Darah tali pusat adalah darah yang tinggal di pusar anda selepas bayi anda dilahirkan.

Apa itu darah tali pusat?

Semasa mengandung, tali pusat menghubungkan janin yang sedang berkembang dengan plasenta. Plasenta adalah organ dalam rahim wanita hamil. Ia menyediakan oksigen dan nutrien untuk bayi yang sedang membesar dan membuang produk buangan dari darah bayi. Kord mengandungi saluran darah yang membantu bayi membawa darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien dan membawa darah dari bayi.

Baca Topik Berkaitan: Stok Darah Darah Sejuk

Mengapa darah tali pusat disimpan?

Darah yang mengalir melalui plasenta dan urat mempunyai kepekatan sel stem yang tinggi. Sel stem berkembang menjadi sel darah matang:

  • sel darah merah
  • sel darah putih
  • Platelet

Sel stem adalah rawatan penting untuk banyak penyakit, termasuk barah, gangguan darah, dan penyakit genetik dan metabolik. Bagi banyak pesakit, sel stem vaskular menyelamatkan nyawa.

Bagaimana darah tali pusat dikumpulkan?

Biasanya, tali pusat dan plasenta dibuang selepas kelahiran. Sekiranya seorang ibu ingin mengumpulkan darah tali pusatnya, pasukan kesihatan akan melakukannya setelah bayi dilahirkan. Dengan menggunakan jarum steril, mereka mengeluarkan darah dari tali pusat ke dalam beg pengumpulan. Darah itu dibungkus dan dihantar ke bank darah tali pusat untuk simpanan jangka panjang.

Bagaimana darah tali pusat disimpan?

Terdapat dua jenis bank darah tali pusat:

  • Public Bank: Menyimpan derma darah umbilik untuk proses dan penggunaan awam atau penyelidikan ini. Setelah didermakan, darah tali pusat kemungkinan tidak akan tersedia untuk kegunaan peribadi pada masa akan datang. Tidak ada bayaran simpanan. Ibu menderma darah tali pusat bayi mereka ke bank kerajaan untuk membantu orang lain.
  • Private Bank: Di sinilah darah tali pusat disimpan untuk kegunaan peribadi keluarga. Kos penyimpanan jangka panjang mungkin lebih tinggi.

Adakah Darah Kord Sesuai untuk Saya?

Sekiranya anda mempertimbangkan perbankan darah tali pusat untuk bayi baru lahir anda, berbincanglah dengan doktor mengenai pilihan anda. Pembekal anda boleh membincangkan kebaikan dan keburukan perbankan darah tali pusat awam dan swasta.

Sebagai contoh:

  • Perbankan darah tali pusat dapat membantu jika anda atau ahli keluarga menghidap penyakit sel stem.
  • Seorang kanak-kanak sangat tidak mungkin menghidap penyakit yang dapat diubati dengan sel stem mereka sendiri.
  • Sumbangan kepada bank darah tali pusat awam dapat memberikan sel stem yang menyelamatkan nyawa kepada pesakit yang memerlukan.

Apakah Perbankan Darah Kord?

Cord Blood Banking bermaksud pemeliharaan sel induk yang baru lahir dalam darah tali pusat dan darah plasenta. Semasa bayi dilahirkan, masih ada darah setelah kelahiran yang kaya dengan sel stem dan mempunyai sifat penyembuhan, walaupun tali pusat terlambat.

Walaupun sel stem darah tali pusat bukan embrio, sel-sel ini lebih bersifat spiritual daripada sel induk dewasa kerana usia mereka rendah dan jangkitan kerana penyakit atau faktor persekitarannya sangat rendah. Sel induk darah tali pusat dapat dikumpulkan tanpa risiko kepada bayi atau ibu.

Darah tali pusat digunakan untuk terapi di pelbagai hospital di seluruh dunia hari ini. Terdapat kajian klinikal di mana darah tali pusat digunakan untuk transplantasi sel induk dan terapi yang muncul dalam perubatan regeneratif.

Cord Blood Banking merangkumi keseluruhan proses dari pengumpulan hingga pemeliharaan sel induk yang baru lahir untuk tujuan terapi masa depan. Sekiranya rawatan diperlukan, bank darah tali pusat akan menyerahkan sel stem kepada doktor anda.

Terserah anda untuk menentukan jenis darah tali pusat apa yang harus disimpan - awam atau peribadi (keluarga):

  • tiada apa-apa kos bagi ibu bapa untuk menderma darah tali pusat mereka ke bank darah tali pusat. Tidak semua ibu bapa layak mendapat biasiswa dan hanya sumbangan terbesar yang disimpan. Hibah yang dicadangkan disenaraikan dalam daftar yang boleh dicari oleh doktor bagi pihak pesakit transplantasi.
  • Bank darah tali pusat keluarga menerima bayaran pemeliharaan darah tali pusat sebagai insurans biologi untuk kanak-kanak dan ahli keluarga terdekat. Apabila ibu bapa membayar untuk menjaga mereka dalam keluarga, itu adalah sejenis insurans biologi untuk anak-anak dan keluarga mereka.

Apakah kemungkinan kita memerlukan darah tali pusat?

Reaksi terhadap pengambilan darah tali pusat anak anda adalah bahawa anak anda atau ahli keluarga dekat anda mungkin mempunyai syarat bahawa darah tali pusat dapat dirawat, seperti Family Cord Blood Bank memberitahu ibu bapa bahawa terdapat 60 penyakit yang mana transplantasi sel induk memerlukan satu rawatan Standard adalah.

Ini adalah pernyataan yang benar, tetapi boleh mengelirukan. Sebilangan besar 80 penyakit ini jarang berlaku pada kanak-kanak. Di Amerika Syarikat, peluang bersih bahawa seorang kanak-kanak memerlukan beberapa jenis pemindahan sel stem pada usia 20 tahun adalah 5000, atau 3.06%. Jadi, jawapan untuk penggantian bayi hanya 3 dari 5.000 daripada jumlah keseluruhan 60!

Bilakah darah tali pusat yang disimpan di bank mempunyai kemungkinan penggunaan yang ketara?

Ahli keluarga : Grafik di sebelah kiri menunjukkan bahawa kadar barah meningkat seiring bertambahnya usia dan kemungkinan pemindahan sel stem meningkat. Di Amerika Syarikat, 1 daripada 217, atau 0,46% .

Kekurangan Keturunan: Kelemahan menggunakan sebut harga untuk rata-rata orang di Amerika Syarikat tidak berlaku untuk beberapa isi rumah atau negara lain. Sebagai contoh, sebilangan ibu bapa menginginkan bank darah tali pusat kerana mereka mempunyai banyak saudara dengan penyakit autoimun seperti sklerosis berganda dan tahu bahawa pemindahan sel induk memegang janji penyakit autoimun. Di negara-negara Asia di mana penyakit darah keturunan adalah talasemia, bank darah tali pusat keluarga memenuhi syarat kesihatan awam. Keluarga boleh memindahkan darah tali pusat dari anak yang sihat ke transfusi darah tali pusat dari saudara kandung kepada anak yang lebih tua dengan talasemia. Di Thailand, kami telah menubuhkan klinik kesuburan untuk membantu ibu bapa kanak-kanak dengan talasemia membayangkan saudara penyelamat yang sesuai. Bank darah tali pusat Afrika dapat memberi manfaat kepada kesihatan awam dengan menggantikan darah tali pusat untuk penyakit sel sabit dan menyediakan sel induk yang mengandung mutasi genetik yang dapat melawan HIV dan AIDS.

Perubatan Regeneratif : Di AS, ibu bapa menderita ensefalopati hipoksia-iskemia (HIE), apraxia, ataxia, cerebral palsy, hydrocephalus, autism, stroke di rahim, dan penyakit otak yang lebih trauma. Tidak ada yang membayangkan bahawa anak mereka dapat dilahirkan dengan kecederaan otak, tetapi kenyataannya adalah bahawa ia berlaku dalam 2 dari 1000 tahun penuh, dan dalam kedua-dua kes, itu adalah 10 kali lebih biasa. Palsu serebral sebanyak 2 atau 2% dalam 100 perdana. Keadaan lain yang agak biasa yang mungkin mendapat manfaat daripada kajian terapi darah tali pusat adalah gangguan spektrum autisme.