Meneruskan perbincangan dari Apa itu minyak organik? :

Apa itu Essential Oil?

Minyak pati adalah inti pati tanaman. Minyak ini disediakan dan ditapis dari sumber semula jadi. Minyak pati adalah sebatian semula jadi yang terdapat di kulit pokok, biji, akar dan ia adalah sebatian kimia yang sangat pekat dan kuat. Apa itu minyak pati dan jenisnya. Minyak pati juga dikenali sebagai minyak Volatile, minyak Aetherolea , minyak Etheral atau ia diberi nama tumbuhan di mana minyak diekstrak seperti minyak cengkih.

Apa Minyak Esensial yang Baik?

Minyak pati digunakan untuk meredakan tekanan, meningkatkan mood, menghilangkan rasa sakit dari sakit kepala dan migrain, mendapatkan tidur malam yang lebih baik, menghilangkan rasa mual, dan bahkan mengusir serangga. Sebilangan besar minyak pati juga mempunyai sifat antiseptik. Minyak pati boleh disapu pada bahagian kepala anda, di belakang telinga, leher, dan pelipis anda. Sekiranya aroma minyak terlalu kuat, atau kulit anda sensitif, anda boleh mencairkannya dengan minyak pembawa.

Adakah anda ingin tahu bagaimana anda boleh menggunakan minyak pati dalam kehidupan rutin anda?

Minyak pati boleh digunakan dalam kehidupan seharian kita untuk pelbagai keperluan. Orang-orang di masa lalu, mendapati kesihatan dan fizikal bermanfaat dalam minyak pati. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Menggalakkan usus yang sihat untuk Pencernaan

 • Mengurangkan kecacatan Kulit.

 • Jaga kebersihan mulut yang baik.

 • Menyegarkan udara.

 • Memberi Tenaga dan Motivasi.

 • Menjaga Kesihatan Pernafasan.

Apa itu minyak pati organik?

Minyak pati organik adalah minyak yang telah diperolehi dari tumbuh-tumbuhan dan herba dan diperoleh berdasarkan organik. Istilah "organik" merujuk kepada pencapaian produk semula jadi melalui sumber semula jadi tanpa racun perosak, dalam bentuk tulen. Minyak pati organik diperoleh tanpa penambahan bahan kimia buatan.

Minyak organik penting disempurnakan dari bahagian-bahagian tumbuhan - yang mengandungi "pati" tumbuhan dalam bentuk yang sangat pekat.

Apakah minyak pati bukan Organik?

Minyak bukan organik adalah kualiti standard yang berkaitan dengan makanan, sayur-sayuran dan lain-lain. Ia bukan bentuk tulen dan mempunyai kesan racun perosak dan bahan kimia lain.

Sebaliknya, keperluan organik lebih bernilai dan mahal daripada yang bukan organik, kerana sejumlah kecil minyak pati disediakan dari bahan tanaman yang besar.

Mengapa Menggunakan Minyak Organik?

Seperti yang kita ketahui bahawa minyak organik berasal dari sumber semula jadi tumbuhan yang tulen dan bahan yang ada di dalamnya adalah lebih murni. Ramai orang percaya bahawa minyak Organik lebih kuat, semula jadi dan sihat daripada yang bukan organik.

Minyak organik kaya dengan beberapa cara seperti: kualiti, aroma / wangian dan kelebihannya.

Apa minyak pati terbaik?

Kerana terdapat beberapa tanaman yang minyaknya diekstrak dari kegunaan untuk kesihatan, untuk urut dan untuk tujuan kehidupan rutin yang lain. Beberapa minyak pati yang terbukti bermanfaat dan bermanfaat;

 • Minyak pati Lavender - Ia memberikan aroma yang menenangkan dan menenangkan

 • Bergamot Essential oil - Mengurangkan tekanan dan mempunyai aroma yang dapat meningkatkan urutan dan urutan badan.

 • Minyak pati Jasmine - Aromanya digunakan untuk menjaring pencuci mulut dan wangian yang popular.

 • Minyak TeaTree - Ia bersifat antibakteria dan anti-kulat. Ia membantu menyembuhkan luka dan merupakan penyelesaian untuk kelemumur.

 • Minyak pati Eucalyptus - Ia digunakan untuk menenangkan batuk dan jangkitan hidung. Ia juga membantu menenangkan bau cendawan.

 • Minyak pati Peppermint - Ia membantu dalam memulihkan Irritating Bowel Syndromes (IBS) pada musim sejuk. Ia juga membantu atlet dalam prestasi mereka.

 • Patchouli Essential oil - Aroma musky yang menyenangkan dan digunakan dalam penyulingan wap.

Ini adalah minyak pati terbaik di dunia yang digunakan oleh semua orang untuk tujuannya.

Bagaimana memilih minyak pati?

Oleh kerana terdapat banyak minyak organik penting dan keperluan setiap orang berbeza, jadi anda harus memilihnya mengikut keperluan anda. Semasa memilih, ingatlah bahawa minyak pati mestilah dalam bentuk tulen dan tidak dihasilkan melalui proses kimia. Kerana bahan kimia mengganggu kualiti asalnya.

Perkara lain yang harus diingat adalah label pada bungkusan minyak pati dan semua ramuan harus dinyatakan pada label untuk memastikan kualitinya. Pembungkusan minyak pati mestilah dari kaca atau kuning kerana mereka cenderung tahan lebih lama, jika tidak, plastik boleh mencemarkannya dan mengganggu pesanan dan aroma.

Bagaimana menggunakan minyak pati?

Yang penting sangat penting dan anda perlu memeriksanya dengan betul sebelum memilih kerana sangat kuat dan dalam bentuk yang dicairkan. Jadi, sebelum memilihnya, ingatlah beberapa aspek, iaitu;

 • Ujian tampalan

 • Tarikh luput

 • Kadar penyebaran

 • Nisbah terbelah

 • Purata simpanan

Ini adalah beberapa ujian dan parameter di mana anda menggunakan minyak pati untuk penggunaannya dengan sempurna.

Apakah langkah berjaga-jaga minyak pati?

Seperti yang kita tahu minyak pati sangat kuat dan dalam bentuk cair, jadi minyak tersebut mungkin reaktif dan menyebabkan kerengsaan pada kulit dan rambut jika anda menggunakannya secara langsung tanpa minyak pembawa. Jadi, minyak pembawa perlu dicampurkan dengan minyak pati untuk hasil yang tepat.

Soalan Lazim

Menggunakan minyak pati bermanfaat untuk tubuh dan minda. Lihat beberapa soalan yang sering diajukan oleh orang untuk minyak pati;

Adakah minyak pati benar-benar berfungsi?

Seperti yang kita ketahui, terdapat banyak jenis minyak pati yang diekstrak dari tanaman. Jadi pertama, anda perlu memilih satu minyak yang tepat untuk tujuan dan keperluan anda yang sesuai dengan keadaan anda. Sekiranya anda memilih yang sempurna, maka ia menunjukkan hasil dan berfungsi untuk menyelesaikan gejala anda. Kajian makmal juga membuktikan bahawa jika minyak dipilih dengan betul, maka ia akan memberikan hasil 100%.

Siapa yang tidak boleh menggunakan minyak pati?

Minyak pati dalam bentuk yang kurang cair, dan ia sensitif terhadap kanak-kanak dan orang tua kerana kanak-kanak dan orang tua memerlukan produk yang lebih cair, jadi minyak pati, boleh menyebabkan kerengsaan dan jangkitan kepada mereka. Contohnya ; Minyak birch dan Wintergreen mempunyai bahan kimia yang disebut Methyl silicate yang menyebabkan masalah pada anak-anak di bawah usia 6 tahun, jadi harus dielakkan.

Adakah selamat untuk menyedut minyak pati?

Minyak pati dinasihatkan supaya tidak memakan atau meminumnya kerana mungkin beracun dan boleh membawa kesan sampingan. Untuk implikasi kulit, gunakan minyak kepekatan yang lebih rendah daripada 5% untuk mencegah jangkitan. Untuk menghirup, gunakan benda yang terdedah kepada serpihan dan cuba tetapkan tempoh penyedutan selama 15 minit setiap jam. Ini akan sesuai dengan proses penyedutan anda.

Kesimpulannya

Apakah minyak pati dan jenisnya? Minyak pati sangat baik untuk kesihatan dan kecergasan fizikal. Mereka dalam jumlah besar dan mempunyai faedah besar untuk kecergasan. Mereka juga digunakan dalam memasak untuk tujuan makan. Minyak pati mestilah dalam bentuk tulen dan ini adalah kebimbangan untuk menggunakannya dengan langkah berjaga-jaga. Mereka membantu menenangkan fikiran dan jiwa kita. mereka juga mengendurkan otot dan tisu kita.

Topik-topik yang berkaitan

Bagaimana cara memasak lentil?

Berapa banyak karbohidrat dalam epal dan apa diet keto?

Apakah diet BRAT?

Farmaseutikal

Minyak pati diekstrak dari sumber tumbuhan semula jadi. apabila minyak pati diekstrak tanpa racun perosak atau bahan kimia tiruan yang disebut minyak pati organik. Minyak pati paling sering digunakan dalam praktik aromaterapi, di mana mereka bernafas melalui beberapa kaedah. Bahan kimia dalam minyak pati boleh berinteraksi dengan badan anda dengan beberapa cara. Minyak pati mengandungi bau, aroma, dan rasa yang berbeza.

Jenis minyak pati yang terkenal:

Lebih daripada 90 jenis minyak pati diperoleh dari tumbuhan semula jadi . Tetapi beberapa minyak pati adalah minyak yang paling terkenal dan paling banyak digunakan. Adakah anda ingin tahu mengenai Apa itu Minyak Esensial dan Jenisnya?

 • Minyak Lavender.

 • Minyak Bergamot.

 • Minyak Pudina.

 • Minyak Cendana.

 • Minyak Mawar.

 • Minyak Chamomile.

 • Minyak Ylang-Ylang.

 • Minyak pokok teh.

 • Minyak Melati.

 • Minyak Lemon.

Minyak Lavender:

Minyak lavender digunakan untuk menghilangkan tekanan.

Minyak Bergamot:

Bermagot Oil digunakan untuk mengurangkan tekanan dan memperbaiki keadaan kulit seperti eksim.

Minyak Pudina:

Minyak pudina digunakan untuk meningkatkan tenaga dan membantu pencernaan.

Minyak Cendana:

Minyak Cendana digunakan dalam rawatan penyakit kulit yang meradang dan meletus.

Minyak Mawar:

Minyak Mawar digunakan untuk meningkatkan mood dan mengurangkan kegelisahan.

Minyak Chamomile:

Minyak Chamomile digunakan untuk meningkatkan mood dan relaksasi.

Minyak Ylang-Ylang:

Minyak Ylang-Ylang digunakan untuk merawat sakit kepala, mual, dan keadaan kulit.

Minyak pokok teh:

Tea Tree Oil digunakan untuk melawan jangkitan dan meningkatkan imuniti.

Minyak Melati:

Jasmine Oil digunakan untuk mengatasi kemurungan, melahirkan anak, dan libido.

Minyak Lemon:

Minyak Lemon digunakan untuk membantu pencernaan, mood, sakit kepala, dan memberikan lebih banyak manfaat.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Apakah minyak pati berbau terbaik?

Citrus Essential Oils dipanggil minyak pati berbau terbaik. Sering kali, ia adalah minyak pati penambah, merangsang, dan optimis yang dianggap sebagai bau terbaik. Minyak pati sitrus adalah oren, lemon, limau gedang, kapur, minyak mandarin, dan lain-lain. Minyak pati ini termasuk dalam minyak pati kegemaran.

Apa yang perlu saya cari semasa membeli minyak pati?

Minyak pati mesti dijual dalam botol kuning gelap atau biru tua. Kaca yang jelas membolehkan cahaya yang tidak ditapis masuk dan boleh menyebabkan minyak merosakkan. Jangan sekali-kali membeli minyak pati tulen dalam botol plastik kerana minyak boleh mencairkan plastik dan mencemarkan produk. Sentiasa periksa produk anda sama ada minyak pati organik? atau tidak.

Minyak pati mana yang antibakteria?

Apa itu minyak organik penting? Minyak pati Antimikrob dan Antibakteria Terbaik adalah:

 • Minyak pati Peppermint.

 • Minyak pati Pokok Teh.

 • Minyak pati Cedarwood.

 • Minyak pati Lavender.

 • Minyak pati Eucalyptus.

 • Minyak pati serai.

 • Minyak pati lemon.

Minyak pati apa yang baik untuk kulit? **

Kami mempunyai 20 atau lebih Minyak Esensial untuk meningkatkan Kulit yang Sihat dan Bersinar . Tetapi sebilangan besar minyak pati lebih disukai untuk digunakan.

 • Minyak Argan Tulen.

 • Minyak pati organik Cedarwood.

 • Minyak pati Vetiver.

 • Minyak pati Neroli.

 • Minyak pati Geranium.

 • Minyak pati Marula.

 • Campuran Minyak pati Thieves.

 • Minyak pati limau gedang.

Bolehkah saya menggunakan minyak pati yang telah luput?

Minyak pati tidak merosakkan seperti makanan, tetapi ia berubah dari masa ke masa. Intinya adalah, jangan menyedut minyak pati yang sudah habis atau menggunakannya di kulit anda setelah habis.

Minyak pati apa yang menjadikan rambut tumbuh lebih cepat?

Sekiranya anda mempunyai kulit yang halus, lakukan ujian tampalan sebelum menggunakan minyak pati pada kulit / kulit kepala anda. Sejumlah minyak pati yang melibatkan lavender, rosemary, thyme, dan cedarwood berkesan dalam meningkatkan pertumbuhan rambut . Beberapa minyak pembawa seperti minyak jojoba juga dapat diperoleh untuk meningkatkan pertumbuhan rambut.

Kesimpulan:

Minyak pati diekstrak dari sumber tumbuhan semula jadi. Minyak pati adalah sebatian semula jadi yang tidak dapat diramalkan yang mempunyai haruman yang disukai. Minyak pati terhad kebanyakannya dari proses hidrodistilasi yang lebih sesuai untuk proses ini dan senang dibungkus. Bahagian integral tanaman digunakan untuk pengekstrakan tanaman.

Baca Topik Berkaitan:

Minyak adalah nektar ilahi yang disediakan oleh alam semula jadi. Rahsia minyak terbuka apabila anda menggunakannya lebih banyak. Minyak membantu anda menjana semula dan menyembuhkan diri sendiri. Industri minyak kritikal berkembang dari masa ke masa. Ia terbukti menjadi alat penting untuk melawan jangkitan bakteria, jamur, dan virus. Pada masa kini, penggunaannya biasa dalam produk kosmetik dan perubatan. Minyak pati adalah bekas sebatian kimia mudah menguap yang berasal dari tumbuhan. Mereka adalah cecair hidrofobik pekat yang diperoleh dengan kaedah penyulingan mekanikal dan.

Apa minyak pati yang terdiri daripada?

Yang pertama menggunakan minyak pati ialah Mesir. Ia mengekstrak dari biji, umbi tanaman termasuk kulit kayu, ranting. Mereka merangkumi sebilangan besar sebatian seperti ester, asid lemak, keton, aldehid, fenol, oksida, monoterpen, sesquiterpenes, dan banyak lagi.

Adakah terdapat alkohol dalam minyak pati?

Ia mengandungi sekitar 21-26% alkohol dalam minyak pati. Alkohol adalah komponen minyak pati yang terdiri daripada sebatian berikut:

 1. Menthol 0.043%
 2. Eucalyptol 0.092
 3. Thymol 0.063%
 4. Metil-salisilat 0.07%

Bagaimana Minyak pati berfungsi:

Ia berfungsi dalam tiga langkah:

 1. Pertama, ia bersentuhan dengan kulit atau menelan melalui rongga hidung.
 2. Kedua, ia menyebar ke aliran darah . 3. Sinyal kemudian dihantar ke neuroreceptor yang menyebabkan sistem saraf bertindak balas mengikut bentuk minyak.

Adakah minyak pati tidak baik untuk anda?

Kebanyakan orang mempunyai anggapan bahawa minyak pati adalah produk organik semula jadi, ia tidak boleh membahayakan. Tetapi, ia mempunyai beberapa aspek negatif seperti:

 1. Dengan menelan sejumlah kecil, boleh menyebabkan keracunan serius.
 2. Minyak yang tidak dicairkan boleh menyebabkan ruam dan reaksi alergi .
 3. Mata boleh terbakar kerana sedikit terkena mata.
 4. Sedikit pengambilan minyak toksik boleh menyebabkan sesak nafas dan batuk berterusan.
 5. Pengambilannya boleh menyebabkan muntah dan cirit-birit.

Bagaimana anda mencampurkan minyak pati pertumbuhan rambut?

Pertumbuhan rambut pada masa kini adalah masalah panas bagi gadis-gadis yang menikmati rambutnya. Ahli dermatologi kemudian mengesyorkan, menambahkan minyak pembawa 2-3 titis minyak pati dan mengoleskannya ke akar kulit kepala, kemudian urut selama lima minit. Basuh rambut anda dengan syampu dengan penambahan minyak pati. Berapa lama meninggalkan minyak pati? Tahan minyak untuk malam dan tutup kepala anda dengan tuala untuk hasil yang lebih baik.

Berapa banyak minyak yang boleh saya gunakan pada syampu? Tidak ada peraturan yang sukar dan cepat tetapi menambah kira-kira 20-25 tetes dalam setengah cawan syampu.

Minyak pati mana yang terbaik?

Berikut adalah minyak pati yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja seumur hidup, walaupun ini sudah dibincangkan di atas: 1. Minyak Jojoba: Ini adalah minyak terkenal yang seorang lelaki meletakkan pada rambut mereka yang kusut, membantu mengembangkan rambut dengan cepat. 2. Minyak pati Rosemary: Ia dapat meningkatkan pertumbuhan rambut, memperbaiki peredaran darah, dan mengurangkan keradangan sendi. 3.Camomile Essential oil: Ia membantu dalam pengurusan masalah perut, masalah kulit , penyakit, dan sakit belakang. 4. Minyak pati kayu cedar: Seperti minyak lain, ia berfungsi sebagai antijamur, antiseptik, dan anti-radang. 5. Minyak pati Peppermint: Minyak ini digunakan terutamanya sebagai agen perasa dalam makanan dan sangat sesuai untuk merawat gangguan pencernaan. 6. Minyak pati serai: Ia digunakan sebagai tonik aromaterapi untuk kesejahteraan dan membantu mengekalkan tekanan darah yang optimum. 7. Minyak Thyme: Ia kebanyakannya digunakan sebagai aroma dalam semburan mulut dan mempunyai manfaat sebagai pengawet dalam kosmetik dan makanan. Ia juga menyumbang kepada jangkitan bakteria dan kulat. 8. Minyak pati Yang-ylang: Ia memusnahkan bakteria, mengekalkan tekanan darah , dan membuat dorongan seksual jauh lebih tinggi. 9. Minyak Clary Sage: Minyak ini menjadikan kulit anda bebas jerawat dan bersinar seperti sinar matahari. 10. Minyak pati melati: Ia mempunyai manfaat sebagai antidepresan, antispasmodik, antiseptik, dan mengurangkan gejala menopaus

Minyak pati mana yang paling berbau?

Wangian adalah sesuatu yang menarik perhatian semua orang dan meningkatkan tahap kelas rendah. Minyak pati dengan bau yang terbaik adalah:

 1. Minyak pati mawar
 2. Minyak pati kayu putih
 3. Minyak pati lavender
 4. Minyak limau gedang
 5. Minyak oren

Kesimpulan:

Minyak sangat penting. Jangan sekali-kali meremehkan kekuatan minyak kerana setitik minyak itu dapat menghidupkan akar rambut yang mati, organ mati, dan sel-sel kulit mati. Sekiranya anda belum mencuba minyak pati, mesti menggunakannya sekurang-kurangnya sekali. Kerana ia mempunyai banyak manfaat yang berkaitan dengan kesihatan , kulit, rambut, dan banyak lagi masalah.

Minyak pati adalah bahan larut lemak yang diekstrak dari pelbagai bahagian tumbuhan yang mempunyai, di atas semua, ketiga fungsi utama ini. Manfaat terapeutik, wangian dan pembersihan rumah! Di Mesir Kuno, penggunaan utamanya adalah berkaitan dengan pembersihan dan penyucian alam sekitar. Sebagai contoh, adakah anda tahu aroma lavender yang anda dapati dalam sesi pasar tertentu? Jadi, ini adalah contoh minyak pati yang indah! Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faedah lain yang disebabkan oleh bahan ini. Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mereka? Tengoklah!

Perbezaan antara minyak pati dan minyak sayuran?

Milik kumpulan asam lemak, kedua-dua jenis minyak mempunyai sifat asas yang serupa (kedua-duanya diekstrak dari sayur-sayuran), tetapi dengan komposisi dan kegunaan yang sama sekali berbeza.

Dengan kata lain, sementara minyak sayuran banyak digunakan dalam memasak (seperti soya, jagung, minyak bunga matahari dan sebagainya) dan, sebenarnya, adalah sebahagian daripada diet harian yang sihat (seperti [tiga jenis omega], minyak pati dicirikan oleh aromanya yang kuat dan tidak boleh digunakan dalam gastronomi - kecuali dalam campuran teh tertentu.

Perbezaan lain adalah mengenai rantai molekul mereka. Sebilangan besar minyak sayuran mempunyai rantai yang lebih panjang dan "berat" dan cecair dicirikan sebagai lebih likat. Sebaliknya, minyak pati terdiri daripada rantai yang lebih kecil dan lebih ringan, dengan sifat lebih mudah berubah dan lebih tebal. Di samping itu, minyak pati biasanya diekstrak dari batang, daun, bunga dan akar sayur-sayuran, sementara minyak sayuran berasal dari buah dan biji.

Aromaterapi adalah salah satu syarat utama yang berkaitan dengan minyak pati

Afrodisiak, analgesik, antidepresan, pernafasan… Terdapat beberapa fungsi dan sifat terapeutik yang berkaitan dengan salah satu cabang yang menggunakan minyak pati, yang dikenali sebagai aromaterapi. [Esensi ini diekstrak dari tumbuh-tumbuhan dan bunga], kerana sangat pekat, sering digunakan dalam kompres atau dengan dos yang sangat spesifik.

Beberapa kajian berpendapat bahawa minyak pati adalah sejenis ubat alternatif, dan masing-masing mempunyai fungsi yang bermanfaat untuk tubuh manusia - sama ada fizikal atau emosi - dan, oleh itu, sangat biasa melihatnya di ruang urut, spa dan seumpamanya . Kegunaannya melibatkan [terapi holistik], urutan badan, mandi dan juga amalan penyembuhan (dalam ritual keagamaan tertentu), yang boleh digunakan dengan penyedutan (cara terpantas dan paling umum), aplikasi topikal dan pengambilan.

Cara penggunaan dan penjagaan yang diperlukan

Perisa persekitaran

Minyak pati sangat pekat, sehingga mempunyai aroma yang sangat kuat ketika murni. Untuk aromatisasi persekitaran, anda boleh menambahkan penurunan persekitaran, setiap satu meter, yang akan mencukupi. Kemungkinan lain adalah mencairkan kira-kira 10 ml minyak pati tulen dalam 1 liter air, membasahi kain dengan larutan ini dan masuk ke persekitaran yang dikehendaki; atau sapukan beberapa tetes di peresap. Elakkan membesar-besarkan minyak esensial untuk aromatisasi, kerana, kerana kepekatan VOCnya yang tinggi, mereka boleh menyebabkan rasa mual dan mual apabila terdapat pendedahan yang berlebihan.

Tergesa-gesa

Apabila kawasan badan terkena dampak atau cedera, rasa sakit, bengkak dan kemerahan segera muncul. Ramai orang menggunakan kompres untuk melegakan dan mempercepat pemulihan dari kesan atau kecederaan ini, tetapi tahukah anda bahawa beberapa jenis minyak pati dapat membantu lebih banyak lagi dalam pemulihan ini? Sebilangan minyak mempunyai sifat analgesik dan perangsang peredaran periferal, dan oleh itu boleh digunakan untuk rawatan gangguan otot. Dua hingga tiga tetes minyak pati dalam kompres cukup untuk meningkatkan keberkesanan dan menyumbang kepada kelonggaran otot.

Urut

Minyak pati digunakan secara meluas dalam urutan, berkat perangsang peredaran analgesik, santai dan periferalnya. Adalah baik untuk diingat bahawa minyak pati, kerana sangat pekat, mesti dicairkan dalam beberapa minyak pembawa, seperti minyak sayuran, untuk mengelakkan kemungkinan kerengsaan kulit dan reaksi buruk. Kira-kira 35 tetes untuk setiap 100 ml minyak sayuran adalah perkadaran yang baik untuk digunakan dalam urutan.

Penyedutan

Sebilangan minyak pati dapat meningkatkan sistem pernafasan (dalam keadaan sejuk, misalnya), selain memberikan kelonggaran psikologi yang mungkin. Penambahan beberapa tetes minyak (sekitar empat) dalam bekas dengan air panas dapat membantu pernafasan orang yang akan melakukan penyedutan.

Aromaterapi adalah ubat semula jadi untuk rhinitis.

Pembersihan

Beberapa jenis minyak pati membawa sebatian yang mempunyai tindakan antiseptik. Oleh itu, mereka dapat digunakan dalam membersihkan, membunuh beberapa mikroorganisma. Sebilangan titisan murni boleh disapu pada kain yang disapu di kawasan yang diinginkan, namun titisan itu mesti disebarkan dengan baik agar aroma tidak terlalu kuat.

Rambut

Minyak pati juga boleh digunakan dalam perawatan rambut, dicampurkan dengan beberapa tetes (sepuluh) dalam syampu (100 ml) atau tanaman minyak (100 ml) dan campuran mengurut kulit kepala. Mereka boleh digunakan untuk merawat rambut kering (minyak pati cedar dan sage), rambut berminyak (minyak cedar dan lemon), rawatan kelemumur (rosemary dan pohon teh) dan keguguran rambut (rosemary dan cedar).

Mandi

Di tempat mandi, minyak pati berkesan untuk menenangkan fikiran dan memperbaiki sistem pernafasan melalui penyedutan. Di bilik mandi, tiga tetes dapat digunakan pada satu sudut kotak, kerana jika ditambahkan lebih dari itu, kelembapan yang dihasilkan di dalam tab mandi dapat menumpukan banyak aroma dan menyebabkan rasa tidak selesa dan mual. Di dalam tab mandi, kira-kira sepuluh tetes dapat ditambahkan, kerana air akan diencerkan dengan baik oleh sejumlah besar air di dalam tab mandi.

Kulit

Seperti urut, beberapa jenis minyak pati harus dicairkan dengan minyak sayuran untuk mengelakkan kerengsaan dan kepekatan tinggi pada kulit. Bergantung pada jenis aplikasi yang diinginkan, jangan melebihi 35 tetes untuk setiap 100 ml minyak sayuran.

Pengingesan

Sebilangan minyak pati boleh dimakan dan memberi manfaat kesihatan, tetapi keselamatan sangat bergantung pada setiap jenis minyak pati, aplikasi dan reaksi tubuh seseorang. Jangan sekali-kali mengambil minyak pati tanpa memastikan keselamatan dan kuantiti yang ditunjukkan, kerana ia sangat pekat.

Kemungkinan penggunaan minyak pati

Berkat komposisi minyak pati yang berbeza, beberapa faedah dapat dicapai dengan beberapa aplikasi, termasuk:

Aromatisasi persekitaran;

 1. Tergesa-gesa;
 2. Urut;
 3. Penyedutan;
 4. Pembersihan;
 5. Rambut;
 6. Mandi;
 7. Kulit;
 8. Pengingesan.

Jenis minyak pati yang berbeza dan sifatnya

Cypress:

Hartanah:

Antiseptik, melegakan kekejangan otot, astringen, deodoran, dekongestan

Kegunaan:

Asma, batuk, lebam, sinusitis, penghalau serangga, tekanan

Perhatian:

Anda harus mengelakkan semasa mengandung atau jika anda mempunyai tekanan darah tinggi

Jelingan

Hartanah:

Ubat penahan sakit, terutamanya untuk masalah mulut

Kegunaan:

Sakit gigi, masalah gusi

Penjagaan:

Elakkan semasa mengandung

Serai (Melissa)

Hartanah:

Antivirus (berkesan terhadap herpes); antijamur, melegakan kekejangan otot, penenang

Kegunaan:

Herpes, kemurungan, tekanan, kaki atlet

Penjagaan:

Penyediaan balsem lemon mahal; jenama murah boleh dicampurkan dengan minyak rendah diri.

Eucalyptus

Hartanah:

Ia adalah analgesik, dekongestan, antivirus, bakterisida, antijamur

Kegunaan:

Asma, batuk, bronkitis, artritis, sakit kepala, kecederaan, demam, penghalau serangga

Penjagaan:

Cairkan sebelum digunakan pada kulit; elakkan jika anda menghidap epilepsi atau tekanan darah tinggi

Halia

Hartanah:

Antiseptik melegakan kekejangan otot, mengeluarkan gas pencernaan, analgesik, anti-radang

Kegunaan:

Kesesakan, batuk, selesema, sakit kepala, demam, artritis, loya

Perhatian:

Boleh merengsakan kulit sensitif

Lavender (Lavender)

Hartanah:

Ia antiseptik, antidepresan, antivirus, penenang, melegakan kekejangan otot, astringen

Kegunaan:

Masalah kulit, artritis, sakit, gout, tekanan, kegelisahan, insomnia

Perhatian:

Elakkan jika anda mempunyai tekanan darah yang terlalu rendah

Pudina

Hartanah:

Analgesik, antiseptik, melegakan kekejangan otot, astringen, mengeluarkan gas pencernaan, melegakan sakit perut, dekongestan, antijamur

Kegunaan:

Sakit kepala, demam, selsema, sinusitis, mual, kekejangan otot, kurap, bau mulut, kelesuan, kemurungan

Penjagaan:

Boleh merengsakan kulit; jangan sapukan pada kulit yang cedera atau retak

Mengenali minyak pati tulen

Analisis, kromatogram gas, sijil keaslian, ulasan di internet. Tidak ada yang dapat memberikan kepastian 100% bahawa ia adalah minyak pati yang sebenar . Lebih sukar untuk dibezakan dengan bau sama ada minyak pati itu asli atau tidak. Dalam banyak kes, bahkan pakar wangian yang sangat terlatih tidak dapat membezakan barang palsu dari yang sebenar. Kromatogram gas (GC) adalah petunjuk yang baik, tetapi walaupun begitu, lama-kelamaan, kerana penuaan minyak, minyak dapat berubah. Ia juga mudah untuk membentuk GC. Satu-satunya kepastian ialah anda melakukan pemeriksaan sendiri dalam kromatograf gas. Itu agak mahal.

Adakah harga menjadi petunjuk?

Harga minyak pati adalah kisah tersendiri. Syarikat besar mampu melakukan kempen pemasaran yang luas, menjual melalui Multi-Level Marketing atau memiliki gaya produk dan laman web yang sangat canggih. Belum lagi penajaan influencer di youtube, Instagram dll. Perlu diingat bahawa ini selalu termasuk dalam harga produk…. Hasilnya pasti akan meningkat. Oleh itu, harga yang tinggi tentu saja tidak selalu mengatakan apa-apa mengenai kualiti minyak pati, walaupun kita sering melihatnya dalam semua jenis blog, artikel, dan lain-lain. Soalannya: 'Mengapa anda begitu murah dengan minyak tulen 100%', kami mendapat hampir setiap hari.

Keselamatan minyak pati

Minyak pati sering mudah terbakar. Minyak yang dibungkus dengan baik, seperti minyak kita di dalam tabung aluminium atau botol penitis kaca yang kukuh, tidak akan terbakar secara spontan, bahaya kebakaran sangat penting sekiranya minyak pati tumpah tanpa diduga. Simpan minyak pati anda dengan tutup, gelap dan tidak terlalu panas. Sekiranya anda perlu membersihkan sisa makanan di mana minyak pati telah digunakan atau tumpah, seperti tisu dan bulu kapas, lebih baik mencucinya dengan air sebelum membuangnya.

Reaksi Alergi, Fototoksisiti atau Fotoreaktiviti

Semua minyak pati 100% tulen dan tulen dari mana-mana jenama, dengan beberapa pengecualian, kadang-kadang boleh merengsakan kulit dan membran mukus, kadang-kadang malah menghakis. Ini bererti bahawa menggunakan minyak esensial murni atau minyak pati yang tidak cukup diencerkan dapat menyebabkan sensasi terbakar, menyengat pada kulit, bintik-bintik merah dan dalam kes yang melampau bahkan terbakar dan reaksi alergi .

Beberapa minyak pati adalah fototoksik , yang bermaksud bahawa ia boleh menyebabkan pigmentasi kulit ketika digunakan pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari atau sinar UV dalam 24 jam, misalnya tempat tidur penyamakan. Ini berlaku terutamanya untuk minyak sitrus (dan minyak Bergamot).

Sebilangan bahan dalam minyak pati mempunyai kesan alergi . Hampir semua minyak pati secara semula jadi mengandungi alergen: Sebatian kimia yang boleh menyebabkan reaksi alergi pada kulit, contohnya limonena, linalool dan lain-lain. Kadang-kadang minyak pati terdiri daripada bahan-bahan penyebab alergi. Reaksi alahan tidak berlaku pada semua orang dan kadang-kadang hanya setelah bertahun-tahun digunakan. Reaksi alergi biasanya menampakkan diri sebagai kerengsaan (kulit), sering kali pada dos yang rendah. Malangnya, reaksi alergi tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya, tetapi penggunaan minyak pati yang masuk akal membatasi risikonya. Sentiasa mengambil kira kemungkinan reaksi alergi: Sekiranya ragu-ragu, hubungi doktor atau doktor am. Senarai alergen dalam minyak pati kami boleh didapati.

Petua untuk penggunaan minyak pati yang masuk akal

Gunakan minyak pati yang cukup diencerkan , lebih baik tidak dicairkan pada kulit. Anda mungkin ingin mengekalkannya: Maksimum 3-4% minyak pati dalam produk kulit bilas seperti sabun atau syampu dan maksimum 0.5-0.8% pada produk kulit yang kekal di badan lebih lama, seperti krim, salap, dan minyak urut.

Produk kulit yang dimaksudkan untuk wajah dan tangan tidak boleh mengandungi minyak pati lebih daripada 0.2-0.4%. Jangan gunakan lebih banyak minyak daripada yang diperlukan.

Sentiasa campurkan minyak pati dan produk pembawa dengan baik jika anda ingin membuat campuran anda sendiri, DIY. Cobalah untuk mencegah 'titisan' minyak esensial murni dari 'terapung' longgar di dalam produk pembawa, kerana ini boleh bersentuhan dengan kulit dan menyebabkan kerengsaan.

Kanak-kanak dan Haiwan Peliharaan

Terutama jika anda mempunyai anak atau haiwan peliharaan, adalah bijak untuk memberi perhatian. Sebilangan minyak pati boleh menyebabkan pneumonia kimia semasa ditelan. Ini memerlukan minyak pati di saluran pernafasan dan boleh menyebabkan reaksi keradangan kerana kelikatannya. Ini boleh menjadi serius, dalam kes seperti ini selalu pergi ke doktor atau rawatan kecemasan di hospital. Sebilangan minyak pati beracun atau berbahaya sekiranya tertelan. Sekiranya ini tidak lebih dari beberapa tetes, ia mungkin akan merugikan sedikit, tetapi dalam jumlah yang lebih besar, adalah bijak untuk berjumpa doktor.

Kesan persekitaran dan minyak pati

Akhirnya, terdapat persekitaran dan minyak pati. Banyak jenis minyak pati dilabelkan sebagai berbahaya kepada alam sekitar kerana ia mudah pecah di persekitaran. Dalam penggunaan biasa, dalam jumlah kecil, hanya jumlah kecil yang selalu masuk ke lingkungan, yang dapat ditangani oleh lingkungan dengan mudah. Walau bagaimanapun, jangan buang sejumlah besar minyak pati ke dalam pembetung, dan tentu saja tidak ada dalam sistem dengan tangki septik atau bentuk biodegradasi lain. Sebaiknya serahkan lebih banyak minyak pati kepada jabatan persekitaran bandar anda. Ini bukan satu-satunya aspek persekitaran minyak pati. Dari segi positif, kami telah menyatakan bahawa minyak pati boleh diperbaharui: Ia dibuat dari tanaman yang menghasilkan tanaman baru setiap tahun, anda tidak menggunakan bahan mentah, seperti ketika menggunakan bahan bakar fosil.

Kesimpulan:

Minyak pati adalah ekstrak tumbuhan yang mudah menguap. Sebilangan besar cair dan banyak bau yang kuat. Dalam hampir semua kes, minyak dibuat dengan menggunakan stim atau hidrodistilasi. Wap panas atau wap air di sini melalui bahagian tanaman wangi, atau bahagian tanaman ini dimasak, sehingga wap keluar. Minyak pati itu disertakan dengan wap atau wap air dan dibebaskan apabila ia sejuk.