Sebelum mengetahui secara terperinci mengenai apa itu insurans jurang dan apa yang dilindungi, kita harus mengetahui beberapa asas Gap Insurance. Insurans gap secara khusus digunakan pada kenderaan kecil (kereta dan trak) baru dan terpakai dan kenderaan berat. beberapa perniagaan pembiayaan dan kontrak sewa beli memerlukannya. Insurans jurang dan liputannya:

insurans jurang

INSURANS GAP UNTUK KERETA BARU DAN DIGUNAKAN

Perlindungan Aset Dijamin (jurang) (juga disebut sebagai GAPS) berubah menjadi terpasang di dalam perusahaan kewangan Amerika Utara.

Cakupan jurang melindungi peminjam jika automatik dihitung dengan membayar perbezaan penutup antara harga syiling sebenar sebuah kereta dan kestabilan tetap terhutang pada pembiayaan. Insurans GAP merangkumi jumlah pinjaman yang menjadi perbezaan antara jumlah hutang dan kuantiti yang dilindungi melalui polisi insurans lain. Beberapa garis panduan jurang juga meliputi yang boleh dikurangkan.

Liputan ini dipasarkan untuk pinjaman pendahuluan rendah, pinjaman kadar hobi berlebihan dan pinjaman dengan frasa 60 bulan atau lebih lama.

Insurans jurang biasanya diberikan melalui syarikat kewangan semasa membeli. Perniagaan liputan kenderaan maksimum menawarkan liputan ini kepada pembeli.

Liputan jurang biasanya dibayar di muka dan, untuk alasan itu, seseorang layak mendapat penggantian jika dia menjual atau memperbaiki kenderaan mereka.

PENDEKATAN MENDAPATKAN Jurang

Terdapat pendekatan untuk mendapatkan insurans GAP .

Jenis utama adalah polisi insurans yang dibeli melalui broker.

Jenis kedua adalah perjanjian pengabaian yang ditawarkan dengan menggunakan penyelia Kewangan & perlindungan.

Yang pertama diatur dengan menggunakan industri liputan, yang kedua tidak diatur.

Dalam kedua-dua kes, liputan biasanya sama dan dijual sebagai produk lancar melalui pengedar kereta. Insurans biasanya dibiayai di sisi sewa / gadai janji.

Tuntutan adalah kesukaran untuk kerugian sepenuhnya. Jumlah kerugian biasanya ditentukan dengan menggunakan penilai perayaan 0.33 syarikat liputan nombor satu.

Pengecualian untuk liputan jurang berbeza mengikut Amerika Syarikat atau negara.

Beberapa pengecualian terdiri daripada sekatan kerugian maksimum $ 50,000 walaupun yang lain memerlukan jangka masa gadai janji kurang dari 84 bulan. Jurang adalah pembelian yang tidak wajib; namun, banyak negeri di AS menghendaki agar pengedar kenderaan menawarkan GAP pada titik beli.

Negeri-negeri lain menghendaki syarikat insurans menawarkan jurang sekiranya pengguna memintanya. Negara-negara yang merangkumi Louisiana menghendaki pelanggan memberi isyarat pendedahan sebagai bukti. Walaupun jurang adalah pilihan, beberapa agensi kewangan memerlukan GAP sebagai keadaan untuk mendapatkan pinjaman.

Kenyataan dalam Akta Pinjaman tidak termasuk premium jurang dari kos ekonomi sekiranya GAP berubah menjadi tidak diperlukan lagi melalui pemiutang, premium dinyatakan secara bertulis, dan pelanggan memberikan permintaan bertulis untuk insurans.

Pendekatan insurans jurangAnda berada di tangan yang baik.

Kos insurans jurang tahunan dari negeri ke negeri

Tidak. Nyatakan Rata-rata
1 Louisiana $ 2,389
2 Florida $ 2,239
3 Texas $ 2,050
4 California $ 1,968
5 Georgia $ 1,936
6 DC $ 1,928
7 Pulau Rhode $ 1,918
8 Carolina Selatan $ 1,759
9 Delaware $ 1,757
10 Colorado $ 1,741
11 Montana $ 1,693
12 Connecticut $ 1,688
13 Wyoming $ 1,684
14 Kentucky $ 1,621
15 Arkansas $ 1,620
16 Mississippi $ 1,580
17 Nevada $ 1,570
18 Jersi baru $ 1,558
19 Arizona $ 1,557
20 Mexico baru $ 1,479

SITUASI UNTUK PENCAPAIAN GAP

Anda membiayai sebuah kereta dan membuat bayaran rendah

tanpa membuat bayaran pendahuluan yang besar, anda mungkin akan menggadaikan gadai janji kenderaan anda sebaik sahaja anda mematikan lot. ia dapat menjadi beberapa tahun lebih awal daripada jumlah gadai janji dan jumlah kos sebenar kenderaan mulai stabil.

Anda telah berniaga dalam kereta terbalik:

semasa berdagang dengan kenderaan terbalik, pengedar akan menambahkan apa yang masih terhutang kepada kestabilan gadai janji kenderaan baru kecuali anda membayar perbezaan itu di muka. Kestabilan tambahan ini mungkin ingin datang lagi untuk menghantui anda sekiranya kenderaan anda habis atau dicuri.

Anda memperoleh kereta dengan kos penjualan semula yang buruk:

Sekiranya anda membeli kenderaan yang cepat kehilangan bayaran, kemungkinan anda akan menjadi jalan yang salah tanpa bayaran pendahuluan yang besar. Walaupun kita mengatakan besar, anggap 25 peratus atau lebih.

Anda merancang untuk meletakkan batu dengan cepat:

sangat sedikit perkara yang mengurangkan kos kenderaan lebih cepat daripada jumlah pemanduan yang banyak. Semakin cepat anda mengayuh batu, semakin cepat anda menyusut nilai kereta anda, dan kemungkinan anda akan kehilangan nilai kenderaan anda dengan lebih pantas daripada bil anda dapat menahan tempo.

Anda telah mengambil gadai janji kereta dengan masa yang lama (lebih dari 60 bulan:

pinjaman jangka masa panjang mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk mencapai titik genap, ketika itulah kestabilan pinjaman anda dan nilai kereta mula menyamai

Ringkasan

• Invoice GAP menawarkan perlindungan insurans terhadap kerugian kewangan sekiranya syarikat insurans automatik anda menyatakan insurans kerugian keseluruhan kenderaan. • Had liabiliti maksimum ialah £ 125,000 (termasuk PPN) bergantung pada tahap perlindungan yang dibeli. • Perlindungan dijadualkan selama 12, 24, 36, 48 atau 60 bulan dari tarikh mula polisi anda, bergantung pada tempoh pembelian insurans dan anda akan ditunjukkan pada jadual polisi anda. • Perlindungan mesti dibeli dalam masa 365 hari dari kenderaan pemilikan.

Soalan Lazim

Apakah pelbagai jenis Insurans GAP dan bagaimana mereka melindungi pemandu?

Perlindungan Aset Dijamin yang paling sering disebut sebagai liputan jurang, adalah produk liputan kewangan yang sering anda ambil semasa anda membeli kereta masa kini.

Ia dirancang untuk melindungi anda sekiranya kenderaan anda dicuri atau dihapus dan berfungsi untuk membezakan perbezaan harga antara kuantiti yang boleh dibayar oleh syarikat insurans anda dan jenis bayaran yang anda bayar sendiri.

Kerana ini walaupun tidak lama kemudian menggantikan kenderaan anda (bergantung pada liputan yang anda pilih), ia akan memastikan jumlah yang anda perlukan untuk membersihkan hutang anda dari kereta yang anda miliki dan untuk membeli pengganti model yang sama dan buat, mesti anda mahu mencapainya.

Terdapat banyak jenis liputan jurang eksklusif dan mustahak anda menyiasat pelbagai jenis itu sebelum berbelanja untuk memastikan anda mendapat yang tepat untuk anda. Ini adalah insurans balik "kembali ke invois", liputan GAP "pengganti kereta" dan insurans GAP "sewa beli". Di bawah ini kami menerangkan jenis biasa yang biasa dan maksudnya bagi anda

1-Kembali ke invois

Kembali ke rang undang-undang (juga dikenali sebagai RTI) pendekatan liputan GAP bahawa sekiranya anda mengalami kerugian total pada kenderaan anda, maka insurans merangkumi perbezaan antara pembayaran polisi insurans motor komprehensif anda mungkin untuk menunjukkan anda dan harga pasaran kontemporari kereta. kerana penyusutan nilai automobil, akan ada jurang antara perjanjian anda dan apa yang anda bayar kepada kereta anda, jadi RTI memastikan anda tidak tersisa dengan jurang yang besar di poket anda dan mungkin akan membeli semula model dan model yang serupa kenderaan kerana anda salah letak.

2-Penggantian kenderaan

Kaedah liputan jurang alternatif kenderaan yang dalam kes kekurangan kereta anda sepenuhnya, ia akan membayar perbezaan antara penyelesaian syarikat insurans motor dan nilai kenderaan pengganti yang sesuai dengan spesifikasi mobil yang unik.

anda mungkin ingin mengalami pemikiran bahawa jika anda mendapatkan kereta anda di bawah penyelesaian kewangan dan kestabilan kewangan yang sangat baik pada saat penghapusan dari kereta anda adalah lebih daripada harga kereta alternatif, insurans ruang boleh membayar perbezaan antara kenderaan nilai pada titik kerugian dan keseimbangan kenderaan yang terkenal.

3-Pajakan kewangan & perjanjian

kontrak sewa insurans GAP disediakan untuk melindungi anda sekiranya anda menyewa kenderaan anda dan memastikan anda tidak kehabisan wang. sekiranya kehilangan keseluruhan kereta sewa anda, syarikat perniagaan sewa kontrak anda akan meminta kondominium kadar pertama dan perbezaan antara penilaian, bukan kadar bil atau kos keseluruhan anggaran pasaran kenderaan. ini akan sering disebut sebagai perjanjian atau bayaran pendahuluan, tetapi pada dasarnya cara ini adalah jumlah yang akan anda tanggung.

Dengan insurans GAP, anda dilindungi dan mungkin akan hilang tanpa tanggungjawab undang-undang kewangan lagi. Ringkasnya, insurans akan membayar perbezaan antara perjanjian motor ini dan bagaimanapun banyak yang masih ada dalam penyelesaian sewa / sewa kontrak.

Nilai 4-Setuju

Harga yang disepakati Insurans jurang yang boleh dipindahtangankan dirancang agar sekiranya kenderaan anda dihapus kira, insurans jurang akan membayar perbezaan antara perjanjian penanggung insurans motor dan 100% dari harga Runcit panduan Kacamata pada hari untuk mendapatkan polisi.

Liputan ini tepat sekali jika anda mendapatkan kenderaan anda secara peribadi atau memilikinya selama beberapa lama kerana anda dapat melindunginya selama 4 tahun, dengan syarat sudah menjadi hak milik anda selama lebih dari seratus hari. Ini membantu mempertahankan nilai kenderaan anda berbanding dengan penyusutan nilai dan memberi keselamatan atau mungkin beratus-ratus kilogram benar-benar bernilai keselamatan.

Insurans jurang 5-percuma

Cakupan jurang yang belum disempurnakan berbeza dengan jurang Langsung dan menawarkan perlindungan 14 hari percuma tanpa menghabiskan sedikit pun. Cedera berlaku dan pada masa yang sama kita suka menganggap tidak akan berlaku apa-apa pada kenderaan baru kita pada minggu-minggu pertama, ia boleh berlaku, jadi sangat penting untuk mempertahankannya.

Ini hanyalah sebilangan besar jenis insurans jurang yang boleh dimiliki dalam kereta baru anda. Jauh sekali tidak perlu untuk melindungi diri anda ketika anda mendapatkan kenderaan baru, jadi pastikan anda telah menjadi jenis yang sesuai untuk diri anda.

Lihat pelbagai peraturan insurans jurang United Kingdom kami yang luar biasa di sini

Jenis insurans jurang yang anda mahukan?

Sekiranya anda pernah menjadi peniaga motor anda, mereka mungkin telah bercakap dengan anda mengenai liputan jurang.

Sekiranya itu berlaku, maka mereka mungkin menggunakan istilah itu.

Insurans jurang secara khusus digunakan pada kenderaan kecil (kereta dan trak) baru dan terpakai dan kenderaan berat. beberapa perniagaan pembiayaan dan kontrak sewa beli memerlukannya.), memberi anda satu jenis perlindungan dan ini memberi anda kesan bahawa hanya ada satu jenis cowl.

tetapi, itu sebenarnya tidak berlaku.

Penjual motor biasanya bercakap dengan anda mengenai pengembalian insurans insurans jurang. ini akan melindungi anda dari harga asal yang anda bayar untuk kenderaan anda.

Tempoh maksimum yang diberikan melalui penjual motor biasanya 3 tahun juga. Seperti pembekal motor anda, kami juga menawarkan kembali invois, seterusnya insurans penggantian kenderaan, jurang sewa Kewangan dan kontrak dan liputan jurang kos yang dipersetujui. Mana yang sesuai untuk anda?

Kesimpulannya

Setelah mengkaji keseluruhan senario mengenai apa itu insurans jurang dan apa yang diliputi, kami menyimpulkan bahawa kereta anda kehilangan nilai dengan lebih cepat, semakin sedikit syarikat insurans anda akan membayar kerugian keseluruhan selepas kejadian itu, berbanding dengan apa yang anda bayar untuknya. Insurans jurang bermaksud anda akan mendapat lebih banyak pulangan.

KLIK UNTUK TAHU LEBIH LANJUT

1- Jurang insurans 2- Apa yang ditawarkan oleh insurans auto gap 3- Apa itu perlindungan insurans gap