Orang hebat itu mengatakan bahawa "Rambut anda adalah mahkota dan kemuliaan anda" tidak kira jantina ".

Rambut adalah bahagian pertama yang paling ketara dan penting dalam penampilan dan menetapkan warna keseluruhan penampilan lelaki sama pentingnya dengan wanita dan juga meningkatkan keperibadian dan kecantikan. Tetapi jika anda tidak menjaga rambut anda. Perlahan-lahan, anda mungkin mula mengalami keguguran rambut, kusam, kelemumur, dan kekeringan yang tidak hanya akan membuat anda kelihatan buruk tetapi juga akan memberi kesan negatif pada sepanjang hari anda dan juga meningkatkan keraguan diri. Impian rambut yang sihat dapat diubah menjadi kenyataan dengan perawatan rambut yang tepat sebagaimana pendapat pakar perawatan rambut. Masalah terbesar yang dihadapi orang sekarang ialah kelemumur. Sekarang mengenai kelemumur, penyebabnya, gejala, dan beberapa ubat penting.

Apa itu kelemumur

Apa itu kelemumur?

Serpihan putih kecil di kulit kepala anda disebut sebagai kelemumur, yang biasanya jatuh di bahu anda juga. Serpihan putih itu adalah sel kulit mati dan Kulit kepala dengan kelemumur mungkin terasa gatal, kering, dan merah kadang-kadang. Kelemumur mungkin disebabkan oleh warna rambut, keadaan cuaca kering, atau produk penjagaan rambut lain yang mungkin bereaksi dengan kulit kepala dan menyebabkan serpihan, dan Melewatkan pencucian rambut semasa anda mengalami kelemumur boleh merengsakan keadaan ini disebabkan oleh penumpukan sel-sel kulit mati.

Apakah punca kelemumur?

Kelemumur mempunyai beberapa sebab seperti:

 • Anda mempunyai kulit kering kerana kulit kering adalah salah satu penyebab kelemumur yang paling biasa.
 • Apabila anda tidak cukup syampu, minyak mengembang dan mengembang di seluruh kulit dan boleh menyebabkan kelemumur.
 • Malassezia adalah kulat seperti ragi yang memakan kulit kepala kebanyakan orang.
 • Keadaan kulit berminyak dan kulit seperti ekzema juga merupakan penyebab utama kelemumur pada orang dewasa.
 • Orang yang berbeza alergi terhadap pelbagai jenis bahan dan alergi terhadap produk penjagaan rambut anda juga menyebabkan kelemumur.

Apakah gejala kelemumur?

Gejala utama kelemumur termasuk kepingan putih di bahu, janggut atau misai, rambut, kulit kepala, dan alis.

 • Kulit kepala gatal, merah, atau bersisik juga merupakan gejala kelemumur.

 • Kulit kepala berkerak dan bersisik pada bayi dengan topi buaian.

Perhatikan bahawa:

Gejala kelemumur mungkin lebih teruk apabila anda tertekan dan cenderung berkobar pada musim sejuk dan kering.

Bagaimana kita dapat menghilangkan kelemumur?

Kelemumur menjengkelkan, menyedihkan, dan bahkan memalukan, jadi kita mesti menghilangkan kelemumur. Berikut adalah beberapa Rawatan Rumah untuk Menghilangkan Kelemumur Secara Semula Jadi dan secara kekal.

Rawatan Rumah untuk menghilangkan kelemumur:

Minyak pokok

Minyak pokok adalah minyak pati dan telah digunakan untuk merawat penyakit termasuk kelemumur. Minyak pokok mempunyai sifat anti-mikroba, anti-radang , dan antijamur yang kuat yang dapat membantu mengurangkan gejala kelemumur. Minyak pokok juga terkenal untuk merawat kutu kepala dan kelemumur. Ia juga pembersih yang kuat. Jadi penggunaan secara teratur dapat menjaga kulit kepala anda bersih dari debu dan sel kulit mati, menjaga folikel rambut bebas dari penumpukan dan kelemumur. Minyak pokok menjaga kulit kepala bebas dari kelemumur dan lembap.

Perhatikan bahawa

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif maka minyak pokok teh boleh menyebabkan kerengsaan, jadi sebelum menerapkannya terus ke kulit, lebih baik mencairkannya dengan menambahkan beberapa tetes ke minyak pembawa seperti minyak kelapa.

Minyak kelapa

Minyak kelapa sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk kelemumur dan dapat mengelakkan kekeringan dan meningkatkan penghidratan kulit, yang dapat memperburuk kelemumur. minyak kelapa sama berkesan dengan minyak mineral. Minyak kelapa dan sebatiannya juga terbukti mempunyai sifat antimikroba yang membantu dalam rawatan kelemumur dan potensi sifat antimikroba minyak kelapa dapat meningkatkan penghidratan kulit dan mengurangkan gejala kelemumur. minyak kelapa dapat mengurangkan rasa sakit dan keradangan dan boleh membantu dalam keadaan kelemumur.

Lidah Buaya

Lidah buaya juga boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk kelemumur. Aloe vera melembapkan kulit kering. Lidah buaya mempunyai sifat antioksidan yang dapat menghentikan kerosakan sel. Aloe vera adalah sejenis sukulen yang sering ditambahkan pada kosmetik, losyen, dan salap kulit. Aloe vera mempunyai sifat antibakteria dan antijamur yang membantu melindungi daripada kelemumur dan tindakan anti-radang yang dapat membantu mengurangkan kerengsaan.

Tahap tekanan

Tekanan dipercayai mempengaruhi banyak aspek kesihatan dan tekanan itu sendiri tidak menyebabkan kelemumur, ia dapat meningkatkan gejala seperti kekeringan dan gatal. salah satu penyebab kelemumur yang paling biasa adalah Stress. Jadi, pastikan tahap tekanan terkawal, Makan dan minum dengan bijak , Bersenam secara teratur , dan Meditasi . Tekanan mengurangkan keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan yang menyebabkan kelemumur dan juga dapat melemahkan sistem imun. Tekanan juga merupakan penyebab kelemumur biasa.

Serbuk penaik

Baking soda juga sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk menghilangkan kelemumur. Baking soda juga mempunyai sifat antijamur yang dapat membantu mengurangi kelemumur. baking soda adalah yang mudah, mudah dan cepat ubat disediakan untuk membantu merawat kelemumur dan membuang sel-sel kulit mati, dan melegakan bersisik , gatal, dan kerengsaan . Sapukan baking soda terus ke rambut basah dan urut ke kulit kepala anda. Untuk hasil terbaik, biarkan selama satu atau dua minit, kemudian teruskan mencuci rambut anda.

Soalan Lazim

Syampu mana yang terbaik untuk menghilangkan kelemumur?

Terdapat beberapa syampu perubatan khas untuk menghilangkan kelemumur. Seperti:

 • L'oreal Paris EverFresh, bebas sulfat
 • Kepala & Bahu, kekuatan klinikal
 • Neutrogena T / Gel
 • Nizoral Masihi
 • Phyto Phytosquam
 • Pelepasan Kelemumur Jason
 • Pokok Teh Paul Mitchell

Perhatikan bahawa:

Berikan syampu berubat sekurang-kurangnya 3 minggu. Sekiranya anda tidak melihat perbezaan pada masa itu, maka putuskan untuk meneruskannya.

Ubat mana yang terbaik untuk menghilangkan kelemumur?

Terdapat lima ubat terbaik yang terbaik untuk menghilangkan kelemumur, anda mesti mencuba cadangan doktor.

 • Topik Nizoral
 • Pyrithione zink
 • Syampu Nizoral
 • Ketokonazol
 • Nizoral Masihi

Kesimpulannya

Kelemumur adalah serpihan putih kecil sel mati di kulit kepala. Kelemumur adalah kerana banyak sebab. Kulit kering adalah salah satu penyebab Kelemumur yang paling biasa. Ia boleh menyebabkan kulit gatal, kemerahan dan jangkitan. Walau bagaimanapun, kelemumur dapat dikurangkan dengan mengikuti rawatan di rumah.

Topik-topik yang berkaitan

Bagaimana cara menghilangkan kelemumur?

Bagaimana untuk mendapatkan rambut yang lebih tebal?

Kelemumur adalah keadaan kulit kepala yang biasanya berlaku apabila kulit kepala menjadi lebih berminyak atau kering. Namun, orang yang mengalami kelemumur biasanya menganggapnya memalukan dan menjengkelkan. Pada skala purata, hampir 50% orang terkena kelemumur. Ia tidak mempunyai sebab tertentu dan dapat muncul pada usia berapa pun.

Diagnosis kelemumur

Gejala kelemumur mungkin termasuk:

• Kulit kepala gatal dan kulit berminyak • kulit mengelupas pada mata, rambut, dan bahu anda • Sekiranya anda merasakan kulit anda agak ketat • Kawasan merah pada kulit anda • Serpihan kulit mati di rambut • Bayi yang baru lahir boleh mendapat kekuningan dan ruam tebal di kulit kepala mereka

Gejala ini mungkin muncul di mana-mana bahagian badan seperti telinga, leher, alis, rambut, bahu, dan bahagian badan yang lain. Gejala boleh menyebabkan keadaan yang lebih teruk dan kompleks jika anda mempunyai masalah kulit atau mengalami penyakit serius. Gejala ini berbeza dari satu jenis kelemumur yang lain.

Punca kelemumur

Tidak ada penyebab kelemumur yang tepat atau khusus. Selalunya, ia boleh berlaku kerana sebab yang tidak diketahui. Tetapi biasanya, kelemumur berlaku kerana faktor berikut:

1. Kulit berminyak atau kering:

Orang yang mempunyai kulit kering dan berminyak memberi kesan kelemumur. Angin yang sejuk dan bilik yang lebih panas menjadikan kulit anda lebih kering dan mengelupas pada musim sejuk dan boleh menyebabkan kelemumur. Menggunakan produk berminyak dapat menjadikan kulit anda berminyak dan berminyak, yang juga boleh menyebabkan kelemumur.

2. Ragi:

Kelemumur boleh mempengaruhi orang yang alah kepada ragi. Ragi lebih cenderung digunakan pada musim sejuk. Jadi, seiring dengan cuaca sejuk dan kering dan menggunakan ragi boleh menyebabkan kelemumur. Kelemumur yang disebabkan oleh ragi boleh menjadi teruk jika anda mempunyai kulit kering.

3. Syampu yang tidak betul:

Menggunakan syampu yang tidak relevan dan tempatan boleh menyebabkan dermatitis kontak [11], menjadikan kulit rambut anda gatal, dan akhirnya, kemungkinan kelemumur meningkat.

4. Tidak cukup menyikat rambut:

Selain kelemumur, rambut sangat penting. Orang jarang memberi perhatian kepada menyikat rambut. Juga, sikat rambut yang kotor boleh mempunyai habuk, tungau debu, bakteria, dan ragi. Rutin penjagaan rambut yang cuai boleh menjadi penyebab utama menghasilkan kelemumur.

5. Menggunakan produk rambut sensitif:

Sebilangan besar produk rambut tidak sesuai dengan jenis rambut orang dan menyebabkan kemerahan, gatal. Itu membawa kepada mewujudkan kelemumur. Produk rambut berkualiti murah mempengaruhi pertumbuhan rambut dan meningkatkan kemungkinan kelemumur.

6. Masalah genetik dan masalah harmonik:

Hormon dapat mengawal pengeluaran minyak. Tetapi apabila hormon mendapat perubahan, ia boleh menyebabkan kelemumur. Hormon boleh menjadi alasan kecil, tetapi bukan yang utama.

Masalah genetik juga boleh menjadi alasan. Mikroba hidup di kulit kepala anda. Kadang kala ia mengaktifkan sistem imun anda dan menjadikan sel anda mengelupas dan membelah dengan cepat yang boleh menyebabkan kelemumur.

7. Jenis kulit:

Beberapa jenis kulit seperti seborrheic, dermatitis, psoriasis, dan eksim boleh menyebabkan kelemumur.

8. Pengeluaran minyak yang tidak betul:

Melakukan minyak lebih daripada cukup atau sama sekali tidak meminum, rambut anda adalah penyebab utama kelemumur. Oleh kerana lebih banyak minyak dapat menjadikan kulit kepala anda lebih berminyak, demikian juga, tidak semua minyak dapat menjadikan kulit kepala anda kering. Itulah penyebab utama kelemumur.

9. Faktor persekitaran:

Keadaan cuaca yang teruk seperti salji dan musim sejuk boleh menyebabkan kelemumur. Biasanya, pada musim sejuk, keadaan kelemumur mungkin menjadi lebih teruk dan rumit kerana udara kering dan bilik yang terlalu panas.

10. Diet yang tidak betul:

apabila seseorang tidak mengambil makanan yang cukup yang mengandungi Vitamin B, zink, dan beberapa lemak penting. Maka anda mudah terkena kelemumur.

11. Tekanan mental:

Selalu ada kaitan antara masalah kulit dan tekanan mental. Oleh itu, dengan cara yang sama, tekanan mental juga boleh menyebabkan kelemumur. Tidak bersendirian tetapi bersama dengan beberapa faktor lain.

Faktor-faktor risiko

Biasanya kelemumur tidak boleh menyebabkan lebih banyak masalah, tetapi beberapa faktor menjadikannya lebih kompleks dan berisiko:

1. Umur:

Orang muda biasanya lebih banyak terkena kelemumur, yang boleh berlanjutan sehingga usia pertengahan mereka. Orang tua juga boleh mengalami kelemumur, tetapi tidak ada risiko bagi mereka. Sebilangan orang dengan mudah menghilangkan kelemumur, dan ada yang menanggungnya seumur hidup.

2. Penyakit serius:

Masalah perubatan yang boleh mempengaruhi sistem saraf dan imun anda boleh menyebabkan risiko kelemumur. Sistem imun yang lemah dan HIV adalah penyakit pasti yang boleh menyebabkan kelemumur.

3. Lelaki:

Lelaki paling banyak terkena kelemumur, jadi hormon lelaki boleh menjadi perkara pasti untuk menghasilkan kelemumur.

Jenis kelemumur:

Faktor yang berbeza boleh menyebabkan beberapa jenis kelemumur. Oleh itu, jika anda berfikir bahawa semua orang mempunyai kelemumur, anda tidak betul. Orang dari usia ke usia dan dari jantina ke jantina boleh mempunyai pelbagai jenis kelemumur.

Oleh itu, sebelum anda merawat kelemumur, anda mesti mengetahui jenis kelemumur yang anda miliki dan kemudian merawatnya dengan sewajarnya sehingga tidak boleh menyebabkan masalah lain.

Terdapat pelbagai jenis kelemumur:

1. Kelemumur kulit kering:

Ini adalah jenis kelemumur yang paling biasa yang biasanya disebabkan oleh keadaan cuaca yang teruk seperti musim sejuk. Kulit kepala anda boleh terasa kering dan ketat. Orang yang mempunyai rambut kering dan kerinting mengalami kelemumur jenis ini. Ini dapat diatasi dengan mudah dengan melembapkan rambut anda dengan menggunakan minyak atau syampu tertentu.

2. Kelemumur kulit berminyak:

Kelemumur jenis ini berlaku apabila anda melakukan minyak pada rambut anda lebih dari cukup. Itu boleh menyebabkan kulit kepala berminyak, gatal-gatal, dan serpihan kulit yang kotor. Tekanan dan kegelisahan mental menyebabkan pengeluaran minyak sebum, yang menyebabkan kelemumur berminyak.

Kelemumur jenis ini memerlukan konsultasi dengan doktor anda. Juga, melakukan minyak yang betul boleh bermanfaat untuk menghilangkan kelemumur berminyak.

3. Kelemumur kulat:

Unsur semula jadi bernama Funjal Malassezia ada di kulit dan kulit kepala kita. Ia memerlukan jumlah minyak yang berlebihan pada kulit kepala untuk tumbuh dan menghasilkan asid oleik yang seterusnya membawa sel-sel kulit ke kulit kepala bersama-sama untuk menghasilkan pengelupasan putih.

Ia juga merupakan keadaan kelemumur yang serius, dan anda perlu berjumpa doktor untuk bermeditasi yang betul. Anda juga boleh menggunakan syampu antijamur untuk menyingkirkannya.

4. Kelemumur yang berkaitan dengan penyakit:

Keadaan kulit seperti ekzema dan seborrheic menyebabkan lebih banyak pengeluaran sel-sel kulit seperti itu dapat menyebabkan kulit bersisik. Jadi apabila sel-sel kulit ini bersentuhan dengan kotoran boleh menyebabkan kelemumur yang boleh menyebabkan penyakit yang teruk.

Sebelum menjadi lebih teruk, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan produk yang betul. Sekiranya anda tidak mengubatinya dengan segera, ia boleh menyebabkan masalah yang lebih rumit bagi anda.

Rawatan

1. Bila berjumpa doktor:

Sebilangan besar orang tidak menganggap kelemumur sebagai masalah serius dan cuba menggunakan ubat rumah untuk menyingkirkannya. Sebilangan orang benar-benar menyingkirkannya dan rumah menggunakan produk semula jadi. Tetapi jika anda mengalami kelemumur yang teruk, anda tidak boleh mengubatnya di rumah anda.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera setelah anda merasakan bahawa rawatan di rumah tidak mencukupi. Jangan mengabaikan dan menganggapnya masalah biasa kerana tidak akan menghasilkan banyak gejala dan masalah, tetapi boleh bergerak ke arah keadaan yang serius dari hari ke hari.

2. Rutin penjagaan rambut yang betul:

Hari ini, semua orang mempunyai jadual yang sibuk, dan orang tidak mempunyai cukup waktu untuk memperhatikan rutin penjagaan kulit dan rambut mereka. Tetapi ia adalah peribahasa yang sangat terkenal: "Kesihatan adalah kekayaan." Oleh itu, cubalah menjaga rutin penjagaan rambut yang betul.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk rutin rambut yang betul:

Langkah 1: Berminyak sebelum mandi. Biasanya, orang tidak peduli tentang minyak sebelum mandi atau mencuci rambut anda. Tetapi ia adalah perkara yang serius untuk dipertimbangkan. Pertumbuhan rambut bergantung sepenuhnya kepada bagaimana anda merawat rambut anda.

• Sebelum mencuci rambut, lakukan minyak yang betul ke rambut anda. Urut selama 4-5 minit.

• Biarkan selama 3-3 jam atau cukup masa anda merasa selesa.

•. Minyak berminyak menghidrat kulit kepala kering dan membantu meningkatkan peredaran darah. Itu membantu menghilangkan kelemumur dan juga meningkatkan pertumbuhan rambut.

Langkah 2: Syampu . Syampu yang cukup penting untuk menghilangkan kelemumur. Tetapi semasa memilih syampu anda, masukkan kualiti berbanding kuantiti.

• Sebelum mencuci rambut, sikat rambut anda untuk menghilangkan rambut kusut.

• Pilih syampu yang sesuai dengan keperluan rambut anda.

• Syampu dan basuh rambut anda dengan betul.

Langkah 3: Perapi . Selepas mandi, jika perlu, kemudian gunakan perapi. Ia membantu melembapkan rambut anda.

• Berhati-hati semasa memilih perapi.

• Perapi berperanan berkesan untuk menghilangkan rambut kelemumur dan membiarkannya lurus.

Langkah 4: Pengeringan udara . Elakkan pengeringan rambut dengan menggunakan mesin pengering. Pengering rambut menghasilkan haba yang boleh menyebabkan kerosakan rambut dan kerosakan rambut.

• Daripada pengering, lebih suka udara untuk mengeringkan rambut anda.

• Jangan mengikat rambut anda sehingga mereka mengalami dehidrasi.

Langkah 5: Urut rambut . Urut selalu bermanfaat kerana dapat membantu mengawal tekanan anda dan meningkatkan peredaran darah.

• Sebelum dan selepas mandi, jangan lupa untuk melakukan urutan rambut.

• Setiap hari, sebelum tidur, cuba beri rambut anda dengan urutan lembut dengan hujung jari anda.

Langkah 6: Petua bonus. Setiap minggu, cubalah memakai topeng rambut, baik buatan rumah atau dari jenama yang baik. Topeng ini boleh dibuat dari rumah atau dari jenama rambut yang bagus.

3. Gaya Hidup:

Walaupun anda kaya atau miskin, pemeliharaan gaya hidup sihat dan betul perlu dilakukan. Dan mengenai penjagaan kulit dan rambut, gaya hidup anda memainkan peranan penting. Berikut adalah beberapa langkah untuk mengekalkan gaya hidup anda dengan cara yang sihat yang dapat membantu anda menghilangkan kelemumur dan masalah rambut yang lain

a) Jangan tertekan. Walaupun sudah menjadi kebimbangan manusia untuk menghadapi sebarang kesukaran, anda mesti tahu bagaimana menguruskan tahap tekanan anda. Cuba berfikiran positif dan mengamalkan aktiviti sihat. Kerana apabila anda tidak menghilangkan tekanan jiwa, Jika pasti akan membawa anda kepada banyak masalah, termasuk kelemumur dengan cara yang teruk dan banyak lagi.

b) Makanan yang sihat. Akan lebih baik jika anda makan diet setiap hari yang mengandungi zink, vitamin B, dan lemak. Mereka membantu mencegah kelemumur. Jika tidak, setiap orang mesti mengambil kalori pemeliharaan untuk kekal sihat.

Gaya hidup untuk rambut yang sihat

c) Cahaya matahari . Cahaya matahari bermanfaat untuk mencegah kelemumur. Tetapi cahaya matahari langsung boleh merosakkan, jadi alih-alih cahaya matahari langsung, cubalah pergi ke luar untuk mengambil cukup vitamin. Juga, jangan lupa memakai pelindung matahari semasa keluar.

d) Produk rambut yang sesuai . Sentiasa lebih suka kualiti berbanding kuantiti. Berhati-hati semasa memilih produk rambut anda. Elakkan produk yang murah dan selalu pilih produk yang sesuai dengan jenis rambut anda dan cukup untuk mengatasi semua masalah rambut.

4. Rawatan rumah untuk menghilangkan kelemumur.

Produk buatan rumah semula jadi selalu lebih baik daripada apa sahaja. Terdapat beberapa rawatan di rumah yang dapat membantu mencegah kelemumur secara kekal.

Rawatan untuk kelemumur

Berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang dapat membantu anda menghilangkan kelemumur secara kekal:

1. Daun Neem.

• Daun neem bermanfaat untuk penjagaan rambut. Di kebanyakan syampu, neem sudah ada sebagai ramuan.

• Buat pes pekat dengan mengisar daun neem dengan air.

• Sapukan campuran ini ke rambut anda dan biarkan selama 20-30 minit.

• Bilas dengan bantuan air suam tasik segar.

2. Kulit oren.

• Kulit oren mempunyai kalsium, Vitamin A, dan beberapa serat lain yang diperlukan untuk tubuh manusia. Oleh itu, ketika datang ke rambut, sangat baik untuk menghilangkan kelemumur.

• Buat pes pekat dengan mengisar kulit jeruk dengan jus lemon.

• Sapukan pes ini pada rambut anda dan biarkan selama 20-30 minit.

• Bilas pes ini dengan menggunakan syampu anti kelemumur.

3. Cuka.

• Dari zaman dahulu hingga sekarang, cuka selalu memainkan peranan penting di dapur kita. Dari resipi hingga ubat, ia boleh digunakan di mana-mana hidangan.

• Cuka sangat bermanfaat untuk masalah kulit kepala; sebagai contoh, ia membantu menghilangkan kegatalan pada kulit dan menyembuhkan jerawat.

• Rebus 2 cawan cuka dengan 1 cawan air.

• Sejukkan campuran ini dan kemudian tambahkan 8 cawan air.

• Basuh kulit kepala rambut anda dengan campuran ini.

• Setelah membilasnya dengan bantuan syampu.

4. Kuning Telur

• Pisahkan kuning telur dari bahagian putih telur.

• Sapukan kuning telur pada rambut kering dan kulit kepala.

• Tutup rambut anda dengan penutup mandi.

• Biarkan campuran ini selama 30 minit.

• Bilas dengan air tawar.

• Untuk menghilangkan bau, anda boleh mencuci rambut anda dua kali.

5. Karipap.

• Curd membantu menghilangkan kelemumur secara kekal.

• Campurkan dadih dengan minyak rambut dan sapukan selama 10-20 minit.

• Bilas dengan menggunakan syampu.

Pencegahan untuk Kelemumur

• Sentiasa simpan berus rambut anda yang berasingan.

• Cuba basuh rambut anda dua kali seminggu.

• Setiap bulan, kunjungi salun untuk menghilangkan hujung rambut anda.

• Jaga rancangan diet yang betul.

• Mengurangkan tahap tekanan.

Soalan lazim

1. Sekiranya anda membuang kelemumur dari rambut anda?

Tidak, membuang kelemumur dari rambut anda tidak dapat mengatasi masalahnya. Daripada mencegah kelemumur, ia boleh mewujudkan keadaan yang lebih teruk. Oleh itu, elakkan daripada menghilangkan kelemumur dan cuba kaedah lain untuk menyingkirkannya.

2. Perbezaan antara kelemumur dan kulit kepala kering?

Kelemumur dan kulit kepala kering keduanya mempunyai simptom yang hampir sama, tetapi kedua-duanya adalah dua keadaan yang berbeza. Kulit kepala yang kering boleh menyebabkan kelemumur. Terdapat banyak sebab untuk menghasilkan kelemumur, tetapi kulit kepala kering biasanya berlaku apabila kulit tidak mempunyai kelembapan yang mencukupi.

3. Bolehkah kelemumur menjadikan kulit rambut anda?

Biasanya, kelemumur tidak mempengaruhi panjang dan ketebalan rambut sebaliknya. Menghasilkan kegatalan pada kulit kepala anda yang seterusnya menggaru. Menggaru mencederakan pertumbuhan rambut anda dan menyebabkan banyak masalah rambut.

4. Adakah kelemumur adalah benda hidup atau sel mati?

Tidak, kelemumur bukanlah organisma hidup; ia adalah sel mati yang menjadikan kulit kepala anda gugur. Sekiranya anda mengalami kelemumur, kulit kepala anda mungkin kelihatan kekuningan atau merah dan terasa gatal.

5. Mengapa sebilangan orang mempunyai kelemumur?

Kelemumur yang disebabkan oleh jenis kulit seborrhea adalah teruk dan lebih kompleks. Jenis kulit ini menyebabkan serpihan kelemumur yang kelihatan sangat jelas jika anda mempunyai kulit kering. Kulit anda mungkin mempunyai tompok-tompok merah dan kelemumur yang kelihatan kekuningan.

6. Bolehkah semua orang mengalami kelemumur?

Kebiasaannya orang yang berumur muda mempunyai kelemumur. Tetapi dari bayi hingga bayi tua, semua orang boleh terpengaruh olehnya. Biasanya, satu daripada lima mempunyai kelemumur. Tetapi ia juga bergantung pada bagaimana orang memperlakukannya. Orang tidak menggunakan kaedah yang baik untuk menyingkirkannya dan mengabaikan penampilannya, menyebabkan keadaan terburuk.

Kesimpulannya

Kelemumur adalah kelainan pada kulit kepala, dan kedua-dua jantina boleh terkena kelemumur. Tidak ada sebab khusus untuk kelemumur. Menangani kelemumur tidak sukar, tetapi anda mesti mengetahui semua kaedah dan kaedah yang betul untuk menyingkirkannya.

Pelbagai jenis kelemumur diperlakukan secara berbeza. Sekiranya anda tidak menyembuhkannya dengan betul, ia boleh menyebabkan keadaan yang lebih kompleks dan menyebabkan masalah rambut yang lain.

Biasanya anda tidak memerlukan janji temu yang tepat untuk mendiagnosis jenis kelemumur anda, tetapi jika anda benar-benar berfikir bahawa anda terkena penyakit serius, berjumpa doktor dengan segera dan pilih produk rambut yang sesuai untuk menyingkirkannya.

Berkaitan lebih

14 petua terbukti untuk menghilangkan kelemumur

Ubat rumah terbaik untuk rambut kering

Cara menghentikan keguguran rambut

Berapa lama masa rambut tumbuh semula?

Apakah minyak pati dan kegunaannya?

1 Suka

Keadaan ini berlaku apabila sel-sel kulit mati muncul di rambut dan kadang-kadang di bahu dalam bentuk bit putih. Ia disebabkan oleh kulit kering, faktor persekitaran, keadaan cuaca dan tekanan. Ia dapat disembuhkan dengan ubat semula jadi dan juga buatan manusia.

Punca Kelemumur

 1. Kulat Jamur seperti ragi menyebabkan Kelemumur. Ragi kebanyakan digunakan pada musim sejuk yang bersama dengan angin sejuk membuat palsu muncul pada rambut.
 2. Kulit Orang yang mempunyai kulit kering cenderung mengalami kelemumur. Pada musim sejuk keadaan ini teruk kerana angin sejuk dan cuaca kering. Menggunakan terlalu banyak minyak pada kulit juga menyebabkan kelemumur.
 3. Faktor persekitaran Faktor persekitaran adalah penyumbang utama kelemumur. Hujan salji yang tinggi dan udara kering di musim sejuk menyebabkan kelemumur teruk.
 4. Hormon Hormon adalah bahan kimia yang mengatur sintesis minyak di dalam badan. Sebarang perubahan hormon menyebabkan kulit menjadi kering yang menjadi penyebab kelemumur.
 5. Oiling Oiling adalah faktor utama kelemumur. Menggunakan lebih banyak minyak pada badan anda menjadikannya berminyak, Menggunakan minyak yang tidak betul boleh menyebabkan kulit menjadi kering yang merupakan penyebab kelemumur terbesar.

Tanda dan gejala

Kelemumur ditunjukkan oleh serpihan putih pada rambut dan bahu, gatal dan bit merah.

Jenis Kelemumur

Bergantung pada penyebab kelemumur, ia terbahagi kepada tiga kelas seperti berikut

 1. Kelemumur Kulit Kering Orang yang mempunyai masalah kulit kering berisiko tinggi menghidap kelemumur jenis ini. Ini kebanyakannya muncul pada musim sejuk kerana angin sejuk dan keadaan cuaca yang teruk.

 2. Kelemumur kulat Ini disebabkan oleh jamur seperti ragi yang disebut Malassezia yang terdapat pada kulit kita dan menghasilkan asid oleik yang menjadikan kulit kering.

 3. Kelemumur berminyak Keadaan ini disebabkan oleh terlalu banyak minyak pada rambut yang menyebabkan gatal-gatal dan kulit menjadi berminyak. Tekanan dan tekanan darah tinggi menyumbang kepada kelemumur seperti ini dengan menghasilkan minyak sebum.

Langkah pencegahan

Walaupun kelemumur adalah keadaan kronik tetapi anda boleh menyingkirkannya dengan menggunakan kaedah penyembuhan semula jadi dan juga manusia. Di sini kita akan membincangkan beberapa kaedah

 1. Minyak Pokok Minyak dan minyak kelapa mempunyai sifat antimikroba dan digunakan dalam rawatan kelemumur. Minyak ini melembapkan kulit dan mengurangkan gejala kelemumur. Penggunaan minyak ini secara berkala membersihkan habuk dan serpihan putih.

 2. Aloe vera Aloe vera dengan sifat antioksidan dapat menghentikan kerosakan kulit dan mencegah kelemumur. Ia juga melembapkan kulit untuk mengurangkan kelemumur. Ia juga mempunyai khasiat antijamur yang menyebabkan kerosakan pada ragi yang terdapat di rantai kita.

 3. Tiada Tekanan Tekanan adalah penyebab utama kelemumur berminyak. Sekiranya anda tidak merasa tekanan pengeluaran minyak sebum dikurangkan yang dapat mengelakkan kelemumur.

 4. Gaya Hidup Gaya hidup yang lebih baik juga dapat membantu menghilangkan kelemumur. Sekiranya anda tidur nyenyak dan makan makanan kaya zink dan Vitamin B anda berisiko rendah kelemumur.

 5. Teknik Semula jadi

 6. Gunakan minyak sebelum mandi

 7. Sikat rambut anda sebelum mencuci

 8. Gunakan syampu berkualiti dua kali seminggu

 9. Selepas mandi jangan lupa menggunakan perapi untuk melembapkan rambut

 10. Jangan mengeringkan rambut dengan pengering tetapi lebih suka udara kerana pengering menyebabkan kerosakan pada rambut

 11. Beri rambut anda urut lima minit dengan jari anda sebelum tidur

 12. Pakai topeng rambut untuk mengelakkan rambut daripada debu

Kesimpulannya

Oleh itu kelemumur adalah keadaan yang tidak berbahaya dengan sel-sel kulit mati dalam bentuk kepingan putih. Ia disebabkan oleh pelbagai faktor termasuk angin sejuk, minyak dan kulit kering. Terdapat tiga jenis kelemumur bergantung pada sifat penyebabnya. Ini bukan keadaan yang membimbangkan. Anda akan menyingkirkannya dengan menggunakan langkah pencegahan.

jadi saya menghadapi masalah ini bahawa banyak kelemumur di kepala dan kulit kepala saya juga kering jadi jika saya mencukur kepala saya sepenuhnya dan rambut akan kembali naik, adakah anda fikir bahawa rambut baru masih ada kelemumur di dalamnya atau kelemumur akan hilang ketika saya menggunting kepala?