Model Diathesis Stress menyatakan bahawa faktor biologi dan persekitaran bergabung bersama untuk membentuk penyakit mental pada manusia. Walau bagaimanapun, ia juga menyatakan bahawa tidak semua orang yang terdedah kepada tekanan sedemikian menghidap penyakit mental. Semua orang berbeza antara satu sama lain dan sementara sebahagian daripada mereka mungkin lebih sensitif untuk dipicu oleh tekanan tersebut, yang lain tidak akan. Terdapat pelbagai faktor yang menjelaskan Diathesis Stress Model psikologi.

Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi?

Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi?

Diatesis, juga dikenali sebagai kerentanan terhadap sebarang penyakit mental berbeza dari orang ke orang. Tidak semua orang dalam hidup mereka tahu bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi atau terdedah kepada penyakit mental dan tidak semua orang berada dalam barisan tekanan. Inilah sebabnya mengapa tidak dapat ditentukan bahawa orang dalam situasi yang sama akhirnya akan mendapat hasil yang sama atau akan didiagnosis dengan gangguan mental. Genetik juga berperanan besar dalam menentukan kerentanan seseorang terhadap penyakit mental. Sekiranya keluarga seseorang mempunyai sejarah kemurungan, mereka juga cenderung didiagnosis dengan kemurungan. Namun, itu tidak bermaksud mereka akan mengalami kemurungan pada suatu ketika dalam hidup mereka. Ini hanya bermaksud bahawa mereka lebih cenderung mengalami kemurungan daripada mereka yang tidak mempunyai sejarah kemurungan gen mereka.

Ringkasan: Ringkasnya, Model Stres Diathesis psikologi menerangkan gabungan faktor persekitaran (situasi tertekan) dan faktor biologi yang menyebabkan penyakit mental pada seseorang .

Menjelaskan Model Kerentanan Tekanan :

Model Kerentanan Tekanan, atau faktor Diathesis Stress Model psikologi, menjelaskan bagaimana kerentanan kita bergabung dengan tekanan persekitaran untuk mengembangkan gangguan mental dalam diri kita. Kerentanan memainkan peranan besar dalam mendedahkan kita kepada penyakit mental yang kemungkinan besar kita alami akibat faktor persekitaran kita.

Ringkasan: Faktor persekitaran adalah situasi tertekan yang ada di sekeliling kita. Kerentanan ini timbul kerana faktor genetik yang tidak dimiliki oleh semua orang, dan ini menjadikan keadaan berbeza dengan orang lain tanpa kerentanan genetik.

Sebagai contoh, seorang gadis berusia 16 tahun mempunyai sejarah keluarga mengalami kemurungan klinikal tetapi dia baik-baik saja dari segi mental dan berprestasi baik di sekolah dan hubungan interpersonal. Namun, jika dia pernah diganggu atau menghadapi situasi kritis, dia cenderung mengalami gejala kemurungan klinikal daripada rakan sebayanya jika mereka menghadapi situasi yang sama seperti dia. Begitu juga, jika seorang lelaki berusia 30 tahun menderita Skizofrenia, kemungkinan anak-anaknya akan mengalami simptomnya juga apabila mereka dipicu oleh tekanan persekitaran.

Menjelaskan Model Risiko Dwi :

Model Dual-Risk menerangkan kesan ganda Model Diathesis Stress psikologi. Ia bukan sahaja bertukar ke bawah potensi seseorang ambang untuk memerangi tekanan alam sekitar, tetapi juga membuat ia sangat mungkin mencetuskan individu ke dalam membangunkan gejala gangguan mental. Di sini, tekanan melakukan dua pekerjaan pada tahap tertentu dalam kehidupan seseorang individu. Tekanan menyebabkan pengaruh formatif dalam kehidupan seseorang yang memudahkan mereka menurunkan pertahanan mereka terhadap situasi tekanan yang berpotensi dan menjadikan mereka cukup rentan untuk mudah terpengaruh olehnya. Tugas kedua yang dilakukannya, berfungsi memasukkan faktor pemicu yang mengaktifkan perkembangan gangguan tersebut. Ia berfungsi sebagai pemangkin untuk menimbulkan gejala seperti itu yang dapat melemahkan seseorang secara mental atau menyebabkan mereka menderita penyakit psikologi .

Sebelum ini, penyelidik berpendapat bahawa diatesis dan tekanan adalah dua faktor individu yang berfungsi secara berasingan untuk mempengaruhi seseorang tetapi pelajar baru-baru ini telah membuktikan bahawa mereka bekerjasama dan benar-benar mempengaruhi satu sama lain. Kedua-dua faktor ini berinteraksi dan menyebabkan tekanan pada seseorang yang dikembangkan dan dicetuskan oleh Diathesis Stress Model psikologi. Keturunan juga berperanan besar dalam menyumbang kepada mempengaruhi seseorang dan membantu mengembangkan gejala gangguan mental dan penyakit pada mana-mana individu yang rentan.

Keperluan ibu bapa untuk menyedari Model Diathesis Stress :

Keibubapaan berperanan besar dalam menjadikan anak-anak terdedah atau kuat dalam menghadapi penyakit mental. Keibubapaan beracun telah banyak berlaku dalam mencetuskan penyakit mental yang sudah ada pada anak-anak atau mengembangkannya dari awal. Sama ada cara, ia telah membuat kerosakan yang baik di kalangan anak-anak dan akan lebih baik jika ibu bapa meminta kesedaran tentang hal itu untuk mengelakkan merosakkan anak-anak mereka.

Pertama sekali, setiap ibu bapa harus tahu bahawa setiap anak sesuai untuk teknik keibubapaan yang berbeza yang tidak dapat diulang dengan cara mereka dibesarkan sendiri. Selain itu, teknik keibubapaan yang berbeza memerlukan perhatian yang berbeza yang harus selalu disedari oleh seseorang. Model Tekanan Diathesis mengikut keibubapaan harus difahami dengan cara bahawa ketika seorang anak membesar, mereka akan terdedah kepada situasi yang berbeza yang akan menyebabkan mereka merasa tertekan. Sekiranya terdapat sejarah penyakit mental dalam keluarga, ibu bapa perlu berhati-hati untuk melindungi anak-anak mereka daripada mengembangkan gejala tersebut juga. Apa-apa jenis orang tua yang beracun atau keras boleh merosakkan pertahanan anak dan akibatnya, boleh mendedahkan mereka kepada tekanan persekitaran.

Ringkasan: Kerentanan boleh membiarkan kanak-kanak menderita gangguan mental lebih cepat daripada kanak-kanak lain yang tidak begitu terdedah.

Ibu bapa perlu memerhatikan faktor atau situasi yang boleh mencetuskannya, yang boleh mempengaruhi kehidupan anak-anak mereka. Diathesis Stress Model psikologi menerangkan dengan jelas mengenai faktor-faktor mudah yang akhirnya menjadi mangsa jangka panjang.

Pemikiran terakhir :

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa aspek penting dari Diathesis Stress Model psikologi telah dijelaskan dengan sangat jelas dan telah menjadi panduan yang baik bagi ibu bapa yang memerlukan petua dan trik untuk memastikan gaya keibubapaan mereka tetap terkawal. Bagi orang lain juga, ini dapat membantu dalam memahami bagaimana tekanan berfungsi dan dapat membimbing mereka ketika menangani orang lain dalam situasi tertekan dan juga diri mereka sendiri. Tekanan paling baik ditangani pada peringkat awal, untuk mengelakkan sebarang kesulitan yang boleh menimpa seseorang dengan cara yang paling teruk.

Lihat juga pautan ini: Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi? Apa itu psikologi kognitif? Apakah tindak balas psikologi positif terhadap tekanan? Apa itu Model Tekanan Diathesis Psikologi? Kenali gejala psikologi tekanan. Kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia.

Soalan Lazim :

Q1: Apakah kuiz model tekanan diatesis? A : Model Tekanan Diathesis bermaksud bagaimana manusia menjadi rentan untuk menangkap simptom gangguan mental daripada tekanan persekitaran.

S2: Apakah dua penyebab penyakit mental mengikut model diatesis tekanan? J : Dua punca penyakit mental mengikut model diatesis tekanan adalah kecenderungan dan tekanan.

S3: Siapa yang mencadangkan model tekanan diatesis? J : Model tekanan diatesis dicadangkan oleh Meehl, Bleuler, dan Rosenthal pada tahun 1960-an.

S4: Apakah model stres diatesis skizofrenia? J : Dikatakan bahawa skizofrenia disebabkan oleh kerentanan genetik dan juga tekanan persekitaran.