Apa itu insurans kobra? juga Panduan mengenai pelbagai langkah yang terlibat. Adakah anda mendapat wang anda kembali pada akhirnya?

Sekiranya anda melepaskan insurans kesihatan berasaskan pekerjaan, anda mempunyai dua alternatif: ubah dengan strategi tambahan (sama ada di pasaran atau melalui syarikat baru) atau mendaftar dalam insurans kesihatan COBRA. Juga, tidak, perlindungan insurans COBRA tidak ada kaitan dengan ular jika anda menyoal.

Insurans kesihatan COBRA, yang berasal dari Undang-Undang Penyelesaian Pelan Perbelanjaan Omnibus Gabungan, membolehkan anda mengekalkan sebentar (umumnya selama 18 bulan) insurans kesihatan berasaskan majikan yang sama dengan yang anda kerjakan sebagai kerja lama. Banyak syarikat dengan rancangan insurans kesihatan berpasukan memberikan pilihan ini kepada kakitangan.

Nota utama di sebalik COBRA adalah untuk membantu anda, dan juga rumah tangga anda tidak akan mendapat perlindungan insurans dan kesihatan. Dan juga, amanah membiayai kami; anda tidak berhasrat mempunyai ruang dalam perlindungan insurans!

Adakah itu diluluskan untuk polisi insurans COBRA?

Pada dasarnya terdapat tiga pemboleh ubah yang menetapkan bahawa memenuhi syarat untuk polisi insurans COBRA. Sekiranya anda memenuhi keperluan tersebut, anda dapat mengekalkan polisi insurans anda (dengan anggapan anda bermaksud untuk mematuhi rancangan insurans kesihatan yang sama dan kelebihan yang anda perolehi pada tugas lama anda).

1. Anda melepaskan insurans kesihatan berpasukan berdasarkan pekerjaan anda.

Sekiranya anda memutuskan untuk meninggalkan pekerjaan anda, sekiranya waktu kerja anda diminimumkan, atau mendapat perlindungan yang dikeluarkan dan juga memberi perlindungan kesihatan, anda mendapat perlindungan insurans tambahan COBRA. Satu-satunya pengecualian adalah jika anda diberhentikan kerana melakukan kesalahan jenayah (dan insurans kesihatan adalah yang paling sedikit masalah anda jika berlaku).

2. Anda dilindungi di bawah Pelan insurans kesihatan berpasukan.

Sekiranya anda, pasangan, dan anak-anak anda dilindungi insurans kesihatan pejabat anda, seluruh ahli keluarga anda dapat mengambil bahagian dalam aktiviti COBRA. Tetapi jika anda satu-satunya individu yang dilindungi, selepas itu, tidak ada orang lain di rumah anda yang akan mendapat COBRA - hanya anda.

Pasangan atau anak muda anda yang dilindungi dalam strategi tugas lama anda pasti akan layak mendapat COBRA sekiranya:

Anda mati. Walaupun anda sudah tentu tidak memerlukan insurans kesihatan lagi, rumah tangga anda dapat dilindungi COBRA.

Anda memperoleh berpisah. Sekiranya anda dan pasangan anda putus begitu juga dengan rancangan insurans kesihatan anda, mereka dapat mengekalkan perlindungan insurans yang sama dengan COBRA. Perkara yang sama digunakan sekiranya anda mendapat insurans kesihatan mereka.

Anda berpindah ke Medicare. Apabila anda membuat butang ke Medicare, ahli keluarga anda dapat memperpanjang perlindungan insurans mereka di bawah COBRA.

Anak muda anda matang. Apabila anak muda anda berusia 26 tahun, mereka akan mendapatkannya sendiri - sekurang-kurangnya mengenai insurans kesihatan! Namun ketika mereka mencari strategi perlindungan insurans mereka sendiri, COBRA dapat menghentikan ruang dalam perlindungan insurans, jika itu menyangkut hal itu.

3. Insurans kesihatan pasukan anda memperakui di bawah COBRA.

Sama ada anda memanfaatkan amalan undang-undang yang besar di New York City atau sebuah kolej awam kecil di Nebraska, banyak syarikat yang memberikan kelebihan penjagaan kesihatan diminta untuk menggunakan perlindungan insurans COBRA kepada anggota kakitangan setelah mereka pergi.

Terdapat beberapa pengecualian, namun. Syarikat yang mempunyai kurang daripada 20 orang kakitangan tidak perlu menggunakan COBRA. Sekiranya syarikat anda gagal atau menyelesaikan insurans kesihatannya untuk semua orang di syarikat itu setelah berlanjutan, perlindungan tidak dapat diberikan.

Berapa banyak perbelanjaan insurans kesihatan COBRA?

Sangat mudah untuk mengabaikan berapa banyak insurans kesihatan berasaskan pekerjaan yang benar-benar membuat anda kembali, terutamanya kerana syarikat anda membantu beberapa kali. Setiap penyesuaian tersebut semasa anda pergi, pergi sambilan, atau mendapatkan but. Dan juga, jika ada satu kawasan yang anda rasa gigitan COBRA, ia tetap berada di dalam beg tangan anda!

Kos COBRA bulanan biasa (atau penyelesaian) anda pasti berjumlah keseluruhan harga kos di bawah insurans kesihatan tajaan majikan anda, ditambah dengan kos pengurusan 2%. Sekiranya anda mempunyai perlindungan insurans melalui syarikat anda untuk beberapa waktu, kos untuk mendahului perlindungan itu sendiri kemungkinan besar akan menyekat.

Pada tahun 2017, perbelanjaan kos tahunan biasa untuk insurans kesihatan tajaan majikan adalah $ 6,690 untuk perlindungan khusus dan juga $ 18,764 untuk perlindungan isi rumah. Walau bagaimanapun, syarikat menanggung 82% perbelanjaan untuk orang dan juga 69% untuk isi rumah secara amnya.

Dengan perlindungan insurans COBRA, anda dapat memastikan keseluruhannya. Ini bermaksud anda mungkin membayar kos biasa dari bulan ke bulan sebanyak $ 569 untuk meneruskan perlindungan khusus anda atau $ 1,595 untuk perlindungan insurans ahli keluarga - mungkin lebih banyak lagi!