Psikologi kognitif adalah kajian mengenai motivasi, pembelajaran, penyelesaian masalah, ingatan, pemikiran, persepsi, dan lain-lain. Ia berkaitan dengan segala yang berlaku di otak kita yang berkaitan dengan kesihatan mental dan fungsi kognitif kita.

Psikologi perspektif kognitif :

Psikologi perspektif kognitif

Dalam perilaku manusia, psikologi perspektif kognitif menjelaskan apa yang berlaku di otak kita dan bagaimana prosesnya mempengaruhi tingkah laku kita. Ketika menghadapi tekanan, psikologi kognitif berperanan besar dalam bertindak balas terhadapnya. Baca tajuk di bawah untuk mengetahui secara mendalam. Apabila seseorang mengalami tekanan, psikologi kognitif menerangkan apa yang berlaku di dalam otak dan bagaimana keseluruhan keadaan diproses yang membantu seseorang bertindak balas dengan cara yang mereka lakukan. Tekanan membuat seseorang bereaksi dengan banyak cara yang biasanya tidak kita fahami. Apa-apa keadaan yang berbeza dari yang biasa boleh mengganggu proses pemikiran orang lain dan meletakkan mereka dalam tidak selesa kedudukan .

Ringkasan: Bagaimana seseorang menyelesaikan masalah tertentu yang menjadi punca tekanan mereka juga berkaitan dengan psikologi kognitif.

Contohnya, seorang budak sekolah ingin pergi ke pesta ulang tahun rakannya tetapi dia mempunyai peperiksaan pada keesokan harinya. Situasi ini membuat lelaki itu berada dalam situasi yang membimbangkan dan dia tidak dapat mencari jalan keluar. Di sini, psikologi kognitif meningkat dan menolong seseorang memikirkan kemungkinan situasi yang akan membantunya mencari jalan keluar yang baik. Pada akhirnya, kemahiran menyelesaikan masalah budak lelaki ini akan membantunya belajar hingga lewat peperiksaannya setelah menghadiri majlis hari jadi rakannya. Inilah psikologi kognitif.

Fungsi kognitif dalam keadaan tertekan :

fungsi kognitif dalam keadaan tertekan

Tekanan adalah seperti virus kecil yang tidak ada yang serius pada mulanya tetapi akhirnya menelan semua orang yang terdedah . Keseluruhan keperibadian kita, rutin harian , dan bidang kehidupan lain bergantung pada fungsi kognitif. Sekiranya salah satu daripadanya mengalami gangguan, selebihnya juga akan terjejas. Manusia mempunyai fungsi kognitifnya yang berkaitan dengan banyak aspek penting dalam kehidupan mereka dan tekanan dapat perlahan-lahan memusnahkannya satu persatu. Tekanan boleh menyebabkan seseorang kehilangan kemampuan untuk berfikir dan menyelesaikan masalah. Tanpa kemampuan menyelesaikan masalah yang aktif, keadaan sebenarnya boleh menjadi lebih teruk.

Kebolehan belajar juga terjejas yang menjadi paling teruk terutama bagi pelajar atau profesional. Bahkan masalah ingatan timbul sekiranya tekanan tidak ditangani dengan berkesan.

Ringkasan: Tekanan tidak menyebabkan semua masalah ini secara langsung, ia menimbulkan pelbagai gangguan mental yang mengakibatkan gejala mereka menyebabkan gangguan kognitif.

Seorang remaja yang tertekan dengan ibu bapanya bercerai boleh mengalami tekanan sehingga dia akan mengalami kemurungan. Kemurungan ini akan menyebabkan dia terganggu dan tidak dapat menumpukan perhatian pada sesuatu untuk jangka masa yang panjang.

Masalah ingatan kerana tekanan :

Kita semua beranggapan masalah ingatan tidak berlaku sehingga seseorang mengalami beberapa gangguan neurologi yang serius. Tetapi sebenarnya, pelbagai gangguan mental mempunyai gejala yang merangkumi kehilangan ingatan atau ingatan yang lemah. Terlalu banyak tekanan membuat seseorang tertekan dan cemas dan ini menyumbang kepada gangguan ingatan atau kealpaan. Namun, tekanan berlebihan dikatakan dapat meningkatkan ingatan jangka pendek yang secara khusus berkaitan dengan memori emosi. > Ringkasan: Mekanisme psikologi kognitif dengan kehilangan ingatan disebabkan oleh kegelisahan. Dan apabila ada keadaan yang memberi tekanan kepada kita, otak kita mengaktifkan tindak balas pertarungan atau penerbangannya.

Terlalu banyak tekanan dan pelepasan hormon stres yang berlebihan menyebabkan otak menjadi letih. Di sinilah kehilangan ingatan mula berlaku. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi orang-orang yang telah hidup trauma atau tekanan untuk tidak kehilangan ingatan mereka atau sekurang-kurangnya beberapa bahagian daripadanya. Trauma dan kebimbangan yang berlebihan boleh mencetuskan kerosakan otak yang berpotensi. Banyak faktor lain yang menyebabkan kehilangan ingatan, seperti masalah tiroid, dehidrasi, terlalu banyak berfikir, kurang tidur, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, pelupa dan kehilangan ingatan seperti ini tidak kekal. Ia mudah dibalikkan dengan menjaga kesihatan mental seseorang dan menjaga rutin yang sihat sepanjang masa.

Mengekalkan fungsi kognitif dan mengatasi tekanan :

Terdapat banyak cara di mana seseorang dapat meningkatkan fungsi kognitif mereka dan menghilangkan tekanan dari kehidupan mereka. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Walaupun mungkin kedengarannya biasa-biasa saja, tetapi aktiviti fizikal banyak meningkatkan kesihatan fizikal dan mental seseorang. Ia dapat menghilangkan keletihan, insomnia, dan masalah badan yang lain. Ini juga akan menenangkan saraf anda dan berfungsi sebagai cara untuk memberi anda kekuatan mental dan fizikal.
 • Keluar dari zon selesa anda dan jelajah. Mungkin kelihatan tidak selesa bagi sesetengah orang, tetapi ia akan membantu membuka otak anda kepada pengalaman baru dan menyuburkannya dengan pembelajaran dan tenaga yang baik. Kita perlu membiasakan minda dan tubuh kita dengan pengalaman dan pertumbuhan baru.
 • Bermain permainan minda yang berbeza banyak membantu dalam mencabar otak, yang sebagai hasilnya, membantu menguatkan kemahiran mental seseorang.
 • Tetap berhubung dengan orang tersayang. Ini mungkin kelihatan seperti perkara yang mudah atau rutin tetapi percayalah kepada kami, ini sangat membantu anda menjaga mental anda. Ia juga bagus untuk keluar dan bertemu orang baru. Interaksi sosial lebih banyak membantu minda daripada yang kita sedar.
 • Akhir sekali, perbaiki rutin anda. Potong sedikit makanan ringan setiap hari dari hidup anda dan sesuaikan dengan amalan makan yang lebih sihat. Juga, tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari untuk meningkatkan kesihatan mental dan fizikal anda.

Pemikiran terakhir :

Untuk menjawab apa itu psikologi kognitif, kita sekarang tahu bahawa ia mempunyai hubungan yang mendalam dan bermakna dengan tekanan yang sering kita tidak perhatikan. Ia mempunyai kaitan langsung dengan tubuh kita yang bertindak balas secara negatif kerana tekanan dan pencetus persekitaran. Dengan perkara-perkara yang dinyatakan di atas, jaga kesihatan mental anda dan buatlah kebiasaan dengan aktiviti yang akan menjauhkan diri daripada tekanan.

Juga, lawati artikel berikut:

Apakah tindak balas psikologi positif terhadap tekanan?

Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi?

Apakah Model Stres Diathesis Psikologi?

Ketahui gejala psikologi tekanan:

Kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia:

Soalan Lazim :

S1: Apakah maksud psikologi kognitif?

J: Psikologi kognitif adalah cabang psikologi yang berkaitan dengan kajian memori, penyelesaian masalah, persepsi, pembelajaran, motivasi, dan pemikiran.

S2: Apakah contoh psikologi kognitif?

J: Contoh psikologi kognitif adalah, anda baru sahaja menyaksikan orang yang cedera. Reaksi anda terhadap situasi ini untuk membantu atau mengabaikannya akan berdasarkan penilaian anda melalui maklumat yang diterima oleh otak anda.

S3: Untuk apa psikologi kognitif digunakan?

J: Psikologi kognitif digunakan untuk memahami apa yang berlaku di dalam fikiran seseorang.

S4: Apakah definisi kognitif?

J: Kognitif bermaksud proses berfikir, atau fungsi mental mengenai ingatan, penyelesaian masalah, persepsi, pembelajaran, motivasi, dan pemikiran.

Untuk pengetahuan tentang psikologi kognitif, sangat penting untuk mengetahui mengenai kognisi. Apa sebenarnya kognisi itu? Sebenarnya, istilah Cognition merujuk kepada pelbagai proses mental yang berkaitan dengan pemerolehan, penyimpanan, manipulasi, dan pengambilan maklumat. Istilah "kognisi" berasal dari perkataan Latin "cognoscere" atau "to know". Ini menyokong banyak aktiviti harian, dalam kesihatan dan penyakit, sepanjang usia. Kognisi dapat dipisahkan menjadi beberapa fungsi yang berbeza, yang bergantung pada rangkaian otak dan neuromodulator tertentu.

Psikologi kognitif adalah penyelidikan saintifik mengenai kognisi manusia, iaitu, semua kemampuan mental anda memahami, belajar, mengingat, berfikir, menaakul, dan memahami. Pada asasnya, psikologi kognitif mengkaji bagaimana orang memperoleh dan mengaplikasikan pengetahuan atau maklumat. Ini berkait rapat dengan sains kognitif yang sangat interdisipliner dan dipengaruhi oleh kecerdasan buatan, sains komputer, falsafah, antropologi, linguistik, biologi, fizik, dan ilmu saraf.

Ringkasan Psikologi kognitif adalah kajian saintifik mengenai proses mental seperti "perhatian, penggunaan bahasa, ingatan, persepsi, penyelesaian masalah, kreativiti, dan pemikiran".

psikologi kognitif

Apakah sejarah psikologi kognitif?

Psikologi kognitif dalam bentuk modennya menggabungkan satu set teknologi baru yang luar biasa dalam sains psikologi. Walaupun penyelidikan kognisi manusia yang diterbitkan dapat ditelusuri kembali ke Aristoteles '' De Memoria '' (Hothersall, 1984), asal-usul intelektual psikologi kognitif bermula dengan pendekatan kognitif terhadap masalah psikologi pada akhir tahun 1800-an dan awal tahun 1900-an dalam karya Wundt, Cattell, dan William James (Boring, 1950).

Psikologi kognitif merosot pada separuh pertama abad ke-20 dengan munculnya " behaviorisme ", kajian undang-undang yang menghubungkan tingkah laku yang dapat diperhatikan dengan objektif, keadaan rangsangan yang dapat dilihat tanpa memerlukan proses mental dalaman (Watson, 1913; Boring, 1950; Skinner, 1950). Ini adalah syarat terakhir, asas psikologi kognitif, yang merupakan salah satu pengingkaran behaviorisme. Sebagai contoh, kurangnya pemahaman tentang proses mental dalaman menyebabkan tidak ada perbezaan antara memori dan prestasi dan gagal memperhitungkan pembelajaran yang kompleks (Tinklepaugh, 1928; Chomsky, 1959). Isu-isu ini menyebabkan penurunan behaviorisme sebagai cabang psikologi saintifik yang dominan dan ke "Revolusi Kognitif".

Revolusi Kognitif bermula pada pertengahan 1950-an ketika para penyelidik di beberapa bidang mula mengembangkan teori fikiran berdasarkan perwakilan kompleks dan prosedur komputasi (Miller, 1956; Broadbent, 1958; Chomsky, 1959; Newell, Shaw, & Simon, 1958). Psikologi kognitif menjadi dominan pada tahun 1960-an (Tulving, 1962; Sperling, 1960). Kebangkitannya mungkin paling baik ditandai dengan penerbitan buku Ulric Neisser, "Cognitive Psychology", pada tahun 1967. Sejak tahun 1970, lebih daripada enam puluh universiti di Amerika Utara dan Eropah telah menubuhkan program psikologi kognitif.

Ringkasan Pendekatan kognitif mula merevolusikan psikologi pada akhir 1950-an dan awal 1960-an, untuk menjadi pendekatan dominan (iaitu, perspektif) dalam psikologi pada akhir 1970-an. Minat dalam proses mental secara beransur-ansur dipulihkan melalui karya Piaget dan Tolman. Tolman adalah seorang 'behavioris lembut'. sejarah psikologi kognitif

Sub-disiplin Psikologi Kognitif

1. Psikologi kognitif eksperimental

Disiplin psikologi kognitif ini menggunakan eksperimen dan ujian hipotesis untuk mengkaji perwakilan dan proses yang mendasari kognisi. Menurut David Marr (neuroscientist), seseorang itu perlu memahami mana-mana proses kognitif pada tiga peringkat analisis: a) Pengiraan: apakah sistem tertentu lakukan, yang masalah ia menyelesaikan dan mengapa (sebagai contoh, yang kawasan otak mengandungi kaedah-kaedah aritmetik untuk menyelesaikan masalah 2 + 2) b) Algoritma / perwakilan: bagaimana sistem melakukan apa yang mereka lakukan dan perwakilan dan proses apa yang mereka gunakan. c) Fizikal: bagaimana sistem berfungsi secara fizikal; substrat fizikalnya (struktur saraf yang terlibat dll).

2. Neuropsikologi kognitif

Disiplin ini secara tradisional mengkaji perkembangan otak dan kecederaan otak dan penyakit saraf untuk memahami fungsi otak normal. Neuropsikologi kognitif menerima idea penyetempatan fungsional: bahawa jika masalah kognitif tertentu dijumpai setelah kecederaan pada kawasan otak tertentu, ada kemungkinan bahagian otak ini terlibat. Walau bagaimanapun, neuropsikologi kognitif mempunyai banyak batasan. Pertama, ada kemungkinan pautan itu tidak sesederhana itu; fungsi mungkin lebih banyak diedarkan ke seluruh otak - daripada dilakukan oleh satu kawasan. Kedua, terdapat perbezaan individu yang besar, yang menjadikannya agak bermasalah untuk menggeneralisasikan hasil berdasarkan satu kes. Juga, selalunya otak 'memindahkan' fungsi yang tidak lagi dapat dilakukan oleh kawasan yang rosak ke bahagian otak yang lain; inilah yang disebut sebagai strategi pampasan otak. Mereka lebih kerap berlaku pada pesakit dengan kecederaan perkembangan, tetapi mungkin juga terjadi pada mereka yang mengalami kerosakan akibat kemalangan - terutama pada usia yang lebih muda, ketika otak masih lentur. Video pendek ini memberikan contoh yang sangat baik dari kes seperti itu: seorang kanak-kanak mengalami strok dalam tempoh sebelum kelahiran, yang menyebabkan kehilangan banyak masalah putih dan kelabu di kawasan bahasa otaknya. Namun, pada usia 6 tahun dia dapat menghasilkan dan memahami pertuturan seperti kanak-kanak normal.

3. Ilmu kognitif komputasi

Sains kognitif komputasi menggunakan pemodelan komputasi untuk secara simbolik mewakili fungsi otak dan sistemnya secara formal dan logik. Salah satu model yang terkenal seperti itu adalah model bacaan bertingkat dua arah (Coltheart et al., 2001) yang dijelaskan dalam salah satu Psikologi Bahasa.

[ sains kognitif pengkomputeran

Model kognisi komputasi telah digunakan dalam kecerdasan buatan dalam usaha membuat rangkaian saraf tiruan yang akan meniru proses mental manusia. Sebagai contoh, dalam penyelidikan mereka Sejnowski dan Rosenberg (1987) membuat program bernama NetTalk, yang dapat belajar mengucapkan kata-kata bahasa Inggeris dengan ditunjukkan teks sebagai input dan pencocokan transkripsi fonetik untuk perbandingan. Tujuan mereka adalah untuk meneroka mekanisme belajar mengucapkan kata-kata.

4. Neurosains Kognitif

Bidang ini mengkaji substrat biologi yang mendasari kognisi, dengan fokus khusus pada neurologi proses mental. Soalan utamanya ialah: bagaimana otak melaksanakan fungsi kognitifnya? Kaedah yang digunakan di ladang banyak, dan cepat berkembang. Sebahagian daripadanya adalah:

a) Rakaman unit tunggal Kaedah ini memungkinkan untuk mengukur aktiviti neuron tunggal dengan memasukkan mikroelektrod di otak. Apabila neuron menghasilkan potensi tindakan, arus elektrik melalui membran di akson dan soma; mikroelektrod kemudian merekodkan kadar perubahan voltan berkenaan dengan masa. Mikroelektrod boleh diletakkan sama ada di dalam atau sangat dekat dengan membran sel, sehingga merakam isyarat sama ada secara intraselular atau ekstraselular.

rakaman unit tunggal Gambar

b) Potensi yang berkaitan dengan peristiwa (ERP) ERP adalah tindak balas otak yang diukur terhadap rangsangan deria, kognitif atau motor tertentu. Kelebihannya adalah bahawa ia adalah kaedah yang tidak invasif untuk menilai aktiviti dan fungsi otak. Ia juga jauh lebih murah daripada memasukkan mikroelektrod dan menggunakan fMRI dan PET. Walau bagaimanapun, ia hanya menghasilkan resolusi sementara, tetapi tidak spasial. Dengan kata lain, ia dapat menunjukkan dengan tepat ketika otak diaktifkan - namun tidak di mana ia diaktifkan.

ERP

Bentuk gelombang ERP menunjukkan beberapa komponen termasuk gelombang N100 dan P300

c) Pengimejan Resonans Magnetik (MRI dan fMRI) fMRI mengukur aktiviti otak dengan mengesan perubahan aliran darah; idenya adalah bahawa darah mengalir ke bahagian otak yang 'sedang bekerja' semasa aktiviti / tugas kognitif tertentu. Prosedur ini menggunakan perubahan magnetisasi antara darah kaya oksigen dan miskin oksigen sebagai ukuran asasnya. Pengaktifan otak dapat ditunjukkan secara grafik dengan pengekodan warna kekuatan pengaktifan di seluruh otak atau kawasan tertentu yang dikaji. Teknik ini dapat melokalisasikan aktiviti dalam milimeter tetapi, dengan menggunakan teknik standard, dalam beberapa detik.

[MRI

Ringkasan Psikologi Kognitif adalah bidang yang luas dengan banyak sub-disiplin. Masing-masing memberi tumpuan kepada keadaan atau kumpulan orang yang berbeza.

Apakah proses kognitif?

Terdapat banyak jenis proses kognitif. Ini termasuk:

 • Perhatian : Perhatian adalah proses kognitif yang membolehkan orang memberi tumpuan kepada rangsangan tertentu di persekitaran.
 • Bahasa : Pengembangan bahasa dan bahasa adalah proses kognitif yang melibatkan kemampuan memahami dan mengungkapkan pemikiran melalui kata-kata lisan dan tulisan. Ini membolehkan kita berkomunikasi dengan orang lain dan memainkan peranan penting dalam pemikiran.
 • Pembelajaran : Pembelajaran memerlukan proses kognitif yang terlibat dalam mengambil perkara baru, mensintesis maklumat, dan mengintegrasikannya dengan pengetahuan sebelumnya.
 • Memori : Memori adalah proses kognitif penting yang membolehkan orang mengekod, menyimpan, dan mendapatkan maklumat. Ini adalah komponen penting dalam proses pembelajaran dan membolehkan orang menyimpan pengetahuan tentang dunia dan sejarah peribadi mereka.
 • Persepsi : Persepsi adalah proses kognitif yang membolehkan orang mengambil maklumat melalui deria mereka (sensasi) dan kemudian menggunakan maklumat ini untuk bertindak balas dan berinteraksi dengan dunia.
 • Pemikiran : Pemikiran adalah bahagian penting dari setiap proses kognitif. Ini membolehkan orang terlibat dalam pembuatan keputusan, penyelesaian masalah, dan penaakulan yang lebih tinggi.

Ringkasan Kognisi merangkumi proses mental asas seperti sensasi, perhatian, dan persepsi. Kognisi juga merangkumi operasi mental yang kompleks seperti ingatan, pembelajaran, penggunaan bahasa, penyelesaian masalah, membuat keputusan, penaakulan, dan kecerdasan.

proses kognitif

Apakah kesan proses kognitif?

Proses kognitif mempunyai kesan luas yang mempengaruhi segalanya dari kehidupan seharian hingga keseluruhan kesihatan.

Mengenal Dunia

Ketika orang merasakan sensasi dari dunia di sekitar mereka, maklumat yang mereka lihat, dengar, rasakan, sentuh, dan bau mesti diubah menjadi isyarat yang dapat difahami oleh otak mereka. Proses persepsi membolehkan mereka mengambil maklumat deria dan mengubahnya menjadi isyarat yang dapat difahami dan ditindaklanjuti oleh otak mereka.

Membentuk Kesan

Dunia ini penuh dengan banyak pengalaman deria. Untuk membuat makna dari semua maklumat yang masuk ini, penting bagi otak kita untuk dapat mengurangkan pengalaman dunia kita hingga ke dasar. Kami ingat semuanya, jadi peristiwa dikurangkan kepada konsep dan idea kritis yang kami perlukan.

Mengisi Jurang

Selain mengurangkan maklumat untuk menjadikannya lebih mudah diingat dan difahami, orang juga menghuraikan kenangan ini semasa mereka mengarang semula. Dalam beberapa kes, penjelasan ini berlaku ketika orang-orang berjuang untuk mengingat sesuatu. Apabila maklumat tidak dapat diingat, otak kadang-kadang mengisi data yang hilang dengan apa yang kelihatannya sesuai.

Berinteraksi dengan Dunia

Kognisi melibatkan bukan sahaja perkara yang berlaku di dalam kepala anda tetapi juga bagaimana pemikiran dan proses mental ini mempengaruhi tindakan anda. Perhatian anda kepada dunia di sekeliling anda, kenangan peristiwa masa lalu, pemahaman bahasa, penilaian tentang bagaimana dunia berfungsi, dan kebolehan menyelesaikan masalah semuanya menyumbang kepada bagaimana anda berkelakuan dan berinteraksi dengan persekitaran anda.

Ringkasan Kognisi merangkumi proses kognitif yang berbeza, seperti pembelajaran, perhatian, ingatan, bahasa, penaakulan, membuat keputusan, dan lain-lain, yang merupakan sebahagian daripada pengembangan dan pengalaman intelektual kita. Ini penting untuk memahami proses kognitif dan bagaimana mereka mempengaruhi tingkah laku dan emosi kita.

Andaian Asas Psikologi Kognitif

 • Proses mediasi berlaku antara rangsangan dan tindak balas:

Ahli tingkah laku menolak idea mempelajari minda kerana proses mental dalaman tidak dapat diperhatikan dan diukur secara objektif.

Walau bagaimanapun, ahli psikologi kognitif menganggapnya penting untuk melihat proses mental organisma dan bagaimana ini mempengaruhi tingkah laku.

Daripada hubungan rangsangan-tindak balas sederhana yang dikemukakan oleh Behaviorisme, proses mediasi organisma penting untuk difahami. Tanpa pemahaman ini, psikologi tidak dapat memahami sepenuhnya tentang tingkah laku.

 • Psikologi harus dilihat sebagai sains:

Ahli psikologi kognitif mengikuti contoh behavioris dalam memilih kaedah objektif, terkawal, saintifik untuk menyiasat tingkah laku.

Mereka menggunakan hasil penyelidikan mereka sebagai asas untuk membuat kesimpulan mengenai proses mental.

 • Manusia adalah pemproses maklumat:

Pemprosesan maklumat pada manusia menyerupai komputer, dan didasarkan pada transformasi maklumat, menyimpan maklumat dan mengambil maklumat dari memori.

Model pemprosesan maklumat proses kognitif seperti ingatan dan perhatian menganggap bahawa proses mental mengikuti urutan yang jelas.

Sebagai contoh:

 • Proses input berkaitan dengan analisis rangsangan.
 • Proses penyimpanan merangkumi semua yang berlaku pada rangsangan secara dalaman di otak dan boleh merangkumi pengekodan dan manipulasi rangsangan.
 • Proses output bertanggungjawab untuk menyediakan tindak balas yang sesuai terhadap rangsangan.

Ringkasan Fikiran manusia secara aktif memproses maklumat dari deria (sentuhan, rasa dll). Antara rangsangan dan tindak balas adalah proses mental yang kompleks , yang dapat dikaji secara saintifik. Manusia dapat dilihat sebagai sistem pemprosesan data.

Aplikasi Psikologi Kognitif

Psikologi tidak normal

Psikologi kognitif boleh digunakan secara meluas dalam psikologi yang tidak normal kerana hanya 60% hingga 65% orang di seluruh dunia yang menderita kemurungan menggunakan antidepresan. Penyelidikan juga menunjukkan kesan buruk pengambilan pelbagai jenis ubat. Beck menunjukkan cangkul ubat ini memecah mekanisme fisiologi badan kita yang berbeza. Atas sebab-sebab ini, Beck berusaha memotivasi pesakit untuk menggunakan terapi kognitif sebagai ubat untuk penyakit kemurungan mereka.

Psikologi sosial

Kognisi sosial adalah pembahagian psikologi sosial. Ia terutama berlaku untuk interaksi manusia dalam masyarakat. Kognisi sosial boleh didefinisikan sebagai kajian ilmiah mengenai pemikiran manusia yang terlibat dalam fungsi yang berbeza seperti memahami, mengingat, mengingat atau membuat akal tentang orang-orang di dunia sosial.

Psikologi perkembangan

Bidang psikologi perkembangan kebanyakannya berdasarkan perkembangan model kognitif. Ini terutama membantu kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun untuk mengembangkan pemahaman, kemampuan mental, idea, fikiran, perasaan dan kriteria mental mereka yang lain. Ia membantu kanak-kanak untuk mengenali pemikiran dan keadaan mental individu mereka. Ia juga membantu mengembangkannya.

Psikologi pendidikan

Kajian psikologi kognitif membantu orang dalam pelbagai bidang untuk tujuan pendidikan dan pengumpulan pengetahuan mereka. Kami tahu metakognisi, yang merupakan konsep kajian kognitif yang luas membantu memberi tumpuan kepada pemantauan diri. Oleh itu, ia membantu para pelajar untuk menilai pengetahuan dan pengalaman mereka, yang membantu mereka meningkatkan bidang pengetahuan mereka. Kajian psikologi kognitif juga membantu para pelajar mengintegrasikan pengetahuan khusus mereka dengan tugas-tugas tertentu yang sangat sesuai dengan pengetahuan tersebut.

Ini membantu mengembangkan kemahiran dan kebolehan pelajar. Ia juga membantu para pelajar untuk lebih cekap dalam tugas mereka yang ditugaskan. Psikologi kognitif berfungsi untuk memahami bagaimana otak menyimpan pengetahuan, ingatan, kemahiran dan kebolehan lain secara teratur. Pemetaan otak ini juga sangat bermanfaat bagi para pelajar di bidang pendidikan mereka.

Psikologi keperibadian

Psikologi kognitif dan terapi kognitif digunakan secara meluas untuk rawatan gangguan keperibadian yang berbeza dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan perkembangan yang sangat besar di pihak ini. Oleh itu, kajian saintifik psikologi kognitif memainkan peranan penting dalam kehidupan kita sehari-hari dan ia membantu menjadikan masa depan yang lebih baik bagi kita.

Ringkasan Psikologi kognitif mempunyai beberapa aplikasi praktikal di dunia nyata iaitu: Perkembangan moral, kesaksian saksi mata , lupa, perhatian selektif, persepsi, perkembangan anak, terapi tingkah laku kognitif, gaya pembelajaran, pemprosesan maklumat, wawancara kognitif, pendidikan, dan pengenalan wajah

Soalan lazim

 • Di manakah psikologi kognitif digunakan?

Ahli psikologi kognitif melakukan penyelidikan mengenai proses pemikiran manusia. Ahli psikologi kognitif bekerja di banyak bidang seperti universiti, agensi kerajaan, perniagaan korporat. Mereka belajar berfikir, persepsi, membuat keputusan, ingatan dan pertimbangan.

 • Apakah beberapa contoh psikologi kognitif?

Berikut adalah contoh psikologi kognitif:

 • Membuat pertimbangan tentang sesuatu berdasarkan maklumat yang anda terima yang diproses oleh otak anda.

 • Pembelajaran adalah contoh kognisi.

 • Keupayaan kita untuk berfikir melalui logik adalah contoh utama kognisi.

 • Keupayaan kita untuk menyelesaikan masalah ada kaitannya dengan fungsi otak kognitif.

 • Bagaimana psikologi kognitif digunakan hari ini?

Psikologi kognitif sangat berguna dan popular kerana dapat diterapkan pada banyak bidang dalam psikologi, yang meliputi ingatan, perhatian, persepsi, perkembangan anak, penyelesaian masalah, keterangan saksi mata dan pengembangan peranan gender. Mereka belajar berfikir, persepsi, membuat keputusan, ingatan dan pertimbangan.

 • Apakah perspektif kognitif psikologi?

Perspektif kognitif berkaitan dengan fungsi "mental" seperti ingatan, persepsi, perhatian, dan lain-lain. Ia memandang orang sebagai serupa dengan komputer dalam cara kita memproses maklumat (misalnya, input-proses-output).

 • Apakah prinsip psikologi kognitif?

Saintis kognitif mencadangkan senarai proses kognitif peringkat tinggi: Perhatian, Persepsi, Pembelajaran, Mengingat, Bercakap, Penyelesaian masalah, Penalaran, dan Berfikir.

Kesimpulannya

Psikologi Kognitif berkaitan dengan proses mental dalaman kita seperti perhatian, persepsi, ingatan, perancangan tindakan, dan bahasa. Setiap komponen ini penting dalam membentuk siapa kita dan bagaimana kita berkelakuan.

Fikiran yang berkaitan dengan konsep psikologi kognitif boleh menjadi sadar atau tidak sadar, kita mungkin secara sedar berusaha untuk memusatkan perhatian kita pada kuliah misalnya, tetapi cahaya yang berkedip di dalam ruangan dapat memicu pergeseran tidak sadar ke tempat lain.

Carian Berkaitan

Ahli psikologi kognitif cuba membina model kognitif pemprosesan maklumat yang berlaku di dalam minda, perhatian, persepsi, ingatan, bahasa, kesedaran dan pemikiran orang. Psikologi kognitif pada asasnya adalah sains bagaimana kita berfikir. Ia berminat dengan proses mental dalaman kita seperti persepsi, perhatian, bahasa, perancangan tindakan, dan pemikiran. Setiap komponen ini penting dalam membentuk siapa kita dan bagaimana kita berperilaku. Pemikiran yang berkaitan dengan konsep-konsep ini boleh menjadi tidak sedar atau sedar - kita mungkin secara sedar berusaha untuk memusatkan perhatian kita pada kuliah.

psikologi kognitif

Definisi Psikologi Kognitif Psikologi kognitif adalah kajian saintifik minda sebagai pemproses maklumat. Psikologi kognitif memberi tumpuan kepada cara orang memproses maklumat. Ini berfungsi bagaimana kita memproses dan menerima maklumat dan bagaimana maklumat yang diterima membawa kepada tindak balas kita.

Ahli psikologi kognitif mengkaji proses dalaman yang merangkumi perhatian, persepsi, bahasa, pemikiran, dan ingatan . Mereka mengemukakan soalan seperti:

 • Bagaimana kita memproses dan menyimpan maklumat?

 • Bagaimana kita menerima maklumat mengenai dunia?

 • Bagaimana kita menyelesaikan pelbagai masalah?

 • Bagaimana kesalahan dalam pemikiran kita menyebabkan tingkah laku negatif dan tekanan emosi?

 • Bagaimana kerosakan persepsi kita menyebabkan kesalahan dalam pemikiran kita?

Ringkasan Psikologi kognitif adalah kajian saintifik minda sebagai pemproses maklumat. Ahli psikologi kognitif mengkaji proses dalaman yang merangkumi perhatian, persepsi, bahasa, pemikiran, dan ingatan.

Sejarah Psikologi Kognitif Penting untuk mempertimbangkan masa dan konteks di mana psikologi kognitif berkembang, untuk benar-benar memahami asas pertindihan ini. Bermula sebagai murid pada tahun 1950-an, bidang ini dari segi tertentu merupakan reaksi terhadap psikologi yang dominan.

Psikologi tingkah laku bermula dengan ajaran bahawa semua tingkah laku manusia dapat disesuaikan dan dipelajari dengan persekitaran dan konteksnya. Tingkah laku dapat dihukum atau diperkuat dengan pelbagai cara, yang menyebabkan penurunan atau peningkatan tindakan tertentu. Seiring berjalannya kehidupan, satu set tingkah laku akhirnya dibentuk oleh pengalaman-pengalaman ini yang membangkitkan semangat kepada manusia yang mempunyai pelbagai keinginan, minat, kebiasaan, kemahiran, dan kegiatan yang berbeza-beza.

Psikologi kognitif pada dasarnya memerlukan lebih banyak hak pilihan. Dalam proses tingkah laku maklumat perasaan dan fikiran dilihat lebih aktif. Individu dianggap memproses pemikiran yang menentukan apakah dan bagaimana tingkah laku yang harus dilakukan.

Ringkasan Bermula sebagai murid pada tahun 1950-an, bidang ini dari segi tertentu merupakan reaksi terhadap psikologi yang dominan. Psikologi tingkah laku bermula dengan ajaran bahawa semua tingkah laku manusia dapat disesuaikan dan dipelajari dengan persekitaran dan konteksnya.

Tinjauan Psikologi Kognitif Pada tahun 1967 istilah ' psikologi kognitif ' pertama kali digunakan oleh Ulric Neisser. Sejak itu, banyak intervensi telah dikembangkan dari kajian kognitif yang memberi manfaat kepada bidang psikologi. Psikologi kognitif juga dikaitkan dengan banyak disiplin lain. Oleh kerana itu, kadangkala dipelajari oleh orang-orang dalam beberapa bidang yang berbeza termasuk perniagaan, pendidikan, dan perubatan.

Psikologi kognitif adalah fokus masalah dan berorientasikan matlamat sejak awal. Bayangkan anda mendapat rawatan dari ahli psikologi kognitif. Salah satu perkara pertama yang akan diminta untuk anda lakukan adalah mengenali masalah anda dan merangka beberapa tujuan khusus untuk diri anda. Maka anda akan dibantu untuk menyelesaikan masalah anda dengan cara yang akan meningkatkan peluang untuk mencapai matlamat anda.

Semua jenis psikologi kognitif mempunyai empat ciri berikut:

1 . Rawatan pendidikan yang terhad pada masa yang menumpukan pada isu-isu tertentu.

2 . Tumpuan untuk mengubah kognisi untuk mewujudkan perubahan tingkah laku atau emosi yang diinginkan.

3 . A focus on changing cognition to produce desired changes in emotions and/or behavior.

4 . A collaborative relationship between therapist and client.

Cognitive psychology is divided into two areas: cognitive behavior therapy (CBT) and cognitive therapy (CT). CBT and CT are very similar in their application and theory. The difference is that cognitive behavioral therapy targets the removal of negative behavior as well as cognitive therapy focuses on removing psychological distress.

Summary In 1967 the term 'cognitive psychology' was first used by Ulric Neisser. Cognitive psychology is problem focused and goal oriented from the starting. Cognitive psychology is divided into two areas: cognitive behavior therapy (CBT) and cognitive therapy (CT).

Theories of Cognitive Psychology There are three theories in cognitive psychology:

 1. Cognitive Therapy
 2. Cognitive Behavior Therapy
 3. Rational Emotive Behavior Therapy

Cognitive Therapy Cognitive therapy is a short-term form of psychotherapy based on the concept that the way we think about things affects how we feel emotionally. Cognitive therapy instead on focuses on past experiences focuses on the current behavior, thinking, and communication and is oriented toward problem solving. Cognitive therapy has been applied to a wide range of problems including anxiety , depression, fears, panic, eating disorders, substance abuse, and personality problems.

Cognitive therapy is often called cognitive behavior therapy because it intend to aid people in the ways they act and in the ways they think. Cognitive therapy has been used to aid ■■■■■■■-dependent individuals become abstinent from ■■■■■■■ and other substances.

Cognitive Behavioral Therapy Cognitive behavioral therapy is a general kind of talk therapy. Cognitive behavioral therapy aids us become aware of negative or inaccurate thinking so we can view challenging situations more evidently and respond to them in a more better way.

Cognitive behavior therapy can be a helpful tool either in combination or alone with other therapies in curing mental health disorders, such as post-traumatic stress disorder, eating or depression disorder. Not every individual who benefits from cognitive behavioral therapy has a mental health problem. Cognitive behavioral therapy can be a useful tool to aid anyone learn how to better manage stressful life situations.

Cognitive behavioral therapy is a helpful tool to guide emotional challenges. it may help the person:

 • Manage chronic physical symptoms

 • Learn techniques for coping with stressful life situations

 • Cure the mental illness when medications aren't a good option

 • Prevent a worsening of mental illness symptoms.

 • Cope with a medical illness

 • Cope with loss or grief

 • Learn better ways to communicate and resolve relationship conflicts.

 • Overcome emotional trauma related to abuse or violence

 • Recognize ways to manage emotions

 • Manage symptoms of illness

Mental health disorders that may better with cognitive behavioral therapy include:

 • Sleep disorders

 • Anxiety disorders

 • Eating disorders

 • PTSD

 • Depression

 • Phobias

 • Obsessive-compulsive disorder

 • Sexual disorders

 • Schizophrenia

 • Bipolar disorders

 • Substance use disorders

How to get rid of depression Here it is essential to know how to get rid of depression ? This disorder is often treated with medication and psychotherapy. Adjustments of some lifestyle can also help ease certain symptoms.

People who have severe major depressive disorder or who have thoughts of harming themselves may need to stay in a hospital during treatment to protect them from harm. Some patients might also need to take part in an out patient treatment program until unless symptoms improve.

cognitive behavioral therapy

Rational Emotive Behavior Therapy Rational Emotive Behavior Therapy is a short-term form of psychotherapy that aids the person recognize feelings and self-defeating thoughts, challenge the rationality of those feelings, and replace them with healthier beliefs.

Rational emotive behavior works mostly on the current time to help the person understand how unhealthy beliefs and thoughts create emotional distress which, in turn, leads to unhealthy behaviors that interfere with present life goals. Once recognized and understood, negative actions and thoughts can be replaced and changed with more productive behavior, allowing the person to develop more successful professional and personal relationships.

How it works In the mid 1950s rational emotive behavior therapy evolved from the work of psychiatrist Albert Ellis as the original form of cognitive-behavioral therapy. Ellis believed that most people are not alert that many of their thoughts about themselves negatively affect the way they behave in essential situations and relationships.

According to Ellis, it is these thoughts that lead people to suffer negative emotions At the same time, humans are capable of changing their irrational beliefs, if they are willing to do the work. However specific life events may devote to mental health problems, Rational emotive behavior therapist therapists believe that it is an individual's own irrational belief system that causes the most problems.

Summary Cognitive psychology have three theories : Cognitive Therapy, Cognitive Behavioral Therapy and Rational Emotive Behavior Therapy. Cognitive therapy is a short-term form of psychotherapy based on the concept that the way we think about things affects how we feel emotionally. Cognitive behavioral therapy is a general kind of talk therapy. Rational Emotive Behavior Therapy is a short-term form of psychotherapy that aids the person recognize feelings.

Applications of Cognitive Psychology

Social psychology Social cognition is a sub division of social psychology. It is basically applied to human interactions in the society. Social psychology is the scientific study of the human minds those are involved in different functions like remembering, perceiving, memory or making senses about the people of the social world.

Educational psychology In educational psychology there are various applications of the cognitive psychology. The study of cognitive psychology aids the people in a broad range for their purposes of educational gathering knowledge. We know metacognition, which is a broad concept of the cognitive study helps to focus on the self-monitoring. Thus, it helps the students to check out their experiences and knowledge, which helps them to better their areas of knowledge and education.

In educational psychology the study of cognitive psychology also aids the students to assimilate their specific knowledge with the specific tasks which suit betterly for the knowledge. It helps to develop the students' abilities and skills. It also aids the students to be more efficient on their specific tasks for which they are assigned to.

In educational psychology the main application of the cognitive psychology is that it focuses on the understanding of how the brain holds the memory, knowledge, skills and other abilities in an organized way. This mapping of the brain is also largely beneficial for the students on their field of education.

Development psychology The field of the development psychology is mainly based upon the developments on cognitive models. The developmental psychology aids mainly the children of ages 4 to 6 to develop their mental capability, understanding, ideas, feelings, thoughts and other mental criteria as well. It helps the children to identify their thoughts and individual mental states. It also aids to develop them.

Personality psychology Personality psychology includes many applications of cognitive psychology .Cognitive therapy and cognitive psychology is broadly used for the treatment of the different personality disorders in the recent years with the huge development of this side. All the personality disorders come under the personality psychology. Thus, the scientific study of the cognitive psychology plays important role in the field of personality psychology and in our day to day life and it aids to make some better future for us.

Abnormal psychology

In Abnormal psychology the cognitive psychology is broadly used. According to the Aaron T.Beck works, who is the father of cognitive therapy, in abnormal psychology the cognitive psychology has many applications as he indicate only 60% to 65% people all over the world who are suffering from depressions . He also indicate the adverse effects of taking different types of drugs. Beck tried to motivate patients to use the cognitive therapy as a remedy for the depressive problems .

Summary There are five applications of cognitive psychology. Abnormal psychology, social psychology, developmental psychology, educational psychology and personality psychology.

Applications of cognitive psychology

What are the cognitive processes Cognitive processes refer to many tasks. They are procedures in charge of processing all the information we receive from the environment. Imagine you are sitting on your bed while watching a drama. Even though the movie is amazing, you start smelling something burning. What do you do? Fortunately, your brain will center all of its attention.

After a while, Suddenly you remember that you had a pizza in the oven. You will run to the kitchen as fast as you can and coordinate a series of motor movements to take the pizza out of the oven. Then you will decide whether to eat the less burnt parts or go back to the room. Cognitive processes have guided this whole actions and scenarios.

Summary Cognitive processes refer to many tasks. They are procedures in charge of processing all the information we receive from the environment.

Basic Cognitive Processes

Attention Life has various different happening at the same time, but, we are capable of centering our attention on the stimuli that interest us. Some actions such as chewing and walking need a little bit attention. Other activities such as body language and speaking need focus, especially when we are giving a lecture.

There are different types of attention including focused attention, arousal, selective attention, sustained attention, divided attention, and alternating attention. Attention is the cognitive process that makes it possible to position ourselves towards relevant stimuli and consequently respond to it.

Perception and Sensation We are using our perception continuously without even noticing it. We are conscious of messages we receive on our phone other people's movements, our posture, food flavors, etc. Our past experiences also play a role in the explanation of different stimuli.

Sensations are caused by different incentives in environment. The stimuli first reach our senses and allow us to filter information from the outside world. Perception takes over Once we receive this information, and we start explaining these stimuli.

Memory We have different kinds of memory; short-term memory, sensory memory, semantic memory, working memory, etc. All these kinds of memories interact together but they don't all depend on the same brain areas. Cognitive processes such as memory are important for daily life.

Memory, as a cognitive process, involves encoding, storage, and retrieval. Encoding refers to the mechanism where information is altered from the moment it reaches us to a form that our brain can store. Storage refers to how long the memory lasts for, and what kind of information is held. Finally, retrieval refers to getting information out storage. We can also improve the memory by the help of various factors.

How to improve the memory? Here it is essential to know how to improve the memory. . Here are some evidence-based ways to improve your memory naturally.

 • Eat Less Added Sugar

 • Try a Fish Oil Supplement

 • Make Time for Meditation

 • Maintain a Healthy Weight

 • Get Enough Sleep

Summary Basic cognitive processes are the sensation and perception, attention and memory. Attention is the cognitive process that makes it possible to position ourselves towards relevant stimuli and consequently respond to it. We are using our perception continuously without even noticing it. Memory, as a cognitive process, involves encoding, storage, and retrieval.

Complex Cognitive Processes

Language We are capable of comprehending and producing different words and sounds, combine different phrases and letters and expressing with precision what we want to communicate, even in different languages. We use our body language to communicate.

Language development is produced all throughout our lifetime. The communicative skills of each individual vary significantly and can be make better by practice. Some language disorders make it difficult to communicate for different reasons, however it is also possible to aid people with these problems.

Intelligence There is not only one intelligence according to the Gardner's multiple bit of intelligence. He established that linguistic intelligence, intrapersonal intelligence, musical intelligence and logical-mathematical intelligence, are examples of higher cognitive processes. Emotional intelligence has caught people's attention, it is the ability to manage the difficulties we face daily.

We can always work to boost and enhance our different types of intelligence and we shouldn't limit ourselves to a number given from a specific intelligence test.

Thought The heterogeneity and complexity of our thoughts are interesting. This higher mental process is responsible for tasks related to reasoning, problem-solving, decision-making, divergent thinking, creative thinking, etc.

Concepts are create by our brain. We need to group objects, ideas, people or any other kind of elements that come to mind. Commonly, this helps us streamline our cognitive processes. However, often ignore how irrational we can be and often we try to be logical. We take shortcuts to process information faster not taking into account the details that might be essential. This can cause cognitive biases which are changes from the normal process of reasoning. :

Summary Complex cognitive processes include: Intelligence, language and thoughts. There is not only one intelligence according to the Gardner's multiple bit of intelligence. Language development is produced all throughout our lifetime. The heterogeneity and complexity of our thoughts are interesting.

Cognitive psychology

How can we improve our Cognitive processes We can improve our cognitive processes at any stage in our lives. Here are some tips on how to improve and take care of our cognitive processes.

 • Avoid Multitasking It is general that our requirements are many and we don't know how to get all of them done. It's normal that we try to multitask so we can finish our whole work fastly. But, this can be counterproductive because our attention is not centered on one activity. For instance, if you are watching a drama while you are answering an email, cooking and writing a paper it is very likelihood that one of those things will turn out wrong. It's suitable to center your attention in the present in order to enjoy each activity to the fullest and be more efficient.

 • Develop Critical thinking Try to look for different arguments and ask yourself questions This allows for critical thinking to develop, and in turn enhances creativity, language and reasoning. Curiosity is necessary in order to develop our full potential. Critical thinking can be developed from childhood, by asking children to reason, debate and explain their actions and decisions. You can also put these into practice!

 • Take Care of your health Our mental and physical health is inseparable from our cognitive processes. There are many bad habits that harm our brains and worsen our performance in different aspects of our lives. For Instance, neglecting our social relationships , underestimating ourselves, being on our cell phone before going to bed, or not eating properly can affect our mental processes.

 • Dedicate time to creative activities Writing short stories, painting, dancing, composing songs, and performing. It doesn't matter the activity you choose, the necessary thing is that creativity is being used. Creativity is all about practice, so go out and try something new!

  Creativity allows us to develop our concentration, intelligence, sustained attention, problem-solving, and ability to relax and de-stress.

 • Read Reading implies lots of cognitive processes as described above. Other than producing great knowledge and satisfaction, reading is also a way to learn to work and focus on our communication skills.

Summary We can improve our cognitive processes by avoiding multitasking, taking care of our health, developing critical thinking, dedicating time to creative activities and reading.

Soalan Lazim

What is cognitive psychology used for? Cognitive psychology is the scientific study of mind as an information processor. Cognitive psychologists try to build up cognitive models of the information processing that goes on inside people's mind including attention, perception, memory, thinking, consciousness and language.

What is the example of cognitive psychology? Example of cognitive psychology : Making a judgement about something based on information received that brain processes. If one were to major in cognitive psychology the person would study memory, attention span and reasoning.

Is cognitive psychology hard? A study of the basic internal psychological processes that are involved in making sense of the environment and deciding what action might be appropriate. Cognitive psychology is a hard subject to study because it is invisible to human eyes.

What are the 8 cognitive skills?

 • Working memory

 • Pattern recognition

 • Speed of information processing

 • Sustained Attention

 • Cognitive flexibility and control

 • Category formation

 • Multiple simultaneous attention

 • Response inhibition

What is the difference between cognitive impairment and dementia? Dementia is more severe than mild cognitive impairment. A person with Alzheimer's disease or a related illness will have issues with everyday activities such as keeping track of medications or driving than someone with mild cognition impairment.

Conclusion Cognitive psychology is basically the science of how we think. Cognitive psychology focuses on the way people process information. It works on how we process and receive the information and how the received information leads to our responses. Cognitive psychology is problem focused and goal oriented from the starting. Cognitive psychology is divided into two areas: cognitive behavior therapy (CBT) and cognitive therapy (CT). Cognitive therapy is a short-term form of psychotherapy based on the concept that the way we think about things affects how we feel emotionally. Cognitive behavioral therapy is a general kind of talk therapy. Rational Emotive Behavior Therapy is a short-term form of psychotherapy that aids the person recognize feelings and self-defeating thoughts. Cognitive processes refer to many tasks. They are procedures in charge of processing all the information we receive from the environment.

artikel berkaitan

Cognitive perspective Psychology

Cognitive Dissonance

“What is cognitive psychology?” is one of the most common question asked in the field of psychology. In the beginning, psychology was a subject to assimilate the different behaviors of people and trying to comprehend what is the root cause of it. Though the psychology only revolved around the behaviors of the people and so in a grand shift cognitive psychology entered into the picture. Cognitive psychology deals with mental processed and complex behaviors.

Cognitive psychology is the scientific study of the brain or mind and the processing occurring inside it which includes memory, thinking, perception and critical thinking, etc. While the psychologist thought that the study of external behaviors is important they also thought the study of internal behaviors necessary as well and to link them together to understand human practices.

COGNITIVE PSYCHOLOGY RELEVANCE WITH COMPUTER:

It is said by many psychologists that a human brain process works analogously to that of a computer. Primarily Herbert Simon was the person who figured that the computer processing system is quite similar to the human mind system. He said that our brain functions exactly like a computer's hardware while our mind is like a computer's software.

In the 1950s, the development in the field of the computer also helped bring the importance of cognitive psychology to light. Psychologists used computer processes as a metaphor to explain brain activity. It shows that a human mind is a processor of information; it receives the information from outside, follows the steps coded in the brain, and produces an output. All of this is the result of neural networks in our brains.

INFORMATION PROCESSING IN HUMAN MIND:

It is to be assumed by many psychologists that there is a series of steps that our brain goes through in order to process data and give output. The processes take place in the following way for example the human eye sees a flying creature with wings. It is the input or visual information. To understand what this creature is this information is coded into neural activity. The brain makes new neural pathways or neural connections through which the data is stored or coded. This coded information then helps to give the output which will be the human recognizing that living species with wings as “bird”.

LIMIT OF INFORMATION PROCESSING:

When psychologists got into the depth of the internal processes some questions aroused for example can the brain focus on more than one task at a time? Or how can the brain focus on one thing and if required, divert its attention to the other task in the nick of time?

The researchers found that when the brain tries to focus on two things at once it divides and tries to distribute the gray matter to each task equally but is not able to perform tasks efficiently. Research shows that the brain cannot perform more than two tasks simultaneously since there are two hemispheres present that manage the tasks. Even if the brain is able to give its divided attention to two tasks at a time it still reduces the efficiency of the performance because it is out of the capacity of the brain. There could be certain arguments against this statement. For example, some people are good at doing work while eating food. One reason could be that the practice of the motor skills enables the person to perform two tasks simultaneously and does not overlap with the other complex processes.

MEASUREMENT OF BRAIN ACTIVITY:

Brain activity can be measured by certain methods which are as follows:

 1. EEG (Electroencephalography): It is considered to be the second-best method to determine brain activity it uses small metal discs that are attached to the scalp near the eyes and forehead to detect the electrical activity in the brain.
 2. fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging): It detects changes in the blood flow in response to neural activity. For the brain to be active it requires oxygen and so to get the required oxygen the blood flow increases which make it clear in fMRI that a certain part of the brain is active.
 3. ECoG (Electrocorticography): It is similar to how EEG works but it measures the combined neural activity. It requires the metal electrodes to be inserted under the scalp and so surgery has to be done which can be risky.

KESIMPULAN:

Cognitive psychology has itself taken a stream and is now implied to sociological perspectives as well. When studying this particular topic a whole new world of research opportunity was born in which researchers were able to see the learning as it happened and see memories being coded or recalled. With technological developments, we are able to explore the internal neural wiring. Our whole human body will not function well if there is a hindrance to the activity of the brain. However, the methods above used to measure brain activity are not really precise. We are still not able to get detailed data on neuron activity. This might improve from time to time with technological developments.