. Bagaimanapun, otot mulut boleh mengambil masa beberapa minggu atau bulan untuk mendapatkan kembali kekuatan normalnya .

Apa yang perlu dilakukan untuk mengembalikan kekuatan normal otot muka?

Pesakit mesti berjumpa dengan ahli fisioterapi atau ahli fisioterapi lulusan dalam hal ini. Dia akan memantau dan memantau keadaan keseluruhan pesakit dan memberikan latihan yang sesuai, rawatan fisioterapi lain, dan nasihat .

Apakah kemungkinan komplikasi Bell's palsy?

Sebilangan besar pesakit dengan Bell palsy menjadi normal dan sihat tanpa komplikasi. Walau bagaimanapun, dalam kes palsi Bell yang teruk, beberapa komplikasi mungkin berlaku. Contohnya, saraf kranial ketujuh yang mengawal otot mulut boleh rosak secara kekal. Kekeringan berlebihan pada mata boleh terjadi yang boleh menyebabkan jangkitan mata, bisul, dan juga kebutaan. Ini adalah keadaan di mana satu bahagian badan bergerak dan bahagian yang lain bergerak secara tidak sengaja. Contohnya, ketika seseorang tersenyum, matanya terpejam .